[ 44250 @ 20.03.2011. 06:02 ] @
http://www.youtube.com/watch?v=TEzGJiufdII Otvorite link,pogledajte pa prokomentarišite. Ja sam se obradovao-baš! |
[ 44250 @ 20.03.2011. 06:02 ] @
[ vulejohn @ 20.03.2011. 07:58 ] @
To pojačalo svira kao kurton...
[ nikko @ 20.03.2011. 08:16 ] @
Kako "kurton" svira??
Slusao pojacalo ili samo onako?? [ percom @ 20.03.2011. 08:24 ] @
Citat: vulejohn: To pojačalo svira kao kurton... Šta, platio si ga 12000 eura i razočarao si se ili su ti ga poklonili ali se tebi ne sviđa? S obzirom da se u prilogu govori o maloj seriji koja je otišla na prezentacije, gde si ga to ti testirao da odem i ja pa da ga čujem? [ ToMiCc @ 20.03.2011. 10:10 ] @
Mozes pricati sta hoces , tek ce da zazivi to... Treba malo vremena da ljudi profesionalci , kriticari cuju to pojacalo i opisu ga... Ovako sto par likova govori da je to najbolje na svetu to ne znaci nista.. I Gadafi je sa svojim predstavnicima tvrdio da u njegovoj zemlji nema problema iako pola sveta vidi drugacije :D
[ d.veljko83 @ 20.03.2011. 10:41 ] @
[ vulejohn @ 20.03.2011. 14:35 ] @
Pojačalo i dva potpuno različita para zvučmika dotične firme mogao je svako slušati pre jedno godinu-dve na prezentaciji u Beogradu...ponavljam, kurton!
To što je neko nesiguran u svoj sluh(sud) pa mu je potrebna cena ili mišljenje nekog plaćenog novinara je nešto sasvim drugo.. Ovo je podforum samograditelja, bar bi vi trebalo da znate šta svira kod pojačala..i koliko to košta.. [ sonic11318 @ 20.03.2011. 15:27 ] @
He 12 soma evra 1 kw snage na ove male kutijice 2 sistemske ne kapiram šta će mu tolka snaga da bi fino zvučalo..
Obično na lampašima ide manja snaga visok kvalitet i vrlo osetljivi zvučnici..A dal se čuju redovi violina sad je relativna stvar.. Dok ne čujem neki rok 70 tih beš testiranje s violinama.. [ PPZ @ 20.03.2011. 17:42 ] @
Problem je u recima autora da je pojacalo zadrzalo "lampaski" zvuk, blablabla, i onda dalje navodi kako im je cilj bio da naprave pojacalo koje ce dati sto PRIRODNIJI ZVUK...
Ko iole zna ista o tematici zna da su lampe sve ali ne savrsene i prirodnije... Da, lampe imaju DRUGACIJI zvuk od tranzistora, ali to ne mora uvek da znaci da je zvuk prirodniji... Eh, sta radi reklama... I ovde postoje mnogi koji tvrde da su njihova pojacala najbolja, ja mislim da ih je najbolje zatvoriti u jednu sobu da se potuku, pa ko izvuce zivu glavu njegovo je najbolje ![]() Da se razumemo, ne potcenjujem niposto ovo sto je napravljeno, ali dok vidim gornji poklopac pojacala od pleksiglasa i digitalni selektor ulaza jasno mi je da je pojacalo napravljeno za sminku, a ne za kvalitet.Pa makar kostalo i 12 kila novaca... Ja bih recimo pre uzeo nesto ovako: http://www.tsakiridis-devices.com/integrated_amplifiers.html Nego to "cudoviste" od 1000W (koje istini za volju i nemam gde da odvrnem, a retko ko od nas i ima, osim ako poseduje stadion). [ nkrgovic @ 20.03.2011. 18:40 ] @
U odnosu na pre godinu dana svira malo bolje... Odradili su i oni tuning, doktore :D. Slusao sam ga jesenas na HiFiles Show-u u Holiday In-u (ovom nasem, preko puta Vera, na NBG-u), mnogo bolje nego pre godinu i nesto. I da, zvucnici nisu proizvod iste kuce, vec neke druge, sa kojim su oni u dobrom odnosu. Zadnji put je sviralo dosta dobro.
Naravno, vrlo je daleko od "najboljeg". Meni zvuci previse lampaski, ali ima ko to voli. Ne bi ga kupio, ni da imam da dam taj novac na to (kupio bi nesto drugo), ali nije bas da kao sto Vule kaze. [ Luccio @ 20.03.2011. 19:07 ] @
E pa ova Srbija je puna kritičara koji su popili svo znanje sveta pa moraju da kritikuju a da nikada nisu ni čuli zvuk koji izlazi iz nekog uredjaja koji oni pljuju .
Citat: PPZ:Nego to "cudoviste" od 1000W (koje istini za volju i nemam gde da odvrnem, a retko ko od nas i ima, osim ako poseduje stadion). Pa ti da si toliki poznavalac audio tehnike nikada ne bi odvalio ovakav biser . Pa nisu bre oni napravili pojačalo od 1000 W da bi se odvrtalo do kraja već da bi se i na 20 % snage svaki zvuk čisto čuo . I to što tebi to nije ništa naročito nekima koji se bolje razumeju u Hi-Fi je itekako dobro . [ PPZ @ 20.03.2011. 20:51 ] @
Citat: Luccio: E pa ova Srbija je puna kritičara koji su popili svo znanje sveta pa moraju da kritikuju a da nikada nisu ni čuli zvuk koji izlazi iz nekog uredjaja koji oni pljuju . Pa ti da si toliki poznavalac audio tehnike nikada ne bi odvalio ovakav biser . Pa nisu bre oni napravili pojačalo od 1000 W da bi se odvrtalo do kraja već da bi se i na 20 % snage svaki zvuk čisto čuo . I to što tebi to nije ništa naročito nekima koji se bolje razumeju u Hi-Fi je itekako dobro . A ti si ga znaci cuo? Ili si preslikao ovu stranicu iz novina, pa prosipas pamet? Ako ne znas engleski, evo ja cu ti prevesti - kaze PUBLISHER'S CHOICE, iliti IZBOR IZDAVACA doticnog casopisa.To sto se nekom novinaru svidelo pojacalo nije nikakvo merilo, a ja te izvestavam posto ocigledno nemas pojma o cemu pricas da to pojacalo moze da ima i 100W po kanalu, opet ti i jos 95% ljudi nece primetiti nikakvu razliku u kvalitetu na 10-15W snage koliko se 90% vremena koristi u jednom normalnom stanu.Nema veze, nemoj da te to vredja, ima vremena, naucices, ako se dovoljno budes trudio ![]() Ja sam cuo preko 100 pojacala i bar toliko pari zvucnika u zivotu, i mislim da NESTO znam o tome (nisam preveliki strucnjak, priznajem), ali CEO ZIVOT se bavim elektronikom, i ZNAM sta moze a sta ne da smeta signalu i izoblicenjima u istom. I veruj mi da jako dobro znam koliko kosta da se jedno takvo pojacalo napravi.A ovo ne da ne vredi 12.000, nego mozda ni pola tog novca... [ APEXaudio @ 20.03.2011. 22:08 ] @
'Koliko para toliko muzike, mnogo vise para malo vise muzike'. Granica mora negde da se postavi, koliko treba da kosta audio uredjaj, a koliko auto ili stan? Sve sto je potrebno za vrhunski zvuk pojacala moze da se uradi do 1000e, za sve preko te cene vazi drugi deo izreke, ali to ljude koji kupuju precenjene uredjaje ne zanima. Ovde sigurno nece biti komentara od nekog ko je kupio pojacalo od 12000e, njega sigurno ne zanimaju ni karakteristike ni zvuk, a pogotovu ga ne zanima samogradnja iako su ove manufakture mnogo blize samogradnji nego industrijskim uredjajima.
http://www.highendpalace.com/CES_&_THE_SHOW.htm [ nikko @ 20.03.2011. 22:21 ] @
Tja opet ja ne vidm sta se ljute i o cemu je ovdje prica???
Najbolje pojacalo,cemu,jel to postoji najbolje auto,najbolje pice jok.Koliko to kosta druga stvar??? Jeli ovo puno para??E pa ne znam,meni jeste nekome nije,a ovdje se radi O: Premapu Dac-u Pojacalu Zadnji sajam na kojem sam bio nije bilo sistema ispod par desetaka kila ojra,da iole dobro rade.Meni lampe ne leze,ali meni,ovo nisam jos cuo. Ono sta meni smeta ako ko moze bolje samo naprijed,medju tim tu je "sracka"dosta doktora,umjetnika koji nisu nista napravili ali ono bas. Ocemo pricati o recimo Srajan Ebaen,Glen Wagenknecht,Marja & Henk itd...,recenzije koje prave nisu ok????Znam ja vrlo dobro kako to funkcionise ali ljudi to je reklama,proizvod.Ako gaincart kosta 2000 ojra,parce lima dva cipa,iljudi ga kupuju.Nisam vidioJapanca koji je blatio svoje ljude u reko to je preskupo to ne valja????? Ljudi meni je drago da neko sa ovih nama istih prostora nesto napravi,bilo ko. Pozdrav svima [ nikko @ 20.03.2011. 22:23 ] @
Mile svaka cast
![]() [ Luccio @ 20.03.2011. 23:11 ] @
Citat: nikko:Nisam vidioJapanca koji je blatio svoje ljude u reko to je preskupo to ne valja????? Ljudi meni je drago da neko sa ovih nama istih prostora nesto napravi,bilo ko. Pozdrav svima Upravo to . Odmah se nađe neki dežurni Srbin da kaže kako on može bolje, kako su to gluposti , itd . [ mserifov @ 20.03.2011. 23:31 ] @
Svka cast ljudima. Na pojacalu ja sam odusevljen. Ja bi radio da imam znanja da budem dio ovakvog tim-a ljudi. Kaze zvuci ko kurton. Ljudi slusaju LG kucna kina sa nekim TDA kolom pa kad lupi ono malo TEPSIJA bass-a. Svjedno im kazu uj sto DERE. Ha ja. Ja vjerujem da ima vrhunski zuvk. Onoliko koliko sam uspio da vidim kvaliteta izrade je vrhunska i pojcalo je extra.
Bas bi volio da im krene biznis i da rade ovo pojacalo u vecoj serij. Da bar u moj okolini ima ljudi sa ovakvom incijativom rado bi ih molio da radim kod njih. [ PPZ @ 20.03.2011. 23:43 ] @
Citat: Luccio: Upravo to . Odmah se nađe neki dežurni Srbin da kaže kako on može bolje, kako su to gluposti , itd . Ako je ovo bilo na moj racun, onda niti sam rekao da mogu bolje, niti da su gluposti.Rekao sam da je proizvod debelo precenjen i ni da ne vredi te pare.Mile (APEXaudio) je jako dobro opisao sve ono sto ja mislim... [ APEXaudio @ 21.03.2011. 00:02 ] @
Izmedju dve krajnosti mini-linija i high-enda postoji zlatna sredina gde je najpovoljniji odnos cena/zvuk.
Evo jedan primer, Pioneer A9 dizajn i konstrukcija (dual mono) nedostizna u manufakturi za tu cenu uredjaja. Goldmund ugradjuje Pioneer CD player od 400e u svoje kuciste i prodaje za 20000e, takodje koristi uproscenu Hitachi semu za svoje mosfet pojacalo od 100000e! Zato mene high-end odavno ne interesuje, najvise moze da se nauci iz komercijalnih uredjaja. Takodje mislim da na ovom forumu ne bi smelo da prodju hvalospevi trgovaca kako nesto toliko dobro zvuci da vredi platiti desetak hiljada evra za uredjaj koji u materijalu vredi 500e, za toliko bi svako ko se bavi samogradnjom trebalo da bude upucen. ![]() ![]() [Ovu poruku je menjao APEXaudio dana 21.03.2011. u 01:43 GMT+1] [ vulejohn @ 21.03.2011. 05:30 ] @
Citat: mserifov: Svka cast ljudima. Na pojacalu ja sam odusevljen. Ja bi radio da imam znanja da budem dio ovakvog tim-a ljudi. Kaze zvuci ko kurton. Ljudi slusaju LG kucna kina sa nekim TDA kolom pa kad lupi ono malo TEPSIJA bass-a. Svjedno im kazu uj sto DERE. Ha ja. Ja vjerujem da ima vrhunski zuvk. Onoliko koliko sam uspio da vidim kvaliteta izrade je vrhunska i pojcalo je extra. OK, ti ga nisi čuo ali vjeruješ da ima vrhunski zvuk, mi koji smo ga slušali i ne mislimo tako smo budale!? Ej Bosno moja.. [ 44250 @ 21.03.2011. 05:52 ] @
Citat: vulejohn: OK, ti ga nisi čuo ali vjeruješ da ima vrhunski zvuk, mi koji smo ga slušali i ne mislimo tako smo budale!? Ej Bosno moja.. Malo "o´ladite" komentare,nisam pokrenuo temu da bi se neko vređao nego da se kaže svoje mišljenje. Nikko,APEX i mšerifov znaju o čemu govorim. Svaki komentar je ok sve dok se ne veđaju drugi ljudi. Pozdrav svima! [ triac @ 21.03.2011. 05:54 ] @
Citat: Uzeo si dobar primer pojacala. Imao sam prilike da vidim neke domace poznate firme sa konstrukcijom pojacala (lampaska) i za pare koliko traze mogli su da urade pedantnije smestanje kabla, lemljenje komponeti, skuplje komponente... Medjutim ako je ulozio u materijal 500 evra sto cisto sumnjam nas gedza mora da ga naplati 2000-6000 evra, Srpska posla. Mislim znam, jedinstvenost u svetu mora se plati... I pitanje ko ce to da servisira kada autor toga eventualno capne, nema lokalnog zvanicnog servisa nego teraj licno ili postom.... Ja sam uvek bio za poznate firme i za dobru fabricku izradu. A i brate mili lakse se preproda ko je cuo za Audio Ekstazi, Mitar Nota, Damikon, Kolostas Fidelity... firme (niko,doduse sada sam ih izmislio). Jest da kod firme platis ime ali imas i neku pozadinu. E sad oko zvuka, precenjena stvar. Da bi to bilo to a sa skupim uredjajima, treba imati odgovarajuce i dobro uparene komponente, akusticki obradjenu sobu, dobro snimljen materijal, dobar sluh, dobro raspolozenje...pa bre ko to danas ima...pola sveta ratuje pola se sprema da krene u isti i mi pricamo o malo dinamicki nedovoljno koegzistentnim i punim gornjim srednjim bas deonicama drugog reda trubaca....(neki banalan primer). Mislim cemu to, nekim vukovima samotnjacima bez igde ikoga (gde u njihovom okruzenju to nikoga ne interesuje i smorili su kvadratnih 5km u krug tamo gde zive pricama o spregama i dinamici kablova...) ili eventualno nekim gastarbajterskim penzosima koji ispunjavaju decacke snove... Kakvih 2k ili 25k za komponentu...moze da se skocka sve lepo za mnogo manje...uostalom to je samo muzika koju smo svi culi milion puta preko nekih sugavih radio uredjaj tako da mi je i dosadilo vise pa makar je cuo i od samog boga... Pozdrav. p.s u sustini dobar nacin upucavanja vremena i para, ko skupljnje markica i salveta ![]() [Ovu poruku je menjao triac dana 21.03.2011. u 07:17 GMT+1] [ PPZ @ 21.03.2011. 08:12 ] @
Moram da spomenem jos jednu stvar koju ne mogu da razumem, a to je da se placaju debele sume novca za "specijalne" kablove za zvucnike, pa zatim za povezivanje komponenti, itd. To je isto tako debela prevara kao sa ovim precenjenim pojacalima.Imao sam prilike da iskasapim skoro jedan od poznatijih kablova za povezivanje (RCA-Cinch), 10 godina starog.Proizvodjac ga naplacuje neku basnoslovnu sumu novca tipa 500 eura.Kad sam ga isekao, a ono OBICAN bakarni kabl (doduse zaista kvalitetniji, ali daleko od spomenute sume), koji je nazalost poceo da oksidise i to je ujedno i bio njegov problem (oksidisao na konektoru i prekinuo se kabl).To je jos jedan dokaz da su neke stvari debelo precenjene, jer to pali u danasnjem drustvu.Naplati nesto onoliko koliko vredi, i nikada se neces izdici iz prosecnih, naplati 20 puta skuplje, i odmah dobijas epitet "reference design" i mecu te na naslovne strane casopisa.
