[ somicom @ 29.03.2011. 22:58 ] @
| Ljudi,
zanima me da li Ikom net modem mogu da zabodem u swich, a u swich da zabodem iz WAN-a dva rutera koji ce imati LAN adrese tipa 192.168.1.5 i 192.168.2.5?
Iz prvog rutera ide lan do rek swicha na koji je povezano 5 racunara. Oni treba da se vide medjusobno i da imaju net.
Iz drugog rutera 2 racunara treba da dobiju samo net, a da ne vide ovih 5 racunara.
Dakle, sustina je da od 7 racunara svi imaju net a da dva racunara ne vide ostalih 5.
Molim vas za pomoc.
|
[ nkrgovic @ 29.03.2011. 23:06 ] @
Da bi to radilo taj modem mora biti ruter, a mislim da on to nije. Stavise, prilicno sam siguran.
Verovatno to mozes da napravis pravilnim podesavanjem tih rutera. Modem u jedan, a onda drugi u prvi pa podesiti tako rutiranje da se medjusobno ne vide. Tipa, na prvom stavis dva racunara i drugi ruter, u jednom subnetu, a druge racunare na taj drugi ruter, u odvojen subnet, pa napravis da ta dva subneta nisu medjusobno rutabilna, npr. tako sto zabranis na drugom ruteru da racunari iza njega pristupaju bilo cemu na prvom ruteru - sem sledecem hop-u... To deluje kao najjednosavnije resenje i sa nekim tupavim ruterima....
Naravno, ako imas switch koji podrzava VLAN-ove onda mozes sve mnogo elegantnije resiti, ali ovo je ipak Home Networking. :D
[ somicom @ 30.03.2011. 08:53 ] @
Citat:
nkrgovic:
napravis da ta dva subneta nisu medjusobno rutabilna, npr. tako sto zabranis na drugom ruteru da racunari iza njega pristupaju bilo cemu na prvom ruteru - sem sledecem hop-u...
:D
Molim te da mi pojasnis gde u ruteru ovo podesavam.
Jedan ruter mi je 192.168.1.1 i subnet 255.255.255.0
Kako da podesim drugi subnet i IP?
Da, inace je TP link 941.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.