[ Pioneer cdj 200 @ 07.04.2011. 18:58 ] @
Pozdrav!

Profesor je pronašao dva ovakva pojačala, model Dynacord AX 903. Iako su mono blokovi, on je rekao da mu jedino djelovi mogu zatrebati pa mi je jednog poklonio a drugog zadržao :)

"Spravica" teži nekoliko desetaka kila, i ima crossovere unutra, jer od iza ima posebno za spojiti bas, midrange i treble driver. Na bas šiba 250W, dok na midrange i tweeter šiba po 100W, sve na 4 oma. Sve u svemu, nekih 500W izgura.

Nisam mogao izdržat a da ga odmah ne otvorim. Neko je bio ljubazan pa je unutra u malom najlonu ostavio sve vide i nosače koje je skinuo. Odmah sam primjetio jedan konektor u zraku i počupane žice i a pored toga nedostaje jedna ploča. Neki mali tranzistori ili stabilizatori (zaboravih vidit što piše) po pločama su bili svi isavijani i nedostaje jedan izlazni tranzistor te još nešto sa hladnjaka (vjerojatno senzor temperature).

Iznutra se sastoji od dva transformatora, jedan napaja dio za bas izlaz a drugi za midrage i tweeter. Dva hladnjaka su sa izlaznima (pretpostavljam dva izlazna stepena), i po 4 ploče pune djelova i zavojnica (pretpostavljam predizlazni stepen te crossoveri) i na kraju jedna ploča sa vumetrima i tranzistorima na samom prednjem panelu.

Čak i da se popravi, kao prvo, to je PREJAKO za u kući (zvučnike bi mi kroz prozor lansirao), a drugo, mono je i još k tome ima podijeljeno (crossover). Mislim da se iznutra sastoji od dva izlazna stepena pa bi se eventualno dao preraditi da gura 2 x 200W stereo.

Tako da ću ga vjerojatno raskupusat i iskoristit pojedine djelove i kutiju za ono moje čudo. No, mislim da je napajački dio ispravan. Svi osigurači su ispravni, transformatori i na primaru i na sekundaru pokazuju oko 6-10 oma i tu je još 8 elektrolita po 2200 uF (iako izgledaju staro, upitno je dal su se sasušili ili nisu) te cijela jedna ploča, na kojoj je i relej.

Trebala bi mi shema da vidim di je šta, i zanima me koji napon ima napajački dio. Možda bi čak mogao ostaviti cijeli napajački dio (koji pretpostavljam ima do 500W) i onda si napraviti lijepo 2 x TDA7293 za stereo izlaz + 2 x TDA7293 BRIDGE za subwoofer. No pretpostavljam da će naponi biti daleko preveliki, pa mi je čak sinula ideja da bi se dalo naći nešto na sajtu g. Bore da odgovaraju naponi i snaga i složiti unutra umjesto ovoga. A ako ništa drugo, ukoliko odgovaraju naponi, ostavit samo jedan trafo i običan 2 x 7293/4. Jedino što je ovako pretežak :))

Drugo, vjerojatno bi odmah mogao preraditi koju ploču crossovera za bas, ako radim 2.1 pojačalo.

Što mislite o ovoj spravici i o ovim mojim ludim idejama :D te ako bi mogla shema? PS: evo i sličica:

[ ljubisa88 @ 07.04.2011. 19:10 ] @
Lepo pojacalo, da je to moje ja bi to samo remontovao sredio zatvorio i uzivao, po meni je steta rasturati stvari radi hladnjaka ili transformatora...
[ Pioneer cdj 200 @ 07.04.2011. 19:24 ] @
A puno posla oko remonta, izašlo bi me možda skupo a i propali bi mi svi oni djelovi što sam radio za moje pojačalo. To je prva stavka.

Sljedeće; trebao bi ga, ne samo na remont, već i preraditi. Kao što rekoh, riječ je o mono bloku i to koji ima podijeljene izlaze (ima crossover). Meni treba klasično stereo pojačalo, ili još bolje 2.1 pojačalo (pošto imam aktivni subwoofer al je pojačalo unutra i to upropaštava zvuk jer rezonira i kroz konektore izlazi bas pa bi to njegovo pojačalo izbacio napolje i pretvorio ga u pasivnog).

A treće, ovo je gotovo 500W. Da na to spojim zvučnike od linije, sa 100W PEAK RMS? Pa završili bi na marsu :) Tj. za u sobi planiram koristiti 4 kutije (te od linije + gramofonske kutije, realne snage 40W, po dva zvučnika po kanalu, serijski - dobije se 12 oma, taman hladno pojačalo) + subwoofer.

A i fali jedna ploča. Ako je ispravno napajanje, odlično :) A ako je ispravan i izlazni stepen, onda bi se dalo prčkat po njemu i od toga napravit 2 x 250W stereo ili neka kombinacija 2 x 150W + 150W (subwoofer) ili slično.

I da, hladnjake ću sačuvat al ako radim sa 7294, neće mi trebat jer ovdje svaki tranzić ima svoj hladnjak, a jedan sam je premali za 7294. Iskoristio bi jedino napajački dio ako radi, ili samo elektrolite, i naravno kutiju :) pošto je to jedini dio koji mi nedostaje za sklopit onog mog i zato stoji već godinama i skuplja prašinu.

Za početak treba mi shema da vidim napone i kako je koncipiran iznutra, šta sve ima itd. I onda ćemo vidit što dalje :) Iskreno, bojim ga se i uključit da mi ne elektroliti eksplodiraju ili slično, al pretpostavljam da ima neku grešku ili u predizlaznom stepenu ili su spušili izlazni tranzići. Jer svi osigurači su čitavi.Al kao što rekoh, fali mu dosta djelova pa nebi ni radio. Fali cijela jedna ploča (vidi se na jednoj slici), jedan izlazni tranzić, senzor za temp. i jedan tranzić sam našao smotan oko svojih pinova (neko ga je rukom okretao) na ploči.
[ ackopk @ 07.04.2011. 19:30 ] @
Ako nista drugo imas kutiju i transformatore.
Bolje ga iskoristi za nesto drugo nego TDA7294. Ima tu dosta transformatora. Koliko sam video pozadi pise 900VA . Premeri njihove napone i gledaj da sklepas neko dobro, jako pojacalo.

Sto se tice popravljanja naravno da moze, sklepace se to. Ali posto je staro treba promeniti elektrolite...

Pozdrav!

Ackopk.
[ Pioneer cdj 200 @ 07.04.2011. 19:41 ] @
Skoro da bi rađe da je spržen :) Šalim se, al ovo mi sad komplicira planove. Grehota je ne iskoristiti transformatore i veličinu kutije, a nemam puno vremena ni mogućnosti, osobito sada kad nemam lemilice, ni prostora za radit (garaža mi je razrovana zbog radova) + imam maturu. Tek negdje od kraja šestog mjeseca mogu poćet a već 9. mjesec se selim u Zagreb na studij i tamo neću moći NIŠTA da radim, pošto ću bit u malom stanu. Nema lemilice, nema alata, nema ničega.

A s druge strane, strah me pravit neka jaka pojačala, pošto posjedujem male zvučnike. Bez adekvatne zaštite i mog suzdržanja na odvrtanju, zeznut ću ih. U Zagrebu ću živit u stambenoj zgradi pa glasno slušanje ne dolazi uopće u obzir. Uglavnom srednja glasnoća, u većini vremena slušalice.

Jednog dana bi mogao trebati :) A i drugo, potrošio sam već brdo love na pojačalo i tu stajem sa ulaganjima. Još MAKSIMALNO mogu dat do 50 €, ni centa više. A za to da dobijem sve djelove + ploča + elektroliti, mogu samo da sanjam. A ako su elektroliti otišli, što će mi i napajački dio, jer za elektrolite ću iskeširat još brda i doline.

Stvarno bi se ljepo pojačalo moglo složit, i do 2 x 300W sa ovim transformatorima. Al di bi mi to bilo za kućnu upotrebu? Teško i prejako. Jedino da se napravi neki attenuator i straga prekidač za odabir snage. Pa ako kada zatreba, da se prebaci na jače. Meni bi sasvim dovoljno bilo i 2 x 80W za kuću i moje zvučnike.

Jedino, šta kažem, da napravim 2.1. 3 x 200W ili slično. Al problem je što se treba iskeširat još dodatno. Ubit će me starci jer sam potrošio ma najmanje 250€ na sve one djelove i preinake, te spržene TDA i da na kraju sve to odbacim i uložim još barem 100 € na dobro tranzistorsko pojačalo takve snage?

Jedino, što rekoh, ako su ovi izlazni ispravni pa da ga preradim samo.

DI bi mogo nac shemu?
[ 44250 @ 07.04.2011. 20:02 ] @
Koliki je napon sekundara tih trafo-a,jesi li mjerio? Bilo bi dobro doći do šeme tog pojačala,možda bi najlakše bilo preraditi ga u 2+1 sistem kakav bi tebi odgovarao (ukoliko su ta dva izlaza za srednje i visoke isti).
[ Pioneer cdj 200 @ 07.04.2011. 20:25 ] @
Nisam. Danas sam ga samo na brzinu otvorio i bacio oko te uslikao. Sada završavam 4. razred gimnazije, imam dosta za učit a i bauštelci su mi bili po garaži pa sam im smetao. A i nije mi svejedno to spajat na napon :) Samo trafoe, ok. Oni elektroliti, BRRRR, da se ne rasprsnu :)

Nadao sam se da će naponi pisat u shemi. Sve u svemu, onih 6-10 oma što primar i sekundari pokazuju, jel ok? Vjerujem da su ispravni.

A što se prerade tiće, ona ploča što fali možda nebi bila ni potrebna. Al fali jedan izlazni, a dal ću takve više naći, sumnjam. Jedino da zamolim prof. da pogleda onog svog. Ako je i njegov raskopan i ne radi ovako u komadu, on će ga vjerojatno raskupusat pa da mi pokloni još jedan tranzić haha

Kad bi našao napone, mogao bi i bacit oko na neke shemice dal bi se nešto dalo ukomponirat u slučaju da su spaljeni izlazi na ovome. Nevjerujem da su ga baš tek tako bacili.

Bio sam već jednom mjerio tranzistore, al sam zaboravio kako ide tehnika. Znam da se mjeri omski i da između nekih pinova mora pokazat kontakt a između nekih ne, al zaboravih kojih. Molio bi napute :) da provjerim izlaze.
[ peca26000 @ 07.04.2011. 22:04 ] @
Ja bih ti dao jedan predlog, ostavi to pojacalo u kompletnom stanju, kad nadjes vremena i volje pocni da ga popravljas .
Elektroliti ne moraju biti losi, na protiv mogu biti odlicni!
Sve se to moze srediti, upotrebiti za manje svirke, kao slejv za miksetu i neki bend?
To moze dosta para da kosta i steta to pretvoriti u integralce, kajaces se jednog dana kad uvidis da je potrebna snaga neke bas gitare, mozda mocne klavijature, namena je jednostavna samo oni koji znaju sta da rade sa tim.
Ipak je na tebi da odlucis, snaga tih trafoa nije mala a neki TDAXXXX nece traziti ni 200w iz mreze, sta reci za tvoju odluku nego velika STETA, al razmisli to je bolje pre nego sto pocnu da rade makaze, secice lemilica i testera...
P o l a k o ne juri!
Pozdrav
[ ljubisa88 @ 07.04.2011. 22:29 ] @
Citat:
peca26000: Ja bih ti dao jedan predlog, ostavi to pojacalo u kompletnom stanju, kad nadjes vremena i volje pocni da ga popravljas .
Elektroliti ne moraju biti losi, na protiv mogu biti odlicni!
Sve se to moze srediti, upotrebiti za manje svirke, kao slejv za miksetu i neki bend?
To moze dosta para da kosta i steta to pretvoriti u integralce, kajaces se jednog dana kad uvidis da je potrebna snaga neke bas gitare, mozda mocne klavijature, namena je jednostavna samo oni koji znaju sta da rade sa tim.
Ipak je na tebi da odlucis, snaga tih trafoa nije mala a neki TDAXXXX nece traziti ni 200w iz mreze, sta reci za tvoju odluku nego velika STETA, al razmisli to je bolje pre nego sto pocnu da rade makaze, secice lemilica i testera...
P o l a k o ne juri!
Pozdrav

Bravo jos jedan glas razuma, nemoj to da diras lagano uzmi godinu dana pa popravljaj steta je to...
Pozdrav za tebe peca26000 !
[ Pioneer cdj 200 @ 07.04.2011. 22:34 ] @
Jao, nemam bend, završio sam glazbenu školu za klavir i imam klavijaturu doma al ne sviram live i nisam odavno svirao. Slušam uglavnom elektronsku muziku i ako budem igdje nastupao, možda jednog dana kao DJ. U slobodno vrijeme miksam al nemam opreme :( Služim se samo laptopom.

Drugo, nemam toliko jake zvučnike, kao što već rekoh.

Treće, znam da je šteta al odluka je donesena. To ću pretvoriti u nekakvo pojačalo, bilo kako, al da me ne dođe preko 50€ dodatnih troškova. Znaći ako je preko toga, nažalost ovo što je unutra morat će napolje i upada 7294. Meni treba jedno pojačalo, ne toliko snažno koliko fleksibilno i sa svim opcijama koje meni trebaju.

Za početak, treba mi shema i da počnem polako testirati kolika je šteta na njemu. Ako je sve ispravno i ako ste toliko zapeli da ga ne uništim, ima da mi date uputu po uputu kako da ga pretvorim u ono što meni treba :) Kao što rekoh, potrebno mi je 2.1 pojačalo. Pošto će imati i viša snage, neki prekidač straga koji će mu "prepoloviti" snagu da mi na zurkama drugovi nebi odvrnuli do daske i spržili zvučnike.

@44250 je rekao da bi se mogao izlaz za bas ostavit a srednji i visoki preradit u stereo. E sad, izlaz za bas ima 250W, a moj subwoofer je 16cm i ima 40W maksimalne RMS snage. Zamisli druga da mi odvrne do daske i da se razleti sub. Ma ubio bi ga :D A da ne govorim da ove gramofonske kutije su stare i od mog starog su, imaju i sentimentalnu vrijednost donekle tako da ih moram cuvat. Posudio sam ih od njega. Na zurkama ih ganjam autoradiom koji ima dovoljno snage da ih ne uništi clippingom, a opet nema dovoljno snage da ih preoptereti tako da mogu odvraćat koliko hoće :)

Da nemam TDA ni išta od onog doma, definitivno bi uložio 100€ i napravio si bomba pojačalo od ovoga. A nadalje, da ne govorim da su mi potrebne ton kontrole, a pretpojačalo koje imam (TDA1524) je možda van klase s ovim tranzistorskim (nekvalitetno) dok novo zahtjeva opet lovu. Al nije mi problem lova koliko to što sam brdo love spiskao na ove djelove da bi ih nakraju bacio.