[ percom @ 21.03.2011. 10:17 ] @
O ukusima ne treba raspravljati.
Audiotehnikom se bavim skoro 40 godina i za to vreme sam upoznao gomilu "pacijenata". Zašto kažem "pacijenata"? Naslušao sam se svega i svačega od ljudi koji su videli manje pojačala nego što sam ih ja popravio. da ne pričam o usviravanju kablova do detalja koji nije moga da zabeleži ni moj prvi digitalni osciloskop FLUKE! Sve je to marketing. To mu dođe isto kao McDonalds i leskovačka pljeska. Ceo svet zna za onu slamu iz SAD-a jer je toliko puta ponovljena laž da je to najbolje da su se mnogi primili. najbolji je onaj uređaj koji najviše prija vašem uhu pa zavao se on kako se zvao i koštao koliko koštao. Da bi test bio adekvatan, trebalo bi se složiti po više kriterijuma više ljudi koji su zvučnici najbolji da bi se ocenilo pojačalo. Onda dolazimo u dilemu na kom se pojačalu ocenjivali zvučnici? I tako u krug. Zaboravljate bitan momenat, naše uši nisu 100% identične i ako taj zvuk prija vašem uhu ne znači da će prijati i mome! Drugo pitanje je cena ugrađenih komponenti koja, naravno, definiše krajnju cenu! Meni se, recimo, i dalje najviše sviđa zvuk pojačala iz 70 godina! Aj sad neka neko kaže da sam objektivan!!!! [ legija @ 21.03.2011. 10:50 ] @
Ma svaka cast likovima koji mogu naplatiti 12K eura za pojacalo.
Nista drugo reci :) Inace, meni je najjace kad vidim da neko okaci neki sound sample na Youtube i onda likovi komentarisu kao jbt bas je super, pa ovo pa ono. A slusaju na zvucnike od laptopa. [ enaB @ 21.03.2011. 10:52 ] @
Citat: Our BFA - Tulip 200W p/c Stereo Hybrid Integrated Amp. w/DAC is only 12,000 €, plus shipping. Tragikomično [ PPZ @ 21.03.2011. 10:55 ] @
Citat: legija: Ma svaka cast likovima koji mogu naplatiti 12K eura za pojacalo. NE naplacuju.Ocigledno nisi pazljivo pogledao video.NIJEDNO pojacalo nije prodato, napravljeni su DEMO primerci koji su poslati raznim kucama koje se bave prodajom HI-FI opreme, a TRAZENA cena je 12.000.Sacekacemo sad jos neko vreme da vidimo da li prodaja ide "kao alva" ili je 12000 ipak bila nerealna cifra... Interesantno je da se u novinskom clanku spominje snaga od 200W, a ne 1000W... [ mserifov @ 21.03.2011. 10:56 ] @
Ne mogu da vjerujem da ste vi toliki pesimisti bar pojedini. NIJE BITNO KAKO ZVUČI. Jeste ali u svoj priči nije. Kazem nisam cuo pojacalo. Ali naspram pojacala i kucnih kina i tranzistora i kojekavih linija muzickih sto ljudi slusaju. Vjerovatno ima vrhunski zuvk naspram toga.
IDEJA je pozitivna u svakom smislu. Danas kad se elektronikom bavi šačica ljudi na ovom balkanu. Ne mislim da popravljaju televizore. Flashaju resivere za satelitsku. Nego pravom elektronikom da nesto stvarno napravi da unaprijedi da konstruise. Pa ovakvi ljudi zalata vrijede. Eto nas doktor DR. cijeg legneda pravimo, Studio i ostala pojacala. Pa tog covjeka i ljude kojii hoce nesto pozitvno da urade treba drzati ko malo vode na dlanu. Ja imam 23 godine i u sredini gdje ja zivim. Svi bi da se bave neki švercom hljeba bez motike. Nikav vidi napretka prozvodnje ne radi. Izuzev par izuzetaka. Momci prave preljepo pojcalo. Vjerujem da uloze dosta truda da ga naprave. Pokrenuli su neki vid biznisa mozda ce da se prosire. Sta ko pojacalo kosta ovako para ko ima i hoce neka ga kupi. Ako mislite elektornicari da mozete bolje bujrum. Konkurencija je zdrava. Napravite bolje pojcalo jeftinije. Onda ce i oni da prave jeftinije i bolje pojacalo. Kazem volio bi da su momci u Bosni tu negdje blizu. Rado bi ih molio da sudjelujem u gradnji njihovog pojacala mozda sta naucim i sta zradim. Kazem manje vise bitno kako zvuci. Naspram audio smeca koje kupujemo po radnjam LG samusng razne ćing-ćung marke. Vjerujem da pojačalo zvuči odlično. Dizajne mi se sviđa extra. Druga stvar ne mogu da vjerujem hej to su tovoji ljudi tovj narod. Prvi komenatar TO POJACLO ZVUCI KO KURTON. NE svatljivo po meni. Ok neka konstruktivna kritika zvuk je ovako los ili bass visko tonovi nisu ok. Grije se pojacalo. Dizajn nije ok. Neka umjerena kritika. Ako mislis da mozes bolje. Projektruj pojacalo. Kupi komponente obezbjedi mehaničke djelove i pravi brate pojacalo. Pa da vidmo kad se nekom od nas to ne svidi kad kazemo da je ko Kurton kao bi se branio. Sumiram volio bi da cujem pojacalo. Vjerujem da ima dobar zvuk. Sa vido snimka dizajn mi se stvarno sviđa. Da je skupo ja da imam 12000 eura platu nebi ga kupio. Za 12000 eura mogo bi da napravim sva pojacla koja sam vidio u zivotu po 2 puta. To bi mi bio veci uzitak. Ikao nisu moji sunarodnjaci. Svka cast momci samo naprijed. Ako bog da ne mogli napraviti pojacala koliko de trazila. [ zeoN_Rider @ 21.03.2011. 11:09 ] @
Meni se sviđa kako izgleda, zvuk me ne zanima!
[ PPZ @ 21.03.2011. 11:36 ] @
Citat: zeoN_Rider: Meni se sviđa kako izgleda, zvuk me ne zanima! I meni se svidja, super je za dnevnu sobu! Samo da je u tamnijoj boji... [ APEXaudio @ 21.03.2011. 12:00 ] @
Pojacalo sadrzi kutiju, jedan ili dva trafoa, jedan ili dva hladnjaka, nekoliko filterskih elektrolita, saku dve elektronskih komponenti nekoliko stampanih plocica i zice. Potreban je dizajn da se to spakuje u nesto lepo i znanje da to radi kako treba. Meni ne pada na pamet da poredim znanje hiljadu inzinjera angazovanih u Pioneeru koji su diplomirali na najboljim svetskim univerzitetima sa bilo kojim pojedincem. Ovde nije rec o takmicenju dal neko moze da napravi nesto bolje...
Dal bi neko kupio burek od 100e samo zato sto je pekar mnogo pametan i ugradjuje vrhunski sir ? PPZ imas Pioneer u crnoj boji, a ostace ti nesto para da kupis auto :-) [Ovu poruku je menjao APEXaudio dana 21.03.2011. u 13:19 GMT+1] [ PPZ @ 21.03.2011. 12:12 ] @
Znas sta Mile, nisi fer uopste.Sad ovo pojacalo MORAAAAAAA BITIIIIII MOJEEEEEEEEEE !!!!!
![]() ![]() ![]() Nikad nisam video nesto jednostavnije a elegantnije.Bas me briga koliko kosta, ne mora cak ni da radi... P.S. http://www.techradar.com/revie...pioneer-a-a9-mk2-646351/review ![]() [ APEXaudio @ 21.03.2011. 12:31 ] @
Ako se nekom svidja zlatna sampanj boja preporucujem Pioneer A09, plus radi u A klasi.
[ nkrgovic @ 21.03.2011. 12:43 ] @
Citat: zeoN_Rider: Meni se sviđa kako izgleda, zvuk me ne zanima! Iskusno! :D [ triac @ 21.03.2011. 12:49 ] @
E to je pojacalo bajo moj.
Neka individualci prvo uce na dizajnu arhitekture i eksterijera iz '70,'80 pa tek onda nek pocnu da lice na moona, krella, jeffa r-a, m.levinsona, esoteric-a... Daleko su oni miljama od toga, to sto ima zlatne vodove duple debljine ne znaci nista. Gde mozes da se poredis safirmama koje imaju najbolje laboratorije, opremu i tehnicko izvodjenje na svetu. Dakle njihovo pojacalo bi po oceni dva tri novinara moglo biti referento za recimo rad u nekom svetskom studiu itd... I dalje cujem kako kazu da kadu su sajmovi da je jako tesko naterati opremu da dobro svira....bah kakve gluposti ![]() Opremu koja neretko vredi u zbiru i 20-100K "tesko" naterati da "svira", pa brate mili odma sve u kantu i gotovo. [ Zoran Milovanovic @ 21.03.2011. 13:06 ] @
Nisam nikakav strucnjak, skoro i da ne razumem o cemu vi ovde pricate, ali nesto sam davno cuo, mislim da nije lose da se podeli sa vama. ;-) (ne uzimajte preozbiljno)
Pre par godina sam kod jednog muzicara (gitarista) bio prisutan kada je otvarao neke (ne mogu da se setim trenutno koje, ali javicu kasnije) kutije zvucnika. U njima postoji skretnica, ali je bez stampane plocice. Sve onako visi. Kada je elektronicar rekao da ce da mu napravi stampanu plocicu, ovaj je bukvalno skocio i rekao da je to namerno tako, zato sto okrugli poprecni presek zice ima bolja svojstva provodjenja od pljosnatih vodova na stampanoj ploci. Satro, signal se manje deformise. E, sada kao sto sam rekao nemam pojma, mozda sam vas slagao (i njega je neko, a on mene/nas). ;-) Ali po toj logici, onda duplo deblji vodovi od zlata, ipak nije najbolje resenje? [ PPZ @ 21.03.2011. 13:14 ] @
Citat: Zoran Milovanovic: Ali po toj logici, onda duplo deblji vodovi od zlata, ipak nije najbolje resenje? Pogresno je protumaceno, NISU ZLATNI vodovi, nego DUPLO DEBLJI BAKARNI VODOVI, sa POZLACENIM KONTAKTIMA I RUPAMA (veza izmedju gornje i donje strane plocice). [ nikko @ 21.03.2011. 13:15 ] @
Mile zainteresovan za ovoga pionira???
Ako mene pitas anemican trafo,mogu ga uzeti od jarana nismo se jos za cjenu dogovrili. Dao sam mu rok od mjesec dana,ako on ne bude htio,????? pozz ![]() [ zeoN_Rider @ 21.03.2011. 13:23 ] @
Citat: nikko Ako mene pitas anemican trafo,mogu ga uzeti od jarana nismo se jos za cjenu dogovrili. Dao sam mu rok od mjesec dana,ako on ne bude htio,????? Pošto? [ APEXaudio @ 21.03.2011. 13:28 ] @
Citat: nikko: Mile zainteresovan za ovoga pionira??? Ako mene pitas anemican trafo,mogu ga uzeti od jarana nismo se jos za cjenu dogovrili. Dao sam mu rok od mjesec dana,ako on ne bude htio,????? pozz ![]() Naravno da ne, ja mogu da uradim kopiju i stavim dva trafoa i bolje elektrolite u tome i jeste svrha samogradnje i manufakture. Inace sema Pioneera je OK, a za 2X35W u A klasi trafo je dovoljan, pojacalo je iz 1992-ge i preporucujem ga onima koji se ne bave samogradnjom. Pozdrav [ nikko @ 21.03.2011. 13:31 ] @
Zeone nismo jos dogovorili,pojacalo je u Bihacu tacnije dva taj i MAgnum IA 120.Ako on odustane lako cemo se dogovoriti.
On ima moje kutije Sonuse koji su malo cudni,tesko je za pogurarti,sve cemo videjti. Ovaj novi (A9 Mk2)kosta 700 funti,pa je bilo realno od njega traziti mnogo manje.Pojacalo ima malu ogrebotinu po sredini,jeste da bode oci ali hebiga moja greska pri transportu:(((( [ triac @ 21.03.2011. 13:41 ] @
Citat: nikko: .Pojacalo ima malu ogrebotinu po sredini,jeste da bode oci ali hebiga moja greska pri transportu:(((( A bas steta, tako lepo pojacalo... Estetika po meni igra vaznu ulogu...jesi li ga pakovao u neko cebe, peskir, sundjer kada si ga transportovao ili si ga samo ostavio "otvorenog" sto je po meni izgleda verovatno cim ti se napravila ogrebotina... Inace trafo jeste, anemican, mada napravti u kucnoj radinosti istu stvar samo prekopirati elemente ne znam. Ja bih uvek vise verovao fabrici, ali za hoby je po meni uvek OK. [ geniuxx @ 21.03.2011. 13:49 ] @
Nisam slušao muziku preko ovog pojačala, i ne mogu da tvrdim ništa, ali me živo zanima kako to zvuči muzika koju pojačava kurton? Neko je u ovo pojačalo uložio i znanje i novac - bilo bi poprilično besmisleno i da zvuči prosečno, a kamo li da je loše ili ne daj Bože "kao kurton"...
