[ fotopocetnik @ 12.03.2011. 23:24 ] @
Uskoro trebam da polazem drzavni strucni ispit. Ispit obuhvata pet delova: 1) ustavno uredjenje; 2) sistem drzavne uprave; 3) osnovi sistema EU; 4) radno zakonodavstvo; i 5) kancelarijsko poslovanje.

Materija je kompleksna i zahteva dosta vremena za spremanje, tim pre sto sam po stuci diplomirani ekonomista, a ne pravnik.

Zanima me da li je neko od vas imao skorasnje iskustvo sa polaganjem tog ispita u smislu ocekivanja ispitivaca i njihovih kriterijuma, onoga na sta treba obratiti paznju, a ne bi bilo lose ni da naznacite koja pitanja ste imali (ukoliko vas secanje sluzi).
[ alexg @ 01.12.2011. 00:02 ] @
Isto pitanje....
Molim one koji su skoro polagali državni stručni ispit da ako mogu napišu svoja iskustva. Ne trebaju mi pitanja (njih ionako imam na kraju priručnika za polaganje) nego me zanima opšte zapažanje onih koji su ga polagali (od ovih pet predmeta-za visoku SS, na koji najviše obratiti pažnju, da li ''vučete'' pitanja na ceduljicama ili profe pitaju ''iz glave'' i koliko u proseku traje sve to (jer nisam iz BG). Hvala svima na svakom savetu i preporuci!
[ abu simbel @ 01.12.2011. 16:48 ] @
Polagala sam strucni drzavni ispit u aprilu ove godine. Sva pitanja ispitavaci postavljaju "iz glave". Nama je ispit poceo oko cetiri popodne i zavrsio se oko pola devet uvece. Ceka se da svi ispolazu sve predmete, nakon cega sledi sumiranje i izvestavanje o uspehu ispita za svakog pojedinacnog kandidata. Mislim da je u grupi bilo oko dvadesetak kandidata.

Po mom misljenju, najzahtevniji predmet je kancelarijsko poslovanje. Verovatno zato sto svi shvataju olako jer ne zvuci nesto preterano ozbiljno, ili se vec umore od drugih delova, te su prinudjeni da ga "zbrzano" nauce jer je na kraju knjige, a ispit se opasno priblizio, a sigurno ima udela i to sto ispitivacica (mladja zenska osoba) nije sklona pomoci kandidatu u smislu postavljanja potpitanja koji bi ga naveli na tacan odgovor. Ostali ispitivaci praktikuju ovakav tip pomoci, sto, naravno, znaci nesto samo onome koji je i spremao ispit.

Problem, po mom misljenju,je to sto su svi ispitivaci (sem onog koji je propitivao Evropsku Uniju) trazili odgovore iz glave. Znaci, nisi imao vremena da malo razmislis, setis se najvaznijeg i osmislis redosled izlaganja. Mislim da u tom slucaju nije lose zamoliti ih da ti daju koji minut (meni je to upalilo kod kancelarijskog, zamolila sam je za par minuta pisanja koncepta, jer sam trudnica i jos pod stresom :( ).

Ispitivac iz Ustava mi je umesto konkretnog pitanja Ustavni sud, odmah postavio potpitanja tipa koliko sudija ima ovaj sud i na koji period se biraju, tako da na to treba obratiti posebnu paznju kada se radi o svim vrstama sudova (takodje i na to ko bira clanove, iz kojih redova se biraju , u kojim slucajevima se mogu razresiti, ko ih moze razresiti i sl.). Ono sto mi je takodje zapalo za oko je to da niko nije imao pitanje o pojedinim vrstama ljudskih prava.

Iz radnog prava trazi samo precizne odgovore. Na primer, kod izvrsilackih radnih mesta, trazio je da mu se samo nabroje zvanja po redosledu, bez ikakvog detaljnijeg tumacenja, a o cemu u knjizi ima poprilicno teksta. Drugo pitanje je bilo vezano za ocenjivanje i tu je ispitivac trazio samo da mu nabrojim koje ocene drzavni sluzbenik moze da dobije.

Generalno, sigurno je dovoljno spremiti skriptu koju sam dobila od jednog kolege, a koju ti mogu proslediti na mail, sa jednim izuzetkom. Kod kancelarijskog poslovanja treba dobro obratiti paznju na rubrike po redosledu u pojedinim tipovima evidencija. Na tome posebno insistira.

Ako treba jos neka informacija, javi se.
[ alexg @ 02.12.2011. 10:58 ] @
@abu simbel:

Hvala puno na ovim savetima. Ipak je najbolje ''iz prve ruke'' dobiti informacije i savete. Na raznim forumima, a i od nekih koji su dosta ranije polagali dobiješ dosta kontradiktorne informacije. Nadam se da nećeš zameriti da ti postavim još neko dodatno pitanje:

1. Na predmetu Evropska unija, da li detaljiše ili traži samo osnovno?
2. Kancelarijsko poslovanje: čuo sam da oni koji polažu sa srednjom stručnom spremom moraju da znaju više, a od polagača koji imaju visoku SS, traži osnovno? (iako, zvuči sasvim logično ono što si ti napisala u svom zapažanju o ovom predmetu)
3. Kod Radnog prava, čuo sam da pretežno pitanja postavlja iz dela radnog prava za državne službenike (ne detaljiše oko opšteg zakona o radu)?
4. Koliko postavljaju pitanja iz svakog predmeta?

Takođe, napisala si mi da vas je bilo dvadesetak na ispitu, reci mi kolika je bila prolaznost? Takođe, zanima me da li ima neki redosled polaganja predmeta ili ideš kako hoćeš? Jel' ulazi veća grupa pa onda pita redom ili jedno po jedno?

Samo mi pojasni, u vezi kancelarijskog što si napisala da treba dobro obratiti paznju na rubrike po redosledu u pojedinim tipovima evidencija? Shvatam da je reč o evidencijama u kancelarijskom, ali na konkretno koje rubrike misliš?

I na kraju, pomenula si mi skriptu? Hvala na ponudi da mi je pošalješ, ali ako je to ''Priručnim za polaganje državnog stručnog ispita'' (ja imam peto izdanje, 2011. godina, ima nekih 320 strana) onda to imam. Jedino, ako ti nemaš neku drugu skriptu (pojednostavljeniju :-)?

Hvala unapred i veliki pozdrav.
[ NormaKampl @ 08.12.2011. 16:47 ] @
Ja se izvinjavam, pitam u ime druge osobe koja nije vična računarima:

Osim već rečenog u vezi s temom, da li bi još neko bio ljubazan da pomene svoja iskustva s polaganja državnog stručnog ispita? Na čemu je težište u pitanjima, koje su teme zastupljenije...? Bilo bi dobro da se javi što više ljudi sa svojim iskustvima.

Hvala unapred.
[ abu simbel @ 09.12.2011. 17:12 ] @
1. Na Evropskoj Uniji ipak trazi malog vise od osnovnog. Ne mora bas svaka recenica, ali trazi dosta. Ja sam imala pitanja Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska investiciona banka. Kod ove druge je pitao iz kojih oblasti se finansiraju projekti.
2. Iz predmeta kancelarijskog poslovanja - jedno pitanje se odnosilo na jedan pasus u lekciji. Mislim da je bilo nesto kao postupak radnika pisarnice prilikom neposrednog prijema podneska (pogledaj drugi pasus na 258.strani), sto znaci da ipak trazi dosta , bez obzira na to sto imam VSS. Drugo pitanje je bilo omot spisa. Doduse, detaljno sam izlozila odgovore na ova dva pitanja, pa nije bilo potrebe da mi postavi potpitanje, ali to se ne moze reci za vecinu ispitanika.
3. Koliko sam ja videla, voli pitanja i iz Zakona o radu, posebno ona koja se ticu vrste radnog odnosa, radno vreme, zarada i naknada zarada, rad van radnog odnosa,...
4. Svaki ispitivac postavlja po dva pitanja.

Sto se tice prolaznosti, ona je otprilike bila sledeca: jedna trecina je polozila ispit u celini, jednoj trecini je ostao jedan ili dva ispita za popravni, dok preostala trecina nije polozila.

Ti sam biras redosled polaganja.

Uglavnom udje grupa od po nekoliko ispitanika kod jednog ispitivaca, pa onda odgovaraju jedno po jedno. Kada zavrse, ulazi sledeca grupa kod datog ispitavaca itd.

Iz kancelarijskog treba obratiti paznju na sve ono sto je prikazano ilustracijom (rubrike). Takodje treba dobro znati lekciju razvodjenje akata.

Imam pojednostavljenu skriptu na 60-tak strana gde je navedeno sve bitno, ali posto je skracena, treba je nauciti "od reci do reci".
[ Goran Mijailovic @ 09.12.2011. 17:20 ] @
Citat:
Uskoro trebam da polazem drzavni strucni ispit. Ispit obuhvata pet delova: 1) ustavno uredjenje; 2) sistem drzavne uprave; 3) osnovi sistema EU; 4) radno zakonodavstvo; i 5) kancelarijsko poslovanje.


Kad sam ja polagao strucni, mada je davno bilo, osim ovoga je imao i strucni deo, zar ga sad nema na ispitu?
e da, nisam imao EU i kancelarijsko poslovanje ali sam imao:
1. drustveno i ekonomsko uredjenje
2. drustveno-ekonomski odnosi i organizovanje u privredi
3. radni odnosi
4. upravni postupak
Pored navedenih imao sam da znam i Zakon o zastiti na radu kao i jos neke Zakone usko vezane za oblast iz koje sam polagao kao i brdo pravilnika. I da, i tada su pitali usmeno ;)

Edit:
tek sada vidim da je postavljac teme ekonomista a ne inzenjer, samo sto li mu u profilu stoji
Citat:
inzenjer prva iskra
???
[ abu simbel @ 09.12.2011. 18:04 ] @
To je zato sto sam ja (ekonomista) uzela muzevljev (inzenjerov) username da bih ucestvovala na forumu :)
[ alexg @ 13.12.2011. 17:51 ] @
Prvo da se zahvalim ''abu simbel'' na korisnim informacijama koje smo mogli da pročitamo. Želim da se nadovežem i iznesem svoja zapažanja jer sam ovaj ispit polagao pre nekoliko dana.

Prvo, apsolutno se slažem sa ''abu simbel'' da mora da se zna. Dakle, uopšte ne shvatajte da ćete ako jednom pročitate materiju da ga lako i položite. Odavno je prošlost kada je ovaj ispit bio samo formalnost. Kada sam napisao ''mora da se zna'' naravno da nisam mislio da morate da naučite čitavu knjigu napamet već da je jako bitno da ispitivača uverite da ste to čitali (pa u tom slučaju većina i kad zastanete u izlaganju pomaže sa podpitanjima) i da razumete ono o čemu govorite. Da ne objašnjavam već objašnjeno oko samog ispita (ulazi se u grupama od tri to pet kandidata, kod nekih se čeka da svi koji su ušli završe, pa onda ulazi druga grupa, kod nekih kako neko završi sa ispitom, poziva se drugi kandidat). Ja lično, a i ostalima bih to preporučio, sam ulazio među prvima rukovodeći se sledećem: ispitivači nisu previše se ''nadrndali'' (da se tako izrazim)i imaju običaj da postavljaju neka ''generalnija pitanja'' nego da ulaze u detalje. Drugo, osim iz Ustavnog prava gde sam dobio na papiru dva pitanja, svi ostali su postavljali pitanja ''iz glave''. Ukoliko imate sreće pa vas potrefi pitanje koje baš znate i krenete da ''vezete'' nemojte se iznenaditi ako vas u pola rečenice prekine i pređe na drugo pitanje (ili čak i da vam ne postavi drugo pitanje jer ste na prvom briljilari :) Sve u svemu, kriterijum nije baš visok, dakle poenta je da on/ona vidi da vi o tome nešto znate.

Prolaznost je relativno visoka. Nas je bilo tridesetak, od toga je četvoro (ako se dobro sećam) palo ceo ispit, negde oko 15-oro kandidata su imali popravni (iz jedan ili dva predmeta), a ostali su položili ispit u celosti. Na ispite ulazite prema sopstvenom nahođenju. dakle birate koji ćete prvi, drugi i sledeći ispit polagati.

