[ StORM48 @ 06.05.2011. 17:07 ] @TIMELINE

Teoretičari zavere bliski fotografskoj tehnici vole da kažu da „vodeći proizvođači odavno imaju prototip savršenog aparata, ali ga ne puštaju u proizvodnju, jer onda ne bi mogli da svake godine štancuju nove modele“. Ova teorija, iako na trenutak deluje kao uvodnik nekog trećerazrednog tabloida (kao da prvorazredni postoje, prim.aut), zapravo ima svoje utemeljenje u nekim činjenicama. Ako bismo najbolje implementirane funkcije svih modela nekog od vodećih proizvođača sakupili na gomilu i dodelili ih jednom aparatu, verovatno bismo dobili ono što neki zovu „ultimativnom fotografskom mašinom“. Međutim, ako stavimo prst na čelo i barem na tren promislimo o takvom hipotetičkom scenariju, videćemo da bismo se istog trena mogli pozdraviti i sa celokupnom fotoindustrijom, kojoj je doziran napredak upravo i motor razvoja. U prirodi čoveka je da teži boljem od postojećeg, što je ujedno i odgovor na pitanje „da li savršeno postoji?“. Kada bismo dobili „savršeni“ aparat, par stvari bi bilo sigurno: prva – da prosečnog „svetlopisca“ to ne bi učinilo boljim fotografom, a druga – da bi prevladala situacija slična armiji vojnika od kojih je svaki pojedinac naoružan – bazukom. Žitelji kontinenta sa druge strane Atlantika bi to žargonski nazvali „overkill“ i verovatno bili u pravu. Premda je maštarija o savršenom aparatu na trenutke primamljiva svakome od nas, blagodet izbora u zavisnosti od potreba i znanja je neprocenjiva. Najzad, upravo ta različitost i garantuje mogućnost nabavke jeftinih, a moćnih, malih aparata, u koji spada i ovaj o kome upravo pišemo.

Svaki novi model aparata, bez obzira na proizvođača iz čije kuhinje dolazi, skoro obavezno premijerno donosi i neku novinu. Adut kojim aparat treba da nagna pojedinca da načini „upgrade“ sa prethodnog aparata ili se u nekom drugom scenariju odluču baš za taj konkretni model. Ako izuzmemo odlični senzor iz preuzet iz aparata više klase (za mnoge nedostupne), adut Nikona D5000, prethodnika aparata o kojem trenutno pišemo, bio je obrtni ekran, prvi takav u Nikon gami (ni Canon tada nije imao svog predstavnika kojeg krasi ovakvo rešenje). Iako bismo o realnoj upotrebljivosti ovog rešenja mogli razglabati do kraja veka, imajući u vidu individualnu različitost potreba, D5000 nesumnjivo spada u jedan od najpopularnijih Nikona ikada. Osim što je doneo neke ergonomske novine, ustanovio je i novu klasu Nikon DSLR-ova, kao rešenje koje je trebalo da popuni jaz između naprednih Nikona srednje klase, kojoj pripada D90 i onih iz najniže (tzv. „entry-level“), u kojoj je figurirao tadašnji D3000. A sve to po sasvim pristupačnoj ceni!

Neposredno pre prvih konkretnijih najava, glavna dilema oko naslednika je bio senzor. Dvostruka premijera iz Nikona, koju smo nedavno videli sa senzorima implementiranim u modelima D3100 i D7000, stvorila je nedoumicu oko toga koji će od njih biti ponuđen u aromi srednje niže kategorije. Pređašnja iskustava nisu bila upotrebljiva, budući da je u vreme D5000 Nikon forsirao politiku „isti senzor u različitim pakovanjima“, koja je sada karakteristična za glavnog konkurenta. Ako je i bilo bojazni da bi jak senzor iz D7000 mogao desetkovati prodaju dotičnog aparata, Nikon se ipak odlučio na rizik i, kada su fotografije i video zapis u pitanju – pružio nam mini-D7000, u aromi zvanoj – Nikon D5100!

