[ N1k0la @ 09.03.2011. 11:42 ] @
Treba mi oznaka diode za 12V, a snage od 75-100W, ili struje 7-8A

Kako beše, da li dioda koja je predviđena za napon 250V i za jačinu struje 8A, može normalno da radi na 12V, pri jačini struje 8A?
[ pctel @ 09.03.2011. 12:25 ] @
Prvo moras da budes siguran koja ti dioda treba - obicna ili zener. Naie, jedino kod zener dioda ima smisla navoditi podatak o snazi u W, a obicne uvek imaju napon oko 0.7v, bez obzira kolika struja kroz njih protice, a posto si ti naveo i snagu i jacinu struje, ostalo je nejasno sta ti tacno treba. Podatak o naponu je isto razlicit kod obicnih i zener dioda, ali u svakom slucaju je to napon proboja, samo sto zener dioda treba da radi uvek u oblasti proboja pa se mora uzeti tacno toliki napon, a kod ispravljacke diode nikada ne sme doci do proboja, pa je bitno da deklarisani napon bude dosta veci od stvarnog napona kojim je dioda opterecena u negativnoj poluperiodi. Uzimajuci u obzir da je maksimalna vrednost napona za oko 40 posto vca od efektivne i da se tim naponom puni elektrolit a u negativnoj poluperiodi dioda treba da izdrzi maksimalni napon +napon na elektrolitu, sto je u zbiru oko 3x efektivni napon. Znaci za 12v bi inace trebalo koristiti diodu sa naponom proboja ne majim ok 40v, tako da ce ona od 200v biti vise nego adekvatna.
[ N1k0la @ 09.03.2011. 13:01 ] @
Konkretno, nakon ugradnje alarma u kolima, počela je da mi se javlja povratna struja preko prekidača za žmigavce, koji kada u ostane u upaljenom položaju, vraća struju unazad i pali mi lampice na kontrolnoj tabli, ventilator i ostale stvarčice, a sve u ritmu kako alarm treperi.
Znači treba mi obična dioda koja će sa jedne strane da propusti 12V i da izdrži struju od 8A, koliko otprilike vuku žmigavci, a sa druge strane da blokira povratnu struju koju šalje alarm, koja je otprilike ista.

Ta od 250V/8A će da blokira sa strane alarma, definitivno. A da li će da propusti 12V koji šalje prekidač prema žmigavcima?
[ pctel @ 25.03.2011. 13:07 ] @
Citat:
N1k0la: Ta od 250V/8A će da blokira sa strane alarma, definitivno. A da li će da propusti 12V koji šalje prekidač prema žmigavcima?

Pa uzece 1V otprilike svaka.