Što se tiče cene od tuce somića evra - svaka roba ima svog kupca, i verovatno će i ovo pojačalo imati svoje kupce, kao što i Rolls Royce ima svoje kupce. Neko ko se profesionalno, ili čak i amaterski, bavi audio elektronikom ovo sigurno neće kupiti, a razloge je na prethodnoj strani Mile lepo objasnio... A na kvalitet će u pozitivnom smislu više uticati izbor kvalitetnih komponenata, i uparivanje svih simetričnih komponenata pojačala, ne samo tranzistora, već i dioda, otpornika i kondenzatora (i to sa nultom tolerancijom), nego što na kvalitet utiče pozlaćeni PCB. Ako, npr. gornji tranzistor ima pojačanje od recimo 84, toliko treba da ima i donji. Ako u izlazu ima 8 tranzistora, onda svi treba da imaju isto pojačanje; zatim, pripadajući otpornici snagaši - ako jedan ima otpornost od 0.325 oma, onda svih 8 mora da ima toliko...itd... Možda zvuči kao iživljavanje, komplikacija ili zvuči skupo (kao što i jeste), ali ako hoćeš vrh - eto ti vrh. Što reče PPZ, koja je svrha kabla od $400 sa pozlaćenim činčevima, ako bakar oksidiše na spoju?? Lanac je jak koliko i najslabija karika. Btw., kad smo kod Pionira, meni je ovo dole zakon. Jede živu decu ![]() ![]() ![]() [ APEXaudio @ 21.03.2011. 13:51 ] @
Ja bih mogao da uradim kopiju, ali me to ne zanima, onaj ko bi hteo da uradi kopiju verovatno nezna, svejedno ima dovoljno dobrih projekata za samogradnju, a Pioneer je najbolje kupiti polovan i restaurirati novim elektrolitima...
Zlatno doba za Hi-Fi uredjaje bilo je kraj sedamdesetih i pocetak osamdesetih tada su napravljeni uredjaji koji ni danas nisu prevazidjeni. Trziste se promenilo u pravcu komercijale, a precenjeni high-end uredjaji nemaju dobru podrsku u znanju i labaratorijama kao sto imaju velike kompanije. Kao sto se vise ne organizuju letovi na mesec zato sto politicari ne mogu da ubede javnost zasto potrositi tolike pare, tako ni za Hi-Fi uredjaje vecina nece da potrosi 1000e, oni koji su spremni da potrose vise hiljada su zanemarljiva manjina nedovoljna da pokrene ozbiljnu proizvodnju. Rimejk uredjaja ili samogradnja su jedno od resenja zato i postoje diy forumi. [Ovu poruku je menjao APEXaudio dana 21.03.2011. u 15:16 GMT+1] [ nikko @ 21.03.2011. 13:53 ] @
MA triac jeste do mene je,usao suvise brzo u krivini i cap parnica po sredini.Za parnicu je odgovoran drugI magnumIA-125,koji je kod mene sada:((((((((
NAzalost ne znam dali se ti krece po sajmovima ja ponekada i pravo da ti kazem,obicni DOGC radi bolje nego 75% sistema koje gore mozes cuti.Ali na bilo kojim kutijama.Cjene su bolesene neznas jeli to godina rodjenja(ono sa datumom,mjesecom i godinom)ili sta??? Sto se tice dizajana pojcala ljepe 70-80,jaj jos imam jednog MArantza dc 1180,njega cuvam za sebe jedan sam poslao Dejanu V,koji ga je osvjezio i zvrsio.Ovaj ceka bolja vremena da se osvjezi,tada su radili prava pojacala. [ zeoN_Rider @ 21.03.2011. 13:55 ] @
Na osnovu dve dimenzije koje se mogu videti nije za komentarisanje dotični transformator.
Povelik je on! [ percom @ 21.03.2011. 14:07 ] @
Citat: APEXaudio: Ja bih mogao da uradim kopiju, ali me to ne zanima, onaj ko bi hteo da uradi kopiju verovatno nezna, svejedno ima dovoljno dobrih projekata za samogradnju, a Pioneer je najbolje kupiti polovan i restaurirati novim elektrolitima... Zašto bi menjao elektrolite? S obzirom da imam više nego dugogodišnju praksu u izradi i opravci pojačala, mogu na prste ruke izbrojati situacije kada sam menja elektrolite. Nekada je bilo kvaliteta i kapaciteta. Od kada štancuju kinezi.... Deblji je nekadašnji elko od 1mikro nego sadašnji elko od 1000 mikro. Koliko god da su tehnološki napredovali, napredovali su u uštedi materijala ali dugovečnost je katastrofa. X puta sam skidao stare elektrolite i isprobao ih. Rekoh, retko koji da je promenio kapacitet! Očigledan su primer smd elektroliti koji su na kamerama pravili haos. Posle par godina pola ih je presušilo!!! [ geniuxx @ 21.03.2011. 14:07 ] @
[ zeoN_Rider @ 21.03.2011. 14:12 ] @
[ geniuxx @ 21.03.2011. 14:14 ] @
A šta će pretpojačalu 4 torusa? Ostatak je ispod lima, obrati pažnju na razliku između spoljne i unutrašnje visine, napravili su duplo dno.
[ zeoN_Rider @ 21.03.2011. 14:23 ] @
Citat: geniuxx: A šta će pretpojačalu 4 torusa? Ostatak je ispod lima, obrati pažnju na razliku između spoljne i unutrašnje visine, napravili su duplo dno. Daj sliku zadnje ploče! [ APEXaudio @ 21.03.2011. 14:34 ] @
Verovatno su i elektroliti sa donje strane, a tranzistori na hladnjaku. Interesantno bi bilo videti semu, ali sumnjam da postoji 'Service Manual' kod ovakvih proizvodjaca i da je dostupan, verovatno se plase da 'Pioneer' i ostali proizvodjaci ne otkriju i 'prekopiraju' njihovu visoku tehnologiju koju im je ALF doneo sa Melmaka kao i tehnoloske tajne: 'kako programirati video rekorder' :-)
[ 44250 @ 21.03.2011. 14:40 ] @
Kopirati se može i bez Alfa i pameti sa Melmaka. Napraviti svoje ne.
![]() ![]() Inače kao klinac obožavao sam Alfa. ![]() [ 44250 @ 21.03.2011. 14:48 ] @
Pade mi jedno pitanje na pamet:Koliko je ovde konstruktora pojačala dalo svoj komentar? Kad kažem konstruktora mislim na one koji krenu sa idejom preko lista papira,crteža šeme i proračuna a završe gotovim pojačalom prikopčanim na zvučnik kojeg zovu svojim intelektualnim vlasništvom? Čisto me interesuje?
[ APEXaudio @ 21.03.2011. 14:54 ] @
Citat: 44250: Kopirati se može i bez Alfa i pameti sa Melmaka. Napraviti svoje ne. ;) Šeme svojih aparata ne daju ni kinezi,što bi iko drugi dok traje proizvodnja? ;) Inače kao klinac obožavao sam Alfa.:) Seme najvecih i najboljih svetskih proizvodjaca su danas dostupne i ima ih u njihovim servisnim uputsvima (naravno i za aktuelne proizvode), tako da svako moze da ima uvid zasto taj uredjaj vredi ili ne, nema u elektronici vise tajni. Ja imam seme kineskih proizvodjaca, ali oni su uglavnom kopirali vodece brendove tako da tu nema nista novo da se sazna. Pozdrav [ geniuxx @ 21.03.2011. 14:54 ] @
Zadnja ploča:
[ 44250 @ 21.03.2011. 15:00 ] @
Brate ti kako si krenuo još će pasti i šema sa pločicom i rasporedom dijelova! :)
[ geniuxx @ 21.03.2011. 15:03 ] @
Sorry, nemam šemu ... za sada... A slike su sa linka koji sam gore postavio, al' jbg, niko ne gleda...
![]() [ APEXaudio @ 21.03.2011. 15:07 ] @
Citat: 44250: Pade mi jedno pitanje na pamet:Koliko je ovde konstruktora pojačala dalo svoj komentar? Kad kažem konstruktora mislim na one koji krenu sa idejom preko lista papira,crteža šeme i proračuna a završe gotovim pojačalom prikopčanim na zvučnik kojeg zovu svojim intelektualnim vlasništvom? Čisto me interesuje? Ne moze nista da se komentarise bez seme ili makar blok seme i objasnjenja sta je i kako i zasto uradjeno, koja je uopste osnovna ideja osim 'lampaski zvuk, bla-bla...' to je prica za potencijalne musterije. Za diskusiju nam treba nesto ovako: [ geniuxx @ 21.03.2011. 15:12 ] @
Jedini info je sa sajta:
Code: TULIP - The Very First High - End Hybrid Stereo Integrated Amplifier w/DAC Specifications: - Gold plated PCB - tubes JJ Tesla 1x ECC83S and 1x E88CC Gold pins, cryogenicaly treated - silver-gold-oil capacitors (2x) and electrolytic 4 x 47000uF Mundorf - dual-mono, current output amplifier with Sanken bipolar transistors - 100% tube gain with servo control of operation - pure silver Mundorf and Kimber wire PTFE insulation - output terminals WBT and input Cardas, Neutrik USB - built-in 24bit/192kHz resampling DAC (all audio data always plays on 24bit/192kHz) - accepts both COAX(SPDIF) and USB digital signal transport - click-less (in sound path) Relay Volume Control - Patent Pending - vfd display Noritake - Japan - full remote control, in house patented remote protocol, 100% stable operation - toroidal transformer 1600W - inputs: 4 x LINE, 2 x COAX and 1 x USB - output: 2 x 200W/8ohm, 2 x 400W/4ohm, capable to drive speakers down to 2ohm BFA Hybrid Stereo Integrated Amplifier is current output amplifier driven by 100% tube gain stage without any type of feedback. [ nikko @ 21.03.2011. 15:15 ] @
"Ovo" za diskusiju je u 95% isto kao i ovo gore od 20 kila ojra .
Sve je vec davno skontano,mene smeta oni Wima blokovi za tu cjenu mogli su ici makar malo bolji,opet samo moje misljenje. Kao i oni zadnji limovi mogli su biti barem od 5mm alu. pozz [ geniuxx @ 21.03.2011. 15:25 ] @
Možda me vara oko, ali zadnja ploča mi liči na bar 10mm...
Edit: Ups, ipak me vara oko... [ nikko @ 21.03.2011. 15:31 ] @
Jok savijeni lim,ima konus:))
[ zeoN_Rider @ 21.03.2011. 15:37 ] @
Nije baš tako prosto kako je na početku izgledalo.
Pojačalo izgleda sjajno - ali daj me potsetite - nisu to isti oni ljudi koji su optužili Dan D'Agostino-a za "industrial abuse and copy of our proprietary hybrid stereo integrated amplifier design"? Možda su cene tako velike zato što moraju trošiti puno na sudske troškove - mislim, sada moraju tužiti i Franka Čenga i Milana Karana, ako se ne varam: http://www.francktchang.com/electronics.html [ geniuxx @ 21.03.2011. 15:50 ] @
Citat: zeoN_Rider: ...nisu to isti oni ljudi... Nekada su se zvali Sonic Frontiers Audio, što mi je samo kroz gustu maglu poznato od pre nekoliko godina, a sada su Beyond Frontiers Audio. O tom sporu ne znam ništa, ali ako je to to, advokati će uzeti lavovski deo... [ APEXaudio @ 21.03.2011. 15:54 ] @
Mislim da nema razloga ne davati semu za ovakve uredjaje, potencijalne musterije ne zanima ni sema ni zvuk niti citaju ovakve forume, svakako ih ne zanimaju nasi komentari. Oni zele luksuz, zlato i prestiz, potrebno im je da im drugi zavide na parama koje su mogli da izdvoje za pojacalo. Tako da mislim da je cena previse niska, treba se ugledati na 'Goldmund' i prodavati bogataski stil zivota, ali to je tesko iz Srbije bez limuzina, mlaznih aviona, rolex satova... kupac ne sme da dozvoli da neko pomisli da je cicija ili: 'nije imao 100000e za Svajcarski Goldmund pa je kupio nesto jeftino od 12000e iz Srbije'.
Sudjenja oko intelektualne svojine su samo jos jedan nacin reklamiranja i ulazak u krug poznatih firmi, nacin da se bude na istom nivou sa njima, tako funcionise i estrada: Mica tuzi Cicu da bi obe bile na naslovnim stranicama. U high-endu je tesko poslovati da bi uzeo odjednom velike pare na gomili uvek moras da budes na vrhu medjutim 'bara je mala, a ima puno krokodila'. [Ovu poruku je menjao APEXaudio dana 21.03.2011. u 17:14 GMT+1] [ geniuxx @ 21.03.2011. 16:03 ] @
Tačno. Važno je da se vidi raskoš, a nedostatak šeme navodi na neku, jel'te, misterioznost.
U svakom slučaju, naravoučenije: pozlati sve što se može pozlatiti, pa ga prodaj za pet cifara... :)) [ APEXaudio @ 21.03.2011. 18:18 ] @
Citat: nikko: "Ovo" za diskusiju je u 95% isto kao i ovo gore od 20 kila ojra . Sve je vec davno skontano,mene smeta oni Wima blokovi za tu cjenu mogli su ici makar malo bolji,opet samo moje misljenje. Kao i oni zadnji limovi mogli su biti barem od 5mm alu. pozz Pre ce biti da je 99% isto kao ovo zbog upotrebljenih lampi ECC83 i ECC88 kao i bipolarnih izlaznih tranzistora, a ne mosfetova. Pozdrav ![]() [ geniuxx @ 21.03.2011. 18:34 ] @
Gde si se Mugena setio - svaka ti čast... Ništa bez Elektora!