Sam senzor često nije dovoljno jak argument da potre neke nedostatke. Očekivanja od D5100 su, pre zvanične premijere, potajno bila slična onome što je Canon EOS 550D ponudio u poređenju sa 7D, kada je i zaradio laskavo ime „mini-7D“. Na žalost, neka sistemska unapređenja će ipak ostati rezervisana za višu klasu aparata, a potencijalni vlasnici, slobodno možemo reći, neće biti uskraćeni za odlične fotografije. Garant tome je već dokazani senzor, čije smo rezultate već detaljno proučili u testu Nikona D7000. Mali kamen spoticanja na putu ka zvezdama bi mogao biti istovremeno predstavljeni Canon EOS 600D, čiji je sklop evidentno funkcionalniji kada su sistemska rešenja u pitanju, a kakav će konačan epilog tog sukoba biti, pokušaćemo da odgonetnemo u testu koji sledi, dok ćemo u ovom kratkom prikazu samo naslutiti kakav potencijal krije novi omiljeni Nikon – D5100.

PAR DETALJA

Prilikom prvog upoređivanja, tabela sa specifikacijama je obično neizostavni korak u vaganju unapređenja. D5100 naizgled nudi vrlo malo funkcionalnih razlika, ali su one najbitnije tu, i kao takve, možda sasvim dovoljan podsticaj za nabavku:


Tehničke karakteristike: Nikon D5100 u poređenju sa D5000

Naravno, najveći utisak ostavlja senzor. Preuzet iz modela D7000, već neko vreme spada u red dokazano odličnih, a svojim performansama prosto izaziva postojeće vlasnike manjih Nikona da razmisle o upgrade-u, čak i ako su nedavno o tome možda samo maštali, čežnjivo posmatrajući D7000. Da podsetimo, radi se o senzoru APS-C formata, krop faktora (za Nikon) karakterističnih 1.5x i dimenzija 23.6 x 15.6 mm, izrađenog u CMOS tehnologiji. Rezolucija od pozamašnih 16.2 MP omogućava snimanje u 4928 x 3264 piksela, a pored nje, glavni adut je ISO raspon, koji seže od 100 do 6400 u opsegu bazne osetljivosti, dok je softverski proširen na ISO 12800 (H1.0), kao i 25600 (H2.0). Tu je i unapređeni A/D konvertor, kojim se kolorni prostor proširuje na 14 bita po kanalu, obezbeđuje širi dinamički raspon, te večitu težnju ka približavanju filmu u tom domenu čini ostvarivijom.


Ostatak teksta → Na prvi pogled... Nikon D5100

Pozdrav

[Ovu poruku je menjao StORM48 dana 06.05.2011. u 18:23 GMT+1]
[ radisasvr @ 06.05.2011. 20:46 ] @
Svaka cast za brzinu! Odoh da citam natenane .
[ Zoran Rodic @ 07.05.2011. 06:54 ] @
Citat:
Citat iz testa: Potpuno nova pozicija – Effects, sadrži set od sedam opcija za postizanje instant efekata na fotografijama.

Wauuu, Selective Color ... sad lakše nego ikada možemo da istaknemo diskretni šarm donjeg veša i njegovu boju.
Mislim da je ovo upravo ono što je najviše nedostajalo selektoru modova.
Citat:

Citat iz testa:.
.. pa će korisnici i dalje morati da se dovijaju preturanjem po sistemu menija, ne bi li reaktivirali odloženo okidanje svaki pojedinačni put. Iako je u pitanju samo jedna komanda, moramo reći da ovo smatramo vrlo čudnim viđenjem „unapređenja ergonomije“ aparata, koji u Nikon ponudi figurira kao viša klasa u odnosu na Nikon D3100!


Sjajno, ali sjajno ... nazvao bih ovo ''alchajmer okidač''
Kad smo kod okidača, ... nije li bolji nego na d7000?


Citat:
Citat iz testa: Kao i u slučaju ostalih Nikona niže klase, ni D5100 ne poseduje motor za pogonjenje autofokusnih objektiva koji nemaju sopstveni, pa će kao takav, AF biti na raspolaganju samo sa novijim, AF-S objektivima.