Naposljetku, frend mi je puno pomogao oko onog sa mikroprocesorom i to nemožemo sad pustit, al dobro to mogu ukomponirat i sa ovim pojačalom. Samo treba ugurat još negdje tu ploču i ispilit rupu na prednjem panelu i integrirat LCD i tipkovnicu.
[ Pioneer cdj 200 @ 07.04.2011. 22:39 ] @
Citat:
ljubisa88: Bravo jos jedan glas razuma, nemoj to da diras lagano uzmi godinu dana pa popravljaj steta je to...
Pozdrav za tebe peca26000 !

Nažalost, nemam godinu dana. Imat ću maksimum 2 mjeseca. 15.6 prestaju radovi na kući i ako garaža bude dotad gotova, imam vremena do kraja 8. mjeseca i tada odlazim u ZG. Do tada sve mora biti apsolutno gotovo, jer tada ću se morat ovog hobija ostavit. Vraćat ću se kući jednom mjesečno i to ću imat za učit, tako da neće bit vremena za ovaj hobi, nažalost :(

Trebat će mi i neko pojačalo za tamo jer ako nosim liniju, ona ima puuno snage al nedovoljno basa pa opet moram nešto kemijat sa autoradiom između izvora i linije a neda mi se nered radit tamo. Treba mi jedna kutija u koju spojim ulaz i zvučnike i da ima unutra sve šta mi treba, da proizvede onakav zvuk kakav ja hoću, bez dodatnih attenuatora, autoradija, kutijica, pretvarača itd.
[ ljubisa88 @ 07.04.2011. 22:59 ] @
Citat:
Nažalost, nemam godinu dana. Imat ću maksimum 2 mjeseca. 15.6 prestaju radovi na kući i ako garaža bude dotad gotova, imam vremena do kraja 8. mjeseca i tada odlazim u ZG. Do tada sve mora biti apsolutno gotovo, jer tada ću se morat ovog hobija ostavit. Vraćat ću se kući jednom mjesečno i to ću imat za učit, tako da neće bit vremena za ovaj hobi, nažalost :(

Trebat će mi i neko pojačalo za tamo jer ako nosim liniju, ona ima puuno snage al nedovoljno basa pa opet moram nešto kemijat sa autoradiom između izvora i linije a neda mi se nered radit tamo. Treba mi jedna kutija u koju spojim ulaz i zvučnike i da ima unutra sve šta mi treba, da proizvede onakav zvuk kakav ja hoću, bez dodatnih attenuatora, autoradija, kutijica, pretvarača itd.

Steta uglavnom, velika steta ali sta se tu moze izmeri trafoe pa da se nesto uradi a ja ne bi TDA7294, Uradi recimo legend ili slicno to pojacalo jako dobro radi i veoma je pouzdano kod mene "ruka" non-stop 3-4 meseca i nemam problema.
Toliko od mene, pozdrav.
[ peca26000 @ 07.04.2011. 23:33 ] @
Pozdrav i tebi Ljubisa
Ja bih slicno nesto tako kao Legend ili Apex nebitno ako je veca snaga u pitanju...

Sad imamo donekle jasniju situaciju kod naseg Pionira u elektronici, jos fali da vreme ipak odluci jer kao sto pises ''da neces imati vremena da radis bilo sta od elektronike'' onda to ostavi za neki drugi put, to znaci da ne smeta ako stoji negde po strani a ne tako lako da mozes da ga uzmes i odmah raskupusas, stani tu i stavi tacku na to, bar za sada!
Jos jedna bitnija stvar je ovo i moram te citirati, zato sto je ovo ipak najbitnija stvar a to je poverenje tvog starog!
Citat:
Pioneer cdj 200a moj subwoofer je 16cm i ima 40W maksimalne RMS snage. Zamisli druga da mi odvrne do daske i da se razleti sub. Ma ubio bi ga :D A da ne govorim da ove gramofonske kutije su stare i od mog starog su, imaju i sentimentalnu vrijednost donekle tako da ih moram cuvat. Posudio sam ih od njega. Na zurkama ih ganjam autoradiom koji ima dovoljno snage da ih ne uništi clippingom, a opet nema dovoljno snage da ih preoptereti tako da mogu odvraćat koliko hoće :)

Ja ti nebih dao ove zvucnike, znam kako razmisljas a to nije ok. Mislim nije ok sa tvoje strane jer aj sad zamisli, naidje strujni udar i spali se sve, kako ces se opravdati? ne moras mi odgovoriti ali resi to sam!

Jos jedna bitna stvar, pises da si DJ. pa kud vise i kvalitetnije, dobro zvucnike ces kupiti jednog dana ''ne pozajmiti'' upamti to! E sad zastyo je to vazno, zato sto si i ovo pojacalo nekako ''dobio'' ima sve svoje ali pazi da bude na vreme.
Pravi ti ono sto si zamislio al ove sve druge stvari stavi po strani.
Prva stvar obrazovanje i skolovanje pa kad to prodje i naravno komplet sazrevanje, znaces tacno sta treba, onda cemo lako da pomognemo svi, ima nas poprilicno ovde koji nesto znamo a tu je i Borivoje Jagodic nasa vodilja, za to ima sve svoje.
Bice valjda nesto od tebe ali tek kad zavrsis ono sto si zapoceo...
Pozdrav
[ ackopk @ 08.04.2011. 11:26 ] @
Kao sto sam vec rekao bolje je da to pretvoris u nesto bolje nego neki TDA

Ako vec toliko kuburis sa zvucnicima zasto se malo ne pozabavis njima.

Pozdrav!

Ackopk.
[ Pioneer cdj 200 @ 08.04.2011. 13:07 ] @
Citat:
ljubisa88: Steta uglavnom, velika steta ali sta se tu moze izmeri trafoe pa da se nesto uradi a ja ne bi TDA7294, Uradi recimo legend ili slicno to pojacalo jako dobro radi i veoma je pouzdano kod mene "ruka" non-stop 3-4 meseca i nemam problema.
Toliko od mene, pozdrav.

Objasnite mi jednu stvar; koliko god da je dobro urađeno, ovo je raglasno pojačalo. Ako sam dobro informiran (i to uglavnom čitanjem ovoga foruma), razglasna pojačala nisu ni blizu Hi-Fi. Legend je ipak stvar od g. Bore i mislim da bi mogao puno bolje da svira. Što ste toliko protiv da ovog raskupusam? Mislim, ja sam bio rekao; ako je sve ispravno, onda ću ga prepraviti za ono što mi treba. Al ako je nesipravan, u ćemu je razlika dali ploče sve prepravim (jer ovakav kakav je ne služi mi ničemu, meni treba obično stereo pojačalo) i još k tome kupim nove izlazne ako su ovi spaljeni? Pa nema smisla svog ga preradit i pola djelova mjenjat. To je isto, a meni osobno još gore, nego radit novo. Za novo naručim djelove, složim i umetnem unutra. Ovoga moram prvo nać kvar, popravit pa prema shemi ga prepravit da bude stereo ili 2.1 (ako ima 3 izlazna stepena) itd. Ako je ispravan, isplati se zezati sa njime. Ako su izlazi spušili, nema smisla uopće trošit vrijeme oko njega. Jer izlazne bi onda trebalo mjenjat (ako ih se uopće može naći), a ploče prepravit i dobije se sasvim novo pojačalo.

Zašto TDA? Zato jer daje taman zvuk onakav kakav ja zahtjevam (dok recimo, cijevni amp koji je napravio moj frend, mi se nije toliko dopao - tj. ja bi mu dodao prvo neko pretpojačalo sa pojačanjem basa i onda bi bio zadovoljan) i ima dosta snage a jeftin je. Nije da nemam love, al kod mene je situacija drukčija. Naučen sam da novac štedim i kupujem samo ono najpotrebnije. Dokle god imam doma liniju, 5.1 sustav i čačine zvučnike, moji se naljute pri samoj pomisli da kupim nešto drugo. A k tome, pretrpavam kuću tako da za svaku novu stvar trebam se riješiti stare. Jedva sam investirao u onog mog i to tako što sam kupovao dio po dio, pa nisam ni ja a ni moji starci svijesni koliko je to sve zajedno koštalo. Da sam isplanirao cijeli projekt ispočetka i stavio sve na papir pa dobio ukupnu cijenu, dao bi ruku u vatru da mi nebi palo napamet upuštati se u tako nešto.

Više puta sam si htio kupit zvučnike, moj stari uvijek "Opet ti i tvoji zvučnici! Imaš tamo moje zvučnike u garaži, skupljaju prašinu, imaš liniju, prekini s tim više, zatrpavaš kuću!". Kad sam došao na ideju s pojačalom, tražio sam njegovu pomoć oko kutije: "Šta ti nije dosta linija? Imaš i 5.1 sustav u sobi i moje tranzistorsko pojačalo u garaži kojeg treba popravit"). I onda sam dobio na poklon auto zvučnike Pioneer i zapeo da napravim kutiju. On je rekao da će mi pomoć, ja sam napravio nacrt i onda je usljedilo "Ma šta će ti to sada? To će bit staro drvo, izgrebat ćeš sav stol! Pogledaj si sobu na šta liči, ugušit ćeš se kablovima! Imaš one moje zvučnike." Tad mi je puko film i uzo sam njegove. Amen. Subwoofer sam našao u smeću, a liniju sam dobio na poklon.

A gle, ja ću vjerojatno moći nešto malo radit, al tamo u stanu mi gazda neće dati da lemim a ono malo što budem dolazio u Rovinj, neću imat dovoljno vremena. A nebi me ni čudilo da sve te stare stvari koje skupljam završe na otpadu kad odem na faks. Zato si hoću sad sredit jedno pristojno pojačalo i da si ga uzmem gore na faks. Preostaje mi jedino ljeto, ona 2 mjeseca (opet 2 mjeseca) kad dođem.

@peca: nije povjerenje u pitanju. Unutar obitelji mi sve djelimo. Zvučnici su skupljali prašinu. Da ih napon uništi, jbg, nisam ja kriv što se pojačalo ili nešto s*ebalo. Jednom sam ih pustio i na podu pa je pao pljusak i zaplivala garaža. Nije dospjelo do njih, ali i da je, šta ćeš. Ljudi ginu svaki dan a mi da se oko zvučnika sekiramo, al opet, na ono što se može utjecat, zašto ne? I ne moram mu se opravdavat nista. Da ih skurim, samo bi mi reko da sam nesposoban ili bi mi se smijao.

Nisam napisao da sam DJ. Ja malo drugačije od vas razmišljam. Vi svi imate konkretno neki hobi, vama je to ujedno posao (nekima) i time se zaozbiljno bavite. Mene dosta stvari baš zanima al ništa preozbiljno ne započinjem. Zanima me DJ-ing al dvije me stvari koče: treba kupit opremu koja je skupa, al ju onda treba i isplatit. Al pošto sam sramežljiv, ja nebi svirao za novac već samo doma, za svoje gušte. A za takve stvari je previše dat toliko novca. Stara se naježi samo kad joj spomenem. Dobio sam DJ CD player na poklon al sam ih JEDVA nagovorio. I doma se uglavnom guštiram preko laptopa, niš posebno. Završio sam također glazbenu školu i sada zasviram svake prijestupne, doma sam sebi za gušt. Tako ti je to.

Citat:
ackopk: Kao sto sam vec rekao bolje je da to pretvoris u nesto bolje nego neki TDA ;)

Ako vec toliko kuburis sa zvucnicima zasto se malo ne pozabavis njima. ;)

Pozdrav!

Ackopk.

A sta da sa zvucnicima radim? :) Ovo sto sad imam i vise mi je nego dovoljno.

Citat:
Bice valjda nesto od tebe ali tek kad zavrsis ono sto si zapoceo...

Da bi ono svoje završio trebam kutiju :) To mi je najteži i najgori dio kod bilo kakve izrade. Svaku kutiju koju nađem; ili je previše posla oko nje ili vi samo što me ne umlatite da ne čačkam po tome :) E pa, bez kutije se mogu slikat :( Čak mi je padalo napamet da uzmem, našao sam na oglasniku, stari Hi-Fi kazetofon, za malo love, i to ispravan (samo je gumice trebalo mjenjat), opaka stvar, i onda izbacit sve van i stavit pojačalo unutra. Mislite da meni nije žao raskopati dobre ispravne stvari? Al meni treba kutija za pojačalo, meni treba stereo (ili još bolje 2.1) pojačalo, a ne treba mi kazetofon i ne treba mi mono pojačalo sa skretnicom.

Sad i da završim ovog mog a ovog pustim sa strane, stajao bi tamo zauvijek. Kad si jednom budem dovršio ovog svog, više mi neće biti potrebno, osim ako ne nabavim još jače zvučnike. I onda i tamo stajao dok ga vlaga ne uništi ili ga stari ne baci u smeće, zaključivši da mi ne treba i da samo smeta.

Ugl. otišli smo debelo offtopic. Dosta sad diskusije o meni i mom hobiju :) Cijenim vaše savjete i što mi oćete pomoći, al sam ujedno i tvrdoglav :) Dok ne nađem više informacija i ovom čudu, dobijem shemu i provjerim njegovo stanje, nema nikakvih zaključka ni diskusija ;)
[ ackopk @ 08.04.2011. 14:44 ] @
Citat:
razglasna pojačala nisu ni blizu Hi-Fi.

Koliko ja znam jesu. Ne bas sva ali u 90% slucajeva ispunjavaju Hi-Fi norme. Ali mozda nisu audiofilska... ali tebi je dobar auto radio i muzicka linija tako da ce ti 100% biti dobro i razglasno pojacalo.

Nisi maloletan koliko znam... trebao bi imati malo vise slobode od roditelja!!!

Ne znam... verovatno zivis u drugacijoj sredini ali neke stvari trebaju biti iste...Radi, zaradi pa kupi. Ja sam radio 10dana onog leta i napravio zvucnike. Sve pare sam spljiskao u njih ali mi nije zao.
Ne kazem da roditelje ne treba poslusati u njihovim savetima ali trebas imati svoje Ja!

Ne moras za sve da molis roditelje, uzmi sam drvo i udaraj, lepi, srafi, ako hoce on ce ti pomoci ako nece ne mora.

Ja sam prvo imao neke male nemacke zvucnike od po 50W, kad sam narucio medijapan i kad je stigo kuci svi me zezali sta ce mi "sanducici" kako su ih oni nazivali jer je samo novi zvucnik bio veci od cele te nemacke kutijice od 50W. Ali posle nekog vremena ucutali... da ne mozes slucajno da zamislis reakciju kada sam napravio bas sa 18"???? Prvih nekoliko minuta niko nije provaljivao da se radi o zvucniku dok nije grunuo... Komentari su bili sledeci: Deda "To je za vasare, ne za kucu", teca "hocu i ja dva ovakva za dvoriste u selu ", ovi ostali su poceli da me zezaju kako je bolje da to prepravim u viseci deo za kuhinju ...
Jednom prilikom sam taj bas od 18" izvadio i stavio na kuhinjski sto a preko njega neku moju trenerku, ja zaboravio da ga sklonim i keva prinosila tiganj na sto... jel mozes da zamislis sta se desilo???? posto je to manget od 70oz tiganj se vec na 10cm zalepio za zvucnik a keva u cudu stala i gleda jer ne zna sta je snaslo...

