[ owim @ 20.04.2011. 09:10 ] @
Pre dve nedelje poštar mi doneo beli koverat iz suda, izvršno rešenje suda o naplati duga za račun za april 2009. u iznosu oko 3.000 din. Ne samo da je račun izmiren i da imam dokaz, već mi šalju posle perioda zastarevanja duga i prete "popisom i konfikovanjem lične imovine".

Za one koji pamte, 2009-e je MTS pravio svoj "informacioni sistem" i mnogi servisi nisu radili, stizali su pogrešni računi, korisnici se nisu isključivali a reklamacije se rešavale mesecima, pa i godinama.

Odem na MojRačun, pogledam, i zaista za april 2009. piše "sudsko izvršenje". Odem u poslovnicu, njima aplikacija baguje, pa čovek nema šifru da pristupi tom delu s kontima, pa čega supervizora, rocket science. Šta smo zaključili: da sam u aprilu 2009. imao avans od 7.000 din i da nisam imao obavezu plaćanja računa.

-- Šta sada, pitam?
-- Ništa, napisaćemo reklamaciju da je račun izmiren i bićete obavešteni, a zanemarite dopis suda.
-- A moje vreme, živci, čekanje? Zašto nisam obavešten o dugovanju pre nego što ste me tužili? Znate li koliko dugo sam vaš korisnik i koliko usluga koristim? 4 fiksna, 4 postpejd mobilna... Neki bonus za pretrpljeni bol? (polušaljivo kažem)
-- Mmm, kolege su trebale da vas kontaktiraju, dešava se. Budite srećni što ne morate ništa da platite, a vidim da ovde koristite i neke promocije pa ne plaćate ni pune iznose, pobedonosno mi ispod oka saopšti em-te-es-ovac. Ne, nisam dobio izvinjenje.

Za vašu info, MTS je predlog sudu za izvršenje poslao 1. juna 2010 (više od god dana od spornog potraživanja), o čemu me MTS nije obavestio ni probao da me kontaktira, a sud je pozitivnu odluku o izvršenju doneo tek 1. marta 2011, 9 meseci kasnije. Devet meseci za jedan pečat koji su lupili.
[ neca @ 20.04.2011. 09:43 ] @
ja sam takodje pisao o tome pre nekog vremena....imao sam slicnu sitauciju.
http://www.elitesecurity.org/t...Telekom-greska-meni-traze-pare
[ espresso @ 20.04.2011. 13:24 ] @
Ja bih posle ovakvog tretmana iz revolta prešao u Vip

Tebi će sada po ko zna koji put da rešavaju reklamaciju za koje znamo koliko se dugo "rešavaju". A šta će biti u međuvremenu, koji ti je rok za sud?
[ poligonX. @ 20.04.2011. 13:39 ] @
gde god da odes moze da te snadje isto...
[ owim @ 20.04.2011. 14:24 ] @
Citat:
Ja bih posle ovakvog tretmana iz revolta prešao u Vip

Sad ću da napujdam zvezdaša88 na tebe! ;)
Citat:
Tebi će sada po ko zna koji put da rešavaju reklamaciju za koje znamo koliko se dugo "rešavaju". A šta će biti u međuvremenu, koji ti je rok za sud?

8 dana od dana prijema rešenja. Rekli su mi u poslovnici da zanemarim taj dopis jer je sve u redu (napisao sam). A ja im odan i skroman i sve, a oni mene tako. Neka, neka. Kod Vip lažljivaca ne idem, a Telenor... tja. Tamo nemam prijatelje. Reklamaciju neka mi reše do smaka sveta, decembra 2012. i biće sve ok! ;)
[ espresso @ 20.04.2011. 15:23 ] @
Znajući koliko su koordinisane njihove službe, kako možeš da se pouzdaš u ono što ti je rekao neko iz poslovnice. Mene su svojevremeno uveravali iz kol centra da će sve biti ok pa mi stigla opomena pred tužbu od njihove pravne službe.
[ owim @ 20.04.2011. 21:51 ] @
Citat:
Ne treba da zanemariš nego da odmah uložiš prigovor na odluku suda i priložiš dokaz da je račun plaćen. Sud će usvojiti prigovor, a nekoordinisani Telekom platiti sudske troškove i kraj priče.