Zaista, poželim ponekad zlatnu ribicu kako bi me teleportovala na neki ključni sastanak u Nikon korporaciji, i da vidim uživo taj dijalog:

- Stavljamo motor? (Zamišljena lica, ... tišina, napetost .... razmišljnje..)

- Ne, nećemo (odlučan glas sa vrha stola)

- Da, da ... u pravu si ... to ćemo na skuplje modele (razdragano i sa olakšanjem povikaše svi ... )
[ Tyler Durden @ 07.05.2011. 07:10 ] @
Osjećam tvoju odbojnost prema Nikonu... Ili se varam? :D

Ovo sa motorom je najtrulije što se mene tiče. To sam prvo pogledao kad sam vidio specifikacije za 5100.
Sviđa mi se što su sve komande i dugmad sklonjena sa lijeve strane.

Zna li se bar okvirna cijena u Srbiji?
[ Zoran Rodic @ 07.05.2011. 07:54 ] @


Ne sumnjam da d5100 pravi isti kvalitet fotografija kao što to radi d7000, što ga čini sasvim pristojnim aparatom ... ali naprosto mislim da motor, kvalitetnije odradjen Auto ISO ... ili ovaj banalni alchajmer više znače korisniku nego ovi vašarski trikovi sa selektivnom desaturacijom.
[ beske @ 07.05.2011. 08:14 ] @
Moze biti da je ovaj "alchajmer" prisutan vise kao klasican softverski propust i bug, koji ce shodno tome softverski biti i ispravljen putem nekog firmwarea, i to nije tako strasno...

Medjutim, ova politika sa ugradicemo/necemo motorom a ubacenim ovako skrnavim Effects modom zaista jeste cist cirkus.

Pozz
[ radisasvr @ 07.05.2011. 09:14 ] @
Dok sam ,pre par godina, neko vreme koristio D80, najveci smor mi je bilo bas ukljucivanje samookidanja.Za svako novo okidanje mora da se ore po meniju.
Ne mogu da verujem da jos uvek provlace istu stvar i nakon toliko godina. Ovo je tako ocigledno namerno p...nje kupaca.
[ StORM48 @ 07.05.2011. 10:08 ] @
Na žalost, sumnjam da će to ikad biti ispravljeno.
Oduševilo me je rešenje sa D3100 i mislio sam da su se konačno dozvali pameti, kad ono - moša!
Umesto da D5100 ima najmanje jednako rešene kontrole kao i najjeftiniji D3100, ispade da D3100 ima bolju ergonomiju. Da stvar bude još crnja, ne postoji ni namenska kontrola za režim okidanja (ako izuzmemo mogućnost žrtvovanja ISO funkcije), pa ako i isključuje odloženo okidanje, da makar sa dva klika može da se reaktivira, kao na svim drugim aparatima.

Pozdrav

[Ovu poruku je menjao StORM48 dana 07.05.2011. u 11:35 GMT+1]
[ maxa11 @ 09.05.2011. 11:08 ] @
čemu toliko potenciranje nedostatka AF motora u telu?? koji to objektiv neće raditi sa ovim aparatom da bi se digla tolika prašina? 50 f/1.8? sad je izašla G verzija, tako da to ne pije vodu. jedino što meni pada na pamet je 85 f/1.8 (a i postavlja se pitanje koliko bi % ljudi koji kupe ovo telo kupilo i taj objektiv), ali se očekuje predstavljanje i njegove G verzije do kraja godine.
po meni nedostatak AF motora nije nikakva mana u ovoj klasi.
[ StORM48 @ 09.05.2011. 11:27 ] @
Ne bih se složio.
Tačno je da mnogima ta činjenica neće biti bitna, jer neće ni videti nešto bolje od 18-55 ili 18-105, ali - stvari ne treba posmatrati tako dvodimenzionalno. Pođeš prvo od sebe - zbog čega bi bio ograničen slabom ponudom objektiva i bacio u vodu sve ono u šta se Nikondžije (barem deklerativno) kunu?

