[ Onaj @ 07.05.2011. 00:09 ] @
Kako mozemo da proverimo da li neko koristi nas identitet u cilju ostvarenja neke protivzakonite koristi (za privredni kriminal npr.)? Postoji li neki nacin da se to blagovremeno proveri ili tek kad postane kasno?
[ mmix @ 08.05.2011. 13:35 ] @
U osnovi to je malo cudno pitanje. Ako neko koristi tvoj identitet za protiv zakonite radnje onda je to vec kasno, zar ne?
[ gigamg1 @ 08.05.2011. 13:38 ] @
saznas kada ti stignu ¨pozivnice¨
[ Onaj @ 10.05.2011. 02:34 ] @
Citat:
mmix: U osnovi to je malo cudno pitanje. Ako neko koristi tvoj identitet za protiv zakonite radnje onda je to vec kasno, zar ne?

Pa nije... Kasno je kad taj neko debelo za*ere i smugne a nije kasno ako je uhvacen na s*anju.
[ Onaj @ 10.05.2011. 02:45 ] @
Jel postoji neki nacin da se pomocu jmbg ili nekog drugog licnog podatka proveri da li postoji privredni subjekt koji se vodi ime osobe ciji je jmbg? Npr, ukucam jmbg a rezultat ako ima poklapanja pokaze povezanost sa odgovarajucim priv. subjektom.

Brinem jer fotokopiju LK imaju neke osobe iz jedne ispostavilo se "divne" kompanije... Pretpostavljam da u teoriji postoji mogucnost da imam i navedene (ili slicne} probleme?
[ fanfon @ 10.05.2011. 08:01 ] @
Na sajtu APR mozes pretrazivati preduzetnike po JMBG da vidis da li se nesto poklapa.
http://pretraga.apr.gov.rs/Rep...neralBusinessEntitySearch.aspx
[ fanfon @ 10.05.2011. 08:08 ] @
Malo mi se zaglupio browser pa zato duple poruke
[ Onaj @ 11.05.2011. 01:07 ] @
Citat:
fanfon: Na sajtu APR mozes pretrazivati preduzetnike po JMBG da vidis da li se nesto poklapa.
http://pretraga.apr.gov.rs/Rep...neralBusinessEntitySearch.aspx

Da, lepo i prakticno kada je u pitanju pretraga preduzetnika, medjutim, vidim da sto se tice pretrage privrednih drustava nije moguce na isti nacin proveriti:
http://pretraga.apr.gov.rs/Rep...h/GeneralEnterpriseSearch.aspx

Da li bar postoji neka pretraziva (na slican nacin kao za bazu preduzetnika, dakle uz pomoc jmbg ili sl.) baza podataka poslovnih, privrednih poreskih obveznika?
[ fanfon @ 11.05.2011. 07:15 ] @
Takvu potragu bi mozda mogao izvrsiti da imas nekog ko radi u Poreskoj i slicnim drzavnim ustanovama koje imaju pristup detaljnijim podacima
[ stil @ 11.05.2011. 07:45 ] @
I šta ako nađeš da je neko otvorio firmu u tvoje ime :)
[ Onaj @ 11.05.2011. 11:21 ] @
Citat:
stil: I šta ako nađeš da je neko otvorio firmu u tvoje ime :)

Kako sta? Cekaj, jel ti to ozbiljno pitas ili sta? Mislis da se tebi npr. ne bi nista desilo da se upustis u takvu jednu ilegalnu akciju, da bi svi rekli "pa sta sad, neka ga"? Omg... I ono... nastavis najnormalnije da radis predstavljajuci se kao neko drugi? Stvarno mislis da bi to moglo tako da funkcionise?
[ stil @ 11.05.2011. 11:40 ] @
Koji su sledeći koraci kad ustanoviš da je neko otvorio firmu u tvoje ime. Kako ćeš da dokažeš da je u pitanju zloupotreba.
[ Onaj @ 11.05.2011. 12:34 ] @
Ne znam, verovatno postoji nacin za to kao i nadlezni organi koji se time po prijavi bave. A mala li je stvar prekinuti tu zloupotrebu ukoliko postoji? Nemoj mi reci da mislis da je tako nesto nemoguce spreciti i kazniti, onda bi takav vid kriminala bio savrsen zlocin i svi bi se kriminalci iskljucivo time bavili... Ono, kao - nema nikakvog rizika... yes how no...
[ stil @ 11.05.2011. 12:50 ] @
Ja sam samo pitao koja je procedura ako nađeš da je neko da je neko otvorio firmu u tvoje ime.

