[ pejamachine @ 28.03.2011. 11:39 ] @
[ pejamachine @ 28.03.2011. 11:39 ] @
[ dragansar @ 28.03.2011. 12:16 ] @
To kako si zamislio da ih vezes se moze izvesti, ali moja preporuka ti je da to zaboravis. Jer ces na kraju opet morati razvuci kabal do svakog od njih.
Obrati paznju na kanale, evo ti primjer kako bi trebalo da izgleda (tj koji kanali da se ne poklapaju) ![]() [ pejamachine @ 28.03.2011. 12:46 ] @
Zasto mislis da ne valja ovakav tip mreze?
Sto se tice kablova,to je nemoguce jer objekat je u potpunosti zavrsen a vlasnici ne zele nova stemanja u zgradi kao ni kanalice. Mozes li mi pojasniti ovo u vezi sa kanalima? [ dragansar @ 28.03.2011. 13:11 ] @
U praksi se pokazalo kao jako lose rijesenje, bar meni. Jer ako ti prvi uredjaj ima problema sa signalom ili bilo cim....svi iznad njega trpe....onda vrijeme propagiranja od dozgo na prema dole, kroz 6 uređaja....ako to namjestis da radi.....svaka ti cast :D
Mozes pokusati to da rijesis na taj nacin, ali ces izgubiti vremena, zivaca, ugleda....i ostalog...i na kraju ces opet reci da to "ne moze bez kabla" :) Mozda neko i ima ideju kako bi to moglo stabin raditi u tvom slucaju....sacekacemo da se javi. Sto se tice kanala bitno je da ti se nepoklapaju kanali na AP ovima, jer ces imati smenje. [ anon68680 @ 28.03.2011. 13:20 ] @
kao sto dragan rece, nece to bez kabla :) Kablove mozes uvek i kroz kanalnice sa spoljasne strane zgrade da razvuces... Nije elegantno resenje ali i nemas mnogo izbora.
[ pejamachine @ 28.03.2011. 14:22 ] @
Kablovi su razvedeni od reko ormara do soba ali ne u i u hodnik koji je na sredini.Ali ako u sobu stavim AP bojim se da onda nece biti dovoljan jedan AP za cijeli sprat jer ce wireless signal biti i suvise slab.
Mogu li kako pojacati signal na AP a da ne stavljam drugi AP...? [ anon68680 @ 28.03.2011. 16:07 ] @
Mozes koristiti wireless repeater ili da drugi AP bude u repeater modu, to bi eliminisalo potrebu za sprovodjenjem kablova do drugog AP-a...
[ Predrag Supurovic @ 28.03.2011. 20:24 ] @
Ovo ti uop[te nije mala mreža nego ozbiljan zahtev. Najbolje je da nađeš nekoga ko ima mnogo isksutva u tim stvarima da ti to isplranira o uradi da valja. A računaj na to da su kablovi obavezni, osim ako vlasnik neće da ga sve košta pet puta skuplje od toga kako si ti to zamislio.
[ newtesla @ 28.03.2011. 23:17 ] @
A da provedes LAN kroz strujne zice (homePNA) do svakog rutera ponaosob? to mi je nekako resenje sa manjom latencijom, a par PNA uredjaja kosta nesto oko 35 evra, plus recimo tplink 340 koji je reda 20 evra, sve to po spratu.
NEma busenja, nema stemanja, nema kanalica. Ali mislim da mora razlicit SSID (mozda i moze isti SSID, ali ce onda klijenti koji su u slicnoj jacini prijema sami da se prebacuju nonstop, i da bude los kvalitet veze), i da pazis na kanale da se ne poklapaju. Drugo resenje je da unutar prvog tplink 340 enable-ujes bridge mode (u wireless sekciji, stikliras Enable Bridges), a za spratove ako ne moze tplink 340 onda tplink 5001 - to jest, ono sto je nekada bio WA501G. S tim sto ovo drugo resenje nema problem sa imenom (isti je SSID), niti sa kanalom - isti je kanal, ali NE RADI nista bolje od WEP - tj. nema WPA/WPA2, barem sa tplink-om. Odluci se koliko para zelis da das, i koliko ti je bitan latency, pa odaberi. [ flighter_022 @ 29.03.2011. 00:33 ] @
WRE54G moze da resi stvar.
