[ Buguruslan @ 09.03.2011. 07:48 ] @
Bravo...drugi put brišete temu, trolovi vode kolo!
Danima dopuštate da se tema truje, učesnici vređaju a da pri tome moderator ne preduzima apsolutno ništa već da po isprobanom metodu nalazi upravo u postovima koje blagonaklono toleriše opravdanje za brisanje teme?!
Budite iskreni i recite, tema nije prihvatljiva za ovaj, intelektualni, forum, nije po ukusu telenora!


[ Jbyn4e @ 09.03.2011. 15:55 ] @
Iz mog iskustva, cesto se tema pomeri da ne bude vidljiva dok se izmoderise, ako je velika a nije dovoljno izmoderisana, i onda se vrati. Mozda je to ovde slucaj, pa je zaboravljeno da se vrati, ili se razmatra od strane nadleznih da li da se vraca uopste jer se svi ne drzite teme vec vecina (da, i Buguruslan i aleksejko) troluju na njoj i/ili prozivaju, vredjaju, itd. Bas me zanima sta se desilo sa temom i u kom je statusu.
[ espresso @ 09.03.2011. 16:05 ] @
Dozvoliću samo iznošenje mišljenja o ovoj temi. Biće obrisane cele poruke, bez obzira na koristan sadržaj, ako sadrže bilo koji vid prozivki ili pokušaja da se tema minira. Moja slobodna procena pošto se pokazalo da drugačije ne može.


[Ovu poruku je menjao espresso dana 23.03.2011. u 17:56 GMT+1]
[ percom @ 23.03.2011. 17:37 ] @
Bilo bi dobro, ako je izvodljivo, da se iz obrisanih tema objave svi postovi sa relevantnim prilozima.
Tako bi se izbeglo ponovno pisanje i eventualna, bespotrebna rasprava!
[ MagicMaster @ 23.03.2011. 19:54 ] @
kopiraću moje postove :

Cilj ove teme na ovom i na drugim forumima je da Telenor otključa sve telefone, koje je prodao zaključane, a pre 01.01.2011., jer su svi protivzakonito zaključani, i ne ispunjavaju specifikacije propisane proizvodjačkom deklaracijom.

Pokretač 1. teme je dobio unlock kodove od uvoznika, i tarifa mu je vraćena sa Prenesi 400 na prenesi 325 jer ne smeju ni da uslovljavaju prodaju jedne robe/usluge prodajom druge robe/usluge, što je ovde takodje slučaj.

U telenoru je neko i posao izgubio zbog ovoga.

Dakle u oktobru prošle godine je "provaljeno" da Telenorovi ugovori nisu potpuni, i da je zaključavanje koje vrše nije legalno po zakonu o zaštiti potrošača.
I rekoh, hajde da zatražimo svoja prava, i da roba koja je plaćena i postala moje vlasništvo bude funkcionlna 100 posto. Stižu mi odgovori od Telenora:

Pošto je pokretač teme dobio kodove od uvoznika, rekoh, možda i ne lažu, možda stvarno nemaju, da probam kod uvoznika. Od zastupnika CTa dobijam odgovore:pa malo moralne pridike, na moju opasku da me je telenor nasamario
i posle nekog vremena kada sam pokazao mejl od Nokie (doći ćemo i do njega) gde oni kažu da Nokia nema veze sa zaključavanjemIdemo dalje ... ... ...Dakle, Telenor tvrdi da nema unlock kodove, i daje svoje razloge zaključavanja, a jedan od njih je i PRAKSA u drugim zemljama, a ne spominje da je praksa da u drugim zemljama kodovi mogu i da se dobiju nakon isteka obaveze ....

No, idemo dalje... pokušavamo sa servisom, ovlašćenim, jer je telefon neispravan, ne ispunjava sve iz proizvodjačke deklaracije .... od servisa dobijam odgovor ...


Jedino oni kažu da operater zaključava telefone .

Pošto i uvoznik i operater tvrde da telefoni dolaze zaključani, i da oni nemaju ništa sa tim, obratih se i
Nokiji, da vidimo šta će oni da kažu. Prvih par puta su me upućivali na operaatera, ali kada sam rekao da sam
se već obraćao operateru, i kako operater i uvoznik tvrde da Nokia zaključava telefone, i kako oni nemaju unlock kodove, dobio sam sledećih pae mejlova.

Ovde upućuju na operateraa zatim


Dakle, NOKIA proizvode nazaključane telefone po narudžbini, a operater je posle taj koji zaključava i ubacuje brendiran softver i šta već ....

Posle ovih mejlova uvoznik kaže da mi ne može pomoći, telenor mi više ne odgovara na mejlove, a njihov ugovor se značajno promenio od 01.01.2011. gde je sada sve napisano u ugovoru. Kažu da je taj ugovor u skladu sa novim zakonom o zaštiti potrošača, a mi tvrdimo da su morali da ga izmene, jer je stari bio previše "šupalj", i da je zakon o zaštiti potrošača postojao i pre, a promena im samo došla kao 1 na 11 da imaju na šta da se "izvlače" ....

Dakle, neki mehanizmi su pokrenuti, čekaju se neki odgovori, Telenor je platio kaznu jer nije bilo na prodajnim mestima pre istaknuto da su telefoni zaključani. čeka se RATEL sa odgovorom na još neka pitanja ....

Pre nekoliko dana se i ovo pojavilo:Toliko za sada.

Pošto je ZX banovan, verovatno će mi poslati na mejl njegove ejlove i odgovore.

[Ovu poruku je menjao MagicMaster dana 23.03.2011. u 21:05 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao MagicMaster dana 23.03.2011. u 21:08 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao MagicMaster dana 23.03.2011. u 21:12 GMT+1]
[ MagicMaster @ 24.03.2011. 06:37 ] @
Evo i jednog od odgovora koje je uvoznik poslao pokretaču teme:

***SLIKA***

Pa mu je ZX odgovorio:

***SLIKA***


Odgovor nije dobio . . .

Ovde je odgovor od Telenora na koji se par meseci čekao odgovor čiji je telefon, i konačno su potvrdili da je telefon vlasništvo korisnika,

ali opet tvrde da Nokia zaključava:
Ovo je čovek koji više ne radi u Telenoru:
Ovo je odgovor Telenora gde pristaju da mu zamene telefon za otključan:Odgovor od Telenora gde se pozivaju i na praksu u drugim zemljama:Fotka koja dokazuje da ranije NIJE bilo označeno na prodajnom mestu:
Mejl od Roaminga koji je stigao u roku od par sati:Još jedan čovek je zatim dobio od roaminga:Biće još u toku dana . . .
[Ovu poruku je menjao espresso dana 24.03.2011. u 08:26 GMT+1]
[ percom @ 24.03.2011. 09:57 ] @
Iako sam pripejd korisnik, nemam ugovor niti bilo šta što me obavezuje, tema mi je intresantna jer mi drug radi u telenoru i kaže mi da se digla velika prašina oko ovoga i da ne znaju kako da isplivaju iz ovoga jer se sa foruma preselilo u nezgodne krugove. Naime, stigao im je dopis i od sredstava javnog informisanja sa gomilom nezgodnih pitanja.
Zbog toga su izmenili opšte uslove ali ih muče korisnici koji su sklopili ugovore po starim uslovima koji su, definitivno, pravno manjkavi.
Šta je od svega toga tačno, kako mi kaže, brzo će dobiti epilog i znaće se. Pokušavaju da osmisle nešto što bi upakovali u neki pravni okvir koji bi ih zaštitio od eventualnih tužbi za naknadu šteta jer su ljude izlagali, uslovljavali, troškovima rominga a zakon to izričito zabranjuje! Bila je velika čistka u korisničkom servisu jer su svojim "idiotskim" odgovorima korisnicima sebe doveli u neprijatnu situaciju. Upravo se na te odgovore pozivaju sredstva javnog informisanja a koji su stizali iz korisničkog servisa!!! Takođe, kako mi je rekao, upravo prilozi na ES-u su privukli pažnju šire javnosti i podigli tu prašinu.
Zato mi je žao što nisam uspeo da vidim sve priloženo a koliko vidim bilo je svega čim se o tome tolikom priča.
Suma sumarum, gde ima dima ima i vatre!!!

[Ovu poruku je menjao percom dana 24.03.2011. u 11:35 GMT+1]
[ Body Bag @ 24.03.2011. 14:52 ] @
Elem Miroslav je lepo rekao

A dokazi za ovo su sta?
I to kada kazem dokazi mislim na nesto konkretno, a ne na pausal i rekla kazala fazon

Dakle

1. Kako se zove covek koji radi u Telenoru i koji vam je rekao tu informaciju?
2. Koja su to sredstva javnog informisanja pritiskala Telenor i kada?
3. Treba da objasnite kao je to sim lock nezakonit kada vam je pravnik MrOne lepo rekao i objasnio da nemate nikakvu osnovu za tuzbu a u prilog tome ide i to da su vas otkacili sopstveni advokati, RATEL i trzisna inspekcija?
4. Treba da objasnite kako vas je to Telenor nasmario buduci da ste pre placene kazne prilikom potipisivanja ugovora mogli da se o zakljucanom telefonu informisete u prodavnici ili na sajtu i da je vasa totalna izmisljotina da nigde nije pisalo da je telefon zakljucan? (tek je posebna prica to sto se ocigledno savrseno znali da kupujete zakljucan telefon i bez svega toga)
5. Treba da objasnite otkud vam osnova da ste nasamareni buduci da ste SAMI ugovore potpisali cime automatski postajte SAGLASNI sa uslovima pod kojima Telenor nudi svoje usluge i omogucava kupovinu telefona po ceni od jednog dinara?
6. Treba da objasnite po kom osnovu preslisavate Telenor u u vezi kodova i njihove lokacije buduci da su ti kodovi njihovo vlasnistvo (a ne vase, fiskalni racun ste dobili samo za telefon) i da nigde ne pise da su oni duzni da vam telefone otkljucaju pre ili posle isteka ugovora?


espresso:
Molim da se držiš teme, prijavljivanje duplih naloga možeš da obaviš u forumu Predlozi i pitanja.

[Ovu poruku je menjao espresso dana 24.03.2011. u 16:55 GMT+1]
[ MagicMaster @ 24.03.2011. 16:05 ] @
Citat:
1. Kako se zove covek koji radi u Telenoru i koji vam je rekao tu informaciju?


Naravno da se to ne može javno reći.

Zamisli da ti imaš firmu, i da si nešto zabrljao, svim silama hoćeš to da "ispeglaš", a tvoj zaposleniiznosi neke stvari na videlo koje tebi ne odgovaraju. Šta bi uradio tom zaposlenom?

Citat:
2. Koja su to sredstva javnog informisanja pritiskala Telenor i kada?


Javni servis Srbije. Tražili su neke odgovore. U narednih 15 dana bi trebalo nešto da se emituje, bićete obavešteni kada, da gledamo i snimimo. Mada su i obećali snimak.

Citat:
3. Treba da objasnite kao je to sim lock nezakonit kada vam je pravnik MrOne lepo rekao i objasnio da nemate nikakvu osnovu za tuzbu a u prilog tome ide i to da su vas otkacili sopstveni advokati, RATEL i trzisna inspekcija?


U ugovoru koji je potpisan, niti bilo gde u računu, garanciji, niti deklaraciji proizvoda ne stoji da je telefon ograničenih mogućnosti. Ne ispunjava specifikacije proizvođača. Ratel još nije dao kanačnu reč. Tržšna inspekcija je dala nalog da se kvar prijavi, a u servisu tvrde da to nije kvar. Sada se opet čeka tržišna.

Citat:
4. Treba da objasnite kako vas je to Telenor nasmario buduci da ste pre placene kazne prilikom potipisivanja ugovora mogli da se o zakljucanom telefonu informisete u prodavnici ili na sajtu i da je vasa totalna izmisljotina da nigde nije pisalo da je telefon zakljucan? (tek je posebna prica to sto se ocigledno savrseno znali da kupujete zakljucan telefon i bez svega toga)


Prodao je na hiljade telefona koji ne rade na svim karticama operatera u Srbiji, a to nigde nije naznačio niti obavestio kupce o tome.

Citat:
5. Treba da objasnite otkud vam osnova da ste nasamareni buduci da ste SAMI ugovore potpisali cime automatski postajte SAGLASNI sa uslovima pod kojima Telenor nudi svoje usluge i omogucava kupovinu telefona po ceni od jednog dinara?


Potpisani su ugovori, da, u kojima, ponavljam, nema reči da su telefoni zaključani, i da ćemo 24 meseca da plaćamo pretplatu na izabrani ili paket sa većom pretplatom, tj. da nećemo raskidati ugovor pre obaveze, i time obezbediti Telenoru priliv našeg novca u naredna 24 meseca. U slučaju raskida ugovora, dužni smo da platimo sve pretplate do isteka obaveze.

Citat:
6. Treba da objasnite po kom osnovu preslisavate Telenor u u vezi kodova i njihove lokacije buduci da su ti kodovi njihovo vlasnistvo (a ne vase, fiskalni racun ste dobili samo za telefon) i da nigde ne pise da su oni duzni da vam telefone otkljucaju pre ili posle isteka ugovora?


Pomoću tih kodova Telenor treba da dovede telefone u potuno ispravno stanje, tj. ono koje je opisano u deklaraciji uvoznika. Dakle, ako je to nokia 2700 classic, ona treba da radi na svim mrežama i sa svim karticama. Po tom osnovu tražimo kodove. Da, dobio sam fiskalni, za telefon NOKIA 2700, i očekujem da on radi kako ga je nokia napravila.
[Ovu poruku je menjao espresso dana 24.03.2011. u 17:25 GMT+1]
[ Body Bag @ 24.03.2011. 18:05 ] @
Citat:
MagicMaster: Naravno da se to ne može javno reći.


Ma sta mi naprica
Objavljujete slike mailova sa potpisima Telenorovih menadzera i kojecega, njihovim potpisima i privatnu prepisku (a da oni nisu svesni toga) a ovo eto ne moze
Dakle - mesecima objavljujete privatne informacije na forumu non stop pa cu ovaj odgovor da shvatim samo kao dobru salu

Citat:
Javni servis Srbije. Tražili su neke odgovore. U narednih 15 dana bi trebalo nešto da se emituje, bićete obavešteni kada, da gledamo i snimimo. Mada su i obećali snimak.


Ajde da vidim i ishod toga
BTW snimak emisije koju ste pominjali jos uvek nismo dobili, a to je je bilo pre nekoliko meseci pa pocinjem da sumnjam da li tako nesto uopste postoji
Jel kapiras sada zasto vasi navodi imaju vrlo sumnjiv kredibilitet - tvrdite i govorite nesto, a za to nemate nikakav vidljiv i konkretan dokaz, a to traje vec mesecima i drugacije se naziva prazna prica

Citat:
U ugovoru koji je potpisan, niti bilo gde u računu, garanciji, niti deklaraciji proizvoda ne stoji da je telefon ograničenih mogućnosti. Ne ispunjava specifikacije proizvođača. Ratel još nije dao kanačnu reč. Tržšna inspekcija je dala nalog da se kvar prijavi, a u servisu tvrde da to nije kvar. Sada se opet čeka tržišna.


Da si pitao prodavca u prodavnici ili pogledao na sajtu ili info terminalu mogao si da saznas da je telefon zakljucan - dakle nije istina da nigde nisi mogao da se informises
Ti si verovatno umislio da u Telenoru mora da stoji potrcko koji ce cim uzmes telefon u ruke reci "A taj telefon ima sim lock"
Ne ide to tako - ipak je i musterija duzna malo da se informise pre kupovine, pogotovu u vasem slucaju jer ste savrseno svesni bili kakav telefon uzimate, tako da bi bilo lepo da konacno prestanete da izigravate neke neobavestene mucenike kakvim hocete da se predstavite
To da telefon ne ispunjava specifikacije proizvodjaca je vise puta pobijeno u ovoj raspravi i sam pravnik je rekao da nemate ni jednog jedinog osnova da tuzite Telenor zato sto je sim lock nezakonit - cak stavise, imaju zakonsku osnovu za to

Citat:
Potpisani su ugovori, da, u kojima, ponavljam, nema reči da su telefoni zaključani, i da ćemo 24 meseca da plaćamo pretplatu na izabrani ili paket sa većom pretplatom, tj. da nećemo raskidati ugovor pre obaveze, i time obezbediti Telenoru priliv našeg novca u naredna 24 meseca. U slučaju raskida ugovora, dužni smo da platimo sve pretplate do isteka obaveze.


Sta bi ti hteo? Da uzmes sim free telefon od Telenora za dinar, prodas ga posle kao novog, a karticu zadrzis za sebe i jos ubacis par stotina eura sebi u dzep?
Ili jos bolje da lakome gazde butika mobilnih telefona u tom slucaju krenu da uzimaju na kile takvih telefona za dinar, pa ih posle prodaju po ceni novog a da provajder ostane kratkih rukava?
To nazalost ne ide tako i sim lock postoji upravo zbog toga - da bi se zastitio ekonomski interes provajdera koji takve telefone i nudi i da bi im se takav telefon koga oni nude za dinar otplatio posle 2 godine koriscenja uz dodatnu zaradu

I samo jos da se osvrnem na ovo

Citat:
Da, dobio sam fiskalni, za telefon NOKIA 2700, i očekujem da on radi kako ga je nokia napravila.


Ono sto ti ne mozes da ukapiras (tacnije, ja mislim da se namerno pravis nemust samo da bi isterao svoje) je da je ta ista Nokia zakljucala telefon u dogovoru sa Telenorom tako da ni govora nema o neispravnom aparatu (pogotovu stoga sto je jasno naznaceno da je takav telefon zakljucan)
To sto se telefon ne zakljucava direktno u fabrici vec na nekoj tacki na putu od fabrike do uvoznika kao sto je sugerisano kroz onaj mail od Nokia-a (dakle posebna kompanija ili cerka kompanija Nokia-e koja stancuje takve telefone naveliko za provajdere, i od koje telefone narucuju lokalni uvoznici i koja to radi svakako na nalog i proizvodjaca i operatera) ne znaci da je to neovlasceno modifikovanje telefona od strane treceg lica
[ MagicMaster @ 24.03.2011. 18:55 ] @
Citat:
Ma sta mi naprica
Objavljujete slike mailova sa potpisima Telenorovih menadzera i kojecega, njihovim potpisima i privatnu prepisku (a da oni nisu svesni toga) a ovo eto ne moze
Dakle - mesecima objavljujete privatne informacije na forumu non stop pa cu ovaj odgovor da shvatim samo kao dobru salu


Shvati kako hoćeš. Jedno je kada neko uputi odgovor u ime firme i stoji ispred firme u to ime, i iza takvog odgovora, a sasvim druga stvar je ako neko kaže neku infomaciju zbog koje može da nagrabusi u firmi, jer firma to ne želi da sazna javnost. Odgovore koje postujemo može da dobije bilo ko, jer Telenor stoji iza njih.
I nije istina da je bez njihovog znanja, kao što sam napisao par puta, i telenor, i uvoznici su pozvani na ovaj i druge forume, obavešteni su da se vodi polemika o ovim stvarima, i predloženo im je da se osoba koja ima ovlašćenja, i predtavlja firmu u javnosti, a moderno se zove PR, učlani ovde, kaže ko je i odakle je, koga predstavlja (kao npr član Twiddle na ovom forumu) i malo sa nama prodiskutuje i kaže koju reč. Njihova odluka je da nam uskrate svoje prisustvo, odnosno, tu su, ali ne žele da se upliću u stvari koje se njih tiču. Telenor ima i svoj forum, gde daje obaveštenja, odgovara korisnicima, dakle, svesni su postojanja foruma kao vida komunikacije. I tamo sam postavio temu i poziv.

Citat:
Ajde da vidim i ishod toga
BTW snimak emisije koju ste pominjali jos uvek nismo dobili, a to je je bilo pre nekoliko meseci pa pocinjem da sumnjam da li tako nesto uopste postoji
Jel kapiras sada zasto vasi navodi imaju vrlo sumnjiv kredibilitet - tvrdite i govorite nesto, a za to nemate nikakav vidljiv i konkretan dokaz, a to traje vec mesecima i drugacije se naziva prazna prica


Naša strana je saslušana, imaju dosta informacija i dokumentacije. Zbog novinarskog profesionalizma, čeka se i Telenor da kaže koju na tu temu. Veruj mi, sigurno nisi nestrpljiviji od mene da se to emituje konačno, u bilo kakovom obliku, kao reportaža, intervju, ili nešto treće.

Citat:
Sta bi ti hteo? Da uzmes sim free telefon od Telenora za dinar, prodas ga posle kao novog, a karticu zadrzis za sebe i jos ubacis par stotina eura sebi u dzep?
Ili jos bolje da lakome gazde butika mobilnih telefona u tom slucaju krenu da uzimaju na kile takvih telefona za dinar, pa ih posle prodaju po ceni novog a da provajder ostane kratkih rukava?
To nazalost ne ide tako i sim lock postoji upravo zbog toga - da bi se zastitio ekonomski interes provajdera koji takve telefone i nudi i da bi im se takav telefon koga oni nude za dinar otplatio posle 2 godine koriscenja uz dodatnu zaradu


Kao što je rečeno, ja sam vlasnik telefona, što i telenor ne osporava, i kakve su dalje moje namere sa njim, to apsolutno nikoga ne treba da interesuje. Baš si lepo rekao, da bi im se otplatio posle 2 godine. Ja sam potpisao da ću dve godine plaćati pretplatu, i ne bežim od toga. Da li sam tim telefonom, koji je moj, ili sa nekim drugim telefonom, totalno nebitno. Ja 24 pretplate MORAM da platim posle potpisivanja ugovora. Ako se gazdama butika isplati da kupe 100 telefona, i da plaćaju 24 meseca po 100 pretplata, samo neka navale. Ja na moju firmu imam 6 postpaid ugovora, i od tih 6 ugovora, 3 su pod ugovornom obavezom. Sasvim dobro za Telenor, zar ne? Dakle, njihov ekonomski interes je u potpunosti zaštićen.


