|
[ firingwater @ 11.03.2011. 21:50 ] @
[ Stefan117 @ 12.03.2011. 09:54 ] @
Ja nebih koristio taj zvucnik za gitarsko pojacalo, to je ipak zvucnik za neki woofer valjda....!!
Bolje pogledaj ovde, pa izaberi sam nesto..., http://www.player.rs/category.php?ID=97
I sacekaj odgovore clanova sa mnogo vecim iskustvom.., da cujes sta ce ti oni reci...!!
Pozdrav....!!
[ michabass @ 12.03.2011. 10:29 ] @
Taj zvučnik nije gitarski već razglasni woofer.
Ako nemaš neki jači fond onda uzmi ovo: http://www.player.rs/product.php?ID=641 ili http://www.player.rs/product.php?ID=233
to su pravi gitarski zvučnici.
BTW
Kojim pojačalom ćeš da ganjaš to?
[ firingwater @ 12.03.2011. 11:48 ] @
AAA?!?! Pa rekli su mi da uzmem ovaj iako nije gitarski...I naravno ja sam uzeo!
Borin Standard je pojacalo.
Jos sam cuo da mi treba zvucnik za polovinu snage jaci od pojacala.
Standard ima 60W tako da mi ni jedan od ovih sto ste mi vi predlozili ne odgovara....Ako sam upravu?
Koliko moze da skodi zvuku ukoliko stravim ovaj zvucnik?
[Ovu poruku je menjao firingwater dana 12.03.2011. u 13:19 GMT+1]
[ Stefan117 @ 12.03.2011. 12:44 ] @
Pa taj sto ti je rekao to, ja mislim da je malo pogresio ipak je to woofer zvucnik i nije bas za te stvari....!!
Ja sto sam prvo naucio ovde je da pojacalo treba biti jace od zvucnika, a ne obrnuto..., pa sad ne znam koliko je to tacno i kod gitarskih pojacala...!! Pa ne znam sad koliko bi skodio zvuku.., al on se koristi za bas (za "udaranje") koliko ja znam, a tebi tako nesto ne treba za to...!!
Pozdrav....!!
[ ljubisa88 @ 12.03.2011. 15:32 ] @
Moras uzeti gitarski zvucnik, to su zvucnici namenjeni za tu svrhu. Mozes ti i neki manji zvucnik uzmi 50-60W prepostavljam da ces svirati u kuci ili negde slicno kazes bez maltretiranja, znaci nece na punoj snazi da radi a 60-tak W posteno galami. Ja bi na tvom mestu uzeo 2 x Celestion ROCKET 50. Da li ce kutija biti otvorena ili zatvorena to zavisi od tebe i namene eksperimentisi pa koji ti se zvuk vise svidja.
Pozdrav
[ ljubisa88 @ 12.03.2011. 15:35 ] @
Citat: Stefan117: Pa taj sto ti je rekao to, ja mislim da je malo pogresio ipak je to woofer zvucnik i nije bas za te stvari....!!
Ja sto sam prvo naucio ovde je da pojacalo treba biti jace od zvucnika, a ne obrnuto..., pa sad ne znam koliko je to tacno i kod gitarskih pojacala...!! Pa ne znam sad koliko bi skodio zvuku.., al on se koristi za bas (za "udaranje") koliko ja znam, a tebi tako nesto ne treba za to...!!
Pozdrav....!!
Pokusaj razmisliti zbilja nije tesko. Logicki sa malim mozgom uvidjas da ZVUCNIK mora biti JACI, inace ce ga pojacalo doslovno potrgati. Ne mogu da verujem koliko se ta glupost prosirila...
[ Stefan117 @ 12.03.2011. 16:16 ] @
Citat: ljubisa88: Pokusaj razmisliti zbilja nije tesko. Logicki sa malim mozgom uvidjas da ZVUCNIK mora biti JACI, inace ce ga pojacalo doslovno potrgati. Ne mogu da verujem koliko se ta glupost prosirila...
Pa ne znam da li je glupost ili ne..., ali u toj kako ti kazes "gluposti" ima i malo logike....