![]() [ APEXaudio @ 21.03.2011. 18:51 ] @
Citat: geniuxx: Gde si se Mugena setio - svaka ti čast... Ništa bez Elektora! :D Kad sam video njhov mono block, setio sam se kako se Mugen jednostavno prosiruje u bridge konfiguraciju pomocu druge ECC88 koja koristi invertovani signal sa prve ECC83... [ geniuxx @ 21.03.2011. 19:49 ] @
Ja sam Mugena potpuno zaboravio... A kada se pojavio, hteo sam da ga pravim za probu - zanimalo me je kako zvuči, ali iskrslo mi je svaštaneštodrugo i eto - ovi me pretekoše
![]() Ugradili jedno 4-6 para 2SA1295/2SC3264 po kanalu, digli napajanje i mirnu struju, još neke izmene i prilagođenja i - voila! Btw., jesi li pravio Mugena? Kako zvuči? [Ovu poruku je menjao geniuxx dana 21.03.2011. u 21:06 GMT+1] [ štampar @ 21.03.2011. 19:59 ] @
Citat: APEXaudio: Kad sam video njhov mono block, setio sam se kako se Mugen jednostavno prosiruje u bridge konfiguraciju pomocu druge ECC88 koja koristi invertovani signal sa prve ECC83... Jel' imaš i PCB za ovaj Mugen?Sviđa mi se ova kombinacija sa lampama u pretpojačanju a tranzistorima u izlazu...kladim se u nešto da to dobro svira,ne mora da bude velika snaga....slušao bih ga u sobi... [ Zarko Silic @ 21.03.2011. 20:38 ] @
[ nikko @ 21.03.2011. 21:28 ] @
Imao sam pojacalo na par dana,za mene preskupo:
http://www.sonicflare.com/arch...-amp-review-by-sean-fowler.php Evo i koja o njemu. Usporedio sam ga sa onim sta sam imao Sugdenom A-28,i od jarana uzeo McIntosh MC250-tku,i radio je odlicno,meni se cinilo da ima mnogo bolju zvucnu sliku i dinamiku. Pozz [ APEXaudio @ 21.03.2011. 22:17 ] @
Citat: nikko: Imao sam pojacalo na par dana,za mene preskupo: http://www.sonicflare.com/arch...-amp-review-by-sean-fowler.php Evo i koja o njemu. Usporedio sam ga sa onim sta sam imao Sugdenom A-28,i od jarana uzeo McIntosh MC250-tku,i radio je odlicno,meni se cinilo da ima mnogo bolju zvucnu sliku i dinamiku. Pozz Servisirao sam neka Karanova pojacala i kad sam nacrtao semu video sam da je topologija (sema) preuzeta od JBL Urei 6290. Nisam siguran za ostale modele, ali ako ti se svidja zvuk to ti je uglavnom ovo, imam i kompletan 'Service Manual' u pdf-u. Pozdrav [Ovu poruku je menjao APEXaudio dana 22.03.2011. u 10:48 GMT+1] [ Zarko Silic @ 21.03.2011. 22:56 ] @
Citat: nikko: Imao sam pojacalo na par dana,za mene preskupo: http://www.sonicflare.com/arch...-amp-review-by-sean-fowler.php Evo i koja o njemu. Usporedio sam ga sa onim sta sam imao Sugdenom A-28,i od jarana uzeo McIntosh MC250-tku,i radio je odlicno,meni se cinilo da ima mnogo bolju zvucnu sliku i dinamiku. Pozz Ne moze se to porediti jer je velika razlika u koncepciji, a ima i nesto razlike u godinama ![]() Kome se Karanov zvuk dopada tesko da moze pronaci nesto bolje na trzistu. P.S. Sugdenom i Mc su stara pojacala i pre nego sto udju u bilo kakvu pricu o zvuku, moraju prethodno proci kroz ozbiljnu reparaciju. U protivnom zvuce priicno suplje- daleko od onoga sto su bili nekada dok se jos elektroliti nisu osusili. [ 1OXB @ 21.03.2011. 23:46 ] @
Super se zabavljate ovde ali preplicete dva SVETA koji imaju malo dodirnih tacaka. Oba imaju svoja pravila i merila pa diskusije na zalost obicno ne vode nicemu osim povremenoj (a bespotrebnoj) konfrontaciji.
[ triac @ 21.03.2011. 23:59 ] @
Ovo sto je prikazano od Karana u tehnickom smislu odlicno je reseno (masinska i elektro obrada) svidja mi se i dizajn.
Nazalost zvucne osobine ne poznajem.... [ APEXaudio @ 22.03.2011. 00:12 ] @
Za sve uredjaje koji su radjeni za bogate kupce vazi isto, niko ne zeli da diskutuje o semi nego prepricava reklamu ili placene clanke iz casopisa: uvek je rec o savrsenom zvuku i kako za te pare nema nista bolje, iako je u pitanju vise hiljada evra.
Ja sam u drugoj temi i savetovao kako traziti kupce za skupe uredjaje: "Ne radi se marketing preko foruma, moj ti je savet da platis nekom novinaru da u nekom Hi-Fi casopisu napise clanak i nahvali te uredjaje obavezno sa fotografijama, plus to ne sme da izgleda kao reklama, ali neka naznaci da za te pare nema nista bolje u svetu". Karanova masinska obrada je ok, takva kutija vredi 100e, ali to pojacalo bi isto zvucalo i u obicnoj limenoj kutiji, za stampanu plocicu nisam siguran da je moguce idealno izvesti vodove ako je cilj da sve bude na jednoj stampanoj plocici. Na kraju zasto uvek naglasavam da kod high-end uredjaja zvuk nije bitan zato sto ista sema moze da se nadje i u uredjaju od 500e, a malo vise elektolita u ispravljacu i poneki 'mundorf' ne opravdavaju toliku razliku u ceni, a to bi nas na ovom forumu trebalo da zanima. Prisustvovao sam slusnom testu kad je covek uporedjivao Karanovo integralno pojacalo sa pojacalom od 300e i priznao da ono bolje zvuci , ali je ipak kupio Karanovo zbog lepe i debele prednje ploce kojom se odusevio i naravno prestiza koji neki tamo Rotel-cic ne pruza. Naravno da nikad nije tesko naci nesto bolje ili lepse ili povoljnije, tesko je odluciti se, trziste je pretrpano uredjajima jedino vam treba debeo novcanik. [Ovu poruku je menjao APEXaudio dana 22.03.2011. u 19:48 GMT+1] [ 44250 @ 22.03.2011. 05:50 ] @
Citat: 1OXB: Super se zabavljate ovde ali preplicete dva SVETA koji imaju malo dodirnih tacaka. Oba imaju svoja pravila i merila pa diskusije na zalost obicno ne vode nicemu osim povremenoj (a bespotrebnoj) konfrontaciji. Istina,mada o situaciji u ovoj temi najviše govore dve izreke na kraju svake vaše poruke. (čast izuzecima,malo ih je) Inače,javio se prvi dizajner i konstruktor u ovoj temi,barem koliko ja znam...ispravite me ako griješim! [ nkrgovic @ 22.03.2011. 08:44 ] @
Citat: APEXaudio: Karanova masinska obrada je ok, takva kutija vredi 100e, ali to pojacalo bi isto zvucalo i u obicnoj limenoj kutiji, za stampanu plocicu nisam siguran da je moguce idealno izvesti vodove ako je cilj da sve bude na jednoj stampanoj plocici. Na kraju zasto uvek naglasavam da kod high-end uredjaja zvuk nije bitan zato sto ista sema moze da se nadje i u uredjaju od 500e, a malo vise elektolita u ispravljacu i poneki 'mundorf' ne opravdavaju toliku razliku u ceni, a to bi nas na ovom forumu trebalo da zanima. [Ovu poruku je menjao APEXaudio dana 22.03.2011. u 02:15 GMT+1] Prvo, pitanje je da li bi isto zvucalo u limenoj kutiji. Osim izgleda masivna kutija dampira vibracije i eliminise mikrofoniju. Ne kazem da je to kod svih kutija tako, ali jeste bar kod nekih. Drugo, vecina tih "sema" je autorski rad i zasticeno je. Ne mozes naci istu semu u jevtinom uredjaju, osim ako taj uredjaj nije totalni rip-off. Ne mozes krasti tudji rad. Trece, kvalitet komponenti je bitan. Nije stvar smao u "ponekom mundorf-u", vec u mnogo toga vise. Vecina takvih sprava ima trafoe koji kostaju preko 500 EUR, ozicenje je jako kvalitetno (dobar, debeo bakar, mil-std plocice i sl.), plus ono sto nema u jevtinim serijama: dobro uparene komponente. Vecina hi-end proizvodjaca ima MNOGO strozije tolerancije nego vecina industrije, oni npr. kupuju par hiljada tranzistora pa ih rucno uparuju do besvesti, tako da u spravi dobijes stvarno JAKO dobro uparene komponente. Ne kazem da sve ovo vazi za Sonic Frontiers, mada kada sam upoznao konstruktore, oni deluju kao JAKO predantni ljudi i verujem da vecina ovoga vazi i za njih. Znam da krio-tretman lampi koji oni rade za svoje lampe kosta bar toliko. :) Konacno, ne zanosi se time da ces naci spravu od 500 EUR koja radi bolje ili je bolje napravljena od neke ozbiljne hi-end sprave. Ima razloga zasto neki Krell ili Accuphase kostaju koliko kostaju. Ima i u hi-end-u prodavanja magle, ali ima hi-end sprava koje su stvarno odradjene kako valja. Vecina kupaca toga ima usi i ne kupuje "prestiz" - za to postoje bolji nacini za trosenje para. Jednostavno, imas ljude kojima to nije puno para, to je sve. Naravno, ako tebi taj rotel od 500 EUR radi lepo - uzivaj u njemu. Ja nemam uslova za Krell Evo, pa me to ne sprecava da uzivam u muzici. Ali nemoj odma da ti bude kiselo grozdje i nemoj odma da ubedjujes ceo svet da je to sto ti slusas podjednako dobro, jer ti je krivo sto ne mozes da uzmes nesto bolje. I ja bi rado da, za pocetak, nabavim kucu i sobu od jedno 35-40m2 u kojoj bi slusao muziku, pa nemam odakle. [ APEXaudio @ 22.03.2011. 09:27 ] @
Citat: APEXaudio: Za sve uredjaje koji su radjeni za bogate kupce vazi isto, niko ne zeli da diskutuje o semi nego prepricava reklamu ili placene clanke iz casopisa: uvek je rec o savrsenom zvuku i kako za te pare nema nista bolje, iako je u pitanju vise hiljada evra. Ja sam u drugoj temi i savetovao kako traziti kupce za skupe uredjaje: "Ne radi se marketing preko foruma, moj ti je savet da platis nekom novinaru da u nekom Hi-Fi casopisu napise clanak i nahvali te uredjaje obavezno sa fotografijama, plus to ne sme da izgleda kao reklama, ali neka naznaci da za te pare nema nista bolje u svetu". Karanova masinska obrada je ok, takva kutija vredi 100e, ali to pojacalo bi isto zvucalo i u obicnoj limenoj kutiji, za stampanu plocicu nisam siguran da je moguce idealno izvesti vodove ako je cilj da sve bude na jednoj stampanoj plocici. Na kraju zasto uvek naglasavam da kod high-end uredjaja zvuk nije bitan zato sto ista sema moze da se nadje i u uredjaju od 500e, a malo vise elektolita u ispravljacu i poneki 'mundorf' ne opravdavaju toliku razliku u ceni, a to bi nas na ovom forumu trebalo da zanima. Prisustvovao sam slusnom testu kad je covek uporedjivao Karanovo integralno pojacalo sa pojacalom od 300e i priznao da ono bolje zvuci , ali je ipak kupio Karanovo zbog lepe i debele prednje ploce kojom se odusevio i naravno prestiza koji neki tamo Rotel-cic ne pruza. Naravno da nikad nije tesko naci nesto bolje ili lepse ili povoljnije, tesko je odluciti se, trziste je pretrpano uredjajima jedino vam treba debeo novcanik. [Ovu poruku je menjao APEXaudio dana 22.03.2011. u 02:15 GMT+1] Da li ja pisem na Spanskom pa me niko ne razume i ponovo isto prepricavanje reklama. Pominjanje Krell-a i Accupahase-a verovatno sluzi da se prodavci magle stave na isti nivo sa njima. Postavio sam link sa skupljim ozbiljnim uredjajima, a Rotel je pomenut figurativno, a ne bukvalno, uvek imam bar 20 pojacala kod sebe ali nemam Rotel i nije meni radio lepo nego coveku koji je kupio Karana toliko o 'usima' kupaca. Meni su sve seme dobro poznate, a prica o zasticenom 'autorskom' radu je ponovo mistifikovanje za one koji su samo kupci i ne razumeju se u elektroniku. Niko ne diskutuje o semama nego se ponavlja prica o uparivanju tranzistora, specijalnim komponentama, bla, bla, bla... Zasto uopste na ovom forumu ucestvuju ljudi kojima kao da je cilj da opevaju hvalospeve, i ne trpe nikakvu kritiku na racun uredjaja i konstruktora sa kojima nemaju nikakve veze ili mozda imaju. [Ovu poruku je menjao APEXaudio dana 22.03.2011. u 19:55 GMT+1] [ Boris B. @ 22.03.2011. 09:48 ] @
Jedno pitanje za eksperte od potpunog laika: Može li pojačalo prosto da se testira? Pretpostavljam da dobro pojačalo, da bi bilo dobro, mora da daje realan zvuk, tj. ako dobije 563Hz sinusoidu sa konstantnom aplitudom na ulazu da mora da proizvede tačno 563Hz na izlazu bez izobličenja ili varijacije amplitude ? Koliko je onda teško prošetati se kroz ceo frekventni opseg? Ako pojačalo prođe onda matematički daje veran zvuk, nema nikakve potrebe za ličnim ukusom. Gde grešim? Jel možda problemi nastaju kod polifonih signala, tj. kad se mešaju frekvencije?