O svakom ispitu po neko zapažanje:

Ustavno pravo: dobijalo se dva pitanja na papiru, ulazi pet kandidata, dok preda pitanja jednom onaj koji pre njega treba da odgovara ima toliko vremena za neki koncept. Kad jedan kandidat završi, ulazi sledeći na njegovo mesto i tako redom. Ja sam se zadržao nekih dva minuta unutra i to je prvi ispit koji sam polagao od svih pet (računao sam da je najteži i da vidim gde sam u startu :-) Iz razgovora sa ostalim kanidatima pitanja su najviše koncipirana oko nadležnosti (jedinice lokalne samouprave, Predsednika, Narodne skupštine), Ustavni sud (nadležnosti i broj sudija i kako se biraju), ratno i vandredno stanje, a zanimljivo (isto što je i ''abu simbel'' pomenula, od nikog nisam čuo da je dobio pitanje iz dela o ljudskim pravima. Profesor je ok, hoće da pripomogne.

Evropska unija: generalni utisak je da se traži najosnovnije. Bar je tako bilo u mojoj grupi kad smo ušli. Pitala nas je da nabrojimo institucije EU, pitala je koje propise donosi EU i koja su obavezna, a koja nisu, Evropski parlament (za šta je nadležan i koliko ima poslanika), Evropska investiciona banka, šta je u suštini ugovor o stabilizaciji i pridruživanju i pitala je koje su zemlje kandidati za EU (u knjizi piše da su Hrvatska, Makedonija, Turska, ali kažu da je tačan odgovor pored ovih pomenutih i dodatne države: Crna Gora, Island i Norveška - ali to proverite na netu :-) Nisam primetio da je neko pomenuo da je dobio pitanja od onih osnivačkih ugovora, ali svakako treba pročitati.

Državna uprava: ispitivačica je ok, pomagala je jako sa podpitanjima. Nije ulazila u detalje, bitno je da se uveri da išta znate o svom pitanju. U mojoj grupi, pitala je šta su organi državne uprave i koji su, posebno je pitala o organima uprave u sastavu (uprave, inspektorati i direkcije) i posebnim organizacijama (sekretarijati i zavodi). Pitala je koja je razlika između organa u sastavu i posebne organizacije (prvi ne može da donosi propise, drugi može), pitala je nadležnosti predsednika opštine, ko bira i na koliko opštinsko veće i sl.

Radno pravo: većina pitanja su iz domena radnih odnosa u državnim organima, ali postavlja pitanja i iz opštih propisa o radu. Po meni, kod njega se najduže i zadržavalo, ali ne zato što je on strožiji ili bilo šta, nego što malo više detaljiše. Mada ako znate pitanje ne čeka da završite već vas prekida i prelazi na sledeće. Hoće i on da pripomogne, ali mislim da je malo ipak detaljniji. Pitanja su: vrste državnih službenika, koja zvanja su u okviru izvršilačkih mesta (da se pobroji samo), udaljenje zaposlenog sa radnog mesta, teže povrede radnih dužnosti, kako se popunjava radno mesto ( da se pobroji šta je prioritetnije: preuzimanje, premeštaj iz drugog organa, interni konkurs, javni konkurs), prava zaposlenih prema zakonu o radu i sl.

Kancelarijsko poslovanje: po mom uverenju, najteži ispit. Ne u smislu detaljisanja profesora, nego što on postavlja konkretna pitanja i traži direknte odgovore. Postavlja ''blic pitanja'' u okviru pitanja. Treba obratiti pažnju na pojedinosti (npr. rokove koji se spominju u okviru popisa akata, rokove kada se arhiva predaje arhivskom deopu). Neka od pitanja: vrste evedencija (da se pobroji), da se kaže nešto o kartoteci, koje rubrike ima skraćeni delovodnik (da mu se objasni šta koja kolona znači), pomoćne evidencije, a nisam čuo ni od koga da je nekog pitao prijem pošte i slično (mada, naravno da je moguće da je pitao).

Eto, to je moj mali doprinos onima koji tek treba da polažu. Po meni, neki ljudi su jasno znali, ali ih je ''ubila trema'' i jednostavno nisu mogli da izlažu čak i ako su znali. Sa druge strane, bilo je onih koji su baš baš spremili ispit (po rečima jedne koleginice, kriterijum po njoj je i bio viši od uobičajenog baš zbog onih koji su ispit spremali kao da su na fakultetu :-) ali sve je to relativno.

Suština: treba znati, ali poenta je da znate onoliko koliko ćete ispitivača ubediti da ste materiju iole učili. Na ispitu su pali samo oni koji koji ama baš ništa nisu znali. Od kolega koji imaju popravni, najviše ih ima kancelarijsko poslovanje, ili od dva koja su im ostala jedan je kancelarijsko.
I da, sve ovo shvaiti vrlo informativno, naime, profesori se menjaju, uopšte ne mora da vam budu isti ispitivači i tu može da bude drugačije.

Apsolutno nije teško, da mora da se zna, to mora, ali to je ispit, a ne neka anketa - tako da ne očekujemo da ćemo proći, a da ne znamo ništa, ne? :-)))

Pozdrav i srećno budućim kandidatima za državni!
[ hajro86 @ 16.12.2011. 13:30 ] @
diskusija o strucnom ispitu je pun pogodak za one koje ceka polaganje istog ;)

jos kad bi dali neku skriptu za ucenje pored onog prirucnika :)
[ jovanamek @ 25.12.2011. 13:53 ] @
Moze li neko od vas koji su polagali ispit da mi pomogne oko sledeceg;
Da li ste culi da su ispitivaci pitali i onaj prvi deo iz Ustava, od Sretenjskog pa do Drzavne zajednice SCG (sve mogu da naucim, ali taj deo nikako :( ????

Hvaala!
[ alexg @ 29.12.2011. 14:04 ] @
Citat:
jovanamek: Moze li neko od vas koji su polagali ispit da mi pomogne oko sledeceg;
Da li ste culi da su ispitivaci pitali i onaj prvi deo iz Ustava, od Sretenjskog pa do Drzavne zajednice SCG (sve mogu da naucim, ali taj deo nikako :( ????

Hvaala!


Da. Baš u grupi od nas pet koliko nas je bilo u tom trenutku jedna devojka je imala pitanja Sretenjski ustav. Međutim, iskreno, ni od koga drugog nisam čuo da je neko pitan taj deo. Moja preporuka je da naučiš samo godine (kad je koji donet) i šta je novina u tom ustavu u odnosu na predhodni.
[ abu simbel @ 29.12.2011. 14:21 ] @
Ja imam skriptu, ostavi mi mail adresu da ti je posaljem.
[ 1980milica @ 07.02.2012. 17:41 ] @
Veliki poozdrav svima,posto polazem za mesec dana recite mi molim vas da li za srednju skolu vaze ona pitanja na kraju knjige ili se mora znati sve ,konkretno na primeru ustava za cetvorogodisnju skolu se ne spominje istorija ustavnosti i preambula na primer.


Molim vas i ako neko ima tu skriptu da mi posalje na [email protected]
[ mcsii @ 10.02.2012. 19:31 ] @
Pozdrav svima
Da li ima neko od vas nov iskustvo sa polaganjem tog ispita, i koja pitanja ste imali?
Ja idem 22.02.

Hvala unapred
[ ancika2808 @ 17.02.2012. 16:08 ] @
Pa ovako! I ja sam jedna od mnogih koja treba da polaze drzavni ispit!
Konkretno u ponedeljak ce me poslodavac prijaviti tj. 19.02, pa me zanima koliko vremena obicno prodje od dana prijave do datuma zakazanog polaganja? Unapred hvala svima, to je ista osoba samo sam ja greskom sa username od brata poslala poruku.
[ mcsii @ 17.02.2012. 16:36 ] @
Citat:
ancika2808: Pa ovako! I ja sam jedna od mnogih koja treba da polaze drzavni ispit!
Konkretno u ponedeljak ce me poslodavac prijaviti tj. 19.02, pa me zanima koliko vremena obicno prodje od dana prijave do datuma zakazanog polaganja? Unapred hvala svima, to je ista osoba samo sam ja greskom sa username od brata poslala poruku.


Kad poslodavac prijaviti, treba oko jedan ili dve nedelje da stigne datum za polaganje ispita, i onda imaš najmanje mesec dana ili više da se spremiš... http://www.puma.vojvodina.gov.rs
[ Acocoa80 @ 21.02.2012. 18:45 ] @
Hvala Abu simbel na informacijama! Zamolio bih Abu simbel ili nekog drugog ko ima skriptu da mi je posalje na mail adresu [email protected] hvala unapred!
[ kosanovic83 @ 27.02.2012. 11:51 ] @
Procitah celokupnu temu pa bih vas zamolio da ako je neko u mogucnosti prosledi i meni skriptu
za polaganje drzavnog ispita na e-mail [email protected]

I jos jedno pitanje ko moze da polaze drzavni ispit?
Da li samo zaposleni u drzavnim organima ili mogu lica koja rade u privatnom sektoru??
Hvala u napred
[ 3okc @ 05.03.2012. 08:07 ] @
Citat:
alexg: Hvala na ponudi da mi je pošalješ, ali ako je to ''Priručnim za polaganje državnog stručnog ispita'' (ja imam peto izdanje, 2011. godina, ima nekih 320 strana) onda to imam.


Zanimljivo, a na sajtu Ministarstva treće izmenjeno izdanje iz 2010.
[ alexg @ 05.03.2012. 17:51 ] @
Citat:
3okc: Zanimljivo, a na sajtu Ministarstva treće izmenjeno izdanje iz 2010.


Da, to sam i ja primetio. U suštini, imao sam elektronsku verziju izdanja iz 2010. godine i priručnik iz 2011. godine. Neznatne su izmene bar po mom viđenju, ima nekih u delu oko EU i oko radnog prava. Inače, knjigu vam šalje Ministarstvo na adresu poslodavca odnosno poslodavca koji vas je prijavio za polaganje državnog.

Neko je ovde pitao da li mogu lica koja ne rade u državnoj administraciji da polažu ispit. Po pravilu ne, jer za državni te prijavljuje firma u kojoj radiš, ali baš u mojoj grupi je imala jedna devojka koja se sama prijavila i radi kod privatnika, ali želi da ima položen državni i eto, ona je polagala. Sad, ne znam da li je i kako to određeno.
[ ancika2808 @ 20.03.2012. 15:23 ] @
>

--047d7b33cf7c87f70704bbae4256
Content-Type: text/html; charset=UTF-8
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable

<p>Da li si polagao?I kako je bilo</p>
<div class="gmail_quote">05.03.2012. 18.55, &quot;alexg&quot; &lt;<a href="mailto:[email protected]">[email protected]</a>&gt; је написао/ла:<br type="attribution"><blockquote class="gmail_quote" style="margin:0 0 0 .8ex;border-left:1px #ccc solid;padding-left:1ex">
&gt; (3okc: /p3070353 ): Zanimljivo, a na sajtu Ministarstva (treće izmenjeno izdanje iz 2010: <a href="http://www.drzavnauprava.gov.rs/pages/article.php?id=753" target="_blank">http://www.drzavnauprava.gov.r...s/article.php?id=753</a> ).<br>

<br>
Da, to sam i ja primetio. U suštini, imao sam elektronsku verziju izdanja iz 2010. godine i priručnik iz 2011. godine. Neznatne su izmene bar po mom viđenju, ima nekih u delu oko EU i oko radnog prava. Inače, knjigu vam šalje Ministarstvo na adresu poslodavca odnosno poslodavca koji vas je prijavio za polaganje državnog.<br>

<br>
Neko je ovde pitao da li mogu lica koja ne rade u državnoj administraciji da polažu ispit. Po pravilu ne, jer za državni te prijavljuje firma u kojoj radiš, ali baš u mojoj grupi je imala jedna devojka koja se sama prijavila i radi kod privatnika, ali želi da ima položen državni i eto, ona je polagala. Sad, ne znam da li je i kako to određeno.<br>

<br>
--<br>
<a href="http://www.elitesecurity.org/p3070707" target="_blank">http://www.elitesecurity.org/p3070707</a><br>
<br>
Prijave/odjave: <a href="http://www.elitesecurity.org/pracenje#424806" target="_blank">http://www.elitesecurity.org/pracenje#424806</a><br>
<br>
Ne menjajte sledece dve linije ukoliko odgovarate putem emaila!<br>
esauth:424806:2ed24446b05920a29752f65721ff2621<br>
[ 3okc @ 05.04.2012. 06:46 ] @
Ne razumem, u čemu je problem sa tom skriptom? Čitava tema ljudi samo postavljaju svoje mejlove?!?
Zašto je problem da se skripta okači na forum pa topujte temu, ovo je stvarno besmisleno! Inače, Priručnik se skida sa sajta Ministarstva i besplatan je!
[ makimag @ 11.04.2012. 23:39 ] @
Da li bi neko od postavanih kolega koji su bili u terminu za polaganje drzavnog ispita u aprilu ove godine da iznese svoje utiske a ne samo da zaboravi forum nakon zavrsenog polaganja!
[ zanygyalka @ 12.04.2012. 11:32 ] @

besplatno mozete da skinete skriptu: http://www.putlocker.com/file/F2D8F7CF890540C4

samo za tebe 3okc
[ markic @ 12.04.2012. 12:36 ] @
Ne shvatam kako neko može da se osloni na skriptu koju je ko zna ko napisao.
Baš u ovom dokumentu za koji je upravo postavljen link sam tražio odgovor na pitanje koje sam imao na ispitu, a glasilo je: "Sloboda kretanja". Nema baš ništa o tome (kao i za mnoga druga prava i slobode), a to je prvo što sam pogledao!
Neću nikome da govorim šta da radi, samo znam da je meni tokom pripreme bila nedopustiva i sama pomisao da opet izlazim na polaganje.
[ makimag @ 12.04.2012. 15:05 ] @
Ajde kolega daj opste utiske sa ispita napisi kako je bilo kolika je prolaznost koja su ti pitanja bila i slicno, ja skriptu smatram kao vodi; nema bas sve ali je odlican vodic ako ste procitali odgovarajuc literauru pa moz sluziti kao potsetnik
[ markic @ 13.04.2012. 13:26 ] @
Mislio sam na ovakve i slične poruke:
Citat:
marinchana: MOLIM VAS DA MI BILO KO HITNO PROSLEDI SKRIPTU...
...BAS SAM U GADNOM PROBLEMU, POLAGANJE JE ZA PAR DANA....

