[ srelex @ 24.04.2011. 10:01 ] @
Imam problem sa radom SBB-ovog WebSTAR EPC2100 modema.

Imam 2 racunara,kada jedan spojim LAN kablom internet mi na tom racunaru radi,a kada ga spojim na drugi racunar modem taj racunar ne pusta na internet iako ponekad(nekad prikaze nekada ne) sa tog racunara mogu da pristupim stranici modema.

Kada pokusam preko usb-a ni na jednom racunaru se ne moze ici na internet a moze se pristupiti stranici modema.

na oba racunara je instaliran isti WIN 7 32bit,firewall nije ukljucen i imam drivere za USB za SBB-ov modem.

Sta moze biti problem zasto mi ne radi USB ni na jednom racunaru ni ethernet na drugom?
[ Miroslav Cvejić @ 24.04.2011. 10:02 ] @
2 rešenja:

1) Nabavi ruter
2) Kad prebacuješ ethernet kabl između računara, ugasi pa upali modem
[ srelex @ 24.04.2011. 10:21 ] @
Sada mi je potrebno privremeno resenje dok ne nabavim ruter.

Upalim i ugasim ja njega ali i dalje ne uspeva.

probao sam da li radi lan na drugom racunaru i radi za sve sem za sbb-ov modem sto mi nema nikakve logike...

[ calexx @ 24.04.2011. 10:31 ] @
Kako ga ugasiš? Ako ima dugme na njemu (valjda ga noviji imaju) onda to nije rešenje. Poveži modem na drugi komp pa isključi struju iz modema na trenutak, onda uključi i sačekaj minut-dva dok se opravi. Ako i dalje ne radi, onda da nastavimo potragu.
[ srelex @ 24.04.2011. 10:48 ] @
nema na njemu dugme.
To sam i radio,izvucem iz struje,sacekam malo,vratim napajanje,ali i dalje nista...
[ yolja624 @ 24.04.2011. 10:52 ] @
ugasi na bar 5 minuta.
I na tom drugom racunaru provjeri dal je podeseno da IP dobija automatski.

I sve to ima i te kako logike samo je ti ne vidis :)
[ calexx @ 24.04.2011. 11:05 ] @
Ne bi trebalo da isključuje duže, dovoljno je da se modem samo pali sa uključenim novim uređajem (nadam se da si tim redosledom radio, prvo sve povežeš a onda isključiš modem na kratko) i onda će od servera da povuče novu IP adresu za novi uređaj.

Kada to odradiš, pristupi modemu i proveri da li je promenio IP adresu (Status pa poslednje). Proveri i da li je MAC adresa na istom mestu promenjena.
[ srelex @ 24.04.2011. 11:13 ] @
Ugasio na 5 min i dalje nista.
IP mi dobija automatski.

Zato mi nema logike jer je sve isto podeseno na oba racunara,drajvere za lan sam instalirao najnovije i mreza izmedju dva racunara radi...

USB pretpostavljam da ne radi na WIN 7 jer je stari modem i takodje mi nije ni na visti radio ...

mrezna kartica na drugom racunaru koji nece na internet je nVidia nforce 10/100/1000 ako nesto pomaze...
[ yolja624 @ 24.04.2011. 11:33 ] @
@srelex
mani se usb konekcije i koristi samo ethernet.
Ako na tom problematicnom racunaru dobijes IP iz opsega 192.168.100.x onda uradi release / renew konekcije (ponekad je potrebno i vise puta) i tad ce (bar bi trebalo) da povuce odgovarajuce parametre mreze (ip, DNS, GW...).

@calexx
Ne znamo koliko je podesen lease time kod tog provajdera, kad sam rekao 5 minuta da bude ugasen modem, toliko je bilo ponekad potrebno kod provajdera gdje sam ja.
[ srelex @ 24.04.2011. 11:53 ] @
Citat:
calexx: Ne bi trebalo da isključuje duže, dovoljno je da se modem samo pali sa uključenim novim uređajem (nadam se da si tim redosledom radio, prvo sve povežeš a onda isključiš modem na kratko) i onda će od servera da povuče novu IP adresu za novi uređaj.

