[ Dennis @ 04.04.2011. 20:23 ] @
Pozdrav,

Danas sam "uveo" BBTF (BroadBand TeleFony) priključak. Testirao sam ga i za sada sam zadovoljan. Inače, pristup mi je ostvaren preko Pirelli uređaja. Pirelli ima dva RJ11 priključka za POTS telefon. Cena zasnivanja pretplatničkog odnosa je 1000, a mesečna pretplata kao i za običnju telefonsku liniju. Kada pristupim Pirelli - ju, vidim podešavanja za moju liniju. Planiram da instaliram Asterisk i da obezbedim sebi pristup spolja (SIP soft/hard phone). Video sam parametre konekcije. Server je ims.telekomsrbija.com, korisničko ime je broj telefona u međunarodnom formatu, [email protected] Dobra stvar je što prilikom seobe telefonskog priključka zadržavam broj (kao na ISDN - u). Inače, postoji opcija dobijanja SIP telefona koji može da se plati na dosta mesečnih rata, ali mi je moja opcija interesantnija za sada. Dobra stvar je što mogu da uvedem još jedan broj i onda imam popust od 50% na oba, što znači da mi jedan dođe besplatno (+ zasnivanje pretplatničkog odnosa). Postoji opcija gašenja POTS broja, ali da ostane BBTF. Ako povežete telefon na Pirelli, čućete ton telefonske linije (ovo mi je radilo i pre podnošenja zahteva). U Pirelli uređaju postoji opcija za podešavanje vremena biranje od zadnjeg ukucanog broja. Podrazumevana vrednost je 3 s, ali sam ja stavio 500 ms, jer uvek otkucam broj, pa posle stignem dugme za biranje. Od biranja do zvona drugog (ISDN) telefona prođe oko 2s, a u obrnutoj situaciji zvoni gotovo istovremeno. Jedini problem koji može da se javi prilikom korišćenja ove usluge je resetovanje uređaja na fabrička podešavanja. Fabrička podešavanja svakog Telekomovog uređaja podrazumevaju funkcionalna podešavanja (podešen Internet, IPTV) za razliku od ostalih provajdera, ali ne vraćaju se funkcionalna podešavanja za BBTF. Ja sam sebi napravio backup, da ne moram da ih zovem. Nadam se da će uskoro uvrstiti u ponudu SIP nomadski pristup. Dobijete samo SIP parametre i pristupate sa bilo kog uređaja, sa bilo kog Interneta (ili možda samo Telekomovog).
Ovo svaka kuća treba da ima :). Ono što je IP Centrex za pravna lica, to je BBTF za fizička (misleći na tehnologiju koja se koristi). Ima li još neko iskustva sa BBTF? Šta vi mislite o tome?
Inače, pogledajte link, možda nađete nešto zanimljivo.
[ mist @ 07.04.2011. 20:31 ] @
Prvo, baš mi je drago što je ovo počelo.

Drugo, kako to da gasiš POTS, a da zadržavaš BBTF kad BBTF izgleda mora da ide preko Telekomovog ADSL-a? (živeo monopol)

Treće, kako si uopšte čuo za ovu uslugu kad se nigde ne oglašava?

Četvrto, ako već moraš da zadržiš Telekomov ADSL, da li to znači i da moraš da plaćaš pretplatu za ADSL internet ili možeš da koristiš ADSL liniju samo kao medij za prenos BBTF signala?

Peto, zašto bre ne daju za pravna lica? Ima nas pravnih lica koji smo mali i ne treba nam IP Centrex.
[ Dennis @ 07.04.2011. 21:02 ] @
Drugo: Ide preko ADSL modema, ali ne moram da imam Internet na njemu. BBTF je na posebnom PVC - u, nije na istom kao i Internet. Što se POTS - a tiče (u mom slučaju ISDN), može se ugasiti. Uslov za telefonsku liniju (žicu) je telefonski broj, nebitno da li je POTS, ISDN ili BBTF.
Treće: Firma u kojoj radim sarađuje sa Telekomom, pa mi je njihov čovek koji radi prodaju (za pravna lica) rekao za uslugu i često nas informiše o aktuelnim stvarima. Možda ne reklamiraju, jer nemaju dovoljno opreme na lageru ili nemam pojma šta. Uglavnom, slažem se da se teško dolazi do informacija, mada ima sve to na njihovom sajtu, ali malo zavučeno.
Četvrto: Mislim da je odgovor u drugom.
Peto: Možda i mogu pravna lica da imaju tu uslugu, nisam siguran. Poenta IPC usluge je, između ostalog, besplatan saobraćaj između lokacija.
[ mist @ 07.04.2011. 21:38 ] @
Hvala puno za info.

Nadam se da si u pravu za ovo oko moranja ili nemoranja za ADSL internet.
I nadam se da imaju i za pravna lica.
Ali sve ću se već raspitati ovde.

[ mist @ 07.04.2011. 21:40 ] @
još jedno pitanje: da li si probao faks sa analognim faksom na obe strane? Znači analogni faks ukačen u Pirellija i analogni faks tamo gde zoveš da šalješ faks.
[ Dennis @ 08.04.2011. 08:08 ] @
Nisam probao, ali sam siguran da radi. Kvalitet zvuka je odličan, tako da ne verujem da će biti problema. Inače, reklamiraju da faks može da se koristi preko VoIP - a, gde prvenstveno mislim na IPC, ali opet, BBTF je isti kao i IPC. Kada se ulogujem na web dobijam meni prilagođen IPC korisnicima. Web mi se sviđa, imam listu poziva i gomilu podešavanja, nisam stigao sve da prelistam.
[ mist @ 19.04.2011. 13:59 ] @
Sad sam zvao korisnički servis Telekoma.
Posle bezuspešnog surfanja po Telekomovom sajtu i pokušaja da nađem bilo kakvu informaciju o BBTF usluzi. Usluga se spominje samo u jednoj rečenici na ovoj strani:

http://www.open.telekom.rs/bus...x?temp=&sid=236&id=251

Elem, kada sam pitao gospođu u korisničkom servisu da mi pošalje neku brošuru ili informacije na email, odgovorila je da nema mogućnosti da šalje ponudu na email. WTF????

Koliko sam uspeo da zapamtim, ovo su uslovi:
- zasnivanje odnosa, odnosno priključna tarifa oko 1200 dinara
- stvaranje tehničkih uslova oko 4600 dinara (smatra se da nemam teh. uslove ako nisam pretplatnik ADSL-a, a nisam)
- mesečna pretplata oko 120 dinara (ako sam dobro čuo, pošto je veza, na sramotu telekoma, bila užasno loša, pola stvari nisam čuo koje mi je pričala).
- mogu da zadržim postojeći broj ISDN-a, ali mi nije jasno da li mogu da imam dve linije kao što imam kod ISDN-a.
- s druge strane, rekla je da je moguće da se priključi samo jedan tf uređaj, a za drugi nisam dobro čuo šta je rekla.
- moguća je usluga i za pravna i za fizička lica.


Dennis, za tebe pitanje: da li si probao da loguješ Asterisk server na te njihove servere? Molim potvrdi ove cene koje su mi izdiktirali u korisničkom servisu.
[ mist @ 21.04.2011. 20:40 ] @
Danas sam bio u korisničkom servisu.

Na kraju je ispalo da mogu da vratim ISDN liniju i dobijem 2 BBTF linije za džabe. Baš lepo od njih.

I onda na izlazu u hodniku sretnem jednog prijatelja, inženjera, koji radi u Telekomu koji mi kaže da je pametno da ipak ne uzimam BBTF za sada pošto još taj servis nije utegnut i da je pušten na silu i na brzaka. Kaže da imaju mnogo reklamacija. Kaže da je bolje sačekati da se vidi šta će biti sa prodajom Telekoma, pa onda da se razmisli o ovome. Inače, Telekom, po njegovim rečima, ne daje sip login na server. Tj. nemoguće je zakačiti svoj SIP telefon ili Asterisk, nego daju ADSL modem sa wireless routerom, četiri 100base/T porta i dva FXS porta na koje je moguće zakačiti analogne telefone i to je to.

Baš sam razočaran.
[ Dennis @ 05.05.2011. 16:22 ] @

- Meni su objasnili da se plaća samo priključna taksa, od 1000 + PDV, što je 1180;
- Ja sam pretplatnik IPTV - a, pa pretpostavljam da je to to, valjda mi neće naplatili ništa dodatno, opremu sam imao;
- Meni niko nije pominjao pretplatu od 120 dinara, ne znam o čemu se radi;
- Meni su rekli da ne mogu da zadržim broj ISDN - a, ne znam da li je to povezano sa menjanjem numeracije u Čačku, ali mislim da nije, a siguran sam da mogu dva telefonska aparata;
- Mislim da je usluga u potpunosti utegnuta i osim delimično loše infrastrukture, mislim da su im sve usluge utegnute, jer to rade ljudi koji su pametniji od onih u korisničkom servisu;
- Što se logovanja na server tiče, još uvek nemaju u ponudi "Nomadski" priključak;
- Nisam još vezao Asterisk, ali probaću.
[ optix @ 05.05.2011. 22:58 ] @
Dobili ste (oni koji su uveli kao privatna lica) password za SIP bez problema?

[ Dennis @ 06.05.2011. 07:01 ] @
Ne, nego sam koristio deobfuskator (imam Pirelli modem), pa sam uzeo šta mi treba (na ES - u ima i tema kako iz Intracom - a da se izvuku kredencijali). Jedino sam dobio kredencijale za logovanje na veb, da bih pregledao listinge i slično.
[ optix @ 06.05.2011. 07:14 ] @
Ok, tnx
[ loa11 @ 13.06.2011. 23:13 ] @
Pozdrav imam par pitanja, konstatacija i zbunjenosti u vezi sa BBTF-om.

Naime prva nelogicna stvar je prelazak sa obicne analogno/digitalne bakarne linije na bakarnu BBFT vezu za koju se ne placa nista osim 1180 dinara.
Medjutim takodje se prelazak sa ISDN-a placa samo 1180 dinara, odnosno to nije samo i mi koji smo platili 13000 ili vise dinara za uvodjenje IDSN-a samo sada bukvalno u minusu pri prelasku na BBFT jer zasto bih im ja poklanjao razliku od uplacene svote koja je tada vazila po kursu od 60 din za jedan euro. Ok ako uzmemo da je na danasnji dan zasnivanje ISDN-a od 7000-8000 din zasto bih im ja poklonio i tih 3-4000 din.

Druga nelogicna stvar je po cenovniku koji sam dobio:
stvaranje tehničkih mogućnosti (optika)" 11.800 din
stvaranje tehničkih mogućnosti (bakarna parica) 4.720 din
Zasnivanje pretplaticnog odnosa (standardni) 1180 din
Zasnivanje pretplaticnog odnosa (nomadski) 1180 din
mesecna pretplata 457,84 din
cena impulsa 0.59 din !!!! šok!
listing 29,62 din
Elsag Amtec AIP 31i - SIP tf aparat 400,70 din mesecno 24 meseci
Polycom SoundPoint IP330 -Sip tf. aparat 459,86 din


E sad ludilo u ovim cenama je ogromna cena telefonskih impulsa od 0.59 koja bi trebala da je jeftinija od standardnog impulsa koji koristi pun opseg , skuplji je za prenos i komplikovanije je odrzavanje, zasto bi ovaj SIP/VOIP bio skuplji od obicnog.

Druga idiotska stvar je mesecna pretplata po svakoj liniji od 457,84 din, to je suludo.

Zasto bi ISDN davao 2 pune linije boljeg standarda i vece garantovanosti i to za manju cenu iu mesecnoj pretplati i sa manjom cenom impulsa.

Druga uzasna stvar je to sto su u korisnickim centrima i sluzbama 977, 9813 i 9818 apsolutno neobavesteni niti imaju dokumentaciju, koji uredjaji i koji protokoli se upotrebljavaju, da li je moguce koriscenje opreme koja nije telekomova, i sa kojim ADSL ili kakvim god uredjaima se ostvaruje internet saobracaj.

Ako se koriste neki stndardni ADSL modemi koji modemi se upotrebljavanju AnnexB, AnnexA ili se koriste neki specijalizovani modemi, posto po nekim brosurama koje sam nasao sa Telekomovih prezentacija postoji 6 nacina prenosa internet saobracaja.


Sledece je da u korisnickom servisu nemaju pojima o optickoj vezi i uopste sta se placa i za sta se placa "stvaranje tehničkih mogućnosti (optika)" 11.800 din", da li se tu podrazumeva da se placa samo dodir sa optickim kablom koji vec postoji u zgradi ili se smatra da se uplatom 11.800 dinara dobija apsolutno dovodjenje optickog kabla do korisnika.

Ako je ovih 11.800 din samo dodir na opticki kabl na postojecim lokacijama onda je ova ponuda marginalna i apsolutno je treba izbaciti iz cenovnika, jer samo naselje Belivil ima gotove opticke prikljucke.
Onda su papreni ako traze 120 eura da bi se dodirnuli sa optickom mrezom.
Razumeo bih 120 eura da recimo u nekoj okolnoj ulici vec prolazi optika te da vam odatle do nekih 30-100 m provedu opticki kabl do kuce ako je suprotno onda je uzasno papreno.

Sledece pitanje je ako postojeca bakarna parica nema idealne amplitude i margine, da li je upotrebom novog stndarda omoguceno provlacenje vecih internet brzina, recimo ako postojeca ISDN linija omogucava maksimalnih 13-14mbit da li ce se prelaskom na BBTF dobiti neka korist, odnosno da li ce se poboljjsati margine kako bi se dobilo barem stabilnih 16mbit preko bakarne parice.

Jasno je da ukoliko bi se sprovela opticka veza, brzine bi bile po standardu ali sad pricam o bakarnim vezama.


Sta se desava ako korisnik nece SIP telefon niti sip telefonsku liniju i ako hoce samo internet preko bakarne ili opticke veze da li se i tada placa mesecna pretplata.
Ako se i tada placa zasto bi neko onda odustao od linije sa koje i ne mora da zove vec da prima pozive.
Totalno nelogicno.


Koliko je sigurno da vas druga strana nece cuti pod blagim ehom ili sa zvukom kao iz tube kao sto su pozivi sa mobilne, cdma i slicnih sakatih tehnologija.

Generalno kakvi su utisci koriscenja interneta preko bakarne i preko opticke veze.

Da li se u zgradama instaliraju FTTN+Mini MSAN ili samo Mini MSAN ili se nista ne instalira te se i dalje ne skracuje lokalna petlja.

Kakav je boljitak za korisnike koji hoce da smanje razdaljinu lokalne petlje.[Ovu poruku je menjao loa11 dana 14.06.2011. u 01:38 GMT+1]
[ Dennis @ 14.06.2011. 10:05 ] @
Ako imaš uveden neki telefon, prelazak je 1180 dinara.
ISDN možeš da prebaciš na dve analogne, pa onda neku od njih na BBTF, ako ti to odgovara.
Stvaranje tehničkih mogućnosti je pretpostavljam ako nemaš modem po nekoj usluzi.
Gde si dobio informacije za nomadski priključak?
Ja sam dobio informaciju da je cena impulsa ista kao i za običan telefon.
Ja sam uzeo uslugu bez IP telefona, koristim analogni koji sam povezao na IAD (Integrated Access Device ili ti ADSL modem sa VoIP RJ11).

Pretplata po liniji je kao i za običan telefon.

Usluga je nova, pa zbog toga nemaju dodatne informacije. Čak mislim da nije u zvaničnim ponudama.

Ako su omogućili nomadski priključak, onda možeš da koristiš bilo koji uređaj, ako nisu, onda ne možeš ništa osim telekomove opreme (mislim na SIP opremu). Ako koristiš SIP opremu, onda je nakačiš na ADSL modem. Ako ne, onda običan analogni telefon nakačiš na modem.

Koriste se Annex A i Annex B modemi sigurno, a verovatno i ostali načini prenosa (optika) ali u zavisnosti od tehničkih mogućnosti.

Ako imaš uvedenu optiku (naselje Belvil) onda se uvođenje plaća 11800. Ipak živimo u Srbiji, gde optika nije razvijena, znaš i sam to.

Nećeš dobiti povećanje brzine, jer to ide preko ADSL - a (najčešće).

Ne znam sad u kakvu si vezu doveo Internet sa SIP telefonijom. BBTF se uvodi tamo gde ima nekog pristupa (ADSL).

BBTF koji ja koristim radi super. Nema razloga da negde bude drugačije. Inače rezervišu se kanali od 100 kilobita po liniji. Ne znam koliko tačno se koristi u toku prenosa (ne znam koji je kvalitet).

Nisam razumeo opet na koji Internet misliš.
[ loa11 @ 14.06.2011. 11:36 ] @
Cenovnik sa pamfletom o BBFT-u je Telekomov materijal koji oni koriste u korisnickom servisu da bi sebe informisali.

Ako se koriste standardne ADSL modulacije, onda brzina moze biti samo manja a ne veca, poznavajuci ADSL atandard i osetljivost takve veze na atenuaciju i ostale amplitude u marginama.

Znas kako ovde se radi o tome da ti ako imas jedna kola u vrednosti 100 neces trampiti za kola u vrednosti 50, stim da ce te ta kola u mesecnom odrzavanju kostati duplo vise.

Nadam se da me razumes.

Ako ISDN uz dve linije kosta 500 din, zasto bi neko presao na bbtf uz koriscenje dva BBTF broja za koje bi mesecno placao 2x457,84, nema logike.

Druga stvar je da li ce ti telekom dati jos jednu bakarnu liniju , znaci u trampu dve bakarne linije sa dva BBTF broja bez doplate jer vracas ISDN liniju i to sve po ceni ukupne mesecne pretplate od 500 dinara.

Nadam se da razumes logiku ako si platio uvodjenje ISDN linije zasto bi se ti odrekao tih ulaganja? ISDN linija sa dva broja je skuplja od jedne bakarne parice i jednog bbtf broja.