...ako necim zelis da se bavis moras imati razumevanje roditelja... ako ne gledaj da ih sto manje uplices u to.

Ovo ti govorim zato sto smo istog godista pa smatram da trebam podeliti misljenje sa tobom.

Veliki pozdrav!

Ackopk.
[ zeoN_Rider @ 08.04.2011. 14:52 ] @
Bolje da Ja ne pričam šta sam sve imao a šta sada imam.

Hoće gospođa da me se odrekne javno preko novina šta sam sve nagurao u kuću.

Sori za off.
[ ackopk @ 08.04.2011. 15:13 ] @
Ili je gospodja veoma tolerantna ili hoce o jednom trosku da se oglasi u novinama...

Pu, pu daleko bilo... Da si ziv i zdrav jos 100g...

Pozdrav!

Ackopk.
[ Pioneer cdj 200 @ 08.04.2011. 15:38 ] @
@ackopk:

Nije stvar u samostalnosti. Jeste, punoljetan sam ali kod mojih ne vrijedi onih 18 godina, već dokle god sam pod njihovim krovom, onih 18 mi ne vrijedi NIŠTA :) Druga stvar, ja zarađujem nešto love od web stranica, ne radim. Prelijen sam da bi radio. Preko ljeta sam ti svaki dan s ekipom na kupanju, navečer idemo van, ujutro spavam itd. :)

A i da radim cijelo ljeto, zarađeni novac nebi nikad potrošio. Sada, dok sam još u školi, raditi preko ljeta mi je nešto što si nemogu ni zamisliti. Kad bi se sjetio da sam ja radio dok se ekipa zabavljala, smrklo bi mi se pred očima i za mene bi to bio krvavo zarađeni novac. Do sad su me i poticali da radim, al ja se bacio u web i još održavam stranice našeg kluba, oko 1000€ na godinu si znam zaradit i to mi je dosta. Ovo ljeto su mi rekli da neidem radit, da uživam pred studij koliko mogu a kad budem na studiju ta 2. mjeseca će mi biti raj na zemlji i nepada mi napamet upropastiti ih nekakvim poslom. Jedno ljeto sam tražio posao al nešto što me zanima. Nudio sam ljudima okolo da im održavam web stranice ili tako nešto. Al ništa. Audio/video servisi uzimali su samo za praksu a ostalo sam odmah otpisao :)

Šta se love tiće, ima i drugih stvari za plačat, tipa studij, stanarina, pa će mi trebati kola te registracija, osiguranje i benzin itd. Zato si ja štedim, osobito ovo što sam zaradio od webstranica, nisam još ni centa potrošio. Sve se gomila na računu da bi jednoga dana mogao iskoristit. Moji drugovi isto rade cijelo ljeto, to spiskaju na novi mobitel ili na izlaske i opijanja i opet na kraju sezone nemaju ništa love a cijelo ljeto su upropastili. Ja ne radim ali racionalno trošim i opet imam novac i slobodne praznike i ono što mi treba :)

A drugi problem je što moj stari hoće da se ja naučim raditi kako treba. Ja si i jesam napravio neku drvenu kutiju za one Pioneer zvučnike. I to mi lijepo svira, služi za van, gore sam zašarafio držač za autoradio koji bude u kolima i unutra ugurao autoradio, zašarafio accu i evo prijenosnog sustava. Al kad je stari to vidio, mrak mu pao na oči. Ta kutija ne liči na ništa :) Al nemam sad uvjeta (garaža zauzeta) i nemam svog alata a starom kad polomim punte za bušilicu, poludi :)

Eh, moja stara nebi u čudu gledala već bi taj zvučnik završio kroz prozor :) Kao mali sam sakupljao stara radija na lampe. Jednom sam ga ostavio nasred hodnika i stari je skoro pao preko njega. Uzo ga je, išao na drugi kat, otvorio prozor i šiknuo ga nasred ulice :)

Oni me razumiju al ne žele da mi to postane ovisnot, da samo visim u garaži. I ne žele da trpam kuću (ni njihovu ni svoju kad budem imao, zbog buduće obitelji). Da možda sve detaljno isplaniram i uspijem starom utuvit u glavu da hoću nešto sam napraviti (jer inaće mi uvijek kuka da sam za puno manje para mogao kupiti A/V risiver od 6x150W u trgovini), i da to radim pažljivo i pedantno, precizno i lijepo da to na nešto liči (za zadovoljit mog starog mora ličit na tvornički) onda bi bili i zadovoljni. Al inaće ponosni su kad odem na natjecanje i postignem nešto a osobito kad su me pozvali na ARCA, sajam inovacija, sa magnetskim topom.

Problem je što me nekad uspiju "natjerati" da i ja počnem sam sebe ispitivati "što mi je to trebalo ići raditi kad imam liniju i subwoofer doma". Al mislim da je to jednostavno ta naša "ljubav" prema elektronici, da volimo nešto sami radit i usput stjecat iskustvo i da uživamo u samom procesu izrade. Tko to ne voli, to jednostavno ne razumije. Da potrošimo puno više novca i puno vremena a to na kraju ne liči na kupovno. Ja sam od malih nogu to volio. Kad sam imao dvije godine, već sam "rastavljao" mala prijenosna radija :) Djed bi mi ih donesao sa Njemačke ili negdje di je putovao da slušam a ja bi ih rasturio i proučavao. I sve one lampaše koje sam skupljao bi raskupusao na sastavne djelove i proučavao. Čak sam i cijevi razbijao da ih iznutra proučim, pa bi se porezao pa bi baka šutirala taj radio i derala se na djed što mi to smeće nosi i nek pobaca sve tamo gdje i pripada :) A jednom i napamet palo na igračku na daljinsko upravljanje spojim na 220V :) Prerezao sam kabel od upravljača do autića i ugurao u utičnicu. Naravno, daljinski je zdimio a mene je stresla struja tada prvi puta :)

Al sad smo DEBELO offtopic :) Što nitko nema shemu ovog čuda?
[ peca26000 @ 08.04.2011. 19:25 ] @
Za shemu i nesto tako od saveta ja bih prepustio zeoN_Rider da kaze.

Ja jedino bih mogao da dodam, da ovo ipak ostavis gde nece smetati nikome! A svojima objasni da to nije igracka za bacanje, jer ipak ce to jednog dana da radi, ako ne tebi neko vec trazi takvo jako i snazno pojacalo, sta fali ostavi ga i kad imas vise vremena i para, znaces koliko vredi pa ces onda tek videti, da tako nesto novo mnogo kosta pa ces bas hteti da to popravis!
Mislimmmm razmisli pre nego sto hmmm... krene cekis i makaze hehe.
Aj pozdrav
[ Pioneer cdj 200 @ 08.04.2011. 19:36 ] @
Ma dobro, znate vi da ga ja nebi rasturio :) Rastavio bi ga i djelove pohranio negdje. Ionako ga moram rastavit. Ovo čudo neide u struju :) Dio po dio ću testirat, za početak vadim transformatore i isprobavam ih direkt na struju. Ako rade, idemo dalje :=) Sljedeće na popisu, ploča sa relejem prije primara trafoa pa naposlijetku kondenzatori (mada moram nabavit neke otpornike da ih poslije ispraznim). Ako to radi, skidam tranzistore i mjerim dal su ispravni. Ove ostale stvari mislim da nema smisla provjeravat.

Al kao što rekoh, cijela jedna ploča fali i najmanje jedan izlazni. Mislim da se neko poslužio jednim kanalom. Šta ću bez toga :( Ako mi je maznuo jedan kanal, maznut ću ja njega čekićem po glavi :)

Uglavnom, ako nisu ispravni izlazni, moram očitat koji su, probat ću vidjet koliko dođu novi i dali se daju nabaviti. U tom slučaju mogu to čudo složit al po nekoj drugoj shemi jer, kao što rekoh, meni ovakav kao mono ne treba već 2.0 ili 2.1. Jedan od crossovera će mi trebat za subwoofer, čak bi mogao cijeli onaj dio (ako nisu baš njega maznuli a nebi me čudilo da jesu) od 250W za bas ostavit a onaj 2 x 100W (midrange i tweeter) skinut mu skretnicu i pretvorit ga u obični stereo.

Nažalost, prednju ploču ću morat prefarbat u crno i promjenit jer moram još ubacit ekran, dvije tipkovnice te 4-5 potenciometra dodatnih. I moram negdje unutra izvuć 12V i nagurat ono svoje pretpojačalo (trebaju mi ton kontrole). Drugi plan je eventualno da ekran i pretpojačalo smjestim u jednu manju plastičku kutiju i izlaz samo prespojim na ulaz i ovoga nediram.

Također, neke otpornike ću morat ubacit na ulaz signala i stavit KIP prekidač straga za ih premostiti tako da mu mogu "prepolovit" snagu dokle imam male zvučnike.

I naravno, ovi konektori za ulaze/izlaze lete van i dolaze cinchevi (ako mi se bude dalo trošit još malo love, pozlačeni) i neki konektor za zvučnik. Štipaljke nisu baš kvalitetne pa ću vidit one okrugle na zavidavanje eventualno, isto pozlačene.
[ zeoN_Rider @ 08.04.2011. 20:24 ] @
Pioneer cdj 200, kao i uvek i svakom bih ti pomogao ali nemam ništa slično ni u papirnatom obliku.

Prelistao sam desetak bindera sa šemama, ništa.

Verovatno je namenski pravljen.

Što se tiče Pule i vojnih ustanova, znam sve šta su imali od razglasa ali ovako nešto nisam video.

Odakle je dovučeno to čudo?

[ Pioneer cdj 200 @ 08.04.2011. 20:46 ] @
Nevjerojatno, ja sam pretraživao internet i nema NIŠTA o ovome, ali NIŠTA! Kad upišem model, izbaci mi neki Yamahin model slične oznake.

Čudo je pronađeno u smeću. Profesor je šetao psa i u jednoj ulici, pored kontejnera, stajala su dva takva, jedan na drugome. Dva su bila vjerojatno jer je svaki mono blok pa je netko imao dva i bacio oboje. Profesor ih je uzeo i nekako oteglio do doma, a pošto sam tražio kućišta za moje pojačalo, poklonio mi je jednog da se njime igram :)

Hvala Zeone na trudu. Haha, kako sve to znate što su imali? PS. vojne ustanove? Ja sam mislio da je iz kakvog kafića ili diskoteke. U blizini kuće mog profesora u Rovinju je jedan veliki centar sa diskotekama, pa sam pitao dal ga je tamo možda našao al nije, u drugom smjeru je. Nije toliko daleko, al koja bi budala ga iz diskoteke prevezla par ulica dalje i onda ga tamo bacila? U blizini je kafić al imaju liniju i 4 zvučnika na zidu tako da nije to :) A i kafić je malen, u prizemlju stambene zgrade tako da...

Pošto straga ima natpis na engleski i njemački, pretpostavljam da ga je netko dovukao vjerojatno iz Njemačke ili odnekud, ili kupio. Moguće je da je nešto crklo pa ga je pokušao popraviti (budući da mu nedostaju vijci na poklopcima, samo dva su bila da drže da ne ispadne, a sve je unutra lijepo spremljeno u vrečicu zajedno sa nekakvim nosačima). Vijci su uništeni gotovo do neprepoznatljivosti, otvorio sam ga klještima, tako da je vjerojatno stoput otvaran i poklopci su poprilično izgrebani i zahrđali tako da je vjerojatno dugo stajao u kakvom podrumu ili slično. Naravno, ako ga sredim, prefarbat ću ga i dotjerat kućište. Eventualno bi skinuo one ručke (mada bez njih ga je praktički nemoguće nositi) i stavio nogice ispod jer on je vjerojatno namjenj ugradnji u one ormariće sa aparturom a meni treba da stoji kući, u sklopu namještaja.

A ništa, mogu probat još koji strani forum, al ako ne ne preostaje ništa drugo nego da iščitam što više podataka i sve tranzistore i da poslikam detaljno ploče i postavim ovdje pa možda netko od vas prepozna koncept po kojem je rađen, ili da si uzmem malo vremena i precrtam shemu s ploče.

Moguće da su ga zato i bacili jer nisu imali shemu i nisu ga znali popraviti :)
[ Pioneer cdj 200 @ 08.04.2011. 20:56 ] @
Update: upisao sam opet model u google i prebacio na slike i odmah ugledao shemu. To je to, vidi se u linku. Slika je na ovoj stranici: http://tvr.vejas.lt/uploads/Amplifiers/Dynacord/

A putanja do slike: http://tvr.vejas.lt/uploads/Amplifiers/Dynacord/AX-903.jpg

Vidi se u linku da je to to, ali website ne radi :(((

EDIT: našao sam ovo:

AX 903 3-Kanal-Volltransistor-Endstufen 250 W + 100 W + 100 W mit elktronic-crossover 1980 (znaći ima 31 godinu, uffff)

Ovo je prevođeno sa ruskog, sa jednog foruma gdje tip prodaje prastare stvari:

DYNACORD-AX903. 500W
U 500W pojačalo, 3 odvojena pojačala \ \ 2 za 200W i 100W \
s odvojenim podesivim crossover.
Postoje 2 komada. na 7500r

Prema ovome ispada da postoje samo 2 komada takvog. Vidim na forumu da je puno njih bilo zainteresirano za njega. Prvi koji je dao ponudu zove se Aleksandar. Moguće je da ga je upravo on kupio i doveo na ove prostore :)

EDIT 2: taj tip vidim da je tražio 7500 ruskih rublja, za jedan komad. To je oko 186€

[Ovu poruku je menjao Pioneer cdj 200 dana 08.04.2011. u 22:09 GMT+1]
[ Pioneer cdj 200 @ 09.04.2011. 19:14 ] @
Evo, danas sam si uzeo vremena i lagano ga rastavio (ne brinite se, NISU radile makaze, ni čekići ni lemilica, ništa nije uništeno). Lijepo sam provjeravao, proučavao i mjerio i uživao :) Ovo je vjerojatno jedan od najdužih postova na forumu :)

Za početak, moram da pohvalim koncepciju kojom je rađen! Na samom kraju se nalazi napajački dio, u sredini su izlazni stepeni a na prednjem panelu pretpostavljam pretpojačalo i možda čak crossoveri. Sve je odvojeno metalnim djelovima i cijeli pojačavać je napravljen u obliku modula. Također, izlazni tranzistori imaju "podnožje" i ne treba odlemit žice već se skinu šarafi i samo se povuće van.

Nakon napajačkog dijela je modul sa pojačalom za bass. Povezan je konektorima i zašarafljen sa 4 šarafa. Odspojio sam konektore i odšaravio 4 šarafa i cijeli modul izvadio.

Isto tako poslije toga dolazi i modul za treble i midrange. Vrlo se jednostavno rastavi.

Počnimo ispočetka. Ulazna utičnica za 220V vodi fazu i nulvod na prekidač koji prekida oboje i to onda vodi na onu žutu ploču pored kondenzatora al tamo se samo račva na dva dijela i ide na primare transformatora kroz osigurač. Svaki transformator ima svoj osigurač. Kad upalim prekidač, između faze i nule pokazuje oko 13-14 oma. Kad je ugašen, ništa. Uzemljenje je spojeno na kućište. I po meni to sve šljaka.