[ nikko @ 22.03.2011. 10:01 ] @
Polako ljudi:)
Mile hvala na semi za korata,cim uhvatim vremena sklopim ga pa onda ide usporedba sa istim.Onaj korato je kod moga kuma pa mozemo se igrati:)) Sto se tice Krella nisam vido semu na netu za njega,opet mozda se varam. Sto se tice Accupahase kao pojacala (sada je velika prica da sam jedva cekao da dodjem iz Zgreba da isprobam isti,par zestokih kazni za brzinu,pa cekanje na granic itd)imao sam jednog u sistemu i nisam bio previse inpres. opet samo moje misljenje. Ovo sa kutiom oliti kucistem,ne znam 100 ojra za korato mi se cini premalo,sve je to fino ali izadje mnogo vise,na karju krajeva moj drug iz ovih krajeva kupio je kuciste u Italiji??Oko 300 ojra sve skupa,a obisli smo sve u ovim krajevima bivse nam drzave. Vodjen patnjom Dejana V, koji je nahebao u Srbiji povodom istog problema. Sto se tice reklame po meni ne bitno ko ima taj ce da i plati. "zarsilic" sto se tice sugdena pojeo je ovaj gore navedeni"Accupahase" za dorucak,sve je obnovljeno i dobio je jos dva Nimaova stabilizatora napona:)) pozz [ APEXaudio @ 22.03.2011. 12:54 ] @
Citat: nikko: Polako ljudi:) Mile hvala na semi za korata,cim uhvatim vremena sklopim ga pa onda ide usporedba sa istim.Onaj korato je kod moga kuma pa mozemo se igrati:)) Sto se tice Krella nisam vido semu na netu za njega,opet mozda se varam. Sto se tice Accupahase kao pojacala (sada je velika prica da sam jedva cekao da dodjem iz Zgreba da isprobam isti,par zestokih kazni za brzinu,pa cekanje na granic itd)imao sam jednog u sistemu i nisam bio previse inpres. opet samo moje misljenje. Ovo sa kutiom oliti kucistem,ne znam 100 ojra za korato mi se cini premalo,sve je to fino ali izadje mnogo vise,na karju krajeva moj drug iz ovih krajeva kupio je kuciste u Italiji??Oko 300 ojra sve skupa,a obisli smo sve u ovim krajevima bivse nam drzave. Vodjen patnjom Dejana V, koji je nahebao u Srbiji povodom istog problema. Sto se tice reklame po meni ne bitno ko ima taj ce da i plati. "zarsilic" sto se tice sugdena pojeo je ovaj gore navedeni"Accupahase" za dorucak,sve je obnovljeno i dobio je jos dva Nimaova stabilizatora napona:)) pozz Karan ne Korato, ali kad si vec pomenuo evo sema Bedini pojacala u A klasi po kome su, kako sam cuo, radjena Korato pojacala. Evo ja necu vise nista da komentarisem da ne bi ljudima rusio iluziju o 'Amrickom snu' o brzoj i velikoj zaradi bez potrebnog obrazovanja na pojacalima i zvucnicima (drugo ne bi ni mogli da proizvode pa ni FM Tuner), imam utisak kao da im diram prstom u oko. Evo link za semu Krell-a http://electronics-diy.com/electronic_schematic.php?id=600, ali uz malo truda mozes i sam sve da nadjes. Kuciste za DIY uredjaje je najmanji problem, uzmi mediapan 20mm za bocne stranice a 10mm za prednu i zadnju spoji ih iver-vijcima sa imbus glavom, ako ti ga ofarbaju bojom aluminijuma u firmi koja farba kuhinjske elemente kvalitetnom poliuretanskom bojom eto ti 'antirezonatorskog' high-end kucista za 10e (bez farbanja). [Ovu poruku je menjao APEXaudio dana 22.03.2011. u 19:57 GMT+1] [ geniuxx @ 22.03.2011. 13:11 ] @
Citat: Boris B.: Koliko je onda teško prošetati se kroz ceo frekventni opseg? Ako pojačalo prođe onda matematički daje veran zvuk, nema nikakve potrebe za ličnim ukusom. Gde grešim? Jel možda problemi nastaju kod polifonih signala, tj. kad se mešaju frekvencije? Muzika se ne pravi za posmatranje na osciloskopu i statistiku u Excelu, već da je ljudi slušaju. Frekventni opseg koji ljudsko uvo može čuti je po defaultu 20Hz-20kHz, ali to je vrlo grub okvir i varira od čoveka do čoveka. Neko čuje i preko 20kHz i/ili ispod 20Hz, a neko ne može da čuje ispod 100Hz niti da dobaci do 15kHz. Osim toga, slušna karakteristika nije ravna, već neke frekvencije čuješ bolje, a neke druge slabije. Sve je individualno. "Matematički" gledano, CD ima idealniju frekventnu k-ku od gramofonske ploče, ali npr. ja više volim zvuk sa vinila nego sa CD-a. Jedini validni test može biti slušanje na slepo - u istom prostoru sa istim parom zvučnika i istim izvorom zvuka (muzike), a samo da se menjaju pojačala, ali tako da slušalac ne zna koje je koje pojačalo... Ako imaš uslova za takav test... Inače, nikakva matematika ni statistika ti tu ne može pomoći. Ako voliš cevni zvuk - napravi ili kupi lampaša, i sve mane i vrline koje lampaš nosi sa sobom. Ako to ne voliš - ima koliko hoćeš tranzistorskih i integrisanih pojačala. A neko neće primetiti nikakvu razliku, koliko god bila različita pojačala preko kojih sluša muziku... [ APEXaudio @ 22.03.2011. 15:01 ] @
Citat: geniuxx: Muzika se ne pravi za posmatranje na osciloskopu i statistiku u Excelu, već da je ljudi slušaju. Frekventni opseg koji ljudsko uvo može čuti je po defaultu 20Hz-20kHz, ali to je vrlo grub okvir i varira od čoveka do čoveka. Neko čuje i preko 20kHz i/ili ispod 20Hz, a neko ne može da čuje ispod 100Hz niti da dobaci do 15kHz. Osim toga, slušna karakteristika nije ravna, već neke frekvencije čuješ bolje, a neke druge slabije. Sve je individualno. "Matematički" gledano, CD ima idealniju frekventnu k-ku od gramofonske ploče, ali npr. ja više volim zvuk sa vinila nego sa CD-a. Jedini validni test može biti slušanje na slepo - u istom prostoru sa istim parom zvučnika i istim izvorom zvuka (muzike), a samo da se menjaju pojačala, ali tako da slušalac ne zna koje je koje pojačalo... Ako imaš uslova za takav test... Inače, nikakva matematika ni statistika ti tu ne može pomoći. Ako voliš cevni zvuk - napravi ili kupi lampaša, i sve mane i vrline koje lampaš nosi sa sobom. Ako to ne voliš - ima koliko hoćeš tranzistorskih i integrisanih pojačala. A neko neće primetiti nikakvu razliku, koliko god bila različita pojačala preko kojih sluša muziku... 'Audiofili' koji propagiraju high-end izbegavaju test na slepo u sirokom luku kao kriminalci detektor lazi, odmah se unervoze i uvrede kako neko moze da sumnja u njihove usi i proverava njihovu sposobnost da prepoznaju uredjaj od 12000e na slepo. [ PPZ @ 22.03.2011. 15:09 ] @
Citat: APEXaudio: 'Audiofili' koji propagiraju high-end izbegavaju test na slepo u sirokom luku kao kriminalci detektor lazi, odmah se unervoze i uvrede kako neko moze da sumnja u njihove usi i proverava njihovu sposobnost da prepoznaju uredjaj od 12000e na slepo. Bas tako. [ nikko @ 22.03.2011. 15:35 ] @
Mile za mene je sljepi test jedino pravo i pouzdano resenje.
E sada ima i drugih gadosti,jednom sam uzeo xxxx pojacalo za male pare,vecina tih audiofila svrsavaju po tom "brendu".Ali unutra je bio uzasno prljav,cim bi duze radio citava soba se usmrdi.Pojacalo pokupio iz jedne kafancure.Elem da skratim,sve sam to bacio u kadu i oprao,onda mi nesto pade napamet da zovnem ljude koje znam da se pohvalim,sve je bilo ok samo sto je pojacalo bilo u kadi na susenju.Ovi moji su odmah zakjlucili da je to nesto najbolje sto su culi. Unutra je bio lm1875,koji doduse odlicno radi ali hebiga kosta 50 ojrica sa djelovima. Poslje je bilo da su oni se zezali i da su odmah prepoznali da to nije to.Jedino moj kum rece mozes mi napraviti isti takav. pozdd [ Zarko Silic @ 22.03.2011. 17:25 ] @
Citat: APEXaudio: 'Audiofili' koji propagiraju high-end izbegavaju test na slepo u sirokom luku kao kriminalci detektor lazi, odmah se unervoze i uvrede kako neko moze da sumnja u njihove usi i proverava njihovu sposobnost da prepoznaju uredjaj od 12000e na slepo. Ne, ne. Samo umisljeni audiofili ovo izbegavaju. Pravi, istinski audiofili, naprotiv, vrlo cesto pribegavaju ovakvoj vrsti kvalifikacije. Citat: nikko: "zarsilic" sto se tice sugdena pojeo je ovaj gore navedeni"Accupahase" za dorucak,sve je obnovljeno i dobio je jos dva Nimaova stabilizatora napona:)) pozz Napajanje je samo jedan mali i relativno prost deo reparacije. Recimo nekih 5%. [ d.veljko83 @ 22.03.2011. 20:52 ] @
[ PPZ @ 22.03.2011. 21:43 ] @
Citat: d.veljko83: Strujni HI-END kablovi domace izrade, stroga kontrola kvaliteta, odlicno idu uz pomenuto pojacalo. Preporucena cena 599E Kontakt na pm ![]() Uh, ovo je stvarno privlacna cena, da li dajete popust na vise komada? Takodje, imam jos jedno pitanje: Da li su kablovi vec "razradjeni" (break-in) ili to moramo sami da uradimo? I naravno, koliki je period razrade pre nego sto cujemo svaki instrument za sebe iz pojacala napajanog ovim super-kablom? :P ![]() P.S. nadam se da si apsolutno neozbiljno postavio ovaj oglas ![]() [ nikko @ 22.03.2011. 22:18 ] @
E sada..Mislim da sugden nije kao prvo u rangu sa ovim gore pojacalom,kao i cjenom tako isvim drugim parametrima,snaga,izgled,konstrukcija...
Niti ja imam nekog iskustva niti velikog znanja(G.Bora,Zeon,Apex,Viktor....neka se neljute kolege kojih se nisam sjetio:)),sem da imam prijatelje koji su u ovim vodama po 40 godina ja tek oko 15.Ali zato slusam i pamtim i to primjenjujem.Po meni napajanje je vrlo bitan faktor u samom pojacalu.Samo pojacalo je kompletno uradjeno,ajde izaslo je to pofina cjene za ulozeno u njega. Pozz [ APEXaudio @ 22.03.2011. 22:28 ] @
Citat: nikko: E sada..Mislim da sugden nije kao prvo u rangu sa ovim gore pojacalom,kao i cjenom tako isvim drugim parametrima,snaga,izgled,konstrukcija... Niti ja imam nekog iskustva niti velikog znanja(G.Bora,Zeon,Apex,Viktor....neka se neljute kolege kojih se nisam sjetio:)),sem da imam prijatelje koji su u ovim vodama po 40 godina ja tek oko 15.Ali zato slusam i pamtim i to primjenjujem.Po meni napajanje je vrlo bitan faktor u samom pojacalu.Samo pojacalo je kompletno uradjeno,ajde izaslo je to pofina cjene za ulozeno u njega. Pozz 'Napajanje svira' je stara izreka medju audiofilima i to sve govori. [ d.veljko83 @ 22.03.2011. 22:41 ] @
Citat: PPZ: Uh, ovo je stvarno privlacna cena, da li dajete popust na vise komada? Takodje, imam jos jedno pitanje: Da li su kablovi vec "razradjeni" (break-in) ili to moramo sami da uradimo? I naravno, koliki je period razrade pre nego sto cujemo svaki instrument za sebe iz pojacala napajanog ovim super-kablom? :P :D P.S. nadam se da si apsolutno neozbiljno postavio ovaj oglas ;) Nasa kompanija je uvek spremna da svojim kupcima izadje u susret, stoga nudimo nekoliko mogucnosti kada su u pitanju vece porudzbine, kao i posebne pogodnosti za dilere. Takodje nismo zaboravili ni male privrednike, udruzenja i zadruge, pa smo spremni i na serije sa malim brojem komada. Kada je u pitanju break-in (poznata i pod nazivom burn-in) problematika, prilazimo joj s posebnom paznjom. U toku je razvoj specijalizovanog uredjaja za burn-in nasih strujnih kablova dizajniranog iskljucivo prema nasim specifikacijama radi potpune kompatibilnosti sa proizvodima u nasem asortimanu. Izlazak na trziste se ocekuje u trecem kvartalu 2011. po zavrsetku strogih laboratoriskih testiranja u cilju zadovoljenja propisanih standarda od strane svedski najpriznatijih ustanova iz ove oblasti. Za korisnike koji sami zele obaviti ovaj veoma vazan i u isto vreme mukotrpan proces, preporucena doza je od 250 do 300 sati usviravanja. Sa ponosom isticem da je nasa firma jedina u svetu koja se moze pohvaliti cinjenicom da zbog tehnologije koju koristimo prilikom izrade nasih strujnih kablova, tokom ovog procesa muzicki zandar je nebitan. Na kraju bih da napomenem da ce se u ponudi uskoro naci i posebna varijanta ovog strujnog kabla pod nazivom SE Hi-End strujni kabl, koji koristi naprednu tehniku upredanja. P.S. Iz odgovora se da zakljuciti o cemu se radi. [ APEXaudio @ 22.03.2011. 23:04 ] @
Citat: d.veljko83: Nasa kompanija je uvek spremna da svojim kupcima izadje u susret, stoga nudimo nekoliko mogucnosti kada su u pitanju vece porudzbine, kao i posebne pogodnosti za dilere. Takodje nismo zaboravili ni male privrednike, udruzenja i zadruge, pa smo spremni i na serije sa malim brojem komada. Kada je u pitanju break-in (poznata i pod nazivom burn-in) problematika, prilazimo joj s posebnom paznjom. U toku je razvoj specijalizovanog uredjaja za burn-in nasih strujnih kablova dizajniranog iskljucivo prema nasim specifikacijama radi potpune kompatibilnosti sa proizvodima u nasem asortimanu. Izlazak na trziste se ocekuje u trecem kvartalu 2011. po zavrsetku strogih laboratoriskih testiranja u cilju zadovoljenja propisanih standarda od strane svedski najpriznatijih ustanova iz ove oblasti. Za korisnike koji sami zele obaviti ovaj veoma vazan i u isto vreme mukotrpan proces, preporucena doza je od 250 do 300 sati usviravanja. Sa ponosom isticem da je nasa firma jedina u svetu koja se moze pohvaliti cinjenicom da zbog tehnologije koju koristimo prilikom izrade nasih strujnih kablova, tokom ovog procesa muzicki zandar je nebitan. Na kraju bih da napomenem da ce se u ponudi uskoro naci i posebna varijanta ovog strujnog kabla pod nazivom SE Hi-End strujni kabl, koji koristi naprednu tehniku upredanja. P.S. Iz odgovora se da zakljuciti o cemu se radi. Nadam se da ste zastitili i patentirali vasu naprednu i originalnu tehnologiju upredanja, cesto velike firme sa zapada u nedostatku ideja preuzmu autorski rad ljudi sa ovih prostora i moracete sudskim putem da resavate spor. Predlazem da date cenovnik sa kolicinskim popustom na 100kom i 1000kom, da li su cene bez PDV-a? [ triac @ 23.03.2011. 08:19 ] @
Citat: Sve je to druze lepo ali po enormnoj ceni preko 60.000 din dati za strujni kabl. Pa mogli ste ga upredati kako ste hteli ali to ce pretesko ici na domacem trzistu.... Elem ja bih i razmisljao o tome da imam konfiguraciju od barem 15-50.000 evra recimo: Accuphase,Burmester,Krell...sa akusticki obradjenom prostorijom filtracijom napona sa bateriskom podrskom i posebno izvedenim i pripremljienim kablovima od trafo stanice do same kuce pa da bi mozda nesto eventualno cuo na kablu dugom 1 metar... Ne znam slusao sam ih razne i nista nisam primetio, slicno i za konekciske...trebaju bas hi-hi-hi end komponente pa da se tu nesto razazna ako na kraju krajeva sve nije sminka, kao uopste i ceo Hi-End u kompletu.... p.s Za kabal od preko 60k dinara mogli ste ga uslikati necim boljim sem mobilnim telefonom kroz staklo sa sve blicem... p.s.2 Reci mi iskreno jel ste isli onom poslovnom logikom po pitanju formiranja cena: Ako damo cenu 100 evra malo je da mi zaradimo 20-50, a i zvuci neozbiljno kabal za 100 evra. Ako damo 200-300 to je previse i niko nece uzeti i velika je konkurencija...ali 600-5000 evra kada se naplati kabal onda mozda i nekome privuce paznju (po sistemu sta je to tako dobro) pa ako prodje prodje ;) Pozdrav. [ APEXaudio @ 23.03.2011. 09:03 ] @
Citat: triac: Sve je to druze lepo ali po enormnoj ceni preko 60.000 din dati za strujni kabl. Pa mogli ste ga upredati kako ste hteli ali to ce pretesko ici na domacem trzistu.... Elem ja bih i razmisljao o tome da imam konfiguraciju od barem 15-50.000 evra recimo: Accuphase,Burmester,Krell...sa akusticki obradjenom prostorijom filtracijom napona sa bateriskom podrskom i posebno izvedenim i pripremljienim kablovima od trafo stanice do same kuce pa da bi mozda nesto eventualno cuo na kablu dugom 1 metar... Ne znam slusao sam ih razne i nista nisam primetio, slicno i za konekciske...trebaju bas hi-hi-hi end komponente pa da se tu nesto razazna ako na kraju krajeva sve nije sminka, kao uopste i ceo Hi-End u kompletu.... p.s Za kabal od preko 60k dinara mogli ste ga uslikati necim boljim sem mobilnim telefonom kroz staklo sa sve blicem... p.s.2 Reci mi iskreno jel ste isli onom poslovnom logikom po pitanju formiranja cena: Ako damo cenu 100 evra malo je da mi zaradimo 20-50, a i zvuci neozbiljno kabal za 100 evra. Ako damo 200-300 to je previse i niko nece uzeti i velika je konkurencija...ali 600-5000 evra kada se naplati kabal onda mozda i nekome privuce paznju (po sistemu sta je to tako dobro) pa ako prodje prodje ;) Pozdrav. Ako si poverovao da strujni kabl od 600din kosta 60000din (bez PDV-a) onda high-end i prodavanje magle itekako ima smisla, u Srbiji treba biti 'Marko Kraljevic' pa 'iscediti vodu iz suve drenovine', ali Svet je veliki... prvo treba stvoriti poznat brend, a tek onda vazi 'svaka roba ima kupca', bez brenda ovakav kabl je tesko prodati i za 600din zato sto uvek ima i obican od 100din. [Ovu poruku je menjao APEXaudio dana 23.03.2011. u 10:15 GMT+1] [ arakis @ 23.03.2011. 12:03 ] @
koliki je stvarno uticaj samog kabla o 1m ako je instalacija cele zgrade/kuce krs, i da li se uopste isplati kupiti toliko hi end kabl, ako neki bolji od recimo 50e zavrsava posao, i na kraju krajeva 1m je premalo i fiksira uredjaj za steker. Naravno ja sam totalni laik, ali mi ovo zvuci bemisleno.