Citat:
Ono sto ti ne mozes da ukapiras (tacnije, ja mislim da se namerno pravis nemust samo da bi isterao svoje) je da je ta ista Nokia zakljucala telefon u dogovoru sa Telenorom tako da ni govora nema o neispravnom aparatu (pogotovu stoga sto je jasno naznaceno da je takav telefon zakljucan)
To sto se telefon ne zakljucava direktno u fabrici vec na nekoj tacki na putu od fabrike do uvoznika kao sto je sugerisano kroz onaj mail od Nokia-a (dakle posebna kompanija ili cerka kompanija Nokia-e koja stancuje takve telefone naveliko za provajdere, i od koje telefone narucuju lokalni uvoznici i koja to radi svakako na nalog i proizvodjaca i operatera) ne znaci da je to neovlasceno modifikovanje telefona od strane treceg lica


Nokia je u mejlu objasnila da ona operaterima daje sim-free telefone. Dakle, opet je neko ispred firme Nokia dao informaciju. Mi možemo da pretpostavimo da je tačna. Ako u ovom slučaju Nokia laže, eto, ja će drage volje Telenoru ustupiti svoje mejlove, koji su i ovde objavljeni, pa neka se oni objašnjavaju sa Nokiom, neka ih tuže za klevetu, ili za pretrpljenu ekonomsku štetu zbog toga. Njihovo pravo. Ako Telenor laže, neka objasni zašto, i da li na crno prodaje kodove za telefone i ostvaruje na taj način ekstra profit. Mogli su to da ponude i svojim potrošačima, posle obaveze, platiš 500-1000 dinara kroz račun, i dobiješ kod. Ili, kao što je red, da posle isteka ugovorne obaveze, dobiješ kod za džabe.[ miki069 @ 24.03.2011. 22:49 ] @
1. Zaključan telefon je neispravan telefon.
2. U overenom garantnom listu nigde ne piše da telefon neće moći da radi sa karticama drugih operatera.
3. Davalac garancije nije Telenor, već Comtrade za Nokie i SonyEricssone, Roaming za Samsunge i neke nindža firmice za HTC i ostale proizvođače.
4. Zaključan telefon podleže servisu i ostvaruje ga kupac (vlasnik) telefona kod davaoca garancije.
5. Ako davalac garancije ne može da vam servisira telefon (otključa), po Zakonu mora da vam ga zameni za ispravan (otključan).
6. Ako vam ne zameni, onda inspekcije i sve ostalo po Zakonu.

Telenor je pogrešna adresa.
Sa njim ste sklopili Ugovor o pretplatničkom odnosu koji nema veze sa telefonom.
Garantni list je vezan za (ne)ispravnost telefona.

Kod VIP-a ovo sve je nemoguće jer vlasnik (kupac) telefona je VIP, korisnik ga iznajmljuje 2 godine.

Ne znam što se preskače MTS.
Bocnu i oni neke zaključane modele.
Juče sam uzeo LG GT540 Optimus sa MTS-a i gle čuda, zaključan.
[ angelos @ 25.03.2011. 00:07 ] @
Meni je bila "okej" praksa u Fr da se nakon isteka ugovora korisniku pošalje unlock code.
Ja sam imao proglem sa Stormom da su me francuzi drndali iako sam platio pun iznos telefona bez ugovorne obaveze.
[ miki069 @ 25.03.2011. 01:19 ] @
Isto je i u Telenoru kao i u Stormu.
Telefon ako se kupi bez ugovorne obaveze i plati se pun iznos, opet je zaključan.
[ samo_da_pitam @ 25.03.2011. 07:17 ] @
Citat:
Body Bag: Sta bi ti hteo? Da uzmes sim free telefon od Telenora za dinar, prodas ga posle kao novog, a karticu zadrzis za sebe i jos ubacis par stotina eura sebi u dzep?
Ili jos bolje da lakome gazde butika mobilnih telefona u tom slucaju krenu da uzimaju na kile takvih telefona za dinar, pa ih posle prodaju po ceni novog a da provajder ostane kratkih rukava?
To nazalost ne ide tako i sim lock postoji upravo zbog toga - da bi se zastitio ekonomski interes provajdera koji takve telefone i nudi i da bi im se takav telefon koga oni nude za dinar otplatio posle 2 godine koriscenja uz dodatnu zaradu

Ovo su samo tvoje pretpostavke koje su same po sebi hipoteticne tako da bi ih besmisleno bilo i komentarisati. Ako po tebi postoji sim lock kome je cilj da zastiti ekonomski interes provajdera, onda bi trebalo razumeti da organizovani potrosaci stite svoj ekonomski interes. Cak i da uzmemo da je sve u stvarnosti kako ti pricas (a naravno da imam suprotno misljenje), kako onda mozes da objasnis cinjenicu da je Telenor od prvog Januara izmenio korisnicke ugovore u smislu koji se ticu ove problematike? Da je u Telenoru radio pravnik koji je mislio o sim-locku isto sto i ti verovatno bi ih savetovao da ostave ugovor kakav jeste a korisnicima daju kojekakav servilni odgovor u facu. Ali ne, oni su promenili ugovor. Zasto ako je prethodni valjao.

O tehnickoj ispravnosti telefona koju navodis, tek nemam reci. Da li to znaci da onaj ko je dobio sim-free telefon u Telenoru ima pravo (i da li treba?!?) da ga reklamira kako bi i on dobio uredjaj koji ce biti suprotan onome sto mu pise u specifikaciji proizvodjackog uputstva?

OT: Sam si ih nazvao "lakomim gazdama". Kako to da iz nasledja prethodnog perioda uspemo da se otarasimo (uglavnom) svih prodavanja na crno, robe koja nije imala garancije, racune, bila ispravna etc. Kako objasnjavas cinjenicu da ce ti i kinezi dati fiskalni ali ne i pomenuti prodavac mobilnih telefona. Ja godinama gledam i ne mogu da se nacudim da toliko nikome nisu zasmetali. Kako su to oni "privilegovani" pa im se moze da prodaju 'takvu' robu? Ovo svakako zasluzuje posebnu temu, ali je moja poenta bila samo da ukazem u mocni lobi koji po prirodi stvari moraju da imaju kako bi i dalje mogli da rade to sto rade godinama.
[ MagicMaster @ 25.03.2011. 09:04 ] @
Samo bih da zamolim sve učesnike u temi da izbegnu direktno prozivanje.

Samo citirajte deo iz nečijeg posta na koji imate komentar i mišljenje.

Bez upotrebe teških reči i vulgarnosti.

Sve u cilju obaveštavanja što šireg kruga javnosti, i da ljudi dodju do svojih prava.

Lepo je primetio i član samo_da_pitam, što se tiče ugovora, zašto nisu ostavljeni takvi kakvi jesu, ako su bili toliko "neprobojni"?

Tema je osvežena juče i na telenor forumu, i još je nisu obrisali, ali i niko još ne odgovara na postavljena pitanja.

Ovde imate interesantan tekst. http://owim1.wordpress.com/2011/02/28/sim-unlock-mafija/

E, da, samo još par činjenica.

Činjenica jeste da su ZX-u otključali telefon. Zašto?

Jeste mu telefon otključao uvoznik, ali je takodje i činjenica i da mu je tarifni paket vraćen sa novog Prenesi 400 na stari Prenesi 325. To je mogao samo Telenor da odradi. Opet: Zašto?

Zato što ZX nije bio u pravu? Ili je bio u pravu, pa su tako postupili.

Ovde dolazimo i do toga da Telenor laže i kada kaže da kada se predje na novi paket, više ne može na stari. Iz njegovog primera vidimo da može i to, samo, ne daju .... Ne odgovara im da se razgovor plaća u sekundama, već hoće da naplate svaki započeti minut.

[Ovu poruku je menjao MagicMaster dana 25.03.2011. u 10:21 GMT+1]
[ Body Bag @ 25.03.2011. 11:54 ] @
Citat:
samo_da_pitam: Ovo su samo tvoje pretpostavke koje su same po sebi hipoteticne tako da bi ih besmisleno bilo i komentarisati. Ako po tebi postoji sim lock kome je cilj da zastiti ekonomski interes provajdera, onda bi trebalo razumeti da organizovani potrosaci stite svoj ekonomski interes. Cak i da uzmemo da je sve u stvarnosti kako ti pricas (a naravno da imam suprotno misljenje)


Kao sto su samo i pretpostavke "kolovodja" ovde jer doticni nemaju skoro nijednu konkretnu stvar sem prazne price i pretpostavki
Izvoli pitaj nekog drugog advokata sta on misli o svemu tome, a jedan se vec i javio ali je ubrzo bio optuzen da radi za Telenor (iako je covek SAM rekao da nikako ne odobrava to sto Telenor radi, da se treba boriti protiv takvog ponasanja provajdera ali da nazalost imaju zakonsku osnovu za to)
Stavise jedan od kolovodja koji se ovde javljao pod nadimkom aleksejko je sam priznao da je doticni u pravu za sim lock
Pa o cemu mi vise ovde pricamo?
Inace sud i advokati se ovde uporno zaobilaze, mislim kakva je to smejurija - ako kazes da je nesto nezakonito i hoces to da odbranis, moraces da ides na sud
Ali sudeci po postovima sa rapidserbia mislim da znam zasto to doticni nisu uradili- em nemaju nikakvih konkretnih dokaza, em izgleda hoce da ucenjuju Telenor da im pokloni telefonce-dva (jedan od njih je to cak rekao sasvim odredjeno) i mirna Backa , druga stvar sto su izgubili iz vida i da za ucenu imaju vrlo mrsav materijal koji ne dokazuje nista)

Citat:
kako onda mozes da objasnis cinjenicu da je Telenor od prvog Januara izmenio korisnicke ugovore u smislu koji se ticu ove problematike? Da je u Telenoru radio pravnik koji je mislio o sim-locku isto sto i ti verovatno bi ih savetovao da ostave ugovor kakav jeste a korisnicima daju kojekakav servilni odgovor u facu. Ali ne, oni su promenili ugovor. Zasto ako je prethodni valjao.


Izmene u ugovoru su nastale iskljucivo usled stupanja na snagu novog zakona o zastiti potrosaca
Cisto sumnjam da se Telenor preterano potresao zbog dve komedijaske teme (za to sto su takve postale su iskljucivo krivi oni sto su ih i otvorili) kako to oni hoce da predstave

Citat:
O tehnickoj ispravnosti telefona koju navodis, tek nemam reci. Da li to znaci da onaj ko je dobio sim-free telefon u Telenoru ima pravo (i da li treba?!?) da ga reklamira kako bi i on dobio uredjaj koji ce biti suprotan onome sto mu pise u specifikaciji proizvodjackog uputstva?


Prilikom kupovine telefona kod Telenora sada jasno pise da doticni samo radi sa Telenor karticom
I pre placanja kazne to si mogao da procitas na sajtu ili da pitas prodavca, dakle nije tacno da nigde nije pisalo da je telefon zakljucan, ali magic master nema komentar na to kao i na to da su njih trojica sudeci po ovome sto pisu itekako bili svesni da kupuju takav telefon pa se sada prave iznenadjeni i uvredjeni
Dakle mogao si u oba slucaja da znas da kupujes telefon koji se razlikuje od sim free modela i tu se svaka dalja prica zavrsava

I kada ja lepo kazem da prepiskom za Telenorom nece nista postici jer o tome ko telefon zakljucava, kada i kako i ko kodove daje odlucuje RATEL oni to uporno ignorisu - onaj isti RATEL koji ih vec 3 meseca nije udostojio odgovora (a cudno zaista, kada je to toliko masovno krsenje zakona kako to i da RATEL cuti)

I za kraj, koliko ljudi potencijalno moze imati koristi od ovoga?
Kao sto je lepo rekao neko sa Bencha 99% ljudi taj isti telefon koristi u Telenor mrezi - koliko je interesovanje ljudi pokazala je i ova tema, jer se od ove navodne masovnosti kakvom se neko trudi da je predstavi svega nekoliko njih dobilo kodove tj trazili su iste i cimali Telenor

[ MagicMaster @ 25.03.2011. 12:54 ] @
Citat:
I pre placanja kazne to si mogao da procitas na sajtu ili da pitas prodavca, dakle nije tacno da nigde nije pisalo da je telefon zakljucan, ali magic master nema komentar na to


Komentar je:

Citat:
IV ZAŠTITA POTROŠAČA
Član 35
Preduzeća i preduzetnici koji obavljaju promet robe na malo dužni su da u prodajnom objektu:
5) obezbede podatke o robi (obaveštenje o svojstvima, kvalitetu i načinu upotrebe);


Telenor to nije ispoštovao, i zbog toga je i platio kaznu.

A to je godinama unazad, na hiljade telefona.

Citat:
svega nekoliko njih dobilo kodove tj trazili su iste i cimali Telenor


I ja sam tražio, i još neki, ali sam dobio odgovore da oni to nemaju.

Znači, za nekog ima, za nekog nema?

Laž?

Varanje potrošača?

[ Body Bag @ 25.03.2011. 14:15 ] @
Citat:
MagicMaster: IV ZAŠTITA POTROŠAČA
Član 35
Preduzeća i preduzetnici koji obavljaju promet robe na malo dužni su da u prodajnom objektu:
5) obezbede podatke o robi (obaveštenje o svojstvima, kvalitetu i načinu upotrebe)


I onda dodje advokat na sud i krene da tumaci sve ovo prilicno fleksibilno jer clanovi zakona nisu crno bela kategorija vec se mogu tumaciti na vise razlicitih nacina
Niti pise kako i na koji nacin vec samo pise duzni su da obezbede podatke o robi - to moze da bude i prodavac ili info terminal, cak i neka brosura, druga stvar sto musterija to ne gleda i ne pita nista
Ustvari, ako si toliko siguran da si u pravu, izvoli angazuj advokata, da vidim sta ce on reci na sve ovo?

Citat:
A to je godinama unazad, na hiljade telefona.


Na hiljade prevarenih, a svega nekoliko njih se zainteresovalo i poslalo mail Telenoru u vezi koda - toliko o zainteresovanosti posle pola godine zivota ove teme na ovom i jos drugim forumima i u neku ruku je potvrda za ono sto sam rekao da 99% ljudi taj telefon u istoj mrezi
A sto se tice emisije na RTS-u, nadam se da su ti novinari koji su pristali da rade prilog konsultovali i nekog pravnika, cisto da se vidi i njihov komentar na ovo laicko i amatersko tumacenje pravnih regulativa ;)[Ovu poruku je menjao Body Bag dana 25.03.2011. u 16:45 GMT+1]
[ MagicMaster @ 25.03.2011. 17:51 ] @
Prodajem autogume.

Stavim gume 2. klase u prodaju i napišem cenu sa popustom.

Ti dodješ, vidiš gume, model i proizvođač koji ti odgovara.

Kupiš, montiraš, kreneš na put, voziš 120 na sat, guma pukne.

Ti dodješ kod mene, i kažeš: Pukla mi guma na 120 na sat, zamalo da poginem!

Ja kažem: Gospodine, to je guma 2, klase, niste smeli da je vozite preko 80 na sat!

Ti kažeš: Pa otkud ja znam da je guma 2. klase???

Ja kažem: Mogli ste da me pitate, ja bih vam rekao, ili ste mogli da pročitate na mom sajtu, piše da su gume na popustu 2. klasa. Vi kao kupac treba da se informišete.
[ samo_da_pitam @ 25.03.2011. 18:00 ] @
Citat:
Body Bag: Prilikom kupovine telefona kod Telenora sada jasno pise da doticni samo radi sa Telenor karticom
I pre placanja kazne to si mogao da procitas na sajtu ili da pitas prodavca, dakle nije tacno da nigde nije pisalo da je telefon zakljucan, ali magic master nema komentar na to kao i na to da su njih trojica sudeci po ovome sto pisu itekako bili svesni da kupuju takav telefon pa se sada prave iznenadjeni i uvredjeni
Dakle mogao si u oba slucaja da znas da kupujes telefon koji se razlikuje od sim free modela i tu se svaka dalja prica zavrsava

I kada ja lepo kazem da prepiskom za Telenorom nece nista postici jer o tome ko telefon zakljucava, kada i kako i ko kodove daje odlucuje RATEL oni to uporno ignorisu - onaj isti RATEL koji ih vec 3 meseca nije udostojio odgovora (a cudno zaista, kada je to toliko masovno krsenje zakona kako to i da RATEL cuti)

I za kraj, koliko ljudi potencijalno moze imati koristi od ovoga?
Kao sto je lepo rekao neko sa Bencha 99% ljudi taj isti telefon koristi u Telenor mrezi - koliko je interesovanje ljudi pokazala je i ova tema, jer se od ove navodne masovnosti kakvom se neko trudi da je predstavi svega nekoliko njih dobilo kodove tj trazili su iste i cimali Telenor


'slucajno' si preskocio pitanje sta bi trebalo da radi onaj ko je kupio telefon sa klauzulom u Telenoru i dobio sim free telefon! Pitam ponovo, da li treba da ga reklamira, jer je nije dobio telefon koj radi samo sa njihovim karticama kao sto pise na site-u?
Ali i ne ocekujem odgovor jer vidim da je zamena teza fenomenalna stvar.
Uzdati se u ratel koji je trebalo da u roku od tri meseca odgovori nekoj tamo prepisci je toliko besmisleno, kada pored tog ratela imas i druge institucije koje bi trebalo na dozivotnu robiju onda one koji prodaju djubre od proizvoda po radnjama telefona, koje si i sam nazvao prodavcima sa epitetom.

A to koliko ljudi moze da ima 'potencijalno' koristi od ovoga je... Evo ja prvi, odem kupim telefon koji je sim free i ja ga koristim ISKLJUCIVO u Telenor mrezi, ali to je moj izbor. Znaci i da mi daju ugovornu klauzulu da na 10 dana moram da placam iznos racuna na post paidu, ja bih i dalje ostao kod telenora. Takva im je politika i mogu da je prihvatim ili ne, a ako jesam onda imam svoje razloge. Kada odem u inostranstvo imam slobodu da izaberem tamosnju karticu etc. Meni nista ne smeta da i MTS i VIP zakljucaju telefone tako da mogu da se koriste samo na Telenor mrezi, ja ne bih imao nista protiv. Poenta je u principu, sto mi uvale nesto sto ne radi po PROIZVODJACKOJ specifikaciji.

A posto toliko prizivas advokate, i ako po tebi ovo nije za forum vec za sud, sta ti imas protiv ljudi koji su voljni da svoja prava potraze i da se medjusobno izdogovaraju na forumima. Zasto bi ih sabotirao i unapred osudjivao na neuspeh? Da li to znaci da bi trebalo temu o RTS pretplati obrisati i ostaviti ustavnom sudu i advokatskoj feli da trljaju glave?
Kako to toliko letargican moze neko da bude kada je u pitanju zelja za promenom necega na bolje i u korist korisnika?
Ja iskreno mislim da je korisnicima na izboru malo toga sto mogu da urade u svoju korist, pa i kada se ne budem slagao nikada necu napadati one koji pokusavaju da promene nesto, ako imaju dovljno volje, resursa etc.
A jos ako dobiju "po jos jedno telefonce" u tom slucaju nikakvo novo misljenje necu da imam o tom korisniku vec jos ljigavije o takvom operateru.
Evo npr. ja verujem da su sanse da se o ovome prica u emisiji na RTS-u ravne nuli, ali ne krivim druge, koji mozda imaju uverenja da ce biti emisije pa veruju u to. Moje nepoverenje nije zlurado, vec mislim da su u pitanju malo drugaciji igraci nego sto to zamisljaju @MagicMaster @Body Bag ili @samo_da_pitam
[ percom @ 26.03.2011. 06:43 ] @
Na prethodnoj strani u postu Magic Master je okačio adresu: http://owim1.wordpress.com/2011/02/28/sim-unlock-mafija/
Pažljivo sam pročitao i moram reći da je bloger ili autor ovaj problem obradio detaljno i stručno. U jednom od postova se može videti i ovo, što je konkretno:
Citat:
Način oglašavanja i prodaje ne određuje prodavac nego ZAKON!!

Z A K O N
O ZAŠTITI POTROŠAČA
I. OSNOVNE ODREDBE
2. Osnovna prava potrošača
Član 3.
Osnovna prava potrošača u smislu ovog zakona jesu prava na:
3) informisanost – raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene oglasne poruke ili oznake na proizvodima koje mogu potrošača da dovedu u zabludu;

ZAKON O USLOVIMA ZA OBAVLjANjE PROMETA ROBE, VRŠENjE USLUGA U PROMETU ROBE I INSPEKCIJSKOM NADZORU
(„Sl. glasnik RS“, br. 39/96, 20/97, 46/98, 34/2001 – dr. zakon i 80/2002 – dr. zakon)

I. UVODNE ODREDBE
Član 1
Ovim zakonom uređuju se uslovi za obavljanje prometa robe, vršenje usluga u prometu robe (u daljem tekstu: usluge) i inspekcijski nadzor.
IV ZAŠTITA POTROŠAČA
Član 35
Preduzeća i preduzetnici koji obavljaju promet robe na malo dužni su da u prodajnom objektu:
5) obezbede podatke o robi (obaveštenje o svojstvima, kvalitetu i načinu upotrebe);

I što je najbitnije, o zakonu se ne raspravlja, on se primenjuje.
Zato imamo prijavu inspekciji na osnovu koje je telenor platio kaznu upravo prema gore navedenom članu!!!
Dokaz da se zakon nije poštovao što znači da smo obmanuti prilikom kupovine što onda podleže:
ZAKON O OBLIGACIONIM ODNOSIMA
II. Prava kupca

Ispunjenje, sniženje cene, raskid ugovora, naknada štete

Član 488

(1) Kupac koji je blagovremeno i uredno obavestio prodavca o nedostatku može:

1) zahtevati od prodavca da nedostatak ukloni ili da mu preda drugu stvar bez nedostatka (ispunjenje ugovora);

2) zahtevati sniženje cene;

3) izjaviti da raskida ugovor;

(2) U svakom od ovih slučajeva kupac ima pravo i na naknadu štete.

(3) Pored toga, i nezavisno od toga, prodavac odgovara kupcu i za štetu koju je ovaj zbog nedostatka stvari pretrpeo na drugim svojim dobrima, i to prema opštim pravilima o odgovornosti za štetu.

Neispunjenje ugovora u razumnom roku

Član 489

Ako kupac ne dobije zahtevano ispunjenje ugovora u razumnom roku, zadržava pravo da raskine ugovor ili da snizi cenu.

Kad kupac može raskinuti ugovor

Član 490

(1) Kupac može raskinuti ugovor samo ako je prethodno ostavio prodavcu naknadni primereni rok za ispunjenje ugovora.

(2) Kupac može raskinuti ugovor i bez ostavljanja naknadnog roka ako mu je prodavac posle obaveštenja o nedostacima saopštio da neće ispuniti ugovor ili ako iz okolnosti konkretnog slučaja očigledno proizlazi da prodavac neće moći ispuniti ugovor ni u naknadnom roku.

Neispunjenje ugovora u naknadnom roku

Član 491

Ako prodavac u naknadnom roku ne ispuni ugovor, on se raskida po samom zakonu, ali ga kupac može održati ako bez odlaganja izjavi prodavcu da ugovor održava na snazi.

To kaže zakon, između ostalog a telenor…on i dalje ćuti po pitanju toga, odnosno, po pitanju pobrojanih članova zakona!To je upravo problem koji telenor ima i razlog zašto je drastično izmenio opšte uslove. Zakon , (i stari i novi), je lepo rekao šta se mora i tu nema rasprave tipa koju ovde uporno spočitava "Mladenijus" odnosno Body Bag.
Internet oglašavanje nije u skladu sa zakonom kao ni oglašavanje, ako se to uopšte tako može nazvati, oglašavanje kako on tvrdi:
Citat:
to moze da bude i prodavac ili info terminal, cak i neka brosura, druga stvar sto musterija to ne gleda i ne pita nista

Da je to tačno ili da je tako bilo, kako on navodi, postavlja se pitanje zašto su platili kaznu, kako je navedeno, ako je takva vrsta "informisanja" u skladu sa zakonom?!
Činjenica je da imamo zakon, o kome se ne diskutuje, on se sprovodi i korisnike koji se pozivaju na njega sa jedne strane a sa druge počinioca koji ga krši.