Dalje, tu su dva transformatora pa krenimo redom:

PRVI TRANSFORMATOR: Dynacord 308816
- ima jedan izlaz koji napaja onu ploču pored kondenzatora (na njoj se nalazi zaštita za zvučnike); to su žice smeđa, crvena i žuta i idu direktno na ploču, a na ploči se nalazi osigurač te ispravljač
- tu je još jedan izlaz koji predstavlja napajanje za bass - žice žuta-crna-žuta idu na veliki graetz zašarafljen za kućište i sve to ide na 4 kondenzatora firme ROE od 2200 MFD, 100V (svaki) i zatim direktno u modul za bass --> to napajanje je +/-65V (netko je naljepio pored kondenzatora naljepnicu al samo za taj dio).

DRUGI TRANSFORMATOR: Dynacord 308815
- ima izlaze koji napajaju midrange i treble module - svaki modul ima svoj izlaz iz trafoa (žuta-crna-žuta za jedan te zelena-crna-zelena za drugi), svoj graetz i svoje kondenzatore (2 x 4700 MFD, 63V, ROE za treble i još 2 x 4700 MFD, 63V, ROE za midrange) te nakon kondenzatora to šiba direktno u te izlazne stepene --> pema kondenzatorima, vjerojatno +/- 30/40-ak V
- tu je i napajanje za ploču na prednjem panelu (opet smeđa, crvena i žuta): ti izlazi idu svaki na svoj osigurač koji je zašarafljen za transformator i onda direktno na dotičnu ploču na kojoj se nalazi i ispravljač

MODUL ZA BASS, 250W
To je onaj dio di sam mislio da nedostaje ploča ali ne nedostaje: tu je samo jedna ploča jer je to jedan izlazni stepen i on je neispravan! Naime, evo slike tranzistora:

Na lijevoj strani su NPN tranzistori 2N5886 (Motorola), maksimalni napon im je 80V. Oni koji su ispravni nigdje nemaju kratkog spoja. Kad stavim plus pipak unimera na bazu, sa emiterom i sa kolektorom pokazuje oko 500 (ne znam čega, ono kad mjeriš diode :) ). Obrnem pipke, ne pokazuje ništa. Također, između emitera i kolektora ništa.

Oni neispravni su totalno probili. Između bilo kojih pinova je kratki spoj (pokaže mi 9 kad mjerim diode i pišti, a otpor ili 0. nešto ili par oma). Zanimljivo je da su baš gornji crknuli

Na desnoj strani su PNP tranzistori 2N5884 (Motorola), isto 80V. Oni ispravni pokazuju ista svojstva kao i NPN samo što je obrnuto; minus pipak je na bazi a plus prema emiteru i kolektoru pokazuje. Onaj dolje neispravan je također u potpunosti probio, kao i prijašnja dva NPN. Ovaj šta nedostaje je vjerojatno isto probio (po nekoj logici, s lijevi gornji a sa desna donji :) ). A onaj no-name gore (sa žutim upitnikom), na njemu nepiše ništa al ja pretpostavljam da je isto 5884 mada se može vidjeti da je neko nadopisao plavim markerom i piše pored njega BD 318. On je ispravan!

Između PNP-ova piše plavim markerom 369 a između NPN 368. I da, po ovom pojačalu za bas su prčkali. Žice za napajanje su mu bile odlemljene (i bez konektora), znaći neko ga je isključio. Također, bio mu je isključen priključak koji mu dovodi ulaz (signal). Svi tranzistori su bili bez šarafa (koji su se nalazili u onom najlonu) i mogu se kladiti da ovo nisu originalni tranzistori! Izgledaju novo i očuvano za razliku od onih sa ostala dva izlazna stepena, također različiti su. Isto tako su izgledali novi 2N3055 kad sam ih kupio, i netko je nanosio termopastu jer je još podosta friška. I, kao što rekoh negdje gore, netko je pored njegovih elektrolita u napajačkom djelu nalijepio naljepnice sa naponima. Napon mu dovode crvena (+65V), plava (-65V) i crna-masa. Žuta žica koja predstavlja izlaz za zvučnik ide na onu žutu ploču na relej (zaštita za izlaz) i onda sa releja na konektor za bass zvučnik. Na toj ploči sa relejom ima još djelova i neki IC.

Evo slike ploče:

Na ploči, ispod, su pinovi sa žicama i konektorima numerirani. Od 1-9 su ulazi koji dolaze sa ploče sa prednjeg panela. Čudno je što ima dva koaksijalna kabla a pojačalo je mono. Jedino sam razmišljao da možda ne dovodi zvuk i onda odvodi preko otpornika sa izlaza na vumetar, mada je malo nelogično. Al i ona ostala dva izlazna stepena imaju po dva koaksijalna. I svo troje, uz koaksijalne, ima još jednu žicu. Vjerojatno je za paljenje ili neka povratna veza za temperaturu (budući da ima Hi-Temp indikator) mada nisam vidio ništa osim izlaznih tranzistora na hladnjaku.

Pinovi od 10-14 su 2N5886 a od 15-19 su 2N5884. Pinovi od 20-27 predstavljaju napajanje te izlaz. Ovaj za bas je definitivno modificiran, sprčkan i neispravan. Pola izlaznih je probilo.

MODUL ZA TREBLE I MIDRANGE, 2 x 100W

Ovaj ima dvije ploče (svako pojačalo svoje) gotovo identične onima za bas al svaki stepen ima samo 2 izlazna tranzistora i to BD318 (PNP) i BD317 (NPN) kojima je max napon 100V. Evo slika:

Za ovoga sam isprva mislio da nitko nije ništa dirao! Svi tranzistori su bili netaknuti, zašarafljeni. Ja sam ih poskidao i izmjerio i svi redom su ispravni! Vidi se da su stari, to su originalni unutra. Pokazivali su (s onim za mjerenje dioda) iste stvari kao i oni 2N gore. Taj dio je bio uredno spojen na napajanje i ulazi su mu bili dovedeni. No onda sam primjetio da je netko zamjenio dva tranzistora. Nogice su im išle nekako čudno, kao da ih je netko zamotao no kad sam izravnao, primjetio sam da ne idu po redu i da nisu isti tranzistori u oba izlazna stepena.

Kod treble stepena su vjerojatno originalni BD419 i BD420, uklapaju se i vidi se da su stari. Kod midrange stepena su umjesto njih novi (neki MJE, zaboravih zapisat :( ) koji nemaju isti raspored pinova pa su im zalemljeni unakrsno i zato su okrenuti po strani. Evo slika:

Oni se napajaju svako iz svog napajanja, i pločice su isto koncipirane i numerirane kao i stepen za bas i isto im idu izlazi na relej pa van na konektore. Osim tih releja za zvučnike, mislim da je tamo još jedan.

MOJE MIŠLJENJE
Mislim da je nekom crknuo izlazni stepen za bas pa ga je pokušavao popravit i mjenjao tranzistore koje je ponovno spalio. Po meni napajanje, pretpojačala i stepeni za midrange i tweeter rade i ispravni su. Al nisam ga se još usudio uštekati. Mada sve mi izgleda dobro :) Što još moram pripazit prije prvog "paljenja"? Naravno, upalit ću ga bez bilo kakvog izlaznog stepena, da vidim dal daje napon i dal rade pretpojačala i signalizacija da je upaljen itd. Samo poslije treba elektrolite ispraznit. Postoji koja opcija da nešto eksplodira ili se zapali?

Malo me razočaralo to što je napajanje pribijeno za zadnji panel i neću moći dodavat svojih ulaza. Ulaz je napravljen sprijeda da izbjegne napajanje, al to mi je nepraktično.

I naposlijetku: ako radi napajanje, probao bi ovaj stepen za midrange/tweeter. I ako rade, treba negdje bypass-at crossover i imo bi lijepo stereo pojačalo 2 x 100W na 4 oma :) Ja sam isprve mislio, pošto svaki stepen ima zavojnicu, da oni imaju crossover na sebi. Al pošto svako dobiva zaseban ulaz i pošto su kod svih zavojnice identične i svi otpornici okolo identični, počinjem misliti da je crossover na onoj ploči sa potenciometrima (na prednjem panelu) iako tamo ima dosta otpornika i toga, te 3 čipa oko vumetra (to su vjeroajtno njihovi driveri, nisam skidao taj panel pa nisam vidio koji su model) i još 2 čipa u sredini (moguće pretpojačalo ili taj crossover). Idealno bi bilo da su na tom panelu jer onda bi taj panel izbacio i ubacio svoje pretpojačalo te eventualno iz ovog originalnog iščupao djelove za bass crossover ako popravim onoga od 250W za subwoofer.

Zaboravih napomenut da su ovi BD izlazni (original) iz podnožja izlazili (i ulazili) ko u loju, dok su oni 2N išli teško, kod jednog sam čak iščupao jedan držač za pin, svi pinovi tih tranzistora su kao lemljeni, valjda su bili pretanki pa ih je neko "pojačao" ili su vađeni iz nekog drugog pojačala.
[ peca26000 @ 10.04.2011. 00:31 ] @
Dobro da si merio sve ovo sto si pisao, bila bio najveca steta da si ukljucio!
Ja sam mislio da to pojacalo nije popravljano, pa sam ti savetovao ovako od oka, da ne rasturis, ali koliko vidim ides redom i to je ok.
(mozda si trebao odmah to da uslikas ovako i da pokazes bilo bi jasnije, mada i sad nije sve jedno!)

Sad imas materijala za jedno drugo pojacalo to ti sad moj predlog, da izvadis BAS sekciju skroz, da ovo pojacalo sa 2x100 ostavis ili nekako popravis i nije neko ulaganje i da se pozabavis tim ulazima kako si vec opisao.
Moze i kabl spolja pa na chinc, ne mora uvek da lepo izgleda bitna je i funkcionalnost, jeste malo ruzno od napred ali to ima prednosti!?
Verovatno se pitas kakve, e o tome ja necu pisati jer smatram da ima vise iskusnijih od mene, a oni se ili slabo javljaju ili cute;)

U glavnom imas materijala za dobro pojacalo, neko drugo ili, ako vidis da rade dobro ova dva izlaza i nemaju neku razliku ali samo izlazi, ne ulazim u to sta je mikseta, ona odredjuje sta je sopran, srednji i bas sekcija.
Mislim da imas dovoljno iskustva slusajuci muziku pa ces cuti ako je bas namensko IZLAZNO pojacalo po ova 3 opsega onda vidi koja je razlika za visoke i srednje.
Ustvari tu je skretnica u samom predpojacalu, ali proveri razliku, iskljucivo bez te miksete.
Ovakva pojacala daju sigurno topliji i kvalitetniji bas, imaju snage i hladnjake za tu snagu, TDAXXX tesko da moze slicno da radi, pisi kad proradi kakav je zvuk.
Pozdrav
[ Pioneer cdj 200 @ 10.04.2011. 13:30 ] @
Ma i da sam uključio, teoretski nebi ništa bilo jer je bas sekcija bila u potpunosti isključena. Samo što je ovaj biser, koji je to uradio, ostavio žice od napajanja bas sekcije u zraku, neizolirane! Al i da su se takle, vjerojatno bi osigurač ispušio samo. Mada, nikad se nezna, moglo je i nešto drugo stradati.

Ja sam isto mislio da nije popravljano, već samo da neki djelovi nedostaju. Al očito je netko bio spržio izlazne tranzistore na bas sekciji pa ih mjenjao (vjerojatno je i neka zamjena u pitanju). Moguće je čak da nije pazio i da je uzeo zamjenu sa drugačijim redosljedom baze i emitera pa ih ponovno spržio zbog toga ili slično.

Znam zašto su ulaz stavili sprijeda. Jedan od razloga je taj da kad su već podijelili tako pojačalo, da bude što više izloirano od napajačkog dijela, šteta bi bilo staviti konektor za ulaz pored transformatora jer bi se javili šumovi i brujanje. A drugi razlog je taj što su ta pojačala predviđena za ugradnju u one ormariće kao. I onda zvučnici se jednom spoje, pojačalo ugradi i to stoji a ulaz se može mjenjat pa da im bude dostupan sprijeda. I nije toliko ružno koliko eventualno može smetati taj priključak (i kablovi) sprijeda. No stavim li ga straga, sigurno će bit zujanja.

Mene muči još nešto; ja sam svoje pojačalo predvidio za 4 ulaza sa input selectorom. Na pretpojačalo sam već ugradio 2 x 4066 IC koji selektira ulaze onako kako mu mikroprocesor naredi. I onda bi imao tipke za selekciju ulaza, sve preko mikroprocesora. No toliko konektora mi ne stane straga ni da se na trepavice postavim :( Ja sam mislio da sve ono prazno straga je iskoristivo al nije! Upravo su i zato nabili sve konektore na samo dno. Za zvučnike nije problem jer samo ću skinut ove i zamjenit ih nečime, al 8 cincheva, ne stane :(

Ja ću ga sada ukopčati, valjda ništa neće eksplodirati :). Prvo ću isprobati napajanje i ono pretpojačalo. Ako to šljaka i daje napone, onda ću probati lagano spojiti samo pojačalo i viditi dali radi.

AKO NETKO OVO ČITA SADA
Ima li još nešto na što moram pazit pri samom uključivanju?? Najviše me još plaše kondenzatori :) Al sam čuo da ako su stari, nemogu eksplodirat već samo neće odraditi posao. Spajali smo već profesor i ja neko staro cjevno pojačalo i brujao je za poludit. Povadili smo filterske elektrolite i ništa se nije promjenilo, što znači da su bili sasušeni i neispravni. A trafoi ako počnu jako zujat ili se grijat, iskopčavam. A što se pretpojačala tiće, ako spuši, tamo nema šta napravit veliku štetu. Izlazni stepen također. Jer mene nije toliko strah da sam on ne izgori koliko to da mi ne eksplodira nešto (primjerice elektrolit, pa da mi ne lansira nešto u oko ili slično ili u krajnjem slučaju, mogu napravit dobar nered u garaži).

Što se tog izlaza za bas tiće, popravka se ne isplati ili? Ako ništa drugo, taj trafo mogu isključiti ili čak izvaditi da nebude toliko teško i onda jednog dana napraviti neko lijepo pojačalo, npr. od g. Bore nešto ili slično.

A što se zvuka pojačala tiće, vjerujem da ima lijepi zvuk al dijeluje mi slabašno :) Sa samo 2 tranzistora po kanalu, vjerojatno se varam al tako ostavlja dojam :) No ako je 100W, odlično :) Bio sam uradio ono pojačalo sa 2N3055, samo je jedan kanal proradio i nije bio ni u simetriji niti je bila namještena mirna struja ni ništa. Svirao je odlično! Basa je bilo koliko hoćeš (jedan stari zvučnik sam razvalio mu membranu), a i zvuk onako čist :)

Odgovorite mi na ona pitanja di je boldano ako nije frka, pa da ga idem ukopčat :)
[ zeoN_Rider @ 10.04.2011. 13:46 ] @
Citat:
Pioneer cdj 200

AKO NETKO OVO ČITA SADA

Čitam Ja!

