[ grga21 @ 25.03.2011. 13:43 ] @
Zamolio bih nekoga ko ima dosta radnog iskustva u projektovanju baza da mi odgovori na pitanje: da li u ER dijagramu sme biti zatvoren krug? Na fakultetu profesor nam je jasno naglašavao da izbegavamo zatvorene krugove prilikom projektovanja baza, međutim sada projektujem jednu bazu o evidenciji projekata i nemogu nikako da izbegnem zatvorene krugove.

evo primer jednog zatvorenog kruga:

Projekti(IDProjekta, NazivProjekta, IDRadnika...) //IDRadnika u označava koji je radnik Projektni menadžer
Radnici(IDRadnika, ImeRadnika...)
RadniciUkljuceniUprojekat(IDProjekta, IDRadnika,....)

Pitanje glasi da li sme to tako da bude (jer profesor koji nam je predavao baze znao je da obori studente ako imaju zatvoren krug kao ovaj gore u ER dijagramu) i da li postoji neka druga solucija da bi se izbegli krugovi kao ovaj gore?

Hvala unapred
[ bjevta @ 28.04.2011. 08:47 ] @
Tabela 'RadniciUkljuceniUprojekat ' treba da ima jos jednu kolonu (radnik, projekat, rola) gde upisujes da li je kafe kuvarica, projekt manager ili koja vec vrsta levog smetala.

ako je bitno samo da l je shef ili ne, onda ta kolona moze da bude tipa boolean pa da, ako je true, to znaci da je projekt manager, ako false, onda je nesto drugo.

cirkularna referenca tabela je jedna od nekoliko najgorih stvari koje se mogu uraditi sebi (bazu bas briga). na primer, kad treba da se brise, mora prvo da se uradi raskidanje referenci (update project set project_manager=null...). import/export isto zna da bude smor, itd.