Evo, ljudi se pozvali na zakon.
Šta je tu sporno pozivati se na zakon?

[Ovu poruku je menjao percom dana 26.03.2011. u 07:53 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao espresso dana 26.03.2011. u 09:22 GMT+1]
[ Body Bag @ 26.03.2011. 08:53 ] @

Evo za ovaj npr ne pise da je zakljucan (mada pise da je trenutno nedostupan u online prodavnici)

http://www.telenor.rs/sr/Priva...do=phone_info&phone_id=280

Za sim free telefone i nije potrebno navoditi neku dodatnu informaciju, jer nije u pitanju uredjaj koji radi samo sa jednom mrezom i za koga je potrebna posebna napomena
Zakljucan telefon nije sporan sve dok postoji informacija o tome - a kako je informacija postojala i pre i posle izmena u ugovoru zakljucak izvedi sam
I ne vidim sta je to toliko lose da se u svemu ovome angazuje i neki advokat - ipak su u pitanju pravne regulative, a njima ne mogu da se bave laici poput, tebe, mene i ostalih.


[Ovu poruku je menjao espresso dana 26.03.2011. u 10:08 GMT+1]
[ percom @ 26.03.2011. 09:17 ] @
Prodajno mesto je prodajni objekat!!! Da li ti misliš ili tvrdiš da u Srbiji moraju svi imati kompjuter i internet da bi dobili informacije o proizvodu koje moraju biti u skladu sa zakonom?
Argumente koje navodiš ne možeš zakonski potkrepiti jer je zakon, odnosno, inspekcija rekla po tom pitanju što je trebalo reći.[Ovu poruku je menjao espresso dana 26.03.2011. u 11:56 GMT+1]
[ MagicMaster @ 26.03.2011. 09:23 ] @
U mom fiskalnom nema nikakvih naznaka da je moja Nokia 2700 proizvod čija su svojstva i karakteristike ograničene na neki način, a očigledno je da jesu, jer ne radi sa svim karticama....
[ Miroslav Cvejić @ 26.03.2011. 11:00 ] @
Može li neko da navede gde piše da u specifikaciji uređaja, koje je proizvođač objavio, da je "sim free" ili da mora da radi sa bilo kojom SIM karticom?
Na Nokia sajtu (ili u štampi pošto nemaju svi internet da vide šta kupuju, a imaju internet da isteruju pravdu i zanimljivo tumače zakone) da li piše za neki model da je zaključan ili nije?
Od koje to "specifikacije" (koje se i sami proizvođači ograđuju, izgleda) odudara taj telefon koji ste uz SIM karticu kupili.
A ako je sim lock telefon neispravan, čudi me da niko nije tužio Apple što je prodao milione zaključanih iPhone telefona po svetu.[Ovu poruku je menjao espresso dana 26.03.2011. u 13:17 GMT+1]
[ Body Bag @ 26.03.2011. 11:39 ] @
A i na samom sajtu Telenora pise da

"Prikazani tehnički podaci su dobijeni od strane proizvođača uređaja. Zbog mogućih promena od strane proizvođača ili ljudskih grešaka, Telenor ne odgovara za tačnost navedenih podataka."

Nema svako kompjuter ali ima prodavca u prodavnici koji je duzan da pruzi sve potrebne informacije, ako ga pitas naravno

[Ovu poruku je menjao espresso dana 26.03.2011. u 13:16 GMT+1]
[ Vermud @ 26.03.2011. 11:45 ] @
Citat:
Body Bag
Nema svako kompjuter ali ima prodavca u prodavnici koji je duzan da pruzi sve potrebne informacije, ako ga pitas naravno


Kazu i ako ih ne pitas.

[Ovu poruku je menjao espresso dana 26.03.2011. u 13:17 GMT+1]
[ calexx @ 26.03.2011. 14:03 ] @
Ja ne spadam u neupućene pa sam znao da su telefoni zaključani, onda sam otišao u radnju i devojče mi je to naglasilo ... a da je nisam pitao. Sada apsolutno ne mogu da tražim da mi otključaju telefon jer nisam toliko sitna duša da se pravim lud. Oni koji su stvarno van tokova, nemaju veze sa internet informacijama i prodavci im nisu rekli imaju neko pravo. Mada im verovatno ni prodavci nisu rekli da poziv prema Tunguziji ne košta isto kao i kad se zove komšika ali će možda i to da im priznaju. I roaming. Naročito ako budu davili pa im priznaju sve samo da ih otkače.
[ Body Bag @ 26.03.2011. 16:05 ] @
Naravno, kada je MrOne rekao ono sto je rekao tema je mogla opusteno da se zakljuca
Pazite sada - jos je jedan od njih pod imenom aleksejko SAM priznao doticnom da je u pravu za sim lock odnosno da Telenor ima zakonsku osnovu za to sto radi
I posle pola godine oni povrh svega jos uvek uporno drve tu jednu te istu pricu, ispredaju teorije zavere i prosipaju kojestarije i verovatno misle da niko nije primetio da su ne samo tada vec i xyz puta sami sebi uskocili u usta, a sve to imam utisak namerno rade cisto trolovanja i zabave radi, a usput vrlo zgodno pimpuju temu i stvaraju privid da se kao nesto desava i da neka akcija jos uvek postoji samo da bi tema ostala u top temama foruma

@Calex

Svaka cast za ovaj post - cela ova situacija podseca na nesto tipa znao sam sta kupujem i kakvo je to, malo sam ga provrteo i smorio se i onda odlucio da to krstim tako sto me #$%^ Telenor nasamario i prekrsio zakon, drznici li nijedni kako su samo mogli to da mi to urade za roaming i ostalo (a ugovor su sami potpisali i pristali na uslove provajdera, o komedijo)

[Ovu poruku je menjao Body Bag dana 26.03.2011. u 17:21 GMT+1]
[ Sale_123 @ 26.03.2011. 17:45 ] @
Neko je ovde napisao da je ova tema besmislena, ali izgleda da je poruka obrisana. Ja moram ipak da kazem da tema nije ni malo bezveze.

Prije 2 godine moja stara je kupila telefon u mtel-u, i nije bio zakljucan. Pola godine nakon toga, ja sam sklopio ugovor i kupio telefon. S obzirom da do tad nisu zakljucavali telefon, ja sam pretpostavio da ni moj nije zakljucan. Niko mi nista nije rekao, nigdje to nije bilo navedeno, ni u ugovoru ni u specifikaciji telefona. Kasnije sam utvrdio da je telefon zakljucan. Nakon sto sam vidio ovu temu na ES odlucio sam da pokusam nesto.

Otisao sam u mtel i trazio da mi otkljucaju telefon, jer sam smatrao da nije u redu sto su mi tu informaciju sakrili. Cura koja je tu radila samo se podrugljivo nasmijala i rekla kako mtel ne otkljucava telefone i da za tako nesto moram ici u mobilshop da mi otkljucaju. Ali sa tim otkljucavanjem gubim garanciju. Kada sam ja rekao da to sto su mi presutili da nije u redu i da je (bar po meni) protivzakonito, ona se opet nasmijala i pitala da li ja stvarno mislim da ce telekom dozvoliti da ja kupim telefon pa da poslije koristim na drugim mrezama.

Procitao sam zakon, napisao pismo i poslao preporucno. Trazio sam kod za otkljucavanje i iznjeo svoje argumente zasto mislim da nisu u pravu. I nakon 2 mjeseca stigao mi je odgovor (BTW: da sam htio mogao sam ih prijaviti inspekciji zato sto nisu odgovorili na vrijeme). Rekli su mi da ce mi kod dati nakon sto istekne ugovorna obaveza od 24 mjeseca, sto je meni sasvim prihvatljiv kompromis. BTW: Toliko o tome da mtel ne otkljucava telefone ili da ne posjeduje kodove.
[ Matarese @ 26.03.2011. 20:46 ] @
>
Ne znam da li je bez veze ili ne ali ja u Telenoru dobih telefon koji
NIJE zaključan.
Možda me usr4lo ili su oni tiho počeli da daju otključane telefone,
uglavnom evo priče od prošlog vikenda.
Moj drugar koji voli mnogo da priča i ima veliki paket na Telenoru
(sestra mu plaća račune) i voli da ima telefon koji je u vrhu ali nema
sponzora za to.
Elem - već jednom smo to uradili pre dve godine i tako sam ja dobio vrh
telefon poslednje generacije za male pare a on vrh telefon prethodne
generacije za dzabe.
Tako smo uradili i sada. Otišli u poslovnicu, potrošili pola sata da
ubedimo prodavačicu da to što prodaje zaključan telefon - nije po zakonu
i na kraju ipak odlučili da ga uzmemo i podelimo tarifu od 40 do 50 evra
za otključavanje.
Ja odnesem telefon kući - da bih prebacio šta treba sa starog na novi i
oslobodio mu svoj aparat i ne znam ni sam zašto - ubacim svoju 064
karticu u njega i on RADI :)))

Ne znam da li se to još nekom desilo i da li ste probali da li vam
telefoni rade na drugoj mreži ili ste automatski nosili na
otključavanje....???
[ samo_da_pitam @ 26.03.2011. 23:49 ] @
ja vec treci put pokusavam da nesto slicno pitam, ali moguce da ja nisam dovoljno jasan, jer ne verujem da neko ko ima odgovor na svako pitanje moze da precuti prosto pitanje.

Uzeh u Telenoru HTC za koji je na SITE-u pisalo da uredjaj radi iskljucivo sa Telenorovim karticama. Ali telefon je otkljucan/sim free. Da li treba da ga reklamiram?
Ja sam hteo da dam zeni telefon, ali da ona moze da ga koristi samo uz Telenor broj, a ne da izvodi neke kerefeke i koristi nevaljale sim kartice. Ko me je nasamrio? Teleno ili zena? Ja sam doveden u zabludu i trazim od Telenora da mi posalju kod da zakljucam telefon. Ali posto nisam pravnik rekoh da pitam prvo, jer sam ja glup i naivan pa da se ne zalecem, ipak je to problem kome niko sem pravnika nije doras'o.
[ percom @ 27.03.2011. 08:32 ] @
Pročitavši "dokaze" kako ovde tako i na drugim forumima, pogledao sam zakon i pošto nisam pravnik, neću ga tumačiti nego ću pitati nekog kompetentnog ako ga ima na ovom forumu.
U zakonu o zaštiti potrošača piše:

Član 16.
Zabranjeno je:
2) uslovljavanje prodaje proizvoda ili pružanja usluge prodajom drugog proizvoda ili pružanjem druge usluge;


Interesuje me, da li se zaključavanje može svrstati u uslovljavane? Realno, zaključavanjem telefona korisnik je primoran da koristi samo mrežu na koju je telefon zaključan. Sad je pitanje tumačenja zakona?!
To mi je u koliziji sa ovim članom posebno uzimajući u obzir da se davalac usluge obezbedio ugovorom o pretplatničkom odnosu?!
Voleo bi da čujem odgovor nekog pravnika ako je to moguće na ovom forumu.
[ calexx @ 27.03.2011. 09:12 ] @
Ako ipak nađete advokata koji će da pristane da vas zastupa, pustite njemu da se bavi tim delom jer će svaki sudija da odbaci ovakva pitanja uz osmeh. Kakvo uslovljavanje? Da li neko mora da kupi telefon uz postpejd karticu? Ne mora. Da li mora da uzme postpejd karticu uz telefon? Ne mora. Da li mora da se uzme uz paket od dve godine? Ne mora. Ali se u takvim kombinacijama dobijaju razne povoljnosti (kao i obaveze) pa onda mnogi uzimaju u paketima. Odeš u prodavnicu i vidiš akciju ... ko kupi četiri čokolade, dobije petu gratis. Aha, uslovljavaju me da kupim četiri a ja hoću samo ovu gratis ...
Da ponovim, oni koji su stvarno neupućeni, nemaju i ne znaju da koriste internet, desi se da im prodavac baš ne kaže da su telefoni zaključani ... mogu da pišu u ovakvoj temi.

[Ovu poruku je menjao espresso dana 27.03.2011. u 10:23 GMT+1]
[ Body Bag @ 27.03.2011. 10:03 ] @
Citat:
samo_da_pitam: ja vec treci put pokusavam da nesto slicno pitam, ali moguce da ja nisam dovoljno jasan, jer ne verujem da neko ko ima odgovor na svako pitanje moze da precuti prosto pitanje.


Ja sam vec odgovorio na ovo

Citat:
A i na samom sajtu Telenora pise da

"Prikazani tehnički podaci su dobijeni od strane proizvođača uređaja. Zbog mogućih promena od strane proizvođača ili ljudskih grešaka, Telenor ne odgovara za tačnost navedenih podataka."


Sa druge strane kako objasnjavas cinjenicu da su inicijatori teme savrseno znali (mislim da je to svima jasno) da kupuju zakljucan telefon, a pozivaju se na neobavestenost koje se drze kao pijani plota?
Tipicna srpska posla da se ja pitam, a protiv cega se oni navodno bore - takodje mislim da je posle 6 meseci jasno da ih je vise malo briga to sto im je telefon zakljucan, niti se ovde radi nesto za visi cilj (ako me je zivot nesto naucio to je da svako svoju korist gleda, tako da u te price tesko mogu da poverujem, narocito u zemlji Srbiji)
Jer da ih je briga i ako im je stalo do opsteg dobra oni bi lepo okrenuli (da postoji i telefon, a moze se otici i licno, ali ne oni salju mailove za koje je u Srbiji poznato da se ne odgovara bas uvek azurno na njih) RATEL-u jer je to u njegovoj nadleznosti, ali ne - oni su se zalepili za Telenor verovatno misleci da ce nesto da ucare (jedan od njih je to cak otvoreno rekao na Rapidserbia), druga stvar sto su samo ispali smesni buduci da imaju vrlo slabu osnovu i za ucenu (ajd da ispadnem korketan i kazem vansudsko poravnanje), a kamoli za sud i advokate
A s obzirom da njih dvojica trojica ne mogu da postignu nista, onda su krenuli da pricaju svasta po forumima i da traze dovoljno naivne ljude kojima hoce da zamazu oci kako je ovo neka toboz "akcija" a usput vrlo zgodno pimpuju temu koja tako ostaje u top temama foruma
Ali i to im vrlo slabo ide - koliko je interesovanje i koliko je ljude zapravo briga da li je telefon zakljucan ili ne pokazuje da je svega njih nekoliko trazilo kod

[Ovu poruku je menjao Body Bag dana 27.03.2011. u 13:46 GMT+1]
[ percom @ 27.03.2011. 10:46 ] @
@calexx:
Mislim da tvoj post ne dodiruje pitanje. Ispada da po tvom sudu roming nije uslovljavanje a u tom istom zakonu piše:
III. ZAŠTITA EKONOMSKIH INTERESA POTROŠAČA
1. Osnovni oblici zaštite
Član 11.
Prilikom kupovine proizvoda, odnosno korišćenja usluga potrošač ima pravo da njegovi ekonomski interesi budu zaštićeni.

Znači, korisnik koji je kupio zaključan telefon nije uslovljen da koristi roming i njegovi interesi nisu ugroženi ako ga bude koristio?
Interesantno je da se taj isti Telenor ogradio od rominga na koji ne uslovljava korisnika ninakoji način u članu 33?
[ Matarese @ 27.03.2011. 18:17 ] @
>
Moj drugar koji voli mnogo da priča i ima veliki paket na Telenoru
(sestra mu plaća račune) i voli da ima telefon koji je u vrhu ali nema
sponzora za to.
Elem - već jednom smo to uradili pre dve godine i tako sam ja dobio vrh
telefon poslednje generacije za male pare a on vrh telefon prethodne
generacije za dzabe.
Tako smo uradili i sada. Otišli u poslovnicu, potrošili pola sata da
ubedimo prodavačicu da to što prodaje zaključan telefon - nije po zakonu
i na kraju ipak odlučili da ga uzmemo i podelimo tarifu od 40 do 50 evra
za otključavanje.
Ja odnesem telefon kući - da bih prebacio šta treba sa starog na novi i
oslobodio mu svoj aparat i ne znam ni sam zašto - ubacim svoju 064
karticu u njega i on RADI :)))

Ne znam da li se to još nekom desilo i da li ste probali da li vam
telefoni rade na drugoj mreži ili ste automatski nosili na
otključavanje....???
[ Blaise De Vigenere @ 28.03.2011. 14:28 ] @
NIsam se dosad uključivao u ovu temu (najviše zbog toga što nemam vremena) ali evo samo da odgovorim na Percom-ovo pitanje.
Citat:
percom
Član 16.
Zabranjeno je:
2) uslovljavanje prodaje proizvoda ili pružanja usluge prodajom drugog proizvoda ili pružanjem druge usluge;


Interesuje me, da li se zaključavanje može svrstati u uslovljavane? Realno, zaključavanjem telefona korisnik je primoran da koristi samo mrežu na koju je telefon zaključan. Sad je pitanje tumačenja zakona?!
Voleo bi da čujem odgovor nekog pravnika ako je to moguće na ovom forumu.


Evo ovako: prodaja zaključanog mobilnog telefona (sim lock) ne može se svrstati u uslovljavanje prodaje proizvoda, prvenstveno iz razloga što ukoliko želite free sim mobilni telefon možete otići u bilo koji Mobile Shop i kupiti. S druge strane, ukoliko vam treba post pejd broj, vi opet ne morate kupovati mobilni telefon već možete uzeti samo karticu. Znači Vaš je izbor da uzmete taj i taj mobilni telefon uz tu i tu tarifu. Međutim u ugovoru mora stajati da je telefon sa zaključanom sim karticom u suprotnom imate osnov za poništenje ugovora jer su svojstva proizvoda promenjena a vi o tome niste obavešteni prilikom kupovine. Naravno, da po isteku ugovorne obaveze za sim-lock telefone Telenor, MTS, VIP, M-tel i svi drugi su u zakonskoj obavezi da vam daju kod za otključavanje telefona jer je ugovor prestao da proizvodi pravno dejstvo i vaša ugovorna obaveza prema izabranom provajderu je istekla.

[ percom @ 28.03.2011. 14:51 ] @
@Blaise De Vigenere :
Hvala na odgovoru.
Da li se zaključan telefon može smatrati ili tretirati kao uređaj sa nedostatkom i da li onda podleže:
4. Izdavanje
računa
Član 20.
Za kupljeni proizvod ili pruženu uslugu potrošaču se obavezno izdaje račun.
Kod upotrebljavanog ili popravljanog proizvoda, proizvoda sa nedostatkom, odnosno proizvoda čija su upotrebna svojstva i karakteristike na drugi način ograničene, u računu se mora jasno naznačiti da se radi o takvom proizvodu.


I da li se ovo može smatrati uslovljavanjem ili se može podvesti pod:
III. ZAŠTITA EKONOMSKIH INTERESA POTROŠAČA
1. Osnovni oblici zaštite
Član 11.
Prilikom kupovine proizvoda, odnosno korišćenja usluga potrošač ima pravo da njegovi ekonomski interesi budu zaštićeni.

[ Jbyn4e @ 28.03.2011. 14:55 ] @
Citat:
Naravno, da po isteku ugovorne obaveze za sim-lock telefone Telenor, MTS, VIP, M-tel i svi drugi su u zakonskoj obavezi da vam daju kod za otključavanje telefona jer je ugovor prestao da proizvodi pravno dejstvo i vaša ugovorna obaveza prema izabranom provajderu je istekla.


Po kom TACNO zakonu ovo vazi da su u obavezi da daju kod nakon isteka ugovora?
[ Blaise De Vigenere @ 28.03.2011. 16:04 ] @
Evo redom:
@Percom
Sim lock telefon se može smatrati za telefon sa ograničenim svojstvima ali onima koje je prihvatio sam kupac (ugovorom) a koje je ograničio prodavac u cilju korišćenja njegovih usluga u toku trajanja ugovorne obaveze, a kada istekne ugovorna obaveza, prodavac mora ukloniti ograničavajući faktor, u ovom slučaju davanjem koda.
Napomenuo sam već da u ugovoru mora stajati da je telefon sa zaključanom karticom (ne misli se na fiskalni račun, može ugovor, bitno je da ima pečat i potpis odgovornog lica) i taj ugovor se smatra verodostojnom ispravom (u slučaju eventualnog spora).
Što se tiče odgovornosti za roming, provajeder ne može biti odgovoran za greške i kvalitet usluga drugih operatera u međunarodnom saobraćaju. Član 11 koji si priložio je podložan različitim tumačenjima.

Citat:
Jbyn4e: Po kom TACNO zakonu ovo vazi da su u obavezi da daju kod nakon isteka ugovora?


Po Zakonu o obligacionim odnosima. Nigde naravno ne stoji da ti moraju dati kod tim rečima (kada bi se svaki propis pisao tako detaljno pa gde bi nam bio kraj), već se to odnosi prodaju robe sa ograničenim svojstvima u periodu trajanja ugovorne obaveze. Kad ugovor prestane da proizvodi pravno dejstvo, prestaje i razlog za ograničavanje svojstava proizvoda.

Skoro svaki član svakog zakona i propisa je podložan različitim tumačenjima. Zato prilikom donošenja sudske odluke postoji tzv. slobodno sudijsko uverenje, na osnovu kojeg sudija sam odlučuje koje će se tvrdnje smatrati činjenicama i biti prihvaćene. Pogledaj malo Narodnu skupštinu... pa i oni ne znaju koji je Zakon po Ustavu pa malo malo traže da se utvrdi ustavnost nekog zakona (koji su sami doneli), često se traži i utvrđivanje zakonitosti podzakonskog akta itd. Zakoni se stalno menjaju jer tek prilikom primene zakona mogu se naći njegove skrivene greške i mane. Ništa nije savršeno a kamoli zakoni. To što je nešto legalno (zakonito) ne znači da je i legitimno (opravdano).

[Ovu poruku je menjao espresso dana 28.03.2011. u 17:33 GMT+1]
[ percom @ 28.03.2011. 16:39 ] @
Blaise De Vigenere:
U ugovoru ne piše da je telefon zaključan kao ni u opštim uslovima.
Zato sam postavio pitanja u vezi računa pošto nigde u ugovoru nema reči da se nudi zaključan telefon, odnosno preuzima.
Ako kupac na to upozori drugu stranu i dobije odgovor:a pri tome ima dokaza da nije znao da su telefoni zaključani jer na prodajnom mestu nije vidno istaknuto da su telefoni zaključani:pozove se na:

ZAKON O OBLIGACIONIM ODNOSIMA
II. Prava kupca

Ispunjenje, sniženje cene, raskid ugovora, naknada štete

Član 488

(1) Kupac koji je blagovremeno i uredno obavestio prodavca o nedostatku može:

1) zahtevati od prodavca da nedostatak ukloni ili da mu preda drugu stvar bez nedostatka (ispunjenje ugovora);

2) zahtevati sniženje cene;

3) izjaviti da raskida ugovor;

(2) U svakom od ovih slučajeva kupac ima pravo i na naknadu štete.

