[ zvone2 @ 02.05.2011. 20:52 ] @
Trebao bih možda početi raditi (još smo u pregovorima) u tvrtci koja ima dosta zastarjelu alatnicu te ju planiraju osuvremeniti kupovinom CNC strojeva. Za sada su nabavili žićani erozimat Sodick A325 te glodalicu Maho 300 (nisam siguran da li je točno taj model). Erozimat im još nije u funkciji jer još nisu nabavili softver, dok sa glodalicom nešto malo rade, ali sve programe pišu ručno jer isto nemaju softver za to. U planu je nabavka jednog manjeg tokarskog stroja za velike serije( sada im to rade 3 manje kopirke-krivuljarke) te jednog malo večeg obradnog centra. Što oni misle pod softver nije mi baš najjasnije,ali po nekoj mojoj logici te koliko sam ih shvatio, nemaju nikakav CAM program sa potrebnim postprocesorima. Koliko sam vidio imaju samo AutoCAD2006.
Zanimaju me vaše preporuke za nabavku LEGALNOG CAD- CAM programa po nekoj razumnoj cijeni. Njima su navodno nešto nudili pri kupovini ovih strojeva po cijeni od 10000€. Ne moraju biti kompletna rješenja, može biti i posebno CAD, a CAM posebno, ali da se podržavaju da se tim prebacivanjima nema problema.
Unaprijed zahvaljujem na komentarima.


[ cirko @ 03.05.2011. 07:10 ] @
CAD Solid Edge ST2 , Solid Works
CAM Feature CAM , Solid CAM
Srecno
[ tibetanac @ 03.05.2011. 14:10 ] @
CAD - AutoCAD i Autodesk Inventor
CAM - Inventor CAM (Solid CAM)
[ zvone2 @ 03.05.2011. 17:02 ] @
A znate li možda neke orjentacione cijene tih programa, te koliko im je kvalitetna naknadna podrška???
[ enigma78 @ 03.05.2011. 19:04 ] @
Moj savjet za CAD: Solid Edge ST3 ili SolidWorks 2011 ili Inventor 2012

Za CAM: Feature CAM ili SolidCAM ili InventorCAM

Cijena zavisi od modula, kontaktirajte ovlaštene distributere pa ćete dobiti tačan odgovor.

Lijep pozdrav!
[ zvone2 @ 03.05.2011. 19:32 ] @
Koliko sam vidio inventor CAM je u stvari Solid CAM samo valjda malo prilagođen Inventoru.
Ovdje na forumu sam vidio spominjanja nekih manje poznatih CAD-CAM programa (pogotovo CAM), ali vidim da ih nitko od vas nije spomenuo. Znači li to da i nisi baš sveobuhvatni i kvalitetni???
Ja sam do sada radio u I-deasu, Nešto malo u Solidworksu i Catii, te u zadnje vrijeme najviše u NX-u. Za NX sam čuo od čovjeka koji ga je imao licenciranog da nije nimalo zadovoljan korisničkom podrškom. Svaki je mjesec plaćao nekakvo održavanje (i to dosta), a na njegove mailove sa pitanjima i problemima znali su odgovoriti nakon tjedan dana kada su problem već riješili.
[ enigma78 @ 04.05.2011. 15:56 ] @
Citat:
zvone2: Koliko sam vidio inventor CAM je u stvari Solid CAM samo valjda malo prilagođen Inventoru.
Ovdje na forumu sam vidio spominjanja nekih manje poznatih CAD-CAM programa (pogotovo CAM), ali vidim da ih nitko od vas nije spomenuo. Znači li to da i nisi baš sveobuhvatni i kvalitetni???
Ja sam do sada radio u I-deasu, Nešto malo u Solidworksu i Catii, te u zadnje vrijeme najviše u NX-u. Za NX sam čuo od čovjeka koji ga je imao licenciranog da nije nimalo zadovoljan korisničkom podrškom. Svaki je mjesec plaćao nekakvo održavanje (i to dosta), a na njegove mailove sa pitanjima i problemima znali su odgovoriti nakon tjedan dana kada su problem već riješili.