85-ica 1.8 je samo jedno od bezmotornih, jeftinih, a odličnih stakala, a gde je izbor od ko zna koliko objektiva, koji nemaju sopstveni motor, a koji su prava bombona u optičkom i mehaničkom smislu? Eto, npr. 80-200 f/2.8 push-pull - bruka jeftin objektiv sjajnih rezultata! Ne postoji ništa slično za te pare (300-400€ za vrhunski očuvane primerke). Šta Ti je alternativa? 70-200 Sigma? 70-200 VR od 1500 evra? Problem je što se ne radi samo o kupovini nekih matorih dreševa, nego o aktuelnim staklima, koja se proizvode svakog dana u Nikon pogonima, a ne rade na najprodavanijim Nikon telima. Suludo.

Da se razumemo - ni Canon nema motor u telu, ali je Canon pre više od 20 godina potpuno rasčistio sa prethodnim bajonetom i rešio da izgradi sistem praktično od nule. To se u smislu ponude pokazalo daleko pametnijim, nego ova gimnastika, ma šta ko pričao. 50-ica 1.8G izlazi sada... a koliko je godina nije bilo? Koliko godina nije bilo ni ove 1.4G? Kupiš DSLR i osuđen si na 18-55, 16-85 ili superskupu drlju 18-200. Prajmovi? Skoro ništa za normalne pare. UWA? Nikon AF-S ili smrt. Stvar je u izboru - Nikon je odavno trebao da sam raskrsti sa tom logikom. Tako ne bi pružio mogućnost ni 3rd party proizvođačima da se glupiraju sa objektivima koji se oslanjaju na šrafcifer (Tokina 11-16, npr.).

Dakle, nije to baš tako bezvezna kritiika. Da jeste, ne bi D80 i D90 bili toliko popularni, jer bi mnogi uzeli manje telo. Ovako, često se odluče za šrafciger.

Pozdrav
[ Tyler Durden @ 09.05.2011. 11:29 ] @
@maxa11

Tokina 11-16mm f/2.8. Baš onaj što meni treba :)
[ maxa11 @ 09.05.2011. 13:38 ] @
znači, nemamo 85-icu i 80-200. koji još? samo bez egzotike, pričamo o malom telu od nekih 600-ak evra. to što neko neće moći da kupi 1 od 10 objektiva koje je nameračio, a da pritom ima alternativu, nije nedostatak. pođi od sebe, koji bi objektiv hteo da staviš na ovakvo telo, a ne možeš jer nema AF? ja lično, samo 85-icu.
slažem se da bi bilo bolje da ima motor, ali sigurno da to nije ni izbliza toliko značajno pri kupovini aparata ove klase.
Citat:
Tyler Durden:Tokina 11-16mm f/2.8. Baš onaj što meni treba :)

imaš barem 6 alternativnih objektiva (neki bolji, neki gori).
[ crnibombarder @ 09.05.2011. 13:53 ] @
Citat:
maxa11: znači, nemamo 85-icu i 80-200. koji još? samo bez egzotike, pričamo o malom telu od nekih 600-ak evra. to što neko neće moći da kupi 1 od 10 objektiva koje je nameračio, a da pritom ima alternativu, nije nedostatak. pođi od sebe, koji bi objektiv hteo da staviš na ovakvo telo, a ne možeš jer nema AF? ja lično, samo 85-icu.
slažem se da bi bilo bolje da ima motor, ali sigurno da to nije ni izbliza toliko značajno pri kupovini aparata ove klase.

imaš barem 6 alternativnih objektiva (neki bolji, neki gori).


Da, ali nijedan u toj klasi ne nudi vise od te Tokine 11-16mm f/2.8 za svoju cenu.
[ Tyler Durden @ 09.05.2011. 13:56 ] @
Citat:
crnibombarder: Da, ali nijedan u toj klasi ne nudi vise od te Tokine 11-16mm f/2.8 za svoju cenu.


Upravo.
[ StORM48 @ 09.05.2011. 14:50 ] @
Citat:
maxa11: znači, nemamo 85-icu i 80-200. koji još? samo bez egzotike, pričamo o malom telu od nekih 600-ak evra. to što neko neće moći da kupi 1 od 10 objektiva koje je nameračio, a da pritom ima alternativu, nije nedostatak. pođi od sebe, koji bi objektiv hteo da staviš na ovakvo telo, a ne možeš jer nema AF? ja lično, samo 85-icu.

