Mislim da mogu pomoci ako sam razumio zadatak.
Pogledao sam tabelu. Postoji vise nacina. Mislim da je ovaj najjednostavniji.
Pokusao sam analizirati postavljeni zadatak na
http://www.elitesecurity.org/t426038-0
1. Kako vidim, imas slobodnu kolonu M, u celiji M4 ces upisati "=RAND()" i fino kopiras formulu do M23
tako da u svakoj celiji stoji "=RAND()" u uredovima u pravcu ucenika.
2. U rasponu od M4 do M23 generirat ce se neke vrijednosti izmedju 0-1, tj, kod nekih verzija mogu biti vrijednosti 0,25 ili 0,87 ili samo 0 ili 1 sto ovisi kako su formatirane celije, to neka te ne buni, tako treba.
3. Sa bijelim plusicem oznacis, selektujes pravougaono podrucje tabele od B4 do M23 (ukljucujuci i kolonu M)
4. Ides na opciju Data=>Sort gdje se javlja dijaloski okvir Sort
5. U lijevom dijelu ispod opcije Column imas Sort by, kliknes na padajuci meni i izaberes kolonu M (ili ako se nekako drugacije zove sad, jer moze biti slucajno preimenovana).
6. Opciju Sort ne diras, dok u opciji Order izaberes Smallest to Lagest (inace je odmah ponudi).
7. i potvvrdis OK, naravno.
8. Nakon cega ti se generira spisak, nasumice.
9. Ako zelis ponovo da testiras generiranje, ponovis korake 4, 5, 6 i 7.
10 Da bi dobio tabelu, od pet nasumicno odabranih ucenika i predmeta, sada selektujes od B3 do J8
11. Pokrenes izradu, grafikona Insert=> Chart
12. Ostalo valjda znas, mada zadatak nije prezicno definisan, po meni bi trebalo izabrati opciju da grafikon bude sheet odnosno da se zove Chart ili kako vec svejedno.
13. Ako zelis da se taj grafikon generise, ponovo ponovis korake 3, 4, 5, 6 i 7
14. i ponovo, i ponovo
Nadam se da sam pomogao, i da je to ono sto ste otprilike trazili, bilo bi mi drago da znam ako jeste.
POZZ.