A zaposlenje im zavisi od tog ispita!

Slučajno čuvam svoje kombinacije pitanja za uspomenu :)
Radno: 1. Prava i dužnosti drž. službenika; 2. Radno vreme; 3. Ugovor o delu
EU: 1. Kriterijumi za prijem u članstvo EU; 2. Uloga Evropskog ombudsmana
Kancelarijsko: 1. Pečati i štambilji; 2. Administrativne takse
Državna uprava: 1. Unutrašnje uređenje organa drž. uprave; 2. Poveravanje poslova drž. uprave; 3. Javnost rada
Ustav: 1. Predsednik republike (položaj i nadležnosti); 2. Sloboda kretanja; 3. Mesna samouprava

Mislim da nas je bilo 15-oro. Dvoje je palo, a dvoje ili troje su trebali na popravni.
Samo polaganje uopšte nije strašno. Odgovori na pitanja su uglavnom u nekoliko rečenica, ništa preterano, tek da se vidi da li znaš.
[ marinchana @ 17.04.2012. 09:18 ] @
Dragi drugari, skripta je odlicna stvar kad je neko vec dobro procitao prirucnik za polaganje i razumeo materiju, jer se moze napamet nauciti npr kancelarijsko poslovanje, ali vec sistem drzavne uprave morate malo podrobnije prouciti ...Iz iskustva prethodnika, zatim onih koji su dosli na popravni kada sam ja polagala, pa na kraju i svog polaganja od prosle nedelje mogu reci da kao i kod vecine usmenih ispitivanja i ovde mnogo zavisi od dobre volje samog ispitivaca..Takodje mislim da ne trebe odugovlaciti i treba vec medju prvima ulaziti na ispite jer time dobijate pitanja o glavnim pojmovima na koja sigurno znate odgovore.....dalje pokusajte da udjete sa grupom ljudi koji manje znaju od vas kako bi ste vi ostavili bolji utisak....
[ alexg @ 19.04.2012. 07:20 ] @
Citat:
marinchana: Takodje mislim da ne trebe odugovlaciti i treba vec medju prvima ulaziti na ispite jer time dobijate pitanja o glavnim pojmovima na koja sigurno znate odgovore.....dalje pokusajte da udjete sa grupom ljudi koji manje znaju od vas kako bi ste vi ostavili bolji utisak....


Apsolutno se slažem. Ja sam tako radio i mogu samo reći da sam dobijao najosnovnija pitanja. Izuzetak je bilo Ustavno pravo gde je grupa dobijala list sa pitanjima, dakle profesor nije usmeno postavljao pitanja. Moje zapažanje je takođe da ako kolega do vas ne zna odgovor na pitanje, često profesor pita kandidata do njega isto to pitanje.

Skriptu nisam koristio i po mom uverenju ona ne može da zameni priručnik. Ne kažem da nije korisna (kao podsetnik), ali treba imati u vidu da na sajtu Ministarstva je postavljeno izdanje iz 2010. godine, ja sam preko poslodavca dobio priručnik iz 2011. godine, a moguće je da je izašlo i izdanje za 2012. godinu. To su stvari koje se menjaju, a samim tim se ažurira i priručnik.

Suština je da ništa nije strašno, ne traži se znanje kao na ispitu na fakultetu, ali da materija mora da se razume, to da.

Srećno svima!
[ makimag @ 23.04.2012. 15:19 ] @
Kolega aj pusti neka pitanje i hteo bih da pitam sve koji posecuju forum da li je neko mozda zaposlen u mup i da li je slucajno polago drzavni ispit za radnike mupa ovih 5 + 6 mupovih i da pusti neke utiske ako ima takvih ako nema nek ovi sto su u skorije vreme puste pitanja i svoje utiske a ne da im je forum dobar dok treba da polazu a posle kao da foruma nije ni bilo nego mora covek da ih vuce za rukav ajmo ljudi malo angazovanja pozzz MM
[ makimag @ 29.04.2012. 10:36 ] @
Evo nekih pitanja sa Drzavnog ispita iz mog aspekta:

Prvo samo da se pridruzim generalnom utisku prethodnih kolega u smislu da je najbolje ulaziti medju prvima, trazi se osnovno poznavanje i prepoznavanje gradiva, ispitivaci ce kriterijum postavljati u zvisnosti od posla koji obavljate u vasoj Upravi ili preduzecu u smislu ako ste pravnik trazice malo vise iz kancelarijskog i sistema drzavne uprave, u principu mora da se zna osnovno o svakom postavljenom pitanju

Evo pitanja
1.Sistem Drzavne uprave: 1. nadleznosti Vlade 2. Sastav i polozaj clanova Vlade (samo da se nabroje)
2.Evropska unija: 1.Ugovor iz Nice 2.Evropska centralna banka
3.Radno zakonodavstvo: 1.Prava i obaveze drzavnih sluzbenika 2. Ocenjivanje
4.Ustavno uredjenje: 1.Sudovi(uopsteno) 2.Simboli drzave
5.Ustav prava i manjine: 1.Pravo na zivot 2.Nepovredivost stana 3.Pravo na strajk sa osvrtom na policiju
6.Kancelarijsko: 1.Pisarnica 2.Posta (prijem i uopsteno) 3.Akt (sta je)
[ jovanamek @ 08.05.2012. 17:42 ] @
Koliko si ti to pitanja imao iz Ustava?? Jel to inace praksa da pita odvojeno i Ustav prava i manjna?
[ denis.j @ 08.05.2012. 19:52 ] @
Pa postavio mi je tri pitanja: Vrste sudova, Licna prava i
slobode(navesti),Drzavna uprava i vrste drzavnih organa(Definicija i
navedes podelu organa).. A postavlja tri a ti biras dva na koja ces da
odgovaras,pa ako ta dva ne znas bas najbolje onda odgovaras i na
trece..Kod mene nije bila praksa, mislim vidis po pitanjima ustav i
sistem drzavnih organa ide zajedno AKO ODGOVARAS ZA SREDNJE OBRAZOVANJE...
[ makimag @ 08.05.2012. 23:23 ] @
Da meni su bila odvojena dva ispita jedan je bio Ustavni poredak/sistem a drugi Ustavom zagarantovana prava
[ zanygyalka @ 10.05.2012. 11:05 ] @
makimag, ti si položio sa SSS ili sa VSS?
[ makimag @ 11.05.2012. 15:28 ] @
Ja sam polagao za VSS za radnike Ministarstva unutra[njih poslova ako nekoga interesuje mogu mu poslati i detaljnije utiske sa strucnog dela
[ sanela011 @ 14.05.2012. 10:12 ] @
Izvinjavam se svima na forumu, malo sam u frci zbog samog ispita i drugih obaveza, pa nisam proucila forum, te nisam znala da je postavljena skripta za drzavni, a primedbu koja mi je upucena shvaticu kao dobronamernu.

Zahvaljujem se svim clanovima koji su ipak odgovorili na moju molbu i poslali mi skriptu kao privatnu poruku, kolegijalnost na delu. Svima koji polazu uskoro zelim puno srece!
[ ana ana @ 16.05.2012. 22:45 ] @
Ima li nekoga ko polaze sada u junu ? I izlazi samostalno ( bez da ga firma salje na polaganje )
[ majasd @ 17.05.2012. 12:45 ] @
ja sam poslala dokumentaciju i cekam da me pozovu pretpostavljam da ce biti u junu, sama sam prijavila
[ betta @ 18.05.2012. 18:25 ] @
i ja sam prijavila,cekam vec dve nedelje raspored
[ alexbir @ 21.05.2012. 18:11 ] @
Prijavio sam polaganje DSI za juni i ne šalje me firma.
[ draza.bg @ 25.05.2012. 19:57 ] @
Ja polažem u junu. Sam sam prijavio.
[ betta @ 27.05.2012. 16:45 ] @
koliko je proslo vremena od kad ste prijavili do dobijanja termina
[ ivan-grozni @ 27.05.2012. 18:43 ] @
10 -15dana
[ sanela011 @ 30.05.2012. 18:48 ] @
Pozdrav svima, pogotovo onima koji uskoro polazu. Ja sam juce polozila drzavni u celosti, nije bilo strasno, ali zaista nije. Ono sto morate da naucite kako treba jeste ustavno i radno, jer se to polaze kao na faxu, znaci dobijes pitanja, pises koncept, odgovaras. A ova ostala 3 ispita, tu je dovoljno da se zna samo pojam i po 5 recenica o tome, ali zaista. Sto se kancelarijskog poslovanja tice, ulazite medju prvima, dok ispituje muskarac, on pita blic pitanja, pojmove, i zaista osnovne stvari. Ne cekajte da njemu dosadi i da ode, jer tada dolazi zena koja je referent po struci, pretpostavljam da materiju zna, ali ne bas tako kao on, pa vam postavi pitanje, i vi pricate do besvesti, a ako zapnete ona ne moze da vam pomogne. Druga stvar, za kancelarijsko- nemojte da tupite mozak lekcijom o razvodjenju predmete, osim ako bas zelite, naucite osnovno razvodjenje, a ono detaljno preskocite- ne treba!
Sistem drzavne uprave- podela i vrste organa naucite sa razumevanjem, u principu ide sva materija, ali samo osnov, nikakvno detaljisanje.
EU- sasvim je dovoljna skripta.
Svima zelim puno srece! I.... naoruzajte se strpljenjem, jer kad zavrsite sve ispite, onda vas ceka 2-3 cekanja na rezultate... ali sta da se radi, takav je sistem. Pozdrav!
[ betta @ 31.05.2012. 20:36 ] @
sanela puno ti hvala na savetima.interesuje me da li se promenio ispitivac iz kancelarijskog jer niko do sada nije pominjao musku osobu
[ cvejić @ 04.06.2012. 17:57 ] @
pozdrav svima, i hvala onima koji su postovali svoja iskustva.
krajem maja sam polagala državni (sa fakultetom-radim u opštini), položila sam četiri oborila me je gospođa iz kancelarijskog, koje polažem za par dana.
na samim ispitima nije teško, ako si prešao celu knjigu položićeš sigurno-po mom mišljenju skipta koja je ovde postavljena može poslužiti kao podsetnik onima koji su već učili iz knjige .
kombinacija profesora na mom polaganju nije tražila da se ispriča cela lekcija već samo bitne stvari, odnosno postave dva pitanja-ti ispričaš šta znaš ako su time zadovoljni to je to, ako nisi baš briljirao u odgovaranju, a oni skontaju da si učio postave ti još neko pitanje i ako ih znaš položićeš.
samo iz kancelarijskog gospođa koja je ispitivala nije postavljala dodatna pitanja, već samo dva pa ako ih znaš do detalja položićeš, ako baš i ne odgovoriš najbolje obara te bez da ti postavi još neko pitanje.
u suštini nije strašno, malo je stresno jer se dosta čeka.

