[ mserifov @ 07.03.2011. 19:52 ] @
Molim vas ako netko ima šemu za dotični punjač ili neki link puno bi mu bio zahvalan.
[ Sepa011 @ 07.03.2011. 21:05 ] @
NiMh punis isto kao i NiCd strujom C/10, 14 sati.
Znaci, izvor konstantne struje i vozi.
[ SStudio @ 07.03.2011. 21:56 ] @
Punjač NICD NIMH kontrolisan pic-om

Evo ovaj ako ti odgovara varijanta kontrolisana pic-om ceo projekat.
[ mserifov @ 07.03.2011. 22:08 ] @
Odgovara mi bilo sta samo da radi dobro svoj posao. Hvala ti.
[ Sepa011 @ 08.03.2011. 08:04 ] @
I ovo radi posao:

[ mserifov @ 08.03.2011. 13:47 ] @
Ovo je extra pise na kutij od baterija da mi je struja punjenja 2200 mA u trajanju od 55 minuta. Sa ovim pustim ta 2,2A ograničim nekim timerom na 55 minuta i pratim temperaturu i to je to po mojoj nekoj logici.
[ bogdan.kecman @ 08.03.2011. 14:15 ] @
http://www.elitesecurity.org/p2809401

mozes da biras koliko celija punis, kojom strujom punis .. automatsko gasenje na detektovano "napunjenje" ili "pregrejane" baterije .. radi ko sat
[ Sepa011 @ 08.03.2011. 15:21 ] @
To ultrabrzo punjenje vaterija je bas COOL

Jedino sto ces posle par punjenja iste da prosledis u OF (Okruglu Fasciklu).
[ mserifov @ 08.03.2011. 15:37 ] @
PA sta sad da radim pravim ovaj punjč koristim samo LM da pobacam ovo sve da ne radim nista.
[ SStudio @ 08.03.2011. 15:59 ] @
Onaj sklop koji sam ti dao u nekom postu gore lepo radi, vrši impulsno punjenje baterija tako da ih napuni kako treba a i produži im ( ionako kratak ) vek trajanja.
Sad zavisi da li možeš da odradiš punjenje pic-a ili ne sve ostalo je neka sitna boranija što se tiče izrade.
Uzgred jel tebi treba brzi punjač ili klasika 5-6 sati?
[ paterson @ 08.03.2011. 17:03 ] @
Citat:
SStudio
Uzgred jel tebi treba brzi punjač ili klasika 5-6 sati?

Šta znači klasika 5-6 sati?

Klasika je n/10 kapaciteta struja punjenja, a to je 12 do 14 sati dakle red sporog ali sigurnog i bezbednog punjenja i NICd i Ni-M-H ćelije.
[ Horvat @ 08.03.2011. 17:20 ] @
bas sam sad pogledao moj stari (ali i dalje ispravni, doduse ne pise da je i za ni-mh iz prostog razloga sto u vreme pravljenja tako nesto nije ni postojalo) punjac, i primetim na njemu od dole nalepnicu (nikad ga nisam okrecao do sada, barem se ne secam :D) i pise za aa baterije od 5-8 sati punjenja
ja sam baterije punio po 12 sati (neke i 14, veceg kapaciteta), toliko pise na bateriji,da se pri struji koja je ista (ili cak i veca) od struje punjenja pomocu mog punjaca (sto znaci da za ove za koje na baterijama pise veca struja punjaca se mora jos i duze puniti da bi se do kraja napunile)

tako da, ni meni nije jasno kakvih 5-6 sati
[ mserifov @ 08.03.2011. 17:31 ] @
E ovako imam dvije vrste baterija. Jedna vrsta su baterija pakovanja od po 6 ćelija od 2000 mAh i to je pakovanje baterija izvedeno serijskom vezom u paket od 7,2 volti i koristi se u autiću na daljinko upravljanje. Radi se o Ni-Cd ćelijama. I TREBA MI PUNJAČ

Druga vrsta baterija su male AA baterije od 1,2V i one su tipa Ni-MH baterija imam ih 10komada i koštale su me oko 30 eura kapaciteta su svaka od po 1800mAh.
I TREBA MI PUNJAČ.