Ne znam da li ga ima i koliko kosta u Srbiji, u Nigeriji je oko $100 komad. U principu, signal se bez problema hvata i kroz 5-6 zidova sa laptopom. [ cisco89 @ 29.03.2011. 10:12 ] @
LINKSYS WRE54G ti je 802.11G standard, za ovaj projekat ti preporucujem da koristis AP sa N standardom + MIMO. To bi ti dalo mnogo vecu brzinu + mnogo veci domet. Nego reci nam, sta ce korisnici da rade na mrezi? Samo surfovanje? Kopiranje velikih fajlova na/sa server/a? Moras da uradis detaljni site survey, pogledaj gde imas smetnji, da li zgrada/kuca pored tvoje zgrade ima wireless i na kom su kanalu da nebude ometnji. Kakvu autentikaciju ces imati? Radius server ti je tu najbolje resenje.
[ pejamachine @ 29.03.2011. 12:36 ] @
Posto je u pitanju manji hotel,gostima bi se omogucilo samo surfovanje.Torrente bih naravno zatvorio.Mreza ne bi trebala da bude previse opterecena - mozda u jednom trenutku 15-ta prikacenih na internetu.
Sto se tice sigurnosti wirelessa pa valjalo bi biti WPA2. Za sada ne treba ali mreza mora da omoguci za cijeli objekat takodje hot-spot sistem. To sam zamislio da na prvobitnu mrezu samo zamijenim onaj ruter sto salje signal do AP (ruter na slici na pocetku teme) [ dragansar @ 29.03.2011. 13:03 ] @
Preporuka da SSID bude isti na svakom AP-u
[ Slobodan Milivojevic @ 29.03.2011. 13:09 ] @
Ako bi to "uvezao" wds AP na AP javio bi ti se problem da na 7. uredjaju imas max 1/7 od teoretski moguce 802.11g brzine. jer sta ce da se desi:
- Ako su svi u wds-u, svi AP-ovi su na istom kanalu, i kad prenosis sa 7. sprata recimo ide ovako klijent <~> AP7 <~> AP6 <~> AP5 <~> AP4 <~> AP3 <~> AP2 <~> AP1 --- Internet ruter Dakle ukupno imas 7 puta wireless link na istom kanalu i istoj mrezi - dobices od prakticno mogucih 21-25M odprilike 3Mbit maksimalne moguce brzine na sedmom AP-u. I jos ces imati 7*~1.5ms latency to je ~10-11ms dodatne latencije. Ako ti je dosta max max 3Mbit na 7. AP-u onda mozes da razmisljas... S tim da znas da tako gusis ceo taj kanal i dva susedna kad neko vuce tih 3Mbit sa sedmog AP-a. Dakle ili kablovi ili neki drugi nacin da ih linkujes (5GHz wireless - nanostation loco??) - mada kolko to moze kroz armaturu da progura... Sve u svemu najbolje je kablovi, jedan u drugi ustekani, izmedju svakog sprata imas 100Mbit link, i sa zadnjeg mozes 20+Mbit da povuces na wireless-u. [ pejamachine @ 29.03.2011. 13:43 ] @
Pa evo vidim da mi nije resenje da sirim wireless preko AP.
Sad je i meni doslo u glavu da stavim vanjsku antenu al objekat je izgradjen od armiranog betona sa vrlo malo pregradnih zidova tako da ni to ne ide. Jedino solucija je kablovima.I tu mi morate pomoci, Rekao sam da do svakog apartmana imamo dovedene UTP kablove koji su razvuceni do reko ormara gdje ima interneta. Postavljam vam sliu sprata sa sobama i apartmanima. ![]() Idem logikom da stavim AP u sobi 403 ili 404 ali sumnjam da ce dohvatiti signal po cijelom spratu. Sta predlazete? [ cyBerManIA @ 29.03.2011. 14:53 ] @
A zasto ne bi iz npr 403 izvukao kabl do hodnika i tu stavio AP (kod 2. zelene strelice gledano s desna)?
