[ Predrag Supurovic @ 16.03.2011. 19:26 ] @
Postoji li negde neka konkretna informacija, uputstvom primeri, tesni kljucevi i sta vec sve koji mogu dapomognu u implementaciji elektrosnkog poptisa i EDI?

Trazim danima ali nista konkretno nisam nasao na ovu temu.

U sustini hocu da saznam kako mogu da u postojiceni program dodam mogucnost elektronskog potpisa dokumenata i njihovo slanje u EDI obliku.

Sve sto sam nasao je suva i apstraktna teroija, nigde nista konkretno.
[ twiddle @ 16.03.2011. 20:11 ] @
Možda za početak nisu loši neki zapisi Gorana Rakića, koji se do sada dosta bavio domaćim sertifikatima, potpisima itd.
http://blog.goranrakic.com/

Dalje, Goran Vučković je napravio nekoliko aplikacija koje demonstriraju upotrebu e-potpisa:
http://blog.b92.net/blog/3444/Goran-Vuckovic/

Takođe, tu je i ekipa sa foruma portala e-uprave:
http://eparticipacija.euprava..../default.aspx?g=topics&f=3

Pozdrav,
Sloba

[ Goran Rakić @ 16.03.2011. 21:18 ] @
Peđa, šta je EDI, je li to neki propisani binarni format ili XML šema?

Koji standard se koristi za elektronski (digitalni) potpis, PKCS#7/CAdES, XAdES?

Hajde malo više detalja šta tačno želiš?
[ Predrag Supurovic @ 17.03.2011. 10:46 ] @
EDI je tekstualni format ali, nažalost, nije XML nego neki krpež izmišljen još pre XML-a pa je tako ostalo do danas. Kad čovek uzme da čita specifikaciju samo mu se digne kosa na glavi.

To je sad sa ozakonjivanjem elekronskog potpisa postlo aktuelno i vć su neke firme počele da traže od svojih kupaca i dobavljača da koriste EDI za dokumentaciju. Što se tiče implementacije, obično se svodi na kupovinu gotovog rešenja.

Elektronski potpis je onakakav kakvim ga je valjda naš Zakon predivdeo. Nisam mnogo iskopao o tome, zato i rekoh, sve što sam našao je u domenu teorije bez nekih praktičnih primera.
[ Goran Rakić @ 17.03.2011. 13:39 ] @
Zakon o elektronskom potpisu kao ni Direktiva o elektronskom potpisu EU sa kojom je usaglašen, se ne odnosi na konkretno tehničko rešenje.

Pravilnik o tehničko-tehnološkim postupcima i kriterijumima“ (skr.), za kvalifikovani elektronski potpis određuje primenu PKI i kvalifikovanih elektronskih sertifikata u X509v3 formatu. Sam format elektronski potpisanog dokumenta (Pravilnik, član 9) može biti PKCS#7/CMS, CAdES, XAdES ili u slučaju PDF dokumenta PAdES.

Po opisu, tebi bi ovaj prvi standard odgovorao, ali radi interoperabilnosti kako ne bi svako smišljao svoju šemu pretpostavljam da sam EDI format (postoji li neki standard za to?, RFC dokument?) definiše koji format se koristi. Taj format treba da odredi da li se potpis umeće negde u dokument (embedded) ili se struktura potpisa omotava oko dokumenta (enveloped). Postoji i varijanta da se potpis i dokument isporučuju razdvojeno (deattached).