Da li si siguran da to moram da uradim? Nije mi do cimanja. MTS 789 agent mi je rekao da ne moram i u poslovnici rekli da ne moram. Znam, svašta oni govore...
[ plague @ 20.04.2011. 22:32 ] @
MTS i sud su (vidi cuda) nezavisne "institucije", tako da MTS nikako ne moze da promeni odluku suda, osim ako oni sami ne uloze zalbu i time prebace sve sudske troskove sa tebe na sebe, sto poprilicno cudno zvuci. Ne bi me cudilo da ti ne traze nikada taj novac, a da ti budes morao da platis (samo) troskove sudjenja. Ni kriv ni duzan.

[ owim @ 21.04.2011. 00:59 ] @
MTS je platio sudsku taksu od 1.900 din. Piše. Rok za žalbu je 3 dana od uručenja, a to je prošlo.

Slična situacija bila je s ćateovim Infostanom. Decembra 2009. zaboravio je da plati račun. Svakog februara Infostan šalje tužbe za prethodnu godinu i u februaru 2010. sud pošalje predlog za izvršenje za račun za dec 2009. + 4.500 din sudske takse. Moj ćale provali u martu 2010. da je zaboravio na dec 2009. i plati ga. U junu 2010. sud dostavlja odluku o izvršenju naplate za dec 2009 + taksa (u međuvremenu plaćeno). Isto piše "u roku od 8 dana, u suprotnom popis i plenidba imovine". Ćale napiše prigovor sudu posle mesec dana (posle roka) i to stoji, nema odgovora do sada. Njega Infostan i dalje duži za sudske troškove (piše na svakom računu), na koje ne obračunava kamatu. Pretpostavljam da je Infostan toliko već platio sudu i sad to potražuje i to je legitimno.

Ja na MTS kontu nemam nikakvo zaduženje. Kažu da su sve stavke zatvorene.
[ owim @ 21.04.2011. 02:11 ] @
Bilo kako bilo, bio sam u MTS-u i tražio da mi pismeno daju da nemam (ili imam) dugovanja. Ne može!
Tražim onda da mi pismeno daju tabelu računa (zaduženja) i moje uplate (tzv. "kartica kupca"), da se vidi da su računi zatvoreni (ili nisu), s pečatom i potpisom. Ne može!
Ne može jer "nije procedura, možete da napišete žalbu, možete mene da pitate i ja ću vam sve reći, žalbu možete da pošaljete na faks...".

Nemam vremena ni snage da se drndam po sudu, pišem žalbe.

Usput, u januaru 2011. stigao mi je dopis od Poreske uprave Savski venac da imam neizmiren dug iz 2001 (mesečna akontacija za agenciju), koji sa kamatom za 10 godina iznosi preko milion dinara! Sve sa nalogom za izvršenje i uplatu u roku od 8 dana ili plenidba. Odem u RUJP i napišem izjavu da nisam u obavezi da čuvam dokaze o plaćanju od pre 10 godina i ako sam mogao da zatvorim agenciju, morao sam da imam regulisane sve obaveze, jer imam uverenje o zatvaranju. Službenik kaže "ma to je sigurno neka greška, ne brinite se vi, dajte tu izjavu". Tražim potvrdu da nemam dugovanja -- e, sad ne može.

Inače, potvrda da nema poreskih dugovanja bila je nekad potrebna prilikom izdavanja vize.

Već 6 godina sve plaćam online bankingom i nemam nikakve potvrde ni za šta, a Intezina istorija računa je ide duže od jedne godine.
[ djtr @ 21.04.2011. 14:09 ] @
Kad neki naivni posmatrac poput mene, slucajni prolaznik kazi ga, baci pogled na tvoj profil moze sa pravom da se pita: s kim ti zapravo imas problem??? Mozda mozes da pomognes sam sebi sudeci po zanimanju.
[ owim @ 21.04.2011. 20:50 ] @
^ Volim vas "naivne".
[ samo_da_pitam @ 22.04.2011. 10:20 ] @
Citat:
owim: napisaćemo reklamaciju da je račun izmiren i bićete obavešteni, a zanemarite dopis suda.