(3) Pored toga, i nezavisno od toga, prodavac odgovara kupcu i za štetu koju je ovaj zbog nedostatka stvari pretrpeo na drugim svojim dobrima, i to prema opštim pravilima o odgovornosti za štetu.

Neispunjenje ugovora u razumnom roku

Član 489

Ako kupac ne dobije zahtevano ispunjenje ugovora u razumnom roku, zadržava pravo da raskine ugovor ili da snizi cenu.

Kad kupac može raskinuti ugovor

Član 490

(1) Kupac može raskinuti ugovor samo ako je prethodno ostavio prodavcu naknadni primereni rok za ispunjenje ugovora.

(2) Kupac može raskinuti ugovor i bez ostavljanja naknadnog roka ako mu je prodavac posle obaveštenja o nedostacima saopštio da neće ispuniti ugovor ili ako iz okolnosti konkretnog slučaja očigledno proizlazi da prodavac neće moći ispuniti ugovor ni u naknadnom roku.

Neispunjenje ugovora u naknadnom roku

Član 491

Ako prodavac u naknadnom roku ne ispuni ugovor, on se raskida po samom zakonu, ali ga kupac može održati ako bez odlaganja izjavi prodavcu da ugovor održava na snazi.


a oni i dalje nastave da tvrde da je sve regularno, koji je pravni lek u zemlji gde sudski procesi traju godinama?
[ Blaise De Vigenere @ 28.03.2011. 17:03 ] @
Jedini pravni lek je tužba. Ukoliko nigde u ugovoru ne stoji da je telefon sim-lock možeš tražiti poništenje ugovora, imaš sva zakonska prava na to (to znaš i sam pošto vidim da si upućen u svoja prava i zakon). Znam da takvi procesi mogu da se oduže, ali ako oni i pored tvojih insistiranja ne žele da ponište ugovor, iako si im predočio da su prekršili zakon, onda ih lepo tuži.
[ Jbyn4e @ 28.03.2011. 17:27 ] @
Hvala na odgovoru, imam jos pitanja

Citat:
Sim lock telefon se može smatrati za telefon sa ograničenim svojstvima ali onima koje je prihvatio sam kupac (ugovorom) a koje je ograničio prodavac u cilju korišćenja njegovih usluga u toku trajanja ugovorne obaveze


Kako dokazati ovu tvrdnju ako prodavac (u ovom slucaju mobilni operater) nije naveo da je to proizvod (ili kako se to vec zove) sa ogranicenim svojstvima i ne prihvata da je to takav proizvod vec potpuno ispravan?
I jos nesto, ukoliko se neko odluci da ih tuzi zbog toga, kolike troskove oko sudjenja moze da ocekuje (koji ce pasti na njegov teret)?
[ Sale_123 @ 28.03.2011. 18:06 ] @
@Blaise De Vigenere
Hvala puno na dragocjenim informacijama! Pozdrav.
[ Blaise De Vigenere @ 28.03.2011. 18:32 ] @
Prvo izvini što kasnim sa odgovorm ali ne stižem pre.

Pa dokazuješ jednostavno samim mobilnim telefonom. Mobilni telefoni se ne prave sa namerom da bi primili karticu samo jednog odabranog operatera, već više njih. Mobilni operateri ograničavaju mogućnosti mobilnih telefona sami. Ukoliko se ne varam, na kutiji tog mobilnog telefona bi trebalo da stoji deklaracija, na srpskom jeziku na kojoj će, između svih ostalih zakonom propisanih obaveštenja o proizvodu, stajati i da je sim-lock. To bi bilo u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača, jer kupac mora biti upoznat sa svojstvima proizvoda. Ako ni nigde u ugovoru ne stoji da je sim-lock, ti ćeš uz tužbu podneti i kopiju ugovora, a kada krene suđenje kao dokaz priložiti i sam mobilni telefon (i po dozvoli sudije demonstrirati o čemu se radi) i objasniti na koji način si oštećen.
Što se tiče troškova postupka tu ti baš ne mogu pomoći. Jesam dipl.pravik ali nisam advokat i ne radim u sudstvu tako da zaista ne znam troškove postupka. Mogu ti reći da će ti advokat uzeti 50-100 evra po izlasku (bez obzira da li je održano suđenje ili je odloženo), pored toga ti plaćaš taksu na podnošenje tužbe, zatim plaćaš podnošenje eventualne žalbe itd.
[ Blaise De Vigenere @ 28.03.2011. 18:50 ] @
Prvo izvini što kasnim sa odgovorm ali ne stižem pre.

Pa dokazuješ jednostavno samim mobilnim telefonom. Mobilni telefoni se ne prave sa namerom da bi primili karticu samo jednog odabranog operatera, već više njih. Mobilni operateri ograničavaju mogućnosti mobilnih telefona sami. Ukoliko se ne varam, na kutiji tog mobilnog telefona bi trebalo da stoji deklaracija, na srpskom jeziku na kojoj će, između svih ostalih zakonom propisanih obaveštenja o proizvodu, stajati i da je sim-lock. To bi bilo u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača, jer kupac mora biti upoznat sa svojstvima proizvoda. Ako ni nigde u ugovoru ne stoji da je sim-lock, ti ćeš uz tužbu podneti i kopiju ugovora, a kada krene suđenje kao dokaz priložiti i sam mobilni telefon (i po dozvoli sudije demonstrirati o čemu se radi) i objasniti na koji način si oštećen.
Što se tiče troškova postupka tu ti baš ne mogu pomoći. Jesam dipl.pravik ali nisam advokat i ne radim u sudstvu tako da zaista ne znam troškove postupka. Mogu ti reći da će ti advokat uzeti 50-100 evra po izlasku (bez obzira da li je održano suđenje ili je odloženo), pored toga ti plaćaš taksu na podnošenje tužbe, zatim plaćaš podnošenje eventualne žalbe itd.
[ percom @ 28.03.2011. 19:04 ] @
Tom je poenta, na žalost, u ovoj zemlji i ovom slučaju. Rastezanje procesa u sporu pojedinca sa moćnom kompanijom.... Ostvarivo jeste ali sa kojim parama?
[ Blaise De Vigenere @ 28.03.2011. 19:20 ] @
Uvek postoji i opcija samostalnog zastupanja. Svaki sudija ima obavezu da osobu koja se sama zastupa u toku postupka konstantno upoznaje sa njegovim pravima, upozorava šta se sme a šta ne, usmerava, ali naravno opet je potrebno pročitati podosta literature da bi znao bar nešto i imao bar neke šanse. Nije nemoguće samo je teško i naporno. Postoji i opcija da nađeš studenta prava završne godine (ili mastera) i da te pravno savetuje. To te ništa ne košta (ako poznaješ nekog takvog naravno), studentu je to dobra praksa a iako nemaju iskustva bar znaju neke osnove koje ti možda ne znaš (pod uslovom da su položili obligaciono, građansko procesno i krivično procesno pravo) pa te u tom smislu mogu usmeravati. Nije savršeno al' je jeftinije nego plaćati advokata.
[ percom @ 28.03.2011. 20:24 ] @
Blaise De Vigenere:
Hvala ti na savetima a posebno što si sve jasno objasnio jer , na žalost, tema je bila zagušena kvazi pravnicima i savetodavcima.
Nadam se da će tvoji saveti pomoći i moderatoru koji će posle ovoga još više čistiti šum koji unose takvi "pravnici".
U svakom slučaju, još jednom hvala.
Ako budem imao još po neko pitanje, nadam se da ćeš i na njih odgovoriti. Meni je, manje više bilo dosta toga jasno i do sada ali sam hteo zbog ostalih članova da mišljenje da neko ko je kompetentan a ne neko kome je stalo da svakodnevno u temu ubacuje provokacije.
Svako dobro!!!
[ Blaise De Vigenere @ 28.03.2011. 20:53 ] @
@percom
Za sve dodatno što te interesuje kontaktiraj me na pp da ne bi dodatno opterećivali ovu temu. Ukoliko ne odgovaram redovno to je ili zato što sam u poslu i nemam vremena, ili nisam u gradu, ali čim stignem odgovaram.
Sve najbolje! Nadam se da ćeš uspeti da isteraš pravdu!
Pozdrav
[ owim @ 29.03.2011. 07:22 ] @
Da li ovo što sam zaokružio u mejlu znači da bi mi poslali unlock kod ili bi me i dalje zavlačili?

Usotalom, ja se ne žalim, iz teksta se vidi da su oni optimizovali telefon radi mog ugođaja i to besplatno, a ja sad kukam! Baš sam neki!


[ percom @ 29.03.2011. 07:52 ] @
@owim:
Za tvoju informaciju, tvoj blog je dosta uticao da u telenoru spuste loptu na zemlju. Iako nije posećen kao ovaj forum, temu si obradio na vrlo argumentovan način tako da su počeli da shvataju da se sve više ljudi buni protiv te i takve poslovne politike. Niko ne traži hleba preko pogače ali da se ovo mora dovesti u pravne okvire, mora.
[ percom @ 29.03.2011. 09:06 ] @
Screen shot owimovog mejla baca svetlo na sve. Zaboravljate da je telenor uporno tvrdio da ne zaključava telefone i da ne poseduje ključeve?! Pogledajte mejlove magic mastera!!Znači, od početka su manipulisali sa korisnicima i ključevima?!
Zašto?
Lepo je owim opisao u svom blogu, SIM mafija!!!!
Da je telenor d.o.o. Srbija ozbiljna kompanija, nikada sebi nebi dozvolila takve gluposti.
Amateri ih hvataju u lažima!!!
Za čega li su primali plate njihovi "pravnici"?
[ miki069 @ 29.03.2011. 09:54 ] @
Blaise De Vigenere:
Jeste li videli primerak ugovora između korisnika i Telenora?
Ako niste obavezno pogledajte.
Ako jeste ne znam gde ste našli da se ugovara kupovina telefona?
Ugovara se samo korišćenje telekomunikacionih usluga gde je Telenor davalac usluga.
Jedan pravnik pre vas (Mr One) je to objasnio još u prvoj obrisanoj temi.
Protiv sam zaključavanja ali ugovor nema veze sa tim.
Unlock kodovi se nalaze kod uvoznika telefona i davalac garancije na telefon.
Jedino što se može ostvariti je da se pritisnu uvoznici i da daju unlock kodove korisnicima.
[ percom @ 29.03.2011. 10:24 ] @
@miki069 :
Kako sam ja razumeo Blaise De Vigenere, a to sam i pitao pozivajući se na zakon o obligacionim odnosima, može se raskinuti ugovor o pretplatničkom odnosu. Drugi korak je pritisnuti uvoznike jer su sebi dali auto go sa garantnim listom i specifikacijom proizvoda. Još na početku teme moglo se videti da je upravo to uradio pokretač teme zx i da je dobio unlock code od uvoznika a da je raskinuo ugovor sa telenorom!
Zašto je tema posle toga otišla u pogrešnom pravcu, neka se pitaju oni koji su to dozvolili?
Evo, sada raspolažemo sa svim relevantnim činjenicama i ne vidim više prostor za pisanja koja su ovde bila više nego prisutna a to je tvrdnja da je sve u redu a da svi koji ovo pitanje postavljaju nemaju pojma šta hoće.
[ Vermud @ 29.03.2011. 11:12 ] @
Da li je nekome dosta duplih naloga, trolovanja, svadjanja, vredjanja... na ES forumu??? http://www.elitesecurity.org/t426207-0#2842203
[ MagicMaster @ 29.03.2011. 11:32 ] @
OWIM, da li ti je istekla ugovorna obaveza? Da li su zato dali unlock kodove?
[ miki069 @ 29.03.2011. 13:46 ] @
@peracom: možeš raskinuti ugovor bez ugovorne obeveze, to jest ako nisi uzeo telefon.
Ako si uzeo telefon stvorio si ugovornu obavezu od 12 ili 24 meseca.
Ako takav ugovor raskineš plaćaš pretplate za sve mesece do isteka ugovorne obeveze.
To stoji u ugovoru.
[ MagicMaster @ 29.03.2011. 14:34 ] @
Miki, Percom priča baš o "razbijanju" ugovorne obaveze, na to misli kada kaže raskid ugovora.
Ostaje korisnik, ali raskida ugovornu obavezu.
[ Blaise De Vigenere @ 29.03.2011. 14:39 ] @
Citat:
miki069
Ako si uzeo telefon stvorio si ugovornu obavezu od 12 ili 24 meseca.
Ako takav ugovor raskineš plaćaš pretplate za sve mesece do isteka ugovorne obeveze.
To stoji u ugovoru.

U pravu si. Ali neophodno je razlikovati raskidanje ugovora od poništenja istog. Ukoliko se ugovor poništi iz pravno valjanih razloga ne postoji više opcija daljeg otplaćivanja pretplate. Percom se verovatno pogrešno izrazio, ali mislim da je mislio na poništenje ugovora.

I još nešto...
Citat:
miki069
Protiv sam zaključavanja ali ugovor nema veze sa tim.

Naravno da ugovor ima svake veze sa tim. Vi telefon dobijate uz određenu tarifu, i negde (bilo gde) u ugovoru mora stajati da uzimate i taj i taj telefon. Ako to nigde ne stoji kako oni posle mogu dokazati da su vam dali telefon, vi onda možete doći ponovo i reći da vam službenik nije dao telefon i da ste, recimo, sad došli po njega i tako svaki dan. Da ne bi bilo nekih zloupotreba (sa obe strane) uzimanje mob. telefona se navodi i u ugovoru. Ako ga plaćate 1 din. pa negde mora stajati da ste ga platili, račun u nekoj formi postojati mora, u suprotnom kršio bi se zakon.
[ percom @ 29.03.2011. 15:03 ] @
Blaise De Vigenere:
U pravu si, napravio sam lapsus!
Pokretač teme je upravo to i uradio i time pokazao i dokazao da je zaključavanje "sporno"!
[ owim @ 29.03.2011. 15:34 ] @
Citat:
@owim:
Za tvoju informaciju, tvoj blog je dosta uticao da u telenoru spuste loptu na zemlju. Iako nije posećen kao ovaj forum, temu si obradio na vrlo argumentovan način tako da su počeli da shvataju da se sve više ljudi buni protiv te i takve poslovne politike. Niko ne traži hleba preko pogače ali da se ovo mora dovesti u pravne okvire, mora.

Hvala na lepim rečima, mada sumnjam da je to dodirnulo bilo koga u Telenoru. Možda privatno da, ali zvanično ne. Uostalom, tekst SIM Mafija odnosio se na sve operatere, ne samo Telenor. Na žalost, moj blog je nov, malo čitan (iako za 28 dana imam 19.000 hits) i ja sam samo "obični korisnik", nemam javni značaj: nije isto kad nešto kaže Pera Ložač a kad kaže Drug Tile.

Citat:
OWIM, da li ti je istekla ugovorna obaveza? Da li su zato dali unlock kodove?

Najpre, Telenor mi je poslao dopis da se obratim službi reklamacija sa ličnim podacima i podacima o aparatu i da ću dobiti "odgovor o otključavanju telefona". To ne znači da bih dobio unlock kod, već možda još jedno saopštenje kako je meni zapravo "optimizovan" rad u Telenor mreži zaključavanjem (reč koju si oni koristili u dopisu).

Dalje, ja nisam Telenor korisnik i nemam ugovornu obavezu. Poslao sam im pre par meseci mail sa generalnim pitanjem, pa se povremeno dopisujemo. Kako je vreme prolazilo, verovatno su na to zaboravili i misle da sam njihov korisnik. Nemam šta da im pošaljem (ja sam MTS postpejd).
[ percom @ 29.03.2011. 15:52 ] @
owim:
ne treba biti toliko skroman. Rekoh da si temu obradio vrlo argumentovano i znam šta se dešavalo posle toga. Neka je temu pročitalo i sto ljudi ali da su saznanja preneli dalje, drugim zainteresovanim korisnicima telenorovih usluga, i da su ti isti potom zatražili objašnjenje od telenora ili inspekcije po tom pitanju?
Interesantno je da su prihvatili, za početak, da otključaju telefone kojima je ugovorna obaveza istakla. Možda je to malo ali video si mejl koji je postavio magic master u decembru i šta je telenor tada tvrdio?!
Kako beše ona stara kineska? I najduži put počinje prvim korakom?
Mislim da je napravljen i korak i pomak. Ostaje da se dovrši započeto a to je da se otključaju svi telefoni koji su kupljeni pre 01.01.2011. jer u ugovorima i uvozničkoj garanciji i deklaraciji nigde nema ni slova da se prodaju zaključani telefoni.
Mislim da je Blaise De Vigenere lepo objasnio postupak koji se može preduzeti.
Sasvim je drugo pitanje da li se to nekome isplati ili ne ili da li je to nekome principejelno pitanje.
Uz tvog posta se vidi da ti nisi direktno "oštećen" ali, ako mogu da primetim, pitanje upravo postavljaš principijelno, da li je sve to zakonito?

[Ovu poruku je menjao percom dana 29.03.2011. u 17:03 GMT+1]
[ miki069 @ 29.03.2011. 16:06 ] @
Blaise De Vigenere:
Nikakvog podatka o tome koji je telefon uzet i koliko je plaćen nema u Ugovoru.
Samo kaže da se može (a ne mora) uzeti telefon po polvlašćenoj ceni.
Cenu određuje paket koji je uzet i koliko je stvorena ugovorna obaveza.
Ja imam Ugovor sa MTS-om.
Stare sa Mobtelom sam uništio, a od 2006-te sam kod MTS-a.

Ajde ako neko ima, neka okači ovde Ugovor zaključen sa Telenorom.
Koristilo bi, jer konačno imamo pravnika koji diskutuje.
Mada mislim da nema bitne razlike u odnosu na MTS.
Kod VIP-a je druga priča jer garancija glasi na VIP i telefon se ne kupuje već iznajmljuje.

Ne znam samo što niko ne proziva MTS, jer i oni ponekad zavale kupcima zaključane telefone.
Trenutno su im LG GT540 Optimus zaključani.
[ calexx @ 29.03.2011. 16:14 ] @
Ja sam već pitao da se javi neko ko ima ugovor u kome se pominje telefon ali nije bilo odgovora. Ja sam dobio ugovor u kome nema ni reči o telefonu već o korišćenju postpejd usluge ali i aneks ugovora u kome piše nešto tipa ... uzima se telefon taj i taj a potpisom potvrđuje da je korisnik upoznat sa opštim uslovima korišćenja ... nešto tako, ako se kasnije setim mogu da potražim sve ovo.
Inače sam od mts-a uzeo 3 ili 4 telefona (poslednji jesenas) i nijedan nije bio zaključan mada sam od nekih čuo da su dobili zaključane telefone.
[ MagicMaster @ 29.03.2011. 19:50 ] @
Citat:
Ajde ako neko ima, neka okači ovde Ugovor zaključen sa Telenorom.


Pokušaću sutra na poslu da se setim i da okačim aneks. A i ugovor ako ga nadjem.

Bez imena i brojeva, naravno, da me ne jure za odavanje "poslovne tajne"!
[ percom @ 30.03.2011. 09:10 ] @
Evo vam screen shot-a ugovora koji je postavljen na Krstarici:
http://forum.krstarica.com/sho...ljučavanje-telefona-(sim-lock)

Opšti uslovi, stari, ne mogu se skinuti više sa sajta telenora jer su postavljeni novi, potpuno izmenjeni.
[ Blaise De Vigenere @ 30.03.2011. 11:21 ] @
Čovek je dao velike pare da bi dobio sim-lock telefon. Neverovatno je da u aneksu stoji da je telefon preuzet u ispravnom stanju a nigde ne piše da je sa zaključanom karticom. Ako ne stoji ni na deklaraciji, to je onda problem. Izmenjena su svojstva proizvoda a kupac nije obavešten o tome. To je sasvim dovoljan razlog za poništenje ugovora (kao što sam ranije već napomenuo). Verovatno ni u njihovim Posebnim uslovima Ugovora o pretplatničkom odnosu i korišćenju usluga GSM mreže mobilnih telekomunikacija ne stoji obaveštenje o zaključavanju kartice. Ovo je dokaz da su prodavani telefoni u "ispravnom" stanju, a zapravo su ograničenih mogućnosti, i o tome kupci nisu obavešteni.
[ percom @ 30.03.2011. 11:50 ] @
Blaise De Vigenere:
Preuzet u ispravnom stanju je u potpunosti u kontekstu svih njihovih saopštenja do sada. Brojni prilozi mogu se videti na ostalim forumima, a mnogo je i ovde priložio magic master, gde se oni pozivaju na praksu a ne na zakon. U ostalom, koga još u Srbiji obavezuje zakon?
Evo, sa rapidserbia screen shota člana 10. za koji kupci kažu da je jedini u kome se spominje telefon:
[ Body Bag @ 30.03.2011. 12:27 ] @
@blaise

Samo bih zamolio za jedno objasnjenje
Pravnik koga su spomenuli je rekao da telefon uopste ne mora da bude spomenut u ugovoru jer se isti odnosi na pruzanje usluga a ne kupovinu telefona - napravio je analogiju da ti kada kupujes recimo frizider nemas tu, naravno, nikakav ugovor vec samo garanciju i fiskalni racun, sto je i ovde slucaj (dakle ako dobijes to, eto i dokaza da si kupio telefon tj da su ti ga prodali)
Dakle potpisivanjem ugovora ti stices pravo da kupujes takav telefon po povlascenoj ceni, koji je opet zakljucan na Telenor mrezu
Sto se tice informacije o tome da je telefon zakljucan ona ipak postoji - nalazi se u prodajnom objektu, a i pre toga se taj podatak mogao procitati na netu, info terminalu ili dobiti od prodavca (sve je to i pravnik pomenuo)
Tako da - interesuje me i tvoj komentar na ovo :)

[Ovu poruku je menjao espresso dana 30.03.2011. u 13:47 GMT+1]
[ Blaise De Vigenere @ 30.03.2011. 13:52 ] @
@Body Bag
Ranije sam već napomenuo da ako telefon platiš makar 1 din. ti moraš dobiti račun u nekom obliku. Znači da se telefon spominje makar na računu, a kao što vidim i na priloženom aneksu ugovora (marka telefona, model...). Nemoguće je da se baš nigde ne spominje (moraju oni nekako voditi evidenciju).
To, da li su ranije bila obaveštenja o tome da su telefoni zaključani ja zaista ne znam, nisam telenorov korisnik i znam samo onoliko koliko mi napišete, a pročitao sam ovde da obaveštenja ranije nije bilo. Jedni kažu ovako, drugi onako, sad šta je istina ne znam. Neko je čak i priložio primer kazne, čini mi se, zbog nedostatka obaveštenja. Ne znam kako da ti odgovorim na ovo jer su priče očigledno kontradiktorne. Kome verovati?
[ percom @ 30.03.2011. 14:33 ] @
Citat:
Blaise De Vigenere:  Kome verovati?