Pa ako izuzmemo 50-icu 1.8D, koja je već u startu po izradi jedno 5 puta bolja od nove (ista priča je i sa 50-icom 1.4D, koja je i bolja optički, bolje je izrađena i brži AF ima od G verzije), a koja košta ravno dvostruko manje, onda je tu nezamenjiva 85-ica 1.8, 80-200 f/2.8... ne mogu da kažem "osim njih", jer su to dva vrlo bitna objektiva, koji nemaju adekvatnu alternativu, bez višestruko više cene. Dalje, tu je stara 60-ica mikro, 20 i 24mm f/2.8D, tu je 135-ica f2... sve 2x-70D varijante varijante... To što je telo od 600 evra je potpuno bespredmetna priča - to je DSLR - dakle, izmena objektiva je definicija tog sistema. Posebno što se po oglasima i na berzi stvarno može naći tona odličnih matorih stakala, koja su potpuno funkcionalna na većim telima, a potpuno nefunkcionalna na manjim. D7000 je samo produbio te razlike, jer na njemu rade i svi AI objektivi. Da ne zaboravim i 300 f4D (mislim da to staklo ima Slobodan Mišković) koji OPET nema AF na malim telima.

Citat:
slažem se da bi bilo bolje da ima motor, ali sigurno da to nije ni izbliza toliko značajno pri kupovini aparata ove klase.

Ima istine i u Tvom stavu, ali mislim da je neporeciva činjenica da bi D3100 i D5100 bili barem 30% popularniji (ako ne i više) kada ne bi imali te nedostatke, jer bi onda mogli da služe i kao backup većim telima, što sada nije slučaj, a što je kod 550D npr. sasvim realna mogućnost. Istina je da neki neće ni primetiti ovaj nedostatak, a opet - istina je i da će neki vrlo brzo ostati razočarani, jer se nisu dobro informisali i progutali su priču o "hiljadugodišnjem nikon bajonetu".

Citat:
imaš barem 6 alternativnih objektiva (neki bolji, neki gori).

Ovde se ne slažem. Tokina 11-16 f/2.8 praktično nema svoje parnjake ni u jednom brendu. Ima sličnih, ali ne toliko dobrih. Od super-popularne Sigme 10-20 je bolja za dva koplja - da su nijanse, pa ajde...

Da još jednom svedemo celu priču na vrlo prostu činjenicu - za isti novac se, sa šrafcigerom u telu, može postići 2-3 puta jeftiniji komplet objektiva. Ipak, neću poreći ni potencijalnu zamku - ovaj nedostatak će imati sve manji značaj kako vreme prolazi, jer će (pod broj 1) Nikon da osvežava ponudu objektiva adekvatnim AF-S staklima, a neka od matorih stakala će polako morati u penziju, zbog pritiska koji vrše high-res senzori.

Pozdrav
[ Zoran Rodic @ 09.05.2011. 15:42 ] @
Citat:
StORM48: ali mislim da je neporeciva činjenica da bi D3100 i D5100 bili barem 30% popularniji (ako ne i više) kada ne bi imali te nedostatkeIli konkretan primer:

Da nema tog problema, Tyler bi već naveliko sa 5m udaljenosti fotografisao gradjevine po Tajlandu koje su visoke 35 metara, ili bi pravio panorame da se zalediš.

A ovako, traži izlaz ... kompromis ... a priznaćete da zamena tela ili čak brenda, ume da bude jako smarajuća.

Drugo, tela od 600 i kusur evrića uopšte nisu zanemarljiva za bilo čiji budžet, da bi se opušteno tolerisao bilo kakav nedostatak, naročito ovakve prirode.

