evo resenja REFLEKSNA BAND-PASS KUTIJA
Ovo je prilicno specijalizovan tip kutije koji (za razliku od ostalih tipova) omogucava da vi odredjujete i donju i gornju prelomnu frekvencu sistema. Ovaj tip kutija se smatra jednim od najtezih za uspesnu izradu i svakako nije za manje iskusne. U osnovi se sastoji od dve komore od kojih je jedna uvek po bas-refleks principu i najcesce se zove prednja komora. Ona je zajedno sa portom koji sadrzi "zaduzena" za gornju granicnu frekvencu. Druga komora u kojoj se nalazi sam drajver, moze biti bilo potpuno zatvorena, dakle kompresionog tipa ali i bas-refleks tipa tj. kao i prednja komora i odredjuje donju granicnu frekvencu. Ovaj tip kutije se uglavnom koristi za subwoofere i glavne prednosti su mu relativno manja izoblicenja jer je reprodukcija i sa gornje strane karakteristike ogranicena i mogucnost koriscenja drajvera sa visim Q faktorom (a to znaci sa manjim magnetom tj. jeftinijih).
http://bas.elitesecurity.org/indexV.html
lepo pise gore nije za manje iskusne,tako da ja to ne mogu nikad da napravim :D mogu samo da pokusam
razmisljm da li da se upustim u izgradnju,treba mi neko ko ima iskustava i znanja da mi proracuna to...
hvala svima,posebno ljubisi za borin sajt :D
pozdrav!