To je naš tipični balkanski mentalitet, ali nemoj da ti zbog naše urođene neposlovnosti to bude prepreka i razlog nekorištenja tog programa, i ja primarno koristim NX i sarađujem po tom pitanju sa zvaničnim zastupnicima za taj program iz Slovenije, na svaki moj e-mail sa konkretnim problemom su mi odgovorili i mogu ti reći da sam prezadovoljan sa saradnjom. Znači, batali te zvanične zatupnike i kontaktiraj direktno slovence, ako te zanima mogu im iznijeti tvoj problem pa da vas povežem, odgovori mi na PP, ako ti nije problem, al kažem ja sam prezadovoljan sa saradnjom sa njima, takođe sam kontaktirao i zvanične zastupnike za taj program iz Hrvatske, nisu mi nikad odgovorili, zvanične zastupnike za NX za područje Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Makedonije... takođe sam kontaktirao, ispočetka su mi odgovarali i posle su prestali tako da sam i od njih odustao, a sa slovencima sarađujem evo već 2 godine. Oni su takođe zvanični zastupnici i za Solid Edge i sve programe kompanije Siemens PLM Software, pa ako uzmete NX imaćete i CAD i CAM i ništa vam drugo neće biti potrebno. Takođe ako uzmete Solid Edge možete uz njega dobiti i NX CAM tako da bi i u toj varijanti bili kompletni.

Lijep pozdrav!
[ icman @ 05.05.2011. 13:18 ] @
Za CAD bih preporucio www.IronCAD.com Kosta znatno manje od ostalih a nudi isto a u nekim segmentima i daleko vise. Brzo se uci, kompatilan je sa vecinom CAD programa (Catia, Solidworks, Inventor...) u native formatima. Jednostavan je za rad. Jedinstven je po tome sto u istom "radnom okruzenju" koristi dva kernela Parasolid/ACIS i danas dva uvrezena nacina modelovanja Strukturalno i Dinamicko. Na taj nacin ljudi koji su imali bilo kakva iskustva sa bilo kojim CAD programom u roku par dana mogu da koriste IronCAD u punom kapacitetu. U sklopu njega je naravno i 2D drafting.

Jedini problem je sto rece enigma78 nas mentalitet :) koji uvek juri "Brand name" pa placa i ono sto mu ne treba a o podrsci da i ne govorimo. Klasicni trgovcu uzmu zastupnistvo pa onda ne znaju sta ce sa tim..

http://www.ironcad.com/products/IRONCAD/index.html

postoji trial od 30 dana koji je FULL operativan:
http://www.ironcad.com/downloads/trialdownload/

i njihovi direktni partneri vezani za CAM
http://www.ironcad.com/researc...partners/partner_solution.html

EDIT: Ako NX bude nedostizan IronCAD je (zahvaljujuci prethodno spemenutoj dual kernel i Structural/Dinamic modeling tehnologijama) pokrenuo direktnu saradnju sa svim vecim imenima..
http://www.tenlinks.com/news/PR/siemens_plm/030711_ironcad.htm
http://sandbox.spatial.com/new...d-users-3d-model-accessibility[Ovu poruku je menjao icman dana 05.05.2011. u 14:40 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao icman dana 05.05.2011. u 14:52 GMT+1]
[ pkrzic @ 21.06.2011. 22:33 ] @
Ja bih preporučio i Mastercam, koji je dosta proširen u svetu.

Ovde možete dobiti sve podace i cijenu:

www.mastercam.si

Imamo podršku i već izrađene postprocesore za Sodick in Maho.
Sodick erozimat mašine ima oko 10 naših mušterija i Maho postpropcesore imamo u oko 15 firmi.

Srdačan pozdrav iz Slovenije