[ PPZ @ 23.03.2011. 12:29 ] @
Citat: Leto Atreid: koliki je stvarno uticaj samog kabla o 1m ako je instalacija cele zgrade/kuce krs, i da li se uopste isplati kupiti toliko hi end kabl, ako neki bolji od recimo 50e zavrsava posao, i na kraju krajeva 1m je premalo i fiksira uredjaj za steker. Naravno ja sam totalni laik, ali mi ovo zvuci bemisleno. U pravu si.Treba ti nova kuca, definitivno. [ APEXaudio @ 23.03.2011. 12:32 ] @
Citat: Leto Atreid: koliki je stvarno uticaj samog kabla o 1m ako je instalacija cele zgrade/kuce krs, i da li se uopste isplati kupiti toliko hi end kabl, ako neki bolji od recimo 50e zavrsava posao, i na kraju krajeva 1m je premalo i fiksira uredjaj za steker. Naravno ja sam totalni laik, ali mi ovo zvuci bemisleno. Naravno da je besmisleno (kao i mnoge druge stvari u high-endu), kroz instalaciju do stekera na zidu dolazi najobicnija zica 2x1,5mm punog preseka, sta god se nastavlja imedju stekera i pojacala svejedno je, da ne pominjem ako je tu jos i razvodnik za prikljucenje vise uredjaja, a uvek ga ima... [ nkrgovic @ 23.03.2011. 12:34 ] @
Citat: Leto Atreid: koliki je stvarno uticaj samog kabla o 1m ako je instalacija cele zgrade/kuce krs, i da li se uopste isplati kupiti toliko hi end kabl, ako neki bolji od recimo 50e zavrsava posao, i na kraju krajeva 1m je premalo i fiksira uredjaj za steker. Naravno ja sam totalni laik, ali mi ovo zvuci bemisleno. S'jedne strane, ako ti je na stekeru 230V po propisu, onda ti znaci da nemas veliki pad napona na napojnom kablu. Plus, zidni kabl je punog preseka, a ovaj je em mnogozilni (da bi bio saviljiv), em posto ide po sobi malo izlozeniji EM sumu, pa je zgodno da bude oklopljen. U sustini ti si u pravu - ako ti je u zidu drek, dzaba ti skup kabl od uticnice. Ali to ne znaci da mozes bas da imas kabl za lampu, kao sto i ne znaci da ne vredi imati bar pristojan napojni kabl. Pravo resenje je, naravno, odvojiti hi-fi na posebnan osigurac (na odabranoj fazi, ako moze), i dovuci i namenski zidni kabl, na kome nema jos 6 drugih gluposti. :D Ja sam ovo poslednje zapravo uradio kad sam sredjivao stan. Eto tako - mogao sam. I mogu reci, cuje se razlika. Malo bolje radi sve... [ geniuxx @ 23.03.2011. 12:38 ] @
Citat: U pravu si.Treba ti nova kuca, definitivno. ...sa pozlaćenom instalacijom, kablovima, utičnicama i, naročito važno, pozlaćenim strujomerom od €16.000... A i gromobran bi trebao da se pozlati... ![]() [ APEXaudio @ 23.03.2011. 12:41 ] @
Citat: geniuxx: ...sa pozlaćenom instalacijom, kablovima, utičnicama i, naročito važno, pozlaćenim strujomerom od €16.000... A i gromobran bi trebao da se pozlati... ![]() Zaboravio si pozlacene bandere i pozlacene trafo stanice i obavezno hidrocentrala, ugalj iz termoelektrane prlja zvuk, a nuklearke imaju mnogo zracenja... [ triac @ 23.03.2011. 12:47 ] @
Citat: Leto Atreid: koliki je stvarno uticaj samog kabla o 1m ako je instalacija cele zgrade/kuce krs, i da li se uopste isplati kupiti toliko hi end kabl, ako neki bolji od recimo 50e zavrsava posao, i na kraju krajeva 1m je premalo i fiksira uredjaj za steker. Naravno ja sam totalni laik, ali mi ovo zvuci bemisleno. NIKAKO, definisao si sve kao pravi strucnjak ![]() Kada bi imao "laboratoriski" izlaz iz (pozlacenog stekera), komponente koje su radjene prakticno u laboratoriji za laboratoriju nesto recimo od ove firme koja je samo clock-u http://esoteric.teac.com/master_clocks/g-0rb/ posvetila ovoliku paznju a da ne pricam o ostalim komponentama, sa vrhunski zvucno obradjenom sobom (prakticno studiom), vrhunski snimljenim materijalom, i ultra vrhunskim dobrim sluhom (recimo iskustvo od 10 god u post produkciji) mozda ti nesto i zazvuci drugacije, ali kod firme kao sto su Esoteric ili Accu ili meni jako drag Luxman... nema sansi jel one imaju najbolje eleboriranu elektroniku i napajanja na svetu... Tako da ako ne vredi doticni bas 600 din mozda bi se mogao uvalitu (u smislu upotrebne vrednosti) ne ulazim da li su koriscene zlatne niti ili bakar cistote 99.999999999999999999999999999999999999999999999999% cistote pa to nesto dize cenu , za max 1500 din,( i to eventualno za mono blokove jel su mahom blize zemlji), za enormno kratak kabl od 1m ![]() Pa mislim em sto je reklama (koja se ne tolerise) em sto je cist apsurd.....60.000 dinara ima da kupim nesto novo od Denona ili Yamahe (neke entry-entry level kantice) i ima da svira da budim sve kerove po kraju....ako neko pita "Ali kako to svira..." briga me glasno je i kraj... Ili najbolje posavetovati se sa iskusnim kolegama sa ovog ili nekome drazi drugog foruma, da kupi nesto iz "zlatne" ere od komponenti reparira i da svira boli glava sa naponskim kablom od recimo firme http://www.sommercable.com/2__default/index.html (ja kupio za zvucnike - bakar fin BOLI glava duzni metar za 2.5mm 250din) i da se bre uziva samo tako ![]() [ PPZ @ 23.03.2011. 12:47 ] @
Citat: APEXaudio: Zaboravio si pozlacene bandere i pozlacene trafo stanice i obavezno hidrocentrala, ugalj iz termoelektrane prlja zvuk, a nuklearke imaju mnogo zracenja... Vidi se da niste audiofili.Za najcistiji zvuk potrebno je najcistije napajanje.A najcistije napajanje se dobije iz baterije.Znaci, ceo problem resava baterija od 4KW. ![]() [ geniuxx @ 23.03.2011. 12:48 ] @
Citat: APEXaudio: Zaboravio si pozlacene bandere i pozlacene trafo stanice i obavezno hidrocentrala, ugalj iz termoelektrane prlja zvuk, a nuklearke imaju mnogo zracenja... Rešenje: pozlaćeni solarni paneli! [ PPZ @ 23.03.2011. 12:51 ] @
Citat: geniuxx: Rešenje: pozlaćeni solarni paneli! To naravno za punjenje baterija koje sam spomenuo. [ APEXaudio @ 23.03.2011. 13:00 ] @
Citat: PPZ: Vidi se da niste audiofili.Za najcistiji zvuk potrebno je najcistije napajanje.A najcistije napajanje se dobije iz baterije.Znaci, ceo problem resava baterija od 4KW.:D Kako mislis 'najcistije', a olovo i kiselina? [ triac @ 23.03.2011. 13:04 ] @
Staaaaaa niste fer
![]() niko nije pominjao posebno obradjene safove na kucistu uredjaja koja pomazu dampiranju EMP-a kada grune neka nuklearka u blizini (naravno pozlaceni) i to da su svi spojeni sa "masom" da bolje diferenciraju seizmicke talase ![]() ![]() p.s Jao kada Naim pocne tako da baljezga o naljboljem zvuku sa Din standard priključcima za kablove, i o ultimativnom zvuku zbog ekstra dampiranih kutija....a svi sem njega koriste sasije od tetrapaka pa ce zvuk biti kanta...ohhhhh yes no.... zasvrbe me koleno... [ geniuxx @ 23.03.2011. 13:13 ] @
A gledaj ovu sirotinju, koristili bakar... Neki tamo Luxman...
![]() [ triac @ 23.03.2011. 18:31 ] @
Lepo, profesionalno , lepo vodjeni kablovi (kratki) direktno lemljenje komponenti, masivne "veze" vidi se da je napajacka sekcija...
Inace u pitanju je mono blok amplifikacija... ![]() ![]() Da se ovo napravi kako treba i upari ima posla da se user*s, i nekostalo 16k dolara, ali se barem i vidi sta si uzeo... [ d.veljko83 @ 23.03.2011. 19:00 ] @
Citat: APEXaudio: Nadam se da ste zastitili i patentirali vasu naprednu i originalnu tehnologiju upredanja, cesto velike firme sa zapada u nedostatku ideja preuzmu autorski rad ljudi sa ovih prostora i moracete sudskim putem da resavate spor. Predlazem da date cenovnik sa kolicinskim popustom na 100kom i 1000kom, da li su cene bez PDV-a? Pa naravno, zavod za patente je iz mesta radio. Zar vi cika Mile mislite da smo mi neozbiljna kompanija ;) Citat: triac: Sve je to druze lepo ali po enormnoj ceni preko 60.000 din dati za strujni kabl. Pa mogli ste ga upredati kako ste hteli ali to ce pretesko ici na domacem trzistu.... p.s Za kabal od preko 60k dinara mogli ste ga uslikati necim boljim sem mobilnim telefonom kroz staklo sa sve blicem... Za sve one koji se budu bunili cena skace sa 599 na 799E :) pa ne moz' to tako... Citat: triac: p.s.2 Reci mi iskreno jel ste isli onom poslovnom logikom po pitanju formiranja cena: Ako damo cenu 100 evra malo je da mi zaradimo 20-50, a i zvuci neozbiljno kabal za 100 evra. Ako damo 200-300 to je previse i niko nece uzeti i velika je konkurencija...ali 600-5000 evra kada se naplati kabal onda mozda i nekome privuce paznju (po sistemu sta je to tako dobro) pa ako prodje prodje ;) Pozdrav. A da vi meni iskreno kazete da ste poverovali u sve ovo??? Pa sve zajedno ne kosta 5E! A o cemu sam razmisljao dok sam pisao, iskreno... O tome kako nedavno ode jos jedan blues gitarista (Gary Moore) i kako je steta sto se nece vise nikad ponoviti nesto kao svirka na Montrealu sa njim i Albert Collins-om 90-e. Po napisanom postu sam odgledao koncert opet. Pozdrav [ zeoN_Rider @ 23.03.2011. 19:03 ] @
Za sve one koji se budu bunili cena skace sa 599 na 799E :) pa ne moz' to tako...
Evo Ja se ne bunim, jel može jeftinije! [ APEXaudio @ 23.03.2011. 19:39 ] @
Da li standardna verzija kabla ima ugradjen uredjaj za prepoznavanje faze u uticnici, korektor napona, mrezni filter, tajmer koji pokazuje potrebno vreme usviravanja, senzor temperature unutar kabla, senzor za kolicinu oksida u bakru... ili se to placa kao dodatna oprema?