Sad dolazimo do problema ako jedan BBTF broj uzima 100kbit/s to znaci da od ukupne brzine porta korisnik moze imati samo manju internet brzinu.

Recimo na primeru ako moja sadasnja bakarna ISDN parica izvlaci na jedvite muke 14122/1133 kbit/s a ja hocu boljitak odnosno da su mi margine i amplitude bolje i da mogu da ostvarim barem 17000/1300kbit/s kako bih imao 16000/1000 kbit/s za internet i 200/200kbit za dve bbtf linije.

Meni je primaran internet telefonske linije mi nisu bitne, ali su mi potrebna dva fiksna broja.

U sustini ja sam se razleteo ka BBTF-u zbog ubedjivanja jednog Telekomovog inzinjera da cu mozda dobiti bolje margine od sadasnjih, u protivnom mi bbtf ne treba, osim mozda funkcije blokiranje anonimnih poziva, koja mi se izuzetno svidja, i fakticki black listovanja odredjenih brojeva.


Najvise me nervira nefleksibilno ponasanje Telekoma, imaju pakete 8 pa tek 16 Mbit nemaju paket 12 Mbit.

Ukoliko bi mi ukljucili 16 Mbit na parici koja podrzava 14000kbit svaki oscilatorni handshake bi obarao adsl konekciju, i gubitak veze od 5-10 sekundi kod najbrzih reloging pppoe varijanti.
Ukoliko bi mi setovali port na 13000kbit na taj nacin mi se ne bi desavalo da se adsl konekcija obara, medjutim Telekom nema sluha za setovanje ADSL porta po zelji, znaci ja hocu da placam vise za manje, medjutim oni to ne daju!

[Ovu poruku je menjao loa11 dana 14.06.2011. u 12:58 GMT+1]
[ Dennis @ 29.08.2011. 18:01 ] @
Bila je priča da će ISDN korisnicima omogućiti slične uslove, tačnije, da će dve linije plaćati sa 50 % popusta, što znači da se za cenu jedne cele pretplate dobijaju dve linije.
ISDN linija po meni vredi kao dva BBFT priključka (ako zaista bude pretplata sa 50 % popusta).
Mala je razlika između 8 i 16, pa verovatno zbog toga nemaju ništa između.
Maksimalni upload uz BBTF bi bio 512, jer se ostalo rezerviše za BBTF.
[ Dennis @ 29.08.2011. 19:08 ] @
Na Pirelliju se može podesiti da bridge voice bude vezan za neki LAN port. Potrebno je podesiti id2 za određeni LAN port i to je to. IP adresa se dobija od DHCP servera u zavisnosti od MAC adrese. Ako neko hoće da koristi VoIP telefon umesto RJ11 portova, osim podešavanja LAN porta na Pirelliju mora da promeni i MAC adresu na svom uređaju i bridge voice interfejsu (kako ne bi postojala dva mrežna uređaja sa istom MAC adresom). Na uređaju treba staviti adresu interfejsa, a na interfejsu bilo koju drugu. Mogu se podesiti i ručne IP adrese, ali je najbolje da ostane DHCP klijent, da bi u slučaju promene u Telekomovoj mreži uređaj nastavio da radi (promena DNS server...). Na pojedinim IP brojevima su postavljene zaštiše, kako neko ne bi mogao da ukrade kredencijale i telefonira sa druge lokacije (napominjem, na pojedinim brojevima). Ja sam koristio svoj BBTF na 3CX aplikaciji za Windows i Android i na nekim IP telefonima.

Mislim da su PVC i bridgevi vezani na sledeći način:

PVC8/35 VLAN ID1 (lokalna mreža (192.168.1.1))
PVC8/36 VLAN ID2 (voip)
PVC8/37 VLAN ID3 (IPTV)
PVC8/38 mislim da nije vezan za VLAN, jer nema razloga (ovaj PVC se koristi da bi Telekomu omogućio pristup IAD - u (Integrated Access Device))
[ Bofi @ 31.08.2011. 18:06 ] @
Mozes li samo reci koji model imas pirelli - ja. Ima starija varijanta crveno - crna sa dve antene i novija samo sa jednom antenom.
[ optix @ 31.08.2011. 18:18 ] @
Citat:
Na uređaju treba staviti adresu interfejsa, a na interfejsu bilo koju drugu. Mogu se podesiti i ručne IP adrese, ali je najbolje da ostane DHCP klijent, da bi u slučaju promene u Telekomovoj mreži uređaj nastavio da radi (promena DNS server...).


U toj mrezi nema dhcp servera, vec uredjaj dobija adresu sa konfig fajlom koji skine prvi put kada se ruter zakaci na taj pvc. Nemojte tek tako postavljati adrese u toj mrezi.
[ Dennis @ 01.09.2011. 09:29 ] @
Koristim Pirelli sa dve antene.
[ Dennis @ 01.09.2011. 09:34 ] @
Kada sam rekao adrese, mislio sam na MAC adrese. Na Pirelliju treba postaviti neku drugu MAC adresu, a na IP telefonu MAC adresu koja je bila na bridge voice interfejsu na Pirelliju. DHCP ima definitivno, ali IP adrese dodeljuje samo pojedinim MAC adresama, koje su rezervisane, a ne svim interfejsima.
Kada promenim VLAN ID kao što sam napisao, na svom uređaju (računaru, IP telefonu) dobijam adresu koju mi je rezervisao Telekom. Naravno, pre toga promenim na svom računaru MAC, jer u protivnom ne dobijam ništa.
[ Dennis @ 01.09.2011. 11:04 ] @
Trebala bi mi pomoć oko kačenja Asteriska na Telekomove VoIP servere. Gde grešim?[Ovu poruku je menjao Dennis dana 01.09.2011. u 12:23 GMT+1]
[ optix @ 01.09.2011. 15:24 ] @
Citat:
Dennis: Kada sam rekao adrese, mislio sam na MAC adrese. Na Pirelliju treba postaviti neku drugu MAC adresu, a na IP telefonu MAC adresu koja je bila na bridge voice interfejsu na Pirelliju. DHCP ima definitivno, ali IP adrese dodeljuje samo pojedinim MAC adresama, koje su rezervisane, a ne svim interfejsima.
Kada promenim VLAN ID kao što sam napisao, na svom uređaju (računaru, IP telefonu) dobijam adresu koju mi je rezervisao Telekom. Naravno, pre toga promenim na svom računaru MAC, jer u protivnom ne dobijam ništa.


Zanimljivo :) Nije mi palo napamet doduse to da probam.. :)


Ja se kacim sa:
Code:

username=38111****
type=peer
secret=***
qualify=yes
insecure=invite,port
host=ims.telekomsrbija.com
fromdomain=ims.telekomsrbija.com
dtmfmode=rfc2833
disallow=all
context=from-telekom
canreinvite=no
allow=alaw
outboundproxy=sbc.ims.telekomsrbija.com
authuser=38111*****@ims.telekomsrbija.com
auth=md5
rtpstart=5004
rtpend=5014


obavezno ovi rtp portovi

from-telekom mi sluzi samo da mi malo ispegla CLID koji dolazi...

+

Code:

register=38111******@ims.telekomsrbija.com:**pass**@sbc.ims.telekomsrbija.com/38111****+

statika na odgovarajuci interfejs na virtuelnoj masini

Code:

10.10.3.72      10.24.0.1       255.255.255.255 UGH   0      0        0 eth1
10.0.0.2        10.24.0.1       255.255.255.255 UGH   0      0        0 eth1
10.10.8.4       10.24.0.1       255.255.255.255 UGH   0      0        0 eth1
10.10.3.66      10.24.0.1       255.255.255.255 UGH   0      0        0 eth1
10.10.3.69      10.24.0.1       255.255.255.255 UGH   0      0        0 eth1


+
staticki /etc/hosts

Code:

10.0.0.2                ims.telekomsrbija.com
10.10.8.4               sbc.ims.telekomsrbija.com
10.10.8.4               sbcbg1.ims.telekomsrbija.com
[ Dennis @ 01.09.2011. 16:26 ] @
Evo da napišem post dok ponovo instaliram Asterisk.

Nisam baš razumeo šta znači statika na odgovarajući port, ali vidim da su prvi i zadnja dva zapravo DNS serveri Telekoma koje dodeljuje njihov DHCP, drugi je (po podacima sa foruma) IP adresa za ims.telekomsrbija.com, mada lično nikad nisam uspeo da razrešim, a treće je razrešeno CNAME za sbc.ims.telekomsrbija.com, ali, ovde može biti problema. Meni u Čačku razrešava CNANE na sbc-entx.ims.telekomsrbija.com (uglavnom), a A zapis za ovo pomenuto je 10.10.5.7, a ponekad bude i 10.10.8.7, pretpostavlam da CNAME menjaju kad imaju neke radove ili kad je opterećee ili neki load balansing. Meni konkretno nikada nije zatrebalo razrešavanje zapisa ims.telekomsrbija.com na 3CX klijentu.
Da li su ova podešavanja ista za sve verzije Asteriska? Koristim AsteriskNOW 1.71, sa Asteriskom 1.4.
[ Dennis @ 01.09.2011. 19:01 ] @
Ja sam do sada pokušavao da podesim na Asterisku GUI, a tek sad vidim da mi svi daju podatke za Asterisk FreePBX.
[ optix @ 02.09.2011. 22:38 ] @
Podesavanja koja sam ti poslao su nezavisna od toga koji Asterisk koristis, ili da li koristis gui za menadzment (imas opciju da dodas podesavanja u custom fajlove koji ne remete gui rad, ukoliko ne mozes da se snadjes da ih ubacis kroz sam gui).

Moguce je da ima nekih razlika oko adresa za Cacak, promaklo mi je da si tamo.

Generalno, sa modema mozes da vidis (kad je nakacen) koje se sve adrese koriste i koje su sve rute instalirane, saobracaj se u Beogradu doduse razmenjuje samo sa SBC-om.
Ja ne koristim njihov DNS i DHCP pa sam stavio sve staticki. Ako ti je masina sa jednom mreznom, zanemari ono sto sam rekao za port... :)

Da, rtp portove isto pogledaj u podesavanjima modema koje koristi, moguce je da se i to razlikuje.


Uspevas li barem da se registrujes?

*CLI> sip show registry
[ svedok @ 27.09.2011. 01:01 ] @
Ajde sad jedno pitanje. Moze li se na nekom od android telefona instalirati neka voip aplikacija i podesiti parametrima koje dobijamo od telekoma za podesavanje bbtf-a, i tako vrsiti pozivanje sa mobilnog koristeci wiraless..
[ Ivan Vujisic @ 27.09.2011. 01:50 ] @
Moze, isto kako bi poslao Zastavu 101 u orbitu - uparkiraš je u Space Shuttle i prevezeš do gore.

Ergo, vežeš Asterisk kao što ovde navedeno, kupiš wireless router, pa preko njega registruješ Android telefon kao ekstenziju na Asterisk i koristiš trunk. Na Androidu instaliraš Nimbuzz, SipDroid ili kakav sličan Android sip client.
[ Dennis @ 27.09.2011. 11:56 ] @
Ako je Pirelli u pitanju, uđeš u podešavanja mreže, izbaciš WLAN interfejs iz LAN bridge i dodaš ga u bridge voice. Imaš deobfuskator sa kojim možeš da uzmeš lozinku za SIP nalog i podesiš sve to na Androidu. Na Androidu bi morao da dodaš ručnu IP adresu ili da staviš MAC adresu od bridge voice interfejsa, a na njemu stavih neku bezveze.
[ acatheking @ 18.10.2011. 23:11 ] @
Vidim da se pominju iskustva sa ISDN, a sta je sa obicnim analognim linijama? Posto imam IPTV uslugu, da li je moguce da se uvede i BBTF tako da uporedo ostane i stara analogna linija? Da li se siutacija u medjuvremenu promenila sto se tice davanja SIP parametara? Recimo, hocu da stavim svoj ATA uredjaj, i da ne moram da cupam podatke sa njihove opreme, kao sto ste vi radili :)? Znam da cu ova pitanja postaviti nekoj teti u call centru, nego pitam ovde ako je neko vec imao iskustva.
[ Dennis @ 19.10.2011. 08:30 ] @
ISDN svi pominju da bi ga zamenili pod istim uslovima. Možeš da uvedeš BBTF i preko Annex A IAD uređaja. Nisam čuo da sada daju parametre za SIP nalog. Ne znam dokle su stigli sa nomadskim priključkom, tu daju user i pass.
[ pisac @ 19.10.2011. 11:47 ] @
Cena pretplate za BBTF je pljačka. Za POTS i ISDN je u cenu pretplate uračunat i hardver koji se iznajmljuje (parica, ploče u centrali) kao i održavanje tog hardvera, a sa BBTF-om se ne iznajmljuje pojedinačan hardver već samo resursi centrale (čije je održavanje manje zahtevno od održavanja pojedinačnog hardvera), i samim time cena koja je identična POTS-u je potpuna besmislica. Drugim rečima, ako kroz jednu paricu i jedan ADSL link provučeš 10 BBTF-a, cena koja bi bila 10xPOTS je aposlutna glupost.

U normalnom sistemu trebalo bi plaćati posebno iznajmljivanje parice, posebno ADSL link, a posebno BBTF čija bi realna cena mogla biti otprilike nešto malo viša nego cena pojedinačnog MSN-a na ISDN-u.
[ optix @ 19.10.2011. 20:13 ] @
Citat:
acatheking: Vidim da se pominju iskustva sa ISDN, a sta je sa obicnim analognim linijama? Posto imam IPTV uslugu, da li je moguce da se uvede i BBTF tako da uporedo ostane i stara analogna linija?Ovo je zapravo default slucaj. Admistrativno im je dosta komplikovanije kroz billing da ti 'ukinu' analognu liniju i puste samo BBTF kao telefonski servis, pogotovu ako imas druge servise na toj parici - ADSL i/ili IPTV (mada mozes da se izboris za ovo ukoliko si dovoljno uporan, ja sam sebi npr ukinuo analognu liniju, bez potezanja veza...), nego da ti puste BBTF kao dodatnu uslugu i da zadrzis postojeci analogni prikljucak.

Medjutim, obrati paznju da u slucaju da hoces da zadrzis i analogni prikljucak, placas ukupno dve osnovne pretplate.


Citat:
Da li se siutacija u medjuvremenu promenila sto se tice davanja SIP parametara?

Koliko znam nije, mada je izvlacenje passworda sa tih uredjaja gotovo trivijalno...


[ pisac @ 19.10.2011. 21:09 ] @
Citat:
optix: Admistrativno im je dosta komplikovanije kroz billing da ti 'ukinu' analognu liniju i puste samo BBTF kao telefonski servis, pogotovu ako imas druge servise na toj parici


Zato što još žive u prošlosti i ne mogu da se presaberu i organizuju. Nema tu šta da se mnogo filozofira: iznajmljivanje žice do centrale treba da se odvoji od bilo kakve pretplate, i sve će onda da legne na svoje mesto.
[ optix @ 19.10.2011. 21:17 ] @
Pa da, ali tako bi onda morali tu uslugu da ponude i drugim (pravnim) licima koji bi tu infrastrukturu onda koristili za svoje servise, sto im se naravno (jos, dok ih neko sa vrha ne natera) ne radi... :)
[ bachi @ 20.10.2011. 10:40 ] @
optix napisa:
> ADSL i/ili IPTV (mada mozes da se izboris za ovo ukoliko si dovoljno uporan, ja sam sebi npr ukinuo analognu liniju, bez potezanja veza...)

Čekaj, hoćeš da kažeš da plaćaš ADSL, ali ne plaćaš i ono dranje
od pretplate? Kako si to rešio, bez potezanja veza?
[ optix @ 20.10.2011. 14:21 ] @
Ne razumem bas na sta tacno mislis...
Placam ADSL, placam IPTV, placam pretplatu za BBTF (koja je ista kao i za analognu liniju).
[ acatheking @ 20.10.2011. 15:28 ] @
Zvao sam danas Telekom. Kazu da moze uporedo sa IPTV da se pusti i BBTF, uz zadrzavanje analogne telefonske linije. Pretplata je ista kao za analognu liniju (sto i jeste besmislica) i placa se neki setup od 1000 din. Ne bih se ja cimao sa ovim, mozda nekom zvuci besmisleno da se na postojeci tel uvodi jos jedan, nego radio sam adaptaciju potkrovlja, a Telekom nema vise slobodnih parica za moj ulaz, pa moram na ovaj nacin da se snalazim za telefonski prikljucak. Cekam samo da mi puste BBTF, da imam osnova da mi ne otmu paricu i prebace me na PCM, pa da otkazem onaj idiotski IPTV sto ima 50% debilinih kanala.
[ optix @ 20.10.2011. 15:57 ] @
Pa za tebe je PCM idealan Mogu da ti puste jos npr 9 linija bez problema (ako ga stave kod tebe)
[ Dennis @ 20.10.2011. 19:05 ] @
Da li je neko uspešno zamenio ISDN za 2 BBTF i da je dobio popust od 50% na obe pretplate? Ja sam dobio tu informaciju, ali sada ne znaju ništa o tome.
[ zexoni70 @ 29.10.2011. 12:40 ] @
Ustvari koja je prva cifra sa kojom pocinju BBTF brojevi u Beogradu,jel sa 6 ili 7?
I sta sve od dodatnih usluga ima BBTF i sto me najvise zanima da li na njoj radi CLIPCW (CALLING LINE IDENTIFICATION PRESENTATION ON CALL WAITING)?
Kako vam se cini glas preko BBTF,jel cistiji i kristalniji nego preko analogne linije (POTS-a) i da li ponekada dolazi do eha i seckanja,bas bih iskreno voleo da cujem misljenje od onih koji ga koriste?
Pozz!