Odmah bi imao 1-2 zida manje do npr 405,406.. Ja bih tako probao, da sam na tvom mestu. A lako bi' sakrio taj jedan kabl. EDIT: Ili stavi ruter 403 ili 404, uzmi laptop i kreni redom da meris signal. Ukoliko radi lepo, napravis na taj nacin, ukoliko ima smetnji do najudaljenijeg apartmana, onda postavljas u hodniku, pa ponovo meris.. [ gazdamitke @ 29.03.2011. 19:23 ] @
To ap-ovi nemogu da odrade.Moraju da budu ruteri.
[ pejamachine @ 29.03.2011. 20:28 ] @
Citat: To ap-ovi nemogu da odrade.Moraju da budu ruteri. Na sta mislis..? [ gazdamitke @ 30.03.2011. 01:31 ] @
Mislim da na svakom spratu moras staviti po mikrotik,sa podignutim hotspotom.
AKo budu bili AP-ovi,pa oni vezani kablovima tu moze biti problema kad korisnik predje sa jednog ap-a na drugi. Tako da na svakom spratu hotspot pod mikrotikom je najbolje resenje. [ newtesla @ 31.03.2011. 21:28 ] @
^^ Cak i sa istim SSID-jem i istom frekvencijom, a da nisu u WDS-u, nije problem da klijent neprestano preskace sa AP-a na AP - jedina razlika bi se videla u MAC adresi AP-a na koji si nakacen, i malo povecanoj latenciji u toj sekundi kada klijent prelazi sa jednog AP-a na drugi - ne vidim scenario u kome smeta povremena latencija od 50-100ms... pa nece imati sto klijenata po AP-u, nego dva-tri, at best.
Mikrotik sa hotspot-om je jedna solucija, a ja bi tu cak stavio obican RB750, a na njega prikacene tplink WA5001/5000 (onaj AP/ap klijent sa izmenjivom antenom), stavio bi ih sve u bridge mod, to jest AP bez DHCP-a - DHCP bi bio na mikrotiku, i nikakav problem ne bi predstavljao roaming sa jednog AP-a na drugi, jer su sami AP-ovi na istom subnetu, pa bi klijent cak i dobijao istu IP. Uz isti SSID, sve sto bi dobijao pri automatskoj promeni AP-a je nov baloncic "Hotel Mojtemotopatesmoto is now connected" :) Jos na mikrotiku zabranis medjusobnu komunikaciju (sve ih stavis u zasebne VLAN-ove, ili vec nekako) i najavis u hotspot-u da user i pass dobijaju na recepciji - kada su svi AP-ovi u istom kolizionom domenu/na istom subnetu, prenose MAC adrese klijenata do rutera - pa mikrotik moze da razlikuje klijente medjusobno... ...itd, itd - kao sto rece Pedja, ozbiljan projekat - moze se resiti i sa dva rutera po soma dindzi, ali to nije mreza... Mreza stiti sebe od klijenata, i klijente od drugih kljenata - zlonamernih, ili slucajnih, da ne bi dosao u mogucnost da sve korisnike hotelskog neta vidis u My Network places ;) [ pejamachine @ 07.04.2011. 11:03 ] @
Kada bih stavio
http://www.netiks.rs/wireless-...ent-router-wds-repeater-bridge da li bi dohvatilo signal po cijelom spratu? [ Predrag Supurovic @ 07.04.2011. 14:20 ] @
Ček, i pored sve priče ti i dalje misliš da možeš da napraviš stvar budževinama?
[ pejamachine @ 07.04.2011. 14:25 ] @
Neko mi prica pricu da mi trebaju ruteri,neko da trebaju AP vise ne znam ni ja sta mi treba.