Samo argumentima. Opet screen shot sa jednog od foruma sa istom temom:

Mislim da je ovo više nego konkretno jer je naveden broj prijave i ime inspektora!?
Ovo je argument a ne trol!
[ calexx @ 30.03.2011. 15:11 ] @
Citat:
Blaise De Vigenere: To, da li su ranije bila obaveštenja o tome da su telefoni zaključani ja zaista ne znam, nisam telenorov korisnik i znam samo onoliko koliko mi napišete, a pročitao sam ovde da obaveštenja ranije nije bilo. Jedni kažu ovako, drugi onako, sad šta je istina ne znam. Neko je čak i priložio primer kazne, čini mi se, zbog nedostatka obaveštenja. Ne znam kako da ti odgovorim na ovo jer su priče očigledno kontradiktorne. Kome verovati?
Obaveštenja su oduvek postojala na sajtu uz podatke o telefonu kao i u propagandnom materijalu a prodavci to kažu prilikom kupovine, bar je moje iskustvo takvo. Ostao je detalj koji se stalno pominje, to nije pisalo na papiriću koji stoji uz telefon na polici i inspekcija je kaznila Telenor pa je to kasnije dopisano. Meni ovaj slučaj liči na ono ... prodavac plati kaznu inspekciji jer nije stavio cenu pored prouzvoda a onda oni koji su to kupili traže da im se vrate pare.

Ostaje pitanje šta ja validna informacija, da li je dovoljno što to piše na sajtu i što prodavac kaže (a vrlo je moguće da to piše i u Posebnim uslovima Ugovora što svako ko kupi telefon prihvati) ili mora da se piše ugovor sa svim podacima telefona. Mislim, da se napiše koja je kamera, koliki je kapacitet baterije, koliko memorije ima telefon, koja je rezolucija ekrana i slično ...
[ percom @ 30.03.2011. 15:38 ] @
calexx:
Citat:
a vrlo je moguće da to piše i u Posebnim uslovima Ugovora što svako ko kupi telefon prihvati

odakle ti takva pretpostavka kada imaš postavljen screen shot jedinog člana iz opštih uslova u kome se spominje telefon. Ti misliš a možeš da pročitaš dokaz. Ti kažeš da su kupci informisani a inspektor naplatio kaznu?!
Dok ti misliš, ljudi kače dokaze a ti i dalje misliš da je merodavnije to što ti misliš od svakog argumenta.
Ajde ako neko ima te posebne uslove iz prošle godine da ih skenira i postavi ovde da se svaka sumnja otkloni. Mislim da magic master to ima kao i sliku prodajnog mesta pa da se stavi tačka na tumačenje tipa mislim.
Nadam se da moje obraćanje tebi nećeš shvatiti pogrešno?
[ Blaise De Vigenere @ 30.03.2011. 15:44 ] @
Citat:
calexx
Ostaje pitanje šta ja validna informacija, da li je dovoljno što to piše na sajtu i što prodavac kaže (a vrlo je moguće da to piše i u Posebnim uslovima Ugovora što svako ko kupi telefon prihvati) ili mora da se piše ugovor sa svim podacima telefona. Mislim, da se napiše koja je kamera, koliki je kapacitet baterije, koliko memorije ima telefon, koja je rezolucija ekrana i slično ...

Ne mora se praviti novi ugovor samo da bi se opisale sve karakteristike telefona, to je apsurdno, jer se uz svaki telefon dobije kao neko uputstvo za upotrebu u kojem je sve objašnjeno i nalaze se sve karakteristike telefona (osim naravno dotične...).
Da li to stoji u Posebnim uslovima Ugovora... ne znam.
Da li je dovoljno to što je napisano na sajtu i što prodavac kaže... pa možda (ako prodavac zaista kaže), a ako stoji na sajtu a prodavac ne kaže, pa ja bi rekao da to nije dovoljno, neko će opet reći da jeste a na kraju će sudija presuditi šta je pravo a šta ne.
[ Vermud @ 30.03.2011. 15:51 ] @
Citat:
Blaise De Vigenere: [Neverovatno je da u aneksu stoji da je telefon preuzet u ispravnom stanju a nigde ne piše da je sa zaključanom karticom. Ako ne stoji ni na deklaraciji, to je onda problem. Izmenjena su svojstva proizvoda a kupac nije obavešten o tome. To je sasvim dovoljan razlog za poništenje ugovora (kao što sam ranije već napomenuo).


Percom, zasto radis ovo sto radis, kad je gore napisano po tvrdnji Blaise De Vigenera dovoljno za raskid ugovora? Da li si ti raskinuo ugovor?
[ calexx @ 30.03.2011. 17:00 ] @
Citat:
percom: odakle ti takva pretpostavka kada imaš postavljen screen shot jedinog člana iz opštih uslova u kome se spominje telefon. Ti misliš a možeš da pročitaš dokaz. Ti kažeš da su kupci informisani a inspektor naplatio kaznu?!
U aneksu koji je priložen piše da korisnik svojim potpisom potvrđuje da je pročitao Posebne uslove Ugovora pa bi bilo dobro da neko navede šta piše u tim posebnim uslovima. Opšti uslovi uglavnom ne pišu ništa posebno.
Kupci su obavešteni u prodavnici (verovatno, meni je rečeno a ne mogu da tvrdim da to svakom kažu) a mandatna kazna je naplaćena i time je taj problem završen. To što u nekom trenutku nije pisalo ne znači da to nije i važilo. Ako pored čokolade u prodavnici nema cene, ne znači da je besplatna a ako prodavac i plati kaznu, ne znači da oni koji su pre toga kupili mogu da traže pare nazad.
Kao što sam napisao, verovatno neki kupac ne bude obavešten i tu mogu da se složim da ima prava da se žali ... recimo da raskine ugovor i vrati telefon ili da plati punu cenu. Inače me baš zanima da li su ovi što vode čuvenu akciju znali da su telefoni zaključani. Al pošteno.
[ percom @ 30.03.2011. 18:50 ] @
@calexx:
Mislim da bi trebalo da se složimo u jednom. Nije bitno da li je kupac znao ili nije nego da li je roba izložena u skladu sa propisima iz zakona? Ti ako uđeš u prodavnicu i ne želiš da kupiš ništa imaš pravo da se informišeš, odnosno da pogledaš izloženu robu i ako je ona istaknuta u skladu sa zakonom, zašto bi bilo šta pitao trgovca? Ajde malo i da parafraziram. Uđe gluvonem čovek u radnju i interesuje ga mobilni jer mu omogućava da i on putem sms komunicira na daljinu. Šta će on ako nigde ne piše? Možda je glup primer ali je primer. Jednostavno, zakon je to jasno precizirao i mislim da se ne treba upuštati dalje od toga ako piše i u zakonu o zaštiti potrošača i u zakonu o uslovima za obavljanje prometa robe, vršenja usluga u prometu robe i inspekcijskom nadzoru.
Sve dalje je puko nagađanje. Imamo primere, argumentovane, da informacija nije bilo i sa druge strane tvrdnje bez dokaza da je informacija bilo?!
Kako reče Blaise De Vigenere, na kraju će sudija presuditi šta je pravo a šta ne. Predpostavljam na osnovu dokaza a ne tvrdnji bez dokaza.
Opet, koliko sam shvatio Blaise De Vigenere, sve to nije bitno ako ugovoprom nije obuhvaćeno ili jasno precizirano? Trebalo bi da je ugovor u celoj priči jedino relevantan.
[ Body Bag @ 30.03.2011. 19:11 ] @
Mislim da je red da se odgovori na ovo pitanje, ja sam ga vise puta postavljao ovde ali je uporno ignorisano

Citat:
Inače me baš zanima da li su ovi što vode čuvenu akciju znali da su telefoni zaključani. Al pošteno.
[ Miroslav Cvejić @ 30.03.2011. 19:17 ] @
Ja sam ga postavio direktno pokretaču teme i isti je zbog odgovora na to pitanje banovan, tako da, spremite se. :)
[ Vermud @ 30.03.2011. 20:03 ] @
@body bag, opste je poznato da percom, ignorise svako pitanje na koje mu odgovor ne odgovara. Kao npr ovo pitanje dole:

Citat:
Neverovatno je da u aneksu stoji da je telefon preuzet u ispravnom stanju a nigde ne piše da je sa zaključanom karticom. Ako ne stoji ni na deklaraciji, to je onda problem. Izmenjena su svojstva proizvoda a kupac nije obavešten o tome. To je sasvim dovoljan razlog za poništenje ugovora (kao što sam ranije već napomenuo).


Citat:
Vermud: Percom, zasto radis ovo sto radis, kad je gore napisano po tvrdnji Blaise De Vigenera dovoljno za raskid ugovora? Da li si ti raskinuo ugovor?


[Ovu poruku je menjao espresso dana 31.03.2011. u 06:49 GMT+1]
[ calexx @ 30.03.2011. 20:42 ] @
Da li je neko čitao Posebne uslove Ugovora? Možda je tu rešenje svega ovoga a niko to nije video.

[Ovu poruku je menjao calexx dana 30.03.2011. u 22:08 GMT+1]
[ Body Bag @ 31.03.2011. 17:24 ] @
I da se nadovezem na calexx-a i Miroslava
Gde to u zvanicnim specifikacijama pise da telefon mora da bude sim free?

Na zvanicnom Nokia sajtu i u specifikacijama telefona nema ni reci o tome, evo npr za Nokia C5

http://europe.nokia.com/find-p.../specifications#Communications


[ MagicMaster @ 31.03.2011. 21:21 ] @
Citat:
Gde to u zvanicnim specifikacijama pise da telefon mora da bude sim free?


Sad si me slatko nasmejao .....

Znači, po tom rezonovanju, možeš i da odeš iu prodavnicu, kupiš fon, platiš, izadješ, ubaciš karticu, i zaključiš da je zaključan na mrežu koju ti ne koristiš.

Vratiš se kod prodavca, on pita, "Šta nije u redu?"

Ti kažeš "Pa nije SimFree!"

A on onda kaže:

Citat:
Gde to u zvanicnim specifikacijama pise da telefon mora da bude sim free?

Na zvanicnom Nokia sajtu i u specifikacijama telefona nema ni reci o tome, evo npr za Nokia C5


I da ti link:


http://europe.nokia.com/find-p.../specifications#Communications

I ti odeš posramljen, hebi ga, čovek je u pravu, nigde ne piše!

[Ovu poruku je menjao MagicMaster dana 31.03.2011. u 22:39 GMT+1]
[ Miroslav Cvejić @ 31.03.2011. 21:26 ] @
Citat:
Znači, po tom rezonovanju, možeš i da odeš iu prodavnicu, kupiš fon, platiš, izadješ, ubaciš karticu, i zaključiš da je zaključan na mrežu koju ti ne koristiš.


U prodavnici telefona ne možeš kupiti zaključan telefon.

U prodajnom mestu operatera mobilne telefonije koji SAMO SVOJIM korisnicima GSM usluga prodaje telefone (ponekad po povlašćenim uslovima) možeš i te kako dobiti zaključan telefon.

Koja je razlika između prodavnice telefona i prodajnog mesta operatera mobilne telefonije?


[Ovu poruku je menjao Miroslav Cvejić dana 31.03.2011. u 22:43 GMT+1]
[ MagicMaster @ 31.03.2011. 21:42 ] @
Citat:
Miroslav Cvejić: A možeš li da uradiš copy paste ili screenshot dela teksta gde piše da je sim free/lock?


Ne znam, mogu li ?

Ne znam da li sam jasan, dakle, kada sam napisao

Citat:
MagicMaster: I da ti link:


http://europe.nokia.com/find-p.../specifications#Communications

I ti odeš posramljen, hebi ga, čovek je u pravu, nigde ne piše!Mislio sam na bilo koju prodavnicu, nevezano za operatere?

I desi se šta se desi, kao što sam napisao, da li bi ti uvažio BodyBag-ov argument da ga upotrebi prodavac?[ Miroslav Cvejić @ 31.03.2011. 21:47 ] @
Pogledaj izmenjenu poruku iznad.
[ Body Bag @ 31.03.2011. 21:53 ] @
Ponavljam, gde to u specifikaciji telefona pise da telefon mora obavezno da radi sa svim karticama?
Isto tako u toj istoj specifikaciji pise

Raspoloživost određenih proizvoda, usluga i funkcija može se razlikovati u zavisnosti od regiona. Više podataka i informaciju
o dostupnosti različitih jezika zatražite od vašeg lokalnog predstavnika kompanije Nokia. Ove specifikacije podležu promenama bez prethodne najave.
[ MagicMaster @ 31.03.2011. 22:01 ] @
Citat:
U prodavnici telefona ne možeš kupiti zaključan telefon.


Zašto si tako siguran? To što ti neznaš za to, ne znači da je tako.

Citat:
Koja je razlika između prodavnice telefona i prodajnog mesta operatera mobilne telefonije?


Ne znam, ajd mi objasni?

Citat:
Ponavljam, gde to u specifikaciji telefona pise da telefon mora obavezno da radi sa svim karticama?
No nekako i nisam ocekivao odgovor


Šta je ovo?

Citat:
Operating frequency

Quad band GSM EDGE 850/900/1800/1900
WCDMA 900/2100
Automatic switching between GSM bands
[ Body Bag @ 31.03.2011. 22:06 ] @
To je frekvencijski opseg koji se razlikuje u zavisnosti od kontinenta/regiona
Ne vidim kakve to ima veze sa zakljucanim telefonom?

I objasni ti meni ovo

Raspoloživost određenih proizvoda, usluga i FUNKCIJA može se razlikovati u zavisnosti od regiona. Više podataka i informaciju
o dostupnosti različitih jezika zatražite od vašeg lokalnog predstavnika kompanije Nokia. Ove specifikacije podležu PROMENAMA bez prethodne najave

No vidim da polako ponestaje argumenata ;)
[ MagicMaster @ 31.03.2011. 22:09 ] @
A da li MTS kartica, tj MTS mreža i njeni repetitori rade na nekoj od ovih frekvencija, ili na nekoj 5oj?
[ Body Bag @ 31.03.2011. 22:12 ] @
Citat:
I objasni ti meni ovo

Raspoloživost određenih proizvoda, usluga i FUNKCIJA može se razlikovati u zavisnosti od regiona. Više podataka i informaciju
o dostupnosti različitih jezika zatražite od vašeg lokalnog predstavnika kompanije Nokia. Ove specifikacije podležu PROMENAMA bez prethodne najave


Cekam odgovor na ovo pitanje
A takodje mislim da je red da konacno priznas da si i ti i tvoji ortaci bili savrseno svesni da je telefon zakljucan kada ste ga kupovali i da je ova "akcija" najobicnija sarena laza
[ Blaise De Vigenere @ 31.03.2011. 22:12 ] @
Citat:
Body Bag: Ponavljam, gde to u specifikaciji telefona pise da telefon mora obavezno da radi sa svim karticama?

Ne piše nigde, i ne treba da piše. Nemoj me pogrešno shvatiti, ali mislim da ti ne shvataš o čemu se ovde priča. Tvoje pitanje je u potpunosti besmisleno.
Gde u specifikaciji frižidera piše da on mora da hladi? Ako ne piše, znači on može i da greje (po tvojoj teoriji), jel tako? Otvoriš vrata frižidera i zimi ugreješ celu kuću!
Po pravilu, svi mobilni telefoni se fabrički prave da primaju kartice različitih operatera a isključivo na zahtev kupaca se mogu zaključati. Za skoro bilo koji predmet koji kupuješ direktno iz fabrike, možeš tražiti da se izvrše određene alteracije po tvom ukusu (naročito ako si veliki kupac sa pozamašnom narudžbom).
Znači, nigde ne piše da telefoni moraju biti sim free, jer se tako proizvode (po defaultu). Kao što se svaki sat pravi tako da računa vreme u napred a ne u nazad (iako nije isključeno postojanje istih) ali se prilikom prodaje takvih ta izmena naglasi. Zamisli šta bi bilo da ti ne kažu...
[ Miroslav Cvejić @ 31.03.2011. 22:13 ] @
Da, i kada je ubaciš u aparat zaključan za Telenor mrežu na nekoj od tih frekvencija ćeš moći da pozoveš 112.

Tako da, specifikacija nije izmenjena.
[ MagicMaster @ 31.03.2011. 22:15 ] @
Ali neću moći da pozovem nikog drugog osim 112, znači neću moći da koristim nijednu od te 4 frekvencije, iako u specifikacijma piše da mogu da koristim te frekvencije. Znači, ne odgovara specifikacijama proizvodjača.
[ Body Bag @ 31.03.2011. 22:18 ] @
Za advokata (ali pravog, ne drvenog - mislim na blaise-a :))
Posle placene kazne na prodajnom mestu stoji informacija da je takav telefon zakljucan - inace nije istina i da pre toga nigde nije stajalo da je telefon zakljucan, pisalo je na sajtu Telenora a i prodavac ti je mogao reci, pa brosure pa info terminal itd itd
Medjutim, cemu rasprava oko toga kada su likovi u startu znali da uzimaju takav telefon, samo se prave nemusti ;)

Uostalom okacio sam vec dva puta ovo, takodje pise ispod specifikacija na Nokia sajtu

Citat:
Raspoloživost određenih proizvoda, usluga i FUNKCIJA može se razlikovati u zavisnosti od regiona. Više podataka i informaciju
o dostupnosti različitih jezika zatražite od vašeg lokalnog predstavnika kompanije Nokia. Ove specifikacije podležu PROMENAMA bez prethodne najave


[ MagicMaster @ 31.03.2011. 22:25 ] @
Citat:
Raspoloživost određenih proizvoda, usluga i FUNKCIJA može se razlikovati u zavisnosti od regiona. Više podataka i informaciju
o dostupnosti različitih jezika zatražite od vašeg lokalnog predstavnika kompanije Nokia. Ove specifikacije podležu PROMENAMA bez prethodne najave


Na šta se odnosi ovo što uporno citiraš?

Ne razumem šta hoćeš sa time?

[ Miroslav Cvejić @ 31.03.2011. 22:26 ] @
Onda je možda trebalo da se zapitaš šta tražiš u Telenorovoj prodavnici u startu?

Telenor ne prodaje telefone prolazinicima. Samo onima koji imaju ugovor. Možeš proći šatro jeftinije ako se zabodeš u ugovornu obavezu, ali opet, ako nemaš broj ne možeš kupiti telefon. Dakle, telefon ide uz SIM karticu. S njom mora da radi jer se s njom i prodaje.

Kad ćete više da shvatite da je mobilni telefon običan "terminal", alat, sredstvo, štagod za pristup usluzi koju oerater nudi? Nije to statusni simbol, nije neka lična svojina koja se u nasleđe ostavlja, nije to centar sveta. Ono što je bitno u celoj situaciji je ta prokleta usluga koju operater naplaćuje. S pogrešne strane ste problemu prišli. Operater svojim korisnicima (ne prolaznicima koji su videli šaren izlog) prodaje telefone da bi uslugu što udobnije koristilli. Telenor nema nikakvu obavezu na ovom svetu da obezbedi udobno korišćenje usluge drugih mreža. Jer i te druge mreže prodaju telefone. A ako neko baš hoće univerzalan telefon, dolazimo do pitanja sa početka poruke, što kupuje isti od operatera?

Pride, da li iko od "prevarenih" i "u zabludu dovedenih" vlasnika zaključanih telefona može da dokaže da nije znao da je aparat zaključan?

Pouzdano znam da oni za šankom kao papagaji ponavljaju da su telefoni zaključani prilikom prodaje. Bio sam 100 puta u nekoliko različitih prodajnih mesta Telenora i svaki put kada je neko kupovao telefon sam čuo da bar jednom (a često i više puta) naglase da je telefon zaključan.

Ako je nekom rečeno, a taj to nije registrovao, ko je tu kriv?
[ Blaise De Vigenere @ 31.03.2011. 22:28 ] @
Sasvim je moguće da su znali da su telefoni sim-lock. To danas i ptice na grani znaju... Ali da li su znali ili ne, ja lično ne znam niti želim da ulazim u to. Mislim da je u ovoj temi i previše toga rečeno i da tema treba da se zaključa (NE obriše, već samo zaključa). Tako će prestati suvišna pisanja i ponavljanja jednog te istog, a novi korisnici će čitajući moći da se informišu o onome što ih zanima. Toliko od mene. Pozdrav
[ Body Bag @ 31.03.2011. 22:31 ] @
To znaci da su specifikacije kojih se drzis kao pijan plota podlozne izmeni

Al slobodno se ti pravi lud i dalje i izbegavaj odgovore na direktno upucena pitanja u maniru svojih banovanih ortaka kao sto je ovo (cisto da ne bude zabune ovo je upuceno magic masteru)

Citat:
Nego kada ces konacno da priznas da si bio savrseno upoznat sa time da u Telenoru kupujes zakljucan telefon a ceo "slucaj" gradis na nekoj toboznjoj neinformisanosti?
[ MagicMaster @ 31.03.2011. 22:32 ] @
Dobro, ti si čuo X puta, a ja sam naveo primer čoveka koji je bacio 064 karticu, jer kada je ubacio u telefon, izašlo mu j eupozorenje, on je izvadio i bacio, misleći da mu je kartica crkla. I garantujem da kada bi sada pozvali 1000 korisnika (ne samo Telenora, već VIPa ili MTSa) i da ih pitamo da li znate da vam je telefon zaključan na mrežu, da bi dobili bar 20 posto odgovora da nisu znali, ili da su saznali kasnije kada su pokušali drugu karticu da koriste.
[ bakara @ 31.03.2011. 22:37 ] @
Citat:
MagicMaster: Ali neću moći da pozovem nikog drugog osim 112, znači neću moći da koristim nijednu od te 4 frekvencije, iako u specifikacijma piše da mogu da koristim te frekvencije. Znači, ne odgovara specifikacijama proizvodjača.

Ti izgleda slabo poznajes tehniku?

Citat:
MagicMaster: A da li MTS kartica, tj MTS mreža i njeni repetitori rade na nekoj od ovih frekvencija, ili na nekoj 5oj?

I telenor i mts i vip rade na navedenim frekvencijama, to nema nikakve veze sa zakljucavanjem telefona.

Citat:
Blaise De Vigenere
Gde u specifikaciji frižidera piše da on mora da hladi? Ako ne piše, znači on može i da greje (po tvojoj teoriji), jel tako? Otvoriš vrata frižidera i zimi ugreješ celu kuću!