[Ovu poruku je menjao zexoni70 dana 29.10.2011. u 14:34 GMT+1]
[ acatheking @ 29.10.2011. 14:44 ] @
Juce sam uzeo BBTF, numeracija pocinje na 6. Mislim da su numeracije koje pocinju na 7 namenjene samo firmama za business trunking, ili kako se vec tacno zove usluga. Ne vidim razliku sto se tice kvaliteta govora, prilicno je jasan, eha nema, nema seckanja... radi sasvim ok. Ono sto mi nije proradilo je identifikacija dolaznih poziva, a kroz onaj web panel stoji da je ukljuceno. Ne radi im danas call centar (subota je) pa ne mogu da proverim sa njima. Ako neko ima neki hint u vezi ovog problema, rado cu ga saslusati. Takodje, posto planiram da stavim svoj SIP uredjaj, moze li neko da oda tajnu kako se pristupa ovom Pirelli uredjaju, i skida sifra? Pominjao je neko ovde, neki plugin za mozzilu, ali to je sve sto je pomenuto. Ako ne moze ovde javno, moze i na PP. Hvala.
[ Dennis @ 29.10.2011. 15:39 ] @
Ja ne koristim fiksni puno, ali do sada nisam ima seckanja i slično, ali pre par dana u Čačku i Kragujevcu IP Centrex nije radio na oko 30 minuta. Pretpostavljam da ni BBTF nije radio u to vreme jer ide preko iste opreme, a IP Centrex sigurno ima prednost...

Znam primer IP Centrexa u Beogradu koji počinje sa 6555.

Što se lozinke tiče, može se izvući sa deobfuskatorom: http://www.zibri.org/2009/11/obfuscation-will-never-work.html, bilo je puno reči o tome na ES - u, lako može da se nađe.

Meni identifikacija radi sa fabričkim podešavanjima telefona i IAD uređaja (Pirelli). Standard za identifikaciju može biti DTMF ili FSK, možda u samom telefonu treba podesiti na kom standardu da radi.

U svakom slučaju, ja ne bih menjao BBTF za neku drugu uslugu, iako mislim da sami uređaji nisu dovoljno robusni i kvalitetni da bi Telekom mogao da ponudi veliku pouzdanost servisa. Neki kilavi IAD sigurno ne može da se poredi sa robusnim Intracom NT1. Ukoliko se recimo korisnik napravi pametan pa resetuje uređaj na fabrička podešavanja gurajući hemijsku olovku ili čačkalicu, ostaće bez telefona dok se neko iz Telekoma ne nakači na uređaj i podesi ga ponovo. O bezbednosti i da ne pričamo! Vrlo lako može da se dođe do nečijih podataka za logovanje i svima preporučujem da promene lozinke na IAD - ima. Mnogo zloupotrebe može da bude. Lično sam testirao bezbednost i uvideo da je nikakva!
[ acatheking @ 29.10.2011. 22:38 ] @
Citat:
Što se lozinke tiče, može se izvući sa deobfuskatorom: http://www.zibri.org/2009/11/obfuscation-will-never-work.html, bilo je puno reči o tome na ES - u, lako može da se nađe.


Jbg, ili sam glup, ili sam lud... Nasao sam user/pass za pristup samom ruteru, ali ne umem da se snadjem da iscupam sifru za voip account. Sta i odakle treba da se ubaci na ovu gore navedenu stranicu?
[ Dennis @ 29.10.2011. 23:16 ] @
Probaj da pretražiš korisničko ime koje izgleda kao [email protected] i ispod njega imaš nešto u zagradi kao &cc;&27;_&be;h&0f;&27;&a2;. To prekopiraj i dobićeš lozinku. Kako bi bio siguran da si dobro uradio, sačuvaj konfiguracioni fajl i upiši lozinku preko postojeće. Ako radi super, ako ne, nije ti dobra lozinka.
[ acatheking @ 29.10.2011. 23:42 ] @
Joj... Nije u pitanju Pirelli modem (ne znam kako sam uspeo da napisem to) vec je u pitanju Intracom Jet Speed modem. Mozda u tom zecu cuci grm... Kada pogledam HTML source na stranici za podesavanje VoIP naloga, nema nista nalik zamaskiranoj sifri. Takodje sam probao da sacuvam backup konfiguracije, ali ona je naravno u binarnom obliku, pa od pretrage nema nista. Ili ipak postoji jos neki korak koji ja nesvesno preskacem?
[ optix @ 30.10.2011. 02:27 ] @
Postoji.. dekodiranje tog backup fajla.. :)

Hint@zexoni70
Citat:
i sto me najvise zanima da li na njoj radi CLIPCW (CALLING LINE IDENTIFICATION PRESENTATION ON CALL WAITING)?


Nisam isprobao sa njihovim ruterom/adapterom i analognim telefonom, ali na Asterisk-u npr ovo normalno radi (sto je i logicno posto je signalizacija odvojena obzirom da je cist SIP)... trebalo bi dakle da radi ako telefon i adapter podrzava.
[ zexoni70 @ 30.10.2011. 09:03 ] @
Citat:
optix: Postoji.. dekodiranje tog backup fajla.. :)

Hint@zexoni70


Nisam isprobao sa njihovim ruterom/adapterom i analognim telefonom, ali na Asterisk-u npr ovo normalno radi (sto je i logicno posto je signalizacija odvojena obzirom da je cist SIP)... trebalo bi dakle da radi ako telefon i adapter podrzava.Zanima me BBTF posto vec imam telefon Gigaset DX800A koji podrzava 4 VOIP naloga a i analogni telefon! http://gigaset.com/hq/en/product/GIGASETDX800AALLINONE.html
Uzeo bih BBTF iz razloga da iscupam tu lozinku i koristim je za Gigaset ali samo kao VOIP telefon i kacio ga preko LAN kabla na svoj TP-Link router koji bih inace zadrzao,a ne da ga kacim na analogni telefonski port na Pirelliu sto daje Telekom!?Jel to ikako izvodljivo i moguce u mojoj varijanti!?
Pozz!

[Ovu poruku je menjao zexoni70 dana 30.10.2011. u 10:31 GMT+1]
[ zivanicd @ 30.10.2011. 11:32 ] @
Hm... Ja sam moju ISDN liniju podelio u dva lokala. Svaki ima svoj broj. Zasto bi sad to menjao i stavljao IP telefone ?
A i moram da placam ADSL dodatno ? A sta ako nema ADSL portova ?

Jos dobijam neki bezvezni broj... NO WAY!
[ zexoni70 @ 30.10.2011. 11:48 ] @
Citat:
zivanicd: Hm... Ja sam moju ISDN liniju podelio u dva lokala. Svaki ima svoj broj. Zasto bi sad to menjao i stavljao IP telefone ?
A i moram da placam ADSL dodatno ? A sta ako nema ADSL portova ?

Jos dobijam neki bezvezni broj... NO WAY!


Ma kontam to kada imas ISDN i to je mozda najbolje resenja za kucne korisnike (imas masu dodatnih usluga besplatno i plus 2 nezavisna broja po ceni jednog)!Ali ja imam analogni prikljucak,a na mojoj centrali ne postoji mogucnost za ISDN i upravo me iz tog razloga zanima BBTF.
[ zivanicd @ 30.10.2011. 13:03 ] @
Za tebe je to najbolje resenje... ali cekaj novu godinu i svi ce ponuditi ove SIP brojeve jer Telekom gubi monopol a proslo je i godinu dana od kad je Telenor dobio licencu...

Problem je sto telekom postojece ISDNove gasi i daje ove nove usluge koji se meni ne svidjaju i ne odgovaraju... a i za IDSN sam dobro platio da ga uvedu.

Imam 3 ISDN broja na 3 lokacije i svuda koristim MSNove.
[ pisac @ 30.10.2011. 13:22 ] @
Kako ih gasi ako korisnik neće da se odrekne ISDN-a?
[ acatheking @ 30.10.2011. 14:37 ] @
@optix

Hvala za hint, nekako sam ga preskocio u onoj temi :)

Citat:
Dennis: Kada sam rekao adrese, mislio sam na MAC adrese. Na Pirelliju treba postaviti neku drugu MAC adresu, a na IP telefonu MAC adresu koja je bila na bridge voice interfejsu na Pirelliju. DHCP ima definitivno, ali IP adrese dodeljuje samo pojedinim MAC adresama, koje su rezervisane, a ne svim interfejsima.
Kada promenim VLAN ID kao što sam napisao, na svom uređaju (računaru, IP telefonu) dobijam adresu koju mi je rezervisao Telekom. Naravno, pre toga promenim na svom računaru MAC, jer u protivnom ne dobijam ništa.


Ja sam podesio neki drugi ADSL uredjaj u bridge mod (VPI/VCI = 8/36), na ethernet portu prema ADSL modemu postavio MikroTik sa ukljucenim DHCP klijentom i ne uspevam da dobijem IP adresu koju Intracom Jet Speed modem uspesno dobije. Ne znam kako je na Pirelli-ju, ali na Intracom Jeet Speed postoji podatak za WAN MAC adresu i ona se ne moze menjati, a tu istu MAC adresu sam podesio na eth interface-u na Mikrotiku. Pretpostavljam da je to MAC adresa koju Telekom ocekuje da vidi. Probacu jos sa nekim adsl modemom, ne vidim drugu ideju.
[ Dennis @ 30.10.2011. 15:32 ] @
Citat:
zivanicd: Hm... Ja sam moju ISDN liniju podelio u dva lokala. Svaki ima svoj broj. Zasto bi sad to menjao i stavljao IP telefone ?
A i moram da placam ADSL dodatno ? A sta ako nema ADSL portova ?

Jos dobijam neki bezvezni broj... NO WAY!


ADSL ne mora da se plaća. Tj. može da se dobije jedan BBTF (po ceni od oko 500 dinara) na liniji koja nema analogni telefon, Internet ili IPTV. Totalno nezavisno, iako ide preko ADSL modema. Meni se čini da sada nema problema sa ADSL portovima na 99 % lokacija. Što se brojeva tiče, ja sam dobio odličan broj, jer sam prvi sa tom uslugom u Čačku. Brojevii bi u celoj Srbiji trebali da se promene u sedmocifrene, pa ako sada imaš neki lep, ne mora da znači da će biti lep posle promene. Prva cifra će određivati operatera (Telenor/Telekom).

Citat:
acatheking: @optix

Hvala za hint, nekako sam ga preskocio u onoj temi :)Ja sam podesio neki drugi ADSL uredjaj u bridge mod (VPI/VCI = 8/36), na ethernet portu prema ADSL modemu postavio MikroTik sa ukljucenim DHCP klijentom i ne uspevam da dobijem IP adresu koju Intracom Jet Speed modem uspesno dobije. Ne znam kako je na Pirelli-ju, ali na Intracom Jeet Speed postoji podatak za WAN MAC adresu i ona se ne moze menjati, a tu istu MAC adresu sam podesio na eth interface-u na Mikrotiku. Pretpostavljam da je to MAC adresa koju Telekom ocekuje da vidi. Probacu jos sa nekim adsl modemom, ne vidim drugu ideju.


Pa po meni bi trebalo da radi kako si zamislio. Ja sam "izvukao" bridge voice port na LAN, postavio MikroTik, promenio MAC adresu na portu i dobio od DHCPa adresu koji sam pre toga dobijao na Pirelliju. Takođe sam uradio prerouting i masquarade i iz lokala (gde koristim Internet) mogu da koristim fiksni preko 3CX - a (čak i preko VPN - a sa mobilnog telefona). Pretpostavljam da nisi koristio dobru MAC adresu. Treba koristiti MAC adresu od samog Voice interfejsa, a ne WAN - a koji se prvi pojavljuje na DLSAM/MSANovima, jer kroz tu vezu posle idu PVC, a kroz odgovarajući PVC se tek dobija adresa na bridge (voice) interfejsu ili samom hardphoneu. Neka me neko ispravi ako grešim. Isčitaj sve MAC adadrese koje imaš, pa kreni redom da ih menjaš na ethernet portu gde ti je DHCP klijent.
[ acatheking @ 30.10.2011. 20:06 ] @
Ne vredi, ukapirao sam da ipak nije prava MAC adresa. Kroz web pristup modemu se moze procitati jedino WAN i LAN mac adresa. Nasao sam u dekodovanom bin fajlu nesto sto lici na MAC adresu, ali ne prolazi ni sa njom. Ispade da je taj Pirelli mnogo bolji od Intracom JetSpeed-a jer daje sve na tacni :) Za sada pauziram, cekam da se jos neko krene da se igra i da objavi saznanja.
[ Dennis @ 30.10.2011. 20:12 ] @
Probaj da definišeš neki LAN na Intracomu da bude VoIP port. Onda sa MikroTikom probaj da uradiš IP Scan. Možda budeš našao neku adresu 10.212.x.x i njenu MAC adresu. Pusti ga duže da skenira.
[ acatheking @ 31.10.2011. 00:14 ] @
Citat:
Dennis: Probaj da definišeš neki LAN na Intracomu da bude VoIP port. Onda sa MikroTikom probaj da uradiš IP Scan. Možda budeš našao neku adresu 10.212.x.x i njenu MAC adresu. Pusti ga duže da skenira.


Kada sam se upustio u ovu avanturu cupanja podataka, krenuo sam od toga da nista ne podesavam/menjam na JetSpeed-u, ali tvoja ideja me je primorala na to :) Ukratko, ip-scan sa MT je potvrdio da sam i ranije dosao do MAC adrese, ali nisam uspeo (ko zna zbog cega) DHCP klijentom da dobijem odgovarajuce IP parametre. Ispotavilo se da su MAC adrese WAN, LAN, PVC u seriji, npr:

Lan MAC: 00:00:00:00:00:4B
Wan MAC: 00:00:00:00:00:4C
PVC MAC: 00:00:00:00:00:4D

i upravo je PVC MAC ta koja treba da se podesi na eth interfejsu prema ADSL modemu, nakon cega dhcp klijent dobija parametre. Nakon ovoga, dovoljan je bio dst-nat za udp 5060 i podesavanje soft phone-a, i sve je proradilo. Evo dole u slici konkretno podesavanja za Zoiper.
[ Dennis @ 31.10.2011. 06:13 ] @
Drago mi je da si rešio. A šta si tačno menjao na Intracomu? Pretpostavljam da si morao da promeniš MAC, kako bi isti MAC dodao na MikroTik. Ako jesi, kako si promeni MAC na Intracomu? Nisam mnogo radio sa njim. Na Pirelliju se iz web intefrejsa menja MAC.
[ acatheking @ 31.10.2011. 09:04 ] @
Na Intracomu sam jedan od Lan portova pridruzio VoIP VLAN-u, povezao ga na MT i pustio ip-scan. Kada sam sazanao MAC, istu sam podesio na MT i prevezao sve na poseban ADSL modem (bridge mod, vpi/vci = 8/36). Intracom nisam hteo bas da cackam, niti sam video da ima mogucnosti promene MAC adrese. Ostaje mi jos problem sa CallerID, koji se ne prikazuje na aparatu. Sumnjao sam da li uopste radi, ali dolazni pozivi preko Zoiper-a uredno prikazuju CallerID.
[ acatheking @ 01.11.2011. 22:12 ] @
Mali update u vezi Intracom JetSpeed-a i Caller ID. Kratko receno: ne radi. Posle prijave problema Telekom-u, ljubazna tehnicarka je rekla da su oni prijavili taj problem vendor-u vec odavno, i da ocekuju od njih da rese problem. Ja sam to slobodno razumeo kao "zeznuli smo se sa kupovinom ovih uredjaja, pa sad smisljamo sta cemo". Kako god, stavio sam svoj Linksys SPA-3102 i sve fercera kako treba.
[ kalimero23 @ 10.11.2011. 15:05 ] @
Ja sam zamenila ISDN za BBTF. Nemam pojma da li sam se zeznula ili ne, vreme će pokazati.

Pretplata je u suštini ukupna oko 220 dinara za oba broja (dobijaju se silni neki popusti, popust na pretplatu 50%, pa još neki popust da li na manji broj impulsa ili nešto drugo nemam pojma, ali kada sam sve sabrala i oduzela dobila sam tu cifru). Primetila sam da je na broju koja je direktna linija besplatan poziv ka mobilnoj telefoniji, a na liniji koja je u modemu naplaćuju se pozivi ka mobilnim telefonima. Čini mi se da su možda skuplji impulsi na broju koji ide preko modema, npr imali smo na direktnoj liniji 80 poziva i to je negde oko 260 din bez PDV, a na liniji preko modema 44 poziva i to je oko 370 din 8možda zavisi i od dužine poziva?).

Što se identifikacije poziva tiče na telefonu koji ide preko modema radi od starta, a na drugom telefonu - direktna linija sam morala da se prijavim u telekomu da hoću identifikaciju poziva i oni mi to naplaćuju 80 i nešto dinara (odmah je proradilo - pitanje je zašto to nije uključeno u standardni paket???). To nije fer jer je za iSDN bilo besplatno. Ali kod ISDN pretplata je bila oko 500 dinara i plus još oko 60 dinara za dodatni broj tako da u sumi od 300 dinara za BBTF i nije tako loše.
Kod mene se čuje malo seckanje na liniji koja je priključena na modem.
[ Dennis @ 10.11.2011. 15:24 ] @
Pozdrav,

Kako si tačno tražila uslugu? Ja kada sam tražio, nisu znali ništa o tome, iako sam informaciju dobio par meseci pre nešto što sam uveo BBTF. Koliko si linija uvela, 1 ili 2 ili 1 BBTF i 1 analognu (direktnu)?

Hvala!