[ Pioneer cdj 200 @ 10.04.2011. 14:09 ] @
Citat:
zeoN_Rider: Čitam Ja!

Haha, pa dajte mi onda odgovorite na ona pitanja ispod, ako nije frka :) znatiželjan sam da ga uključim.
[ Pioneer cdj 200 @ 10.04.2011. 16:01 ] @
Čudo je spojeno u struju (bez izlaznih stepena) i ništa nije eksplodiralo :) Power lampica se upalila i na kondenzatorima ovih sekcija za midrange i tweeter sam uredno izmjerio istosmjernih +/- 43V i iskopčao. Ispraznio sam kondenzatore otpornikom i probao izmjeriti napon na ovim kondenzatorima od basa, međutim 0. Pomislio sam da su kondenzatori neispravni i da ništa ne drže, pa sam fiksirao pipke i ponovno upalio. Ali opet 0. Kod gašenja se začuo potiho kao onaj zvuk kad pregori osigurač no izmjerio sam sve i svi su bili ispravni. Odnio sam ga do stola i otkačio žice sa sekundara tog transformatora te sam skinuo osigurač onom drugom transformatoru i upalio samo ovog. Na sekundaru je davao 0, a omski pokazuje kao i onaj ispravni. No tada sam opet izmjerio osigurač i pregoren je.

Ionako mi taj trafo ne treba kad stepen za bas ne valja, al taj dio napaja i zaštitu (iz tog transformatora).

Ostao mi je još sam izlazni stepen (midrange i tweeter) za provjerit i to ću kasnije, sad moram negdje ić. Odmah budem stavio neki stari zvučnik na izlaz pa ako ga i pregori, nema veze.
[ Pioneer cdj 200 @ 10.04.2011. 22:30 ] @
Eto me opet. PS: nemojte čutit svi :) Dobit ću BAN za n+1 postova za redom hahaha ;)

Uglavnom, POJAČALO RADI :) (naravno, bez BAS sekcije).

Prvo sam mislio da sam spalio jedan kanal jer sam zaboravio ispraznit kondenzatore i kad sam spajao konektor od napajanja na izlazni stepen, nešto je lagano puknulo i bljesnulo je pored jednog izlaznog tranzistora. Na njemu se pojavila crna mrlja koju sam obrisao prstom i skinuo ga da ga izmjerim no i dalje je bio u redu :)

Spojio sam izlazni stepen i moj MP3 player na glavni ulaz. Jedino što nisam spojio zvučnike na izlazni konektor već direktno na ploču pojačala jer onaj drugi trafo (za BAS sekciju) sam isključio (a i izgorio mu je osigurač) a on ujedno napaja i zaštitu pa ona sad ne radi.

Bez zaštite se čuje žestoki BOOM svaki puta kada upalim pojačalo (i membrana iskoči van pa se vrati) no proradilo je :) Kao što je bilo i za očekivati, jedan kanal je svirao onako bez baseva i visokih (midrange) a drugi je svirao samo visoke. Al sve radi u redu, osim što se na glavnom potenciometru primjeti starost; kad se smanji do kraja je isto kao i da pojačaš do kraja.

Zatim sam proučio i shvatio zašto svaki kanal ima dva ulaza iako je jedan izlazni stepen. Jedno je ulaz a drugo je izlaz za vumetar. Na te ulaze sam spojio direktno MP3 player i pojačalo je prosviralo kao obično pojačalo, bez crossovera :) Svira iznimno lijepo i ima dosta snage a vumetar je radio i kad sam direktno spojio što je potvrdilo moju gore navedenu teoriju da vumetar uzima signal nakon izlaznog stepena, vjerojatno i nakon nekog otpornika. Tako ujedno preko vumetra mogu pratit i dali pojačalo ide u clipping, no sa MP3 playerom je vumetar jedva dogurao do pola. Treba mu pretpojačalo pa bi još jači bio. Najbolje od svega je što se jako malo grije :)

E sada, moji planovi su sljedeći: treba prvo vidjet šta je s ovim drugim transformatorom. Vjerojatno su kondenzatori ili graetz otišli pa je pregorio osigurač ili nešto. Al bitno mi je da saznam koji naponi su za zaštitu pa da neko eventualno svoje napajanje napravim ili preko stabilizatora sredim sa onog napajanja od pretpojačala (tamo ide 2 x 15V izmjenično iz transformatora). I onda bi izvadio pretpojačalo od ovoga (možda bi 2 vumetra pustio) i postavio ono svoje sa TDA1524 ili ako se nađe nešto jednostavno, napravio neko sa tranzićima al da ima ton kontrole. Ugradio bi display i onaj mikroprocesor te 4 ulaza bi nekako nagurao straga sa input selectorom.

Sad sam planirao, ako se ovo neda popravit, neko drugo pojačalo za bas sa tranzićima ili čak, zasad, da izvadim ovaj trafo, stavim svoje toroide i da složim pojačalo za bas sa 2 x TDA7294 u BRIDGE. Ionako za bas je bitno da šta jače udara, a 7294 su dosta dobri za bas. Tako bi ujedno iskoristio i one svoje transformatore i djelove. Imao bi pojačalo sa 2 x 100W + 150W bas, taman :) A kasnije eventualno sve van i nešto bolje. Sad kad imam transformatore, mogu šta me volja :)

A što se zvuka tranzića tiće, odlično se čuju, istina :) Ova kutija u testu se inaće nije čula tako dobro. Ja sam dobio odlične kutije al sam stavio unutra neke kineske drivere al sa ovim pojačalom se odlično ćulo.

Uploada se jedan video, pa ga postavim kad bude online.
[ peca26000 @ 10.04.2011. 22:59 ] @
Svaka cast, bolje nego da je uslo u to pojacalo neki TDAXXXX, Izbaci ulaznu miksetu i probaj da li rade kanali kao obicno izlazno pojacalo.
Ako planiras da ga zadrzis ili jos bolje sredis uradi ovu zastitu, neces se pokajati.
A ovo sa 4 x TDA7294 u BRIDGE uradi pa ces imati jos 2 pojacala+taj trafo izvadis i eto koristi a ne stete.
http://www.elitesecurity.org/p2849994
[ Pioneer cdj 200 @ 11.04.2011. 09:00 ] @
Ja sam bio zapeo za taj TDA no ionako bi ga vjerojatno prvo bio probao. Sad kad radi, odlično :) Tranzistorsko je, i pretpostavljam da je i jače. Jer ima 100W RMS (a negdje sam našao jednu shemu sa tim tranzistorima, piše i do 150W), dok TDA7294 ima 100W max u idealnim uvjetima i sa 10% distorzije.

Probao sam već bez miksete :) :

Citat:
Zatim sam proučio i shvatio zašto svaki kanal ima dva ulaza iako je jedan izlazni stepen. Jedno je ulaz a drugo je izlaz za vumetar. Na te ulaze sam spojio direktno MP3 player i pojačalo je prosviralo kao obično pojačalo, bez crossovera :) Svira iznimno lijepo i ima dosta snage a vumetar je radio i kad sam direktno spojio što je potvrdilo moju gore navedenu teoriju da vumetar uzima signal nakon izlaznog stepena, vjerojatno i nakon nekog otpornika. Tako ujedno preko vumetra mogu pratit i dali pojačalo ide u clipping, no sa MP3 playerom je vumetar jedva dogurao do pola. Treba mu pretpojačalo pa bi još jači bio. Najbolje od svega je što se jako malo grije :)

Ovaj dio šta radi ću vjerojatno zadržat, samo ne znam što bi mogao srediti. Trebalo bi provjeriti dal je mirna struja i sve to ok, jer mislim da sam bio okrenuo jedan potenciometar :) I dali je razlike zbog zamijenjenih onih tranzistora na jednom kanalu, a ostalo dokle radi radi pa kasnije eventualno elektrolite zamjenit ili pojačat (nadodat). Ove od bas sekcije ako su ispravni mogu isto iskoristit, a imam još doma i 2 x 10 000 uF 63V (jeste da su Jamicon al ajde).

A što je s ovom zaštitom koja je unutra? Što je loša ili? Na kojem naponu bi to moglo raditi? Pogledat ću što kaže graetz i kondenzatori...

4 x TDA7294 mislim da nebi išlo, torusi su mi samo 200W. Bilo bi i to lijepo, al sam konkretno mislio na 2 x TDA7294 u bridge mono, za subwoofer, pa da imam 2.1. 2 su mi isto previše za moj subwoofer, al nikad se nezna, bolje da je odmah jače, lako ga kontroliram sa gainom.
[ Pioneer cdj 200 @ 15.04.2011. 22:11 ] @
Mrcinu sam napokon smjestio u sobu :) Pošto mi fale ton kontrole i pretpojačalo, izlaz za slušalice iz linije sam nakačio na cincheve koje sam privremeno montirao sprijeda.

Sa drugog trafoa sam eliminirao graetz i kondenzatore od bas sekcije i zamjenio izgorjeli osigurač pa je i zaštita proradila :) Ja kažem 'zaštita', al imam osječaj da je to samo delay za paljenje. Al sad super radi, taman 2 sekunde poslije paljenja pojačala uključuje i isključuje odmah pri gašenju tako da nema više naponskih boomova.

Zvuk je dosta dobar, no budući da je dosta snažno, pojačava mi šumove iz linije al nije strašno. Zujanja nema, to mi je najbitnije :) Snage ima napretek. Ako se ne varam, onaj vumetar i služi da otprilike pokazuje snage i kad dođe do kraja (0 dB), to je vjerojatno maksimum bez distorzije i clippinga i onda ima još 3 LED-ice dodatne (do +3 dB), to je nekakav PEAK pretpostavljam. Evo meni za ovu glasnoću sada za uvečer (nije da rastura, al dosta glasno), rade samo prva i jedva druga LED-ica od 12 njih (to je oko -20 dB).

Sad bi ga trebalo još malo dotjerat da dobijem onaj full čisti zvuk kakav daje linija. Ja sam sigurno izokretao neke potenciometere nehotice (čak mi je ploča i pala nekoliko puta) tako da sam mu vjerojatno sprčkao simetriju i mirnu struju i još mnogo toga.

Preko raspusta, kad maturiram (ako uspijem :D ), nacrtat ću shemu pa ćemo da vidimo što se tu da sredit.

Sad šiba sa po 2 kutije na svakom kanalu, spojene redno, tako da radi na 12 oma. Svira već 2 sata, HLADAN JE KO LED! Slučajno i da se pregrije, nadam se da radi ona lampica HI-TEMP :)

Napravio sam još jedan video al me zeza i internet i Jutub.
[ zeoN_Rider @ 15.04.2011. 22:24 ] @
U Rovinju se već naveliko priča o tebi, a i šire!

[ Pioneer cdj 200 @ 15.04.2011. 22:46 ] @
Hahahah, zašto bi? Ako je zbog buke, neće biti ništa novoga sada :( Kutije su i dalje iste, linija ih je prije bez brige gurala do daske, tako da glasnije od prije nemože biti :) A i jučer sam dobio novi aluminijski prozor sa posebnim staklima i sad mi je i termo i zvučna izolacija 50x bolja (testirano, više ne čujem susjedove klince kad urlaju :))) Uskoro i termo fasada, sa dodatnim izolacijama a svaki dodatni sloj na zidu će donekle popraviti izolaciju.

Na kraju krajeva, ja sam napredan :)) Sa kućom dolazi i "limiter buke" - moja stara :) Kad pređem određenu granicu dB, uleti kroz vrata sa kuhaćom u ruci e onda sam naj*bao haha

Isprva sam mislio da će me nervirati ovaj vumetar, jer moram navit da bi se nešto pomaknuo, al ovako ispada baš je*ački :) Slušam dosta glasno, a samo jedna LED-ica žmiga, što znači da mu je ovo 1/12 snage :P Moram još samo iščupat ovaj Master potenciometar i ubacit jedan dvostruki na put signala da mogu stišat gain da ne slušam ove šumove od linije :) I tako će onda bit do raspusta kad krećemo u nove pobjede hahaha

PS: jel točna moja pretpostavka da ovi vumetri pokazuju koliko "snage" trenutno koristi i to, kao što sam gore naveo? Inaće, ja uvijek stavljam prije samog master potenciometra i prije izlaznog stepena, tako da uvijek jednako žmiga, i to do kraja da ide, više je fora, al i ovako je fora da pratiš snagu.
[ ackopk @ 16.04.2011. 09:28 ] @
Znaci ona dva kanala od po 100W rade?

Super onda.

100W je sasvim dovoljna snaga. Ja mislim da je linija i dalje najlosija komponenta kod tebe. Izbaci to, izbaci i taj auto radio!

Jednom prilikom sam povezao moje pojacalo i kutije na izlaz za slusalice jedne aiwa linije. Kad bi cuo koliko suma ima... strasno.

Pozdrav!

Ackopk.
[ Pioneer cdj 200 @ 16.04.2011. 17:59 ] @
Rade da :)

Linija trenutno ima čišći zvuk od ovog pojačala, a što se baseva i toga tiće, isto se čuje, samo što ovaj ima malo više snage.

Nemogu liniju da izbacim jer ovaj nema ni kontrolu za glasnoću ni pretpojačalo ni ton kontrole. Kad to bude gotovo, onda da. Al linija mi je praktična i radi daljinskog. Morat ću u sklopu onog PIC-a daljinski da si složim al treba mi motorizirani potencometar za glasnoću :)

Ima i kod mene šuma, al ne toliko. Inaće, kad spojim kutije na direktno liniju, to je tiho ko bubica. Dok nema ništa na ulazu, ja čak smatram da utiša pojačalo jer nemožeš ništa čuti pa ni da nabiješ zvučnik u uho.

Nije ta linija tako loša. Osim što ima mali manjak baseva, ostatak zvuka je odličan. Ipak je Kenwood a i ima dobrih 10 godina (a kažu da je starije i kvalitetnije). Tada smo ju platili puno. Čak mi je i više no dovoljna za slušat muziku al ja hoću nešto sam sklepat, nešto iskemijat, u tome je fora. A u ZG ću najvjerojatnije nosit liniju, a ovaj če ostat tu. Kažem li starcima da bi ga uzo u ZG, mislim da bi završio na odlagalištu otpada :D
[ Pioneer cdj 200 @ 18.04.2011. 14:23 ] @
E, što se 7294 (ili 7293) tiće, dali se jednostavno može izvest da jednim prekidačem prebacujem između BRIDGE i STEREO? Ono svoje bi u Dynacorda ubacio i onda da mogu prebacivat sa 4.0 na 2.1 i obrnuto.

I da, ovo napajanje od bas sekcije je +/-43V. Dali je to previše za 7293?
[ Pioneer cdj 200 @ 21.04.2011. 18:40 ] @
Ja se ispričavam moderatorima što radim sto postova zaredom al kad nitko drugi ne posta :) (znam, dosadan sam) a za dan, dva prošo voz već imam druge ideje, pitanja itd.