Prva slika je slika od baterije pakovanja. I kutija na kojoj piše upustvo za punjenje.

Druga slika su baterije male. I na kutij piše baterije se pune strujom od 2200 mAh u trajanju od 55 minuta. Ima slika ako se može vidjeti da vidite.

[ paterson @ 08.03.2011. 17:39 ] @
Citat:
mserifov: Prva slika je slika od baterije pakovanja. I kutija na kojoj piše upustvo za punjenje.

Druga slika su baterije male. I na kutij piše baterije se pune strujom od 2200 mAh u trajanju od 55 minuta. Ima slika ako se može vidjeti da vidite.

A gde piše da treba 55 minuta punjenja?

Na slici se lepo vidi da je struja punjenja 0,1C (n/10 kapaciteta ćelije) a vreme trajanja 14-16h.

Bez obzira na kapacitet ćelija, tebi treba punjač od 180 mA struje, vreme trajanja 14h za 1800 mAh, oko 16h za 2000 mAh ćelije, oko 18h za 2200 mAh ćelije i oko 22h za 3000 mAh ćelije.
[ Sepa011 @ 08.03.2011. 17:59 ] @
Za nepoznavaoce jezika, prevod:

1. Baterija se mora napuniti pre kloriscenja
2. Baterija se moze brzo puniti sa 0.3C do 0.5C i brzo prazniti sa 3C do 5C
3. Za dugi vek baterija, preporucuje se punjenje sa 0.1C u trajanju od 14-16 sati ili 0.2C u trajanju od 7-8 sati.
4. Odrzavanje napunjenosti sa 0.01-0.05C bez vremenskog ogranicenja.

Pozeljno je procitati i nesto literature vezano za NiCd i NiMH baterije i videti kako se ponasaju prilikom brzog punjenja/praznjenja.

Generalno, NiCd se preporucuju za baterijske alate/RC igrackice posti, za razliku od NiMH trpe vece struje praznjenja, mada se u zadnje vreme polako/sigurno zamenjuju sa LiPO baterijama.
[ mserifov @ 08.03.2011. 18:27 ] @
Neznam dali je nesto do mene ili do vas.
[ mserifov @ 08.03.2011. 18:34 ] @
Imam osjecaj. Da vecina ljudi svaki dan trpi neku torturu konstanto iz dana u dan. Pa navece kada dođu kući jedva čekaju da dođu na ES nađu nekog sa problemom. I naprave ga budalom ili ne obrazovanim.

Dobro znam enegleski i dobro znam koje sam slike vidio. Napisao sam na pakovanju AMABALAŽi od Ni Mh baterija pise da se pune strujom od 2200mAh u trajanju od 55 minuta otprilike.

Napisao sam da sam pročitao detaljne informacije o vrstama baterija. Napisao sam i kupio sam bateriju u Ni-Cd tipu koja dozvoljava extremno brzo pražnjnje. Velikom strujom. Male baterije koristim za daljinski upravljač ide 8 komada i one mi trebaju da bi sto duze drzale 1.2V kad se potrose nek idu dole naglo svjedno je.

Samo sam vas molio za pomoc da napravim dobar punjač. A ispado neznalica, nepoznavaoc jezika. I zabušant.
[ paterson @ 08.03.2011. 18:42 ] @
Struja punjenja 1,2C?!

Onda treba "super inteligentni" tj. pametni punjač tzv. DELTA PIK koji za vreme punjenja proverava napon i temperaturu ćelije (prekida punjenje ako tokom punjenja temperatura ili napon prekorači limit) i kad dostigne vrh napona ćelije još malo ga dopunjava i automatski se prekida punjenje. Šeme i PCB tih punjača ima u starijim brojevima časopisa INFOELEKTRONIKA.

[ mserifov @ 08.03.2011. 18:48 ] @
Hvala ti. Kako mogu doći do tih časopisa. Ne bi ja vas mučio a ni sebe nego u TZ nema načina da se dođe lagano (kupi) dobar punjač.
[ Sepa011 @ 08.03.2011. 18:52 ] @
Fehime, ne ljuti se, nije ništa lično. Naime, "mali žuti" će na pakovanju napisati svašta da bi prodali svoju robu (ponekad i više puta nego što je nama potrebno).