Bas tako i opet nije nikom palo na pamet da tuzi prodavce frizidera

Citat:
Blaise De Vigenere
Znači, nigde ne piše da telefoni moraju biti sim free, jer se tako proizvode (po defaultu). Kao što se svaki sat pravi tako da računa vreme u napred a ne u nazad (iako nije isključeno postojanje istih) ali se prilikom prodaje takvih ta izmena naglasi. Zamisli šta bi bilo da ti ne kažu...

Ne, bas naprotiv!
Telefoni se uglavnom proizvode sim lock za operatere mobilne telefonije, manje ima prodatih sim free telefona.
Dobra primer je i sto se kod nas uglavnom prodaju dekodirani telefoni kao sim free.

Pojedinih modela gotovo da nema u sim free varijanti.[ hidemyip @ 31.03.2011. 22:38 ] @
Citat:
Miroslav Cvejić
Telenor ne prodaje telefone prolazinicima. Samo onima koji imaju ugovor. Možeš proći šatro jeftinije ako se zabodeš u ugovornu obavezu, ali opet, ako nemaš broj ne možeš kupiti telefon. Dakle, telefon ide uz SIM karticu. S njom mora da radi jer se s njom i prodaje.

Nije tačno! Uzeo sam 5 telefona za firmu sa karticama i dva bez kartica po punoj ceni, bez ugovora! Onih pet je zaključano, ova dva su bila isto ali su mi dali kodove kada sam hteo da im vratim nazad i zatražio da mi vrate pare ili otključaju telefone jer nisu predmet ugovorne obaveze a ni bilo kave beneficije u vidu sniženja cene ili bilo čega drugog!
[ Body Bag @ 31.03.2011. 22:39 ] @
Sto samo pokazuje koliko je ljude uopste briga za to da li im je telefon zakljucan ili ne, jer da im taj paket ne odgovara ne bi ga ni uzimali

@bakara

Tacno tako - recimo Iphone koga je pomenuo Miroslav se skoro svugde nudi eksluzivno uz ugovor kod najvecih USA provajdera (trenutno Verizon), naravno zakljucan na mrezu
Po logici MagiMastera mora da su oni silni milioni prodatih Iphone-ova "masovno krsenje zakona" (da upotrebim njihove reci)

BTW jel se to meni cini ili je to zx opet dosao pod duplim nalogom - svega 3 posta na forumu i odmah postuje ovde
[ hidemyip @ 31.03.2011. 22:45 ] @
Citat:
Body Bag: Sto samo pokazuje koliko je ljude uopste briga za to da li im je telefon zakljucan ili ne, jer da im taj paket ne odgovara ne bi ga ni uzimali

Nije tačno! Da me nije briga ne bi vraćao telefone nazad. Onih pet je umreženo i za njih me nije briga ali ću sigurno, ako prežive korisnike, tražiti kodove, principijelno, da se razumemo.
[ MagicMaster @ 31.03.2011. 22:46 ] @


Nemam šta da priznajem, jer nisam znao. Ranije sam koristio MTS mrežu, i tamo kupovani telefoni nisu bili zaključani.

Citat:
Raspoloživost određenih proizvoda, usluga i FUNKCIJA može se razlikovati u zavisnosti od regiona. Više podataka i informaciju
o dostupnosti različitih jezika zatražite od vašeg lokalnog predstavnika kompanije Nokia. Ove specifikacije podležu PROMENAMA bez prethodne najave


Pročitaj malo bolje.
Rečenica je jako konfuzno napisana.

"Raspoloživost određenih proizvoda" - Odnosi se na to ne možeš sve telefonie kupiti na svim tržištima. Ne prave se pod istim oznakama isti, neki su nedostupni u Aziji, ili Japanu, Americi itd. Probaj kod nas da kupiš SE Kita :) :) :)

"Raspoloživost određenih proizvoda i usluga" - Isto i usluga. Odnosi se na usluge koje Nokia pruža. A recimo, sada u Libiji ne mogu da pruže nikakve usluge. Ili u nekim zemljama gde nisu prisutni, i gde i ako ima Nokia telefona, ima ih zahvaljujući švercu. Isto kao kada bi sada tražio kod nas uslugu od PayPala, a oni kažu: ne pružamo nikakve usluge u Srbiji.

" i funkcija" - Prvo ovo - "funkcija (l. functio vršenje; vršenje službe), latinicom: funkcija
rad, radnja; poziv, služba, službovanje, vršenje neke dužnosti; dužnost; zadatak;" Dakle, opet se odnosi na firmu Nokia, i šta može da obavi.

Da bi se odnosilo na funkcije proizvoda, moralo bi tako i da piše. A piše "proizvoda, usluga i funkcija" dakle, 3 pojma, 3 nezavisne celine.

I sve to se odnosi na REGIONE, dakle geografski.

"Više podataka i informaciju
o dostupnosti različitih jezika zatražite od vašeg lokalnog predstavnika kompanije Nokia."

Verovatno ako bi tražio Nokiu 2700 na japanskom, ne bi mogao da je dobiješ. Jer za japansko tržište imaju drugu šifru, oznaku, ili šta već.

Nadam se da si zadovoljan odgovorom.
[ Miroslav Cvejić @ 31.03.2011. 22:51 ] @
Citat:
hidemyip: Nije tačno! Uzeo sam 5 telefona za firmu sa karticama i dva bez kartica po punoj ceni, bez ugovora! Onih pet je zaključano, ova dva su bila isto ali su mi dali kodove kada sam hteo da im vratim nazad i zatražio da mi vrate pare ili otključaju telefone jer nisu predmet ugovorne obaveze a ni bilo kave beneficije u vidu sniženja cene ili bilo čega drugog!


Firma ima ugovor, zar ne? A i čini mi se da za pravna lice važe malo drugačiji uslovi kod kupovine. Probaj da kupiš telefon kao prolaznik bez ugovora.

E sad, da se vratimo na "akciju". To što ćete pozvati 1000 ljudi i pitati ih da li znaju da im je telefon zaključan za operatera, je podjednako merodavno kao da pozovete 1000 ljudi i pitate ih "koji je broj call centra Telenora" ili "koji OS ima vaš telefon". Ako nešto ne znaju, ne znači da im to nije rečeno. Ali ljudi više vole da se igraju sa kamerom dok im prodavac objašnjava uslove. Onda potpišu šta im se poturi pod nos, daju detetu telefon i to je to.

Kao što rekoh ranije, postoje potrošači i postoje ljudi koje zakon štiti.
[ Body Bag @ 31.03.2011. 22:52 ] @
Aaaa evo nam zx-a opet, dakle ista adresa javljanja samo sam cekao da se pojavi Sezam kao provajder

@magic master

Citat:
Da bi se odnosilo na funkcije proizvoda, moralo bi tako i da piše. A piše "proizvoda, usluga i funkcija" dakle, 3 pojma, 3 nezavisne celine.


Ne nego se odnosi na specifikaciju telefona jer se navedeni tekst nalazi na stranici gde pisu specifikacije telefona
No ponestaje argumenata vidim pa pokusavas ovim smesnim fazonima da se izvadis i rasplines pricu kako bi se udaljio sa "tankog leda" ;)

Citat:
Nemam šta da priznajem, jer nisam znao. Ranije sam koristio MTS mrežu, i tamo kupovani telefoni nisu bili zaključani.


Ja mislim da ne govoris istinu - s obzirom da se u sve razumete i sve znate, al ste gle cuda bili neinformisani i neobavesteni kada ste kupovali telefone, zaista interesantno
[ hidemyip @ 31.03.2011. 22:58 ] @
Citat:
Miroslav Cvejić: Firma ima ugovor, zar ne? A i čini mi se da za pravna lice važe malo drugačiji uslovi kod kupovine. Probaj da kupiš telefon kao prolaznik bez ugovora.


Rekoh, 5 na ugovor dva bez ugovora! Znači, ta dva kao običan kupac a ne prolaznik. Platiš i uzmeš telefone. To je bar lako proveriti!
[ Body Bag @ 31.03.2011. 23:02 ] @
E da, Magic Master treba da mi odgovori i na ovo, kao i na Bakarin post

Citat:
Tacno tako - recimo Iphone koga je pomenuo Miroslav se skoro svugde nudi eksluzivno uz ugovor kod najvecih USA provajdera (trenutno Verizon), naravno zakljucan na mrezu
Po logici MagiMastera mora da su oni silni milioni prodatih Iphone-ova "masovno krsenje zakona" (da upotrebim njihove reci)
[ bakara @ 31.03.2011. 23:06 ] @
Raspoloživost određenih proizvoda, usluga i FUNKCIJA može se razlikovati u zavisnosti od regiona. Više podataka i informaciju
o dostupnosti različitih jezika zatražite od vašeg lokalnog predstavnika kompanije Nokia. Ove specifikacije podležu PROMENAMA bez prethodne najave

Proizvod = nokija
Usluga = telenor
Lokalni predstavnik = ovlasceni uvoznik

Jel jasnije?
[ MagicMaster @ 31.03.2011. 23:09 ] @
Citat:
Ne nego se odnosi na specifikaciju telefona jer je kod nje to i navedeno


Ja ne vidim da je kod nje navedeno, ja vidim "Raspoloživost određenih proizvoda, usluga i FUNKCIJA može se razlikovati u zavisnosti od regiona."
Vidim da izmedju reči "proizvoda" i reči "funkcija" stoji još jedna reč, "usluga", i jedan interpukcijski znak "," zarez (zapeta) , tako da se funkcija i proizvoda nikako ne mogu dovesti u vezu da znači "funkcija prozvoda"

Trebalo da piše ili "funkcija proizvoda" ili "proizvod i njegove funkcije" ili " proizvod, njegove funkcije, i usluge ... "

A tamo lepo i jasno piše "Raspoloživost određenih proizvoda, usluga i FUNKCIJA može se razlikovati u zavisnosti od regiona."

Dakle, čisto nabrajanje, kao: prvi, drugi i treći.

Nije mi uopšte cilj teme da razvodnjavam, tako da je ovo i poslednja moja poruka za večeras, umoran sam, ujutru imam obaveza.

Dakle, nisam znao, tvoje pravo da misliš šta hoćeš.

Ovde ne piše ono što ti misliš da piše, raspitaj se malo bolje.

I logično je da se prodaju SimFree telefoni, osim ako nije drugačije naglašeno, a u našim slučajevima, i u još mnogim drugim, to nije bio tako.

Smatram da je ovih nekoliko postova večeras dobro za temu, još su se malo iskristalisale neke stvari, niko nije psovao i vikao, što je pohvalno.

Tako da može i da stoji.

Bakara:

"Proizvod = nokija
Usluga = telenor
Lokalni predstavnik = ovlasceni uvoznik

Jel jasnije?"

Ako se odnosilo na mene. BodyBag je ovo citirao sa Nokijinog sajta, pretpostavljam.
Onda:
Proizvod - Nokijini telefoni
Usluga - Saveti, podržanost, NOKIA prodavnice (u odredjenoj državi, kod nas nema, ali na zapadu postoje NokiaStore kao i AppleStore) tako da se tu ne slažems a tobom, usluga ne može da bude telenor. Misle na uslugu koju oni kao Nokia tebi mogu da ponude.
Lokalni predstavnik - tu se slažem, zvanični uvoznik.

Moj pozdrav svima, čekamo još neke odgovore od telenora, Ratela, pa ćemo postovati.

Citat:
Tacno tako - recimo Iphone koga je pomenuo Miroslav se skoro svugde nudi eksluzivno uz ugovor kod najvecih USA provajdera (trenutno Verizon), naravno zakljucan na mrezu
Po logici MagiMastera mora da su oni silni milioni prodatih Iphone-ova "masovno krsenje zakona" (da upotrebim njihove reci)


Ne mora da znači. USA ima neke svoje zakone, a i pravnici APPLEa ili USA providera verovatno imaju mnogo bolje ugovore, jer su oni mnogo rigorozniji po tim pitanjima, i sami znate. Mi živimo u Srbiji gde je sve na AkoProdjeProdje.

[ Miroslav Cvejić @ 31.03.2011. 23:10 ] @
Citat:
hidemyip: Rekoh, 5 na ugovor dva bez ugovora! Znači, ta dva kao običan kupac a ne prolaznik. Platiš i uzmeš telefone. To je bar lako proveriti!


Ne mislim na ugovornu obavezu. Da li si siguran da oni nisu to tretirali kao da ista ta firma kupuje jer ima ugovor sa njima?

Na sajtu piše da bez ugovora (jelte, samo za korisnike, nove ili stare) ne može da se kupi telefon.
[ hidemyip @ 31.03.2011. 23:22 ] @
Citat:
Miroslav Cvejić: Ne mislim na ugovornu obavezu. Da li si siguran da oni nisu to tretirali kao da ista ta firma kupuje jer ima ugovor sa njima?

Na sajtu piše da bez ugovora (jelte, samo za korisnike, nove ili stare) ne može da se kupi telefon.

Ne znam na kakav tretman misliš? Ako platiš punu cenu, ne potpisuješ bilo kakav ugovor ti si običan kupac kao u bilo kojoj radnji pa mi stoga nije jasno na čega se odnosi to tretiranje. Ne znam da li sam pojasnio jer si me malo zbunio pitanjem oko tretmana po punoj ceni.
[ Miroslav Cvejić @ 31.03.2011. 23:43 ] @
Čak ni po punoj ceni ne možeš kupiti telefon ako nisi korisnik.

Evo, naslovna strana Telenor sajta. 2 telefona izdvojena.

http://www.telenor.rs/sr/Priva...do=phone_info&phone_id=289

Cena telefona bez ugovorne obaveze: 19.000 ***
*** Cena aparata uz pretplatnički ugovor.

http://www.telenor.rs/sr/Priva...do=phone_info&phone_id=290

Cena telefona bez ugovorne obaveze: 15.000 ***
*** Cena aparata uz pretplatnički ugovor.

Ne možeš bez broja ili ti ugovora kupiti telefon. Ti telefoni nisu namenjeni da se koriste sa karticama ostalih operatera. Šatro, zaključani su.

Kao što rekoh, Telenor SAMO svojim korisnicima prodaje telefone. Zato i nema obavezu da se štreca što ti telefoni ne rade sa tuđim karticama.
[ hidemyip @ 01.04.2011. 15:35 ] @
Ne znam zašto se ova tema pretvorila u rovovsku bitku?
Imamo dve strane. Jedna kaže da po zakonu zaključavanje nije regularno, a drugu da jeste. Imamo i čoveka koji je kao pravnik dao smernice i rekao da je sud taj koji jedino može doneti presudu.
Stranu koja zastupa stav da je sve nezakonito mogu razumeti jer su oštećeni. Drugu stranu mogu razumeti da imaju drugačiji stav ali ne mogu razumeti otkud toliko potrebe da uporno osporavaju prava prvoj strani. Posebno mi to pada u oči kada je, po meni, prilično neutralno Blaise De Vigenere sve pravno formulisao. Čovek je izneo mišljenje sa stanovišta pravnih mogućnosti pa ne vidim razlog za epitet "drveni". Ko se sa njime ne slaže, ne mora ga prihvatiti ili neka iznese suprotno mišljenje ali isto tako pravno formulisano a ne navijački.
Ja sam naveo primer kupovine dva telefona koja nemaju veze sa ugovornom obavezom i vidim da ima članova koji to osporavaju. Ok, napisao sam šta sam imao i ne pada mi napamet da to više obrazlažem jer nema smisla. Onaj ko ne veruje, neka ode u prvu prodavnicu telenora i neka proveri. Ja sam izneo moj primer koji ne mora biti i pravilo jer postoji uvek mogućnost, recimo, da sam naišao na prodavca koji ne pati od birokratije.
Isto tako, taj isti prodavac ne nalazi za shodno da kupcu saopšti da je telefon zaključan. I šta sad? Hoćemo li da se raspravljamo u nedogled ko sima više argumenata?
Zato, razmenimo mišljenja i svako ko misli da je oštećen ima prava da vidi kako će to da pravno da uradi a oni koji misle da je sve regularno, ok, rekli su i nema potrebe da ubeđuju drugu stranu da ne treba da pokušaju. Da li će od svega nešto biti, nismo vidoviti pa zato pustimo da svako prema svojim aršinima preduzme ono što smatra da je za njega najbolje.
[ MagicMaster @ 05.04.2011. 09:24 ] @
Još jedno pismo od Telenora gde daju kodove koje nemaju:?
[ MagicMaster @ 05.04.2011. 10:38 ] @
I KONAČNO, posle više odlaganja:

Citat:
18:25
Kako živi srpska srednja klasa

Može li se stanje klase proceniti na osnovu automobila koje njeni pripadnici kupuju?

Kada pripadnike srednje klase u Srbiji upitate da ocene svoj položaj, najčešće kažu da su osiromašili i da srednja klasa možda više i ne postoji.

Stručnjaci odgovaraju da se srednja klasa ne meri novcem, već društvenim položajem, a Oko magazin je odgovor na pitanje kako živi srednja klasa u Srbiji potražio na Sajmu automobila. Pitali smo kupce i prodavce šta kupuje srednja klasa, šta očekuje od kola i da li se iz toga može nešto zaključiti o njenoj vitalnosti.

U ovoj emisiji govorimo i o 70. godišnjici bombardovanja Beograda 1941. godine, a nastavljamo i naš serijal o održivom razvoju, ovoga puta pričom o klimatskim promenama.

Bavimo se i pravima potrošača, to jest postavljamo pitanje da li mobilni operatori imaju pravo da kodiraju telefone i nakon što vam istekne ugovorna obaveza.


LINAK:

http://www.rts.rs/page/tv/ci/s...A%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B0.html


[Ovu poruku je menjao MagicMaster dana 05.04.2011. u 12:08 GMT+1]
[ calexx @ 05.04.2011. 12:21 ] @
Hm, kakve veze ima ovo crveno sa celom pričom? Verovatno se svi ovde slažu da bi operateri po isteku ugovora morali da otključaju telefone a čini mi se da je i počelo da se priča o tome ... mada obično posle dve godine telefoni budu bajati i slabi i niko ne gubi vreme oko tih gluposti nego uzima sledeći telefon. To nema ni veze sa time da li je zaključavanje zakonito i da li su prevareni oni koji nisu videli info u izlogu.

Apsolutno podržavam da se ovo izgura i da po ugovoru operateri odrade ovaj deo.
[ Vermud @ 05.04.2011. 12:40 ] @
Eto, i ovi su ih iskluirali u njohovoj kvazi akcijici dokazivanja da je zakljucavanje telefona nezakonito kao i da je telenor varao ljude neobavestavanjem o zakljucavanju telefona.
Podsecanja radi, i advokat ih je iskulirao. I RATEL ih je iskulirao. Na ostalim forumimo niko i neobraca paznju na njih (izuzev na onom piraterijskom forumu koji uglavnom deca i teen populacija posecuju). I trzisni ispektor. Evo sada i taj RTS na koji su se mesecima hvatali kao davljenik za slamku.
[ hidemyip @ 05.04.2011. 15:03 ] @
U svom prethodnom postu sam izneo svoje čuđenje na ovako neverovatno izraženu podeljenost u ovoj temi koja ide do "mržnje"?
Prethodni post oslikava tu ostrašćenost do mere koja se graniči sa nečim što ispada da direktno ugrožava ne interes nego i integritet autora?
I dalje mi nije jasan mentalitet ljudi koji su alergični na mogućnost da neko nešto u ovoj državi uspe u borbi protiv "velikih". Možda je sve ovo Sizifof posao ali je očigledno da dotični ne shvata da su veliki veliki sve dok smo mi mali! Zašto mu smeta da neko pokuša da se izbori da ne bude večito mali? Nisam video ni jedno jedino slovo koje može nekoga ugroziti lično u pokušaju ostvarivanja prava u ovoj zemlji.
Na žalost, tako nam je zato što smo takvi! To se ne odnosi samo na ovaj problem, legalnost zaključavanja telefona, nego na sve segmente sistema i društva.
Koliko smo mali govori i to što je u Srbiji masovna pojava da ljudi za svoj rad ne dobijaju mesecima i godinama plate i slično...
Odo ja u off topic... Nadam se da mi moderator neće zameriti.
Pustimo ljude da se bore za svoja prava pa makar imali i minimalne šanse. I najmanja borba je smislenija od poslusničkog primanja zdravo za gotovo.
Ja sam uvek na strani onih kojima je uskraćeno i najminimalnije pravo!
Možda je ovo jalov posao ali su ljudi bar izneli neslaganje sa takvom poslovnom politikom koja je zakonski sigurno manjkava!
I to je nešto u odnosu na ništa!
[ Slobodan Milivojevic @ 05.04.2011. 17:50 ] @
Telenor je najavio da ce otkljucavati telefone korisnika nakon isteka ugovorne obaveze. Uskoro snimak tog dema "Magazina Oko".
[ samo_da_pitam @ 05.04.2011. 18:20 ] @
Tako je, i to je još jedna prilika da se čestita MagicMaster-u i ostalima koji su najzaslužniji za taj deo priče. Činjenica da rat nije dobijen, ali je do skoro niko nije verovao onima koji su govorili da će se o tome pričati na televiziji javnog servisa.
Emisija ce biti dodata ovde link

Još uvek smo daleko od rešenja, ali je javnost bar uspela da dobije zvanični info od Telenora, kao jedna od kompanija koje su poznate da daju unificirane odgovore koji ne upućuju na rešenje problema.
Kako je rečeno u emisiji omogućiće svima na lični zahtev da dobiju unlock code sa naglaskom na ono "blagovremeno" :)
Dokaz da je i pored celog skandala sa temom na ovom ili ostalim forumima opet sloga potrošača uspela da ostvari svoja prava. Nešto slično kao što su ljudi pre par godina omogućili produženje roka za korišćenje onih silnih smsova kod mts-a.

Što se mene tiče sada mogu moderatori i da obrišu temu sa foruma (ponovo) bitno je da će ostati pozitivan efekat po korisnike. Dokaz da je samo trebalo da se bude istrajan i oglušivati se o trolove.[Ovu poruku je menjao espresso dana 05.04.2011. u 21:05 GMT+1]
[ BiiigMuzzy @ 05.04.2011. 18:42 ] @
Deo magazina OKO gde se prica o "legalnosti zakljucavanja mobilnih telefona", odn. o otkljucavanju nakon ugovorne obaveze od dve godine:Pozdrav!
[ Vermud @ 05.04.2011. 19:33 ] @
1. Zasto u emisiji nije receno zbog cega je Telenoru naplacena kazna?
2. Zbog cega je isticanje u ugovoru zakljucavanja telefona povezano sa pisanjem kazne trzisnog inspektora, a ne sa stupanjem novog zakona o zastiti potrosaca.
3. Zbog cega u emisiji nije bilo reci o legalnosti zakljucavanja telefona?
4. Zasto je ZX16 rekao da "nigde nije bilo informacija o zakljucavanju telefona", kad se do informacije o tome da je telefon zakljucan moglo doci i putem zaposlenih u Telenoru (moderator je napisao da mu je prilikom telefona bez njegovog pitanja to receno), i putem WEB sajta, i putem stampanih promo materijala. Da li je to i dovoljno, nije pitanje. Pitanje je da li su zaposleni u telenoru, kol centar, web sajt, stampani materijal (npr casopis Kontakt) NIGDE?