Kada to odradiš, pristupi modemu i proveri da li je promenio IP adresu (Status pa poslednje). Proveri i da li je MAC adresa na istom mestu promenjena.

da tim redosledom sam i radio.
Samo sad je problem sto uopste ne dodeli ip adresu kompu,ne mogu da pristupim modemu niti mogu da koristim ipconfig/release ni renew jer se nista ne desava kad ih pozovem.

[ calexx @ 24.04.2011. 13:56 ] @
Onda idemo redom. Na oba kompa je mreža podešena isto tj na automatsku dodelu adresa. Poveži onaj koji radi i pogledaj koja je Mac adresa na modemu (pod Status) i koja je IP adresa. Onda prebaci kabl u drugi komp, otkači modem iz struje, sačekaj par minuta pa pogledaj šta piše za Mac i IP adresu na Statusu modema.

Nema potrebe da stoji duže, ovde se ne menja adresa nego modem potraži drugu. Ako recimo imam jednu (javnu) IP adresu kada je zakačen komp pa prebacim na drugi, onda dobije drugu adresu ali kada vratim prvi, vrati se i ona adresa od ranije.
[ srelex @ 24.04.2011. 16:32 ] @
na drugom kompu ni ne mogu da pristupim stranici modema da pogledam ip adresu a sada sam nesto gadno zabrljao posto vise nemam interneta ni na prvom kompu. lampica na modemu sa naznakom cable uopste ne svetli. to se dogodilo kada sam stisnuo dugmence za reset modema. sta sad ciniti?
[ yolja624 @ 24.04.2011. 18:03 ] @
e sad nista, ubio si ga ko zeca... javi se tehnickoj podrsci svog ISP.
[ calexx @ 24.04.2011. 18:19 ] @
Odradi hard reset tj pritisni to dugme i drži ga bar pola minuta. Onda pusti i sačekaj malo da se opravi. A možda se poklopio neki prekid pa se kasnije opravi.

Verovatno ne možeš da pristupiš pošto se modem šlogirao od maltertiranja ;) pa će to da proradi kad (i ako) on proradi.
[ srelex @ 24.04.2011. 18:23 ] @
Oziveo zec... Izgleda da je bilo do provajdera...

Citat:
calexx: Onda idemo redom. Na oba kompa je mreža podešena isto tj na automatsku dodelu adresa. Poveži onaj koji radi i pogledaj koja je Mac adresa na modemu (pod Status) i koja je IP adresa. Onda prebaci kabl u drugi komp, otkači modem iz struje, sačekaj par minuta pa pogledaj šta piše za Mac i IP adresu na Statusu modema.

Nema potrebe da stoji duže, ovde se ne menja adresa nego modem potraži drugu. Ako recimo imam jednu (javnu) IP adresu kada je zakačen komp pa prebacim na drugi, onda dobije drugu adresu ali kada vratim prvi, vrati se i ona adresa od ranije.

kad prebacim na drugi komp ne mogu uopste da pristupim stranici modema(192.168.100.1)
kad probam ipconfig/release i ipconfig/renew samo stoji,ne ispisuje nista u command promptu pa moram da ga prekinem sa ctrl+c

na tom racunaru je bio xp pre sedmice i takodje nije hteo da ide na internet ali je 100% bilo ukljuceno da automatski prima ip isto ko i sada sto je namesteno,tako da jel moguce da se modem veze za MAC kompa gde je do sada radio internet?
[ calexx @ 24.04.2011. 19:13 ] @
Modem dovuče IP adresu prema MAC adresi uređaja na koji je nakačen (mrežna kartica ili ruter) a kada promeniš uređaj, onda isključiš modem iz struje i on posle uključivanja traži drugu IP adresu.

Ajde ti lepo da proveriš da li je na drugom podešeno na automatski, malo mi je čudno ono što si pisao da radi i ne radi. Daj da vidimo podešavanja mrežne na tom što ne radi.
[ srelex @ 24.04.2011. 20:19 ] @
http://img703.imageshack.us/i/slika1v.jpg

http://img812.imageshack.us/i/slika2k.jpg

Evo ga..
[ newtesla @ 25.04.2011. 00:15 ] @
Vista/Win7 ti ne da izlaz na net dok od DNS-a provajdera ne dobije odgovor da postoji microsoft.com... prokleti windoza... elem, onoga trenutka kada dobiješ javnu adresu, dobićeš i pristup netu, i tek tada kad prokleti windows vidi da postoji microsoft.com će dozvoliti da otvoriš bilo šta.

