[ vlada1970 @ 16.03.2011. 03:42 ] @
Procitah na baguje.com blogu da je google uveo unlimited storage za picasa album ako uploadujete slike manje od 800px i videe krace od 15 minuta. Stvarno zanimljivo i korisno. Posto sam do sada najvise koristio flickr, malo cu da predjem i na picasa-u sada.

http://bit.ly/fYFaV6

i na engleskom:

http://bit.ly/fiQAnc
[ Shadowed @ 16.03.2011. 06:37 ] @
Probaj da upload-ujes 100GB, da vi's kako je unlimited :)
[ vlada1970 @ 16.03.2011. 20:31 ] @
Videcemo, mozda i dostignem nekad 100 GB.

Mada se secam kad se chrome reklamirao kao browser kome je cilj da skoro sve bude u "cloud"-u. I da cemo malo po malo dobijati opcije koje ce nam omoguciti da nista ne moramo da drzimo na svom kompjuteru. Moguce da se sa ovim polako priblizavaju toj ideji u google-u.
[ del-boy @ 17.03.2011. 07:49 ] @
Ha, a baš sam pre neki dan kupio 20GB na picasi. Ali ako je na mene uticala ova promena (ne vidim nikakvo obaveštenje na picasi, možda treba vremena da se propagira svima, a možda i ima uticaja što koristim Google Apps nalog) onda mi ništa ne znači pošto mi i dalje stoji isto zauzeće kao pre par dana. A i bolje mi je da plati tih $5 godišnje i da imam slike u solidnom kvalitetu nego da smanjujem sve...

Korisno je za share, ali za backup ću se držati full rezolucije :)
[ enthusy @ 17.03.2011. 12:56 ] @
@del-boy, uočljivo obaveštenje verovatno niko nije dobio. Ja sam takođe na Google Apps i pre 10-ak dana sam kupio 20GB (više zbog Dokumenata nego zbog Pikase), a obaveštenje o promeni računanja malih slika sam video u Pikasi pod Options - New Features. To je najviše poklon za blogere i ljude koji vole da dele interesantne slike, a za čuvanje ličnih fotografije je prilično besmileno.

Što se tiče toga da li je ovo korak da svima sve bude u "oblaku", treba shvatiti da sve mora da se finansira na neki način. Očekivati dovoljno prostora da se svi u potpunosti raskomote na Gugl serverima, a da ništa ne plate nije baš realno. Eventualno rešenje je da im se svi servisi nakite reklamnim banerima kao što je to slučaj sa Gmail-om. Gugl jeste gigant, ali ne toliki da finansira ceo svet.
[ vlada1970 @ 18.03.2011. 03:02 ] @
Postoji oficijelno obavestenje :

Citat:
Account Storage Quota

Picasa Web Albums offers 1GB of free storage for photos and videos. When you run out of space you can purchase additional storage for $0.25 per GB. Photos less than 800 pixels x 800 pixels and video less than 15 minutes long that are uploaded to Picasa Web Album, Blogger, or Buzz don't count towards your storage quota.

updated 03/08/2011


http://picasa.google.com/support/bin/answer.py?answer=43879

Iskoristicu ovaj post da ne bih pravio novi, a ako moderatori misle da nije ovde mesto za ovu pricu, probacu da podelim temu. - Iskreno, mene ideja "cloud"-a iliti oblaka odusevljava. Otkako sam cuo za taj izraz, odmah sam imao viziju koliko bi to pomoglo korisniku u koriscenju interneta. Mada opet, ima tu i bezbedonosnih problema ( jer ako bi sve drzali online, morali bi to dobro da zastitimo ).

Sad vec imamo mogucnost da dokumente, fotografije, videe, graficke projekte raznih vrsta itd, editujemo online u online servisima. Mnogi su i besplatni. Google Docs na primer, Picnic u Picasi itd, itd. Onda mogucnost da sinhronizujemo skoro ceo profil browsera ( firefox sync, chrome sync, last pass za passworde, xmarks za sve osim passworda ). Da ne pricam o drzanju fajlova online , jer to svi vec znaju i mnogi koriste.

Jedno bih jedino izdvojio, a inace me to fascinira. Jer pre nekih par meseci negde na netu naleteh na tekst gde lik pita da li je moguce imati online account za browser, bilo firefox, chrome itd? Po meni, kad to budu omogucili, bice fantasticno. Jer nikakvih sinhronizacija vise ne bi bilo potrebno, pa makar sedali cesto i za totalno tudj kompjuter. Uvek bi preko doticnog browsera ( koji ima kakve god svoje zapamcene postavke ) mogli da se online povezete sa svojim browser nalogom i da koristite sva svoja namestanja-postavke i zapamcene passworde, bookmarkse, extenzije, shortcut-ove itd i da se na kraju samo odlogujete i ostavite korisceni browser netaknut. Kapiram da bi celokupan takav online nalog koristio otprilike mesta na serveru onoliki koliki je i sada nas browser folder, i ako bi trebali i da placamo za to mesto na serveru, da bi mnogima bilo atraktivno.

Slazem se enthusy da to ne bi moglo da bude free, ali sto da ne, i placanje za kompletan oblak bi bilo vrlo interesantno meni. A verujem i mnogima. Za odredjenu pristojno normalnu sumu novaca, vise ne bih brinuo na koji komp sedam, da li cu imati svoje podatke uvek dostupne na jednom mestu itd itd.
[ Pajica Ristic @ 30.01.2012. 13:42 ] @
ima li načine da se izbrišu svi albumi iz picasa web albuma, a da ne mora jedan po jedan ?
[ vlada1970 @ 30.01.2012. 17:14 ] @
Koliko vidim ne postoji na web albumu, tj. online grupno brisanje, jedino sto mi pada na pamet da mozda moze preko picasa3 aplikacije. Nemam sad vremena da otvaram picasa aplikaciju ( desktop uploader ) ali mozda tu ima necega za to.

Ili procitaj ovu stranicu:

http://code.google.com/p/googlecl/ i ovu
http://moririn-web.blogspot.co...honimport-sysimport-gdata.html

[ Pajica Ristic @ 31.01.2012. 10:37 ] @
dva sata sam brisao ručno...