I treće, kačenje bilo kojeg krštenog stakla preko 400-500 eura daje impresivne rezultate na bilo kojem dSLR-u.
[ maxa11 @ 10.05.2011. 09:27 ] @
D5100 je zamišljen kao aparat za manje zahtevne korisnike, za "casual" fotkanje na putovanjima, dečijim rođendanima i sličnim događajima. kao takav nije ni predviđen da se na njega kače objektivi tipa 135 f/2 ili 24-70 f/2.8, jer njegova ciljna grupa sigurno da ne bi teglila takva čudovišta na putovanje po, recimo, severnoj Italiji. dobar deo njegovih kupaca neće ni skinuti 18-105 ili 18-200 sa njega (slično kao i sa D3100), a velika većina neće kupiti više od 3 objektiva ukupne cene do 1000 evra. jednostavno, aparat je predviđen za takvu upotrebu. AF bi samo povećao cenu a ostao neupotrebljen u najvećem broju slučajeva.
a uostalom, ako je neko spreman pljune 5-6 hiljada na stakla (navedeni 135, 24-70...), zašto bi bio problem da plati i 300 evra više za D7000?

što se tiče nove 50-ice, videćemo kakva je. što se tiče G i D f/1.4, rekao bih da je baš suprotno od onog što je Storm naveo (osim brzine AF). znam da ste alergični na net testove, ali ipak:
http://www.dpreview.com/lensreviews/nikon_50_1p4_n15/page4.asp
http://www.dpreview.com/lensreviews/nikon_50_1p4g_n15/page3.asp

ta Tokina jeste dobar UW objektiv, ali ima i drugih. recimo:
zanemarljivo skuplja i dosta bolja Sigma 8-16 (po nekima i najbolji UW objektiv danas),
malo skuplji, a bolji i mnogo upotrebljiviji Nikon 10-24,
iste cene i malo lošija Sigma 10-20 f/3.5.
e sad, što je neko iz nekog razloga ufiksirao baš tu Tokinu i ne vidi ništa drugo...
[ StORM48 @ 10.05.2011. 11:52 ] @
Pazi, ja ih nisam direktno poredio (50-icu 1.4G i D), ali mogu da verujem ljudima koji su imali G, pa se vratili na D. Drugim rečima, varijacije u primercima mogu da učine test nevalidnim. G je svojevremeno najavljivan (pa i ovde na forumu ispraćen) kao ne znam kakvo čudo u optičkom smislu, a činjenica je da su od njega bolji čak i neki punoletni normalci. Nijanse su u pitanju, ali tako je. Međutim, to je mnogo manji problem u odnosu na problem mehaničke prirode, a ko je imao prilike da poredi D i G verzije objektiva, zna o čemu pričam. To je toliko veliki kvalitativni jaz, da mi nije jasno kako ih bre nije sramota da nabijaju onolike cene?

Što se upotrebe D5100 tiče, ne znam šta da Ti kažem, osim da se ne slažem. Možda Tebi to zvuči čudno, ali ljudi rade prilično ozbiljne poslove sa 550D na primer. Jeste to malo nelogično, ali je krajnji rezultat (koji se tiče prevashodno senzora) daleko najbitniji u krajnjem slučaju, pa D5100 može da ponudi isto što i dvostruko skuplji aparat. To nije mala stvar! Posebno što D5100 NIJE najniža klasa i što važi za DSLR. Toliki porast prodaje poslednjih godina jeste uticao na dostupnost širokim narodnim masama, u kojoj neki pojedinci verovatno i ne znaju da mogu da promene objektiv, ali to nije koncepcija tog aparata. Jednostavno nije.

Za poslednjih godinu dana (±2 meseca, ne znam tačno; nije ni bitno) barem trojica su se razočarala kada sam im rekao da sa 50-icom 1.8D nemaju AF na D3000/D3100/D5000, jer svima taj objektiv upada u oko - jeftin je, optički više nego solidan, mehanički fenomenalan. Teško će G verzija da ima toliku prođu. Naprosto, ja ne vidim logiku zbog čega je objektiv duplo skuplji, samo zbog toga što ima motor (ako i izuzmemo mehaničku inferiornost)?

Mnogo je tu nelogičnosti. Da se razumemo - pumpanje cena nije Nikonov specijalitet. Ja bih sve njih spalio u nekom reaktoru za cenovnu politiku gde se dodatni šraf naplaćuje 50% višom cenom za novi objektiv.