[Ovu poruku je menjao espresso dana 05.04.2011. u 21:12 GMT+1]
[ espresso @ 05.04.2011. 20:11 ] @
Brišem sve poruke koje nemaju veze sa temom i gde ima prozivanja.

Svaka čast, upravo sam pogledao snimak.
U emisiji je navedeno zašto je napisana kazna:
Citat:
Aleksandar i Branko izdejstvovali su da tržišna inspekcija kompaniji Telenor naplati kaznu, pa se sada u ugovorima ove firme i na vidnom mestu, u radnji, jasno naglašava da se telefoni u paketu mogu koristiti samo u njihovoj mreži.

To je inače potvrda onoga što je i ranije tvrđeno.
Zaključak je da operater nije imao pravo da zaključa aparat bez obaveštenja na prodajnom mestu. Ne usmenog nego pismenog koje mora da bude istaknuto isto kao što cenovnik mora biti istaknut.
To je sad zvanično.
[ MagicMaster @ 05.04.2011. 20:12 ] @
Prvo, sve pohvale za ZXa i Aleksejka.

Drugo, hvala Espressu koji je otključao temu i održavao je čistom.

Sve je to rečeno, kaže lepo "gomila dokuentacije", ali je preko 15 minuta izlaganja svedeno na minutipo u montaži .....

emisija je trebala i pre da se emituje, ali je Telenor u poslednjem trenutku dao svoju stranu priče, pa je opet premotirano da ne ispadne toliki bauk, i eto, sada su još i dobri, počeli su sa otključavanjwm telefona posle isteka obaveze .... nije nego ...

Sada očekujem da kažu kako oni to planiraju već godinu dana da uvedu, ali eto, početak toga se poklopio sa ovim sporom .. .

Isto kao što se promena ugovora poklopila sa početkom primene novog zakona .....

No, sada se možda malo i drugi mediji "okuraže".... idemo na to. . .
[ calexx @ 05.04.2011. 20:44 ] @
Da li je moguće da niko nema one Posebne uslove Ugovora? Niko to nije pročitao a svi su potpisali da su upoznati sa njima.

Nego ... šta ako u radnju dođe neko nepismen pa ne (može da) pročita da su telefoni zaključani? Da li posle može da traži da mu se otključa telefon? I šta bi sa akcijom da se svima koji su telefon kupili pre nekog datuma obavezno otključaju telefoni? Ništa od toga? :(
[ Vermud @ 05.04.2011. 21:20 ] @
Ako je neko nepismen, on ne ume da pise, pa samim tim ne moze ni da potpise ugovor, a bez potpisa nema nista. Osim ako se ne priznaje X umesto potpisa?
[ zx322 @ 05.04.2011. 21:24 ] @
Ja sam zx koji je banovan posle silnih montiranih optužbi Cvejića i njegovih satrapa.
Nisam hteo da se pojavljujem više na vašem ES-u jer mi je mučna politika na istom! Verovatno mi sleduje ban po tom istom kriterijumu iako sam uz aleksejka najviše "povukao" po ovom pitanju za dobro svih.
Mene najuriste a povratnika Tarota u vidu vermuda koji zagađuje temu do ludila i dalje tetošete. Tu je i neponovljivi body bag, pa bachi, cvejić i još mnogi. Gospodo, ne ljutim se. Ja nemam problem sa vama!! Moj problem je bio telenor i dalje je i ja to rešavam. Mnogima sam bio problem ja i rešen je lažima i mojim i aleksejkovim banovanjem a sada plodove našeg truda koje ste omalovažavali kačite na ovom istom forumu odakle ste nas proterali?! Malo je bljutavo!
Ipak, za rad teme i svega što nam je bio cilj, hvala vam! Uspeli smo da izdejstvujemo da krene otključavanje telefona kojima je istekla ugovorna obaveza. Možda je malo ali ako se setite početka priče i mejlova telenora u kojima je to kategorično odbijao, nije malo! Da bi ovaj prilog došao na TV, samo aleksejko i ja znamo šta smo i kome smo se sve obratili. Naj žalosnije je da smo podršku izgubili tamo gde smo sa njom najviše računali a to je ES! Pobedili su "mali" ljudi koji ne mogu da prihvate da postoje ljudi koji se bore i za druge a ne samo za sebe. Još sam na početku teme okačio dokaze da sam sve za sebe obavio. Mogao sam da okačim "kopačke" na zid. Ne, hteo sam a i dalje hoću da to izdejstvujem za sve. Imao ili ne vašu podršku, aleksejko i ja smo tek na lakšem treningu, tek počinjemo bitku sa telenorom! Detalje neću da vam iznosim jer mi se gadi da posle toga čitam komentare vermuda, body baga, bachija, cvejića i ostalih pametnjakovića koji sem priče i laži potkovane stažom na ES-u nemaju ni jedan argument.
Aleksejko i ja idemo do kraja a to je otključavanje svih telefona kupljenih pre 01.01 2011!
Hvala svim dobrim ljudima koji su i pored svih laži i uvreda iznešenih na račun aleksejka i mene verovali da smo iskreni u svojim namerama!
[ zx322 @ 05.04.2011. 21:34 ] @
Da ne zaboravim, pre nego me banujete, hvala espresu što sad tema ide koliko toliko normalno.
Šteta što je nisi preuzeo od početka, sve bi bilo drugačije. Podrška javnosti je najbitnija u borbi protiv "velikih" kao što je telenor!
Ovo je ujedno moj poslednji post i nadam se da me nećete banovati da se ne bi smarao sa promenom IP-a a želim da pratim kako se odvija tema i na ES-u jer aleksejko i ja nismo završili sa telenorom!
[ MagicMaster @ 06.04.2011. 11:05 ] @
Posle gomile mejlova kako nemaju kodove, malopre mi je stiglo:[ Vermud @ 06.04.2011. 17:05 ] @


Pored toga, i dalje ocekujem odgovor na moja pitanja:

1. Zbog cega je isticanje u ugovoru zakljucavanja telefona povezano sa pisanjem kazne trzisnog inspektora, a ne sa stupanjem novog zakona o zastiti potrosaca.
2. Zbog cega u emisiji nije bilo reci o legalnosti zakljucavanja telefona?
3. Zasto je ZX16 rekao da "nigde nije bilo informacija o zakljucavanju telefona", kad se do informacije o tome da je telefon zakljucan moglo doci i putem zaposlenih u Telenoru (moderator je napisao da mu je prilikom telefona bez njegovog pitanja to receno), i putem WEB sajta, i putem stampanih promo materijala. Da li je to i dovoljno, nije pitanje. Pitanje je da li su zaposleni u telenoru, kol centar, web sajt, stampani materijal (npr casopis Kontakt) NIGDE?

Jednostavno, ne vidim cemu ta uzbudjenost oko ove emisije. Autori emisije nisu nista rekli o pokusaju ZX-a i Aleksejka da zakljucavanje telefona pre 1.1.2011. godine proglase nezakonitim, nisu nista rekli o legalnosti samog zakljucavanja telefona, nisu rekli ama bas nista osim da je telenoru naplacena kazna trzisnog inspektora (u mizernom iznosu) i to je sve. Gde je tu misljenje CEPS-A, gde je tu misljenje nekog pravnika, gde je tu misljenje Telenora po spornim pitanjima???[Ovu poruku je menjao espresso dana 06.04.2011. u 20:06 GMT+1]
[ MagicMaster @ 06.04.2011. 17:45 ] @
Citat:
1. Zbog cega je isticanje u ugovoru zakljucavanja telefona povezano sa pisanjem kazne trzisnog inspektora, a ne sa stupanjem novog zakona o zastiti potrosaca.


Pa možda zbog toga što ni VIP ni MTS nisu promenili ugovore, iako je i za njih stupio novi zakon. Samo se Telenor setio da je stupio novi zakon? I da im stari ugovor šupalj?

Citat:
2. Zbog cega u emisiji nije bilo reci o legalnosti zakljucavanja telefona?


Materijal od preko 20 minuta je skraćen na par minuta. I gospodju Veru su dosta "skratili", nisu pustili sve što je bilo snimljeno i što je rekla.


Citat:
tako ste sada dosli do zakljucka da Telenor uvodi davanje kodova za otkljucavanje telefona zbog Vas.


Otprilike isti odgovor kao i na prvi citat. Kako to da ni VIP ni MTS nisu izašli u javnost sa idejom da otključavaju teleofne koje su prodali, nego samo Telenor, i to baš sada.
[ miki069 @ 06.04.2011. 20:36 ] @
Gde u časopisu "Kontakt" ima informacija o tome da su telefoni zakljućani?
Imam kući 6 najnovijih brojeva i ne mogu nigde da nađem tu informaciju.
[ Vermud @ 06.04.2011. 20:54 ] @
Citat:
MagicMaster: Pa možda zbog toga što ni VIP ni MTS nisu promenili ugovore, iako je i za njih stupio novi zakon. Samo se Telenor setio da je stupio novi zakon? I da im stari ugovor šupalj?


Citat:
Obaveštavamo sve mt:s korisnike da se od početka 2011. godine primenjuju novi Opšti uslovi za pružanje usluga u javnoj mobilnoj telekomunikacionoj mreži Telekoma Srbija. Nove Opšte uslove možete da pogledate ovde.http://www.mts.telekom.rs/inde...i-uslovi-za-mts-korisnike.html

[Ovu poruku je menjao espresso dana 07.04.2011. u 00:05 GMT+1]
[ BiiigMuzzy @ 07.04.2011. 16:00 ] @
Citat:
miki069: Gde u časopisu "Kontakt" ima informacija o tome da su telefoni zakljućani?
Imam kući 6 najnovijih brojeva i ne mogu nigde da nađem tu informaciju.


Istina, ne pise na svakoj strani, ali pise na onoj "duploj" strani gde su grupno prikazani svi telefoni sa osnovnim karakteristikama:Mislim da je i glavno da na toj strani pise.

Btw, ja sam svoje telefone uvek kupovao u obicnim prodavnicama po regularnoj ceni bas iz tog razloga sto nisam zeleo da me provajder ogranicava nekim svojim paketima i uslovima, a kao povlasticu za to da od njega dobijem telefon dosta jeftiniji nego u obicnoj prodavnici. Uvek cu pre da kupim telefon u obicnoj prodavnici bas zbog toga. I nikada nisam imao problema sa menjanjem kartica, naravno podrazumeva se Sto kaze nas narod - ko ne plati na mostu, platice na cupriji.

Pozdrav!
[Ovu poruku je menjao BiiigMuzzy dana 07.04.2011. u 17:29 GMT+1]
[ pajaja @ 07.04.2011. 19:30 ] @
Pozdrav,
pitanje (prvenstveno za MagicMaster-a):
da li se onaj poslednji mail sto si okacio odnosi samo na one kojima je vec istekla ugovorna obaveza ili na sve korisnike koji su kupili telefon pre nego sto su poceli da stavljaju info o zakljucanosti telefona?
[ zx322 @ 07.04.2011. 21:03 ] @
Moram da se oglasim čisto da pojasnim nedoumice zainteresovanim korisnicima.
Ovo što smo izdejstvovali, nažalost, odnosi se na telefone kojima je istekla ugovorna obaveza. Otključavanje telefona koji su još pod ugovornom obavezom je sledeća etapa našeg delovanja. Na žalost, ne ide brzinom kojom bi mi hteli ali ide.
Dok se sve to ne reši, korisnici koji su kupili telefone pre 01.01.2011. u ugovoru koji su potpisali sa telenorom u kome nema ni slova o tome da su telefoni zaključani imaju prava da traže da im daju ključeve ili raskidaju ugovor. Raskid ugovora možete tražiti jer zakon o obligacionim odnosima veoma precizno kaže:

ZAKON O OBLIGACIONIM ODNOSIMA
II. Prava kupca
Ispunjenje, sniženje cene, raskid ugovora, naknada štete
Član 488
(1) Kupac koji je blagovremeno i uredno obavestio prodavca o nedostatku može:
1) zahtevati od prodavca da nedostatak ukloni ili da mu preda drugu stvar bez nedostatka (ispunjenje ugovora);
2) zahtevati sniženje cene;
3) izjaviti da raskida ugovor;
(2) U svakom od ovih slučajeva kupac ima pravo i na naknadu štete.
(3) Pored toga, i nezavisno od toga, prodavac odgovara kupcu i za štetu koju je ovaj zbog nedostatka stvari pretrpeo na drugim svojim dobrima, i to prema opštim pravilima o odgovornosti za štetu.
Neispunjenje ugovora u razumnom roku
Član 489
Ako kupac ne dobije zahtevano ispunjenje ugovora u razumnom roku, zadržava pravo da raskine ugovor ili da snizi cenu.
Kad kupac može raskinuti ugovor
Član 490
(1) Kupac može raskinuti ugovor samo ako je prethodno ostavio prodavcu naknadni primereni rok za ispunjenje ugovora.
(2) Kupac može raskinuti ugovor i bez ostavljanja naknadnog roka ako mu je prodavac posle obaveštenja o nedostacima saopštio da neće ispuniti ugovor ili ako iz okolnosti konkretnog slučaja očigledno proizlazi da prodavac neće moći ispuniti ugovor ni u naknadnom roku.
Neispunjenje ugovora u naknadnom roku
Član 491
Ako prodavac u naknadnom roku ne ispuni ugovor, on se raskida po samom zakonu, ali ga kupac može održati ako bez odlaganja izjavi prodavcu da ugovor održava na snazi.


Pošto je zaključan telefon telefon sa očiglednim nedostakom, pošaljite prigovor i kopiju ugovora sa kojim potvrđujete da nigde ne stoji ta klauzula, da je telefon zaključan, pa samim time nema ni vaše saglasnosti za to. U skladu sa zakonom, ili neka vam pošalju ključeve ili raskidate ugovornu obavezu!!!
Takođe, pošaljite pismo i uvozniku i tražite da vam odgovore na osnovu čega su izdali garanciju za telefon koji odstupa od proizvođačke specifikacije?
Takođe, možete ga odneti u servis i u skladu sa garancijom prijaviti da je telefon neisptravan, ubacite karticu drugog operatera i pokažete da telefon ne radi. Ako počnu da vas zamlaćuju pričama poput vermudovih gluposti, tražite napismeno od njih zbog čega vam odbijaju popravku u garantnom roku!.
Evo vam i malog priloga:Ujedno da pojasnim zainteresovanim korisnicima provokativne postove poput vermudovih. Prodajno mesto je prodajni objekat a ne web sajt, časopis i ne znam šta je još navodio kao "argumente". Zakon je po tom pitanju jasan i zato je naplaćena kazna i svaka daljnja priča o tome je bespredmetna!

Z A K O N
O ZAŠTITI POTROŠAČA
I. OSNOVNE ODREDBE
2. Osnovna prava potrošača
Član 3.
Osnovna prava potrošača u smislu ovog zakona jesu prava na:
3) informisanost – raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene oglasne poruke ili oznake na proizvodima koje mogu potrošača da dovedu u zabludu;

ZAKON O USLOVIMA ZA OBAVLjANjE PROMETA ROBE, VRŠENjE USLUGA U PROMETU ROBE I INSPEKCIJSKOM NADZORU
(„Sl. glasnik RS“, br. 39/96, 20/97, 46/98, 34/2001 – dr. zakon i 80/2002 – dr. zakon)

I. UVODNE ODREDBE
Član 1
Ovim zakonom uređuju se uslovi za obavljanje prometa robe, vršenje usluga u prometu robe (u daljem tekstu: usluge) i inspekcijski nadzor.
IV ZAŠTITA POTROŠAČA
Član 35
Preduzeća i preduzetnici koji obavljaju promet robe na malo dužni su da u prodajnom objektu:
5) obezbede podatke o robi (obaveštenje o svojstvima, kvalitetu i načinu upotrebe);


Zato, obaveštenja tipa, bilo je na info pultu ili mogli ste da pitate trgovca nemaju blage veze sa onim što je zakonom propisano! Takve tvrdnje služe samo za zamlaćivanje ili sprovođenje nekog ličnog interesa.
Evo vam i konkretnog dokaza:Ovo je razlog za plaćanje kazne! Pored izložene robe ne stoje sva relevantna obaveštenja prema zakonu a koja su bitna pri donošenju vaše odluke o kupovini.
No batalimo mediokritete, vratimo se onome što je zakonom propisano.
U celoj priči, UGOVOR je jedino što je valdno. Pošto u ugovoru nigde ne piše da ste se saglasili da će te kupiti zaključan telefon i još se vezati dve godine pretplatom...svaka daljnja priča je suvišna.
Znači, tražite ili ključevi ili raskid ugovora!
Na prethodnim stranama, pravnik Blaise De Vigenere je sve lepo objasnio. Pogledajte njegove postove, biće vam od koristi!
[ calexx @ 07.04.2011. 21:20 ] @
Citat:
BiiigMuzzy: Uvek cu pre da kupim telefon u obicnoj prodavnici bas zbog toga. I nikada nisam imao problema sa menjanjem kartica, naravno podrazumeva se :) Sto kaze nas narod - ko ne plati na mostu, platice na cupriji.
Pa dobro, neko je ko zna gde kupio zaključan telefon pa ga je neko drugi dekodirao i onda se to kod nas prodaje po povoljnim cenama. Izuzetak su firme koje prodaju baš originalne telefone ali su oni uglavnom preskupi.
Citat:
zx322: U celoj priči, UGOVOR je jedino što je valdno. Pošto u ugovoru nigde ne piše da ste se saglasili da će te kupiti zaključan telefon i još se vezati dve godine pretplatom...svaka daljnja priča je suvišna.
Pošto si ti počeo sve ovo i stalno pominješ ugovor, da li se u tvom ugovoru pominje telefon (ne računam onaj član 10 u ugovoru o postpejd usluzi gde se samo pominje mogućnost kupovine) tj da li si uopšte dobio neki ugovor vezan za telefon? I mnogo važnije, pošto stalno citiraš razne ugovore, daj ovde da pročitamo kako izgledaju Posebni uslovi Ugovora o pretplatničkom odnosu.
[ zx322 @ 07.04.2011. 21:35 ] @
Ovo je jedino što se dobijalo i potpisivalo:

[ calexx @ 07.04.2011. 22:12 ] @
Ti si potpisao da si pročitao te posebne uslove ugovora a nisi ih pročitao. Možda tamo piše da su telefoni zaključani ... što onda znači da je informacija možda svima dostupna ...

Sad vidim da na onoj informaciji o telefonima koja je stajala u radnji uz telefon uopšte ne piše da je ugovor na 2 godine a još gore, nigde ne piše šta znači to Prenesi, Kombinuj i ostali šifrovani nazivi. Znači mogla bi sada i akcija da se svima otpišu postpejd ugovori jer nije bilo informacije da mora da se svakog meseca plaćaju i neke pare.
[ BiiigMuzzy @ 07.04.2011. 22:20 ] @
Citat:
calexx: Pa dobro, neko je ko zna gde kupio zaključan telefon pa ga je neko drugi dekodirao i onda se to kod nas prodaje po povoljnim cenama. Izuzetak su firme koje prodaju baš originalne telefone ali su oni uglavnom preskupi.


Da, potpuno se slazem, tako je. I svi ti telefoni su sim-free. Nebitno mi je da li su dekodirani, sve dok ispravno funkcionisu. Istina, skuplji su nego kod operatera, ali su zato sim-free i bez ugovorne obaveze, a to mi je najvaznije

Pozdrav!
[ zx322 @ 07.04.2011. 22:50 ] @
Osnovni problem koji dovodi do nerazumevanja suštine je taj što su dve teme na kojima smo postavili najveći broj dokumenata izbrisane. Odgovornost za brisanje tema je na moderatorima koji su umesto da teme zaključaju ukoliko smatraju da su otišle u pogrešnom smeru iste obrisali. Posebne uslove smo već dva puta postavljali i evo to radim po treći put. Nije mi teško jer imam cilj. Cilj je da se svi upoznaju sa činjenicama i da se prekine prazna priča i pljuvanje po ljudima koji su uložili više od sedam meseci života ne bi li doveli u red bezobrazluk i osionost "velikog" Telenora.
Još jednom ponavljam: nigde ni na jednom prodajnom mestu Telenora u Srbiji, do momenta plaćanja kazne, nije bilo istaknuto obaveštenje u skladu sa zakonom. Takva obaveštenja su počeli da postavljaju po prodajnim mestima tek nakon kažnjavanja od strane tržišne inspekcije što se i u prilogu sa RTS-a može čuti. Naglašavam da je novinar koji je radio prilog prvo tražio mišljenje Telenora o istinitosti svih podataka kao i da se konsultovao sa svojim pravnicima. Nakon toga je prilog objavljen u obliku kojega ste svi videli.
Napominjem da smo Aleksejko i ja tom prilikom dostavili kompletnu dokumentaciju koja sadrži nešto više od trideset strana raznih dokumenata, tipskih ugovora, odgovora tržišne inspekcije, odgovora Nokije, fiskalne račune i garancije, izvode iz nebuloznih odgovora Telenora korisnicima....
Bilo koji dokument koji bi neko od normalnih učesnika foruma želeo da vidi postaviću, naravno.
Napominjem da je Aleksejko od tri kupljena telefona i tri sklopljena ugovora samo u jednom slučaju dobio tipski koncipirane "posebne uslove". Za dva sklopljena ugovora Aleksejko je dobio samo opšte uslove, aneks koji sam okačio ( i to bi bio jedini dokument koji sam potpisao), fiskalni račun za telefon i garanciju. Ja nisam ni znao da postoje nekakvi "posebni uslovi" jer ih nisam ni dobio kao u ostalom ni najveći broj prevarenih korisnika. Saznao sam da postoje tek pošto ih je Aleksejko postavio na jednoj od obrisanih tema.


Nadam se da nemaš više pitanja? Imaš ugovor, posebne uslove, opšte i zakon!

[ calexx @ 08.04.2011. 00:34 ] @
Ja nemam više pitanja, ustanovio sam da sam potpisao da sam primio neupotrebljen i tehnički ispravan telefon pa ne bih da se spuštam da sada idem i reklamiram da nije tako. Ovo bi bilo dosta od mene a ko se bori za još nešto, nek mu je sa srećom. Ja se ispisujem iz ove priče.
[ Vermud @ 08.04.2011. 02:48 ] @
Citat:
calexx: Ja nemam više pitanja, ustanovio sam da sam potpisao da sam primio neupotrebljen i tehnički ispravan telefon pa ne bih da se spuštam da sada idem i reklamiram da nije tako. Ovo bi bilo dosta od mene a ko se bori za još nešto, nek mu je sa srećom. Ja se ispisujem iz ove priče.


