[ lermi @ 07.03.2011. 18:05 ] @
Imam problem u razumjevanju osnovnih principa zvuka, pa ako bi neko mogao da mi pomogne, ili ispravi, dopuni...

Zvuk je mehanički talas u nekom okruženju, u ovom slučaju vazduhu. Nastaje kada neko tijelo zavibrira i među česticama vazduha tad nastaju dva procesa: sabijanje (compression) i rastezanje(?) (rarefaction). Niz čestica do tijela se sabiju, zatim izvrše pritisak na naredne čestice u pravcu prostiranja talasa, a zatim se čestice "vraćaju" na svoje mjestu u procesu rastezanja. Pri tome dolazi do promjene pritiska u sredini.

Ono što mene buni jeste oscilacija. Da li čestice kroz koje je prošao talas i dalje neko vrijeme vibriraju, prije povratka u stanje ravnoteže? Pretpostavljam da da (klatno?), ali onda mi nije jasno šta je prostiranje zvuka - prostire li se samo u jednom pravcu, kada talas prođe, ili neko vrijeme "vibrira" u vazduhu?

Nadam se da nisam previše konfuzan.
[ paterson @ 07.03.2011. 18:48 ] @
Pre startovanja ovog dole programa, potrebno je prvo instalirati JAVA.

Zvuk:

http://phet.colorado.edu/en/simulation/sound

Klatno:

http://phet.colorado.edu/en/simulation/pendulum-lab
[ lermi @ 07.03.2011. 19:27 ] @
Hvala, ali opet mi nije jasno šta se dešava sa česticama u zvuku nakon što kroz njih prođe zvučni talas. I nije mi jasno da li se klatno i sinusoida koriste za opisivanje talasa dok se kreće transverzalno, ili se odnosi na čestice koje osciliraju.
[ NicholasMetropolis @ 18.04.2011. 12:47 ] @
Citat:
lermi: Hvala, ali opet mi nije jasno šta se dešava sa česticama u zvuku nakon što kroz njih prođe zvučni talas. I nije mi jasno da li se klatno i sinusoida koriste za opisivanje talasa dok se kreće transverzalno, ili se odnosi na čestice koje osciliraju.


Čestice i dalje osciluju, ali amplituda oscilovanja eksponencijalno opada tako da se vrlo brzo zaustavljaju.

Pogledaj animaciju na ovoj strani. Mislim da će ti razjasniti puno toga.

http://mustelid.physiol.ox.ac....?q=acoustics/sound_propagation