Reče Mt:s Agent!
Epic!

Back-office, baza, agenti, protokoli... Rocket science in deed!

Citat:
owim: Da li si siguran da to moram da uradim? Nije mi do cimanja. MTS 789 agent mi je rekao da ne moram i u poslovnici rekli da ne moram. Znam, svašta oni govore...

Hint: Pa otprilike je ista količina cimanja kao i za reklamacije mt:s, samo se promeni zaglavlje kome se šalje.
Owim, mazohista in deed. A likom i delom se ne bavi niko, već sam Owim. Teško je a ne primetiti golgotu kroz koju prolaziš iz nedelje u nedelju, tako da...

Citat:
owim: A ja im odan i skroman i sve, a oni mene tako. Neka, neka. Kod Vip lažljivaca ne idem, a Telenor... tja. Tamo nemam prijatelje. Reklamaciju neka mi reše do smaka sveta, decembra 2012. i biće sve ok! ;)


Hint: Paketi sa saobraćajem "u okviru" mreže i "van mreže" su odavno potisnuti u drugi plan tako da se lepo može odabrati neki koji se odnosi na saobraćaj "prema svima", ali i ti naivni mogu da ukapiraju da nije to u pitanju, zar ne?
[ m257 @ 22.04.2011. 12:38 ] @
Citat:
već mi šalju posle perioda zastarevanja duga i prete "popisom i konfikovanjem lične imovine".


Samo kratko u vezi zastarevanja, ovo će biti možda blagi OT ali zamislimo hipotetički da zaista nisi platio taj račun i da te MTS nekim čudom nije isključio. Zastarevanje jeste godinu dana od datuma knjiženja duga (ukoliko te onaj kome duguješ ne tuži pre isteka zastarevanja, onda se produžava na 10 godina) ali na zastarevanje možeš da se pozoveš jedino na sudu! Drugim rečima MTS te tuži, sud te pozove na ročište i ti tek tamo sudiji možeš da daš primedbu da je dug zastareo. U slučaju da se ne pojaviš na sudu iako si uredno pozvan ili da se pojaviš a da ne daš primedbu o zastarelosti sud može da donese presudu u korist onoga ko te je tužio i jednostavno da izgubiš spor. Dakle sudovi ne proveravaju po službenoj dužnosti da li je nešto zastarelo ili ne već tužena strana mora sama da se pozove na to!

E sad, potpuno je druga priča što je sud doneo presudu a da ti nisi ni čak ni dobio tužbu... već odmah izvršno rešenje o naplati (da li ti je ostavljena mogućnost žalbe?)! No to je već širok problem u domaćem pravosuđu, što prevazilazi okvire ove teme...
[ owim @ 22.04.2011. 16:47 ] @
Citat:
Dakle sudovi ne proveravaju po službenoj dužnosti da li je nešto zastarelo ili ne već tužena strana mora sama da se pozove na to!

Tako je! O tome je pisala Vesna Rakić Vodinelić na Peščanik sajtu kad je objašnjavala kako odgovoriti na tužbe koje je uputio Infostan (za poslednjih 10 god) i RTS.
Citat:
E sad, potpuno je druga priča što je sud doneo presudu a da ti nisi ni čak ni dobio tužbu... već odmah izvršno rešenje o naplati (da li ti je ostavljena mogućnost žalbe?)!

MTS je sudu poslao "Predlog za dozvolu izvršenja" uz kopiju mog "neplaćenog" računa, a sud na na taj papir priheftao papirić s pečatom na kom piše "Rešenje o izvršenju", taksa, datum, rok za žalbu 3 dana -- i to je to.
[ m257 @ 22.04.2011. 22:53 ] @
Citat:
owim: MTS je sudu poslao "Predlog za dozvolu izvršenja" uz kopiju mog "neplaćenog" računa, a sud na na taj papir priheftao papirić s pečatom na kom piše "Rešenje o izvršenju", taksa, datum, rok za žalbu 3 dana -- i to je to.