[Ovu poruku je menjao Dennis dana 10.11.2011. u 17:17 GMT+1]
[ kalimero23 @ 11.11.2011. 11:31 ] @
Imala sam problem sa ISDN aparatom pa su mi oni sami ponudili. Rekli su mi da se ide na to da svi ISDN korisnici dobiju ili BBTF ili analognu linju po svom izboru.
Imam jednu direktnu liniju koja ide u spliter, a druga linija je u Jetspeed aparatu. Koristim u oba slučaja obične Panasonic telefone.
[ Slobodan Milivojevic @ 11.11.2011. 11:46 ] @
A da li sad placas dve pretplate ili samo jednu?
[ Dennis @ 11.11.2011. 11:53 ] @
Konačno su mi potvrdili da mogu da dobijem 2 x BBTF sa 50 % popusta na obe pretplate. Znači, dobijam 2 broja za pretplatu jednog. U ponedeljak ću podneti zahtev. Po mom mišljenju, tako bi trebalo da bude, jer svi žele komfor u korišćenju više brojeva. A 500 dinara pretplate za jednu porodicu je prihvatljivo, za razliku od 2 x 500. Njima je gotovo isto za održavanje.
[ kalimero23 @ 15.11.2011. 11:27 ] @
Plaćam jednu pretplatu. Imam jedan račun ali prikazanu specifikaciju za svaki broj pojedinačno. Na konačnom zbiru svih stavki stoji i umanjenje za pretplatu.
[ acatheking @ 15.11.2011. 11:59 ] @
Koji su to mozgovi u Telekomu smisljali, ISDN zamenis sa 2 x BBTF i placas jednu pretplatu, a ako imas analognu liniju + BBTF (opet su to 2 linije) placas duplo.
[ kalimero23 @ 15.11.2011. 12:25 ] @
Mislim da nisi dobro shvatio/shvatila. Imam jednu analognu liniju i jednu BBTF i plaćam ukupnu pretplatu oko 220 dinara + dodatak za identifikaciju poziva za analognu liniju oko 90 din. Mene nervira što nisam dobila iste mogućnosti kao što sam imala na ISDN-u a to je identifikacija za oba broja i poziv na čekanju za oba broja. U startu su me čak za tu analognu liniju ubeđivali kako je do telefonskog aparata to što nemam identifikaciju poziva a ja kupila novi telefon!! Na kraju naiđoh na nekog pametnog u korisničkom servisu i reče mi da se u BBTF paketu za analognu liniju ne dodeljuje automatski identifikacija!!! To jeste bezobrazluk u slučaju kada se prelazi sa ISDN-a.
[ acatheking @ 15.11.2011. 12:40 ] @
Shvatio. Pa to je onda identicna situacija kao moja (analogna + BBTF). Inace, lagali su i mene za identifikaciju, ali zvanican odgovor od njih je da ta funkcija ne radi na JetSpeed-u, jer im je los softver i da cekaju da im vendor od koga su kupili uredjaje posalje novi softver, ali sto ce se desiti ko zna kada... Stavio sam svoj ATA uredjaj koji podrzava ovu osnovnu funkciju, JetSpeed spakovao, bacio u cosak.
[ kalimero23 @ 16.11.2011. 08:32 ] @
kod mene identifikacija na JetSpeed-u radi bez problema, ali mi nije radila na analognom broju dok mi nisu uključili tu funkciju.
[ Baja Gaša @ 16.11.2011. 09:22 ] @
Dok mi dobra duša (zzz - blagodarim!) nije rekla o čemu se radi, ubio sam se tražeći ovu uslugu. Inženjer koji me je zvao mi je dao pogrešnu skraćenicu, kao i korisnički servis. Stičem utisak da je njihovo znanje prilično površno.

Ukratko, gase ISDN, pa su mi ponudili dve mogućnosti: jedna analogna linija + jedan BBTF priključak, ili dva BBTF priključka.

Šta je od ovoga bolje?

U načelu bih preko mobilnih uređaja išao preko SIP-a, pa mi se više dopada ova druga mogućnost, ali je prednost analogne linije njeno funkcionisanje u slučaju nestanka struje (bar su mi tako rekli).

Da li Telekomovi SIP telefoni rade kako valja? Umeju li oni to da podese?
[ Dennis @ 16.11.2011. 18:50 ] @
Ukoliko uzmeš SIP telefon od Telekoma plaćaćeš ga na rate (osim ako si nekada davno uzeo od njih ISDN telefon (ne nekoj kratkoj promociji)). Čim nude SIP telefon, znači da znaju da ga podese. Što se tiče SIPa preko mobilnog uređaja, morao bi da imaš Internet, pa da NATuješ, najverovatnije sa dodatnim ruterom. Ko će provaliti kako radi Pirelli i drugi. Ako to budeš radio, morao bi spolja da koristiš neki drugi port, a ne podrazumevani 5060, jer je on blokiran na brojevima (karticama) koji koriste APN gprsinternet, ali radi sa APNom 3gnet. Naravno, 3gnet se koristi sa brojevima koji su predviđeni da rade u 3G modemima, a gprsinternet na svim ostalim (prepaid, postpaid koji su predviđeni prvenstverno za telefoniranje) i drugačije neće raditi.
[ Baja Gaša @ 16.11.2011. 19:29 ] @
Citat:
Dennis: Što se tiče SIPa preko mobilnog uređaja, morao bi da imaš Internet, pa da NATuješ, najverovatnije sa dodatnim ruterom. Ko će provaliti kako radi Pirelli i drugi. Ako to budeš radio, morao bi spolja da koristiš neki drugi port, a ne podrazumevani 5060, jer je on blokiran na brojevima (karticama) koji koriste APN gprsinternet, ali radi sa APNom 3gnet. Naravno, 3gnet se koristi sa brojevima koji su predviđeni da rade u 3G modemima, a gprsinternet na svim ostalim (prepaid, postpaid koji su predviđeni prvenstverno za telefoniranje) i drugačije neće raditi.


Hvala na svim informacijama. Verovatno sam nešto zakukuljio u prethodnoj poruci, pa da razjasnim - hoću da sa jednog sip naloga (neki od Betamax klonova, Sezamov sip nalog itd) i aplikacije na Android telefonu (Fring, Sipdroid, šta god) zovem kućni sip nalog (mislim da reče u formatu [email protected]?). Da li je to moguće?
[ Dennis @ 22.12.2011. 21:23 ] @
Ne znam da li je se neko logovao na portal za BBTF korisnike. U ugovoru stoji korisničko ime i lozinka i sigurno ga svaki BBTF korisnik ima. Korisničko ime je [email protected], a lozinka 032xxxxxxxXX, 032 je za Čačak, xxxxxxx je broj telefona, XX je generisan kod za svakog korisnika posebno. Link je https://bgefws.ims.telekomsrbija.com. Stvarno ne liči na naš Telekom da pruži ovako dobru uslugu :). Naravno, portal je kupljen od firme BroadSoft, Inc., kao i većina softvera za BBTF, ali nebitno.
Na portalu korisnik može da definiše svoje ime (valjaće kad budemo imali prave IP telefone), preusmeravanje poziva, identifikaciju, , brzo biranje, biranje poslednjeg pozivaoca, obaveštenje o propuštenim pozivima itd.. Obaveštenje o pozivima mi se mnogo dopada. Na definisani mejl stigne informacija o propuštenom pozivu. Sramota je što taj podatak stiže sa mejla [email protected] To je defaultno podešavanje, a domen je na prodaju :) od strane BuyDomains.com. Subject je: "Obaveštenje o pozivu iz 065xxxxxxx - ime nedostupno u 22.12.2011 21:51:16". U glavnom meniju postoji opcija "Govorne poruke", ali opcije nisu dostupne, bar ne na srpskoj verziji. Na engleskoj postoji opcija uploada .waw. Nisam se zadubljivao, da bih mogao da kažem kako radi i da li radi uopšte.[Ovu poruku je menjao Dennis dana 23.12.2011. u 17:00 GMT+1]
[ Dennis @ 23.12.2011. 16:03 ] @
Citat:
Baja Gaša: Hvala na svim informacijama. Verovatno sam nešto zakukuljio u prethodnoj poruci, pa da razjasnim - hoću da sa jednog sip naloga (neki od Betamax klonova, Sezamov sip nalog itd) i aplikacije na Android telefonu (Fring, Sipdroid, šta god) zovem kućni sip nalog (mislim da reče u formatu [email protected]?). Da li je to moguće?


Ako pod kućni SIP nalog misliš telekom BBTF, teško bez nekog SIP servera. Ja sam radio na tome da sa telefona (Android, iPhone) zovem koristeći fiksni i uspeo sam, ali kroz VPN konekciju, posle sam bio u gužvi pa nisam stigao da razradim do kraja.
[ ZZ Top @ 24.12.2011. 19:39 ] @
Danas sam bio u poslovnici Telekoma gde su me obavestili da ukidaju ISDN, te da mi nude 2xBBTF, tj. VoIP telefoniju. Ovo je bas bezobrazluk! Sve te pogodnosti BBTFa - SIP, STUN, Asterisk i jos sijaset stvari ja imam godinama preko Fritz!Box rutera. Nek oni ukidaju ISDN, ja svojevoljno necu potpisati raskid ISDN ugovora.

Inace Phirelli IAD i Intracom IAD je ista kanta - u osnovi je SMCovo smece od rutera SMC7908A-ISP ili SMC7908VoWBRA - specijalno pravljen za potrebe provajdera - najcesce je u varijantama Swisscom [Austrija], Ya.com [Spanija], Intracom [Grcka, Srbija], Phirelli [Srbija] itd. ima ih i u Annex A i u Annex B varijantama. Menjanje firmware je moguce ali bez boljitaka u nekim dodatnim funkcijama.
[ oleksandr @ 16.01.2012. 17:44 ] @
Konfiguraciji Asterisk 1.4.42 sa telekomovim BBTF-om:

[general]
register => 3812127*****@ims.telekomsrbija.com:*****@ims.telekomsrbija.com

[TelekomSIP]
disallow=all
host=ims.telekomsrbija.com
type=peer
username=3812127*****
authname=3812127*****@ims.telekomsrbija.com
fromuser=3812127*****
fromdomain=ims.telekomsrbija.com
secret=*****
allow=ulaw
allow=alaw
port=5060
canreinvite=no
insecure=invite,port
qualify=300
context=from-did-direct

1. sledeca situacija:
<--- SIP read from 10.4.38.108:5060 --->
SIP/2.0 200 OK

voip*CLI> sip show peers
TelekomSIP/381212**** 10.0.0.2 5060 UNREACHABLE

2. ako dodam:
outboundproxy=sbc.ims.telekomsrbija.com

<--- SIP read from 10.11.8.4:5060 --->
SIP/2.0 403 Forbidden

voip*CLI> sip show peers
TelekomSIP/381212**** 10.11.8.4 5060 OK (16 ms)

Gde gresim?

Hvala!


[Ovu poruku je menjao oleksandr dana 16.01.2012. u 23:03 GMT+1]
[ Erchamion @ 02.03.2012. 08:58 ] @
@oleksandr

Verovatno si vec resio problem ali nije na odmet da stoji ovde tacno.
Mislim da ti je problem u liniji za registraciju u sip.conf fajlu.

[general]
register => 3812127*****@ims.telekomsrbija.com:*****@ims.telekomsrbija.com

ovde moras na kraju da imas upisan username tj. mora ovako da stoji upisano

[general]
register => 3812127*****@ims.telekomsrbija.com:*****@ims.telekomsrbija.com/3812127*****


Pozdrav.
[ valjan @ 02.03.2012. 11:04 ] @
Meni na nekoliko servera registracija radi savršeno upravo u obliku koji je dao @oleksandr, a jedna od stvari koju ne znamo da li je on odradio a bitna je je da doda

Code:
10.0.0.34    ims.telekomsrbija.com


u /etc/hosts, odnosno koji već IP je dobio za outbound proxy.
[ oleksandr @ 07.03.2012. 22:16 ] @
@Erchamion, zahvaljujem.

@Valjan, BBTF usluga je u Novom Sadu i sledece IP adrese koristim; nisam siguran u vezi IP za "ims.telekomsrbija.com"

cat /etc/hosts
127.0.0.1 localhost
10.11.8.4 ims.telekomsrbija.com
10.11.8.4 sbc.ims.telekomsrbija.com
10.11.8.4 sbcns1.ims.telekomsrbija.com

voyage*CLI> sip show peers
TelekomSIP/38121**** 10.11.8.4 5060 OK (16 ms)

dobijam sledecu gresku:
<--- SIP read from UDP:10.11.8.4:5060 --->
SIP/2.0 401 Unauthorized

Hvala,
@oleksandr


[ leut @ 07.03.2012. 23:54 ] @
Pozdrav,
zanima me da li ljudi koji koriste BBTF znaju da li je telekom omogućio korištenje BBTF preko "nomadskih" servera.Kada je usluga startovala u korisničkom su mi rekli da to nije moguće.
Hvala.
[ valjan @ 08.03.2012. 10:15 ] @
Citat:
oleksandr
@Valjan, BBTF usluga je u Novom Sadu i sledece IP adrese koristim; nisam siguran u vezi IP za "ims.telekomsrbija.com"


Na dva servera u NS imamo podešeno 10.0.0.34 za ims.telekomsrbija.com i za oba radi bez problema. Probaj da zameniš tu stavku kod tebe u hosts fajlu, pa probaj ponovo. Proveri iz asterisk konzole sa sip show registry da li je uspešno registrovan na Telekom, i ako nije uključi sip set debug on, postavi sa core set verbose 99 verbosity na najviši mogući nivo, i prati u konzoli šta se dešava prilikom pokušaja registracije, evidentiraj sve greške, pa ako neku ne uspeš da razrešiš, javi se da pomognemo.
[ oleksandr @ 15.03.2012. 10:11 ] @
U nastavku se nalazi konfiguracija SIP trunk-a za BBTF uslugu telekoma Srbije pod "Voyage ONE" Linux operativnim sistemom, sa FreePBX 2.10 (hardware: ALIX PC-Engines Embedded System)

Asterisk verzija: 1.8.4.2

Outgoing Settings:

Trunk Name: 38121*******

PEER Details:
disallow=all
allow=ulaw&alaw
canreinvite=no
dtmfmode=rfc2833
fromdomain=ims.telekomsrbija.com
host=ims.telekomsrbija.com
port=5060
secret=password
type=peer
qualify=yes
username=38121*******
insecure=invite,port

Incoming Settings:

USER Details:
ostaviti sve prazno


Register String:
38121*******@ims.telekomsrbija.com:pasword:38121*******@[email protected]

Koristeći DNS server:
--------------
DNS1 10.10.3.66
ili
DNS2 10.10.3.69
--------------
Uradite "resolving" IP adrese servera za Vašu lokaciju sa "ping sbc.ims.telekomsrbija.com"

i tu IP adresu upišite u /etc/hosts file:
----------------
10.11.8.4 ims.telekomsrbija.com
10.11.8.4 sbc.ims.telekomsrbija.com
----------------

Ako je sve u redu morate imati sledeće dve registracije pod asteriskom:
voyage*CLI> sip show registry
Host dnsmgr Username Refresh State Reg.Time
ims.telekomsrbija.com:5060 N 38121******* 985 Registered Sun, 09 Jan 2000 15:45:12
1 SIP registrations.

voyage*CLI> sip show peers
Name/username Host Dyn Forcerport ACL Port Status
38121*******/38121******* 10.11.8.4 N 5060 OK (16 ms)

To je sve
[ stoner_yu @ 30.03.2012. 08:49 ] @
Evo mog sip.confa za asterisk 1.4. Moram napomenuti da ista podesavanja rade i za 1.8 osm sto register string za 1.8 mora biti

38121*******@ims.telekomsrbija.com:pasword:38121*******@[email protected]
kao sto je napisao oleksandr

za 1.4 je dovoljno

38121*******@ims.telekomsrbija.com:[email protected]


[telekom]
context=telekomsrbija
host=ims.telekomsrbija.com
type=peer
username=38111xxxxxxx
[email protected]
outboundproxy=10.0.0.2
fromdomain=ims.telekomsrbija.com
;auth=md5
secret=vXxxxxxx
disallow=all ; First disallow all codecs
allow=ulaw
allow=alaw
allow=gsm
allow=g729 ; Allow codecs in order of preference
bindport=5060 ; UDP Port to bind to (SIP standard port is 5060)
dtmfmode=RFC2833
canreenvite=no
insecure=invite,port
qualify=no


Inače se u telekomu bune kad je qualify=yes, zato sto im to pravi saobracaj "bez potrebe". Ja licno volim da vidim koliko imam ms na svakom trunku.
[ Joker @ 20.04.2012. 18:42 ] @
Da i ovde napišem informaciju koju sam dobio od telekoma, ko je menjao ISDN za POTS+BBTF linije i plaća jednu pretplatu, ukoliko želi da potpiše ugovor za BOX paket, samo jedan broj može da bude u box paketu, a na drugi se plaća puna pretplata :o toliko o informaciji koju sam dobio od radnika telekoma da jednu pretplatu plaćam dok su oba broja na istoj adresi, tj. dok ne izvršim seobu jednog broja na drugu adresu.
[ Dennis @ 20.04.2012. 20:18 ] @
Za Box je malo bezveze, dok je za seobu ocekivano. Bezveze je, jer to nije onda adekvatna zamena za ISDN.
[ Dennis @ 20.04.2012. 20:21 ] @
Je li neko imao uspeo da nakaci BBTF na Asterisk? Meni ne polazi od ruke. 3CX moze, ali Asterisk ne, jos uvek se mucim, a procitao sam puno toga (STA SVE NISAM PROCITAO) ali ne ide.
[ Joker @ 20.04.2012. 20:28 ] @
Da, za seobu je ok, ali Box paket je nepovoljan. Jedan priključak sam dao i još jedan platio kada sam prelazio na ISDN. Sad zbog toga što oni ne mogu da reše problem sa ADSL-om sam morao pristati na POTS+BBTF i to bi trebala da bude adekvatna zamena za ISDN, ali naravno da nije, jer izgleda da je poslovna politika telekoma takva da samo njima bude dobro, da se što više para uzme, a kako je korisniku to je manje bitno.
[ Dennis @ 12.05.2012. 14:49 ] @
Izvinjavam se svima što prate temu na svom prethodnom postu, prevideo sam da su neki od vas već uspeli da nakače BBTF na Asterisk. Pre par dana sam i ja uspeo da nakačim BBTF i IP Centrex, uz pomoć tih uputstava. Koristim Elastix 2.3.0. i sledeća podešavanja:

Code:
context=from-trunk
host=ims.telekomsrbija.com
type=peer
username=38132515****
authname=38132515****@ims.telekomsrbija.com
outboundproxy=sbc.ims.telekomsrbija.com
fromdomain=ims.telekomsrbija.com
secret=*lozinka*
disallow=all
allow=ulaw&alaw&gsm&g729
bindport=5060
dtmfmode=RFC2833&Inband
canreenvite=no
insecure=invite,port
qualify=no


Code:
38132515****@ims.telekomsrbija.com:*lozinka*:38132515****@[email protected]


Što se mreže tiče, uspeo sam i kada sam direktno nakačen na telekomovu IMS mrežu i preko MikroTik rutera kroz masquarade.
U hosts fajlu sam stavio da ims.telekomsrbija.com razrešava na 10.10.5.7 (kada se kačim preko mreže koja je predviđena za IP Centrex) ili na 10.10.8.7 (kada se kačim preko mreže koja je predviđena za BBTF).
Inače, pre ovoga sam uspeo da se nakačim sa AsteriskNOW with GUI 1.6, ali sam u hosts fajl stavljao da mi ims.telekomsrbija.com razrešava na 10.0.0.2. Ovo me malo buni, ali definitivno je tako. Kada budem imao više vremena, istražiću detaljnije.