I ja sam na pocetku takodje tako mislio (sto ne znaci da sam potpuno izgubio to misljenje), ali stariji i mnogo iskusniji clanovi foruma su dosta detaljno objasnili tu stvar, "zasto jace pojacalo od zvucnika", sto ne mislim da je bas neka "glupost"..., pa nek ti oni objasne zasto tako.., ja mislim da ima logike u tome sto su rekli...!!
Pozdrav...!!
[ ljubisa88 @ 12.03.2011. 16:18 ] @
Citat: Pa ne znam da li je glupost ili ne..., ali u toj kako ti kazes "gluposti" ima i malo logike....
I ja sam na pocetku takodje tako mislio (sto ne znaci da sam potpuno izgubio to misljenje), ali stariji i mnogo iskusniji clanovi foruma su dosta detaljno objasnili tu stvar, "zasto jace pojacalo od zvucnika", sto ne mislim da je bas neka "glupost"..., pa nek ti oni objasne zasto tako.., ja mislim da ima logike u tome sto su rekli...!!
Pozdrav...!!
I gde se nalazi ta logika daj link ili objasnjenje ?
[ Stefan117 @ 12.03.2011. 16:25 ] @
Procitaj ovu temu, na prve dve stranice imas objasnjeno to.., a posebno procitaj post od newtesla sta je on imao da kaze....!!! http://www.elitesecurity.org/t421686-Vase-misljenje
Pozdrav...!!
[ ljubisa88 @ 12.03.2011. 16:33 ] @
A vidim o cemu se radi, pogresno shvaceno. Ali ovaka primena bi dovela do katastrofe ako neko slucajno pojaca iznad deklairasane snage zvucnika.
Ali nikad niko nece uzeti pjacalo od 200W za sobu jel tako ? nego uzmes pojacalo slabije pa pojacas do pola i onda imas kvalitet.
Nikako to ne preporucujem pogotovo za gitarska pojacala ! Otisli smo od teme, preporucujem da kupi dva celestion zvucnika po 50w i napravi pojacalo od 50-60W. I nema frke
Pozdrav
[ Stefan117 @ 12.03.2011. 16:41 ] @
Slazem se....
Pozdrav...!!
[ ljubisa88 @ 12.03.2011. 16:51 ] @
Za pojacalo preporucujem nesto sa ovog sajta http://bas.elitesecurity.org/indexV.html pod gitarskom tehnikom imas sve sto ti treba. Lead master sam gradio i lepo to radi. Kutije za gitarska pojacala nisu kriticne tu tesko moze da se pogresi, pokusacu ti nadjem konkretne nacrte.
pozdrav
Evo mojih mera: 25x66x50cm sa dve Celestion ROCKET 50 12'' lead master od cika Bore i to radi ko ludo vec oko 4 meseca
Nadam se da pomaze.
Pozdrav
[ kristi1 @ 12.03.2011. 16:55 ] @
Pojacalo ne sme da bude jace od zvucnika jer ce u suprotnom sasvim sigurno doci do probijanja zvucnika, da ne pricam o gitarskim pojacalima tu je verovatnoca 100%. Kod HI-FI uredjaja mozes i da vodis racuna, ali ako si svirao gitaru onda znas o cemu pricam.
Ja imam Kenwood k30, kupljen 1984 god. mogu ga smatrati raritetom :)
Do sada mi je probio 4 para zvunih kutija, od toga 2 para Niskih HSR zvucnika od 2x70 i 2x120 W. Obe su 4 omske kutije.
Probio je i neke Videoton kutije od 40w i neke pravljene.
Trenutno su na njemu JBL-ove kutije od 70w.
Ja sam promenio dosta pojacala, ne znam sada, ali recimo Super Reverb 50 moje zadnje pojacalo, je imao 4 para Celestion zvucnika, ne secam se jacine, ali sumnjam da su bili ispod 20w po komadu.
Za primer, tadasnje nase pojacalo Cajavec 100W, se nije cuo pored ovog Fendera pogotovu kad mu se zagreju lampe.
[ firingwater @ 12.03.2011. 18:58 ] @
Posto vidim da cu morati da kupujem novi zvucnik, mozete li mi reci koliko treba da je jaci zvucnik od pojacala?