To je sve. Druge stvari nisam komentarisao. Evo sad ću. Naravno da je to nelegalno i da to treba sprečiti. Što pre to bolje.
[ fanfon @ 11.05.2011. 12:50 ] @
Jesi ti ovu temu poceo cisto hopoteticki ili si prvo pitao za sebe pa onda posle poceo i hipoteticki s pitanjima?
[ Onaj @ 11.05.2011. 13:25 ] @
Pitanje je kako mogu sam da proverim takve podatke vezane za samog sebe?
[ Java Beograd @ 11.05.2011. 13:42 ] @
Citat:
Onaj: Pitanje je kako mogu sam da proverim takve podatke vezane za samog sebe?
Tebi je već neki "Onaj" preuzeo identitet i piše u tvoje ime.
[ Onaj @ 11.05.2011. 14:54 ] @
@Java Beograd

A, ne :D - "Onaj" je pseudonim a ne ime.

Npr. mnogi pisci su pisali pod pseudonimima npr. Branislav Nušic - prvo se zvao Alkibijad Nuša pa promenio u Branislav Nušić (to su sve prava imena a ne pseudonimi) ali pisao je i pod pseudonimom „Ben Akiba“ (u izdavastvu je dozvoljeno potpisivati se sa pseudonimima). Da je poziveo jos jedno 70-80 god. mozda bi se potpisivao i na nekom forumu upravo sa „Ben Akiba“ ali sigurno ne bi mogao da reg. firmu pod tim pseudonimom.

P.S. Ili zamisli da u nekom dokumentu kao npr. u vozackoj dozvoli stoji npr. Bebi Dol, Big Lale (ili neki drugi pseudonim).
[ Onaj @ 31.05.2011. 22:40 ] @
Citat:
Podstanar je prodao moj stan

Profesor Miladin Radisavljević doživeo do sada neviđenu krađu identiteta. Čovek koji je iznajmio garsonjeru u centru Beograda, kasnije ju je „legalno“ prodao koristeći falsifikovanu ličnu kartu sa Radisavljevićevim podacima iz ugovora o zakupu.

http://www.smedia.rs/vesti/ves...stanar-je-prodao-moj-stan.html

Šta se dešava u ovakvim slučajevima? Stan ostaje kupcima dok se ne pronađe počinilac ili lete na ulicu iako su iskeširali nekom prevarantu za "kupovinu" stana?
[ Wi-Fi @ 31.05.2011. 22:52 ] @
Naravno da "lete", postoji (pravi) vlasnik
[ pisac @ 31.05.2011. 23:12 ] @
Teško da će da lete tako lako. Pa čak i kada se useliš u nečiji prazan stan bez ikakvih papira, postoji poprilična procedura i komplikacija da te izbace. A kamoli kada imaš papire da si kupio stan. Vlasnik je u velikom problemu i dobro će se namučiti da ih izbaci.
[ Wi-Fi @ 31.05.2011. 23:15 ] @
Takvim papirima mogu da se obrisu... Mogu samo da tuze (ili nekom drugom metodom ubede) tog prevaranta da im vrati cash
[ pisac @ 31.05.2011. 23:18 ] @
Zar misliš da će neko da ih iseli na silu iz stana? Ko, sudski izvršitelj uz asistenciju policije? Ako su kupci pametni, ostaće oni u tom stanu godinama.
[ Wi-Fi @ 31.05.2011. 23:21 ] @
Sacekas da odu na posao/negde, dodjes sa bravarom, otvoris, izbacis stvari i cao...
[ pisac @ 31.05.2011. 23:28 ] @
Verovao ili ne, taj koji to uradi napravio je krivično delo. Taj će pre da završi u zatvoru nego ovaj koji (ni)je izbačen iz stana.
[ Wi-Fi @ 31.05.2011. 23:31 ] @
Nije tacno. A u zatvoru moze da zavrsi samo onaj sto je prodao stan (koji nije u njegovom vlasnistvu)
[ pisac @ 31.05.2011. 23:34 ] @
Kako nije tačno? Pa useljeni stanar mrtav ladan može da nazove miliciju u toku "provale" i da milicija pohapsi ove što provaljuju. A to nije teško, jedan tihi alarm i dojava mobilnim telefonom rešava sve takve situacije.