Inače, uz pomoć drugara sam uspeo da nakačim USB modem Huawei E1550 na Elastix 2.3.0 i da radim pozivanje. Primanje poziva ne radi još uvek. Takođe imam problem prilikom pozivanja da zvuk ide od mobilnog ka Asterisku, a u obrnutom smeru je premodulisano nekim šumom, brumom, uz polurazgovetan glas. Našli smo neko uputstvo kako i ovo može da se reši, pa ćemo probati.
[ loa11 @ 12.06.2012. 03:02 ] @
Ok zanima me kad su startovane dve bbtf linije i ako su obe podignute i ako je port na up kanalu otvoren na recimo 1021kbit/s sto je standard kod telekoma i ako je down kanal otvoren na 16383kbit/s (za internet paket 16/1), koliki se transfer dobija pri upotrebi bbtf istovremeno sa internetom, u praksi da li to znaci da je teoretski maksimum 15871kbit/s ili ti manje od 12.5Mbit/s po ceni 16mbit/s, stim da je najgora situacija kod up kanala odnosno 509kbit/s ili ti 40kbit/s po ceni 100kbit/s.

Niko nije pisao o tim parametrima, takodje niko nije napisao kako se ponasaju fec, hec i crc prilikom prelaska na bbtf, koliko sam video menjaju se koncentratori, te se mozda moze desiti da se poboljsa atenuacija i snr a negde se moze desiti da se sve pogorsa.


Po meni bbtf ima smisla samo preko FTTH-a ili ukoliko se dsl koncentratori nalaze u lokalnoj petlji gde je parametar MAX attainable rate down/up barem 24000kbps/1500kbps i to za paket 16/1

[ Dennis @ 12.06.2012. 06:25 ] @
Po podacima koje sam dobio od Telekoma, radi se zaokruživanje na maksimalni mogući standardni paket. Uploadi su 256, 384, 512, 1024 i ne mogu biti drugačiji. Ako se koristi VoIP (do 5 linija) brzina rezervisana za Internet je maksimalna standardna, tj. 512 Kb/s, a down brzina je u skladu sa upload brzinom, znači maksimalno 4 Mb/s. Tako da nije bitno da li se linije koriste ili ne, jer se brzine rezervišu po PVC. Znači, nećeš dobiti od Telekoma paket preko 4/0,5 ako imaš bilo kakav VoIP. Ne znam koja je priča za IPTV.
Definitivno bi najbolje bilo koristiti FTTH (FTTB) ili kada budu ozbiljnije krenuli sa VDSL. Ne znam kakva je priča za 24/1,5, nisam čuo da bilo ko to može da dobije.
[ loa11 @ 12.06.2012. 09:20 ] @
Uhhh, za odvratni IPTV maks koji sam video je internet od 8Mbit odnosno port je bio otvoren na 16/1. Doduse prednost je stvarnih 8mbit u ondosu na klasicnih 6.8Mbit.

Video sam u Belvilu 24/1.5 odnosno port otvoren na toj brzini sa internet paketom 16/1, mislim da je duzina do koncentratora manja od 100m.


Nije mi jasno odakle im ideja da prisilno teraju korisnike koji su na ISDN-u.
Kome je samo palo na pamet da uvlace bbtf u igru ako znaju kakve su lokalne petlje i da su koncentratori uglavnom postavljani u samim centralama osim u pojedinim slucajevima.

Retko koji korisnik uzima paket manji od 16mbit zato sto su ostali neisplativi.
Kako onda uklopiti 16Mbit i 2 bbtf. Izgleda nemoguce u ovom trenutku.
Ovde je situacija da vam ustupe dve parice za jedan isdn i da na jednoj parici idu dva bbtf-a a na drugoj adsl samo za internet.

Kako drugacije?

Kome treba 4Mbit ili 6Mbit sta raditi sa tim djubretom od neta, tesko bi bilo opstati i sa 8Mbit. O uploadu necu ni da pricam.

[Ovu poruku je menjao loa11 dana 12.06.2012. u 11:30 GMT+1]
[ Paradigma @ 12.06.2012. 09:39 ] @
Citat:
Po podacima koje sam dobio od Telekoma, radi se zaokruživanje na maksimalni mogući standardni paket. Uploadi su 256, 384, 512, 1024 i ne mogu biti drugačiji. Ako se koristi VoIP (do 5 linija) brzina rezervisana za Internet je maksimalna standardna, tj. 512 Kb/s, a down brzina je u skladu sa upload brzinom, znači maksimalno 4 Mb/s. Tako da nije bitno da li se linije koriste ili ne, jer se brzine rezervišu po PVC. Znači, nećeš dobiti od Telekoma paket preko 4/0,5 ako imaš bilo kakav VoIP. Ne znam koja je priča za IPTV.
Definitivno bi najbolje bilo koristiti FTTH (FTTB) ili kada budu ozbiljnije krenuli sa VDSL. Ne znam kakva je priča za 24/1,5, nisam čuo da bilo ko to može da dobije.

Kada kažeš VoIP misliš na bbtf?
Dakle ako bi neko uzeo telekomov BOX paket sa "+" oznakom koja podrazumeva bbtf, pretpostavljaš da ne bi mogao da računa na 6Mbps/1Mbps za internet?
Obzirom da imaš bbtf, možeš li negde da vidiš kako je formatiran PVC za njega odnosno koji propusni opseg mu je dodljen.
[ loa11 @ 12.06.2012. 10:38 ] @
A o VDSL-u necu ni da pricam, opet Telekom pokusava sa glupim marketinskim potezom, VDSL bez koncentratora u lokalnoj petlji nema nikakvog smisla, odnosno to je korak ili dva nazad. ADSL je robusniji, bolje trpi margine, nije toliko podlozan kvalitetu linije.

Da li je telekom vrsio statistiku koliko ADSL korisnika je u prvih 250m u lokalnoj petlji od koncentratora u centrali. Potpisujem da je u pitanju cifra ispod 7%.

Ovi ostali koji su udaljeniji mogu samo da sanjaju o 16Mbit pod VDSL-om a koji su se fino terali preko ADSL-a.

Jasno je da su koncetratori u lokalnoj petlji spas za ovaj javasluk, odnosno mogucnost stabilnog up porta na 1.5Mbit.


Ko ce da doceka Targo kad su mnogo spori u izgradnji mreze.
[ Jericho @ 13.06.2012. 09:44 ] @
Citat:
loa11
Nije mi jasno odakle im ideja da prisilno teraju korisnike koji su na ISDN-u.
Kome je samo palo na pamet da uvlace bbtf u igru ako znaju kakve su lokalne petlje i da su koncentratori uglavnom postavljani u samim centralama osim u pojedinim slucajevima.


Ja sam se prijavio za ADSL & IPTV (zbog bedne PTT kablovske i neta), i u prici sa operaterima sam video da je razlog za forsiranje BBTF krajnje banalan - nemaju modema za ISDN.
[ svedok @ 18.06.2012. 01:41 ] @
Evo i ja dobih BBtf pre 7 dana, a uz to i jedan SIP telefon i to kako kazu za dz, bar u ugovoru pise 0 dinara. To je valjda zato sto sam davno dok sam imao ISDN kod njih uzeo tj. kupio jedan telefon.
E sad "strucnjak" iz telekoma mi je nakacio taj SIP na drugi LAN port gde mi je nekada bio drugi IPTV, sto znaci da sam jedan morao da odjavim. Sad mi je osnovni IPTV nakacen na 3 LAN, na drugom je SIP i 1 i 4 su za comp. Kad su gospoda otisla ja normalno prebacim SIP na LAN 4, i gle cuda radi i na cetvorku?? neverovatno, a ja morao jedan IPTV da vratim. Ne budem lenj pa pozovem telekom i pitam sve ovo prethodno i odgovor je da znaju i oni da to moze da radi na bilo koji port samo prebacis u podesavanju modema na tom lanu VOIP, ali da im je naredjeno da ne daju dva IPTVa zajedno sa SIP telefonom.
Zbog cega? verovatno ce mo saznati u doglednoj buducnosti. Dotle Lelekom radi kako hoce.
[ Dennis @ 18.06.2012. 06:17 ] @
Citat:
Jericho: Ja sam se prijavio za ADSL & IPTV (zbog bedne PTT kablovske i neta), i u prici sa operaterima sam video da je razlog za forsiranje BBTF krajnje banalan - nemaju modema za ISDN.


Nemaju, jer ne žele da imaju. Lakše im je da održavaju manji broj usluga. Zašto bi u fiksnoj telefoniji održavali POTS i ISDN, ako mogu samo POTS. BBTF je druga priča, najnovija tehnologija, koja je budućnost. ISDN očigledno nije zaživeo kod nas. Osim što ne nabavljaju više ISDN mrežne završetke, ne nabavljaju ni ADSL modeme za ISDN.
[ Dennis @ 19.06.2012. 01:24 ] @
Evo da propagiram svoju drugu temu za Asterisk, vezano za USB modem Huawei E1550 na Asterisku :). Verujem da će svima biti vrlo zanimljivo.

http://www.elitesecurity.org/t448891-0#3126267
[ svedok @ 20.06.2012. 21:15 ] @
Jos jedno pitanje ukoliko neko zna o ovome,
Telefon koji sam dobio od Telekoma (SIP) Aastra 6731i, ima i podesavanje preko weba , meni nikako ne polazi za rukom da se nakacim na fon, ako je neko uspeo neka napise,
Hvala
[ Dennis @ 21.06.2012. 06:53 ] @
Telefon se nalazi u drugom opsegu i možeš da mu pristupiš jedino ako njega i IAD nakačiš na neki svič, pa sa nekim skenerom vidiš koju je IP dobio, pa svoj računar staviš u taj opseg i pokušaš pristup, mada ne preporučujem, jer možeš napraviti konflikt i nekome blokirati uslugu.
Lakši način je da nakačiš telefon na port 4 (recimo, ako ti je računar na portu 1) i onda u modemu vidiš koju IP je dobio od IADa. Možda budeš morao da restartuješ telefon.
Ja sam već pokušavao pristup telefonima koji se dobijaju za IPC (zaboravio sam koja je marka), ali podrazumevane lozinke nisu prolazile. Ako neko zna neka javi...
[ svedok @ 21.06.2012. 12:12 ] @
Mogu ja da vidim IP koju mu dodeli server pocinje sa 10.30.127.xxx, to je dok je nakacen na port 2 koji je inace podesen za VOIP, prebacio sam na port 4, resetovao telefon, i IAD mu je dodelio 192.168.1.5, ali mi nije dozvolio pristup. Inace na sajtu proizvodjaca telefona Aastra, lepo stoji da moze da se pristupi preko web gui, nije mi poslo za rukom , ako neko uspe neka napise..
[ valjan @ 22.06.2012. 10:23 ] @
Citat:
svedok: Jos jedno pitanje ukoliko neko zna o ovome,
Telefon koji sam dobio od Telekoma (SIP) Aastra 6731i, ima i podesavanje preko weba , meni nikako ne polazi za rukom da se nakacim na fon, ako je neko uspeo neka napise,
Hvala


Imamo mi u kancelariji 6751i već par godina, nije dobijen od Telekoma već kupljen za naše potrebe, pristupali smo mu x puta preko web interfejsa. Jedini problem može biti ako je Telekom promenio default username i password, a nije ti saopštio koji su...
[ savan1 @ 27.06.2012. 19:43 ] @
Postovani,

da li bi neko mogao da mi posalje podatke kako podesiti 3cx PBX za IP Centrex

Unapred hvala

Savan
[ Dennis @ 28.06.2012. 05:29 ] @
Odgovoreno na temi IP Centrex... Zamolio bih da ubuduće ispoštuješ forum i ne postavljaš isto pitanje na više tema.

http://www.elitesecurity.org/t390950-2#3130676
[ ZLiC_KG @ 19.07.2012. 14:54 ] @
Citat:
stoner_yu:
Evo mog sip.confa za asterisk 1.4. Moram napomenuti da ista podesavanja rade i za 1.8 osm sto register string za 1.8 mora biti

38121*******@ims.telekomsrbija.com:pasword:38121*******@[email protected]
kao sto je napisao oleksandr

za 1.4 je dovoljno

38121*******@ims.telekomsrbija.com:[email protected]


[telekom]
context=telekomsrbija
host=ims.telekomsrbija.com
type=peer
username=38111xxxxxxx
[email protected]
outboundproxy=10.0.0.2
fromdomain=ims.telekomsrbija.com
;auth=md5
secret=vXxxxxxx
disallow=all ; First disallow all codecs
allow=ulaw
allow=alaw
allow=gsm
allow=g729 ; Allow codecs in order of preference
bindport=5060 ; UDP Port to bind to (SIP standard port is 5060)
dtmfmode=RFC2833
canreenvite=no
insecure=invite,port
qualify=no


Inače se u telekomu bune kad je qualify=yes, zato sto im to pravi saobracaj "bez potrebe". Ja licno volim da vidim koliko imam ms na svakom trunku.I kod mene je bila ista ista sitaucija,

moram da napomenem da se "outboundproxy" razlikuje, za BG i sever Srbije je 10.0.0.2 , za Jug Srbije 10.0.0.18 , obratite paznju na to, takodje i ka toj adresi treba usmeriti "ims.telekomsrbija.com" .

Sto se tice stringa za 1.8 je meni prosao:

38121*******@ims.telekomsrbija.com:pasword:38121*******@[email protected]

a sto se tice 1.4 ( konkretno kod mene 1.4.22 ):

38121*******:pasword:38121*******@[email protected]

Nadam se da ce nekome pomoci da ne izgubi 48h , kao ja.

Pozdrav.


[ svedok @ 04.08.2012. 22:04 ] @
Ljudi da li je jos neko dobio fon od telekoma i uspeo da pristupi podesavanju preko weba.......
[ Dennis @ 04.08.2012. 22:32 ] @
Probao sam nekim, ali nisam znao lozinku.
[ Dennis @ 04.08.2012. 22:58 ] @
Od pre par dana imam problem sa registrovanjem SIP naloga. Piše request sent 120. Na tom serveru imam podešene SIP naloge za Telekom, CallCentric i još par nekih. Imam podešen GVoice. Koliko se sećam, ništa nisam radio sa ruterom. Ne radi mi ni jedan SIP nalog. GVoice radi. Server razrešava sve zapise (radi DNS normalno). Nisam pružio neke infomacije, ali možda neko zna o čemu se radi ako je slučajno imao sličan problem. Tražio sam na netu, ali ništa nisam našao. Koristim Elastix 2.3.0. Podešavanje trunkova su sigurno dobra. Inače, CallCentric je prestao da radi pre čak mesečak dana. Vratio sam backup (iz Elastixa) ali se isto ponaša. Jedino mi pada na pamet da sam lupio neku bezveznu komandu kada sam greškom uradio desni klik na selektovani tekst, što automatski pasteuje isto to i izvrši... Inače, često pominje ovo sa DNSom

Code:

Asterisk*CLI> sip show registry
Host                                    dnsmgr Username       Refresh State                Reg.Time
sip.voiparound.com:5060                 N      dendzo2            120 Request Sent
***.***.net:5060                     N      denis              120 Request Sent
callcentric.com:5060                    N      1777224****        120 Request Sent
ims.telekomsrbija.com:5060              N      38132512****       120 Request Sent
ims.telekomsrbija.com:5060              N      38132515****       120 Request Sent
5 SIP registrations.
       > doing dnsmgr_lookup for 'sip.voiparound.com'
       > doing dnsmgr_lookup for 'den.teliax.net'
       > doing dnsmgr_lookup for 'callcentric.com'
       > ast_get_srv: SRV lookup for '_sip._udp.callcentric.com' mapped to host alpha2.callcentric.com, port 5080
       > doing dnsmgr_lookup for 'ims.telekomsrbija.com'
       > doing dnsmgr_lookup for 'ims.telekomsrbija.com'
[ ZLiC_KG @ 10.08.2012. 17:30 ] @
Pozdrav svima,

imam problema sa ulaznim linijama.

Kada za ulaznu liniju postavim vodeci DID (MSN) , dolazni pozivi su uredu ( sve sto je usmereno sa vodeceg DID-a , usmerava se ka pravom lokalu) , a takodje i svi ostali DID-ovi se usmeravaju ka tom lokalu.

Kada postavim za ulaznu liniju neki od ostalih DID-ova , centrala ne prepoznaje taj DID, vec se primenjuje pravilo "Any DID/Any CID".