Dakle, rešenje je - strpljenje; ako se dobro sećam,modem svakih 60 sekundi pokuša da dodeli adresu od glavnog DHCP-a; da li si probao da uključiš sve kako su ti calexx i ostali rekli, pa da ostaviš sve priključeno barem deset minuta, pa da probaš da li radi onda?

Dakle, dokle god piše da je Local Area connection, nećeš moći da otvaraš čak ni 192,168,100,1. I mislim da je samo strpljenje potrebno.
[ calexx @ 25.04.2011. 09:09 ] @
Ne sećam se kada sam poslednji put kačio modem na komp pošto uglavnom ide preko rutera pa se ovog detalja ne sećam. Ako je tako, onda ih pusti da se dogovaraju.
[ srelex @ 25.04.2011. 10:44 ] @
I dalje mislim da mi to nesto modem brljavi posto imao sam vistu i komp je iz prvog dobio ip adresu,stavio sam 7 i radilo je.
Doneo mi drug njegov laptop sa vistom i nije htelo. Doneo sam sad drugi komp na kome je bio XP i nije htelo,stavim mu win 7 i opet nece,navikao se izgleda modem samo jedan komp :D

imam ja ruter,podelicu konekciju preko njega,samo treba otici do Subotice da ga donesem :/ pa sam dok ga ne donesem hteo da namestim nekako da ima na oba kompa ili da ima malo na jednom pa malo na drugom....

videcu danas u toku dana da ostavim malo duze kabal u drugom kompu da vidim da li ce ga onda skontati pa cu javiti kako sam prosao..
[ goran.mg @ 25.04.2011. 11:20 ] @
Isti modem, isti provajder, OS i kad prikljucim drugi racunar konektuje se bez problema cak i bez resetovanja modema. Probaj da ga ostavis par minuta. Prvo se konektuje posle pola minuta diskonektuje i zatim odmah ponovo konektuje i tad je spreman za rad.
[ PaStvarno @ 25.04.2011. 12:44 ] @
U Novom Sadu SBB ponekad treba i do pola sata da bi prihvati drugu mrežnu kartu.
izgleda da im je vreme da otkači konekciju sa jednog računara pa da prihvati drugi prilično veliko.
Dakle nije ništa sa modemom nego sa providerom.
Imaju malo i problema sa intel pro mrežnim kartama (neće komp da dobije IP adresu), ista stvar se dešava i sa Tenda modemima (ovi problemi postoje odaaaaaaaaaaaaavno), i niko izgleda ne namerava da ih reši.
Sve u svemu.
ugasiš komp.
ugasiš modem
spojiš drugi komp
upališ modem
ČEKAŠ dok ne proradi

Ispravka: TENDINIM RUTERIMA umesto modemima treba da piše :(

[Ovu poruku je menjao PaStvarno dana 26.04.2011. u 14:31 GMT+1]
[ srelex @ 25.04.2011. 20:23 ] @
Ostavio sam ga danas 3 sata da stoji spojen drugi komp ne bi li dobio IP ali nista... nema veze veceras ce mi stici ruter pa cu preko njega deliti konekciju,samo se nadam da mi nece praviti problema kada povezem ruter...