Onaj koji je "u posedu" stana, je u posedu stana, i postoji komplikovana procedura da se on izbaci. Naročito ako i on ima papire da je vlasnik. Ti možeš da budeš (pravi) vlasnik koliko hoćeš, ali moraš da poštuješ proceduru inače ćeš da nagrabusiš.
[ Wi-Fi @ 31.05.2011. 23:38 ] @
Cak i da postoji alarm, i dodje policija - ti si tu kao vlasnik stana (za sta imas dokaz), tu bravar, radi na zameni brave i kraj price...
Proveri ti te informacije (ako su uopste informacije a ne tvoja neka razmisljanja na temu), ja znam da se tako resavaju sl. problemi (obicno sa useljenim bez ikakvih papira, ali i "novim" kupcima).
Posle svega toga, novi "vlasnik" moze slobodno da te tuzi, podnosi prijave i sl. - ali dzabe, posto ili nema dokaz o vlasnistvu ili je isti nistavan.
[ pisac @ 31.05.2011. 23:42 ] @
Ne razumeš da je i drugi vlasnik stana takođe tu kao vlasnik stana koji takođe ima dokaz, a može (ako je pametan) već i da bude prijavljen u ličnoj karti sa tom adresom na kojoj je stan, i da ima račune za telefon i struju na svoje ime.

A i stvari je malo teže izbaciti, jedva da će da izbace jedan kauč a već će patrola biti tu.

Ne ide to tako lako kao što zamišljaš. Za pandura koji dođe na teren, drugi vlasnik stana će biti pravi vlasnik, a obijač će biti onaj koji će morati da se ukloni.
[ Wi-Fi @ 31.05.2011. 23:45 ] @
1) Pandura koji dodje ne interesuje ko je pravi vlasnik, niti je to njegov posao, vec napise zapisnik, uzme izjave i on je zavrsio. Ako dodje do eskalacije - svadje, tuce - povede obe "stranke" u stanicu. (ovo nevezano samo za ovaj slucaj, vec za sve sporove oko imovine, granica, medjusobne optuzbe i sl. gluposti)
2) Otkud ti uopste ideja da je drugi "vlasnik" prisutan u takvim "akcijama"?
[ Marenović Slaviša @ 31.05.2011. 23:46 ] @
@: WI - FI

Nisi u pravu. Pisac ti dobro kaze, sve sto je napisao - tacno je.

Pravi vlasnik ce imati velikih muka. Da je negde gde sudstvo nije sporo i korumpirano pa da se ne sekira, ovako cekaju ga velike muke.

[ Wi-Fi @ 31.05.2011. 23:49 ] @
^ Ovakvi sporovi se resavaju za par meseci kod nas, u sporom sudstvu. Problem je samo izvrsenje presude koje se, ne retko, zavrsi upravo kako sam opisao (mada ima i drasticnijih primera), jer su sudski izvrsitelji i policija preosetljivi na kukanje, naricanje, pretnje samoubistvom (skokom, spaljivanjem) itd.
Upravo iz tih razloga se sud moze i zaobici, pa novi ponosni "vlasnik" moze kasnije da tuzi pravog (ako hoce da rizikuje kazne za falsifikovanje i sl.)