Pokusao sam sa:

[custom-get-did]
exten => s,1,Noop(Fixing DID using information from SIP TO header)
exten => s,n,Set(pseudodid=${SIP_HEADER(To)})
exten => s,n,Set(pseudodid=${CUT(pseudodid,>,1)})
exten => s,n,Set(pseudodid=${CUT(pseudodid,@,1)})
exten => s,n,Set(pseudodid=${CUT(pseudodid,:,2)})
exten => s,n,Set(pseudodid=${IF($["${pseudodid}"="+381346xxxxxx"]?381346xxxxxx:${pseudodid})})
exten => s,n,Goto(from-trunk,${pseudodid},1)


Ali kada u podesavanjim za trunk umesto from trunk postavim custom-get-did , pri pozivu dobijam odgovor od Telekoma da je broj nepostojeci.

Od njihovog supporta sam dobio sledecu informaciju:

"
Kada poziv ide od IMS-a ka lokalu (DID) IPPBX-a u TO polju se nalazi podatak o pozvanom broju i to u formatu ˝38111715xxxx 38111715xxxx˝<sip: [email protected]>,
"

Hvala u napred na pomoci.

Pozdrav.Pronasao sam problem.

Da znate da je problem u register string-u , ne sme na kraju da bude /38121*******

kao:
38121*******:pasword:38121*******@[email protected]/38121*******

vec:
38121*******:pasword:38121*******@[email protected]

Pozdrav.

[Ovu poruku je menjao ZLiC_KG dana 10.08.2012. u 19:43 GMT+1]
[ Sleepless_mind @ 10.08.2012. 18:05 ] @
Postavi za sve DID-ove pravila, da uopshte ne postoji pravilo Any DID/Any CID.

381346xxxxxx/Any CID
381346xxxxxy/Any CID

Postavi im destinacije i trebalo bi da radi.
[ Erchamion @ 13.08.2012. 08:22 ] @
@zlic_kg

Mnogo si ti to zakomplikovao, moze to malo lakse. Ja sam sredio na ovaj nacin.

exten => _X!,1,NoOp(${CALLERID(name)} ${CALLERID(num)})
exten => _X!,n,Set(DID_TO=${SIP_HEADER(TO):1:12}) #ovako uzmes samo prvih 12 brojeva jer ti samo to i treba
exten => _X!,n,Set(DID_TO=${IF($[${DID_TO}="IME FIRME"]?NOSECI BROJ:${DID_TO})}) # ja sam kod mene provalio da umesto noseceg broja dobijam naziv firme u Headeru pa tako ovde proverim da li je to ili je broj i idemo dalje
exten => _X!,n,Set(CALLERID(num)=${CALLERID(num):1})
exten => _X!,n,Set(CALLERID(name)=${CALLERID(name):1})
exten => _X!,n,NoOp(${CALLERID(name)} ${CALLERID(num)} ${CALLERID(all)})
exten => _X!,n(goto),Goto(from-biztrunk,${DID_TO:-3},1) # i ovako idem u context gde zovem lokale koji mi trebaju a citam samo poslednja tri broja iz DID-a

Ako treba neko pojasnjenje tu sam.

Pozdrav.
Erchamion.

[ svedok @ 14.08.2012. 17:42 ] @
Citat:
Dennis:
Probao sam nekim, ali nisam znao lozinku.

Mozes li da mi napises sta si kucao za pristup ovom njihovom SIP telefonu
[ zzz @ 11.02.2013. 10:49 ] @
Da li je neko uspeo da nakaci Siemens telefon na voip liniju, i ako jeste, bio bih zahvalan na pomoci :)

Uzgred, vrlo je bezobrazno da traze da se identifikacija poziva dodatno placa, a da im se u zamenu ISDN linija na kojoj je ta usluga bila besplatna, cak toliko bezobrazno da razmisljam zbog toga i da raskinem ugovor za BBTF, i da trazim nazad ISDN.
[ Jericho @ 11.02.2013. 11:12 ] @
Pa ne placa se dodatno, identifikacija radi bez aktivacije. Problem je izgleda sa nekim telefonima koji se "ne snalaze" sa BBTF linijom, iako imaju opciju identifikacije.
[ zzz @ 11.02.2013. 11:17 ] @
Traze dodatno placanje identifikacije na analognom broju, na BBTF broju radi.
Poslao sam im e-mail, a sledeca stvar izjava o jednostranom raskidu ugovora posto su, kad su me nagovarali da predjem na BBTF nudili kule i gradove, sad nemam ni identifikaciju, ni poziv na cekanju na vodecem broju. Ako bih samo te dve usluge doplatio pretplata bi mi bila 20% skuplja u odnosu na ISDN sa dve linije i ovim uslugama aktivnim na obe linije.
[ Dragan Krstevski @ 13.02.2013. 19:41 ] @
danas sam podneo zahtev za bbtf i odobren mi je,koliko se ceka za poziv za potpis ugovora?
[ Jericho @ 13.02.2013. 21:51 ] @
Ako ti je odobren, mozes koliko sutra ici u poslovnicu da poguras stvari, zasto cekati.
[ Dragan Krstevski @ 13.02.2013. 22:52 ] @
ok ici cuuu pozzz.
[ Dennis @ 07.10.2013. 14:20 ] @
Zna li neko kada će biti pušten nomadski BBTF, pošto nomadski IPC već postoji?
[ nesaso @ 12.10.2013. 10:17 ] @
znaci nikako ne uzimajte bbtf ,ja sam uzeo jer kao nema isdn vise,dobio sam dve ultra spore linije plus sto mi net od 6mb zakucava nevidjeno o cemu nije bilo reci kad su mi predlozili bbtf,zali boze 2400 din sto sam dao
[ Jericho @ 12.10.2013. 17:13 ] @
Nema to veze sa BBTF, uzjasi korisnicki servis dok ti to ne srede. Ja sam zamenio ISDN liniju za BBTF, vrlo su retki problemi sa samom linijom.
[ valjan @ 13.10.2013. 01:47 ] @
Upravo tako, ganjaj tehničku podršku - mi smo od 8 linija imali svega jednu i po upotrebljivu, zaboravili su da uključe neku opciju na modemu, posle su mi rekli i da je bitno podesiti MTU na 1492, a jedan naš klijent je opet imao probleme zbog kablova koji prolaze kroz neki šaht ispod zgrade, pa kako se dignu podzemne vode zbog kiše, tako se i njima jave problemi sa linijama (to je posle otklonjeno). Dakle, bitno je samo da budeš uporan, Telekom će sve vreme tvrditi da problem nijw do njih, ali će ga svakako na kraju otkloniti, odnosno "otkloniće se sam od sebe"...
[ bachi @ 13.10.2013. 09:27 ] @
Pa kakva je to onda rabota gde se ti natežeš sa njima od jutra do mraka kako bi dobio ono što si platio? A da ne govorim da za svaku sitnicu traže da im se pošalje zvanični dopis na memorandumu firme...

Koristi li neko SjBB u poslovne svrhe? Kakvi su utisci?
[ anon115774 @ 12.12.2013. 23:11 ] @
Procesljah celu ovu temu i ne nadjoh odgovor...

A pitanje je da li ako vratim ISDN i uzmem 2xBBTF mogu da zadrzim dva broja koja sam imao na ISDN-u ili dobijam nova dva broja?
[ Dennis @ 13.12.2013. 00:57 ] @
PSTN mozda (u zavisnosti od dela grada i njihovog plana, stare, nove centrale itd..) ostane uglavnom kao vodeci na ISDNu, dok BBTF bude iz numeracije za BBTF. Jedino je sigurno da ce BBTF biti novi broj.
Meni konkretno su zadrzali broj vodeceg na ISDNu, ali su godinu dana posle promenili.
[ valjan @ 13.12.2013. 00:57 ] @
Koliko znam, dobijaju se novi brojevi, pre par meseci se jedan naš klijent raspitivao kod Telekoma i rekli su mu baš to, da se ne može preneti broj sa ISDN na BBTF.
[ anon115774 @ 13.12.2013. 07:36 ] @
Upravo sam zvao korisnicki servis. Kaze mi teta vrlo samouvereno da ce mi oba broja ostati nepromenjena.
[ anon115774 @ 13.12.2013. 13:05 ] @
Update: Bio sam u korisnickom centru (ili kako se vec zove) i kazu mi da mogu da zadrzim jedan broj i to samo ako ostane na obicnom PSTN-u ali BBTF uvek idu novi brojevi i posebna numeracija.
[ djricky @ 13.12.2013. 13:10 ] @
jeste, i to ako si u BG-u dobices broj 630XXXX na BBTF-u, pa svi misle da ih zove neko iz Belville-a

[ Dennis @ 15.05.2014. 20:59 ] @
Ulogovao sam se na BBTF portal kod prijatelja i video da nema sve opcije koje sam ja imao kada sam koristio BBTF. Ja sam nekada imao opciju da podesim email obaveštenje, sada nemam. Takođe nedostaje opcija za zabranu poziva. I jos par...

Jel može neko da okači izgled svog web portala kako bih uporedio? Ne znam da li je novi web sa ograničenim pravima za sve nove korisnike ili su i starim promenili.


[ Jericho @ 17.05.2014. 13:40 ] @
Isto izgleda, mrzi me da trazim gde je engleski (jer ni ne koristim ovaj portal) da bih podesio, evo ti SS:Ali postoji to sto ti trazis, u meniju "incoming calls"
[ Dennis @ 17.05.2014. 18:11 ] @
A secas li se da li je od samog pocetka bio ovakav ili su usput negde osakatili meni?

U pocetku je bilo:

[ Jericho @ 17.05.2014. 20:14 ] @
Ne secam se, sad sam se drugi put ulogovao - prvi put je bilo kad sam tek uveo, pre 2 godine.
[ allexandar @ 18.05.2014. 22:18 ] @
Nakon 5 dana i ja se jedva okacih na ovaj F****** BBTF. Zanimljivo je da Pirelli modem ima svoj Asterisk na sebi tj na svom nekom Linux OS-u. Meni je to dosta pomoglo jer sam mu pocupao Asterisk config filove tftp-om. Ko zeli da pokusa da zakaci svoju ip centralu, moj savet je da dobro prokuzi adresu servera i da je sbc.ims.telekomsrbija.com i ims.telekomsrbija.com jedna ista adresa. Meni je trebalo 5 dana to da provalim i moja adresa je 10.10.8.7 za Kraljevo, adrese variraju od lokacije.

Sto se tice Register String-a, ja koristim RasPBX na Raspberry Pi uredjaju a tu mi se trenutno vrti neki Asterisk 11.5.0 i reg string mi je :
Code:
[email protected]:*****:[email protected]@ims.telekomsrbija.com:5060|sbc.ims.telekomsrbija.com:5060/38136xxxxxx
i to mi radi ok jer sam upravo to video da koristi Pirelli modem

za Pireli modem,

Code:
SSH na 192.168.1.1
user i password su admin tzlkisonpk
system 
shell
[i]i u shell-u moze da se ulazi u Asteriskov CLI i da se salju fajlovi tftp-om[/i]
# tftp -p -l imefajla IPadresaTFTPservera (slanje)
# tftp -g -r imefajla IPadresaTFTPservera (primanje)
[i]ovo pisem na pamet, nisam siguran da li je bas ovako[/i]

config fajlovi su na standardnoj lokaciji /etc/asterisk/*.*

Ovo sam napisao jer sam se bas namucio pored i pored postova ostalih clanova. Nadam se da ce nekom pomoci.
[ Dennis @ 10.06.2014. 19:40 ] @
Telekom planira promenu IP adrese svojih IMS servera za Business trunking (bar na pojedinim mestima od 11.06.2014.), pa pretpostavljam da će se promeniti IP i za BBTF i IPC. Pa ako neko koristi BBTF na Asterisku, verovanto će morati da promeni zapis (i eventualno rutu, u zavisnosti od konfiguracije) za (sbc, sbcbg2...) ims.telekomsrbija.com u neki drugi. Ako neko ima ruter povezan na VLAN za Voice, može upitati telekomov DNS za novu IP adresu.
[ Jericho @ 26.06.2014. 17:21 ] @
Ima li negde mogucnosti za blokiranje poziva sa odredjenih brojeva? Nakacili mi se oni naporni agenti sto dele "dzabe" magnetne narukvice, vulkansko drago kamenje i letovanje na Somaliji za 2 osobe, pa bih da ih elegantno uklonim?
[ Dennis @ 09.07.2014. 13:47 ] @
Jesi li uspeo da nadjes neku opciju za blokiranje pojedinih dolaznih poziva?
[ Jericho @ 09.07.2014. 15:48 ] @
Nisam nigde nasao, rekao bih da nema opcije
[ anon115774 @ 17.07.2014. 14:20 ] @
Pa mozes na samom modemu. Ako sam dobro shvatio nekog od prethodnih kolega taj modem ima asterisk.

/etc/asterisk/extensions.conf

Ovde uhvatis dolazni poziv sa odredjenog broja i za njega navedes sta zelis da se desi :)
[ sasajov @ 08.08.2014. 13:32 ] @
Mene su telefonom 07.08.2014 obavestili da će mi promeniti moj analogni priključka u okviru BOX 4 paketa na BBTF priključak. Ja nisam dao svoj pristanak i mislim da niko ne treba da da svoj pristanak na tako nešto.
Žalbom sam ih opomenuo da ću ih izvesti pred sud, ako je potrebno da ću pokrenuti postupak ponovnog uključivanja po principu privremene mere.
Pošto sam sudski prevodilac moj kućni broj postoji kod svih nadležnih institucija i registrovan je u Ministarstvu pravde.
Zahtevao sam da raskinu ugovor ako ne mogu dalje da mi pružaju usluge BOX 4 paketa i da mi dodele migracion kod za ADSL, kako bi prešao kod drugog provajdera i zadržao broj telefona kod telekoma.

Molim Za Vaša iskustva
[ Jericho @ 08.08.2014. 20:04 ] @
Mogu da ti izadju u susret dodeljivanjem jos jednog broja, tj. tog BBTF. Meni su uveli umesto ISDN linije BBTF+analogni, placam cenu jedne pretplate. Predlozi to resenje, ako nece, raskidaj ugovor.
[ sasajov @ 08.08.2014. 21:41 ] @
Meni nisu hteli na veoma žučnoj raspravi da izađu u susret, jer niko
ovde u poslovnici u Vranju ne može da donese takvu odluku, pa sam morao
pismeno da im zapretim. Rečeno mi je da imaju 15 dana rok da donesu
odluku, a nakon te odluke imam 3 dana vremena da ponovo podnesem žalbu u
vezi te odluke, ako mi ona ne odgovara, a nakon još jedne njihove odluke
imam pravo da podnesem žalbu RATEL-u i naravno tužbu za raskid ugovora,
ako ne žele da raskinu ugovor.
[ optix @ 01.10.2014. 09:49 ] @
Ima li neko problema sa odlaznim pozivima preko BBTF-a?

Od juce dobijam:

Code:
-- Got SIP response 421 "Extension Required" back from 10.10.8.4


I prekid poziva.

Podesavanja su:

Code:

username=3811163*****
type=peer
secret=*******
rtpstart=5004
rtpend=5014
qualify=yes
outboundproxy=ims.telekomsrbija.com
insecure=invite,port
host=ims.telekomsrbija.com
fromdomain=ims.telekomsrbija.com
dtmfmode=rfc2833
disallow=all
context=from-telekom
canreinvite=no
allow=alaw&g729
nat=yes[[email protected] ~]# cat /etc/hosts
10.10.8.4 ims.telekomsrbija.com
10.10.8.4 sbc.ims.telekomsrbija.com
10.10.8.4 sbcbg1.ims.telekomsrbija.com
[[email protected] ~]#
[ valjan @ 01.10.2014. 10:31 ] @
A da li u extensions.conf pre pozivanja postaviš odlazni CallerID, npr.

Code:

exten => _XXXX.,n,Set(CALLERID(num)=3811163*****)
exten => _XXXX.,n,Dial(SIP/${EXTEN}@Ime_BBTF_Trunka)
[ optix @ 01.10.2014. 10:43 ] @
Da, CLID je podesen kao <3811163*****>
[ optix @ 03.10.2014. 09:58 ] @
Sredilo se... "samo od sebe"... :)
[ Matarese @ 03.10.2014. 12:42 ] @
Mora da su nešto čačkali pa nisu dočačkali do kraja :)
[ notaboo @ 03.10.2014. 18:01 ] @
Pristup BBTF-u za poslovne korisnike moguc je od sada preko https://bizfon.telekom.rs/


Privatni korisnici (fizička lica) više ne mogu da administriraju svoje dodatne usluge na portalu https://bizfon.telekom.rs/ .