U skladu sa tim koji od ovih je naj bolji:
http://www.player.rs/product.php?ID=3171
dva ova(sto bih izbegao jer zelim da mi pojacalo bude sto manje)
http://www.player.rs/product.php?ID=233
ili
http://www.player.rs/product.php?ID=639
?
[ ljubisa88 @ 12.03.2011. 20:27 ] @
Pa vidi dao sam ti dimenzije ako ti je to veliko onda uzmi samo jedan zvucnik. ja volim i tako radim da je zvucnik jaci 30% od pojacala, znaci otprilike za trecinu. I nemas straha da ce izdati
Ps: Rocket 50 je vrlo solidan zvucnik
Pozdrav
[ firingwater @ 12.03.2011. 23:05 ] @
Da ali Rocket 50 ima 50W a meni treba oko 80W jer mi je pojacalo 60W.
[ ljubisa88 @ 13.03.2011. 07:40 ] @
Citat: firingwater: Da ali Rocket 50 ima 50W a meni treba oko 80W jer mi je pojacalo 60W.
Znaci ides na jedan zvucnik onda preporucujem Celestion Seventy 80 on je 80W.
[ firingwater @ 13.03.2011. 09:39 ] @
Ok onda...Samo koje debljine je iverica?
On je 305mm(12 inca) tako da bih ja stavio 25x36x45cm(kutija za pojacalo ide 9x36 ).
Nazad zatvorim kutiju za pojacalo a dole za zvucnik ostavim otvoremo i samo neku plocu(36x7cm) poprecno cisto zbog fizicke zastite(to sam video na nekom Marshall-u)
[ ljubisa88 @ 13.03.2011. 09:48 ] @
Citat: firingwater: Ok onda...On je 305mm(12 inca) tako da bih ja stavio 25x36x45cm(kutija za pojacalo ide 9x36 ).
Nazad zatvorim kutiju za pojacalo a dole za zvucnik ostavim otvoremo i samo neku plocu(36x7cm) poprecno cisto zbog fizicke zastite(to sam video na nekom Marshall-u)
Zatvoris kutiju pojacala obicno to je aliminijumski hladnjak radi boljeg hladnjenja. A taj dio kutije gde je zvucnik nije samo fizicka zastita.
Mozes se sam uveriti ja bi napravio zadnju stranicu iz tri dela pa se igraj zatvori sve pa slusaj, skini trecinu stranice pa slusaj(onu u sredini), pa onda zatvori kutiju pa slusaj.Znaci skidam samo stranicu u sredini gornju i donju trecinu ne skidam, znaci zatvoreno je 2/3 kutije a jedna trecina se zatvara ili otvara.
Eksperimentisi malo, ja nekad zatvorim nekad otvorim, ima razlike u zvuku.
Ako negde sviram u vecem prostoru ja zatvorim kutiju i onda se zvuk "siri napred" u sobi skinem stranicu i nekako se zvuk siri 360 stepeni, to su neki moji utisci. Nek ti je sa srecom u gradnji i da dugo svira.
Pozdrav
[ firingwater @ 13.03.2011. 19:18 ] @
To sam resio, nego sam nasao da debljina iverice treba da bude 19mm?
Da li je to uredu?
I koliki prorez treba da bude za zvucnik? Ako je njemu precnik membrane 305mm treba li otvor da mi bude manji od toga(zbog tezine zvucnika- da se ne bi otkinuo)
ili jednak?
[ ljubisa88 @ 13.03.2011. 19:33 ] @
Ja sam koristio 20mm medijapan nekad puno drvo. Kad okrenes zvucnik videces koliki im je obruc onaj za naleganje i toliki treba biti otvor ni manje ni vise :)
[ firingwater @ 13.03.2011. 19:47 ] @
Ja pitam za ivericu jer sam nasao coveka koji ima ivericu presvucenu slojem slicnim crnoj kozi.
Mogu li nju da koristim?
[ ljubisa88 @ 13.03.2011. 19:55 ] @
Citat: firingwater: Ja pitam za ivericu jer sam nasao coveka koji ima ivericu presvucenu slojem slicnim crnoj kozi.
