[ vladyserbia @ 09.03.2011. 20:54 ] @
Vetj neko vreme me muci jedno pitanje... Da li mogu da aparat Fuji FinePix S2500HD da stavim neki filter koji bi mi pomogao da redukujem suncevu svetlost ako je prejaka? Prilicno sam nov u fotografiji, pa me interesuje i koji je to filter, kao i to koje sve filtere mogu koristiti i za sta na ovom aparatu, ako mogu? A ako ne mogu da koristim vetj napravljene (iz prodavnice), da li imate neki savet ili iskustva u prilagodjavanju filtera za ovakav tip aparata? Hvala unapred!
[ NShappy @ 10.03.2011. 06:46 ] @
Ne poznajem konkretan model, ali trebalo bi da na taj aparat filteri mogu eventualno da se stave uz korišćenje adaptera koji se posebno kupuje (i jako teško nalazi). A koji adapter je u pitanju, piše ti u uputstvu pod accessories. Ako takav adapter ne spominju u uputstvu, onda on ne postoji i nema mogućnosti da kačiš filtere. Eventualno uz neke budž varijante.

edti: Koliko vidim ovde: http://www.fujifilm.com/produc...s2500hd/accessories/index.html nema takvog adapterea. Dakle, batali!
[ miko.s @ 10.03.2011. 12:24 ] @
polarizacijski filter bi ti super došao, ja imam neki jeftikaner za zayebanciju i ako gledamo samo funkcionalno sa njime je moguće napraviti slike koje je inače nemoguće/teško napravit. pravi polarizacijski filteri koštaju, osobito oni koji ne zamućuju sliku. ovaj jeftikaner zamuti, ali za ono šta je koštao, nije problem.
evo ti 3 slike, čini mi se da nisam skidao polarizator jer je bilo odvrtno vrijeme, čas kiša čas sunce i stalno mi je objektiv bio mokar, tako da sam imao gore polarizator kojeg sam onda brisao sa čime god se našlo pod rukom. slike nažalost nisu nešto, slikano je sa već starim ultrazoomom, a jpg kompresija dodatno ubije sliku.
lokacija pariz, prva slika neki neodređen dio grada blizu sorbonne, ostale 2 u la defense i tu imaš direknu usporedbu sa i bez polarizatora (koji dodatno zamrači sliku)
ovo je direkt iz aparata, nisu obrađene ( atrebalo bi malo).
[ vladyserbia @ 10.03.2011. 15:13 ] @
@miko.s: A prichash konkretno o s2500hd? I jel mi treba neki adapter da bih postavio filter (poshto na ovom objektivu nigde nisam video nikakve navoje) ili?
[ miko.s @ 10.03.2011. 16:28 ] @
ma kakvi, ovo je fuji s5600, pise i u exifu. nisam gledao fujija 2500hd. ako nema navoj, zaboravi na bilo kakve filtere.
[ vladyserbia @ 10.03.2011. 17:12 ] @
E jbg onda... Mislio sam da mozda postoji neka varijanta navlachenja ili tako neshto... A bash me chudi shto na njemu nisu napravili navoje, jer na mom staaaarooom Fuji s3000 postoje navoji... https://static.elitesecurity.org/sad.gif
[ Predrag Supurovic @ 10.03.2011. 17:17 ] @
Moѕes da korsitis filtere, samo moraš ili da držiš filter rukom ispred objektiva ili da ga na neki drugi našin učvrstiš, makar i lepljivom trakom.
[ vladyserbia @ 10.03.2011. 19:33 ] @
@Predrag: E to me je zanimalo... Znachi, dovoljno je samo da ga prichvrstim na bilo koji nachin i netje biti razlike da li je "fabrichki" ili ne"?

A koje josh filtere mogu da koristim, pored ovog polarizacionog, i za shta oni sluze? Ako nije problem nekome da napishe... Hvala unapred!