Novi portal za privatne korisnike je Moj Telekom (https://mojtelekom.telekom.rs/). Na novi portal (https://mojtelekom.telekom.rs/) se prijavljujete sa jedinstvenim nalogom za korisničke portale Telekoma Srbija. Ukoliko ne posedujete ovaj nalog, isti možete da kreirate na samom portalu.
Ja na https://mojtelekom.telekom.rs/ ne vidim bilo kakva podesavanja u vezi BBTF-usluga.
[ Dennis @ 05.10.2014. 20:16 ] @
Pa ovo je užas. Kako vreme prolazi sve više opcija ukidaju umesto da omoguće. Stvarno ne razumem. Mislio sam da smo dobili fiksnu telefoniju 21 veka, ali se polako vraćamo nazad. Recimo, opcija koja može biti korisna je obaveštenjem putem e-pošte. Po meni je BroadSoft - ov web bio odličan. Prvo su smanjili broj opcija, a sada ukinuli sve i dali neke osnovne preko svog šugavog portala... veliki dislike za Telekom Srbija.
[ zexoni70 @ 26.11.2014. 13:52 ] @
Drugar ima POTS liniju i zbog nemogucnosti da telefonski broj udje u BOX paket (stara DKTS centrala) Telekom mu nudi kao zamenu BBTF broj.
E sada,da li se to isplati i da li se dodatne usluge naplacuju na BBTF-u (Call-ID,Call Waiting,Call Divert itd..) i ako neko moze konkretno da izbaci screenshot-ove kako izgleda taj meni kada se ulogujete u svoj nalog i hocete da aktivirate/deaktivirate sve te usluge?
Kakva je cujnost i ima li seckanja,kvalitet zvuka i vreme uspostave veze sa sagovornikom u odnosu na POTS brojeve,ako neko moze da odgovori ako ga ne mrzi? :)
Hvala i pozdrav!
[ Dennis @ 26.11.2014. 14:32 ] @
Dodatne usluge na BBTF se ne naplacuju. Ja bih pristao na tu ponudu. Nisam cuo da se do sada neko zalio da je los kvalitet zvuka. Jedino ako nestane struje neces moci da koristis telefona. Uostalom, ko u danasnje vreme koristi fiksni :)
[ zexoni70 @ 26.11.2014. 15:09 ] @
Ok i hvala,a jel moze i neki screenshot kada se aktiviraju i deaktiviraju usluge.Cisto da vidim kako to izgleda.Jel isti kao i nalog kod aplikacije MojTelekom ili se razlikuje?
[ Zlatko580 @ 26.11.2014. 18:22 ] @
Imam jedan problem tehničke prirode. Pozivi sa BBTF-a u okviru Srbije su perfektni, znači bez bilo kakvih problema. Međutim javlja se problem kada pozivam inostranstvo (Ukrajina, imam rodbinu tamo), oni mene uglavnom dobro čuju ali ja njih ne čujem dobro znači reči se prekidaju skoro da nije moguće čuti sagovornika, nekad se dešava da se javi govorni automat na srpskom koji kaže "Ovaj poziv nije moguće ostvariti, molimo prekinite vezu i pokušajte kasnie". Da li bi neko znao da objasni koje su zapravo ključne razlike između BBTF-a i klasične linije. Naravno, znam da BBTF ide preko interneta ali do koje tačke, odnosno od koje tačke prelazi na standard koji se koristi za sve linije. Jer ne verujem da do Ukrajine ide preko internet protokola pa da kažeš da je zagušenje ili nešto slično. Prijavljivao sam Telekomu ali odgovor od tehniče službe je bio da je moguće da je problem nastao kod njih. Unapred hvala na svakom odgovoru.


Evo screenshoot od korisničkog panela za BBTF.
[ Dennis @ 26.11.2014. 20:11 ] @
Mislim da je većina centrala u Srbiji digitalna.
To znaci da bilo koji poziv (BBTF, ISDN, POTS) od centrale pa na dalje ide u paketnom obliku (VoIP). A do telefonske centrale moze biti BBTF, ISDN i POTS. E sad, poziv van Srbije moze izaći verovatno razlicitim putanjama. Nekom klasicnom kakva god bila i VoIP. Ti verovatno ideš VoIP putanjom jer bi BBTF priključci trebali da koristi InnoCall opciju po defaultu. Čuo sam i ranije da neko dobije lošiji kvalitet veze kada počne da koristi InnoCall, bez obzira na tehnologiju pristupa. Znaci, mislim da je problem pre sto ide preko InnoCall nego sto je to u samom BBTF. Mislim da bi dobio los kvalitet i kada bi koristio POTS.
[ zexoni70 @ 26.11.2014. 20:31 ] @
Mozda i ovo ima veze sa kvalitetom BBTF-a,tj kojom putanjom idu paketi! :)

[ Zlatko580 @ 26.11.2014. 20:37 ] @
Nije InoCall po default-u uključen, znam jer sam imao u planu da ga aktiviram ali dok se ne reši ovaj problem svakako neću.
Dok je bio POTS nije bilo ovakvih smetnji ali sve više mislim da nije do moje linije, malo pre sam se setio i zvao drugara koji je u Moskvi (na Ruski broj) i veza je bila savršeno perfektna, kao i u pozivima u unutrašnjosti. A u razgovoru preko Skajpa sa mojima u Ukrajini znam da oni međusobno komuniciraju bez problema. Tako da preostaje da je problem u komunikaciji između, da kažem, glavne centrale u Srbiji i glavne centrale u Ukrajini. Mada mi svašta pada na pamet s' obzirom da je kod njih ratno stanje, doduše ne u regionu gde su moji (Zakarpatje, krajnji zapad Ukrajine), ali moguće da su česti pozivi postali bezbednosno interesantni nekim službama, našim ili njihovim, pa da zbog toga nastaju problemi u vezi.

zexoni, ovu šemu da bi razumeo mora neko biti u struci ja pola skraćenica ne znam, hvala u svakom slučaju.

[Ovu poruku je menjao Zlatko580 dana 26.11.2014. u 22:16 GMT+1]
[ Dennis @ 17.12.2014. 16:23 ] @
To sada I ide samo preko MojTelekom. Vise ne postoji BBTF portal.
[ zexoni70 @ 03.01.2015. 13:40 ] @
Ovako stoje stvari,danas nazvah Telekom i pitam za opciju da svoj analogni POTS broj zamenim za BBTF i operater mi rece da to vise ne moze nego samo dobijanje novog BBTF broja uz ugovor na 2 godine,a da svoj stari POTS odjavim tek kada dobijem BBTF!
Takodje mi rece da nema potrebe da mi menjaju ADSL modem (HG532e),vec da mogu samo da kupim neki SIP telefon,bocnem ga u lan,konfigurisem i da ce to da radi.
E sada,sigurno znam da je par drugara skoro preslo na box paket i svima su automatski dodelili BBTF brojeve (ukinuli analogne POTS brojeve),promenili ADSL modeme i dali im modeme koji su za BBTF!
To me malo zbunilo jel nisam znao da Telekom daje i obicnim korisnicima takav BBTF,vec sam mislio da je BBTF iskljucivo vezan za ADSL modem koji u sebi ima jos i 2 prikljucka za obicne/analogne telefone!?
Posto imam (Gigaset DX800A all in one) koji u sebi ima 6 VOIP linija pa me zanima ako LAN kabl iz ADSL modema bocnem u njega i konfigurisem ga (verovatno dobijem neka podesavanja od Telekoma) da li je to sve ili je potrebno jos nesto?Pozz!

[Ovu poruku je menjao zexoni70 dana 03.01.2015. u 14:53 GMT+1]
[ Dennis @ 03.01.2015. 16:39 ] @
Ukoliko Telekom daje opciju da koristis svoj IP telefon, pretpostavljam da isti moras da zakacis na 4. port ADSL modema, ali i da oni prethodno konfigurisu taj port za VoIP. I naravno treba da ti daju kredencijale. Osim naravno ako nisu konfigurisali autoprovisioning za odredjene modele, u sta sumnjam.
Nisam cuo do sada da Telekom daje opciju da doneses svoj telefon. Mozda su mislili da ti oni prodaju telefon.
Takodje nisam cuo da menjaju POTS za BBTF u Box paketu. Ranije je bilo da dobijes novi BBTF dok POTS ostaje aktivan (i verovatno moze da se ugasi).
[ zexoni70 @ 03.01.2015. 18:32 ] @
Citat:
Dennis: Ukoliko Telekom daje opciju da koristis svoj IP telefon, pretpostavljam da isti moras da zakacis na 4. port ADSL modema, ali i da oni prethodno konfigurisu taj port za VoIP. I naravno treba da ti daju kredencijale. Osim naravno ako nisu konfigurisali autoprovisioning za odredjene modele, u sta sumnjam.
Nisam cuo do sada da Telekom daje opciju da doneses svoj telefon. Mozda su mislili da ti oni prodaju telefon.
Takodje nisam cuo da menjaju POTS za BBTF u Box paketu. Ranije je bilo da dobijes novi BBTF dok POTS ostaje aktivan (i verovatno moze da se ugasi).


Ma ne,operater mi rece da mogu svoj VOIP telefon,zato je i meni bilo cudno!
Mislim meni bi bilo bolje i lakse da moze moj telefon,jer Gigaset DX800A (http://www.gigaset.com/en_HQ/shop/gigaset-dx800a-all-in-one.html) ima prikljucak i za obicnu POTS liniju,pa mogu da kombinujem i koristim ga kao centralu za obe linije!
Uglavnom provericu jos jednom u korisnickom servisu dal' je tako kako kaze operater sa 19813.
A da,menjaju POTS za BBTF gde god je stara ili analogna centrala posto je nemoguce na tim centralama odraditi obracunavanje besplatnih poziva ka Telekomovoj fixnoj mrezi u BOX paketu (bar su mom drugu tako rekli)!
Pozz!
[ vasobg @ 23.01.2015. 11:59 ] @
Pozdrav Drustvo,

Imao bih dva pitanja vezana za Broadband prikljucak Telekoma Srbije u novom naselju Stepe Stepanovic na Vozdovcu.
Potpisali smo ugovor na dve godine Box4 sa BB prikljuckom, ja se tad ne secam da li su nas uopste i pitali za misljenje, uglavnom, u MMK su nam instalirali router HG8245 i dobili smo sip aparat Elsag Amtec AIP 31i.
Posto sam resio da ubacim bezicni tel, kupio sam neki philips-ov i povezao ga na router u RJ-11 konektor TEL1. Bezicni aparat daje signal zauzeca. Zvao sam Call centar i rekli su mi da je nemoguce da se uvede taj bezicni tel. i ako sam na netu nesto nasao da ovaj ruter ima mogucnost da na izlazu TEL1, TEL2 povezem analogni aparat. Zanima me da li je to moguce, jer im ne verujem da bas nije izvodljivo?
I drugo pitanje: posto imam telekomov sip telefon koji je povezan na mrezu, interesuje me da li bih mogao da preko WiFi konekcije povezem neki android telefon uz neku instaliranu aplikaciju, da mi sluzi kao fiksni(bezicni)?
Ne zamerite ako sam nesto pogresio u izrazavanju, posto je ovo za mene sve nepoznato.
[ euromatik @ 06.02.2015. 14:40 ] @
Danas mi je pušten BBTF broj uz Box 2 (IPTV-Fiksna linija), telefon mi daje signal zauzeća linije, u teh. službi su mi rekli da treba da prođe 24 časa da bi se BBTF broj autorizovao u sistemu telekoma.......da li je to tačno ili je ipak problem na samoj liniji?
[ Jericho @ 06.02.2015. 14:52 ] @
Pa moraces da sacekas ta 24 casa da proveris. Koliko se secam, kod mene nije bilo tog cekanja, ali nema razloga da te lazu.
[ euromatik @ 07.02.2015. 15:06 ] @
Telefon naravno nije proradio ni posle 24 časa!!!!
[ hektor_bgd @ 21.02.2015. 00:44 ] @
I ja sam prešao na Box 2 ali zbog stare linije rekli su mi da moram da pređem na novu liniju što, kako mi je rečeno, podrazumeva novi broj fiksnog.

Na ugovoru piše uspostavljanje PSTN priključka? Da li je to ovo o čemu vi pričate?

Mene interesuje da li ću ja moći da koristim moj bežični telefon na ovaj priključak ili moram kupovati ili ću dobiti od Telekoma novi fiksni telefon?
[ Jericho @ 21.02.2015. 23:03 ] @
PSTN je "obicni" broj, da li si imao ISDN mozda tu? Meni su dali PSTN+BBTF umesto starog ISDN, tj. 2 linije (2 broja) - ako je to slucaj, onda dobijas oba. Sto ti skoro sigurno ne treba, ali se placa cena 1 pretplate, pa onda ne smeta.
Velika verovatnoca je da ces moci da koristis svoj bezicni, momci koji su meni instalirali su se mrstili na moj Siemens Gigaset (najobicniji neki), ali on radi bez problema. Ne verujem da od Telekoma mozes nesto dobiti.
[ hektor_bgd @ 22.02.2015. 09:14 ] @
Nisam imao ISDN. Ali sam siguran da ću dobiti novi sedmocifreni broj i bitno je da radi na trenutnom telefonu.
[ masterrecords @ 01.04.2015. 10:36 ] @
da li se može konfigurisati IAD ruter koji nije iz telekom ponude za BBTF liniju?
[ euromatik @ 02.06.2015. 20:17 ] @
Kako izvući password za SIP accounts iz Telekomovog modema ZTE H208N?[Ovu poruku je menjao euromatik dana 02.06.2015. u 22:05 GMT+1]
[ Zlatko580 @ 15.08.2015. 23:56 ] @
Jeste da malo kasnim sa odgovorom, ali ako nekog zanima način da izvuče lozinku probaću da objasnim.
Pre svega bih preporučio da bekapujete trenutnu konfiguraciju za svaki slučaj.
Ukoliko želite možete preskočiti prva dva koraka, mada smatram da je ovako bezbednije.

1. Kada otvorite stranicu sa SIP nalozima (SIP Accounts), desni klik na praznu površinu pa kliknite na sačuvaj kao.


Zatim odaberite tip: Veb-stranica kompletna, odaberite gde želite da sačuvate fajl i kliknite na sačuvaj.
Sada možete da se bezbedno izlogujete iz podešavanja rutera.


2. Otvorite sačuvani fajl.


3. Levi klik na "Modify".


4. Kliknete desnim klikom na polje za lozinku i odaberete "Ispitaj element".


5. Zatim u editoru na mestu gde piše type="password" zamenite password sa text i pritisnete enter. Znači treba da izgleda type="text".


6. I to je to lozinka će se pojaviti u tekstualnom obliku u polju za lozinku.
[ euromatik @ 21.08.2015. 12:04 ] @
sve sam uradio kako si objasnio ali umesto otkrivene šifre dobio sam zvedice umesto crnih tačkica!
[ Zlatko580 @ 21.08.2015. 13:51 ] @
Pa ne znam šta da ti kažem...
Ja sam probao sa Google Chome-om i Internet Explorerom i u oba slučaja lozinka se prikaže bez problema.
[ valjan @ 21.08.2015. 14:24 ] @
A možda se lozinka sastoji od n zvezdica? :-)
[ euromatik @ 21.08.2015. 14:41 ] @
Citat:
Zlatko580:
Pa ne znam šta da ti kažem...
Ja sam probao sa Google Chome-om i Internet Explorerom i u oba slučaja lozinka se prikaže bez problema.

Sa Google Crome i Firefox sam probao i ne prikazuje šifru!
[ Zlatko580 @ 21.08.2015. 15:09 ] @
A probaj na nekom drugom mestu za lozinku istom metodom, na primer na fejsbuku.[ euromatik @ 21.08.2015. 17:41 ] @
Na FB pokazuje šifru, čak i na modemu login pass pokazuje ali PPPoE i SIP Accounts samo pokaže zvezdice!
[Ovu poruku je menjao euromatik dana 21.08.2015. u 19:25 GMT+1]
[ Zlatko580 @ 22.08.2015. 11:29 ] @
Hmmm...
Izgleda da imaš neki novij firmver, kod mene je: Software Version: V2.0.0_SB7T1; DSL Firmware Version 4925ca26;
Kod mene posle class="InputID"> nema ništa dok kod tebe ima još neke dve komande, a na toj poslednjoj komandi stoji _initvalue="******"> tako da pretpostavljam da su to te zvezdice koje vidiš.
Takođe kod mene nema meni DigitMap koji vidim kod tebe.
Probaj da izbrišeš zvezdice (u konzoli) između navodnika u initvalue, mada ne znam da li će to da pomogne.
[ euromatik @ 22.08.2015. 11:38 ] @
Kod mene je bila ta ali je auto-update odrađen pre 2 meseca!

[ Zlatko580 @ 22.08.2015. 16:02 ] @
Kako misliš autoupdate? Kod mene ima samo ručni update preko fajla koji treba da se skine.
Znam za još jedan način kojim možeš da pokušaš da izvučeš lozinke. A to je da uz pomoć ovog progarama: http://www.nirsoft.net/utils/r...rd_recovery.html#DownloadLinks
Sa njim otvori bekap fajl (H208N_Cur_config) koji si sačuvao za podešavanja rutera.
I onda u pretragu ukucaš username koji vidiš u interfesju rutera, i red ispod tog bi trebalo da bude lozinka.
Mada kod mene na ovakav način ne pronalazi ni username ni lozinku od SIP-a, ali pronalazi druge lozinke.
[ euromatik @ 22.08.2015. 17:24 ] @
Čim se pojavi novi FW na telekom serveru za određeni model modem sam odradi update FW!

Izvukao sam PPPoE pass ali SIP ne pronalazi...
[ Zlatko580 @ 23.08.2015. 12:47 ] @
Ne znam, kod mene se nije ažurirao, a iste modele imamo. Sve u svemu sva sreća da sam ja izvukao SIP na vreme.
Nije mi jasno kako nema SIP informacija u bekap fajlu, ili možda onaj program ne može da ih dekodira...
[ euromatik @ 23.08.2015. 17:11 ] @
I bolje što ti nije odradio update, vidiš kako se ja sad mučim :-)
Ja sam tražio od telekoma za moj SIP nalog pass ali mi nisu dali, samo daju PPPoE a zahtev se podnosi u poslovnici Telekoma uz ličnu kartu!

Da li si probao da podesiš SIP na drugom modemu koji nije telekomov?