[ geniuxx @ 23.03.2011. 20:07 ] @
Nadam se da ima digitalno merenje kapacitivnosti kabla sa automatskom korekcijom?
[ d.veljko83 @ 23.03.2011. 20:28 ] @
Citat: APEXaudio: Da li standardna verzija kabla ima ugradjen uredjaj za prepoznavanje faze u uticnici, korektor napona, mrezni filter, tajmer koji pokazuje potrebno vreme usviravanja, senzor temperature unutar kabla, senzor za kolicinu oksida u bakru... ili se to placa kao dodatna oprema? Citat: geniuxx: Nadam se da ima digitalno merenje kapacitivnosti kabla sa automatskom korekcijom? Kao i svaka ozbiljna firma i mi racunamo na feedback nasih korisnika u cilju unapredjenja starih i stvaranja boljih proizvoda. Sa velikom brigom i uvazavanjem pratimo sugestije nasih klijenata jer mi smo tu zbog vas! Nazalost nismo u mogusnosti da damo konkretne odgovore na vasa pitanja zbog nase principijalne poslovne politike, ali mozemo reci da vec ovog momenta postoje uslovi za stvaranje novog revolucionarnog proizvoda, koji je vec u fazi testiranja pokazao izvanredne performanse, za koji odgovorno tvrdimo da probija i prevazilazi dosadasnje granice konvencionalne fizike. [ APEXaudio @ 23.03.2011. 20:31 ] @
Citat: geniuxx: Nadam se da ima digitalno merenje kapacitivnosti kabla sa automatskom korekcijom? To se verovatno podrazumeva, kabl verovatno koristi NANO tehnologiju, svi delici kabla imaju svoj 'dual core' procesor koji radi na 400THz (tera herca) i u medjusobnoj su interakciji tako da uvek zauzimaju polozaj konstantne kapacitivnosti, induktivnost, otpora... a verovatno su klimatizovani radi konstantne temperature i vlaznosti unutar kabla. Mene zanima sistem zastite kod NANO tehnologije da se slucajno ne desi da se usled smetnji na komunikaciji izmedju delica kabla on ne preobrazi u 'Terminatora 2' i probusi mi glavu. Da li neko moze da mi kaze da li je ovaj trafo dobar da odvojim posebnu fazu za audio uredjaje sa visokonaponskog dalekovoda. ![]() [Ovu poruku je menjao APEXaudio dana 23.03.2011. u 21:44 GMT+1] [ geniuxx @ 23.03.2011. 20:57 ] @
Ovaj trafo bi trebalo da je dobar, ali samo ako su namotaji od sterilisane hexagonalne žice motane kvadrifilarno, jer bifilarno nije dovoljno dobro!
[ PPZ @ 23.03.2011. 21:11 ] @
Citat: geniuxx: Ovaj trafo bi trebalo da je dobar, ali samo ako su namotaji od sterilisane hexagonalne žice motane kvadrifilarno, jer bifilarno nije dovoljno dobro! Preterujete.Dovoljan je i obican trafo, to je samo vasa manija da se dokazujete kako imate para.Evo, ovakav trafo je sasvim dovoljan: ![]() [ 44250 @ 23.03.2011. 21:13 ] @
Ha ha ha ha ha ha ha.....Niste normalni!
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [Ovu poruku je menjao 44250 dana 24.03.2011. u 06:15 GMT+1] [ triac @ 23.03.2011. 21:23 ] @
Ma dzaba trafo, dok ja nevidim da kabal ima pri sebi osciloskop, multimetarski procesor i snimac pozicija i merenja promenljivih ne priznajem poso.
![]() Ocu da vidim kako trckaraju elektroni i da ih blagovremenom kalibrisem da ne zalutaju. Tu bi se mogao dati odgovarajuci spin koji ce moci da kanalise fazna odstupanja struje i napona u zavisnosti od zakrivljenja Zemljine lopte... I to sam pritom bio skroman da ne preterujem previse, ipak pricamo o entry-level klasi, sta mislis da je kabal za monaural blok pojacala, bato moj...sta bi tu bilo zahteva da bi uopste moglo da prosvira... Tisti mene to vec duze vreme, nego sta cu siroma cutim i guram, komsiluk me pita sta mi je a ja sta da im kazem. Recice bio si skroman mi bi zahtevali vise...eto vidis sta su nezahvalnici... [ geniuxx @ 23.03.2011. 21:29 ] @
Citat: 44250: Ha ha ha ha ha ha ha.....Niste normalni! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 'beš elektroniku bez humora... ![]() [ štampar @ 23.03.2011. 21:32 ] @
Sad ste me zabunili skroz....ja sva ova čuda od kablova i svega ostalog ne mogu nikad imati...a samo sam hteo da slušam muziku...
Odoh u kafanu...razglas im nije bog zna šta al' je pevaljka extra....em' dobro izgleda,em' dobro peva...odustajem od sobnog slušanja muzike,preskupo je... [ APEXaudio @ 23.03.2011. 21:38 ] @
Citat: PPZ: Preterujete.Dovoljan je i obican trafo, to je samo vasa manija da se dokazujete kako imate para.Evo, ovakav trafo je sasvim dovoljan: ![]() Za 'najbolje pojacalo' mora najbolji trafo, ovaj 'obican trafo' moze samo za mini-linije i kucni bioskop. Moze li neko da mi preporuci inter-konekt (do 1000e) i zvucnicke kablove (do 2000e) koji bi isli uz ovo pojacalo, takodje me zanimaju i zvucnici za sobu od 800 kvadrata samo da ne prelaze 700000e zbog ove ekonomske situacije nisam u mogucnosti da izdvojim vise, jedino ako mi Bred Pit vrati dug mada sumnjam ne javlja mi se na telefon ima identifikaciju poziva, ako neko ima Andjelinin broj neka mi posalje na PM da probam preko nje. [ bakara @ 23.03.2011. 21:42 ] @
Jel to najbolje pojacalo ima i daljinski?
btw, odlicna vam je tema ![]() [ triac @ 23.03.2011. 21:44 ] @
Citat: štampar: ...odustajem od sobnog slušanja muzike,preskupo je... Ma ti si najbolji i najpametniji, dok mi samaramo maloga (mislim mozak :) u muci da li da po kanalu postavimo 20 ili 80.000uF, ti imas sve real i jos ako pevaljka ima dobru dudicu majko mila pa da vidis sta je cirkus http://www.youtube.com/watch?v=Yx1FTcYms1A&feature=related p.s Nisam smeo link da postavim da se vidi kao video, najurili bi me iz Becke filharmonije da im uzimam glavnu gudacicu bez da platim autorska prava... p.s.2 Da viš bajo kad te od nje grune kalota (ki opstinski pecat) ima da ides lud dva dana, si pitas sta te snaslo... [ geniuxx @ 23.03.2011. 21:49 ] @
Citat: bakara: Jel to najbolje pojacalo ima i daljinski? Nego šta! Vrhunski lampaš, sa milozvučnim IR zračenjem, a ne k'o ovi na mini-linijama koji ne dobacuju iza ugla kroz ključaonicu zatvorenih vrata! [ APEXaudio @ 23.03.2011. 21:50 ] @
Citat: triac: Ma ti si najbolji i najpametniji, dok mi samaramo maloga (mislim mozak :) u muci da li da po kanalu postavimo 20 ili 80.000uF, ti imas sve real i jos ako pevaljka ima dobru dudicu majko mila pa da vidis sta je cirkus http://www.youtube.com/watch?v=Yx1FTcYms1A&feature=related p.s Nisam smeo link da postavim da se vidi kao video, najurili bi me iz Becke filharmonije da im uzimam glavnu gudacicu bez da platim autorska prava... Sad mi je jasno na sta su autori pojacala mislili kad su savetovali koriscenje sestica uz ovo pojacalo, a ja mislio da se radi o zvucnicima. U prilogu sa RTS-a se pominje da ce mozda Bred Pit da kupi ovo pojacalo, ako je neko cuo da jeste neka javi da mu ga uzmem umesto onih 500e sto mi dodje. [ triac @ 23.03.2011. 22:05 ] @
Citat: APEXaudio: Sad mi je jasno na sta su autori pojacala mislili kad su savetovali koriscenje sestica uz ovo pojacalo... ...lele da cujes tek kako sa tim sesticama i ribon seva, samo vatra bije... ![]() [ geniuxx @ 23.03.2011. 22:31 ] @
Citat: APEXaudio: Moze li neko da mi preporuci inter-konekt (do 1000e) i zvucnicke kablove (do 2000e) koji bi isli uz ovo pojacalo, takodje me zanimaju i zvucnici za sobu od 800 kvadrata samo da ne prelaze 700000e zbog ove ekonomske situacije nisam u mogucnosti da izdvojim vise, jedino ako mi Bred Pit vrati dug mada sumnjam ne javlja mi se na telefon ima identifikaciju poziva, ako neko ima Andjelinin broj neka mi posalje na PM da probam preko nje. Može li ovako nešto: ![]() ![]() Izvor: http://www.stereotimes.com/cable051504.shtml ![]() [ APEXaudio @ 23.03.2011. 22:39 ] @
Zabava na racun precenjenih high-end uredjaja je razumljiva na DIY forumu, jer ako u audiu vazi pravilo 'koliko para toliko muzike, mnogo vise para malo vise muzike' u DIY-u vazi pravilo 'koliko para toliko muzike' i tacka. Ne placamo ime, dizajn, sminku, reklamu, velike zarade distributera... i to vazi za postene brendove a o prodavcima magle sa nerealnim cenama da ne pricam.
[ Ivan Dimkovic @ 23.03.2011. 22:42 ] @
Ma nemate vi pojma :-)
Ako zelite PRAVI audiofilski zvuk... morate na vase zidove ukucati specijalne audiofilske drvene module koji poboljsavaju zvucne karakteristike! http://boingboing.net/2005/11/07/astronomically-overp.html ![]() Citat: Dynamics are better and overall naturalness is improved. $485 za komad drveta :-) [ geniuxx @ 23.03.2011. 22:56 ] @
S obzirom da sam od oca priučio stolarski zanat, 'ladno mogu da pravim i ove module - a po želji mogu biti i pozlaćeni...
A evo još jednog zlatnog kabla, doduše jeftinijeg, ali čovek kaže da sada više uživa u muzici - znači istina je: ![]() Izvor: http://www.audio-ideas.com/reviews/cables/cardas.html Btw., sada se setih gde sam video u prodaji bakarne šrafove... ![]() [ APEXaudio @ 23.03.2011. 22:57 ] @
Ovo su drveni dugmici za potenciomer i selektor, srecom dovoljna su samo dva, vec sam poceo da racunam koliko mi treba za sobu od 800 kvadrata uz to zidovi su mi sedam metara do plafona.
[ triac @ 23.03.2011. 23:17 ] @
Ovi kablici koje ste postavili ja sa njima vezivao lukac na poljance (sitna buranija).
Ako cete pravi kabl mora se isprsite za 32K love pa onda moz pricamo o nekom zvuku, i to samo mozda... ![]() Sta, jel lepo kaze covek, da je kabl savrsen izbor za one koji oce se linkuju :)) p.s Sad tek vidim koliko sam u zivotu propao kad to nemam... [ 44250 @ 24.03.2011. 05:43 ] @
Citat: APEXaudio: Ovo su drveni dugmici za potenciomer i selektor, srecom dovoljna su samo dva, vec sam poceo da racunam koliko mi treba za sobu od 800 kvadrata uz to zidovi su mi sedam metara do plafona. Koliko li imaju do poda...? ![]() ![]() ![]() Shvatam da su neke stvari precjenjene i da služe samo da bi se izvukao novac naivnim bogatašima uz besmislena opravdanja. Ako se ne varam prosječno uho ne prepoznaje distorzije ispod 3%,o nekim drugim karakteristikama mogu da pričaju "istrenirane uši" ljudi koji baš umeju da čuju to što slušaju. Velika većina nas tek treba da krene u te vode. Kao početnik i laik teško mogu da razaznam šta je prodaja "mu_a pod bubrege" ,sreća u nesreći nemam novca za razbacivanje pa ne mogu da me ojade finansijski koliko spoznajno ali to se lakše popravlja-ispravnim saznanjem. Po pitanju kablova shvatio sam da treba imati pozlaćenu (ako već nemamo zlatnu ili još bolje SUPERPROVODNIČKU) liniju do zlatne centrale ili zlatne baterije,inače ako to nemamo onda je dovoljan i bakar pristojnog presjeka sa pristojno dimenzionisanim ispravljačem. Ne znam koliko smisla ima kad se kaže da pojačalo treba da se "usvira" kad se napravi? (ne tvrdim da nema,ne znam pa zato pitam) Šta se pri usviravanju dešava sa komponentama pa da one mjenjaju svoje karakteristike? Kako se to one "obrade" pa rade drugačije? [ štampar @ 24.03.2011. 06:46 ] @
Mora da se ''usviraju'' kablovi za dovod signala na pojačalo,kablovi za zvučnike...ma sve...video sam kod jednog audiofila kablove sa chinch konektorima koji su koštali
''kolko dve nove gume za mog yuga''....ali to je ''specijalan kabal-ne razumeš ti to''...??Na kablovima je odštampan ''smer signala'' i to mora da se poštuje??????????? Pa velim kad je tolko skup mogu li ja da zalemim ''direktno'' izlaz iz CD-a na ulaz u pojačalo...to je valjda bolje,nema konektora ni prelaznih otpora (makar bili i pozlaćeni)?? [ triac @ 24.03.2011. 08:50 ] @
Citat: štampar: Pa velim kad je tolko skup mogu li ja da zalemim ''direktno'' izlaz iz CD-a na ulaz u pojačalo...to je valjda bolje,nema konektora ni prelaznih otpora (makar bili i pozlaćeni)?? Naravno da mozes, ja sam direktno lemio kabl preseka 4mm iz pojacala na zvucnike. Tako sam imao fiksnu vezu jel sam znao da necu imati nikakve potrebe da bilo sta menjam (to bilo nekad), sada imam neke druge kombinacije koje se zovu "zivot" i slusam muziku sa mini linije ;) Ako pricamo o ultimaciji onada bi ja kada nadjem adekvatnu poziciju zvucnika i pojacala u prostoriji zaebo bilo kakvu terminaciju i vrsio direkt lemljenje iz pojacala na same zvucnike (ne ka konektore na zvucnoj kutiji nego bas na zvucnike) i mir bozji...kakav WBT kakvi bakraci... Svako fabricko pojacalo se moze prepraviti sa masivnijim torusom i dimenzionisanijim elektrolitima, i ponekom Elnom na liniji zvuka i eto ti HI-End... Naravno ako bi radio neki novi Nad ti bi imao pa imao prednju plocu plasticnu, ali dobro zato mozes da pozadi krkas trafo i elektrolite... [ PPZ @ 24.03.2011. 09:21 ] @
Dobro da ne uopstavamo sad, ne sviraju sva pojacala isto.Ali poenta je da kao sto Mile rece, do 1000 eura imas sve sto ce ti ikada trebati u zivotu od pojacala, sve preko je za vrlo osetljive usi ili debele novcanike...