Mogu li nju da koristim?
Sto da ne nije to hifi kutija tako da je i sam izbor malo prosiren...
[ Euronymous @ 13.03.2011. 20:43 ] @
Pratim temu od pocetka,ali nisam imao vremena da se ukljucim  Kao gitaros,nekih 10ak godina,svirajuci od narodne do black metala,mozda nekom dodje korisno moje neko misljenje..
Po meni,drvo za izradu gitarske kutije,nema neki presudan znacaj..svirao sam na kutijama od fosni, iverici, speru,mdf-u,...sve je to manje vise isto. kao i na zvucnicima, od razglasnih, do gitarskih,preko marsala,lejnija,ketnera,trejsa i sl..
Ono sto bi trebalo da ti bude prioritet, je dobar preamp(efekat OD ili Dist), pa zvucnik, pa onda sam amp, i na kraju kutija... Tokom godina uvek sam imao problem sa bojom tona, (mozda je to i razlog prelaska na bass uostalom) menjao sam sve i svasta, ali najmanje na to ce ti uticati kutija. Znaci samo dobar zvucnik i dobar preamp. Licno,2 godine sam svirao,i to sam sebi nasao kao dobitnu kombinaciju, zoom505, preamp u racku , amp phonic u racku od 600w i ganjao 2x15" kutije za bass.. posle sam presao na celestion g12k seriju,i smorio se koliko mi je zvucalo"gitarski" da tako kazem  )) previse cisto za moj ukus! Elem da ne duzim. stvar je ukusa..eksperimentisi, tu sa kutijom ne mozes pogresiti nikako... svira i bez kutije  poenta je cime si zadovoljan...
Sto kaze kolega ljubisa88, zatvorena je nekako vise za live..zbog zvuka cisto..mada na svirci, kad ozvucis kabinet...dal je otvoren ili zatvoren - nije ni bitno  najbitnije je ono sto sviras
I da..jos nesto..ovde 100% vredi ona "koliko para toliko i muzike" al' bukvalno
Pozdrav!
[ ljubisa88 @ 13.03.2011. 21:28 ] @
Citat: Euronymous: Pratim temu od pocetka,ali nisam imao vremena da se ukljucim :) Kao gitaros,nekih 10ak godina,svirajuci od narodne do black metala,mozda nekom dodje korisno moje neko misljenje..
Po meni,drvo za izradu gitarske kutije,nema neki presudan znacaj..svirao sam na kutijama od fosni, iverici, speru,mdf-u,...sve je to manje vise isto. kao i na zvucnicima, od razglasnih, do gitarskih,preko marsala,lejnija,ketnera,trejsa i sl..
Ono sto bi trebalo da ti bude prioritet, je dobar preamp(efekat OD ili Dist), pa zvucnik, pa onda sam amp, i na kraju kutija... Tokom godina uvek sam imao problem sa bojom tona, (mozda je to i razlog prelaska na bass uostalom) menjao sam sve i svasta, ali najmanje na to ce ti uticati kutija. Znaci samo dobar zvucnik i dobar preamp. Licno,2 godine sam svirao,i to sam sebi nasao kao dobitnu kombinaciju, zoom505, preamp u racku , amp phonic u racku od 600w i ganjao 2x15" kutije za bass.. posle sam presao na celestion g12k seriju,i smorio se koliko mi je zvucalo"gitarski" da tako kazem :))) previse cisto za moj ukus! Elem da ne duzim. stvar je ukusa..eksperimentisi, tu sa kutijom ne mozes pogresiti nikako... svira i bez kutije :D poenta je cime si zadovoljan...
Sto kaze kolega ljubisa88, zatvorena je nekako vise za live..zbog zvuka cisto..mada na svirci, kad ozvucis kabinet...dal je otvoren ili zatvoren - nije ni bitno :) najbitnije je ono sto sviras :)
I da..jos nesto..ovde 100% vredi ona "koliko para toliko i muzike" al' bukvalno :)
Pozdrav!
Pozdrav za kolegu !