puno sreće svima koji uskoro polažu.
[ estrella @ 07.06.2012. 20:47 ] @
Cao svima!
Ja sam pre 15-ak dana prvi put izašla na DSI. Ispit nije strašan u suštini, tj. ispitivači su uglavnom ok, samo cinjenica je da mora da se zna i najbolje je da budeš cool koliko je to moguće, jer je mene trema ubila.
Što se tiče Ustava, ispitivač mi je bio jedan stariji gospodin, bio je ok, sasvim korektan, hteo je da pomogne ako se malo zbuniš i postavljao je podpitanja ukoliko nisi baš sjajno odgovorio. On daje ceduljicu sa već napisanim pitanjima, imaš vremena dok drugi odgovaraju i par minuta da sastaviš koncept, što mnogo znači. Pitanja koja sam ja imala iz ovog predmeta jesu: Parlament i Interpelacija. Znači pričaš sve što znaš o ovome, a uglavnom prekine ukoliko vidi da znaš i pređe na drugo.
EU, takođe jedan gospodin, koji malo samo deluje strogo i grubo, ali je isto korektan i rad da pomogne, on je diktirao po dva pitanja i isto imaš par minuta da sataviš koncept. Ja sam imala pitnja: Evropska centralna banka i da nabrojim države članice EU, što se tiče ECB kada sam rekla da je ECB jedina ovlašćena da odobrava emitovanje evra, prekinuo me je i rekao da pređem na sledeće, pretpostavljam da je to bila suština. A i po komentarima drugih kandidata skontala sam da trži suštinu!
Što se tiče državne uprave tu je bila jedna mlađa gospođa, koja je ekspresno ispitala sve, prijatna je, hoće da pomogne i ne detaljiše, samo neke osnovne podele. Pitanja je davala iz glave, 2 kom., i nije se pisao koncept, a nije ni bilo potrebe jer je ona podsećala. Ne mogu da se setim prvog pianja, a drugo je bilo: Unutrašnje uređenje organa državne uprave. Ono što sam čula da ovaj predmet ispituje i neki muškarac, koji je valjda malo stroži.
Radno zakonodavstvo: ispitivač je bio jedan gospodin kod koga je meni lično najprijatnije bilo na ispitu, baš je dobar, smiren, pomaže, navodi na odgovor...mislim sve to ako znaš bar nešto da pričaš, mada ispitivanje kod njega najduže traje. Pitana je diktirao on i imao si vremena za koncept. Pitanja: Odgovornost državnih službenika i pianja koja mi je postavio u vezi sa tim su ko pokreće disciplinski postupak ičime (zaključkom) i kako se državni službenik udaljava sa rada (rešenjem), e ja sam se ovde malo zbunila i pomešala zaključak i rešenje..ali mi je on tu pomogao i pola mi rekao... Drugo pianje je bilo zasnivanje radnog odnosa, tu onako od svega po malo i to je to.
Kancelarijsko poslovanje sam pala i to je bio predmet koji su ljudi, koji su pali na poravni, pali baš na njemu. Ispitivala me je mlađa žanska osoba. Pitana je postavljala tipa naslova lekcije i puštala te da pričaš šta znaš, bez vremena za koncept, bez i jedne reči pomoći, znači ako se zbuniš i zablokiraš nema ti pomoći- kao što se meni desilo. Pitanja su bila: Primanje pošte preko poštanske službe i Dostavljanje akata u rad. Mislim da traži detaljno i da budeš samouveren u izlaganju, bez tuc-muc!
Na popravnom mi je bio neki muškarac, koji je definitivno bolji, ne zato što sam položila kod njega, već zato što manje traži i pomaže. Pitanja su mi bila: Rokovnik i da navedem samo koje su osnovne a koje pomoćne evidencije, bez nekog detaljisanja. Takva pitanja je i drugim kandidatima postavljao tipa: Zaglavlje, Depo-osnovno, Delovodnik: kolone i kada se zaključuje i kako, Pošta na ličnost, šta ako je službeni akt... Jedna devojka se malo zbunila, ali joj je pomagao i postavljao pitanja dok nije odgovorila tačno. I svi smo položili kancelarijsko na popravnom.
Eto, nadam se da vas nism puno smorila i da će vam ovo biti korisno... A najvažniji savet je da se nekako oslobodite treme i da naučite, ipak mora da se zna.
Pozdrav i srećno
[ casav @ 06.07.2012. 16:34 ] @
Polozila sam dsi, pa da podelim svoje iskustvo sa vama.
Ispit nije formalnost, mora da se zna, ali su ispitivaci korektni i hoce dosta da pomognu.
1. Prvo sam polagala kancelarijsko, kod mladje zenske osobe, primetila sam ako se udje medju prvima tada pita osnovne pojmove. Tako da je na pocetku bilo prvo pitanje na primer sta je akt, podnesak, fascikla, rokovnik, predmet itd. a drugo pitanje je bilo, meni konkretno automatska obrada podataka, ali cim je videla da sam to znala, prekinula me je. Ako se malo zbunis pomogne sa podpitanjima te navodi na odgovor, ali trazi konkretno, a ne da pricas okolo. Deluje dosta strogo, ali stvarno je puno pomagala ko god se zbunio ili ga je savladala trema. Primetila sam da i kad postavi pitanje ako ne mozes odmah da se setis, pomogne ti da se setis koje je to pitanje, gde se nalazi i tako... druga pitanja su bila sve u vezi poste, kakve vrste predmeta postoje u kancelarijskom poslovanju, neposredni prijem podnesaka, rasporedjivanje poste,, a kasnije je pitala kako izgleda unutrasnji i spoljasni omot spisa....
2. Drzavna uprava - ispitivac je covek, koji je trazio konkretne odgovore, bez lapsusa, bez nesigurnosti i slicno...i nekako u zurbi, pita i odmah u sekundi hoce da odgovoris, moja pitanja su bila propisi koje donose organi drzavne uprave, odnos organa drzavne uprave sa vladom, ostalima - upravni okrug, organi opstine, poslovi drzavne uprave.....ali odgovori moraju da budu konkretni i kratki. I on dosta pomaze, mada je bilo najvise da im je ovaj predmet ostao za popravni, ali to je bilo zato sto nisu znali ama bas nista, bukvalno.
3. Ustav - korektan ispitivac, podeli papire sa pitanjima, meni je bila sastav, polozaj i nadleznost vlade i interpelacija, puno pomaze, ako znas prekida i ides na drugo pitanje. Bila su pitanja nadleznosti predsednika, narodne skupstine, lokalne samouprave, autonomna pokrajina, sloboda izrazavanja misli, savesti i veroispovesti....
4. EU - kad se samo setim....grrrr... ispitivac koji ide mnogo u detalje, ali je zato bolje na kraju polagati eu,jer je na pocetku bas raspolozen za detalje. Pitao je osnivacka akta, i pusti te da pricas sve od - do i godine, i nadleznosti, sve....drzavno vece tuzilaca,kriterijum za prijem u eu, sporazum o pridruzivanju ..., clanice eu, organe eu, revizorski sud, uloga evrop.investicione banke, i on je jedini koji posle polaganja kaze da li si polozio ili ne. Velika je prolaznost, ali sve pita.
5. Radno - najprijatnije je kod njega. Lepa pitanja, ako ne znas, pomogne ti, ako ne znas pita te godisnji odmor, nesto bas prosto samo da ne odustanes.sto bi inace svako znao...pitanja su placeno i neplaceno odsustvo, pripravnik, plata, materijalna odgovornost, prava i duznosti drz.sluzbenika, i uglavnom ista pitanja vrti.
eto, svima zelim srecu i uspesan ispit, opet pao je onaj ko bas nista nije znao..
[ soraya7 @ 09.08.2012. 12:54 ] @
Da li je neko položio državni stručni ispit u Novom sadu?

[ bozidarkanjevac @ 12.08.2012. 23:10 ] @
jel zna neko da li trebaju ona pitanja na kraju iz kancelariskog, kancelarijsko poslovanje u sudovima , u javnim tuzilastvima , u ustanovama za izvrsenje krivicnih sankcija, odnosno da li pitaju ta pitanja ,nesto me mrzi da ih ucim ..
[ milica2327 @ 17.08.2012. 22:37 ] @
Iz licnog iskustva mogu da vam kazem da skripta koja je aktuelna u ovom trenutku NIJE pozeljna za pripremu drzavnog ispita. Ja sam skriptu samo pogledala, a prirucnik tri puta procitala. I jedva da sam mogla da se snadjem u skripti ! Skripta je dosta skracena, konfuzna za nekoga ko nije citao prirucnik, skriipta je vise podsetnik za preslisavanje. Tako da iskreno ne verujem da je skripta dovoljna da se poloze ispiti. Mogla je mnooogo bolje da se napravi !
[ maja 84 @ 07.09.2012. 22:52 ] @
Juce sam polagala strucni. Bilo nas je oko 40-ak, 10-ak je ostalo na popravni, par njih je palo a ostali su polozili. Daleko je od ispita koji se polaze na fakultetu ali iskreno mora sve da se predje, iz svakog pitanje da se znaju osnovne stvari. Svi hoce da pomognu. Ispiti ne traju dugo, negde se zadrzis bukvalno minut dva. Duze traje samo kada ne znas i ispitivac pokusava da ti pomogne. Preporucila bih vam da narocito obratite paznju na EU, ispitivac voli da pita i trenutna desavanja u EU. U proseku se dobijaju dva pitanja.

Kancelarisko - skraceni delovodnik( kolone), popis akata , kartice, rokovnik...

Radno- pripravnici, plate, volontiranje, vrste radnih mesta drzavnih sluzbenika ...

Ustavno- Ustav, Narodna skupstina, Predsednik Republike, Ustav SRJ, Vlada, Ustavni sud, nacela ustava...

EU- Naucite organe EU to je skoro svakom jedno od pitanja,( ili pojedinacno ili da se nabroje svi ), Investiciona banka, clanice EU, drzave koje imaju status kandidata, nadleznost EU ( iskljuciva i podeljena ), osnivacki akti EU....

Sistem drzavne uprave- Nacela na kojima se zasniva rad organa drzavne uprave, inspekcijski nadzor, Odnos Vlade i drzavne uprave, propisi koje donosi vlada, unutrasnje uredjenje organa drzavne uprave, javnost rada,propisi koje donosi Vlada ...
[ majasd @ 13.09.2012. 22:02 ] @
Ja sam danas polagala DSI i ovako je bilo. Bilo je nas 30-tak ispitivaci su ok hoce da pomognu i da podsete ali mora da se zna onaj ko ne kaze nista pada.
Meni je najteze bilo na Evropskoj uniji zato sto ispitivac pita i neka trenutna desavanja u EU i da se povezuju stavari. Sami birate kod koga ce te prvo da polazete i tako dalje. Kod svakog po dva pitanja

drzavno uredjen: vlada, organi drzavne uprave, propisi koje donose organi drzavne uprave, inspekcijski nadzor.....pitanja postavlja iz glave

ustav: daje ceduljicu sa pitanjima......referendum. DVT, skupstina, vlada, presednik

radno: najbolji ispitivac prvo pitanje pricas sta najbolje znas. drugo meni bilo odmori i odsustva, plata, zarada, razlika izmedju plate i zarade ko isplacuje platu ko zaradu

kancelarijako: skraceni delovodnik kolone, popis akata, arhiva rokovi u okviru popisa akata, kada se arhiva predaje depou, kako se zakljucuje skraceni delovodnik

EU najteze pita sve i svasta najduze traje ispitivanje: specificnost eu kao medjunarodne organizacije, evropski savet, pravo gradjanstva eu, drzave kandidati i drzave clanice, institucije,

mada ispitivaci se menaju tako da mozda i ne bude ovaj za eu. Svima zelim mnogo srece i ucite

[ misterx381 @ 14.09.2012. 15:27 ] @
Ja sam ispit polagao 11.09.2012. godine

Trudio sam se da kod ispitivača budem među prvima (prvi sam polagao kancelarijsko i radno zakonodavstvo) što se pokazalo kao veoma pametan potez.
Na početku su ispitivači raspoloženi i postavljaju samo opšta pitanja. Ako vide da znaš brzo te prekidaju i prelaze na drugogog kandidata. Moj utisak je da treba naučiti suštinu iz svakog pitanja, a detalje samo pročitati par puta i to je dovoljno.

Kancelarijsko poslovanje - Imao sam pitanje Kartoteka. Počeo sam da pričam i brzo me je prekinuo. Postavio mi je potpitanje o rednim kartonima (kako se brojevi obeležavaju) i na tome se završilo. Ispitivač je bio jedan stariji gospodin. Moj savet je da ovaj ispit prvi polažete.

Evropska unija - centralna i monetarna unija, evropska investiciona banaka. Na svako pitanje sam rekao po par rečenica i to je bilo dovoljno. Ispitivač je bila jedna mlađa gospođa.

Radno zakonodavstvo - Pitanju su bila zabrana diskriminacije i prava i dužnosti državnih službenika. Malo sam pričao ono što sam naučio, a molo iz glave.

Ustav - Lokalna samouprava i ekonomsko socijalne slobode.

