[ newtesla @ 20.05.2011. 07:10 ] @
Juče sam dobio poziv od radnika mog trenutnog ISP-a, koji me obaveštava da sam povredio autorska prava skidajući torentom "neki film CSI, tako nešto.." Na moju konstataciju da je serija koja se i kod nas prikazuje na TV-u, čovek je rekao da zna sve to, nego da dobijaju takve zahteve, i da su oni dužni da obaveste korisnike o tome, kao i da do sada niko nije pokrenuo nikakav postupak, ali... I takođe, da ću preporučenom pošiljkom dobiti napismeno sva dokumenta vezana za to.

Da odmah razgraničimo jednu stvar - jesam skidao CSI Miami, najnoviju, sa EZTV-ja, ali mi sledeće stvari bodu oči:

-Prvo, kod mene je u Deluge torent klijentu na Ubuntuu uključena obavezna enkripcija kompletnog saobraćaja - što samo znači da nikako niko nije mogao da "na pola puta" sazna šta ja skidam, eventualno port, i da ostvarujem konekcije ka tracker sajtu.
-Drugo, TPB, koji je jedan od trackera, ima sledeći simpatičan tekst na svojoj strani:

Citat:
Our tracker system (hereby "the tracker") is free of charge for anyone for personal usage. Organisations (for instance, but not limited to, non-profit or companies) may use the system if they clear this with the system operators first. Permission for organisations/companies is not needed for obvious "well meaning" usage, i.e. distributing works of cultural benefit for the end user.

The tracker may not be used by anyone with the intention to track usage, log ip addresses/usage or anything else that we consider intrusion of privacy or disruption of tracker service. If you are not sure if this would be the case for your usage, please contact us in order to get our permission.


Pošto mislim da je jedini način na koji je ta-već-tamo-meni-nepoznata agencija-za-borbu-protiv-zlih-pirata dobila moj IP i saznala šta tačno seed-ujem - je taj da su i sami instalirali torent klijent, skinuli torent fajl baš te epizode serije, i logovali sve od kojih su povukli po parče torenta.

Ono što mene zanima je sledeće:
-razbijanje enkripcije, bez sudskog naloga barem, je krivično delo, zar ne?
-ako nisu razbijali enkripciju, onda su prekršili pravila korišćenja sajta/servera koji je u privatnom vlasništvu, a koji im je poslužio da saznaju moj IP.

U svakom slučaju, ja bih rekao da je u pitanju protivpravno prisluškivanje, kršenje prava na privatnost, i nelegalno stečeni dokazi.

Koja su vaša iskustva sa ovim? Kakav je tačno naš zakon po pitanju optuživanja putem nelegalno stečenih podataka i saznanja? Kako su još, i na koji drugi način, mogli da dođu do podataka o tome šta ja seed-ujem, i da li je taj način doaželja do podataka legalan?

Pismena čim dobijem, kačim; advokata sa sobom inače već vodim sa sobom i kad kupujem žvake na trafici :)
________________________________________

Flejmeri i trolovi svih zemalja, ujedinite se - i složno zaobiđite ovu temu! Uopšte ne želim ovde da diskutujem o tome da li sam ja Robin Hud modernog doba, ili zli gadni gangrenozno-kavernozni gubavi pirat - kao ni o tome da li je lepo to što skidam serije sa neta, ili time nečiju decu ostvaljam bez 'leba; tema se tiče njihove legalnosti, a ne moje - moja može biti povod za filosofsku diskusiju, ali u nekoj drugoj temi!!!
Jednostavno, ako mi se sudi, da mi se sudi po pravu, a ne da me se osudi zato što je onaj s druge strane jači; jer, ako ćemo po zakonima jačeg, to ima svoje ime, i ne zove se demokratija.
__________
ako mod misli da postoji bolji folder za ovu temu - slažem se :)

[Ovu poruku je menjao Shadowed dana 20.05.2011. u 08:27 GMT+1]
[ fanfon @ 20.05.2011. 07:18 ] @
A ko ti je provajder?
[ Shadowed @ 20.05.2011. 07:32 ] @
Citat:
newtesla: -ako nisu razbijali enkripciju, onda su prekršili pravila korišćenja sajta/servera koji je u privatnom vlasništvu, a koji im je poslužio da saznaju moj IP.