Citat:
PaStvarno: U Novom Sadu SBB ponekad treba i do pola sata da bi prihvati drugu mrežnu kartu.
izgleda da im je vreme da otkači konekciju sa jednog računara pa da prihvati drugi prilično veliko.
Dakle nije ništa sa modemom nego sa providerom.
Imaju malo i problema sa intel pro mrežnim kartama (neće komp da dobije IP adresu), ista stvar se dešava i sa Tenda modemima (ovi problemi postoje odaaaaaaaaaaaaavno), i niko izgleda ne namerava da ih reši.
Sve u svemu.
ugasiš komp.
ugasiš modem
spojiš drugi komp
upališ modem
ČEKAŠ dok ne proradi

Drago mi je sto cujem da je do SBB-a jer stvarno me je nerviralo zato sto znam da sam sve uradio kako treba ali dzaba kad nije htelo..
[ srelex @ 26.04.2011. 15:12 ] @
Otkrio sam sta je bio problem...
Drajveri su pravili problema. Obrisao sam najnovije drajvere i restartovao racunar da windows postavi njegove drajvere i od tada radi net i na drugom kompu.
Resio sam i za USB sta je bio problem. Samo je trebalo iskljuciti IPv6 i onda internet proradi i kad se modme i racunar spoje preko USB kabla.

Spojio sam USB na jedan komp a kompove spojio preko LAN-a,ukljucio ICS i radi internet na oba kompa.

E sad sto se tice rutera.
Nabavio sam ruter. U pitanju je telekomov Aolynk WDR854g adsl ruter.
njega sam pre koristio takodje za deljenje internet konekcije.
islo je :
WIRELESS ANTENA-->ACCESS POINT --> ADSL RUTER-->2 racunara i radilo je fino
posto je to radilo pretpostavljam da bi i SBB-->SBB MODEM-->ADSL RUTER-->2 racunara trebalo da radi,medjutim ne znam da ga podesim.
kad spojim sve kablove ili mi radi na jednom kompu internet ili na drugom.

Da li uopste mogu to da uradim pomocu ovog modema?
Kako da ga podesim ako moze?

Evo u slikama kako izgleda podesavanje rutera.
[ calexx @ 26.04.2011. 21:54 ] @
Cela diskusija je bila uz pretpostavku da su drajveri tačni. ;) Nema veze, važno da nekako radi.

Da bi ruter radio kao ruter, moraš da mu dovedeš signal na wan port a to sa ovim ruterom ne možeš da uradiš jer je njemu wan port rj11 tj to mu je ulaz na adsl modemu koji interno ide na ruter. Ako SBB modem i kompove spojiš na lan portove, kako si verovatno i probao, onda taj ruter radi kao svič što znači da to ne rešava problem. Moraš da nađeš običan iliti ethernet ruter koji ima rj45 wan port.
[ srelex @ 26.04.2011. 22:52 ] @
pa pretpostavio sam da su drajveri ok posto sam skinuo najnovije sa sajta proizvodjaca... :/

a kako mi je onda moglo raditi pre u kombinaciji sa access pointom?
koji ruter bi mi onda preporucili a da je sto jeftiniji da uzmem pa da prestanem da se njakam?
[ calexx @ 26.04.2011. 23:38 ] @
Obično se preporučuju tp-link kao jeftini i pouzdani, ja sam prošle godine uzeo tenda ruter koji je verovatno jeftiniji za ono što nudi ... sada ga preporučujem, model W311R+ i kod mene radi od avgusta bez prekida.
[ PaStvarno @ 27.04.2011. 07:42 ] @
Citat:
calexx: Obično se preporučuju tp-link kao jeftini i pouzdani, ja sam prošle godine uzeo tenda ruter koji je verovatno jeftiniji za ono što nudi ... sada ga preporučujem, model W311R+ i kod mene radi od avgusta bez prekida.

neka NE uzima tendu za SBB, već sam naveo gore da imaju probleme sa dobijenjem IP adrese od SBB-a (koliko vidim da si preko telekoma telekoma).

kada stavim tenda ruter iza nekog drugog rutera danima radi OK,
ali kada stavim da je SBB modem direktno nakačen na tendin WAN dobije adresu kada je tek nakačen, a zatim pukne nakon par dana (ili sati) i ne može da obnovi IP adresu
tek nakon što je isključen par sati iz struje proradi ...
ovo iskustvo sam imao sa 2 različita tenda rutera od tada ih više nisam kupovao za SBB, ako sad neko pomene update firmware , rađeno pokušano sa 5-6 raznih firmware i nije pomoglo. Od tada se, ako ja kupujem ruter, uglavnom držim TP linka (čak i za one koji nemaju kablovski internet jer bi mogli jednog dana prelaziti na kablovski - kao što se desio jednom korisniku pre mesec dana ).