Za poređenje Tokine 11-16 sa ostalima ne znam šta bih Ti rekao, osim da bi bilo dobro da probaš, pa onda sudiš. Nikon i Sigma su obična smejurija za tu Tokinu, posebno kada uzmemo u obzir fiksnu blendu i izradu koja je u rangu 16-35L (znači jedno 24 klase bolje od oba pomenuta konkurentska stakla). Da ne pominjemo pouzdanost u odnosu na Sigmu - to čak nije vredno ni sastavljanja jedne rečenice.

Pozdrav
[ maxa11 @ 10.05.2011. 13:06 ] @
očigledno imamo različite poglede na D5100, njegovo mesto, namenu...
50 1.4G je imao nesreću da su ljudi od njega očekivali da bude ne znam-kakvo-čudo i barem 2 klase iznad D verzije. kad je splasnu taj hype pre izlaska i pljuvačina posle izlaska, pokazalo se da uopšte nije loš objektiv. optički bolji od D, ali jednostavno nije nikakvo čudo tehnike.
što se tiče mehaničkih kvaliteta, ne znam kako je kod Canona, ali u zadnjih 10-ak godina Nikon nije izbacio ni jedan pošten objektiv a da je jeftiniji od 1000 evra. čist bezobrazluk.
slažem se da će teško 50 1.8G biti popularan kao D zbog cene. razlika je 100 evra, a nema šanse da bude toliko bolji. i još plastičan.
BTW, mene je 50 1.8 D oduševio, tako da ga nekoliko meseci nisam ni skidao sa aparata, sve dok pre neki dan nisam stavio 18-105. kakav čudan osećaj kad možeš da zumiraš, prosto mi bilo neobično
[ masterminded @ 12.05.2011. 09:38 ] @
Da li sam ja dobro razumio... d5100 nema punu kontrolu u movie modu.. Moze samo da se kontrolise blenda ali i to ograničeno (prije prelaska u live view). Kontrola ISO i brzine zatvarača nije moguća uopšte. S druge strane, d7000 omogućava sve kontrole (Shutter, blendu, ISO).

Neobično i jako čudno jer mi se D5100 dojmio kao aparat koji je više cilja videu...

[ StORM48 @ 12.05.2011. 10:47 ] @
To se zove balansiranje proizvoda. Lepo ga izbalansiraju da ti jednog trenutka slučajno ne padne na pamet da si uspeo da za manje para dobiješ jednako dobro rešenje.

Na žalost, tačno si razumeo. D5100 pati od sličnih nebuloza kao i svi ostali Nikoni u live-view modu, pa niti ima "exposure simulation" (ne pokazuje trenutnu simulaciju snimka), niti ima skalu svetlomera i histogram, kako bi korisnik mogao makar da nasluti šta će se desiti nakon što započne snimanje. Da stvar bude još gora, i dalje uporno provlače invalidan sistem kontrole blende, gde je neophodno ugasiti, pa ponovo pokrenuti LV, kako bi novo setovanje blende postalo aktivno (!?). Trudim se, ali zaista ne mogu da ukapiram koje ambicije su imali kada su prvi put implementirali LV, ali još manje razumem zašto se takav sistem održao do danas?

Što se ostalih kontrola tiče, potpuno manuelne ne postoje - možeš da snimaš u modovima prioriteta (aperture, shutter) ili Programmed auto, gde ti je omogućena kontrola blende, uz kompenzaciju ekspozicije (dakle, zavesicu je vrlo ograničeno moguće kontrolisati) i automatski ISO. Ako Ti je sve to potrebno, jedino rešenje je Nikon D7000. Ili bilo koji Canon, sem 1100D.

Ako je za ikakvu utehu, upravo predstavljeni Canon EOS 1100D ima ubedljivo najgluplji video ever.

Pozdrav
[ masterminded @ 13.05.2011. 13:29 ] @
hvala Storm, definitivno mi je za video bolji d550, a sta da nabacim na njega? Na Canonu nemam kvalitetan pandan 18-105vr, da pokriva tih nekih 28-200mm (18-135IS to izglada nije). Ne zelim da mijenjam objektive, jer od fotografisanja se u mom slučaju ne živi (inače bih odabrao što se tiče canona 10-22 i 55-250is, samo da znaš:)) a i to mi kvari zadovoljstvo i spontanost fotkanja.