Nabavio sam FRITZ!Box 7490 i sada mi stoji u kutiji jer ne mogu da konfigurišem BBTF liniju...
[ Zlatko580 @ 23.08.2015. 18:21 ] @
Pa to ti je odnos prema korisnicima. Lozinku nećemo da damo, a nećemo ni sami da podesimo na uređajima koji nisu naši. Nekako su isuviše zatvoreni, možda se plaše da ćeš moći sa BBTF parametrima da pristupaš odakle hoćeš.
Nisam probao, ali ne vidim razlog zašto ne bi radilo. Mislim da sam čak negde i pročitao, da su ljudi povezivali SIP telefone.
I ja sam merkao neki SIP telefon, mada sve je to isto, s obzirom da nemam kući telefonsku mrežu već jedan priključak ne vidim neku prednost SIP telefona, nad kvalitetnim običnim telefonom preko modema.
[ euromatik @ 04.09.2015. 06:37 ] @
Ako neko zna još neki način za otkrivanje SIP password-a neka podeli sa nama :-)
[ prstimish @ 17.10.2015. 10:55 ] @
Potpuni sam laik u ovoj temi, ali svakako prepoznajem da bi neko mogao da mi pomogne u trenutnoj situaciji:)
Koristio sam BOX4+ skoro dve godine, plaćao šta god mi pošalju, bio "dobar korisnik", sve po PS-u...Ovaj paket sam koristio kako bih odvojio
telefon od ženinih roditelja koji žive u drugoj kući-delili smo telefon. Kada sam uzeo BOX, dobio sam svoj internet, svoj broj-VOIP, modem kod mene, njima ostala prvobitna linija i fix broj-povezali aparat na utičnicu preko splitera, svi srećni i zadovoljni.
Pre nekog vremena odem ženi da uzmem mobilni aparat na rate, i tu krene ludilo...
Poslovnica u tržnom centru u Kaluđerici, gospođa manje-više uslužna, međutim (bar prividno)apsolutno neobaveštena i trapava.Ja potpuno neobavešten.
Pokrenula aplikaciju, pa ne može-zablokiralo, zovi ovog, zovi onog...Da ne dužim: ispostavi se da usluga BOX4+ više ne postoji, već
da moramo da promenimo na BOX4, ali neće sistem da prihvati zahtev, pa moramo da raskinemo ugovor i da odmah potpišemo novi.
Šta to podrazumeva?Kaže doslovno :"Promeniće vam se broj fiksnog telefona, plaćali ste do sad i ovo i naknadu za fiksni, a sad će to sve biti objedinjeno na jedan račun,
i pozivi će vam biti besplatni". Ok, kažem joj više ne mogu da čekam, odem kući i završim porudžbinu telefona preko net-a.Stigne aparat, aneks itd.
Gospođa me zove posle par dana i kaže da ona još uvek radi na ugovoru, a na moje da sam sve završio online, odgovor je: "Pa šta da radimo sad, ja ovo ne mogu da vratim..."Ja je pitam kakve su posledice, kaže samo da moram da potvrdim da želim da mi se promeni broj telefona.Ja još uvek idiot nemam pojma o čemu priča i sve vreme kapiram da će mi promeniti VOIP broj, koji inače malo koristim.
Neki dan, tast dolazi i kaže ne radi im telefon, meni tek onda sine o čemu ona koza priča, odem na bele strane, ostao samo broj VOIP, stari fix više ne postoji.
Okrenem par telefona, kažu čestitam vam na novoj BBTF liniji...
Da me ne shvatite pogrešno, nije mi namera da davim, poenta je da prosečan neobavešten korisnik ovako prolazi u komunikaciji sa Telekom-om.
Matorci poludeli, pola rodbine ima stari telefon u nekom blokčiću, kako će sad da ih dobiju i sve tako...
Šta su mi sad opcije sa ovom tekovinom moderne civilizacije?Kako da njima opet obezbedim neku telefonsku liniju, tačnije šta mogu da im nakačim na utičnicu
i da ljudi opet imaju telefon, pa makar i sa drugim brojem, a da kod mene ostane modem,ruter šta bilo..Hvala na strpljenju i unapred na odgovoru:)
[ Zlatko580 @ 08.11.2015. 21:28 ] @
Ako već nisi pronašao rešenje, mislim da je jedna od varijanti da nezavisno od box-a zatražiš dodatnu bbtf liniju, mislim da ukupno može do 6 linija.
Ako se linija prvobitno vodila na ženinim roditeljima onda mi nije jasno kako je moguće da se bez njihovog pristanka petlja po njihovoj liniji....
[ euromatik @ 01.01.2016. 09:54 ] @
@prstimish
Pre nisu imali BBTF uslugu kada su bili stari BOX paketi, sada u novim BOX paketima ako u okviru tog paketa imate i fiksnu telefonsku liniju prilikom sklapanja novog ugovora ukida vam se stari telefonski broj i dodeljuje BBTF zbog besplatnih poziva u okviru fiksne mreže!
Ne znam kako su mogli da ukinu stari broj bez saglasnosti korisnika na koga se vodio taj broj (pošto mi nismo vlasnici tel. brojeva već monopolista TELEKOM).
Jedina opcija je dodatna fiksna linija u okviru BOX paketa.
Code:
https://www.mts.rs/privatni/informacije-i-podrska/box/dodatne-box-linije/dodatne-fiksne-linije
[ zexoni70 @ 09.03.2016. 06:46 ] @
Od pre jedno mesec dana sam vlasnik BBTF broja i primetio sam problemcic da se u toku dana bar jednom desi da me sagovornik ne cuje kada ga ja pozivam!
Znaci pozovem broj i normalno zvoni,sagovornik se javi i ja njega cujem normalno ali on mene ne i on onda spusti slusalicu.Kada ponovo pozovem i veza se uspostavi, tada se normalno cujemo.Taj slucaj mi se desi maltene bar jedanput dnevno.
E sada mislio bi da je to problem do aparata,ali kako su mi se tast i tasta nedavno zalili da imaju ovakav isti problem vec duze vreme (isto su na BBTF-u) dolazim do zakljucka da je do Telekoma!
Da li i od vas neko ima slican problem ili je to samo do moje "centrale"-mesta?
Pozz!

[Ovu poruku je menjao zexoni70 dana 09.03.2016. u 18:38 GMT+1]
[ Zlatko580 @ 19.03.2016. 14:27 ] @
Zexoni70, ja imam BBTF preko godinu dana i nisam imao priliku da se sretnem sa takvim problemom.
[ 4ikotillo @ 20.03.2016. 15:09 ] @
Hello! May be you can help me. I have Buissnes Trunk from Telekom Srbija. And i have FreePBX 13.0.61.1. I try to configurate Trunk but i can't, i only get this:
Code:

Host                                    dnsmgr Username       Refresh State                Reg.Time
ims.telekomsrbija.com:5060              N      381346******       120 Unregistered


The paremetres of trunk is:

Code:
PODACI ZA KONFIGURACIJU PBX-a:

PBX IP address:         10.1.XX.XX
Default gateway:         10.1.XX.XX
Netmask:             255.255.255.252
VLAN:                2600

Outboundproxy:         10.135.0.132
Domain name/Proxy:     ims.telekomsrbija.com
Port za SIP(UDP/TCP):     5060

UserID:             381346****** 
Password:             password
Register time expires:    3600
AuthID:             381346******@ims.telekomsrbija.com
( digest user name, algorithm MD5 )


Vodeći broj:             381346******
Opseg lokala:     381346****** - 381346******

Broj lokala:     12
Trunking Call Capacity:     4


If i am conect directly from my laptop, and try to call someone i can do it with this parametres:
But when i try to connect with trunk i can't get registration on server. Parametres of my trunk is:

Code:

General

Trunk name:Telekom

Sip settings

Outgoing

Trunk name:Telekom
Peer details:
host=ims.telekomsrbija.com
outboundproxy=10.135.0.132
type=peer
username=381346******
authname=381346******@ims.telekomsrbija.com
fromuser=381346******
fromdomain=ims.telekomsrbija.com
secret=password
allow=ulaw&alaw
port=5060
canreinvite=no
insecure=invite,port
qualify=300

Incoming

User context: telekomsrbija
User details:
host=ims.telekomsrbija.com
outboundproxy=10.135.0.132
type=peer
username=381346******
authname=381346******@ims.telekomsrbija.com
fromuser=381346******
fromdomain=ims.telekomsrbija.com
secret=password
allow=ulaw&alaw
port=5060
canreinvite=no
insecure=invite,port
qualify=300

Registry string:
381346******:[email protected]/381346******


Where is my mistake? Thanks all for help!
[ morgowan @ 20.03.2016. 19:10 ] @
Try this register string:

[email protected]:password:[email protected]@ims.telekomsrbija.com

[ valjan @ 20.03.2016. 20:29 ] @
The register string varies depending on the version of Asterisk, the above string, posted by @morgowan works for Asterisk 1.8 and newer.
[ Dennis @ 02.04.2016. 16:49 ] @
Hi,

I'm using same version of FreePBX with Asterisk 13 but I also used same version of FreePBX with Asterisk 11. My settings are as follow:

Outgoing

Trunk Name:

38132515****

PEER Details:

username=38132515****
type=peer
secret=********
qualify=yes
insecure=invite,port
host=ims.telekomsrbija.com
fromdomain=ims.telekomsrbija.com
dtmfmode=rfc2833
disallow=all
context=from-trunk
canreinvite=no
allow=ulaw&alaw

Incoming

USER Context:<Leave Empty>
USER Details:<Leave Empty>

Register String:

38132515****@ims.telekomsrbija.com:********:38132515****@[email protected]

Also, in /etc/hosts/ file you should add line:

10.135.0.132 ims.telekomsrbija.com.

After adding this line, check by pinging if you can resolve ims.telekomsrbija.com to 10.135.0.132. If this works, your trunk should be registered.

And now about the networking. It's easiest if you don't have a router between your FreePBX and your provider, meaning, to use IP address assigned by Telekom Srbija directly on interface of your FreePBX.

If you still can't register, please post results of:

traceroute -d 10.135.0.132

I hope this helps.
[ iceman87 @ 13.05.2016. 11:38 ] @
Zdravo drustvo,

interesuje me da li je neko uspeo da setuje opticki Huawei HG 8245 da radi sa obicnim fixnim telefonom iako je trenutno podesen da radi sa IP telefonom. Takodje me interesuje da li je neko uspeo da provali PPPoE sifru za isti uredjaj. Iako imam admin username i password za pristup uredjaju, u WAN podesavanjima vidim korisnicko ime ali ne i lozinku jer je sakrivena, pokusao sam sa password reveal forama ali nista ne daje rezultata. Uspeo sam i da Telnet-ujem uredjaj ali me interesuje gde bih mogao da trazim navedene podatke za PPPoE konekciju.

Pozdrav i u napred hvala!
[ euromatik @ 13.06.2016. 18:46 ] @
Dobio sam VDSL modem ZTE ZXHN H267N umesto modela ZTE ZXHN H208N na kom sam sa routerpassview iz config fajla uspeo da izvučem PPPoE pass a na ovom novom modelu to nije moguće!

Da li postoji još neki način da se izvuče PPPoE pass, jer stare cake očigledno ne prolaze na novim modelima.
[ masterrecords @ 12.03.2019. 18:31 ] @
Da li je nekom pošlo za rukom da našteluje IAD ruter koji nije telekomov da preko njega radi BBTF usluga?
[ Milan Kragujevic @ 15.11.2019. 16:27 ] @
Da li Telekom još uvek forsira nove korisnike i korisnike na VDSL-u >20 Mbps da pređu na BBTF i "zamene" telefonski broj?
(npr. kod mene u selu su ubedili više od polovine korisnika koji imaju net kod njih da broj 012/242-xxx prebace u 012/7101-xxx)

Koliko vidim u poslednjih godinu dana mnogi su prešli na VDSL 20/2 Mbps, ali im je ostao stari broj, i dobili su ZTE H168N, koji svakako nije IAD uređaj, i nema port za BBTF.

2016. godine je (tadašnji premijer) Vučić ponosno objavio da je Telekom potpisao ugovor sa Huawei-jem u okviru realizacije projekta ALL-IP transformacije u vrednosti od 150 miliona EUR, gde su obećali između ostalog i da će sve korisnike fiksne telefonije prebaciti na IP tehnologiju -- https://www.ekapija.com/en/new...hone-connections-to-ip-project

Ne znam da li se tu mislilo na prelazak "centrala" na IP tehnologiju, tj. VoIP, ili bukvalno na sam endpoint kod korisnika, koji postaje VoIP.

https://mondo.rs/MobIT/Tech-Ve...ne-telefonije-i-interneta.html

Vučić, Ćulibrk i Sijaoming su obećali da će projekat biti gotov do 2020., i da će pritom omogućiti brzine veće od 50 Mbps "većini" stanovništva, a polovini brzine veće od 100 Mbps. Očekivalo se da će se optička FTTH mreža proširiti po urbanim delovima.

Koliko vidim, o tome se više ne priča, a situacija je u većini mesta ista kao i 2015., kada su pripremljeni planovi za navedenu transformaciju...
[ Dennis @ 16.11.2019. 06:07 ] @
Izvodljivo je podesiti neki drugi IAD. Redosled bi bio sledeci:

Izvuci podatke o SIP user i pass i MAC adresu Voice interface-a sa aktivnog IAD-a.

Na novo IAD-u, podesiti PVC za Voice.

Kreirati interface sa MAC adresom originalnog IADa.

Dodeliti DHCP Client na taj interface.

Podesiti SIP klijent.
[ masterrecords @ 16.11.2019. 06:57 ] @
Ja sam probao na Fritz modelima 7590, 7490 da konfigurišem BBTF, sve ovo predhodno što je Dennis naveo sam probao ali se broj neregistruje na platformi.
E sad negde verovatno grešim samo ko će ga znati gde😊
[ Milan Kragujevic @ 16.11.2019. 13:09 ] @
Da li si baš sve uradio? Ako je bio VDSL, treba da se stavi Bridge mode sa VLAN-om za SIP. Takođe da se promeni MAC adresa, i aktivira DHCP klijent na bridge interfejsu.
[ masterrecords @ 16.11.2019. 13:41 ] @
U pitanju je bio ADSL, stavljena Mac adresa iz Voice AD telekom rutera i aktiviran dhcp i vpi vci 8/36.
[ Milan Kragujevic @ 16.11.2019. 13:51 ] @
Onda ne znam :/
[ Dennis @ 16.11.2019. 14:13 ] @
Da li Telekom dodeli IP adresu tom interfejsu?
[ masterrecords @ 16.11.2019. 14:43 ] @
Ne
[ Dennis @ 16.11.2019. 16:49 ] @
Treba krenuti od PVC. Da li je dobro kreiran.
Onda proveriti da li je taj PVC u bridge sa (virtuelnim) interfejsom sa Voice.
Videti da li je dobro setovana MAC za taj interface.
Da li je dobro podešen DHCP klijent na upravo tom interface sa tom MAC adresom.
Ako je sve to ok, onda videti da li je dobra MAC korišćena?
[ masterrecords @ 16.11.2019. 18:45 ] @
Probao sam i sa ovim tutorijalima ali bez uspeha

http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=283280

http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=264381
[ masterrecords @ 20.11.2019. 10:27 ] @
Izbacuje DNS error kao kod lika koji je takođe probao na FRITZ-u da konfiguriše BBTF

http://forum.pcekspert.com/showpost.php?p=3007864&postcount=3
[ masterrecords @ 03.03.2020. 12:28 ] @
Napokon podešena BBTF linija na FRITZ!Box ruteru, normalno rade odlazni i dolazni pozivi.......jedino još nisam rešio kada podignem slušalicu da pozovem daje mi ton zauzeća u slušalici, i pored toga normalno funkcioniše pozivanje izabranog broja.
[ Milan Kragujevic @ 03.03.2020. 12:31 ] @
Reci kako, interesuje me, broj fiksnog u selu sam prebacio na BBTF.
[ masterrecords @ 03.03.2020. 21:16 ] @


Prvo sam MAC adresu VoIP-a iz telekom rutera upisao u FRITZ!Box ruter, na zadnjoj slici za bridge sam upisao takođe iz VoIP dela sve parametre!

Napominjem da više nekoristim telekom ADSL imam samo njihovu BBTF liniju!

[ Dennis @ 04.03.2020. 00:16 ] @
Mozda ne bi bilo lose da se stavi DHCP umesto staticke IP. Verujem da ce staticka IP pre ili kasnije da napravi problem. Ako je dobro podesena MAC adresa, telekom bi trebao da dodeli IP.

A kako tacno zvuci to sto nazivas ton zauzeca? Da li je tu tu, ili je samo tuuuuuuu...? Ako je drugo, mozda treba izabrati neku evropsku zemlju umesto Other kako ti stoji na jednom od screenshotova.
[ masterrecords @ 04.03.2020. 05:25 ] @
Probao sam sa DHCP i ne funkcioniše, ton u slušalici je tuuuuuu......probaću sa macedonia umesto other!
[ valjan @ 04.03.2020. 07:13 ] @
Uglavnom nećeš pogrešiti ni sa jednom ex-YU državom, ili Italijom i Grčkom na primer, ja ih uglavnom stavljam u setovanjima Asterisk centrala i hardverskih SIP telefona, i umesto defaultnog američkog tuuuuuuuuuuuu odmah dobijem tuuu... tuu-tuu... tuu-tuu...
[ masterrecords @ 04.03.2020. 14:55 ] @
Kad izaberem Macedoniu i unesem 381 umesto 389 kada sačuvam odmah vrati na other country.
[ Ivanjan @ 01.08.2020. 12:11 ] @
Pozdrav Svima.

Da li je neko uspeo da konfiguriše da preko android sip soft telefona (sipdroid) se poveže na MTS fiksni VOIP telefon za fizičklo lice na optičkom ruteru HG8245Q2?
Uspeo sam da se ulogujem na veb interfjs sa admin nalogom kao i preko SSH-a i telneta.

Našao sam VOIP korisničko ime i šifru tako što sam skinuo konfig za ruter, u XML-u.

Ruter ima 5 WAN-a - Internet, VOIP, IPTV, itd.
Nas zanima VOIP. Međutim on ne može da se mapira na LAN interfejse.

Cilj je da nekako pristupim VOIP VLAN-u, da bih se povezao sa sipdroidom, i to kad sam van zemlje (verovatno bih radio preko VPN-a).

[ Milan Kragujevic @ 01.08.2020. 13:33 ] @
Pozdrav Ivane, odgovorio sam na blogu na komentaru koji ste postavili: https://milankragujevic.com/huawei-echolife-hg8245h-ont-lozinka-za-admin-nalog-mts#comment-455