ako nema WAN port na ruteru koji se pominje (da je RJ45, a ne RJ11),tj da sa WAN porta rutera lan kabl ide u modem onda ti taj ADSL ruter služi kao switch, a SBB ti ne dodeljuje dve IP adrese, pa koji komp prvi nakačiš (upališ) taj dobije IP adresu od SBB-a i drugi, što bi rekli - ćami ćekajući .
[ calexx @ 27.04.2011. 08:42 ] @
Citat:
PaStvarno: neka NE uzima tendu za SBB, već sam naveo gore da imaju probleme sa dobijenjem IP adrese od SBB-a (koliko vidim da si preko telekoma telekoma).

kada stavim tenda ruter iza nekog drugog rutera danima radi OK,
ali kada stavim da je SBB modem direktno nakačen na tendin WAN dobije adresu kada je tek nakačen, a zatim pukne nakon par dana (ili sati) i ne može da obnovi IP adresu
tek nakon što je isključen par sati iz struje proradi ...
Poslednjih meseci sam više na ADSL-u pošto mi je tu bolji paket ali sam do recimo kraja januara uglavnom bio na SBB-u i sve preko Tende. Nijednom nije bilo problema, često sam prevezivao sve i svašta i uvek je to prošlo normalno. U svakom slučaju je na SBB zakačen drugi komp koji takođe radi bez prekida a po potrebi menjam da li će ovaj ili onaj na SBB ili na ADSL. Evo sada sam prebacio na SBB ali ću brzo da vratim ADSL zbog boljeg uploada. :)
Možda si dobio loš primerak a ako se dešavalo sa više njih, onda nemam pojma o čemu se radi. Jel isti ovaj W311R+ pa da bar to isključimo?
[ newtesla @ 27.04.2011. 09:18 ] @
TPlink 340D, imaš u beogradu u balkanskoj neku akciju za 1790 din. Inače je oko 2000.
[ calexx @ 27.04.2011. 09:34 ] @
Meni je ova Tenda bila zanimljiva zato što je b/g/n wireless, ima pristojan traffic control, wds a i antena se skida. Trebalo bi da je 25-30€ pa mi je bio zanimljiv i probao sam ga. Možda sam samo imao sreće da naletim na ispravan komad, radi bez greške od avgusta.
[ srelex @ 27.04.2011. 10:03 ] @
Pogledacu kako se krecu cene u NS,ne isplati mi se ici u BG da kupim tamo :)

Niste mi odg kako mi je onda radio ruter kad sam ga postavio posle AP,to mi se slucajno potrefilo da i AP ima wan port rj11?

Sta znaci ovo rfc 1483-0 pod ip iterface u podesavanju adsl rutera?-interesuje me cisto informativno

[ PaStvarno @ 27.04.2011. 10:20 ] @
Citat:
calexx: Možda si dobio loš primerak a ako se dešavalo sa više njih, onda nemam pojma o čemu se radi. Jel isti ovaj W311R+ pa da bar to isključimo?

Nije taj, bili su G wirelles ruteri, tvoj je lite N
Pride, nisu podržavali specijalne karaktere u passwordima, samo slova i brojevi
ništa psovanje u passwordima #$@/(&)&$#$# , a to mi se ne sviđa McRorry

@newtesla
verovatno misliš na 340G :P
[ calexx @ 27.04.2011. 11:06 ] @
Možda je ta serija bila problematična pa su posle opravili, ja sam prvo imao USR ruter i on nije radio sa SBB modemom tj zaglupljivao se u roku od 24h, svaki put i svaki dan. Posle sam probao Ovislink i on je radio samo tako, umesto njega sam ubacio ovu Tendu pa i ona radi OK. I mogu da se koriste specijalni karakteri, moj pass je samo sa njima.
[ newtesla @ 27.04.2011. 21:30 ] @
Citat:
PaStvarno: @newtesla
verovatno misliš na 340G :P

Ma da, na onu prokletinju malu što joj se ne skida antena ;) mali kinez radi za cenu nekoliko pljeskavica...