Svakako da vredi kolko para toliko muzike, zvucnici kod gitarskih pojacala su presudni po mom nekom skromnom iskustvu materijal od koga je nacinjena kutija ima veoma mali uticaj.
Kad bi bilo para da se uzme kombinacija blue + gold i neki lampaski amp kao i preamp to bi bilo high end :)
U svakom slucaju materijal nije od presudnog znacaja kao kod Hi-fi kutija a na zvucnicima se ne sme skrtariti inace rezultat moze izostati, iako je recimo amp i preamp solidni, zvucnik koji ne valja sve pokvari...
Pozdrav
[ firingwater @ 14.03.2011. 11:07 ] @
Niste me bas razumeli. Ja se najvise bojim da mi se zvucnik ne otkine od kutije zbog cvrstoce iverice. Mislim da ce rupa za sraf za zvucnik biti suvis blizu otvoru za zvucnik, a kako je iverica kompresovani opiljci mislim da ce tal uski mostic da pukne ukoliko ne smanjim rupu za zvucnik za nekih 1cm u precniku(od tezine zvucnika).

[ ljubisa88 @ 14.03.2011. 11:46 ] @
Citat: firingwater: Niste me bas razumeli. Ja se najvise bojim da mi se zvucnik ne otkine od kutije zbog cvrstoce iverice. Mislim da ce rupa za sraf za zvucnik biti suvis blizu otvoru za zvucnik, a kako je iverica kompresovani opiljci mislim da ce tal uski mostic da pukne ukoliko ne smanjim rupu za zvucnik za nekih 1cm u precniku(od tezine zvucnika).

Ako je odmereno kako treba onda se nema sta smanjivat jer se ne moze smanjiti, i kad zavrces zvucnik prvo izbusi sa malim borerom i onda zavrni saraf i nemas brige.
[ Stefan117 @ 14.03.2011. 14:46 ] @
Citat: firingwater: Niste me bas razumeli. Ja se najvise bojim da mi se zvucnik ne otkine od kutije zbog cvrstoce iverice. Mislim da ce rupa za sraf za zvucnik biti suvis blizu otvoru za zvucnik, a kako je iverica kompresovani opiljci mislim da ce tal uski mostic da pukne ukoliko ne smanjim rupu za zvucnik za nekih 1cm u precniku(od tezine zvucnika).

Uzmes izmeris precnik zvucnika do linije za busenje i nemas sta da brines, ima extra da ispadne...
Pozdrav...!!

[ Euronymous @ 14.03.2011. 15:35 ] @
I nemoj koristiti sarafe za drvo.. uzmi unit matice, i obican saraf sa navojem, m5 ili m6.. zavisi od rupe na korpi.. Zavrtanjem sarafa, unit matica se zabije u drvo sa druge strane,i posle si miran.

[ ljubisa88 @ 14.03.2011. 16:34 ] @
Citat: Euronymous: I nemoj koristiti sarafe za drvo.. uzmi unit matice, i obican saraf sa navojem, m5 ili m6.. zavisi od rupe na korpi.. Zavrtanjem sarafa, unit matica se zabije u drvo sa druge strane,i posle si miran. :)

Ovo je najbolji nacin montiranja zvucnika nemas brige da ce se otkinuti.
Pozdrav
[ firingwater @ 14.03.2011. 19:16 ] @
Otklonili ste mi svaku nedoumicu.
Hvala svima!
[ ljubisa88 @ 14.03.2011. 19:54 ] @
Citat: firingwater: Otklonili ste mi svaku nedoumicu.
Hvala svima!
Mashalla :D nek je sa srecom u gradnji, i javi kako napreduje i ako sta bude nejasno pisi pokusacemo objasniti.
Pozdrav
[ Euronymous @ 14.03.2011. 20:58 ] @
Citat: ljubisa88: Mashalla  nek je sa srecom u gradnji, i javi kako napreduje i ako sta bude nejasno pisi pokusacemo objasniti.
Pozdrav
I slike obavezno da okaci 
[ ljubisa88 @ 14.03.2011. 22:08 ] @
Citat: I slike obavezno da okaci :)
To se podrazumeva :D
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|