[ edisnp @ 05.03.2011. 00:40 ] @ovako valjda nekako pocinje izracunavanje elasticne potencijalne energije kako se dalje nastavlja
[ petarm @ 05.03.2011. 16:33 ] @
Koji ti ides razred srednje? Poruke su ti jako šture. Ubaci malo reči, sta ti je . Odakle si prepisao ovo što si napisao i slično?
[ edisnp @ 05.03.2011. 18:05 ] @
bez obzira treba mi izracunavanje potencijalne elasticne sile ovo sto sam napisao
je samo neki nedovrseni deo tog izracunavanja ovo sam komentariso sa jednim dobrim fizicarem
pa mi je pokazo kako se to izvodi otprilike znam o cemu se radi u prvom delu ali ni meni nije jasno ovo
[ petarm @ 05.03.2011. 19:33 ] @
Ovde ocito imas posla s tenzorima. Tako da ovo izvodjenje treba da batalis. Moje pitanje je bilo vezano za to sta ti predstavlja fizicki. To bi morao da znas ako postavljas pitanje?
Pitao sam te jer ako nisi neki od visih razreda gimnazije sigurno ne znas ni integrale. Pre neki dan si pitao pitanje iz gradiva koje se radi u prvom razredu gimnazije. Ne treba da preskaces stvari. Sledi neku nit.
[ NicholasMetropolis @ 18.04.2011. 12:57 ] @
Citat:
edisnp: ovako valjda nekako pocinje izracunavanje elasticne potencijalne energije kako se dalje nastavlja


Jednostavno je. Samo kreneš od toga da elastična sila za oprujgu data sa , gde je ravnotežni položaj. Pošto je elastična potencijalna energija u položaju (u odnosu na ravnotežnu poziciju) rad koji je potrebno izvršiti da se opruga rastegne od ravnotežnog položaja, do položaja , imaš da jeU opštem slučaju, kada nemaš oprugu (jednodimenzionalnu deformaciju), rezonovanje je slično, ali je matematika malo komplikovanija pošto umesto finitnog vektora deformacije (\vec{r}_0-\vec{r}) moraš da posmatraš infinitezimalni tenzor deformacije. To je možda ono drugo što si krenuo da pišeš.