Mislim da je ovde jedino ovo "nedelo" uradjeno i za to mogu da ih banuju sa tog sajta. To je otprilike to.
Dekripcija, dozvoljena ili ne, nije potrebna da bi se videla IP adresa peer-a.
[ newtesla @ 20.05.2011. 07:38 ] @
Citat:
Shadowed: Mislim da je ovde jedino ovo "nedelo" uradjeno i za to mogu da ih banuju sa tog sajta. To je otprilike to.
Dekripcija, dozvoljena ili ne, nije potrebna da bi se videla IP adresa peer-a.


Slažem se, ali je dekripcija neophodna da bi se saznalo šta seed-ujem. Ili je dekriptovano na pola puta - što je ilegalno, jel? - ili je urađeno na kraju/unutar torent klijenta, što ne dozvoljava legal document privatnog sajta.

Zar ne?

Provajder je, inače, ovaj s'leva - beocity. Kod njih sam već desetak dana, i eto, već problemi ;)
[ bachi @ 20.05.2011. 08:50 ] @
newtesla napisa:
> Slažem se, ali je dekripcija neophodna da bi se saznalo *šta* seed-ujem.

Pogrešno si razumeo koncept bittorrent enkripcije. Ona služi da
se zavaraju layer7 firewallovi kako ne bi na osnovu uvida u pakete sekli
torrent saobraćaj, nikako da zaštite tvoju privatnost u smislu da se ne
zna šta konkretno skidaš.

Kada skidaš neku seriju, ti si deo torrent swarma i kao što ti u
peerlisti vidiš ko sve skida seriju i dokle je stigao, tako mogu i oni i
kada vide tvoj ip imaju dokaz da skidaš, a kada se nakače na tebe i
počnu oni da skidaju od tebe imaju dokaz da to isto i distribuiraš.

Od ovoga imaš eventalnu prevenciju u smislu ipfiltera, ali i to
nije 100% sigurno, ali bolje išta, nego ništa.

Takođe, nije loše da batališ javne trackere i pređeš na privatne
i na taj način smanjiš šansu da te "neko navata".

Što se ipfilter liste tiče, idi na http://url.bachi.in.rs/2
skini je, otpakuj da dobiješ ipfilter.dat fajl i njega importuj u
Deluge.
[ Zalutali @ 20.05.2011. 09:14 ] @
Pa kad bih dobio tel poziv od svog provajdera zato sto skidam neki film ili seriju, tog trenutka vise ne bi ni bio moj provajder.
Jedino zato i placam flat paket. Sigurno ne bih platio flat samo za surfovanje :)

Ja npr volim da gledam America's Got Talent, Britain's Got Talent i neke serije koje samo preko neta mogu da odgledam... i treba da lomim glavu sta smem da skidam? -A domace filmove ne bih skidao ni kada bi oni meni platili.
U svakom slucaju oni bi bili na gubitku.
[ Shadowed @ 20.05.2011. 09:44 ] @
Pa, provajder ti zapravo pomaze kada ti tako javi. Moze umesto toga i da te prijavi.
[ Zalutali @ 20.05.2011. 09:51 ] @
Nema od toga nista.
Kao sto sam rekao, oni bi bili na gubitku kada bi nekog prijavili.
[ newtesla @ 20.05.2011. 12:39 ] @
^^Pa, ustvari - nećeš mi verovati iz prve, ali veruj iz druge ;) ja sam se namerno odlučio za njih, jer su jedini koji mi garantuju baš ono što piše; meni je primarni saobraćaj uglavnom ssh/ftp/pop3, ponekad kroz VPN, ponekad ne; ovi su jedini koji mi garantuju da ću imati tačno ono šta piše; torente garantuju sa 10%, i to mi takođe potpuno odgovara, nikada mi nije bila frka da li će nešto od novih serija sleteti na komp za 5 minuta, ili preko noći, kad servere i tako ne gasim. A deluge je na headless ubuntutu :/

