[ ksrele @ 09.03.2011. 18:18 ] @
Pre svega bih zeleo da vas zamolim da se ne ljutite sto se ovakvo pitanje opet postavlja pored toliko vec pokrenutih slinih tema.
Moje misljenje je da svako ima individualne prohteve i ne moze uvek da se uklopi i pronadje u nekoj grugoj temi. A da ne kazem to da tema moze i da "zastari" jer se brzo pojavljuju neki novi modeli ili se starima nadje neka velika mana.

Sto se tice memorijskog medijuma, meni je svejedno da li je DVD, HDD, miniDV kaseta ili mem kartica. Znam koja je razlika izmedju modela: DVD i HDD snimaju u Mpeg2 = losiji snimak od DV-a na kasetici, a cini mi se i da je na mem kartici DV format zapisa ako je SD kvalitet ili AVC (mpeg4) ako je HD. Ove sa HDD-om su skuplje jel tako?

Za sta bih koristio kameru? Pa kameru kupujem za jedno udruzenje gradjana i koristli bi je da snimamo svoja desavanja i akcije i mislimo sa njom napraviti par promo spotova. Ovaj materijal bi slali lokalnim TV stanicama i koristili u interne svrhe.

Iskreno, ne znam koliki budzet imam na raspolaganju ali sigurno je manji od 500€, verovatno max 200€ koliko sam nacuo. Ali u ovom trenutku mi to i nije toliko bitno. Bitno je da se ja opredelim u koju klasu da gledam.

Sta bi mi preporucili?
Ja sam razmisljao o nekoj HD Ready varijanti (720p) ako toga ima medju kamerama. Ili neku jeftiniju Full HD. Verovatno sa mem. karticom jer ako je HD nema smisla materijal kompresovati u Mpeg2 pa samim tim odpada HDD i DVD.

Ali, ukoliko znate za neki dobar (u smislu kvaliteta slike i broju opcija) a jeftin model pa da je cak i SD varijanta (svejedno koji memorijski medijum) i to bi mi bila dobra preporuka.

Znaci ja krecem sada od nule u kupovinu kamere. Doduse, kuci privatno imam neku Sony miniDV stariji model i nisam bas zadovoljan slikom. Mnogo joj smetaju dinamicne scene (sa puno svetlosti) jer te svetle delove jako lako "pregori" i autofocus se nekad lako pogubi.