Sto se pojacala tice, jedino je za njih istinito da je potrebno usviravanje, kao i za zvucnike, sve ostalo je besmislica, kao i preskupi kablovi za zvucnike i ostalo.Ja sam napravio mali eksperiment.Bio mi je drug koji je "audiofil", ima neke ultraskupe elektrostaticke zvucnike, lampaska pojacala-pretpojacala, njegova oprema se meri desetinama hiljada eura.Ja muziku poslednjih meseci slusam sa risivera Akai AA1020 koji sam nedavno retaurirao (2x20W ![]() Da li je potrebno da spomenem da sam isti kabl imao i kod prvog slusanja? ![]() ![]() ![]() [ štampar @ 24.03.2011. 09:36 ] @
Prevario si čoveka,nije fer ....sličnu priču sam čuo...promenjeni kablovi-bolje svira...bla..bla..a ''novi kablovi'' plavo-bela ''telefonska'' žica...Nije mi jasno kako se osetljive audifilske uši toliko prevare??
Slušanje muzike je izgleda filozofija kojoj nisam dorastao...jedan audiofil mi je ''objasnio'' da ja ...''ne znam da slušam'' jer tu trebaju godine iskustva,slušanja raznih sistema,menjanja komponenti itd...i ''vežbanje ušiju''... E pa sad...možda mi je i drago zbog toga,meni dobro svira i sasvim ''obično pojačalo'' pa nikad neću pasti u iskušenje da potrošim silne pare na skupocenu opremu... Pravio sam u životu kojekakva pojačala a sad me opet mami da nešto sklepam...samo radi samogradnje,volim to... ...ali šta da pravim?Gledajući diyAudio vidim da mnogo hvale pojačala APEX a i pravilo ga mnogo ljudi...pa počeli i serijski da ga prave....sigurno je to nešto valjano a rekao bih da me neće skupo koštati? [ PPZ @ 24.03.2011. 09:52 ] @
Ne, nisam stavio telefonsku zicu, nego obican strujni kabl preseka 2.5mm, koji sam ja upreo jer sam kupio posebno zicu na metar, a ne recimo kabl sa izolacijom 2x2.5mm ili 3x2.5mm.Znaci nista od preskupih kablova, ali ipak dovoljno pristojno da nemam problema ni sa jacim pojacalom.Evo danas mi je upravo stigla nova igracka iz vremena kad su se jos pravila pojacala kako treba, Yamaha AX-550, javicu kako svira sa tim "bezveznim" kablovima...
![]() ![]() Jeftino a ne bez veze napravljeno pojacalo, upravo ono sto mi treba za spavacu sobu ![]() [ triac @ 24.03.2011. 10:39 ] @
Sebe nesmatram nekim filozofom ali kada sam pricao o strujnim kablovima tu sam u potpunosti tvrdio da razlike nema...medjutim...
![]() Zvucnicki kablovi su nesto drugo...skroz dugo... Ono sto sam ja primetio kod svojih kombinacija sistema i kablova je sledece, da kabal deluje kao neki specificni filter i to posebno u gornjem i skroz gornjem opsegu. Naime primetio sam da kada stavim jako kratak kabal koji ne moze da se koristi za poziciono vec samo za eksperimentalno slusanje, slika je otvorenija i visoki su otvoreniji u mom slucaju visoki su na datim zvucnicima malo bili prstaviji i fabricki tako da su jos vise zvecali ( precnik kabla bio 4mm). Kada sam stavio 2mm kabal i duzine po 2m po zvucniku, malo sam "zamutio" sliku sto se najvise desilo kod gornjeg opsega, ja sam to tada doziveo kao nesto sladunjaviji iako mutniji prikaz.I nije mi smetalo. Dakle kabal moze da menja pomalo zvucnu sliku, ali u tom dramaticnom primer, a sto se tice razlika izmedju jedog kabla od recimo 50 evra i 500 evra (inace oba dobra) sumljam da bi ista primetio... Medjutim da napomenem da je sve vrlo subjektivo, i prilikom tih testova sam bio napregnut do neba, kao da resavam svetska pitanja, u opustenijem slusanju ne bih nista zapazaio... Inace sam za test slusao [ triac @ 24.03.2011. 10:54 ] @
@PPZ
Lep cist dizajn, bez mnogo tracarija i aljkavstine..fina separacija komponenti na L i D stranu,trafo standardan... [ štampar @ 24.03.2011. 11:04 ] @
Citat: triac: @PPZ Lep cist dizajn, bez mnogo tracarija i aljkavstine..fina separacija komponenti na L i D stranu,trafo standardan... ....i verovatno povoljno sa cenom... [ PPZ @ 24.03.2011. 11:10 ] @
Citat: triac: @PPZ Lep cist dizajn, bez mnogo tracarija i aljkavstine..fina separacija komponenti na L i D stranu,trafo standardan... To sam i trazio, glupo mi je da stavim u spavacu sobu nesto reda 12000 eura ![]() Dugo sam se razmisljao da pribegnem samogradnji, ali ovo sam pojacalce dobio STVARNO jeftino, tako da nije imalo smisla ista praviti.Moja kombinacija bi izasla bar 200 eura, a ovo sam kupio za 80... Sto se kablova tice, slazem se.Strujni kablovi malo mogu da promene, ali interkonekt i zvucnicki mogu itekako, ali samo do jedne granice.Izvan toga je nemoguce cuti neku razliku.Zato sam i ja pribegao radikalnim resenjima, za interkonekt imam u firmi BELDEN kablove dobrog kvaliteta, kao i NEUTRIK prikljucke, pa sam napravim sve sto mi treba.Naravno, ima i boljih kablova, ali ja to tesko mogu da cujem na mojim sistemima koje koristim po kuci, tako da se ne zamaram mnogo time.Volim dobru muziku, i volim da je dobro cujem.Moj izbor su fabricka pojacala iz sedamdesetih i osamdesetih, ili dobra samogradnja.Uvek sam mislio da je gomila novih "marki" sto se pojavila poslednjih 15ak godina na trzistu precenjena.Koriste standardne dizajne (jer malo toga danas moze da bude "revolucionarno" u pojacalima) a koriste zvucna imena i preterane cene da bi se prodali. [Ovu poruku je menjao PPZ dana 24.03.2011. u 12:53 GMT+1] [ triac @ 24.03.2011. 11:40 ] @
Citat: PPZ:Uvek sam mislio da je gomila novih "marki" sto se pojavila poslednjih 15ak godina na trzistu precenjena.... Tako je, iskoristi se standardni dizajn nabije prednju plocu od 10mm brusenog aluminijuma neki jeftini plastikaner od daljinca za 15 evra i sve djuture naplati 2500 evra i to bez pristojnog upustva, detaljnih merenja i specifikacija itd... Inace tu je masa nekih firmi koje vidim da se guraju po domacim casopisima (mahom su engleski proizvodjaci, koje ja inace nikada nisam voleo). Ili Japanci u nekoj komercijalnoj varijanti (Yamaha, Denon,Marantz, Sony,Sansui, Peeonir, Tehnics) ili Havy-duty od Amera (H/K ili ko moze da se prsi, Lexiton, M.Levinson, J.Roland, VTL...) Kada bi imao bas mnogo, mozda bi nesto pazario od Simaudia, jako imaju dobru arhitekturu (bazicnu), masivne trafoe, vrhunski pedantne plocice i kucista i jednom recju lepo rade (cuo sam malo na sajmu, i imaju odlicnu tezinu zvuka i dinamiku). Na momenat se seti odlicnog H/K hk66o pojacala, odlicna tolerancija i tezina zvuka.... [ APEXaudio @ 24.03.2011. 14:51 ] @
Uticaj kabla na zvuk zavisi od kompletnog strujnog kola koje se kroz njega zatvara. Razlicita pojacala imaju razlicite karakteristike i osetljivost ulaza na kapacitivnost, induktivnost... interkonekt kabla. Takodje imaju razlicite povratne sprege pa tako drugacije reaguju na zvucnicki kabl, skretnicu i parametre samih zvucnika. Svaka pasivna skretnica smanjuje damping faktor na manje od 10, tako da je zabluda da on ima veze sa boljim basovima.
Sto je manji uticaj kabla to bolje, mada su u pitanju nijanse, i to nema veze sa cenom i kvalitetom kabla. Strujni kabl nema uticaja na zvuk. [Ovu poruku je menjao APEXaudio dana 24.03.2011. u 16:01 GMT+1] [ triac @ 24.03.2011. 15:08 ] @
Citat: APEXaudio: Uticaj kabla na zvuk zavisi od kompletnog strujnog kola koje se kroz njega zatvara. Srujno kolo kao takvo ima svoje nepromenljive karakteristike, a sam tip (zvucnickog kabla) moze malo da utice na "boju" zvuka. Po pitanju strujnog kabla, on nema nikakve uticaje to smo vec definisali. Takodje ni damping kucista uredjaja nema nikakve uticaje na zvuk sem ako bas extra ne oscilira pa eventualno ne "treska" komponente. Kuciste u formi bakrene obloge (nesto kao Faradejev kavez spojeno sa "masom" moze nesto i da utice na kola i to eventualno na formiranje nekih "parazitnih" smetnji) mada ne znam koliko je to dokazano. Kratke linije u okviru pojacala takodje neuticu znacajno (kazem znacajno ne da ne utice bas nista - mada moze biti pozeljno), jedino utice vizuelno i po pitanju urednosti. I tako... to je neko moje iskustvo kada je elektrika u pitanju. Predimenzionisani kondovi takodje nisu od neke vaznosti ( i tu mislim ekstremno predimenzionisani), recimo za 2x50W dovoljno je max 2x20.000-40.000 uF, mada ja licno tu volim da preterujem i recimo bi stavio 2x100.000 po cenu da sagorim i ispred i iza kondova elektriku (salim se malo ;) Originalni tranzistori uticu na zvuk i disapaciju (mada za disapaciju nije potvrdjeni ali ima logike), sta znam ne mogu da se vise setim pomalo sam i zaboravio... Dakle ja sam se iskljucivo bazirao na cujnost, (neko moje zapazanje, nije sveto slovo i podlozno je promenama naravno), ne na trajnost ili ne znam sta ... [ APEXaudio @ 24.03.2011. 15:56 ] @
Citat: štampar: Prevario si čoveka,nije fer ....sličnu priču sam čuo...promenjeni kablovi-bolje svira...bla..bla..a ''novi kablovi'' plavo-bela ''telefonska'' žica...Nije mi jasno kako se osetljive audifilske uši toliko prevare?? Slušanje muzike je izgleda filozofija kojoj nisam dorastao...jedan audiofil mi je ''objasnio'' da ja ...''ne znam da slušam'' jer tu trebaju godine iskustva,slušanja raznih sistema,menjanja komponenti itd...i ''vežbanje ušiju''... E pa sad...možda mi je i drago zbog toga,meni dobro svira i sasvim ''obično pojačalo'' pa nikad neću pasti u iskušenje da potrošim silne pare na skupocenu opremu... Pravio sam u životu kojekakva pojačala a sad me opet mami da nešto sklepam...samo radi samogradnje,volim to... ...ali šta da pravim?Gledajući diyAudio vidim da mnogo hvale pojačala APEX a i pravilo ga mnogo ljudi...pa počeli i serijski da ga prave....sigurno je to nešto valjano a rekao bih da me neće skupo koštati? Najvise su APEX pojacala pravili u Indoneziji http://www.solfegio.com/index.php?board=10.0, pitali su me da li mogu da naprave plocice za potrebe clanova foruma, ali kako vidim prodaju i gotove module u raznim bojama. Najvise su radili APEX B500 (H900) koji je zamisljen kao PA pojacalo sa OP baferovanim ulazom, oni komentarisu zvuk kao da je rec o high-end pojacalu, ali i to je u redu, Karan je takodje koristio topologiju JBL Urei 6290 pojacala koja ima ulaz baferovan sa OP za svoja high-end pojacala. OP je spojen tako da koristi samo DC povratnu spregu sa izlaza pojacala, a za ulazni signal spojen je kao bafer. Globalna povratna sprega spojena je iza OP-a... [ d.veljko83 @ 24.03.2011. 17:12 ] @
Citat: APEXaudio: Moze li neko da mi preporuci inter-konekt (do 1000e) i zvucnicke kablove (do 2000e) koji bi isli uz ovo pojacalo, takodje me zanimaju i zvucnici za sobu od 800 kvadrata samo da ne prelaze 700000e zbog ove ekonomske situacije nisam u mogucnosti da izdvojim vise, jedino ako mi Bred Pit vrati dug mada sumnjam ne javlja mi se na telefon ima identifikaciju poziva, ako neko ima Andjelinin broj neka mi posalje na PM da probam preko nje. Kod ovako ozbiljnih projekata treba biti sistematican i pedantan. Nikakvo zaletanje, dakle redom: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [ 44250 @ 24.03.2011. 18:25 ] @
Moje pitanje je bilo:
"Ne znam koliko smisla ima kad se kaže da pojačalo treba da se "usvira" kad se napravi? (ne tvrdim da nema,ne znam pa zato pitam) Šta se pri usviravanju dešava sa komponentama pa da one mjenjaju svoje karakteristike? Kako se to one "obrade" pa rade drugačije?" PPZ reče: "Sto se pojacala tice, jedino je za njih istinito da je potrebno usviravanje, kao i za zvucnike, sve ostalo je besmislica, kao i preskupi kablovi za zvucnike i ostalo." Pre toga štampar je kazao: "Mora da se ''usviraju'' kablovi za dovod signala na pojačalo,kablovi za zvučnike...ma sve...video sam kod jednog audiofila kablove sa chinch konektorima koji su koštali ''kolko dve nove gume za mog yuga''....ali to je ''specijalan kabal-ne razumeš ti to''...??Na kablovima je odštampan ''smer signala'' i to mora da se poštuje??????????? " Dakle trebaju ili ne trebaju pojačala da se usviravaju,malo sam zbunjen oprečnim mišljenjima? Za zvučnike mi ima smisla,elektro-mehanička stvar sa pokretnim dijelovima koja treba da se "razdrma" , "protegne" i "istegne",a šta se dešava kod pojačala kad se usvirava,kakve su kod njega promjene? Ozbiljno pitam,nisam sarkastičan. Pozdrav! [ 1OXB @ 24.03.2011. 18:56 ] @
E pa lepo smo se ispricali po ovom pitanju... Ziveli!
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|