Aha, ja sam te drugačije razumeo. U suštini to ne menja mnogo, onda samo o žalbenom roku od ta 3 dana podneseš sudu pismeni podnesak da se pozivaš na zastaru duga i to je to (ako je pomenuti Predlog podnet posle isteka perioda od godinu dana od knjiženja duga, morao bi da piše datum kada ga je MTS podneo, u tvom slučaju to je april 2010). Sud tu žalbu onda jednostavno mora da uvaži i da donese rešenje u tvoju korist. Manje-više slična stvar. Naravno, govorimo hipotetički, pošto je ovde druga stvar u pitanju (dug zapravo ne postoji) ali ko zna, možda nekom drugom zatreba. :) Npr. ljudi na taj način najlaše osporavaju kazne koje im pišu kontrolori GSP-a! ;)

BTW; bilo koja ozbiljna kompanija bi te zbog tako grube njihove greške za izvinjenje nagradila besplatnim minutima ili nečim drugim, a o obaveznom izvinjenju osoblja da i ne govorim! Greške se uvek dešavaju, to je prosto normalno, no postoji i nešto što se zove izvinjenje a tako bezobrazan stav u fazonu "ko te j kad si koristio promocije" a od izvinjenja nema ni "i" je nedopustiv!
[ owim @ 23.04.2011. 21:05 ] @
Citat:
onda samo o žalbenom roku od ta 3 dana podneseš sudu pismeni podnesak da se pozivaš na zastaru duga i to je to

Na žalost, rok od 3 dana je istekao.
Citat:
Sud tu žalbu onda jednostavno mora da uvaži i da donese rešenje u tvoju korist.

Kako ovo ide "dalje", pravno? Da li MTS, koji ima izvršnu tužbu, treba sud da obavesti o ishodu (pozitivan/negativan)? Ako je negativan (ne platim), ko dolazi da popiše imovinu? (Ako ne platim u roku od 8 dana, MTS obaveštava sud? Sud daje nalog?) Pošto su u MTS-u rekli da zanemarim tu tužbu, da ti je to pravno finale?
[ Kempi @ 14.06.2011. 20:45 ] @
Sta raditi u ovoj situaciji?

Zenin brat je dobio tuzbu od telekoma za neplacene racune iz 2009 godine u vrednosti og 57000 dinara.Dobio je plavi koverat iz suda u Zrenjaninu sa resenjem o izvrsenju na svoju kucnu adresu u Jagodini, a u resenju je navedena adresa u Zrenjaninu.U koverti su i neplaceni racuni koji glase na njegovo ime,sa adresom u Zrenjaninu i sa njegovim maticnim brojem. E sad,poenta je u sledecem:

On nikada nije ziveo u Zrenjaninu (nije ni prosao kroz Zrenjanin), u licnoj karti je adresa u Jagodini,nikada nije imao ugovor sa telekomom niti post paid broj.Ocigledno je da je neko pogresno upisao maticni broj prilikom zakljucivanja ugovora,a iz telekoma se uhvatili za to i sta sad raditi?????