Državna uprava - Pravilnik u unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta, upravna inspekcija.


Ispit je daleko od ispita na fakultetu, ali je svakako potrebno učiti. Dovolnjo je znati par rečenica o svakom pitanju.
[ slobodanka1 @ 24.09.2012. 12:31 ] @
Ja zavrsavam za poreze i carinu na Visoj poslovnoj...ali sam cula za taj ispit koji je potreban za rad,gde se on zavrsava i kako se mogu prijaviti za to?Hvala unapred
[ spasenoskis @ 26.09.2012. 18:33 ] @
Ćao svima.
Interesuje me koliko košta polaganje ispita.
Ne šalje me poslodavac nego bih hteo sam da se prijavim da polažem, pa da znam u startu na čemu sam.
Pozdrav.
[ betta @ 04.10.2012. 09:49 ] @
Polagala DSI prošle nedelje i mogu reći da je skripta POTPUNO NEUPOTREBLJIVA čak i za preslišavanje!
Spremala sam oko dva meseca i to studiozno pa sam prošla ali sam imala i sreće sa pitanjima ito što sam ušla među prvima što je savet i vama
komisije se svake nedelje menjaju,ali generalno svi hoće da pomognu sa potpitanjima ili čak započnu rečenicu i očekuju da je završite.
najgori ispit je eu jer pita trenutna dešavanja u eu a formulacija ostalih pitanja (čiji odgovori postoje u knjizi)je takva da te lako zbuni npr.rimski ugovori,kada se prvi put spominje eu,itd.
od nas 30 položilo je 5.
puno sreće svima
[ ZeddicuS @ 09.10.2012. 22:02 ] @
Polagao sam danas drzavni ispit. Zapazanja su sledeca: Od 40 ljudi prijavljenih na ispit nije htelo da izadje 17, koji su im razlozi u to ne zalazim (mozda ih je trema ili nisu spremni ili ...). Od nas 23 koji smo polagali, 4 je palo ispit, kancelarijsko i ustav. Polozio sam svih 5 ispita kao i vecina, i mogu reci da se vrte uglavnom ista ili slicna pitanja.Skripta nije dovoljna,ali dosta znaci ako se pored nje bar procita knjiga, jer u skripti su lepo izvucena konkretna nabrajanja oko nadleznosti, sto je bitno na EU i radnom. Zadrzavanje u slucaju da znate je svega 2-3 minuta, i odma vam kaze predjite na sledece pitanje, izuzev kancelarijskog i EU, gde se zadrzavate dok ne ispricate sve bitno iz tog pitanja. Ispitivanje je bilo zavrseno posle 19h, a rezultati su cekani do 20h.

Od pitanja sam imao:
Na Ustavnom:
1-Zastitnika gradjana
2-Politicka prava
Na EU:
1-Pravo EU i ugovor o stabilizaciji
2-Drzave kandidati i uslov za prijem u EU
Na radnom:
1-Preuzimanje drzavnog sluzbenika
2-Vrste radnog odnosa
Na drzavnoj upravi:
1-Sastav Vlade i o nadleznostima
2-Organi i uredjenje organa drzavne uprave
Kancelarijsko:
1-Sta je pisarnica, od cega se sastoji, koje poslove obavlja
2-Sta je kartoteka i automatska obrada podataka (i u okviru ovog pitanja potpitanje mi je bilo oznake i boje akata kod AOP za upravne i vanupravne predmete)

Primetio sam da su na kancelarijsko svi pohrlili jos na pocetku, i svi su pricali kako to treba odmah izaci, al izadjoh ga tek na samom kraju jer sam isao redom kako sam ucio po knjizi. Na posletku, nadam se da sam bar nekome pomogao time sto sam napisao svoje iskustvo sa polaganja. Ispit nije formalnost, treba da se zna, al ne mora bas sve da se navede, dakle ako ima neka podela duga, moze nesto i da se izostavi, cak sta verovatno cete na pola biti prekinuti i precicete na sledece pitanje. :-)
[ ZeddicuS @ 09.10.2012. 22:03 ] @
Citat:
spasenoskis:
Ćao svima.
Interesuje me koliko košta polaganje ispita.
Ne šalje me poslodavac nego bih hteo sam da se prijavim da polažem, pa da znam u startu na čemu sam.
Pozdrav.


Mene je kostalo 7500 dinara.
[ milica2327 @ 10.10.2012. 16:37 ] @
Evo da podelim svoja iskustva sa svima onima koji uskoro polazu DSI.
Najiskrenije i najdobronamernije zelela bih da vam saopstim svoje misljenje, jer mnogo toga sto sam ovde procitala pre polaganja DSI nije objektivno i realno napisano...

1) EU - gospodja je bila na ispitu. Vrlo prijatna, dosta pomaze, mora da se zna, ali kada udjete kod nje u kabinet uopste niste pod stresom jer je jako prijatna. Ako znas svoja pitanja, cim vidi da pricas to sto si dobio, ona pocne da ti jos i pomaze, nadovezuje se na tvoju pricu, a onda kaze predjite na sledece pitanje. E sada. Sve zavisi kome sta lezi ili ne lezi od materije. Desavalo se da jedno isto pitanje ponovi po tri puta razlicitim kandidatima. To je bio slucaj na primer sa pitanjima: Evropski parlament, Evropska centralna banka, Drzave clanice EU i kandidati... Koncept - vrlo kratko, dva minuta mozda...

2) Sistem drzavne uprave - gospodja je isto bila na ispitu. Vrlo korektna, ako vidi da znas pitanje, prekida te. Kratko se ostaje kod nje. U principu ti postavi dva pitanja, ja nisam ni pisala koncept, ne znam za druge. Jedno pitanje mi je bilo da nesto nabrojim, vrlo kratko. Drugo pitanje je bila neka lekcija, ali cim sam krenula, stigla do pola pitanja, rekla je - dovoljno je... Znaci, gospodja je skroz ok na ispitu ! Koncept - ja nisam ni pisala koncept, odmah sam odgovarala...

3) Radno zakonodavstvo - muskarac srednjih godina. Isto je jako pristojan, korektan. Ono sto je najvaznije je sledece. Ucite cele lekcije, ali nemojte da vas brine to sto su lekcije iz recimo Zakona o radu dugacke, pa se pogubite i ne znate sta sve treba da kazete. Njegova pitanja iz Zakona o radu su kratka, tj. moze da vam da na primer sledeca pitanja: Nepuno radno vreme, ili minimalna zarada, ili placeno odsustvo, ili poslovi sa povecanim rizikom, tako da spoji dva boldirana podnaslova iz neke lekcije kada je rec o Zakonu o radu. A prvo pitanje je na primer: Napredovanje drzavnih sluzbenika, Ocenjivanje, znaci prvo pitanje je cela lekcija... Koncept - postoji, ali vrlo kratko - dva, tri minuta...

4) Ustav - muskarac srednjih godina. Korektan i prijatan, vrlo... Daje pitanje iz glave, ali postoji i drugi ispitivac kod koga se izvlace pitanja na cedulji. Ako vidi da znate pitanje, brzo prekida i prelazite na sledece pitanje. Nekoliko recenica kazete, i dovoljno je... Pomaze, ako zatreba, znaci sve pohvala za njega. Koncept - imate vremena dok ne dodje red na vas, tu mozda i najvise vremena ima za koncept, jer dosta ljudi udje odjednom kod njega...

5) Kancelarijsko poslovanje - e sada... Ovako je izgledao dan kada sam ja polagala... Na ispitu je jedna gospodja, plava, kratko podsisana, mozda oko 37-40 godina. U proslom roku od 55 kandidata, cula sam da je 33 oborila samo ona. Od tih 33, pojavilo se svega njih 7-8. Ostali su odustali... I kazu da je jako stroga, da mnogo pita i da dosta obara. Elem, jedino kod nje nije u fazonu "lako cemo, opusteno samo", to nikako. Ona zaista trazi da se zna i ona pitanja koja dobijete morate da znate. Ne prekida, ako vidi da znate, zaista morate da ispricate bukvalno sve sto ima u tom pitanju. Ne pomaze, ali postavlja podpitanja, samo sto su mnogima ta njena podpitanja uzasno teska, jer ovaj ispit mora zaista dobro da se spremi. Prema meni je bila zaista i vise nego korektna, na prvo pitanje bez ikakvih podpitanja, sve sam i rekla sto ima u knjizi, na drugo pitanje samo je jedno podpitanje postavila iz tog pitanja, ja se odmah setila i bez problema polozila. Mada, cesto postavlja dosta podpitanja, ako ne mozete da se setite necega, ako mesate lekcije, ona trazi konkretno i tacka. Meni ovaj ispit nije bio ni malo stresan, ali je knjiga 95 % podvucena i mogla je bilo sta da me pita, znala bih. Iz iskustva drugih, da je ovo najtezi ispit, ja sam najvise paznje i posvetila istom, tako da sam opustena bila skroz, jer znam da ne postoji nesto sto ne znam. Koncept - nema koncepta, odmah pricate, ako necega ne mozete da se setite, postavice vam podpitanje, ali ako ste to citali, znacete sta vas pita....


Eto toliko !

[ clan biblioteke @ 10.10.2012. 18:06 ] @
Cao svima. Uskoro se blizi i dan mog polaganja i imam veoma veliku tremu. Zanima me da li je nekoga od vas koji ste polagali iz Ustava pitao nesto iz prvog poglavlja, odnosno o razvoju ustavnosti i raznoraznim Ustavima iz jos razlicitijih godina? :)
[ ZeddicuS @ 10.10.2012. 18:41 ] @
Clanu biblioteke, ta pitanja s pocetka koliko primetih niko nije dobio. Dakle cesto se vrte pitanja oko ustava i nacela ustava, al ne videh da je iko dobio ustavni razvoj po periodima-tj.po godinama tipa Sretenjski, Ustav knezevine,kraljevine,FNRJ,SFRJ,SRJ,....
Trema je normalna stvar, al ipak je ne potrebna izuzev ako pozitivno utice. Mislim da ce ti "opusteno" biti na svim ispitima izuzev na kancelarijskom, sem mozda ako si ljubitelj tematike kancelarijskog poslovanja i volis da ucis svaku kolonu,oznaku,godinu kad se sta zavodi i predaje.
[ milica2327 @ 10.10.2012. 19:20 ] @
Citat:
clan biblioteke:
Cao svima. Uskoro se blizi i dan mog polaganja i imam veoma veliku tremu. Zanima me da li je nekoga od vas koji ste polagali iz Ustava pitao nesto iz prvog poglavlja, odnosno o razvoju ustavnosti i raznoraznim Ustavima iz jos razlicitijih godina? :)Iskreno, ni ja nisam cula da je bilo ko dobio ta pitanja o razvoju ustavnosti, ali niko ne moze da ti garantuje da ih bar neko nekada nece dobiti. To je kao ona prica koju sam cula da iz Kancelarijskog poslovanja da nikada nikoga nisu pitali poslednje tri lekcije (kanc.posl. u sudovima, javn.tuzil. i kaz.- popr.domu). Da li te lekcije postoje u knjizi ? Da postoje. Da li postoji sansa da nekoga i to pitaju - naravno da postoji. Prema tome, ako nemas dovoljno vremena uci selektivno, ali jedini nacin da budes opusten na ispitima jeste da predjes sve lekcije. Sve predmete - najosnovnije stvari da znas, a kancelarijsko detaljno da detaljnije ne moze biti. SRECNO !
[ clan biblioteke @ 10.10.2012. 22:58 ] @
Hvala vam, nadam se da ce biti sve u redu. E da, da li postoji neka zamena pitanja ili tako nesto?
[ ZeddicuS @ 13.10.2012. 00:30 ] @
Ne postoji zamena pitanja, vec ako vidi da kandidat ne zna tj, da ne moze da se seti, onda ispitivac pokusa da ga podseti podpitanjima, ako ni tad ne zna e onda nije ni zasluzio da polozi, tako je bar bilo kada sam polagao.
[ fanfon @ 14.10.2012. 17:40 ] @
Zasto bi iko menjao pitanja ako je sve naucio? Ako trazi da menja znaci da nije. Mesec dana najvise treba da se spremi ispit
[ clazovic @ 17.10.2012. 09:51 ] @
A pomoglo bi i ako neko zna iz kojih se knjiga uci .....

