[ edinpepic @ 02.05.2011. 19:40 ] @
Kako da odradim, ustvari da li se to moze, a i prilog cu dostaviti, da mi opseg tabele bude onoliki koliko imam ispunjeno redova. Znaci, imam sheet1, u njega mi preuzima podatke iz lista baza. E, sad ja bih htio da mi prikazuje tabelu kao stoje to u listu2 i listu3, a ne kao sto je u listu1. Da opseg tabele bude onoliki koliko ima znaci popunjeno redova. Nadam se da sam bio jasan. Hvala unaprijed.
[ neptuncokg @ 02.05.2011. 22:20 ] @
Meni je kao prvo resenje palo na pamet - sakrivanje praznih redova. U dogadjaju Sheeta1 - Worksheet_Activate stavio sam kod koji prvo otkriva sve redove, ako su bili sakriveni, a onda sakriva prazne. Ne znam da li ti u celom sistemu odgovara da se to "desava" pri svakoj aktivaciji sheeta-1. Ako ne, onda jednostavno obrisi taj dogadjaj. To isto sam stavio i u modulu-1, s tim da mozes respektivno da otkrivas sve redove (button "UNHIDE") i sakrivas prazne ( button "HIDE"). Zadao sam opseg od 15 - 41 reda (tako je u tvojoj tabeli sheeta-1), a ti promeni u makrou ako promenis tabelu. Sigurno ima efikasnijih resenja, ali probaj ovo za "prvu pomoc".
P.S. Polje "F1" sam rezervisao za nalazenje prvog praznog reda.Pozdrav
[ edinpepic @ 02.05.2011. 22:37 ] @
to je to sto zelim, samo nisam htio sa makroima, probao sam da umjesto rednog broja stavljam, npr. B16=IF(D16>0;(B15+1)), ali ni to nije pomoglo da sakrije redove u kojima je iznos prazan. A mislim da moze da se to rijesi kako i ti sam rece na "elegantniji nacin", da pomocu nekakve "magije" :) sam sakrije prazne redove ali da formule ostanu u njima za slucaj da se promijeni opseg. U svakom slucaju hvala na trudu. Mada i da ne moze nije smak svijeta, moze se i bez toga :). Pretpostavljam da postoji neka opcija da se sakrije tabela ako su prazne celije, cini mi se da sam nedje vidio takvu jednu tabelu. Pomocu filtera je najprakticnije rjesenje, i tako mi funkcionise to sto zelim, ali sam mislio da moze samo da sakrije prazne radove.

[Ovu poruku je menjao edinpepic dana 02.05.2011. u 23:56 GMT+1]
[ Jpeca @ 03.05.2011. 07:04 ] @
Formula daje neki rezultat (vrednost) u ćeliji. Kako je potrebno da se odradi neka komanda (Hide row, Delete row), a ne da se izračuna vrednost, meni se čini nemoguće pomoću formule.

Moguće je rešiti postavljanjem filtera na tabelu, kao što si i sam napomenuo, ali to nije potpuno automatski.

Ukoliko je potreno automatsko sakrivanje redova uobičajeno je rešenje sa makroima.

Pomoću uslovnog formatiranje može se "izbeliti" i tako sakriti sadržaj redova - npr. redni brojevi u tvojoj tabeli, ali bi redovi ostali i pretpostavljam da to nije ono što želiš.

Magiju još nisu uključili u poslednju verziju Excela.
[ edinpepic @ 03.05.2011. 10:03 ] @
Znaci da otklonim i tu dilemu, ipak nema magije :). Nesto slicno sam vidio u jednom dokumentu dje je tabela 50 redova, i tabela se iscrta za onoliko redova koliko ima ispisanih rezultata, a ostali redovi, u celijama stoje formule, ali se ispune samo ako ispunjavaju uslove. To nije primjenljivo u ovom mom slucaju jer ja trazim nesto vise sto ocigledno je ne moze bez makroa, i meni je jedino rjesenje filter, tu zabludu da to moze pomocu formula si mi otklonio. E sad mene je zaintrigriralo kako moze ovo o cemu pricam da sam vidio. Kako je to moguce napraviti?
[ Jpeca @ 03.05.2011. 10:46 ] @
Ovako pričam napamet jer ja lično to nisam vidieo, ali recimo pomoću makroa koji se automatski startuje na promenu vrednosti u ćeliji.

Nešto možda može da se napravi pomoću uslovnog formatiranja. Petpostavljam da može i da se iscrta tabela za neprazne redove. Ako stignim pokušaču nešto tako da napravim za tvoj primer, a možeš i ti da probaš.

Ideja je da se pomoću uslovnog formatiranja sakriju redni brojevi i postave okviri na ćeljije ukoliko red nije prazan. Za posledniji red u tabeli okvir treba da bude drugačiji.
Za red UKUPNO da se postave alternativne formule i da se te formule aktiviraju ako je red iznad prazan.

[ Jpeca @ 03.05.2011. 11:54 ] @
Odustajem. Dodavanje alternativne formule za UKUPNO je previše komplikovano jer su postojeće formule vrlo komplikovane. Brisanje okvira i rednog broja za prazne redove je jednostavno i možeš videti u prilogu.
[ edinpepic @ 03.05.2011. 17:34 ] @
E to je ovo sto sam ja vidio, ni tamo nema reda UKUPNO, mada nije bitno za red UKUPNO da li je red iznad prazan ili ne, ne mora bit prazan red, stavise i bolje da nema praznog reda. Mada sumnjam da moze bit izvodljivo i ako nema praznog reda, ali ako moze jos bolje a ako ne ne mora uopste ni postojat. Interesuje me kako si onda uspio da sakrijes okvire i redni broj u tabeli?