Ono što sam napisao u prethodnom postu, stoji. Tehnologija izrade NiMH baterija NE TRPI punjenja velikom strujom, kao ni pražnjenje prevelikim strujama. NiCd su za takva maltretiranja.

Ne sećam se da sam negde video u prodaji šrafilice/bušilice sa NiMH, samo sa NiCd ili Li-Po/Li-Io.

Bilo bi krasno staviti u malu šrafilicu AA NiMH ćelije od 2200 mAh umesto NiCd ćelije od 700-800 mAh, to bi bilo 3x više rada sa jednim punjenjem. Međutim, posle par ciklusa punjenja i šrafljenja velikim momentima stezanja kada motor šrafilice vuče ašaša struje, NiMH mogu da se bace, naime ili odu u šlus ili im kapacitet toliko opadne da jedva pokrene šrafilicu.

NiMH je tehnologija koja je upakovala dosta energije u malu zapreminu ali na uštrb max struja punjenja/pražnjenja.

Li-Po/Li-Io imaju najveći odnos kapacitet/zapremina i TRPE brza punjenja/pražnjenja.
[ paterson @ 08.03.2011. 18:57 ] @
Citat:
Sepa011:
Ne sećam se da sam negde video u prodaji šrafilice/bušilice sa NiMH, samo sa NiCd ili Li-Po/Li-Io.

Bilo bi krasno staviti u malu šrafilicu AA NiMH ćelije od 2200 mAh umesto NiCd ćelije od 700-800 mAh, to bi bilo 3x više rada sa jednim punjenjem. Međutim, posle par ciklusa punjenja i šrafljenja velikim momentima stezanja kada motor šrafilice vuče ašaša struje, NiMH mogu da se bace, naime ili odu u šlus ili im kapacitet toliko opadne da jedva pokrene šrafilicu.

NiMH je tehnologija koja je upakovala dosta energije u malu zapreminu ali na uštrb max struja punjenja/pražnjenja.

Li-Po/Li-Io imaju najveći odnos kapacitet/zapremina i TRPE brza punjenja/pražnjenja.

Sepa je u pravu. NiCd, kao i Ni-M-H odlaze zbog svojih mana u istoriju. To sam i ja sam uvideo s obzirom da imam golemo iskustvo sa tim ćelijama.

Citat:
mserifov: Hvala ti. Kako mogu doći do tih časopisa. Ne bi ja vas mučio a ni sebe nego u TZ nema načina da se dođe lagano (kupi) dobar punjač.

Ti časopisi su u mom selu, tako da.....
[ mserifov @ 08.03.2011. 18:57 ] @
Baterije su kupjene u TZ (zvanično znam da potječu iz njemačke) I dobre su. Pročitao sam ja sve vezano za ove baterije.

Ali pomozite vi meni i kazite kako da dođem do dobrog punjača za Ni-Mh baterije danima česšljam interet i sve ali neam punjča šeme PCB da je kompletna.
[ Horvat @ 08.03.2011. 21:29 ] @
Citat:
paterson:NiCd, kao i Ni-M-H odlaze zbog svojih mana u istoriju

a koja je nicd mana? (ako izuzmemo visoku otrovnost)
mada ne pamtim kada sam video nicd baterije (ove male) u prodaji (ili kod nekog), evo bas sam danas "bacio" jednu staru trepcinu (na zalost pocela da curi :( ), jedino ih ima u onim "kockicama" za aku busilice i slicne

edit:
http://www.elitesecurity.org/t164121-Shema-punjaca-NiMh-baterija

prva u srodnim temama

[Ovu poruku je menjao Horvat dana 08.03.2011. u 22:43 GMT+1]
[ paterson @ 08.03.2011. 21:51 ] @
Citat:
Horvat: a koja je nicd mana? (ako izuzmemo visoku otrovnost)...

Mana NiCd i Ni-M-H je što imaju popriličnu struju samopražnjenja, i ako ih ostavite nekorišćene samo nekoliko dana one će se tokom vremena same od sebe isprazniti ako ne i ispod 1V/ćeliji.