i da li mogu ja kao knjigovodja koji radi u agenciji za vodjenje knjiga da polazem drzavni strucni ispit ...
[ majaposo @ 17.10.2012. 21:40 ] @
Uskoro pocinjem sa spremanjem drzavnog... ekonomista sam i pripravnicki sam odradila u Poreskoj upravi...Ako ima kolega koji su prosli kroz ono sto meni predstoji, bila bih zahvalna da mi neko posalje SKRIPTU :) , cula sam da postoji. Moj mejl je mar[email protected] Unapred veeeeliko hvala :) Ne bi bilo lose i da cujem necije iskustvo...
[ fanfon @ 22.10.2012. 05:42 ] @
Pa u prirucniku imas sve, a preko 90% treba da naucis. Sta ce ti skripta?
[ clan biblioteke @ 22.10.2012. 08:01 ] @
Ja sam ucila iz skripte i sasvim je dovoljno, barem se u mom slucaju tako pokazalo. Polagala sam prosle nedelje, imala sam ogromnu tremu, ali cim se pregrmi prvi predmet bude lakse. Iz ove postave komisije svi su bili ok osim ispitivaca iz drzavne uprave koja je bila grozna. Nikome nije htela da pomogne cak i kada je bilo ocigledno da su se ljudi zbunili ili uplasili. Sta vise, nastojala je da nas zbuni jos vise. Postavi jedno pitanje, dok ti zines ona vec drugo pita. Ko god je iz te kancelarije izasao tresao se kao prut. Mi smo u zgradu usli u 16h a izasli u 22:10, bilo nas je oko 25-30. Palo je troje, svi iz drzavne uprave. Evo kojih pitanja se secam
kancelarijsko - popis akata, dosije, administrativne takse
radno - radna knjizica (to pitanje su skoro svi imali), pripravnici, povremeno-privremeni poslovi
ustav - sluzbeni jezici i pismo, on je samo to pitao i covek je super, opusti te kada udjes, ne pocinje odmah sa ispitivanjem
drzavna uprava - koje propise donosi Vlada, javnost rada i odnos sa gradjanima
evropska unija - evropski ombudsman, pravo gradjana
[ Ljiljana71 @ 24.10.2012. 16:29 ] @
Svaka cast na komentaru! Polazem uskoro i ja drz.ispit, kao pravim neku skriptu, al, vec u startu sam ispisala dosta stranica Svako vase iskustvo znaci za nas koje tek ceka to ludilo... Veliki pozdrav!
[ milica2327 @ 24.10.2012. 19:06 ] @
Nemojte se previse oslanjati na skriptu. Iz licnog iskustva mogu da kazem da skripta ne moze da bude ni podsetnik. Mnogo je toga nabacano u skripti, jako je konfuzna za razumevanje i za nekoga ko je vise puta detaljno presao prirucnik. Na primer, Ustav koji u prirucniku ima 70 str., u skripti citavih 12 str. Ma da, kako da ne. A i ko nije u stanju da nauci 270 str., nego bi i to da uci iz skripte, taj ne treba da bude ni portir u drzavnoj ustanovi, a kamoli drzavni sluzbenik ! Trema je normalna stvar, i ja sam je imala, ali cim se zavrsi jedan ispit, trema nestaje. Na svakom predmetu postoji neko ko je bolji i neko ko malo vise i detaljnije pita.
Ali ako ste presli svaku lekciju, a ne selektivno, nema teoretske sanse da padnete ispit ili kao "malo sam se zbunio, pa me oborio-la" !
[ vudoje @ 25.10.2012. 21:57 ] @
Polagao sam nedavno 4 oblasti i sve položio. Kancelarijsko nisam izlazio, to ću na popravnom.
Kao što je ranije rečeno, kriterijum stvarno nije visok, ako ste studirali iole ozbiljan fakultet, ne brinite - ne može da se uporedi sa ispitima sa studija. Nije im namera da obaraju, nego da vide da nešto znate. Ali morate da znate nešto!
Ustav i Evropsku Uniju sam učio malo iz knjige, državnu upravu sam u knjizi samo pročitao, a radno zakonodavstvo sam samo iz skripte čitao dan pred ispit i to samo pitanja koja sam ovde video da su važna. Skripta je odlična za podsećanje i obnavljanje, ali je to ipak individualno...

Imao sam možda i sreće sa pitanjima:

USTAV: 1 ravnopravnost polova (rekao sam jednu rečenicu iz glave i prešao je na drugo) 2 ustavni sud (rekao sam šta su nadležnosti i on me odmah pitao koliko ima sudija, ja rekao i on reče - u redu)

EU: sud pravde i SSP (čim počneš da pričaš ona se nadovezuje pitanjima i pomaže ako zapneš; bilo nas je petoro unutra i ona je postavila dvojici isto pitanje - evropski parlament, valjda je procenila kapacitete drugog kandidata, pa da ne padne - i ovako se jedva snašao)

DRŽAVNA UPRAVA: zaštitnik građana (kratko sam rekao šta je i šta radi) i akti koje donosi vlada (nabrojao pola i prekinula me)

RADNO ZAKONODAVSTVO: prava drž. službenika i zabrana diskriminacije (takođe veoma kratko pitao oba)

Ostaje mi samo da dobro naučim ono kancelarijsko, kao inženjeru mi baš teško pada...


Hvala svima na pomoći i srećno!

[ jollyarh @ 26.10.2012. 05:10 ] @
VUDOJE-a jel se izvlace kvitice sa pitanjima ili postavlja profesor iz glave? i meni kao inzenjeru muka od suvoparne materije

kada polazes popravni?
[ vudoje @ 26.10.2012. 10:26 ] @
Nema kvitica.
Onaj iz ustava pita direkt iz glave i odmah odgovaraš, pitanje-odgovor, pitanje-odgovor.
Ostali gledaju u neke papire pa postavljaju po dva pitanja koja zapišeš i imaš nešto malo vremena za koncept, ali dovoljno.
Predavači se menjaju i koliko čujem od onih koji su bili i ranije SVI SU KRAJNJE KOREKTNI I LJUBAZNI.
Izgleda uzimaju u obzir i struku i radno mesto, pa različito biraju pitanja za inženjera i za pravnika, od kog očekuju malo ozbiljnije poznavajne ustava i državne uprave što je i logično. Šteta što ne pitaju matematiku :)
[ Butterfly_M @ 16.12.2012. 01:26 ] @
Uskoro polazem drzavni strucni ispit pa me zanima da li je neko ucio samo iz skripte i polozio ispit uceci iz te skripte? Meni ne ide bas ucenje...
[ fanfon @ 26.12.2012. 22:16 ] @
Danas sam polagao u Izvrsnom vecu u Novom Sadu. Ispit je zakazan za 15.45h, ali su kasnili nekih 45 minuta dok smo svi usli, dok su objasnili kako i sta. Bilo je oko 50 ljudi, 30 sa visom i visokom strucnom spremom, 20 za SSS. Posebna komisija je pitala ove sa SSS. Od nas 30 bilo je 6 ponavljaca i od njih 6 palo je dvoje sto znaci da moraju sledeci put ponovo polagati svih 5 ispita. Oboje su pali sistem drzavne uprave kod Korheca. Od ostalih 24 palo je 4 na po jednom ispitu. Sve je zavrseno oko 21h. Ispitivaci bas hoce da pomognu, ali istice se Korhec iz sistema drzavne uprave kao onaj ko trazi najvise. I on hoce da pomogne, postavlja podpitanja i ako ne znas na njih onda padas. Potrebno je oko 3 nedelje ucenja da se ispit spremi da prodjes bez problema. Od pitanja sam dobio sledece:

Kancelarijsko poslovanje:
1)Primanje poste
2)Vrste evidencije po predmetima

Pita mladja zena i dovoljno je da odgovorite samo ono najosnovnije u 4-5 recenica i dovoljno je. Hoce da pomogne

Ustavno uredjenje:
1)Svetovnost drzave
2)Raspustanje Narodne skupstine
3)Vanredno stanje

Pita starija gospodja izuzetno prijatna i maksimalno pomaze. Jednu curu je srusila i to teska srca, ali ova je toliko lupetala da je stvarno zasluzila. Toliko joj je pomagala da je prosto bilo neverovatno.

Osnovi sistema EU:
1)Lisabonski sporazum
2)Evropski parlament

Pita mlad decko, oko 30 i koju godinu. Izuzetno prijatan i spreman da pomogne ako zapnes. Trazi da se odgovori samo ono osnovno.

Radno zakonodavstvo:
1)Izvori radnog prava
2)Izmene ili aneks ugovora o radu
3)Prava po osnovu penzijsko-invalidskog osiguranja

Pita starija gospodja, veoma prijatna i skoro da pola umesto tebe isprica. Dovoljno da znas ono osnovno. Postavi neko potpitanje, ali to je toliko lako da je smesno. Ko kod nje padne taj ne treba ni da polaze.

Sistem drzavne uprave:
1)Propisi koji donose organi drzavne uprave
2)Organi opstine

Pita profesor Tamaš Korhec. Mlad covek, izuzetno prijatan ali koji trazi vise nego ostali. Ko se zbuni postavi mu potpitanje, a ako ne zna jos jedno ili 2. Ko ne zna toga rusi. Nesto najpribiliznije ispitu na fakultetu sto se tice zahtevnosti. Ostala 4 ispita ni priblizno.

Zakljucak-spremajte ispit najmanje 3 nedelje. Naucite sve podele jer postoji sansa da sve pitaju. Pravnike pitaju malo vise tako da oni treba da detaljnije spreme ispit. Ne plasite se bez razloga jer ispit uopste nije bauk .Vise je kao razgovor sa ispitivacem. Ali osnovno morate znati. Ko padne, ima posle 2-3 nedelje popravni. Popravni se placa 4000. U sustini, jedno lepo iskustvo i zanimljiva materija.
[ milica2327 @ 09.01.2013. 23:45 ] @
Ako mislite da su vam tri nedelje dovoljne za spremanje drzavnog ispita, onda svaka cast za hrabrost !
Sa druge strane, vi koji se nadate da cete drzavni ispit spremiti samo citajuci skriptu, u velikoj ste zabludi !

Svako ko nije u stanju da nauci 270 str. i da polozi drzavni ispit, ne treba ni da radi u drzavnom organu ! Svi oni koju su zavrsili drzavni faks, znaju da je ovo "boranija" za ispite kakve su imali na fakultetima, a oni sa privatnih, sta da kazem...

Da se neko zali na ucenje i polaganje pravosudnog ispita, to i da razumem. To je zaista tesko i treba dosta vremena da se spremi ispit !

A zaliti i prenemagati se sa spremanjem drzavnog ispita, sada kada je uveden ispit iz EU, to je jako nekorektno !
Pitajte nekoga kako je bilo na drzavnom ispitu kada se umesto EU polagao cuveni i dobro poznati ZUP (zakon o upravnom postupku) ! Ljudi su na tom ispitu padali mnogo vise nego sto se sada pada kod plavuse na kancelarijskom poslovanju !
[ clan biblioteke @ 11.01.2013. 09:00 ] @
Ovi sto se prave mnogo pametni neka ne plase ljude koji tek treba da polazu. Niko nije idiot da pod "skriptom" podrazumeva 50 strana i da ocekuje da 5 predmeta nauci za dve nedelje. Isto tako verujem da niko nece dozvoliti sebi da ode na ispit a da nije naucio. U stvari ima i takvih Normalno je da apsolutno svako ima tremu i da se plasi jer nije mala stvar u pitanju, cak i oni koji nauce svaku recenicu moraju da imaju tremu i ne moze niko da me ubedi u suprotno.


Ja sam ucila iz skripte i polozila. Nije bilo postavljeno nijedno pitanje koje nije bilo u skripti i ako mene pitate skripta (ali dobro uradjena skripta) je dovoljna. Ucenje ne ide svima isto, neko brze pamti a neko sporije, neko je zaposlen neko ne, ima dece,nema dece...Od svega ovoga zavisi koliko je vremena potrebno. Za zaposlene majke koje imaju malu decu, kao sto sam ja, savetujem da pocnu da uce BAR mesec dana pre polaganja.

Pozdrav za sve buduce i sadasnje drzavne sluzbenike
[ SanjaSanjica @ 16.02.2013. 10:59 ] @
Polozila ga 06.02. u NS
Učila iz priručnika 3 nedelje,bilo nas je 30 i njih 5 je palo po 1 ili 2 ispita-EU i državna uprava.

Pitanja:
1.Ustav-sloboda kretanja i nepovredivost stana, predsednik republike, hijerarhija pravnih akata
2.Kancelarijsko poslovvanje-Evidencija po dosijeima, otprema pošte
3.Radno-disciplinski postupak, osiguranje u slučaju nezaposlenosti
4.EU-Savet ministara, istorijski razvoj svi ugovori
5.Drž.uprava-Upravna inspekcija, organi opštine

Srećno!