Ugl. za bridganje TDA stoji i dalje, ovo za napon 43V zaboravite. Ja sam fulao; taj trafo sa +/-43V se sad koristi, onaj drugi je +/-65V koji bi sfrigao TDA :) Moji torusi će morat doć unutra, nema druge.

Zanima me kako radi ova detekcija za HI-TEMP. Danas sam malo gledao, iz svakog pojačala zasebno dolazi po jedna žica i sve se one nakon otpornika spajaju u jednu žicu i idu ravno na tu LED-icu, znaći sam sklop je na ploči pojačala. Čudna mi je jedna stvar: na hladnjacima osim izlaznig tranzistora nema ništa. Što nebi trebao neki detektor temperature biti (ili NTC ili samo onaj termo prekidač da pali LED-icu) ?? I drugo, koliko znam, tranzistorska pojačala uvijek imaju onaj jedan tranzistor koji bi trebao doći na hladnjak i on ovisno o temperaturi podešava mirnu struju. Ni njega nema na hladnjaku... Samo izlazni.

Uglavnom, pojačalo je danas dobilo mali make-up :) Odlemio sam (i naravno, skršio :((( ) onaj originalni potenciometar za volume i ubacio običan dvostruki od 150 koma. Skinuo sam onaj input konektor i tamo zašarafio cincheve (malo stoje u krivo al je nabrzinu rađeno). Power LED sam skinuo i stavio plavu :)) a kapice od potenciometra sam zamjenio sa metalnim. Evo slika:

Sada kad imam gain control, sam stišao ulazni signal i više nema šumova od linije. Sad je super :) Kad pauziram pjesmu, zvučnici su "mrtvi": nema šuma, bruma ničega.
[ Pioneer cdj 200 @ 25.05.2011. 20:30 ] @
Znam da mi je ovo već n+1 post za redom al nadam se da će se ovog puta netko javiti.

Jeli normalno da se ove mrcine od transformatora griju toliko? Danas sam ujutro slušao dosta glasno, ali poslije sam ugasio muziku i otišao u garažu, no pojačalo je ostalo upaljeno. Kasnije sam došao po njega i opet ga raskupusao. Kad sam ga otvorio, bilo je vruće unutra, no ne toliko hladnjaci koliko transformatori. Onaj drugi transformator je tamo za ukras, napaja samo zaštitu koja ne vuće ništa. Ali oboje su se jednako zagrijali; cijela jezgra je bila vruća. Koliko je to normalno??
[ zeoN_Rider @ 25.05.2011. 20:42 ] @
Proveri koliko izvoda ima primarna strana.
[ Pioneer cdj 200 @ 25.05.2011. 22:52 ] @
Trenutno je zatvoren i gruva al na ulazu pise 220V 50-60Hz 900VA. I ostalo mi je u sjecanju da jedan trafo, ovaj 'ukrasni', ima 4 nozice na primaru i dovod dolazi na dvije vanjske a unutarnje su spojene zajedno (kao neki serijski spoj). Pored te 4 nogice mislim da ima jos koja prazna a za drugi trafo nebi bio siguran.

Kaze moj frend da je mozda problem sto je kod mene u kuci 240V al nebi rekao. Nije to toliko strasno. Mislim, nije sad da se zare, vec dosta vremena gruva po cijele dane pa se jos nista nije dogodilo, al za razliku od torusa mojih koji budu ko led i nakon sati sviranja. Osobito me zacudilo sto se onaj rastereceni grije.

I da, mislim da mi ponekad zbunjuje watmetar. Npr upaljen je laptop i vuce 60W. Upalim pojacalo i potrosnja padne na 13W, koji vrag? Kazr drug da je neka jalova struja u pitanju
[ zeoN_Rider @ 25.05.2011. 23:03 ] @
Ma verovatno je zbog turista!
[ 44250 @ 25.05.2011. 23:11 ] @
Za grijanje trafoa gugluj 'vrtlozne struje u gvozdju(zeljezu) transformatora' ako se trafoi griju neoptereceni. Oko ovog slucaja sa padom potrosnje-snage nemam pojma,moze li stvarno jalova-reaktivna snaga tako i toliko da utice na potrosnju-sad i mene zanima?! (samo da odgovor ne sadrzi rijec 'turisti' :) )
[ d.veljko83 @ 25.05.2011. 23:20 ] @
Citat:
zeoN_Rider: Ma verovatno je zbog turista!

Mi cekamo turistaaa... ;)

Pretece me Alexandar, i ja hteo napomenuti vrtlozne struje.
A oko ovih fantom wata, ako mogu da potru ove silne kolovat-sate sto napravi slobodno posalji sav visak!!!
[ Pioneer cdj 200 @ 26.05.2011. 13:17 ] @
Kakvi sad turisti? Haha Zeone, uvijek uletite sa nekom forom :)

Sad sam malo guglao o tim strujama, možda je i to razlog zašto i u 'praznom hodu', bez muzike, vuće dosta struje.

A potrošnja, ma nisam mislio da mi smanjuje potrošnju, haha jeste ludi :D Nego imam ovo čudo: http://www.networksoul.net/wp-...loads/2009/08/peaktech9024.jpg pa sam mislio na to da jalovina zbunjuje dotični uređaj. Potrošnja je vjerojatno ista samo ovaj krivo očitava. I uglavnom uvijek pokazuje 13W. Evo sad je upaljeno pojačalo i na njega je spojena linija, svira tuner i opet 13W. To je premalo. Sama linija vuće više, a i ovo pojačalo inaće vuće puno više. Svira po tiho trenutno ali i u praznom hodu vuće više inaće.

Ali izgleda da je ovaj metar prolupao. Sa gledam napon, kaže ravnih 230V, a struja koja teće 0.46A. To je 100 i nešto W. Al ako izmjeri takvu struju i napon, snagu sam računa; zaključak je da krivo računa.
[ michabass @ 26.05.2011. 15:30 ] @
Da li je u pitanju trafo najlakše ćeš utvrditi tako što otkačiš sve ali baš sve sa sekundara. Morao bi biti ladan kao špricer! Tek posle višečasovnog stendbaja možeš očekivati na dodir mlak trafo... nikako da se greje.
[ Pioneer cdj 200 @ 26.05.2011. 16:41 ] @
Sad mi ga se neda opet otvarat, još nek mi prođu ova dva ispita iz mature pa sljedeći tjedan budem to poskidao i pustio ga upaljenog pa da vidimo.
[ zeoN_Rider @ 26.05.2011. 18:21 ] @
Pošalji meni Ja ću.
[ Pioneer cdj 200 @ 26.05.2011. 21:35 ] @
Da i nebi ga više nikad vidio :) A i tko će platit toliku poštarinu? Što će vama, pa imate tamo cijelu kolekciju :)
[ zeoN_Rider @ 26.05.2011. 21:45 ] @
Ma da ga izmerim.
[ Pioneer cdj 200 @ 26.05.2011. 21:56 ] @
Ajde mi recite kako da transportiram nešto od 25kg do vas? I to iz države u državu... Ovi na carini bi mislili da smo teroristi :D

Što treba izmjerit? Evo danas je doslovno CIJELI DAN upaljen i 80% jer roštao a ostatak samo bio upaljen. Iza di su transformatori je kućište toplo.
[ zeoN_Rider @ 26.05.2011. 21:59 ] @
Već je neko napisao da im pratiš temperaturu kad su uključeni a na sekundarima nema ništa zakačeno od potrošača.

Probaj da im pritegneš zavrtnjeve komada 4 koji su u ćoškovima transformatora.
[ Pioneer cdj 200 @ 26.05.2011. 22:44 ] @
Michabass je to napisao. Kakve veze imaju zavrtnjevi?
[ ackopk @ 27.05.2011. 12:41 ] @
Citat:
Pioneer cdj 200: Michabass je to napisao. Kakve veze imaju zavrtnjevi?

Drze jezgro stegnuto. Ako ih olabavis limovi pocinju da vibriraju pa se sigurno stvaraju i neka rasipanja koja prelaze u toplotu.

Trafo ne sme da zuji.

Pozdrav!

Ackopk.
[ Pioneer cdj 200 @ 27.05.2011. 13:19 ] @
E da sad si me posjetio da sam vam nešto zaboravio reći. Transformatori zuje. Ne jako ali kad upalim pojačalo a potpuna je tišina u sobi, čuje se onako duboko zujanje.

Onda nisu stegnuti kako spada.
[ zeoN_Rider @ 27.05.2011. 13:24 ] @
Citat:
Pioneer cdj 200: E da sad si me posjetio da sam vam nešto zaboravio reći. Transformatori zuje. Ne jako ali kad upalim pojačalo a potpuna je tišina u sobi, čuje se onako duboko zujanje.

Onda nisu stegnuti kako spada.

Citat:
zeoN_Rider: Već je neko napisao da im pratiš temperaturu kad su uključeni a na sekundarima nema ništa zakačeno od potrošača.

Probaj da im pritegneš zavrtnjeve komada 4 koji su u ćoškovima transformatora.

E sad si se setio? Još juče napisah.
[ michabass @ 27.05.2011. 15:45 ] @
mogu da zuje i ako su samo preopterećeni nečime... ne mora biti da zuje zbog labavo pritegnutih limova...mada verovatno jeste do toga (zavisi koliko zuje??)
...ali eto ima i ta opcija s preopterećenjem (što bi objasnilo grejanje)... otkači ti ipak sve sa sekundara pa probaj!
[ Pioneer cdj 200 @ 27.05.2011. 17:38 ] @
Citat:
zeoN_Rider: E sad si se setio? Još juče napisah.

Pa nikad prije nisam imao ovako velike transformatore. Mislio sam da je normalno da takve mrcine zuje, griju se i vuću struju.
[ zeoN_Rider @ 27.05.2011. 19:35 ] @
Citat:
Pioneer cdj 200: Pa nikad prije nisam imao ovako velike transformatore.

Red je da se batališ prcvoljaka.
[ aleksandara 93 @ 27.05.2011. 20:35 ] @
Citat:
Pioneer cdj 200:  Mislio sam da je normalno da takve mrcine zuje, griju se i vuću struju.

Moje iskustvo je da što sam imao veće transformatore manje su zujali nego neki i po 50% manji, mada sve zavisi od izrade.

Ako mnogo zuje po jedna gumica između svakog držača tj. gde su šrafovi i zujanje se mnogo ublažuje...
[ 44250 @ 28.05.2011. 06:03 ] @
Bas tako,metalne siroke podloske i okrugle gumice ispod njih na obe strane kucista pojacala,bar po meni...bas mnogo mogu da pomognu a nije skupo rjesenje (protiv buke) .
[ Pioneer cdj 200 @ 28.05.2011. 12:27 ] @
Okrugle gumice i metalne limove sam dobio sa onim torusima kad sam ih kupio ali sa njima nikad nisam imao problema sa zujanjem, čak i kad su radili u zraku na stolu, nisu ni vibrirali ni zujali ni grijali se.

Ali imam jedan trafo (običan, ne torus) od nekih 50-ak W koji je u drvenoj kutiji i isto zna dosta zujati.
[ zeoN_Rider @ 28.05.2011. 12:30 ] @
Citat:
Pioneer cdj 200
Ali imam jedan trafo (običan, ne torus) od nekih 50-ak W koji je u drvenoj kutiji i isto zna dosta zujati.

Verovatno mu drvo ne prija :)!

[ Pioneer cdj 200 @ 28.05.2011. 15:11 ] @
Haha :) Ma to sam nabrzinu složio kutiju, ionako služi samo da mi puni akumulator za napajat autoradio kad idem vani s ekipom...
[ Pioneer cdj 200 @ 17.06.2011. 11:38 ] @
Drugovi, interesuju me neke stvari.

Čitao sam malo po internetu jer sam htio više saznati o razlici PA (odnosno razglasnih) sistema naspram Hi-Fi sistemima. o što sam uglavnom saznao je to da PA pojačala uglavnom nude veće snage za isto love, no nešto lošiji zvuk. A sad da pređemo na ono navažnije, zvuk. Razglasna pojačala uglavnom reproduciraju zvuk onakvog kakvog dobiju dok Hi-Fi pojačala uglavnom imaju dobra pretpojačala sa ton kontrolama i slično.

No ima li većih razlika u samom izlaznom stepenu? Ovaj moj Dynacord svira poprilično lijepo al sam primjetio bez pretpojačala da mu malo fali korekcije boje tona (nešto slabiji bas i visoki) i kad ga spojim direktno na računar ili MP3 player izgleda kao da ima malo snage. Naravno, ni u tom slučaju ga nisam uspio do kraja odvrnut (bojim se za zvučnike) al ide skoro do kraja.

Moje pitanje sad je, ako nema prevelike razlike u samom izlaznom stepenu, dali je moguće ako mu dodam neko dobro pretpojačalo sa ton kontrolama, da on dobije barem malo Hi-Fi karakteristika? Trenutno sam spojio laptop na njega ali preko neke ručno rađene 3-kanalne miksete. Unutra je neko operaciono pojačalo al sad svira poprilično lijepo i ima triput više glasnoće za istu okrenutost potencimetra (mikseta ima poprilično jak izlaz) al mislim da bi se uz neko bolje pretpojačalo moglo još malo dobiti na basu.

Znam kad sam radio ono sa 7294 da je sa i bez pretpojačala bila ogromna razlika. Jer ove Hi-Fi kutije koje imam, kad sam ih prije u podrumu kačio na njihovo originalno pojačalo (pojačalo je isto Hi-Fi, 2 x 20W ili 2 x 40W, nisam siguran, sa tranzistorima) da mi je bas obijao bubrege. Sad, razlika može biti i u prostoru, jer i u sobi za stolom mi se puno slabije čuje bas nego kod vrata, valjda su mi preblizu zvučnici, al kad spojim samo te dvije kutije na Dynacorda ili liniju, nemaju ni četvrtinu basa kako su imali u podrumu. Al nije samo prostor, jer ih mogu dovoljno glasno navinut a da ne pušu previše, a znam da su u podrumu gotovo skakali po podu.

Basa trenutno imam jer sam u seriju s njima spojio još dvije bass-reflex kutije od linije al opet nije bilo dovoljno pa sam to dvoje smjestio ispod stola i tako utrostručio bas, a ovi hi-fi su mi u razini uha jer imaju bolji zvuk.

I naposlijetku, pretpojačalo koje sam napravio je sa TDA1524 (samo ga trebam umontirat, moram bušit rupe za potenciometre jer oni mali koji su trenutno gore, premala je rupa i ne prođu ovi novi). Dali je to pojačalo barem blizu Hi-Fi? Nije mi problem napravit novo, al su potenciometri skupi. Gledao sam puno dobrih shema tu po forumu što ste postavljali, i po sajtu g. Bore, al svi oni su bez naponske regulacije i zato nebi mogao koristit postojeće potenciometre jer su moji jednostruki, budući da 1524 ima naponsku regulaciju.
[ ackopk @ 19.06.2011. 22:09 ] @
Mislim da bitnijih razlika apsolutno nema. Sva danasnja pojacala u potpunosti zadovoljavaju HiFi standarde. Razlika pocinje da postoji u HIEnd uredjajima.