Resenje je datirano iz jula 2010. a on ga je dobio danas.Sta sad da radi?Kome se zaliti,koga juriti za takvo nesto???
[ calexx @ 14.06.2011. 22:23 ] @
Matični broj se relativno lako nalazi, ime i prezime, osim ako se ne zove baš čudno, se lako poklope ali u svakom slučaju prilikom sklapanja ugovora Telekom kopira ličnu kartu. Neka potraži da vidi ugovor jer ne može sada bilo ko da sklopi ugovor i navede moj JMBG a da posle ja plaćam.
Da nije tada gubio ličnu kartu ili su mu je krali pa da onda i njena kopija ipak bude u ugovoru?
[ Kempi @ 14.06.2011. 22:42 ] @
Nije gubio LK,ali posto je stiglo resenje o prinudnoj naplati iz suda u Zrenjaninu (sa datumom od juna 2010 god a po datumu na pecatu poslato juce?????) mora da pise zalbu tom sudu pa da to predje u parnicu i ko zna sta jos...tako mi rece pre pola sata jedna poznanica koja radi u sudu.Ko zna koliko ce to trajati i sta ce biti na kraju,jer telekom sigurno nece priznati gresku tek tako i povuci tuzbu nego ce morati da se vuce sa njima po sudovima i dokazuje da su pogresili. Sutra ce ici do telekoma ovde u Jagodini da trazi da vidi ugovor a onda i da posalje zalbu sudu u Zrenjaninu kroz koji nikada nije ni prosao a kamoli ziveo u njemu.Inace,u imeniku telekoma,bele strane,na toj adresi u Zrenjaninu fiksni telefon se vodi na osobu koja nema ni priblizno slicno ime i prezime kao on.
[ zvezdasbg @ 15.06.2011. 09:54 ] @
O boze ludaka....salju ti presudu za dug, a za sve to vreme "duga" ti nisi bio iskljucen?! Cek znaci ne platis, oni te godinu dana kuliraju i ti naravno normalno pricas pa ti tek posle ispostave racun za tamo neki mesec od pre Hrista....jebt Telekom je cudo. A ovo za pogresan maticni mi je jos veci hit....
[ owim @ 16.06.2011. 17:53 ] @
Citat:
zvezdasbg: O boze ludaka....salju ti presudu za dug, a za sve to vreme "duga" ti nisi bio iskljucen?! Cek znaci ne platis, oni te godinu dana kuliraju i ti naravno normalno pricas pa ti tek posle ispostave racun za tamo neki mesec od pre Hrista....jebt Telekom je cudo. A ovo za pogresan maticni mi je jos veci hit....

Čekaj, to je 2009. godina, tada MTS nije radio isključenja jer su zeznuli svoj billing! Niko nije bio isključen. Ja sam započeo ovu temu, jer me je MTS ove godine tužio zbog (nepostojećeg) duga iz 2009-e.
Citat:
Zenin brat je dobio tuzbu od telekoma za neplacene racune iz 2009 godine u vrednosti og 57000 dinara. Resenje je datirano iz jula 2010.

Boldovano je problem. Da bi osporio račun zbog zastarelosti, potrebne su dve stvari:
1) da nije prošlo više od godinu dana od datuma dospeća spornog računa do podnošenja zahteva za tužbu (ne i rešenja, uručenja);
2) da se pozoveš na zastarelost.

Očigledno to ne možeš. Mislim da je "deal breaker" da se direktno obratiš MTS-u. Za početak da proveriš u poslovnici, ali će biti potreban i dopis MTS-u, jer je žalbeni rok na odluku suda od 3 dana očigledno istekao i propuštena je pravna mogućnost. Nečinjenjem žalbe priznaješ postojanje duga.
[ Kempi @ 17.06.2011. 09:16 ] @
Zalba je poslata odmah sutradan po prijemu tako da nije prosao rok,ali je poenta u tome da on nikada nije imao mts broj niti je potpisao bilo kakav ugovor sa mts-om.Bio je u telekomu i izgleda da je tu neka teska prevara jer su nasli i jos neki mnogo veci dug iz 2010 sa sasvim drugom adresom (isto u Zrenjaninu kroz koji nije ni prosao a kamoli ziveo tamo i imao prijavljen boravak/prebivaliste),uz te ugovore nema kopija lk,nema maticnog broja u ugovoru ????,u racunima ima mb.....nema potpisa na ugovorima,nezna se ko je napravio ugovor....tako da ce podneti krivicnu prijavu protiv telekoma za zloupotrebu maticnog broja,kradju identiteta,uznemiravanje,(a pre 2 meseca je imao infarkt,jos se nije oporavio od toga a sad ovo) i sve sto moze jos pravno da napakuje-dobar advokat po sistemu pola meni pola tebi pa koliko god da traje....a trajace
[ bttp @ 19.06.2011. 00:12 ] @
Ovo je strašno - NIKAD VIŠE MTS. U ponedeljak idem da raskinem poslednji postpejd ugovor koji imam s njima, i koji mi uopšte nije trebao - telefon mi stoji u fioci, nego su me tamo nagovarali - ajde evo biraj telefon, daćemo ti avans, blabla, samo da ostanem korisnik.