U tome je poenta. Lik potpisao da je primio ispravan telefon (pre toga je imao svo vreme ovoga sveta da ga testira), a sada pokusava da dokaze da je telefon dobio polovan i neispravan jer je gle cuda, zakljucan na jednu mrezu (sto je i sam znao i javno priznao ovde, pa posle slagao u emisiji o brkatim patikama) kao sto je pisalo na XX mesta.
[ MagicMaster @ 08.04.2011. 06:44 ] @


Citat:
Lik potpisao da je primio ispravan telefon (pre toga je imao svo vreme ovoga sveta da ga testira)


Kako to misliš da je imao sve vreme ovoga sveta da testira? U onih par minuta dok potpisuje? Meni su svaki put izvadili telefon iz kutije, popunili garanciji, ubacili karticu za koju sam potpisao ugovor, nadje mrežu, pozovem nekog da proverimo zvučnik i slično, upalim kameru (ako je ima) i to je šta možeš da odradiš na samom prodajnom mestu.

Sigurno nkome ne pada na pamet da nosi u džepu kartice drugih operatera da testira NOV telefon, ako već radi sa onim što su mu dali.

Postoji u zakonu i pojam "skrivena mana" za koju se ne zna u trenutku kupovine, nije vidljiva odmah, ali se kasnije manifestuje.

Dakle, potpisao da je primio tehnički ispravan aparat, što ovi naši nisu. Ne može da nadje mrežu = nije tehnički ispravan.

Citat:
Ja nemam više pitanja, ustanovio sam da sam potpisao da sam primio neupotrebljen i tehnički ispravan telefon pa ne bih da se spuštam da sada idem i reklamiram da nije tako.


Zašto bi to bilo "spuštanje" ? Ne razumem, zašto je spuštanje ako tražiš da nešto što si kupio i radi? Da nisi bacio pare, makar to bio i jedan dinar, a ZX je dao skoro 20 000 ?

Recimo ovako. U Sloveniji možeš da kupiš TV po povlašćenoj ceni ako se obavežeš na jednog kablovskog operatera na 24 meseca.

I recimo dodješ kući, uključiš TV, gledaš programe. Ubodeš svoj satelitski risiver u njega, NEMA SLIKE ?

Ubodeš Video, DVD, konzolu, NEMA SLIKE? Spoljnu antenu običnu, recimo zbog lokalnih kanala, opet nema slike!! Da li bi išao da se žališ, jer nigde nije istaknuto da TV radi samo sa risiverom tvog kablovskog operatera? I ništa drugo "ne prima u sebe"? A kada si ga preuzimao, oni su ti uključuli pred tobom, naravno svoj risiver, i sve super, slika ko bombona, boja, kontrast, svetlina ?

Ili bi rekao: Čekaj bre, ja vama plaćam 24 meseca pretplatu, mogu valjda ponekad i neki svoj film da pogledam, ili da odigram neku igru?

Ali onako, iskreno.
[ zx322 @ 08.04.2011. 09:21 ] @
Za vermuda i sve one koji uporno traže dlaku u jajetu:

Ovo me podseća na vreme pre nekih dvadesetak godina kada je moj sin imao 3-4 godine i pitao me: Tata zašto sijalica svetli?
Hm...trebalo je osmisliti odgovor na to pitanje za taj uzrast. Krenuo sam od priče kako voda vrti neki točak pa on pravi struju a ta struja su kao mali klikerčići koji putuju kroz žicu i tako sve do sijalice i bla, bla, bla. Posle, nekih, sat vremena priče i crtanja, onako srećan gledam u njega misleći da sam mu sve objasnio a on pita: A zašto?
Uh...šta sad? Rekao sam mu, sine kada porasteš, kada ti mnogo toga bude jasnije u životu biće ti i ovo jasno!
Tako i ti vermude...kada porasteš, kada sazreš možda ukapiraš da postoji zakon koji sve definiše a ne tvoja, moja ili bilo čija želja ili ukus.
Naveo sam sve što je relevantno sa stanovišta zakona i sve van toga je gubljenje vremena. U svom postu, pravnik Blaise De Vigenere, kaže:
Citat:
Sim lock telefon se može smatrati za telefon sa ograničenim svojstvima ali onima koje je prihvatio sam kupac (ugovorom) a koje je ograničio prodavac u cilju korišćenja njegovih usluga u toku trajanja ugovorne obaveze, a kada istekne ugovorna obaveza, prodavac mora ukloniti ograničavajući faktor, u ovom slučaju davanjem koda.
Napomenuo sam već da u ugovoru mora stajati da je telefon sa zaključanom karticom (ne misli se na fiskalni račun, može ugovor, bitno je da ima pečat i potpis odgovornog lica) i taj ugovor se smatra verodostojnom ispravom (u slučaju eventualnog spora).

Calexx mi traži ugovor? Znači, on ga nema, nije ni korisnik postpejda usluga telenora a možda ni pripejd usluga telenora ali uporno pokušava da objasni da on bolje zna šta tamo piše ili ne piše od nas korisnika pa nas još i proverava?! Gospodo, jel nemate problem, odlično! Do sada nisam ni jedno jedino slovo napisao o mts-u i vip-u jer nemam prava da komentarišem nešto što nisam koristio, video ugovor nego sam samo čuo! Ne razumem zašto vam toliko smeta da mi vidimo problem i što je najbitnije, dokazujemo da je problem evidentan i ozbiljan i imamo uporište za navode u zakonu. Mogućnost da korisnici otključaju telefon ne može ugroziti ni jednog pripejd korisnika a još manje korisnike usluga mts-a ili vip-a a takvi ovde najviše spočitavaju svojim pisanjem da je ovo prazna priča ili gubljenje vremena. Zašto to rade ako nemaju interes?
Batalite prazne komentare, bitno je samo ono što zakon kaže i ništa više!!!
A zakon po pitanju ugovora kaže:
Citat:
3. Dužnost obaveštavanja
Dužnost obaveštavanja pre zaključenja ugovora
Član 16.
Trgovac je dužan da pre zaključenja ugovora o prodaji robe ili pružanju usluga, potrošača na jasan i razumljiv način, obavesti o:
1) osnovnim obeležjima robe ili usluge; ......
5) postojanju prava potrošača na jednostrani raskid ugovora pod uslovima koji su propisani ovim zakonom;

Teret dokazivanja izvršenja obaveze obaveštavanja potrošača o podacima iz stava 1. ovog člana snosi trgovac.
Trgovac je dužan da na jasan i nedvosmislen način saopšti potrošaču komercijalnu svrhu obaveštavanja o podacima iz stava 1. ovog člana.
Ako prilikom zaključenja potrošačkog ugovora trgovac ne postupi u skladu sa obavezom obaveštavanja iz stava 1. ovog člana, potrošač može zahtevati poništenje ugovora, nezavisno od toga da li je trgovac imao nameru da ga propuštanjem obaveštavanja navede na zaključenje ugovora. Pravo da se zahteva poništaj ugovora prestaje istekom godinu dana od dana zaključenja ugovora.

III. NEPOŠTENO POSLOVANJE
Zabrana nepoštenog poslovanja
Član 19.
Zabranjeno je nepošteno poslovanje.
Trgovac snosi teret dokazivanja tačnosti podataka u vezi sa proizvodom, koje je dao pre, za vreme i nakon zaključenja ugovora.
Pojam nepoštenog poslovanja
Član 20.
Poslovanje je nepošteno:
1) ako je protivno zahtevima profesionalne pažnje;
Trgovac bitno narušava ekonomsko ponašanje potrošača ako svojim poslovanjem bitno umanjuje sposobnost potrošača da razborito odlučuje, usled čega potrošač donosi ekonomsku odluku koju inače ne bi doneo.
Ekonomska odluka potrošača je odluka o tome da li, na koji način i pod kojim uslovima da kupi proizvod, da cenu plati u celosti ili delimično, da li da zadrži ili da vrati proizvod, ili da iskoristi neko drugo pravo u vezi s proizvodom koje ima po osnovu ugovora, da li da nešto učini ili da se uzdrži od kakvog postupka.

Obmanjujuće poslovanje
Član 21.
Pod obmanjujućim poslovanjem, u smislu ovog zakona, smatra se poslovanje trgovca kojim navodi potrošača da donese ekonomsku odluku koju inače ne bi doneo, tako što mu daje netačna obaveštenja ili na drugi način dovodi ili preti da dovede prosečnog potrošača u zabludu u pogledu:
2) osnovnih obeležja proizvoda koja se odnose na dostupnost, prednosti, rizike, način izrade, upotrebu, dodatke koji prate proizvod, pomoć koja se potrošačima pruža posle prodaje i postupanje po njihovim pritužbama, način i datum proizvodnje ili pružanja usluge, isporuku, podobnost za upotrebu, način upotrebe, količinu, specifikaciju, državu proizvodnje i državu porekla žiga, očekivane rezultate upotrebe ili rezultate sprovedenih testova ili provera;
Obmanjujuće poslovanje obuhvata i stvaranje opšteg utiska kojim se prosečni potrošač navodi da donese ekonomsku odluku koju inače ne bi doneo, bez obzira na tačnost obaveštenja koja su mu data.
Obmanjujuće poslovanje postoji ako trgovac, uzimajući u obzir sve okolnosti konkretnog slučaja, navodi ili preti da navede prosečnog potrošača da donese ekonomsku odluku koju inače ne bi doneo, tako što:
oglašava proizvod, uključujući upoređujuće oglašavanje i time otežava razlikovanje proizvoda od drugih proizvoda, žigova, naziva drugih proizvoda ili oznake konkurenta;

Propuštanje kojim se obmanjuju potrošači
Član 22.
Obmanjujuće poslovanje propuštanjem trgovca da preduzme određenje radnje postoji kada trgovac, uzimajući u obzir sve okolnosti slučaja, prostorna i vremenska ograničenja upotrebljenog sredstva komunikacije i dopunske mere koje je preduzeo u cilju obaveštavanja potrošača:
1) uskrati potrošačima bitna obaveštenja koja su prosečnom potrošaču potrebna za razumno odlučivanje, čime navodi ili preti da navede prosečnog potrošača da donese ekonomsku odluku koju inače ne bi doneo;
skriva bitne informacije ili informacije pruža neblagovremeno ili na nejasan, nerazumljiv ili dvosmislen način ili kada propusti da istakne poslovnu svrhu svog obraćanja potrošačima čime navodi ili preti da navede prosečnog potrošača da donese ekonomsku odluku koju inače ne bi doneo


Nadam se da je onima koji shvataju da je jedino zakon merodavan sada sve jasno?
likovima poput vermuda objašnjavati je gubljenje vremena. Sve ovo što pišem namenjeno je ljudima koji mogu u više puta ponovljenu laž da poveruju. Znači, imate zakon, imate ugovore i nije vam potrebno više ni moje tumačenje a posebno lupetanje poput lupetanja dotičnog.
Neka svako prema svojim potrebama preduzme ili ne preduzme odgovarajuće korake. Ne razumem potrebu da vas bilo ko nagovara ni da budete za a još manje protiv. iznešene su činjenice a sve dalje je vaš izbor i vaš interes!

[Ovu poruku je menjao zx322 dana 08.04.2011. u 10:42 GMT+1]
[ calexx @ 08.04.2011. 10:19 ] @
Odjavio sam se sa ovog bloga ali pošto me prozivaju ... ne, nemam ugovor o kupovini telefona jer ga nisam dobio a ni ti ga nisi dobio. To znam zato što imam Telenor postpejd koji traje iz doba Karića tj od kraja prošlog ... milenijuma i koji je posle prebačen na pripejd kao i drugi postpejd koji sam uzeo pre desetak godina i na koji sam jesenas uzeo još jedan telefon pod dvogodišnjim ugovorom. To sam napisao više puta ali se to na blogovima ne čita pa nije poznato svima. Toliko o tvojim pisanjima, nešto zamisliš i onda razrađuješ a od starta je pogrešno.
Ja sam takođe uskraćen da koristim drugu karticu (mts telefon koji sam pod sličnim uslovima uzeo desetak dana kasnije nije zaključan pa mogu da menjam kartice) ali sam ja znao da je telefon zaključan i ne mogu da se spuštam toliko nisko pa se sad pravim da sam glup i neobavešten i tražim pare nazad. Verovatno bih mogao, ako budem dovoljno uporan i dosadan sigurno će jednom da kažu ... ma daj mu drugi samo da ga skinemo sa piiiip ... ali sam ja drugačije odrastao.

... napisao sam u ovoj poruci još 3-4 pasusa ali odustajem i definitivno se odjavljujem, nisam kao neki koji to napišu pa posle nastave monolog.
[ zx322 @ 08.04.2011. 13:14 ] @
Citat:
calexx: Odjavio sam se sa ovog bloga ali pošto me prozivaju ... ne, nemam ugovor o kupovini telefona jer ga nisam dobio a ni ti ga nisi dobio.

Apsolutno netačno. Ugovor imam i postavio sam ga par postova gore! Nemoguće je da imaš ugovornu obavezu bez ugovora?! Nešto si morao da potpišeš ako tvrdiš da si pod ugovorom!
Citat:
calexx:

... napisao sam u ovoj poruci još 3-4 pasusa ali odustajem i definitivno se odjavljujem, nisam kao neki koji to napišu pa posle nastave monolog.

Ne znam o kakvo monologu je reč?
Verovatno o mom monologu sa republičkom trežišnom inspekcijom, epilog: PLATIO TELENOR KAZNU!
Monolog sa uvoznikom, epilog: DOBIO SAM UNLOCK CODE još u oktobru!
Monolog sa RTS-om, epilog: TELENOR PRIHVATIO DA OTKLJUČA TELEFONE KOJIMA JE ISTEKLA UGOVORNA OBAVEZA!
Baš sam se napričao sam sa sobom!
No šalu na stranu. Svako ima pravo da misli šta hoće ali nema pravo da tvrdi šta hoće. Tako i ti:
Citat:
calexx: Ja sam takođe uskraćen da koristim drugu karticu (mts telefon koji sam pod sličnim uslovima uzeo desetak dana kasnije nije zaključan pa mogu da menjam kartice) ali sam ja znao da je telefon zaključan i ne mogu da se spuštam toliko nisko pa se sad pravim da sam glup i neobavešten i tražim pare nazad. Verovatno bih mogao, ako budem dovoljno uporan i dosadan sigurno će jednom da kažu ... ma daj mu drugi samo da ga skinemo sa piiiip ... ali sam ja drugačije odrastao.

Moraš imati argumente za svaku tvrdnju. Ne radi se ovde o upornosti o kojoj ti govoriš nego o upornom insistiranju da se zakon mora poštovati! Ako je to tebi nisko spuštanje, ne znam šta bi se tebi moglo napisati da bi ti to bilo prihvatljivo s obzirom kako si odrastao.
Moraš da shvatiš da je jedino zakon merodavan i ništa drugo. To što si ti znao da su telefoni zaključani ne daje legimitet ugovorima koje su sklopili sa korisnicima. Ako to ne razumeš onda je svako daljnje objašnjavanje tebi gubljenje vremena.
Ugovor je morao da sadrži tu bitnu klauzulu! MORAO!!!
[ zx322 @ 14.04.2011. 07:56 ] @
Telenor i dalje tera po svome:
(prilog sa drugog foruma)Prosto je za neverovati?! Iako u ugovoru nigde nema ni slova o tome da su telefoni zaključani, kao ni u opštim uslovima tako i posebnim uslovima, oni i dalje sebi daju pravo da se pozivaju na samo sebi jasne odredbe. Ovo je više od kršenja zakona, ovo je i vređanje zdravog razuma. Dokle su spremni da idu, da se videti iz odgovora za telefon kome je istekla ugovorna obaveza. Iz mejlova magic mastera, videli smo da telefoni dolaze sim free, (bar iz Nokie), pa je za verovati da tako dolaze i od ostalih proizvođača.Oni u mejlu kažu da su poslali zahtev za kod proizvođaču?!
Malo mi je sve to bljutavo.
Mislim da bi najefikasniji način dovođenja u red telenora bio bojkot plaćanja računa!
Ovakvi odgovori su... Sami prosudite!
[ Miroslav Cvejić @ 14.04.2011. 08:08 ] @
Okači mail na koji odgovoreno, da vidimo predloge i zahteve za vansudsko poravnanje.
[ bakara @ 14.04.2011. 20:51 ] @
Citat:
zx322:  Iz mejlova magic mastera, videli smo da telefoni dolaze sim free, (bar iz Nokie), pa je za verovati da tako dolaze i od ostalih proizvođača.Oni u mejlu kažu da su poslali zahtev za kod proizvođaču?!

Koji si ti genije...

bar pet puta sam objasnjavao kako se uvoze telefoni, ali ti i dalje teras neku svoju pricu.

Telenor narucuje telefona od distributera, distributer po specifikaciji narucioca od proizvodjaca...isporuka ide obrnutim redosledom.

Nokia ne radi sa krajnjim kupcima, znaci ako ti treba bilo sta (unlock code) ti se obracas provajderu jer on jedini moze da to odobri (nokia ne moze to da ti da bez odobrenja), provajder distributeru koji jedini moze da se obrati proizvodjacu...unlock kod ima samo proizvodjac ali ga ne daje tek tako na (tvoj) zahtev korisnika nego postoji procedura.

I jos jednom telefoni obicno nisu sim free cak sta vise retki su sim free telefoni u slobodnoj prodaji.

Sta tu nije jasno i gde je tu zavera?
[ MagicMaster @ 15.04.2011. 11:02 ] @

Imao sam juče u rukama opšte uslove, ove nove.

Lep papir, onaj mastan, sve napisano, kako mogu da modifikuju softver, da ubace svoj logo, da nacrtaju logo na samom aparatu, i da zaključaju telefon.

I sve to piše da može Telenor da uradi, a ne proizvodjač .... :) :) :)
[ bakara @ 15.04.2011. 17:37 ] @
Citat:
MagicMaster
I sve to piše da može Telenor da uradi, a ne proizvodjač .... :) :) :)

Pa naravno sve se i radi na telenorov zahtev.
Proizvodjac pravi telefon po specifikaciji narucioca.
[ MagicMaster @ 16.04.2011. 09:25 ] @
Koliko videh u dopisima nokie, oni telenoru isporučuju nezaključane telefone.

Da je drugačije, verujem da bi u telenoru bili toliko pametni da napišu

"Telefoni se proizvode za korišćenje u telenor mrežama, i kao takve ih proizvođač isporučuje zaključane" i sl.

A ne: Telenor zadržava pravo modifikacije softvera, spoljnog izgleda i zaključavanja telefona.

Opšti uslovi (novi)[Ovu poruku je menjao MagicMaster dana 16.04.2011. u 10:47 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao MagicMaster dana 16.04.2011. u 10:49 GMT+1]
[ MagicMaster @ 18.04.2011. 07:57 ] @
Sa drugog foruma:Citat:
Telefone zakljucava uvoznik u dogovoru sa telenorom!

U mom slucaju banditi u Mobis E. Kao sto se vidi iz prilozenog.Prelepili su njihovu nalepnicu preko originalne.
[ zemun88 @ 29.06.2011. 15:43 ] @
Zanimljiv tekst sa sajta economy.rs

VIP Mobile: Za prenos broja uz raskid ugovora plaćaju se ''penali''

VIP Mobile: Za prenos broja uz raskid ugovora plaćaju se ''penali''Kompanija Vip mobajl saopštila je danas da će prelazak u Vip mrežu od 1. jula, kada počinje pružanje usluge zamene operatora uz zadržavanje istog broja, biti besplatan, ali da će korisnici morati da plaćaju ''penale'' ukoliko su pod ugovornom obavezom kod postojećeg operatora.

Zahtev za prenos broja može se popuniti u bilo kom Vip prodajnom mestu, a proveravanje ispunjenosti uslova može trajati najviše dva dana.

U skladu sa potrebama, novi Vip korisnik može izabrati pripejd ili postpejd tarife bez obzira na trenutni status u mreži iz koje dolazi.

Ukoliko postpejd korisnik želi da promeni mrežu, potrebno je potpisati Saglasnost za pribavljanje izveštaja iz Kreditnog biroa, koja se dobija na licu mesta.

Neophodno je, takođe, da korisnik koji ima važeću ugovornu obavezu kod drugog operatora i želi da pređe u Vip, svom prvom operatoru plati penale za oslobađanje od ugovorne obaveze, u suprotnom zahtev za prenos broja biće odbijen.

Da bi korisnik mogao da prenese pripejd broj, neophodno je da bude registrovan za šta je potrebno dati na uvid SIM karticu i PUK broja, kao i ličnu kartu, a na novoj SIM kartici će dobiti i 100 dinara kredita.

U saopštenju se navodi da nije potrebno trenutnog operatora obavestiti o nameri odlaska u drugu mrežu, kaoi da svaki operator, ima aktuelan cenovnik svih usluga koje će se plaćati dolaskom u tu mrežu.

Posle prenosa broja, neće biti moguće koristiti stari mobilni telefon, ako je zaključan na mrežu koja je prethodno korišćena, a za uputstvo o otključavanju potrebno je kontaktirati bivšeg operatora.

U svim Vip centrima, takođe, na raspolaganju će biti usluga kopiranja svih podataka, kao što je imenik, sa postojeće na novu karticu.

Ukoliko korisnik nije zadovoljan uslovima kod novog operatora, novi zahtev za prelazak kod drugog je moguće podneti nakon tri meseca, navodi se u saopštenju. (Economy.rs, Tanjug 29. jun 2011.)

Kako sad operater zna da otključa telefon, a do sada nisu imali pojma. Stvarno kretensko ponašanje

Izvor: Economy.rs
[ MagicMaster @ 05.07.2011. 17:02 ] @
A evo sada i zvanično:

nullOtključavanje telefona kupljenih u Telenoru

A evo sada otključavaju i one koji su kupljeni po punoj ceni:

Citat:
Telefonski aparat je kupljen po punoj ceni (bez ugovorne obaveze) i izmirena su dospela dugovanja po osnovu ugovora;
[ zemun88 @ 05.09.2011. 11:55 ] @
Telenor je doneo tu odluku, ali dok je ne primeni u korisničkom ugovoru i ne istakne na vidnom mestu u svojim prodavnicama to neće imati neku veliku upotrebljivost

Evo jedne gluposti koja piše u opštim uslovima poslovanja Telenora
"Zbog navedenog te radi zaštite pretplatnika i svog zaštitnog znaka, Telenor zadržava
mogućnost i pravo da kodira (zaključa) mobilne telefone tako da se mogu koristiti isključivo
u njegovoj elektronskoj komunikacionoj mreži"

Molim vas zaštitite me. Hahahahhahahahahah. Ovo je za glupe ljude

I iz Telenora sam dobio odgovor da oni ne mogu da prikažu sve informacije u prodavnici a jedna od njih je i otključavanje telefona, ali da to ima u opštim uslovima u šta ne verujem, tako da dragi kupci kad kupite telefon u Telenoru za keš možda ćete dobiti informaciju od prodavca da ga je moguće otključati. Možda[Ovu poruku je menjao zemun88 dana 06.09.2011. u 12:26 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao zemun88 dana 06.09.2011. u 12:27 GMT+1]