[ negas @ 20.02.2013. 19:26 ] @
Ljudi, kažite mi da li ja mogu da polažem državni ispit za rad u državnoj upravi, konkretno u SO u mom gradu, jer sam čuo da će biti nekih konkursa i da će jedan od uslova biti položen državni ispit.

Bio sam na stručnoj praksi pre dve godine u centru za soc. rad i rekli su mi da mogu da polažem kod njih tada (pre dve godine) državni ispit, ali da će mi važiti samo za takve ustanove-dakle za centar za socijalni rad i slične. Pa se pitam da li taj stručni ispit, na primer položen mogu da iskoristim za konkurs koji će biti u opštini?

I da li sada kao ne zaposleno lice mogu da polažem državni ispit kako bih mogao da konkurišem za posao u SO, gde traže tj gde će tražiti kao jedan od uslova i položen državni ispit (po zanimanju sam dipl.pravnik).
[ fanfon @ 07.03.2013. 17:56 ] @
@negas

Mozes da polazes i vazi ti za rad u svim drzavnim organima. Nazoves broj sa ovog linka:
http://www.drzavnauprava.gov.rs/article.php?id=677

Raspitaj se kad i gde se polaze i kako i koliko se placa.

@welkow

Skini prirucnik i uci. I ako ga podvuces neces moci "odstraniti" vise od 10% tako da nemoj sebi da otezas zbog malo ustede. Nije to tako strasno.
[ jelenaDevojcica @ 25.04.2013. 21:55 ] @
Ima li nekog da polaze 7.5. ?
[ Zilijenle @ 28.04.2013. 22:38 ] @
Polagao 23.04 i položio...
Nije ništa strašno samo mora da se nauči ...
daleko lakše od ispita na faksu,čak smešno u odnosu na pomenuti...

Pitaju po dva pitanja uglavnom iz svake oblasti...Na EU ispitivao Rodoljub Šabić i sve pustio :)), nije zahtevan ...
kancelarijsko uglavnom osnovni pojmovi a radno i Ustav vide gde radiš pa se fokusiraju na ta pitanja...
[ LuckyJuca @ 30.04.2013. 10:18 ] @
Polagala sam 24.04. u Novom Sadu i položila sam :-)
Eu - pitala Danica Lučić - Evropski parlament i kriterijumi za ulazak u Uniju
Radno - neka Pusić ili Pušić, taj ispit mi je bio najgori, ona je sva neka suzdržana, hoće da pomaže ali onako zavrće nosom - Rad van radnog odnosa i otkaz ugovora o radu (bila su pitanja i porodična penzija, izmena ugovora o radu, invalidska penzija...)
Ustav - pita Janoš Oros on je bio divan, ušlo je nas četvoro i pitao je blic pitanja i razgovarali smo o ustavu
Uprava - nas 15 je išlo kod Korheca, a 15 je bilo raspoređeno kod neke žene. od 15 ljudi, Korhec je oborio 4, tako da Vam preporučujem da upravu baš naučite jer se nikad ne zna kad će on da pita. Ja sam imala upravnu inspekciju i službenu upotrebu jezika i pisma (pita od reči do reči iz knjige), bila su još pitanja unutrašnji nadzor, pravni akti koje donosi uprava, poslovi koje obavljaju ograni uprave, organi opštine, javnost rada državnih organa. Pravnike posebno gnjavi!
Kancelarijsko poslovanje - pita jedna divna ženica koja ima po tri pitanja na papirićima. Dok je pisala moje ime, ja sam uspela zameniti pitanja tako da sam imala prilog, skraćeni delovodnik i arhivski depo. Ona ne obara, ali ako ne znaš ona ti ispriča celu lekciju tako da kod nje jako sporo ide. Ja sam svoja pitanja znala i pustila me posle 5 minuta.

Sekretarica i svi tamo su veoma ljubazni tako da ja koja sam strašan tremaroš uopšte nisam imala osećaj da mi se ruši tlo pod nogama itd. Puno njih me je pitalo za koncept, u principu svi dozvole pisanje koncepta, ali s obzirom da neko već odgovara, a i njima se žuri, nemojte računati na duže od 5 minuta za koncept, u principu dovoljno je vremena da središ misli i prebaciš se na odgovarajući predmet jer oni posle pet minuta pitaju ajde ko će da odgovara.

U odnosu na moje ispite sa fakulteta, ispitivanje je na mnogo nižem nivou, ali s obzirom da sam sad dosta starija nego na faxu, ovo je bio najstresniji ispit koji sam polagala. Ja sam svih pet završila u 18 i 15, ali smo iz zgrade izašli tek posle 21h jer NEĆE ni pod kakvim okolnostima da puste napolje nikog dok svi ne završe. Ponesite obavezno nešto da pojedete i mada smo mi dobili i neke flašice sa mineralnom vodom nisu nam bile dovoljne jer je bilo jako toplo i zagušljivo...

Ja sam učila iz knjige, a pred kraj sam samo ponavljala iz skripte.
Ako nešto još nekog zanima slobodno pitajte, i srećno svima!
[ Ivan i Aleksandra @ 07.05.2013. 09:03 ] @
Polagala sam pre desetak dana u Beogradu i polozila . Ispit sam spremala iz knjige. Spremala sam ga mnogo ozbiljnije nego sto je trebalo. Svi ispitivaci su bili i vise nego korektni. Sto se ustavnog dela tice, ispitivao je mladji muskarac, koji je ok. Dobijes dva pitanja i biras na koje ces da odgovaras. Meni je dao da biram izmedju podele vlasti i sastava Vlade. Pricala sam drugo pitanje, brzo i jasno. Nisam celo ispricala, zahvalio se i rekao polozili ste. Kancelarijsko je bio jedan stariji covek, korektan i kada sam videla kako je pojedince pustao da prodju, bilo mi je zao sto sam toliko ucila. Vadili su se na foru, jao nemojte me oboriti -treba mi za posao, ja putujem odavde-odande i ok. Mada je on jedini i obarao tog dana. Ne znam na koju foru oni nisu prosli. Mene je pitao skraceni delovodnik i to sam rekla sve. On voli da pita kada se sta zakljucuje, da li je bolje koristiti kartice ili skraceni delovodnik..Pored skracenog delovodnika, najcesce pita popis akata. Zena koja ispituje kancelarijsko poslovanje je daleko rigoroznija, koliko sam ja cula. Ispitivaca iz radnog prava je tesko i opisati. Rekla sam da radim na privremeno povremenim poslovima odmah i to me je i pitao..pocela sam da pricam i on mi se zahvalio.Sumnjam da sam i minut bila unutra.Najcesce pitanje su mu pripravnici. To je jedan stariji gospodin, nasmejan i sa njim nikakvih problema nema. Sto se tice drzavnog uredjenja ispitivala me je gospodja koja bukvalno trazi po dve recenice.Ulazilo nas je po troje. Pitala je da se nabroje nacela, sluzbeni jezik, organe opstine.Mene je pitala poslednja dva. Svako me je prekinula posle dve recenice i manje..i to je to...Sto se tice drzavnog, sada bih svakog savetovala da uci bez udubljivanja, najosnovnije podele i to je to. Ustavni deo nije bio tezak. Imali smo srece, ispitivac nam je bila mlada devojka, koja je ispitivala brzo i kratko, nije nesto zahtevala i ona je pustala neke koji su jedva natucali i lupetali. Pitala me je Sud pravde i pravo EU. Cula sam da pita da nabrojis drzave koje nisu stekle uslove za uvodjenje evra i slicno. Pravo EU, sam ispricala, prekinula me je na pola, a Sud pravde sam pocela i kod opstih pravobranilaca me je prekinula, pitala koliko ih ima i to je to. I da nisam znala, ne verujem da me ne bi pustila.
Kolega koji je polagao dva meseca pre mene je imao slicna iskustva sa Ustavom, drzavnim uredjenjem i radnim zakonodavstvom. Iz kancelarijskog mu je bila neka zena koja je bila zahtevna. Pitala ga je dostavljanje akata u rad i primanje poste putem postanske sluzbe. Ako zapnes hoce da pomogne. Naucite sta je podnesak, akt, predmet, dosije.....Iz EU mu je bila neka druga zena, ali je i ona ok. Pitala je Lisabonski sporazum, a drugog se ne secam. Opet iskustva naseg drugog kolege su da se profesor iz Ustava nije pojavio, pa su polagali taj deo pismeno, kod neke gospodje. Kao sto vidite sve varijente su moguce. Moj savet je da ne mucite sebe previse, da opusteno izadjete, pricajte, cupajte se, vadite, samo nemojte da cutite i bice ok. Ispit ni malo nije tezak. Puno srece svima!
[ lenanina @ 30.05.2013. 17:26 ] @
da li neko zna imena ispitivaca u beogradu za drzavni ispit sa visom strucnom spremom
[ awsd @ 01.06.2013. 10:06 ] @
Zdravo svima,
Polagao sam drzavni strucni ispit 16.05.2013. u Beogradu (visoka strucna sprema). Za ucenje svih pet ispita koristio sam i skripte i knjigu (mislim da je tako najbolje). Ima raznih skripti koje kruze medju polagacima, pa sam ja nabavio dve-tri razlicite i video koja je otprilike nabolja. Svakako koristite knjigu, pogotovu zbog kancelarijskog poslovanja (mislim na tabele popisa akata, skracenog delovodnika i sl.) Dve do tri nedelje je sasvim dovoljno da se spremi drzavni, i pri tome na mislim na ucenje od jutra do mraka, po nekoliko sati dnevno je sasvim dovoljno. Moja garnitura profesora je bila sasvim ok. Polagao sam u cetvrtak (polaze se i u utorkom), pa se profesori menjaju. Polozio sam cetiri ispita iz prve, a pao sam ispit iz drzavne uprave (nisam ga skoro ni pipnuo). 30.05.2013. sam i njega polozio na popravnom ispitu. Sto se tice pitanja i profesora, slucaj je sledeci:

-Radno zakonodavstvo. Pitanja: Odmori i Radno vreme. Ulazi po jedan. Veoma prijatan stariji gospodin kod koga su svi polozili. Cim izgovoris prvu ili prve dve recenice, predje na sledece pitanje (postavlja ih po dva).

-Kancelarijsko poslovanje. Pitanje: Izdavanje potvrde stranci. Ulazi se u grupama (obicno po 4 ili 5). Gospodja od nekih 40-ak godina. Deluje malo strogo. Ume da obori, ali hoce malo i da pomogne ako zastanes. Ne znam iz kog razloga je moju grupu pitala samo po jedno pitanje, sve ostale je pitala po dva. Pita te da pricas celu lekciju. Cuo sam da ako te pita dva pitanja, jedno bude u vidu cele lekcije a drugo nesto krace (npr. sta je fascikla ili sl.).

-Evropska unija. Pitanja: Evropska, carinska i monetarna unija i Evropska centralna banka. Ulazi po dvoje-troje, postavlja po dva pitanja. Mene je ispitivala jedna prijatna gospodja (drugi ispitivac je Rodoljub Sabic koji je malo stroziji), bukvalno treba reci samo jednu ili dve recenice i prolazis ispit opusteno. Npr. za centralnu banku sam rekao da se nalazi u Frankfurtu i da jedina moze da odluci o emitovanju evra i tu me je prekinula. Cuo sam da voli da pita Lisabonski sporazum. Nemoguce je pasti kod nje ako znas makar jednu recenicu. Hoce da pomogne.

-Ustavno uredjenje. Pitanja: Sretenjski ustav, pritvor i simboli drzave. Dakle postavlja po tri pitanja. Ulazi se u grupama po troje. Jedan stariji gospodin, sasvim korektan i hoce da pomogne. Mislim da ni kod njega nije niko pao. Sretenjski sam poceo da pricam i posle dve recenice smo presli na drugo pitanje, druga dva su bila kratka.

-Sistem drzavne uprave. Pitanja:Nacela na kojima se zasniva rad organa drz. uprave i poveravanje nadleznosti. Ulazi po troje. Pita jedan gospodin od 40-ak godina. Voli da zajedno sa polagacem prica u isto vreme, tako da vas mozda malo zbuni ali je u sustini korektan i hoce da pomogne. Ako se ne zna skoro nista, necete poloziti. Na popravnom sam isto polagao kod njega i bio je vise nego korektan, nije mi upadao u rec. Lagano sam polozio iz druge.