Dobra mikseta sa EQ, dobar (citaj jak) snagas sa dobrim kutijama i sve HiFi spravice budu oduvane.. ali bukvalno

Sto bi se reklo...

Na muci se poznaju junaci!

Pozdrav!

Ackopk.
[ Pioneer cdj 200 @ 22.06.2011. 11:59 ] @
Ovo pojačalo ima dovoljno snage za moje potrebe, kutije su OK, sad mi samo trebalo pretpojačalo sa ton kontrolama. Oće TDA1524 završiti posao?

Ne ostaje mi ništa drugo nego ga ugraditi pa probati, ako ne budem zadovoljan zvukom, radit ću nešto novo :)
[ 44250 @ 22.06.2011. 19:22 ] @
Lično mislim da nije isti zvuk sa PA-pojačala i Hi-fi pojačala. Zvuk iz Hi-fi izvora preko Hi-fi pojačala na Hi-fi zvučnicima ne bi trebao da bude isti,bez obzira na razliku u snazi. Naravno podrazumjeva se da je Hi-fi pravi a ne reklamni trik ili nešto poput toga. Jeste da su se današnja PA pojačala mnogo popravila u odnosu na nekadašnja ali ipak razlike postoje,i to ne samo u nazivu i snazi nego i u zvuku tih klasa jer su se i ovi drugi takođe koliko-toliko popravljali,nisu stali sa usavršavanjem. Ne možemo određivati kvalitet zvuka nekog pojačala a puštati kompresovan zvuk sa mobilnog telefona dorađen njegovim(telefonskim) ekvilajzerom nekog snimka sumnjivog kvaliteta i to još recimo(ne obavezno i ) uživo narodnjaka ili ko zna čega. Bilo koja kombinacija pokušaja Hi-fi uređaja u kojoj je taj lanac prekinut u bilo kojoj stavci na putu medij zvuka/izvor zvuka/predpojačalo/reg.boje tona/pojačalo/zvučnici krajnji rezultat neće biti Hi-fi zvuk već nešto sasvim prosječno ili u najmanju ruku za većinu nas neprimjetno bolje. Kažem "za većinu nas" jer često i posvuda čitam raznorazne pridjeve i epitete u vezi karakterisanja zvuka i samih pojačala od strane ljudi koji misle da nešto čuju a nisu se naslušali (mnogi ni čuli) neki kompletan Hi-fi sistem "od A do Ž" ili "od A do Š". >Da ne bude da kritikujem druge-i sam spadam u grupu tih ljudi,samo što nerado dajem primjedbe u vezi nekih sistema jer smatram da za to nisam kompetentan. Ni ja nemam kompletan sistem,za sad imam gotova dva baš dobra pojačala(dogc-mk3 i SymAsym),jedno baš dobro predpojačalo (clepsidra),dobar cd(philips cd723) ali zvučnici su mi razglasni ei AZ1200 V8 sa takođe ei-srednjotoncima i nekim x-piskavcima,a i masa muzike koju imam je mp3 ili neoriginalni kompakt-diskovi. Znači dve stavke NEMAM i nemam šta govoriti o upoređivanju osim onoga što sam čuo od drugih za koje smatram da su kompetentni-naravno prvi je Borivoje,drugi je nikko pa zatim i zeo_N.

Za prvog ne sumnjam da se naslušao svega i svačega vrijednog pa i manje vrijednog u realnim uslovima gdje je bilo moguće dati prava zapažanja po pitanju zvuka,zapažanja koja su imala težinu i značila su nešto u svijetu produkcije zvuka. Mnogo toga vrijednog je i sam konstruisao,od toga živio i zbog toga svijeta proputovao. Njemu je to uz zadovoljstvo bio i posao,a neke stvari se ne zaboravljaju.

Za drugog takođe ne sumnjam da se baš mnogo razumije u zvuk bilo čega,jer je lik koji sjedne u auto i "zapali" iz Sarajeva u Zagreb pa se vrati preko Bihaća ne bi li čuo neko pojačalo ili ga pozajmio da ga sluša "metar dana" pa da ga istim putem vrati,bogatiji za neke utiske. Ne treba reći da se naslušao pojačala ručne izrade od par desetina evra do fabričkih i do nekoliko hiljada evra,te da se najviše oslanja na svoje uši pri procjeni onoga što sluša-audiofil u pravom smislu riječi,sa toliko pitanja i odgovora,toga sastavljenog iza sebe da,kad bi htjeli nabrojati sve,morali bi učiti kao "Hasanaginicu" i opet ne bi nabrojali sve. Ne sumnjam da još više toga ima ispred sebe,čovjek to voli i sav je "u tome".

Treći...ima iskustva sa pojačalima više nego mnogi od nas prepješačenih kilometara i zna sve "iz prve ruke",svi to znamo. To "iz prve ruke" je...nezamjenjivo.

Komentare o svojim uređajima "dva baš dobra pojačala(dogc-mk3 i SymAsym)" ,"jedno baš dobro predpojačalo (clepsidra)" ,"dobar cd(philips cd723)" nisam dao svojevoljno već su to komentari uglavnom ljudi poput ove trojice ili baš njih. Ja za sad samo znam da ni jedan od ovih uređaja ne krči,ne škripi ili čujno izobličuje zvuk i jako mi je drago što sam na dobrom putu da sastavim dobar sistem.

Jedan sistem sam čuo na Bubanj-potoku,na pijaci(pisao o tome u d.veljkovoj temi). Bilo je to "cambridge" pojačalo preko nekih "philips" zvučnika i ne znam kakvog cd-plejera,taj zvuk sam baš dobro upamtio. Zvučalo je naravno čisto,bez izobličenja,ništa od zvukova nije "štrčalo" niti se naročito isticalo. Sve je bilo nekako ujednačeno i imao sam osjećaj kao da sam u sred tog orkestra pjesme koja trenutno svira-tako mi je realistično i živo sve to zvučalo. Mislim da bi i ovo moje tako zvučalo preko dobrih zvučnika,ima potencijala. Takođe mislim da je to tamo bio sasvim pristojan Hi-fi sistem,kakav želim da jednog dana postane i ovaj moj.

PA je na primjer na koncertu Billy Idol-a na egzitu u N.Sadu zvučao jako dobro,gitara je zvučala naročito dobro kad je onaj lik solirao pet minuta svirajući na leđima,bočno,iznad sebe,ispod sebe,prstima,zubima...baš jako čisto ali ipak je izostao taj momenat doživljaja moje "prisutnosti" u samoj svirci. Koja je svejedno bila za dugo i lijepo pamćenje... Ista priča važi i za "Stonse" na ušću-čisto ali kao da je sviralo kod komšije u dvorištu...

Na kraju ipak sve ostaje stvar subjektivnog osjećaja na osnovu dosadašnjih iskustava,i na tome da li smo mi lično zadovoljni ili ne a u zavisnosti od toga šta nas ispunjava.

Eto,toliko o mojem shvatanju nas slušalaca i "konzumenata",Hi-fi zvuka i razlici u odnosu na PA. Ne sumnjam da sam smorio. Pozdrav!

[Ovu poruku je menjao 44250 dana 22.06.2011. u 20:38 GMT+1]
[ Pioneer cdj 200 @ 24.06.2011. 14:45 ] @
Nisi smorio, volim čitat :) Ali ušao si preduboko za moje ukuse. Vi uglavnom uspoređujete dobar zvuk slušajući rock koncerte ili orkestar, pa kako se koja gitara i to čuje. Podsjećam da ja slušam komercijalu, house, techno i slične stvari, sve MP3-ce uglavnom 128 kbps. CDeve još pržim jedino za auto, mada bi i tu najrađe kupio autoradio sa USB/SD utorom i onda na stick od 8GB natrpam muzike i uživam :) CDeve je naporno pržit, pogotovo običan audio cd. Ja u tjedan dana si spržim najmanje 1 CD, gušim se već u autu od CDeva :D jer skinem neke torrente sa muzikom i to slušam stalno pa mi dosadi pa skidam opet itd.

Ono što ja tražim od dobrog sustava nemogu opisat. Ja se isto oslanjam samo i isključivo na svoje uši, nikakvim podacima ni riječima ne vjerujem. Čak i kad mi neki stručnjak kaže da taj sustav valja, ja sam opet skeptičan jer ukusi su različiti kod ljudi. Dok sam ne poslušam, nije to to. Uglavnom od sustava tražim da ima čisti zvuk, bez zujanja, bruma i distorzija, da ima čiste visoke, dubok ali čvrst bas, da ne odzvanja onako jer me to nervira :) Kod svog sustava trenutno nemam posebnih zamjerki, jer bolje od toga nisam slušao, osim što bi bas mogao bit malo izraženiji. Trenuno mi više basa i ne treba ali postigao sam ga samo namještanjem zvučnika. Da izvućem one kutije ispod stola i stavim ih na stol, ode bas u vjetar... (stol je poslužio kao kutija :D)

Ono što uvijek kažem je da sam izlazni stepen, bez regulacije boje tona i pretpojačala, ima onakav FLAT zvuk. Meni ih je baš naporno slušat jer uvijek fali malo basa i visokih. Kad ja namještam EQ npr. u nekom playeru na laptopu (ili jednom sam koristio onaj equilaizer za auto), krivulja mi izgleda poput slova U. Baseve dižem koliko ide da ne nastupi distorzija ili izobličenje, srednje pustim kako su ili eventualno stišam ih malo, a visoke dignem nešto manje od basa. I od sustava zahtjevam da ide glasno bez izobličenja (osobito me nervira ono kad se gubi bas sa glasnoćom) budući da slušam uvijek glasnu muziku.

Tako da sam samo htio provjerit hoću li dobit malo ugodniji zvuk ako napravim neko dobro pretpojačalo i hoće li to imati veze sa Hi-Fi-em, budući da je cilj izlaznog stepena uglavnom da pojača.
[ d.veljko83 @ 24.06.2011. 15:46 ] @
Citat:
Pioneer cdj 200:  Podsjećam da ja slušam komercijalu, house, techno i slične stvari, sve MP3-ce uglavnom 128 kbps....
Tako da sam samo htio provjerit hoću li dobit malo ugodniji zvuk ako napravim neko dobro pretpojačalo i hoće li to imati veze sa Hi-Fi-em, budući da je cilj izlaznog stepena uglavnom da pojača.

Nije bitno sta slusas sve dok imas dovoljno kvalitetnu informaciju koja moze da se transformise u audio signal. Mp3 ako znas odprilike kako i sta radi i sam ces shvatiti koliko je los. Usi to potvrdjuju. Sto ti je oprema u celom lancu kvalitetnija razlike ces lakse primecivati. I ja sam poceo kao i ti pre 10-12 god, mnoge stvari su mi bile strane a mnoge mi nisu smetale sto je i normalno. Nesto dolazi s vremenom, nesto sa voljom za ucenjem i znanjem koju imas. Nemam sliku prvog pojacavaca da je postavim da vidis smeske, kad se samo setim...

A promenom preampa itekako mozes da promenis karakter zvuka.
[ Pioneer cdj 200 @ 24.06.2011. 23:34 ] @
Za moje ukuse nisu loše MP3... Osobito od 320 kbps. Meni se sasvim super čuje, kažem, još mi samo malo basa nedostaje. Moram ugradit preamp a ako ni ovaj ne bude dobar, radit ću neki od g. Bore.
[ 44250 @ 25.06.2011. 08:02 ] @
Da da,320 kb/s je ok. Ni meni do nedavno nije smetala kompresija 128 kb/s(mislim da je ta cifra) a onda sam poceo da nazirem pa zatim i cujem supljine i "nedorecenosti" velikih kompresija. U zavisnosti od vrste muzike mi vise ili manje smeta,tehno i ostala elektronska muzika tu najbolje prolaze. Sto se tice pretpojacala i regulacije boje tona-moze ono tu pomoci,svakako,narocito ako bas volis da istaknes bas i visoke.
[ aleksandara 93 @ 25.06.2011. 12:06 ] @
Ma napravi standard od Bore i uživaj
[ Pioneer cdj 200 @ 25.06.2011. 13:10 ] @
Budem ako ovaj moj ne odradi posao... Skupi su potenciometri, ostalo nije problem...
[ Pioneer cdj 200 @ 05.07.2011. 13:26 ] @
Da opet pitam neke stvari jer mi tu nešto izgleda apsurdno i nerealno. Opet oko snaga :) Trenutni setup mi je: izvor je laptop koji je spojen na miksetu, mikseta je spojena na autoradio (pretpojačalo) i njegov line out na Dynacorda. Dvije kutije po kanalu, serijski, 12 oma (svaka je 6). Ovaj vumetar od Dynacorda mjeri zvuk na izlazu iz pojačala (vjerojatno je tamo smanjen i doveden signal na njega). Kad pojačam do neke glasnoće nakon koje više nemogu (malo radi zvučnika a malo radi susjeda i ukućana), vumetar je na nekih 70-80% (ne uključujući one tri odvojene LEDice koje idu do +2dB) odnosno na nekih -7dB. E sad malo teorije, napon koje pojačalo daje na izlazu pretpostavljam da je konstantan, a ovisno o otporu zvučnika se mjenja struja (I=U/R), što manji otpor to veća struja i veća snaga (I=U*R). To znači da neovisno o spojenom zvučniku na izlazu, vumetar će uvijek pokazivati isto jer njega pali onaj napon, istina? Znaći kad bi stavio sad zvučnike 4 oma i pojačao to -7dB, dobio bi 3 puta veću snagu jel?

E sad druga stvar, stavio sam si analogni multimetar u paralelu sa zvučnicima na jednom kanalu i prebacio na 10V AC (najmanji napon koji se može odabrat). On mi služi samo kao ukras jer izgleda kao analogni vumetar no primjetio sam da na toj razini glasnoće, koja je dosta glasna i trese mi stol, vumetar ide do 6V, maks 7V, izmjenično. Kad to kvadriramo dođe oko 36, maks 49 i onda dijelimo sa 12 (otpor zvučnika) i dobijemo snagu od 3-4W. To mi je jako sumnjivo! Tako mala snaga, a da ovako lupa muzika??? Ako Dynacord ima 100W, teoretski bi mogao dati još 25 puta veću snagu van. Moguće je da je voltmetar neispravan?? Znam da nije to baš precizno jer nije TrueRMS, al je analogni. Probao sam stopirat muziku i na toj glasnoći pustit 50Hz. Napon je isti. Koliko god je to neprecizno, barem je cca točno. Jeli riječ o neispravnom voltmetru?
[ zeoN_Rider @ 05.07.2011. 13:33 ] @
Imaš miksetu, a čemu služi auto radio, jel kao CD?

Pusti sinusni signal od 1Khz, pa onda meri.
[ Pioneer cdj 200 @ 05.07.2011. 14:54 ] @
Znate vi dobro da sam ja gladan i žedan za basevima. Mikseta je ručni radi i ima vrlo jako pretpojačalo, daje čak i prejak signal van al nema ton kontrole nego samo tri ulaza i tri potenciometra. Neda dovoljno basa i zato sam još autoradio ubacio između da mi nabije taj bas. Autoradio je privremeno riješenje dok ne ubacim pretpojačalo sa ton kontrolama u samo pojačalo (ono čudo sa TDA1524).