Drugo, pre punjenja NiCd one se moraju prazniti kontrolisano do 1V/ćeliji da bi se izbeglo smanjenje kapaciteta ćelije (memorijski efekat) a to znači da mora punjač da bude automatizovan kako pri pražnjenju tako i pri punjenju da bi se NiCd napunio kako treba.

@mserifov, zar nije bolje da se obratiš njima jer sam pre nekoliko godina od njih kupio automatizovani univerzalni punjač sa pražnjenjem za sve vrste ćelija i time si rešio problem nego da se mučiš kako napraviti ovo, ono,...., nabaviti to, to,.....itd.

Samo ne možeš sa ovom ćelijom puniti na kupovnom punjaču, onda ćeš morati napraviti automatski punjač za SVE vrste ćelija na bazi mikrokontrolera (zahteva programiranje) jer će štampana ploča sa mikrontrolerom imati najmanji broj neophodnih elektronskih elemenata za ugradnju.

[Ovu poruku je menjao paterson dana 08.03.2011. u 23:47 GMT+1]
[ Sepa011 @ 08.03.2011. 21:55 ] @
Aufff, trepcine nisam video poooodavno. Evo mi ovde 'pod nosom' 10 komada Sanyo CADNICA od 600 mAh, jos uvek u dobrom i radnom stanju
[ Horvat @ 08.03.2011. 21:59 ] @
da, smetnuh s uma da nicd "pamte"...

a sto se tice da se isprazne za par dana, pa i ne mogu reci da sam primetio bas tako brzo praznjenje, no verovatno zavisi od mnogo cega (prvenstveno kapaciteta)

steta sto ne postoje li-io u aa(aaa,d,c...9v) pakovanjima

@sepa, verujem :D, a moguce da i dobar deo ljudi ovde nikada ni nije video (ako nekog zanima, mogu je uslikati)
[ bogdan.kecman @ 09.03.2011. 00:36 ] @
Citat:
To ultrabrzo punjenje vaterija je bas COOL. Jedino sto ces posle par punjenja iste da prosledis u OF (Okruglu Fasciklu).

pa obzirom da biras kojom ces strujom da punis .. jeste cool. Ja punim NiCd sa 1C i bogami rade 1/1 .. vec proslo dosta ciklusa ... NiMh punim sa 0.5C do nekih 80% i onda sa 1/10C do kraja i deluju ok, mada ne mogu da garantujem da to sljaka ok posto je proslo tek desetak ciklusa na 5 pari AAA bakterija ...

LiPo su majka ali na zalost teske pa deru za shipment a naravno u zemlji tuguziji slabo mozes da ih kupis za normalne pare :( .. (vise mi se isplati da odem do budimpeste i kupim 10 baterija i vratim se nazad nego da ih kupim u beogradu .. sramota)

[ SStudio @ 09.03.2011. 06:54 ] @
Citat:
Šta znači klasika 5-6 sati?

S obzirom da za svoje potrebe koristim kineske ili ko zna čije kopije baterija nije mi bitno da li ih punio 6 sati ili 12 sati na ručno rađenom punjaču ili cannonovom, isto mi dođe ne drže ništa više niti traju duže, čak ih brže uništi punjenje od 12h jer im je "kvalitet" poznat.
[ paterson @ 13.03.2011. 16:36 ] @
Kao što sam i obećao, dajem vam slike u vezi punjača NiMH:

[ mserifov @ 16.03.2011. 20:42 ] @
Hvla ti drug puno za ovo. Nebi da ne budem nepristojan ali znas li mozda kako mogu doci do ovg magazina u PDF formatu tako da mugu izvuci slike PCB-a
[ paterson @ 16.03.2011. 21:43 ] @
Nemam pcb u obliku pdf za Infoelektroniku br. 18 i 31 jer pre nekoliko godina nisu bili na njihovom sajtu.

U Infoelektronici broj 29 nema pcb za dati punjač.

Dole imate pcb iz Infoelektronike br. 21 i 88

Imate broj telefona u pdf - pcb, i najverovatnije da ima skoro sve pcb iz svih brojeva INFOELEKTRONIKE, a i pravi štampane ploče.

[Ovu poruku je menjao paterson dana 16.03.2011. u 23:26 GMT+1]