Eto, nadam se da vam je ovo malo pomoglo. Imajte na umu da ovo ne mora nista da znaci ako vam budu drugi profesori na polaganju. U sustini, svi su manje-vise korektni i hoce da pomognu na ispitu. Mora da se uci. Kriterijumi nisu isti kao na faxu, neuporedivo je lakse. Niko vas nece "cediti" na ispitu. Odvojite dvadesetak dana da uradite nesto sto ce vam biti korisno do kraja zivota. Srecno svima!
[ drzavni ispit 2013 @ 08.06.2013. 12:09 ] @
Cao svima, da li ima neko ko je polgao drz.ispit u novom sadu sa srednjom skolom? Kakav je kriterijum, koja su najcesca pitanja i na sta bi se trebalo najvise obratiti paznja? Hvala vam svima unapred i veliki pozdrav

[Ovu poruku je menjao drzavni ispit 2013 dana 08.06.2013. u 19:12 GMT+1]
[ predrag nis @ 11.06.2013. 07:39 ] @
Za polaganje drzavnog ispita sta je potrebno osim prijeve,kakva je procedura ,jel treba da si zaposljen i jel treba da imas staz na poslu i koliko treba ili se moze prijaviti i bez toga,ja imam ugovor o radu na sest meseci.
[ miki_ @ 25.06.2013. 21:49 ] @
Polagao sam drzavni strucni ispit u Beogradu visoka SS. Kandidata je imalo oko 40ak. Ucio sam samo iz knjige.

Ono sto bih napomenuo je da je mali prostor a velika guzva, i takva situacija utice na tremu, sve mi se u trenutku pomesalo, ali kad se krene sa polaganjem polako se sve vrati na svoje.

Obratite paznju na Kancelarijsko polovanje tu je bilo obaranja. Imalo sam pitanje oko arhive i postavila mi je 2-3 potpitanja koja su se odnosila na po jednu recenicu. Mada oni koji su pitanje znali od a-s nije ih vise nista pitala. Ispituje plavokosa profesorica (deluje ozbiljna) :) .

Evropska unija- ispitivala je jedna mlada i zgodna profesorica vecinom su se pitanja odnosila na ugovore, institucije, pravo EU, meni su pitanja bila Specificnost EU i propisi koje donosi EU. Ono sto je kod fino na ovom ispitu postoji par minuta vremena za koncept a profesorica je voljna da pomogne u onoj meri da vas podseti ali ako neznate nista :(.

Ustav- Stariji gospodin je bio ispitivac, ozbiljan, trazi osnovne stvari. Prvo pita gde radis i onda prilagodi pitanje. Vecinu je pitao po jedno pitanje iz onih licnih prava. NPR pravo izbora, pravo na rad isl. Meni je pitanje bilo pravo na izbor i organi lokalne samouprave. to su kao blic pitanja za 1 min zavrsavas kod njega.

Drzavna uprava. Jedan srednjovecni gospodin crne kose. Imao je obicaj da puno galami na ljude koji bi pogresili. Jako se nervirao kad nego pogresi nesto. Ali se ipak trudio da pomogne. Oni koji nisu znali nista :(

Radno zakonodavstvo- ispitivao je jedan stariji gospodin. Kod njega sam prvo polagao. Jako lagano je bilo. Prvo me pitao gde radim i kako radim, jesam li ucio a onda dva lagana pitanja pitao. Nikog nije oborio koliko znam. Zao mi je sto sam toliko ucio ovu oblast jer je bas obimno.

Tog dana je navise kandidata ostalo na popravnom iz:

-Kancelarijskog poslovanja

-Drzavne uprave

- Ustava i EU mislim da je podjedanko bilo oborenih kandidata.

Ako vam kazu da je lako nije. Mora se znati ako mislite da polozite, mada nije neki bauk.

Puno srece zelim svima koji polazu, ako vas interesuje jos neki detalj pitajte.
[ angie27 @ 10.09.2013. 23:58 ] @
Posto sam ovde na forumu nasla neke informacije koje su mi dosta pomogle u vezi sa polaganjem Drzavnog strucnog ispita, resila sam da napisem moje iskustvo i da eventualno i ja na taj nacin nekome pomognem.
Danas, 10.09.2013., sam polagala Drzavni strucni ispit u Beogradu, za visoku strucnu spremu. Generalni utisak je da su ispitivaci vrlo korektni. Svi su bili spremni da pomognu, ali je moralo da se zna barem nesto da se kaze. Takodje, vecina njih je kandidate prekidala posle dve tri recenice, naravno, ukoliko su bile tacne i zahvalila im se, odnosno polozili su. Tako je i meni bilo. Mislim da je najvazniji utisak koji ostavite kad udjete, da pokazete da ste sigurni u sebe i da prve dve recenice budu sigurne.

Sto se tice pitanja, meni su bila:

Sistem drzavne uprave: Pravilnik o sistematizaciji radnih mesta
Radno zakonodavstvo: Stupanje na rad i Drzavni strucni ispit
Kancelarijsko poslovanje: Potvrda o prijemu podneska
EU: Evropska centralna banka
Ustavno uredjenje: Referendum

Eto, nadam se da sam nekome pomogla.
Pozdrav!
[ vladanko007 @ 13.09.2013. 11:55 ] @
Juče sam polagao stručni ispit, u Beogradu. S obzirom da sam ovde pročitao neke vredne informacije, red je da se odužim, sa svojim iskustvima.
Bilo nas je oko 50, od toga će 8-9 morati na popravni, niko nije pao skroz. Ispitivači su više nego korektni. Ja sam znao sve što su me pitali i prekidali su me u
trećoj-četvroj rečenici; nije potrebno da znate celu lekciju jer nećete ni stići da je ispričate. Kod većih nabrajanja ne morate da se setite svih stavki. Skoro svi koji
idu na popravni, idu iz kancelarijskog poslovanja (i jedan iz državne uprave), mada se čovek zaista trudi da Vam pomogne i možete nešto i da ne znate, ide dalje.
(pitao je jednu za datum do kada se predaje popis akata pa je pustio da lupa datume dok nije pogodila). On je jedini tražio detalje, mene je pitao kartoteku i kako se obeležavaju
brojevi u brojčanom kartonu (plava pa crvena olovka).
Ostala pitanja:
EU-da nabrojim institucije EU i onda malo detaljnije o odboru regija
USTAV-Vladavina prava (ako želite pišete kratak koncept dok drugi odgovaraju)
RADNO-Probni rad, Plate, Zarade (bez detaljisanja i potpitanja)
Državna uprava- Sastav Vlade, Uređenje Ministarstva

Čini mi se da niko ne pita "teške" i obimne lekcije. Ispitivači se zaista trude da vas ne obore, ali moj savet je da o svakoj lekciji znate bar osnovne stvari.
Poredeći sa ispitom na fakultetu (onom pravom, ne privatnom), kriterijumu su realno dosta dosta niži. Ali ipak, nemojte otići nespremni jer samo gledajući
u ispitivača sigurno nećete položiti.[ TorbicaNs @ 30.09.2013. 15:07 ] @
Cao,

uskoro polazem drzavni u Novom Sadu, pa me zanima da li se svaki predmet polaze u istoj kancelariji, samo se ispitivaci smenjuju, ili polazem jedan u jednoj, pa drugi u drugoj kancelariji itd. da mogu izmedju setanja da ponovim za naredni predmet ili pustim nekog pre mene da polaze kako bih se malo podsetila iz knjige. Cisto da mogu da vizualizujem. Opisi mi malo to, ulazi ko kad hoce ili ne?

Hvala unapred.
[ MANČESTER JUN @ 17.10.2013. 11:40 ] @
Kolege molim Vas iznesite svoje utiske sa polaganja, Vi koji ste skoro polagali, i kažite nam od kolike pomoći može da nam bude ona skripta od 57 strana. Napišite koja pitanja profesori najčešče postavljaju.
Unapred hvala!
[ ivanaki @ 06.11.2013. 13:55 ] @
Pozdrav svima, treba da polazem DSI za dve nedelje u Novom Sadu i vec ucim dvadesetak dana. Uzasno mi tesko ide jer su to sve materije meni strane jer nisam pravnik. Prirucnik i skriptu imam, medjutim, zapela sam kod sistema drzavne uprave i nikako ne mogu da savladam uredjenja. Posto sam vizuelni tip, da li neko mozda ima neki sematski prikaz uredjenja vlade, sastava vlade jer mesam pojmove i nikako ne mogu da ih povezem i smestim. Rok je kratak i hvata me panika. Tacnije, uredjenje vlade ne mogu da smestim sa sastavom vlade. Hvala unapred. Nadam se da ce mi neko pomoci jer sam se totalno izgubila a ostale su mi jos tri materije da savladam u ovom kratkom roku. I na kraju, ako neko ko je skoro polagao u NS moze izneti svoje iskustvo, jer sam preplasena a to me koci u daljem radu.
[ oker @ 08.12.2013. 08:35 ] @
Zdravo svima!!!
Nedavno sam konkurisao za posao u jednoj lokalnoj samoupravi, i uslov u konkursu jeizmedjuostalih bio i "POLOZEN DRZAVNI ISPIT".
Medjutim, iako sam jedini imao sve uslove koji su naznaceni u Konkursu, nisam primljen, vec je primljena osoba koja nema polozen ispit.
Tuzio sam, ali vec godinu dana se nista ne desava, sudjenje jos nije zakazano.
Interesuje me da li je neko imao slicno iskustvo i sta mislite da li imam sansi da dobijem spor.
Hvala !!!
[ Njujork @ 31.03.2014. 07:52 ] @
Molim clanove koji su imaju sveza iskustva vezano za polaganje u Bg za visoku strucnu spremu da ih podele sa nama koje to jos ceka (mene negde u junu). Interesuje me i da li je dovoljno uciti iz skripte, ako nekom treba mogu je poslati.
[ Njujork @ 09.05.2014. 22:38 ] @
Juce sam polagala u Bg za VSS. Polozila sam svih 5, mislim da smo imali srece sa ispitivacima, svi su bili korketni.
Rad-stariji covek, simpatican, raspricao se on sa svima, vrteo ista pitanja i vecina je mogla da bira jedno pitanje. Imala sam probni rad i vrste drzavnih sluzbenika.
EU- pisali pismeno, svako je dobio unapred odstampano 2 pitanja na papiru, ja sam dobila osnivacki akti EU i organi EU
Ustav- po jedno pitanje svakom, vrlo kratko je trajalo ispitivanje, meni podela vlasti, ali bukvalno sam samo rekla jednu recenicu i prekinuo me je.
Sistem- tu je trazio da se bas precizno izrazavamo, nije bas trpeo lupetanja, ali u sustini ok i hoce da izvuce iz tebe sto vise, ja imala nacela rada i samo da nabrojim organe opstine
Kancelarijsko- stigla tek oko pola 7 na ispit pa je dosta ekspresno ispitivala, po 4 smo ulazili, svakom jedno pitanje, meni rokovnik. prekida na pola kad vidi da znas.
Puno srece svima koji tek teba da polazu.
[ Zale73 @ 06.05.2019. 16:31 ] @
Molim one koji su skoro polagali državni stručni ispit, da ako mogu napišu svoja iskustva. Zanima me opšte zapažanje onih koji su DSI vec polagali (od ovih pet predmeta-za Visoku SS :Ustavno uredjenje, Osnovi sistema Evropske unije, Sistem drzavne uprave, Radno zakonodavstvo i Upravni postupak sa elementima kancelarijskog poslovanja i upravni spor. Na koji najviše obratiti pažnju, da li profe pitaju ''iz glave'' i koliko u proseku traje sve to (nisam iz BG). Takodje bih zamolio, "Abu Simbel", ukoliko zeli, da mi posalje Skriptu za polaganje Drzavnog strucnog ispita na mejl: [email protected] Unapred joj se srdacno zahvaljujem. Takodje se zahvaljujem svima na forumu na bilo kakvoj pomoci u vezi ove teme.
[ MaliMegi @ 22.01.2020. 20:09 ] @
Da li neko može da mi pošalje skriptu, hitno mi je, bila bih mu zahvalna. Hvala unapred!!!
U panici sam, polažem za tri nedelje.
[email protected]
[ gruja1234 @ 01.04.2020. 16:50 ] @
Poštovani,
Pripremam se za polaganje državnog stručnog ispita za kandidate sa visokom stručnom spremom.
Zamolio bih ako neko od učesnika foruma ima skraćenu verziju skripte da mi pošalje na mejl: [email protected]
Skraćena verzija skripte mnogo bi mi pomogla.
Ako imate neki savet, preporuku, vaše iskustvo prilikom polaganja ispita, sve će mi dobro doći.

Unapred se zahvaljujem na pomoći.
[ gruja1234 @ 01.04.2020. 17:53 ] @
Poštovani Zaviša,
Da li mogu da Vas zamolim da mi preneste Vaša iskustva sa polaganja državnog ispita, koliko su zahtevni, šta je najteže, koliko ste se vremenski pripremali?
Da li imate skraćenu verziju skripte?
Unapred se zahvaljujem na odgovoru.