Što se mjerenja tiće, sa 1kHz Sine Wave i amplitudom od 1dBu nabije nekih 0.4V dok na istoj glasnoći muzika nabije 2V. Neispravan instrument? Premala je to snaga...
[ zeoN_Rider @ 05.07.2011. 15:14 ] @
Jel hoćeš da ti poklonim jednu miksetu, al ' pravu, samo treba srediti napajanje?
[ Pioneer cdj 200 @ 05.07.2011. 15:22 ] @
Ako stvarno hoćete, može! Oduvijek sam htio imat miksetu čak sam i razmišljao da uzmem al Behringer (jer su jeftine) a one imaju loš zvuk :(

Ako je neispravna, nema veze, sredit ću ju nekako.
[ 44250 @ 05.07.2011. 17:23 ] @
Citat:
zeoN_Rider: Jel hoćeš da ti poklonim jednu miksetu, al ' pravu, samo treba srediti napajanje?

Baš lijep gest zeoN-e,svaka čast!
[ zeoN_Rider @ 05.07.2011. 18:11 ] @
Evo ovo je ta mikseta, jel da je babaroga a ima i efekte:

[ 44250 @ 05.07.2011. 18:13 ] @
Citat:
zeoN_Rider: Evo ovo je ta mikseta, jel da je babaroga a ima i efekte:

Što bi rekao Viktor "Ma šta reći!" Randy ima da se oduševi!
[ zeoN_Rider @ 05.07.2011. 18:21 ] @
Neka dođe pa neka nosi.
[ ackopk @ 05.07.2011. 18:33 ] @
Neka dođe pa neka nosi.[/quote]

Mislim da neće baš doći

Paket već može

Pozdrav!
Ackopk.
[ Pioneer cdj 200 @ 05.07.2011. 20:54 ] @
Zeone vi niste normalni! Ja mislio to neka mini mikseta, dvokanalna, džepno izdanje a vi meni nudite avion :) Ako vam stvarno ne treba, ja ću ju rado uzeti taman će mi dobro doći za miksanje jer se sad tu mučim s ovim nekim ručnim radom, a vidim ova ljepo ima crossfader i low, high i monitor i PFL, sve. I ima taman ton kontrole na masteru, pretpostavljam i dosta jak izlaz pa mogu ovog Dynacorda pustit kako je i samo ubacit 2 x 7294 u bridge za (sub)woofer i to je to. Ima i dva odvojena izlaza da mogu nakačiti na dva pojačala :)

Nego, ja nemogu nikako proći do vas. Nikada ne idem kod vas i nemam baš nikoga tamo. Možda me jednog dana putovi odvedu do tamo :) al dotad ništa :( Isti problem smo imali sa onim 7294 modulom. Dvije su opcije: ukoliko ide neki bus od Beograda do Rovinja pa u bus, ili pak poštom (sutra ću ja nazvati u poštu i provjeriti dali bi to prošlo i dali bi bilo problema sa carinom). Sve troškove naravno snosim ja. A ako sve prođe kako treba, mogu stavit nešto novca u pismo i poslati pravac vaša adresa. U zadnje vrijeme sam baš pretraživao oglasnike da bi uzo neku miksetu.

Nego, što je točno sa napajanjem? Riknuo trafo ili nešto? I da, dali se ovi DJ MIC ulazi mogu koristit za običan input, odnosno dal su mono ili stereo?

I da, čak i da je potpuno neispravna, i dalje sam zainteresiran. Imam doma djelova za sastavit DIY miksetu, a nedostaje kučište.

Citat:
44250: Baš lijep gest zeoN-e,svaka čast! ;) :)

Stvarno svaka čast!
[ nikko @ 05.07.2011. 21:02 ] @
Super,svaka ti dala Zeone:))
[ zeoN_Rider @ 05.07.2011. 21:06 ] @
Citat:
Pioneer cdj 200: Zeone vi niste normalni!

E pa pošto nisam normalan onda ništa od miksete
[ Pioneer cdj 200 @ 05.07.2011. 21:39 ] @
Citat:
zeoN_Rider: E pa pošto nisam normalan onda ništa od miksete :) ;) :)

Kako sam znao da ćete to reći :))) Ja se malo šalio :P tako je običaj kod nas, kao kad sam vidio koliko vrijedi poklon kojeg sam dobio od kuma pa sam ga proglasio ludim i nenormalnim pred svima :D
[ zeoN_Rider @ 05.07.2011. 21:45 ] @
Citat:
Pioneer cdj 200 Ja mislio to neka mini mikseta, dvokanalna, džepno izdanje a vi meni nudite avion.

Zar ti ličim na čoveka koji drži sve i svašta po džepovima.

[ Pioneer cdj 200 @ 05.07.2011. 22:06 ] @
Haha, a ne znam ja :P šalu na stranu, nisam mislio da držite miksete u džepovima nego da je neka mala sa eventualno 2 ulaza, gainom i pokoji eq, a ne ovako nešto dobro da ćete mi htjeti pokloniti. Stvarno ste me pozitivno šokirali :)

Ako ponuda i dalje vrijedi, znate li vi dal je moguće poštom/busom? Rekla mi je čak stara da ima neki tip tu iz Rovinja koji je vozio turiste kombijem iz Srbije u Rovinj i obrnuto, al nezna dal još radi.
[ zeoN_Rider @ 05.07.2011. 22:14 ] @
Citat:
[url=/p2902213]

Ako ponuda i dalje vrijedi, znate li vi dal je moguće poštom/busom? Rekla mi je čak stara da ima neki tip tu iz Rovinja koji je vozio turiste kombijem iz Srbije u Rovinj i obrnuto, al nezna dal još radi.

Ako sam napisao da ti poklanjam onda ti poklanjam. Raspitaj se oko tog tipa sa kombijem. Ovo nije uopše lagana sprava a ti se raspitaj za Soni.
[ Pioneer cdj 200 @ 05.07.2011. 22:36 ] @
Jojj, di se sjetiste za tog Sonya sad, ja i zaboravio :) Prije bi ga bio sebi zadržao, da profi više ne treba radi kućišta, ali sada imam ovog svog sa većom kutijom, u onu nebi stalo sve što ja hoću :D A i isplati se trampiti za ovakvu miksetu, sad vam ga dugujem.

Pitat ću sutra profu nek mi, ako ništa drugo, da broj od toga tipa pa da s njime vidimo.
[ Pioneer cdj 200 @ 06.07.2011. 10:49 ] @
Zeone, kolika je otprilike masa te miksete? Sad sam obišao stranicu pošte Srbije i kalkulatore, cijena poštarine uvelike ovisi o masi, računao sam od 5-10 kg, cijena se kreće oko 30-ak €. To mi nije problem dati ako nema druge opcije.

Što se kombija tiće, stara je rekla da tipa nije vidjela već 5 godina i neda joj se time zezat, još mi se dere tu što mi nije dosta mikseta i pojačala tako da to moram sam riješit a tipa nepoznam.

Što se autobusa tiće, gledam na stranicama grada Beograda (jeste vi iz Beograda? prema profilu jeste) svaki dan ide autobus koji preko Rijeke stiže u Rovinj. Kreće negdje navečer oko 20h uglavnom i stiže u Rovinj u 5 ujutro. Problem je što su presjedanja jer piše BS TOURS + FILS, vjerojatno u Rijeci mjenjaju autobus kojim idu u Rovinj ali ne znam kako to sa paketima ide, dali i pakete mogu premjestit.

Vidjet ću ako ima još kakva opcija, ali autobus bi bio najbolje riješenje. Radije da vama dam tih 30-ak € nego pošti :)
[ zeoN_Rider @ 06.07.2011. 10:59 ] @
Mislim da mikseta nije teža od 10 Kg. Mada je teška.
[ Pioneer cdj 200 @ 06.07.2011. 11:46 ] @
Teoretski nebi trebala biti. Velika je al nema pojačalo unutra. Imam poznaznike u pošti i sad sam ih nazvao i pitao. Rekli su rađe alternativnim pravcem nego poštom jer vjerojatno će stat na carini i mogu opičiti takvu carinu da bude veća nego što sam uređaj vrijedi. Sad šaljem još upit DHL-u koji se bave međunarodnim prijevozom paketa kombijem pa da vidimo koliko bi to moglo doći.

A ako ne, preostaje autobus. Razgovarao sam s prijateljem, on redovito nešto šalje busom, al unutar Hrvatske (pravac Zagreb - Rovinj) i ide bez frke Jednom je iz Bosne u Hrvatsku slao punjač za mobitel xD. Uzmu oko 1€ ako je veličina standardnih kofera ili ako i je kofer, a nedavno su poslali biciklu autobusom (i to onu veliku, za dvometraše) i dali su vozaču oko 6€ (jer je daleko premašila veličinu kofera). Sad ne znam kako ide ako je međunarodno i ako u Rijeci moraju prebacivat. Al u krajnjem slučaju, ovaj vaš prijevoznik bi ostavio u Rijeci i onda zovu vas ili mene da je tamo ostalo. Možete dat moj broj pa neka mene gnjave i ja im kažem da onda to stave u drugi autobus i šalju u Rovinj.

Troškove biste morali vi dati tamo njima u ruku, ali ja vama mogu poslati novac u pismu, preko Western Uniona ili PayPalom (ako imate u kojem slučaju). Moguća je i uplata na račun, samo ne znam kako to ide ako su dvije različite zemlje.

Vidjet ćemo što DHL kaže, ali ako ne, ostaje autobus a za to biste trebali otići na kolodvor i pitati pa ako može dobro. Ali ja to od vas nemogu tražiti. Tako da ovisi o vama :)
[ Pioneer cdj 200 @ 07.07.2011. 11:14 ] @
Evo video onoga što sam pitao oko mjerenja, vidi se da voltmetar pokazuje samo 2V a svira onako, malo glasnije.

http://www.youtube.com/watch?v=IEbs7BfAfkQ
[ ackopk @ 07.07.2011. 11:52 ] @
Merenje na izlazu sa AC voltmetrom nije bas najtacnije.

Problem je sledeci.

Vecina instrumenata je namenjena za merenje gradske mreze a ona je 50-60Hz. Tako da kada ti meris muziku ona se krece od 20Hz do 20kHz i instrument brljavi!!!

Imao sam problem pre par dana kad sam hteo da "izbazdarim" miksetu sa pojacalom. Problem je bio da je mikseta zbog moje ne paznje previse izoblicavala signal od 50hz i tako sam da uz veoma veliku glasnocu imao svega par V na izlazu pojacala. Kasnije sam uvideo sta je i kako je. Sada sve radi kako treba.

Merenje snage na tom principu koji sam objasnjavao vise puta se odnosi samo na 50Hz. Skuplji i kvalitetniji instrumenti verovatno rade dosta bolje.

Pozdrav!

Ackopk.

[ Pioneer cdj 200 @ 07.07.2011. 11:54 ] @
Pa probao sam pustit 50Hz na istoj glasnoci, isti vrag je. Ne vjerujem da pojačalo zabrijava na 50Hz? Možda autoradio ili mikseta?
[ ackopk @ 07.07.2011. 12:50 ] @
Ajd ovako.

Pokusaj izbaciti sve ispred pojacala.

Znaci signal direktno u pojacalo pa onda poslusaj u premeri.

Kao sto rekoh imao sam i ja problema. Ako malo bolje oslusnes zvuk videces da u stvari signal dodje kao da si pustio pulsirajuci a ne sinusni.
50hz treba da se cuje tupo i duboko. Ako cujes neka tandrkanja, ili nekakve piskave zvukove, itd... (ne znam kako da ti opisem) znaj da je distorizija prisutna i signal vise nije bas sinusni a to opet naravno utice na rad instrumenta. Upravo tako ja i vidim kada je pojacalo dostiglo svoj maximum.
Signal od 50hz tada dodje kao da je zvucnik ili pojacalo probilo. Kao da je membrana iscepana.

Pozdrav!

Ackopk.

[ Pioneer cdj 200 @ 07.07.2011. 21:25 ] @
Sad je nešto tu čudno. Oćito mi sa malom snagom zvučnici pravo gruvaju. Danas sam rastavio jednu televiziju i izvadio dva zvučnika 10cm od Phillipsa. Nisam ih mjerio al pretpostavljam da su 4 oma. Lijepo izgledaju pa sam ih kačio na pojačalo. Free air su, samo što sam ih stavio u ladicu da malo pojača zvuk. Znaći bez kutije su. Izdrže i više od one glasnoće sa videa. Do 4V idu lijepo, a nadalje počnu izobličenja zvučnika. I vumetar skače preko pola. Ako stvarno imaju 4 oma, 4 na kvadrat je 16, podjeljeno na 4 = 4W. I to bi bilo realno za TV zvučnik od 10cm poput ovoga (mali magnet, tanka membrana).

Ali boga mi, ovi zvučnici dobro gruvaju za 10 cm i lijepo se čuju za TV zvučnik. Napravit ću neku malu kutiju pa portable sistem napravit. Imam i sa istog TV-a neki TDA sa 2 x 8W na 4 oma i DC volume controlom, to ubacim u kutiju i voila.
[ Pioneer cdj 200 @ 29.07.2011. 14:16 ] @
Netko je postavio shemu ovog mog čuda:

http://tvr.vejas.lt/uploads/Amplifiers/Dynacord/AX-903.jpg

Sad me zanima vaše mišljenje o ovom konceptu, odnosno valja li šta? Ja sam i više nego zadovoljan zvukom al me zanima mišljenje stručnjaka poput 10XB, zeoN_Ridera i ostale ekipe na forumu :)

Ona donja shema što radi na +-65V je van, taj je crknuo, a unutra su dva onakva izlazna stepena sa gornje sheme na +-40V sa BD318 i BD317 na hladnjaku. Predizlazni stepen sam također eliminirao jer je u njemu aktivna skretnica, znaći samo dva ova izlazna stepena koristim kao stereo pojačalo, bez predizlaznog stepena. I vumetar mi je jedan u uporabi :)

Osim mišljenja, da li se nešto tu mjenjati/poboljšati, nanovo ga podešavat (vjerojatno je sprčkan godinama, ima tamo tih trimera) ili ostavit ovako kako je jer mogu samo zeznut ako diram?
[ Pioneer cdj 200 @ 29.07.2011. 15:12 ] @
Pardon: taj isti link sam i na početku stavio al site nije radio. Sad radi.

I da, dali su ovi izlazni OK ili bi ih bilo dobro mjenjat za neke bolje? Idu do 100V, 16A. Piše ovako:

Citat:
designed for high quality amplifiers operating up to 100W into 4 ohm load with BD315, BD 316 and into 8 ohm with BD317, BD318.

Djeluju dobro :) Samo, na tom pojačalu piše 100W na 4 oma, a ima 317 i 318 a tu gore piše da oni 100W daju na 8 ohma. Bit će da ga napajanje limituje.
[ Pioneer cdj 200 @ 14.08.2011. 10:57 ] @
Bump!

Oće tko odgovoriti ?