Ako tebi nije problem,odvoj nekoliko minuta i konkretno mi kazi sta mi treba i kako to da spojim a da radi [ miko.s @ 07.04.2011. 20:15 ] @
stavi po 1 AP na svaki hodnik i okreni antene vertikalno.
može i ne mora da budu u wds-u. ap na prvom katu nek ima npr hotspot_1, na drugom katu hotspot_2 i svaki na svom kanalu, prvi kat kanal 1, drugi kat kanal 6, treći kat kanal 11 pa opet ispočetka. gosti će se spojit na ap sa najjačim signalom. kad su u wds-u meni se dešavalo da sam bio u prostoriji između 2 ap-a, i taman su oba ap-a imala loš signal u toj prostoriji, svakih 15-20 sekundi su mi se windowsi prebacivali sa ap-a na ap i nisam mogao otvorit takoreć niti jednu stranicu kako spada. mikrotik nije potreban, ne vidim zašto to svi forsirate. kod nas skoro svi fakulteti koriste wrt54gl (to nam valjda carnet forsira) i openwrt gore, i stvar radi iznadprosječno dobro. čak i preko 50 metara od zgrade fakulteta imamo signala, štaviše, u kafiću koji gleda na suprotnu stranu od fakulteta imasignala. isti wrt54g sam vidio na brodovima jedne grčke kompanije za prevoz putnika, svako toliko sam na hodnicima uočio wrt54g. osim toga, nezma koliko je pametno koristiti fiksnu šifru (tipa wpa). šta nije bolje pustiti mrežu otvorenu i zatražiti autentifikaciju na serveru? tako većina hotela radi, mreža je otvorena ali kad probaš otvoriti neku stranicu iskoči ti login stranica. ista stvar u sorbonni, velika javna wifi mreža koja pokriva cijeli studentski centar, naravno otvorena, ali zahtjeva autentifikaciju korisnika. na svu sreću bila je još jedna skroz otvorena mreža, pretpostavljam virtualni wlan sa istih ap-a na koju sam se spojio mobitelom i malo chatao preko skype-a dok sam čekao kavu. to je vrlo popularna metoda, jer ne koristiš enkripciju (još uvijek ima kartica koje ne podržavaju wpa), a imaš kontrolu tko se sve spaja na mrežu. sama sigurnost pada u drugi plan. [ bachi @ 14.04.2011. 10:12 ] @
Jedno pglu pitanje... Da li APovi koji bi bilo povezani WDSom
moraju biti vezani i kablom, ili dele protok bežično sa drugim APovima? Ako dele protok bežično, postoji li mogućnost da do svakog APa dovedem LAN kabl, a da se ne deli protok, ali da imaju isti SSID i da to bude transparentno za klijente, odnosno da klijent misli kako je to samo 1 AP iako realno nije? Imam i ja jedno Hotelče za nabudžiti, pa sam isto razmišljao o zasebnim SSIDovima koji će da leži na svojim kanalima, ali ovako mi je "fensije"? [ newtesla @ 14.04.2011. 22:34 ] @
WDS uklanja potrebu za kablom, ali je protok već posle 3-4 ap-a smešan, kao i latencija - ali je isti SSID i kanal. Takođe sa tplink-om nema ništa jače od WEP-a, a i kod većine druge opreme je isto. Enkripcija i WDS teško idu zajedno.