Čini mi se da D5100 u ima pouzdaniji metering (čak i od d7000), baš ono što je jako loše odrađeno i mnogo mi smeta na d5000. Ima bolju rezoluciju, čistiji ISO 1600, mnogo bolji video i LCD, i ono što bi mi super došlo HDR mod.

Nemam za d7000, za isti procesor na d90 ne želim da bacam pare. Dakle, da li vrijedi uprgrade sa d5000 na d5100 (u mom slučaju nekih 250-300 eur ulaganja)?
[ Backy @ 13.05.2011. 14:59 ] @
Citat:
StORM48: i dalje uporno provlače invalidan sistem kontrole blende, gde je neophodno ugasiti, pa ponovo pokrenuti LV, kako bi novo setovanje blende postalo aktivno (!?). Trudim se, ali zaista ne mogu da ukapiram koje ambicije su imali kada su prvi put implementirali LV, ali još manje razumem zašto se takav sistem održao do danas?


trebalo bi da je razlog to što se blena kontroliše mehanički, polugicom koja se pomera zajedno sa ogledalom, pa je verovatno trenutno neisplativo dizajnirati sistem koji bi od tog mehanizma napravio dva nezavisna... sa druge strane, ako to bude urađeno, promena blende će verovatno biti kontinualna, za razliku od canon digitalne skokovite :D (primer za to su 35mm adapteri za video kamere koji polugicu blende na objektivu pomeraju šrafom i tako daju direktnu kontrolu)
[ StORM48 @ 13.05.2011. 19:06 ] @
Nije to razlog. Nema potrebe praviti nezavisne mehanizme, pošto kontrola treba da funkcioniše kao što funkcioniše DOF preview funkcija i kao što uostalom LV exposure simulation radi na D3/D3s/D3x, sa istim tim objektivima! "Skokovita" promena blende isto nema veze sa tim - po tome se Nikon ne razlikuje od Canona. To je specifičnost objektiva namenjenih fotografiji, jer je takva promena blende poželjna.

@masterminded
Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS je pandan Nikonovom 18-105, ali sam ja ipak pobornik pokrivanja raspona pomoću više kraćih objektiva.

Upgrade sa D5000 na D5100 ima smisla, ali ipak ne za te pare. Možda da malo sačekaš, jer će cena D5100 pasti brže nego što će za polovan D5000. Senzor u D5100 stvarno vredi, displej isto, a za video... ne znam šta da Ti kažem. Očigledno je da nemaju nameru da to poprave u nižim klasama, što je šteta, jer mu je video baš kvalitetan. HDR mod? Zaboravi...

Pozdrav
[ radisasvr @ 13.05.2011. 21:17 ] @
Da li prilikom snimanja videa kod nikona D5100 ima istih problema kao kod canona?
Mislim na onaj problem sa "nazubljenim ivicama" (aliasing ili kako se vec zove).
[ StORM48 @ 13.05.2011. 22:21 ] @
Isti "efekti" su prisutni kod oba, na žalost. To su nedostaci koji proizilaze iz načina funkcionisanja "rolling shuttera".

Pozdrav
[ agvozden @ 06.12.2012. 23:28 ] @
Stigao neslednik ... Nikon d5200
http://gadgets.ndtv.com/camera...950-ships-this-december-289113
[ S A J A @ 08.12.2012. 02:04 ] @


Na dpreview sam uporedio novi i stari model i potsetilo me na ono "nađite razliku". Koliko vidim, skroman napredak.
[ MirosIav @ 08.12.2012. 12:57 ] @
Citat:
S A J A: Na dpreview sam uporedio novi i stari model i potsetilo me na ono "nađite razliku". Koliko vidim, skroman napredak.


Senzor je verovatno najbolji APS-C, sa velikim dinamičkim opsegom i podnošljivim ISO6400, to je sasvim dovoljno. 24Mpx je totalno nebitno, može se uraditi resize po volji...