[ lazyman @ 30.03.2011. 12:57 ] @
Moram ovo pitanje da postavim, pošto nisam uspeo nigde odgovor da nađem. Zašto se za audio-filtere, tj. aktivne skretnice ne preporučuju keramički kondenzatori? Na više mesta sam video da piše da se ne stavljaju, a nigde nisam našao zašto ?
[ peca26000 @ 02.04.2011. 14:48 ] @
Pa valjda zato sto ne znaju koje da upotrebe;)
Salim se narvno da ima razlike.

Zato sto stvaraju veci shum!
Z--------nisu stabilni, promena temperature mnogo utice na njih!
Z--------imaju veliku toleranciju od nekih 20%-35% dosta su netacni kad treba vise komada istih.
Obicno idu viseslojni, folijski, stirofex itd.
A prilikom vibracija imaju cak i odzvanjanje (zvone)

[Ovu poruku je menjao peca26000 dana 02.04.2011. u 16:06 GMT+1]
[ 44250 @ 03.04.2011. 11:11 ] @
Ova tema bi bila još korisnija kad bi se postavile slike sa nazivom raznih vrsta kondezatora i komentar uz svaki. Ja ću dati par slika...

[ peca26000 @ 03.04.2011. 12:41 ] @
Pa jeste to si u pravu 100.000.000% treba i slika ali ja nisam bio spretan da ih oma metem, pa cu dati komentar za ono sto vidim

Prvi ovaj sa slike je keramicki-----ne koristiti za prenos signala, pozeljan je za blokadu napona.
Drugi zeleni------najbolji za prenosenje signala redna ili paralelna veza hi-pas i low-pas na naskem jeziku to je filter za visoke i filter za niske, odlican u tu svrhu a moze i za blokadu ali nizih frekvencija, veoma pozeljan.
Zuti kondezator lici na tantal koje ja licno ne volem, tolerancija zna da bude nekad ispod 5% pa je opasan po okolinu ukoliko je uredjaj otvoren, zna da explodira i jedino je dobar za male i prenosne uredjaje, malo su skuplji od obicnih elektrolitskih kondezatora. Traju duze i tesko se sushe.
Wima takodje je viseslojni i veoma dobar mada stari kondezator treba ipak proveravati ma koliko bio dobar.
Fali jos cevasti kondezatori i oni su slicni kao i keramicki, nisu bas dobri ali su bolji od onog gore prvog.
Ajd jos slika pa da nastavimo sa komentarima.
Pozdrav
[ 44250 @ 03.04.2011. 16:14 ] @
Hvala na komentarima i dobroj volji Peco,dok si tu evo još dve slike...

Oba su izvađena iz starog niškog kaset-deka.
[ peca26000 @ 03.04.2011. 20:31 ] @
Odlicni, ja ih koristim godinama, oba su stiroflex.
Uvek imam dobru volju kad je u pitanju tehnika i proveren kvalitet.'
Ekstra kvalitet, dobro se pokazalo u praksi, Silver Mica. http://www.google.com/#q=silve....r_pw.&fp=a667bbe411eebc86

[Ovu poruku je menjao peca26000 dana 03.04.2011. u 21:58 GMT+1]

[ d.veljko83 @ 03.04.2011. 21:17 ] @
Dobra je tema.
Interesuje me koji su ovi condovi, koje su im osobine i sta im je namena? DVD kao i CD player je pun ovih malih bas kao i ova ploca.
[ 44250 @ 14.06.2011. 20:29 ] @
Da ne zamre tema-dobra je. Tako nekako,poput tih plavih malaca izgledaju i metal oksid varistori,pročitao sam u Borinom tutorijalu "univerzalni PSU". Slika...

Daljnja priča bi se mogla nastaviti u vidu "kako doći do..." određenih kondezatora,kako se vi snalazite po tom pitanju? http://www.elitesecurity.org/t276891-0#1648884 iz viktorovog posta se saznaje da je on mica-kondezatore nabavljao u mikroPrincu... Kako vi u vašem gradu dolazite do svega što nije keramičko?
[ Euronymous @ 14.06.2011. 21:51 ] @
Dobra je tema, pa steta da zamre

Posto ja, kao i verovatno vecina vas forumasa verujem, nemamo mogucnosti kupovine,el.komponenti u svom gradu, ostaje nam na raspolaganju NS(meni najblizi),BG...i ostali veci gradovi.. Posto sam cesto u NS, nije mi frka otici i kupiti buljuk potrepstina. Nekada davno sam uzimao u Orbitu (ne znam jel jos rade) i u ITC... Sa ITC imam lose iskustvo putem ONLINe narudzbine... desilo mi se dva puta da umesto 100v dobijem 63 a naplate 100tku, toleranciju kod otpora isto pogrese i slicne gluposti,,recimo ako nesto nema,jednostavno izbace iz porudzbine,a i ne kontaktiraju te,da vide jel moze zamena.. zato tamo najbolje otici licno,i kupiti sta imaju na lageru. To je neko moje iskustvo sa ITC u NSu..

Mikro princ,sa njima sam radio samo online porudzbine,i cini mi se da su vrlo korektni, ako nesto nema na stanju, kontaktiraju te,dal moze zamena,ili da izbace iz porudzbine (isto kao i Elementa u Subotici).... Isto tako i KELCO u BGu.. Uglavnom u te 2-3 radnje moze se naci i probrati vecina sta mi treba...

Naravno ne isplati se uzimati sitnariju vrednosti 100-200dinara, pa na istu platiti 300 rsd postarine... zato uzimam u proseku jednom mesecno, cekam da se nakupi, ili uzmem uz nesto krupno-kao sad sondu za osciloskop u princu, i jedno 200tinak otpora i blokova ,cisto da dopunim klasere..