Sad kad vidim da te peripetije zbog kojih sam i promenio operatera, ne samo da i dalje traju, nego su još i gore - tuže ljude za dugovanja po ugovorima koje nikada nisu zasnovali!?! Zbogom MTS i daleko ti lepa kuća.
[ ironman @ 19.06.2011. 09:28 ] @
Naravno, i ja bezim od njih koliko mogu. Da imam mogucnost za SBB, presao bih na kablovski net, ovako sam na ADSL-u, ali sam promenio provajdera-Beotel, uskoro cu nadam se promeniti i provajderaza mobilni, a jedva cekam da Telenor napokon udje u fiksnu telefoniju, i onda buy buy lopovi!
[ calexx @ 19.06.2011. 12:02 ] @
Samo vi bežite pa će meni da ostane 4/512 za 1060 sa manje opterećenim linkom. ;) A nekome i 1536/256 za 760 dinara. Trenutno je klackalica, Telekom polako ubija ostale i ima dobru ponudu, SBB više nije ispred i moraće što pre da odgovori. Nadam se da će tako da bude.
[ ironman @ 19.06.2011. 17:36 ] @
Kod Lelekoma vazi, ko ne plati na mostu, platice na cupriji!
[ MagicMaster @ 29.06.2011. 14:41 ] @
"
Citat:
uz te ugovore nema kopija lk,nema maticnog broja u ugovoru ????,u racunima ima mb.....nema potpisa na ugovorima,nezna se ko je napravio ugovor....tako da ce podneti krivicnu prijavu protiv telekoma


O, ljudi, šta sve neće sebi da dozvole ... to je neki šaban nekom poklonio karticu, a njihove unutraššnje kontrole zna se kakve su ....
[ Laki024 @ 25.03.2014. 09:43 ] @
Da li zna neko koliki je rok za zastarevanje dugovanja prema operaterima?

Mislim da je pre bilo da se nakon 2 godine zastarevaju dugovanja.
[ KrkaCiC @ 25.03.2014. 10:23 ] @
Da 2 godine je period,ali pod uslovom da za te 2 godine nisi dobio poziv iz suda i slicno.
[ espresso @ 25.03.2014. 10:52 ] @
Citat:
Laki024:
Da li zna neko koliki je rok za zastarevanje dugovanja prema operaterima?

Mislim da je pre bilo da se nakon 2 godine zastarevaju dugovanja.

Ako je prošlo godinu dana od potraživanja a oni te tuže, onda se što pre iznosi prigovor sudiji i bivaš oslobođen potraživanja.
[ Laki024 @ 25.03.2014. 12:27 ] @
U Srbiji je sve naopako pa i ovo.

Mozda je i pametnije ne placati racune nego ostavljati pare za iste sa strane, pa ako tuze platiti, ako zakasne sa tuzbom, prigovoriti sudiji i za te pare otici ako ne na latovanje makar na jedan produzeni vikend u prirodi.
[ synn @ 27.03.2014. 09:45 ] @
Citat:
owim:
Citat:
Ne treba da zanemariš nego da odmah uložiš prigovor na odluku suda i priložiš dokaz da je račun plaćen. Sud će usvojiti prigovor, a nekoordinisani Telekom platiti sudske troškove i kraj priče.

Da li si siguran da to moram da uradim? Nije mi do cimanja. MTS 789 agent mi je rekao da ne moram i u poslovnici rekli da ne moram. Znam, svašta oni govore...MORAS to da uradis! Cak imas i rok. Ako to ne uradis, znaci da si saglasan sa odlukom suda!

Mislim da rok vazi 3 dana od saznanja, a ne od dana prijema obavestenja... Kazes da si bio na putu i kad si dosao kuci nasao si dopis koji je neko od ukucana primio ali nije otvarao. Potkrepis to nekim dokazom tj navedes svedoke i to navedes u zalbi.
[ calexx @ 27.03.2014. 09:58 ] @
Misliš da nema veze što se ovo dešavalo pre 3 godine a ne pre 3 dana? Prihvatiće žalbu? ;)