Ako vežeš kablom svaki, za isti ruter/DHCP, i staviš im isti SSID, a različite kanale, radiće lepo, osim u zoni preklapanja gde su signali jednaki - tu će da iskače balončić na vindozi malo češće ;) ali će da radi, a i da bidne fensi. Jer ostaje ista IP, pa je samo prekid dok se ne rekonektuje na drugi MAC - bez nove adrese od DHCP-a, to je manje od sekunde. [ bachi @ 15.04.2011. 09:00 ] @
newtesla napisa:
> WDS uklanja potrebu za kablom, ali je protok već posle 3-4 ap-a > smešan, kao i latencija - ali je isti SSID i kanal. Takođe sa > tplink-om nema ništa jače od WEP-a, a i kod većine druge opreme je > isto. Enkripcija i WDS teško idu zajedno. Dobro, enkripcija u ovom slučaju i nije prioritet, jer bi se autentikacija vršila preko captive portala sa username i passwordom ili vaučerima (osmocifreni kod sa vremenskim istekom). > Ako vežeš kablom svaki, za isti ruter/DHCP, i staviš im isti SSID, a > različite kanale, radiće lepo, osim u zoni preklapanja gde su signali > jednaki - tu će da iskače balončić na vindozi malo češće ;) ali će da > radi, a i da bidne fensi. Jer ostaje ista IP, pa je samo prekid dok se > ne rekonektuje na drugi MAC - bez nove adrese od DHCP-a, to je manje > od sekunde. E ovo mene zanima kako? Samo im stavim isti SSID i različite kanale i ništa drugo ne moram da podešavam na APovima? Ali me ovaj prekid brine, iako je samo 1 sekund, dovoljno da pukne veza na Skajpu? [ newtesla @ 15.04.2011. 13:29 ] @
Pa, ovako:
-Ako baš želiš ful kvalitet, različiti SSID. Ali nije fensi. -do sada sam radio samo sa 3 WDS-a - 1 ruter i dva bridge, tako da mi je tu iskustvo ograničeno: moje razumevanje tehnologije je da svaki naredni WDS polovi (prepolovljava) moguću ostvarivu brzinu, jer pola vremena mora da sluša, a pola da emituje, i to sve sinhronizovano, tako da više od 3 WDS-a stvarno ne vodi nikud. 3 WDS-a su radila sa 54/4=13,5Mb/s, i to onih teoretskih ;) -Postaviš isti SSID i samo različite kanale, i voziš: taj koncept mi je uvek ulivao poverenje, jer se klijenti, jednom kad se nakače, valjda drže nakačenima na taj MAC sve dok ne dobiju DEAUTH, ili signal nestane (previše oslabi) na duže od koji sekund; u mojoj praksi, čak i kada se krećeš sa klijentom, tebi je jedan signal konstantno jači od drugog, i sve dok signal onog AP-a na kome si prikačen ne nestane skroz, ti si nakačen na taj MAC; kada se pomeraš, prelaskom iz jedne zone pokrivenosti u drugu, pritom potpuno gubeći signal prve zone, ti se kao klijent ustvari ponovo asociraš na taj SSID, koji ti je vidljiv i poznat, samo se promenila MAC, a to je klijentima uglavnom potpuno nebitno; kada bi taj proces bio dovoljno brz, mogli bi da pričamo o handshake-u - kod mobilne telefonije mislim da je reda do četvrt sekunde: ovde praktično, jedino što gubiš zbog baš sporog prelaska sa MAC-a na MAC je - ustvari mogućnost skajpovanja u pokretu ;) WDS, beše, ima neki handshake, tako da će ti omogućiti skajpovanje, ali sa latencijom do yaya ako si na poslednjem spratu :) Tako da, betonska ploča koja odvaja spratove ti nikada neće dozvoliti da imaš istu razinu signala sa dva AP-a, a vindoza je srećan dok ima bar jednu crtu signala. Sedi u mestu sa lapom, i balončić ćeš retko viđati :))) uostalom, oprema ti treba, pa ti treba; ako baš bude kljakavila konfiguracija - prekonfiguriši :) Ako ustreba pomoć, možeš na pp. Eh, i ne reče - koliko ima spratova to hotelče?? [ bachi @ 17.04.2011. 11:38 ] @
newtesla napisa:
> -Ako baš želiš ful kvalitet, različiti SSID. Ali nije fensi. Pa dobro, ali ako gost obitava na, recimo, drugom spratu, onda će se kačiti na AP od drugog sprata, ne verujem da je l00d da se šeta po spratovima. :D E, jedino je problem u slučaju da siđe u restoran na pićence, tada bi morao da se asocira na drugi AP. No, kada prvi put to uradi, onda bi trebalo da se Windows sam asocira na drugi, ako prvi nema signala? > -do sada sam radio samo sa 3 WDS-a - 1 ruter i dva bridge, tako da mi > *********** > 54/4,5Mb/s, i to onih teoretskih ;) Ok, ovo mi je sada jasno. No, kako su samo tri sprata u pitanju, više od tri WDSa i ne bi bilo potrebno, mada je i tada protok na znatno slabiji. > -Postaviš isti SSID i samo različite kanale, i voziš: taj koncept mi > je uvek ulivao poverenje, jer se klijenti, jednom kad se nakače, > ************ > MAC-a na MAC je - ustvari mogućnost skajpovanja u pokretu ;) WDS, > beše, ima neki handshake, tako da će ti omogućiti skajpovanje, ali sa > latencijom do yaya ako si na poslednjem spratu :) I ovo je sad jasno i mislim da to onda nije problem i meni deluje kao najpovoljnije rešenje. > Tako da, betonska ploča koja odvaja spratove ti nikada neće dozvoliti > da imaš istu razinu signala sa dva AP-a, a vindoza je srećan dok ima > bar jednu crtu signala. Sedi u mestu sa lapom, i balončić ćeš retko > viđati :))) Super! Samo, kakvo je ponašanje pod Linuxima i WiFi mobilnim telefonima? Je li isto kao sa Windows klijentima? > uostalom, oprema ti treba, pa ti treba; ako baš bude kljakavila > konfiguracija - prekonfiguriši :) Naravno. Nešto sam razmišljao, pošto je taj Hotel, ono, banalno rečeno u obliku đevreka. :) Šupalj je u sredini i dolazim na ideju da li je možda dobro staviti AP na sredini te šupljine, a onda staviti neku doj*jnu omni antenu, koja bi onda pokrivala sve? E sad, imaš li neku takvu antenu da preporučiš i da li to onda krši neke regulacije i da li bi se to tretirao od strane RRA kao da smo ISP i onda bi nas kačilo ona globa od 40000(?) za AP? > Ako ustreba pomoć, možeš na pp. Ma mož' i ovako, sigurno če i nekog drugog zanimati ovo, jedino ako može neki moderator da premesti ovo u drugi podforum. :) [ newtesla @ 22.04.2011. 09:24 ] @
Vidi, najgori klijent je windoza - što se tiče wireless-a, teško mu je objasniti neke stvari, čak i kad mu nacrtaš; Lindživoje, i mobilni telefoni, su kudikamo bolje i pametnije rešeni. Tako da će oni praviti manje problema od ikspe-a. Ustvari, svi će praviti manje problema od ikspe-a.
A za omni antenu: pa, ideja uopšte nije loša, ustvari :) ako nemaš mnogo zidova i staklenih pregrada do same sobe, u takvom slučaju naravno, (zavisi da li je hodnik unutar tog đevreka, ili spolja/na koju stranu gledaju prozori soba) jedna omni može biti ok rešenje. Imaš li neki crtež, skicu, da otprilike vidimo šta-kako? Ili da otkriješ tajno ime hotela ;) pa da ga vidimo? [ pejamachine @ 12.06.2011. 14:46 ] @
Na kraju uradio sam ovako:
Na II , IV i VI sprat stavio sam acces pointe model TP-LINK TL-WA901ND i povezao ih kablom na switch.Sa switchem sam povezao i Pirelli wireless ruter koji dovodi internet u switch a nalazi se na prvom spratu na recepciji. Problem je sledeci: Kad se konektujem na bilo koji od ova cetiri wirelessa, interneta nema.Mogu da udjem u ruter i acces point ali interneta nema.Problem se resava ako izgasim napajanje ap/rutera i onda sve moze. WiFi kanale sam podijeli po spratovima na 1,6,11,1 Zna li ko u cemu je problem sa netom? [ anon250940 @ 15.06.2011. 12:44 ] @
Cekaj, kad pogasis napajanja od 3 AP-a i od tog jednog Router-a onda ti radi internet??
Ako sam dobro skontao.. kako testiras ako sve pogasis ? Na switchu?? Modemu ?? Kako si povezao uredjaje i kako si podesio postavke na routeru i na AP-ovima?? Kako si povezao router i sta si na njemu podesio?? Takodje i za svaki AP napisi sta si uradio.. [ anon250940 @ 14.07.2011. 10:28 ] @
Nisi nam rekao sta si napravio na kraju !? Jesi napravio mrezu u tom objektu??
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|