I da, ovo je prvi put u mom životu (!!!) da na ADSL-u platim 6Mbit, a FTP-om izmerim 5.99Mbit; da ne bude zabune, em što znam da plaćaju da se portovi sinhronizuju na 16, em što merim brzinu gledajući protok PPPoE konekcije u Mikrotiku (ADSL je u bridge-u). Seku torente, to jeste; garantuju http/ftp/vpn/striming, a ja to tražim.

Da se razumemo - MRTAV 'LADAN ću da ih tužim za uznemiravanje, povredu privatnosti i neovlašćeno razbijanje softverskog ključa, ako se dokaže da su oni blenuli u moje konekcije. Naravno, ako se ispostavi da oni tako plaše korisnike, pa su hteli i mene.
No, mene je više zanimalo koja bi to organizacija mogla da se bavi praćenjem koja se serija skida putem torenata - odgovor na to ću i tako dobiti u roku od par dana, kada mi stigne napismeno preporučeno pismo od ISP-a.
Citat:
Shadowed: Pa, provajder ti zapravo pomaze kada ti tako javi. Moze umesto toga i da te prijavi.

Upravo, ako je inicijator te priče neko drugi. Ako je sam ISP, nek beru kožu na šiljak.
Citat:
Zalutali: Nema od toga nista.
Kao sto sam rekao, oni bi bili na gubitku kada bi nekog prijavili.

Nažalost, radio sam kod jednog ISP-a, pa znam kako stvari teku - u obavezi su da daju sve podatke o meni, ali samo ako im beše traži sud, i policija??? neka me neko ispravi.

Uostalom, @bachi: moje razumevanje torenta i njegove enkripcije je sledeće: kada si deo swarm-a, ti vidiš sve ostale seed-ove i peer-ove, jer tvoj torent klijent vrši dekripciju saobraćaja; ali, da bi postao deo swarm-a, moraš da u klijent dodaš .torrent fajl, koji si skinuo sa trekera; treker explicitno zabranjuje korišćenje trekera i fajlova preuzetih sa njega u svrhu logovanja IP adresa.
A kada nisi deo swarm-a, podaci su enkriptovani.

Grešim li?
[ cisco89 @ 20.05.2011. 13:03 ] @
@newtesla
Citat:
Juče sam dobio poziv od radnika mog trenutnog ISP-a, koji me obaveštava da sam povredio autorska prava skidajući torentom "neki film CSI, tako nešto.." Na moju konstataciju da je serija koja se i kod nas prikazuje na TV-u, čovek je rekao da zna sve to, nego da dobijaju takve zahteve, i da su oni dužni da obaveste korisnike o tome, kao i da do sada niko nije pokrenuo nikakav postupak, ali... I takođe, da ću preporučenom pošiljkom dobiti napismeno sva dokumenta vezana za to.


Cekaj, znaci ako se u Srbiji voze lamburdziniji, ti imas pravo da ga ukrades iz Italije jel'? Zaobidji ceo slucaj, budi srecan sto nisi jos vise nagrabusio. Promeni ISP i vozi dalje... pazi odakle skidas torente, veci ti je rizik skidanje sa public tracker-a poput piratebay-a nego npr demonoida.
[ Srđan Pavlović @ 20.05.2011. 13:35 ] @
Ja prosto moram da odgledam HBO - Game of Thrones, ako treba robija, neka, odlična je serija.
[ fanfon @ 20.05.2011. 13:49 ] @
Pa ako skidas npr. sa Jdownloader-om ili slicnim programima onda ne mogu da te prate
[ bojan_bozovic @ 20.05.2011. 14:15 ] @
Koristi enkripciju u Bittorrent klijentu
[ newtesla @ 20.05.2011. 14:19 ] @
@bojan_bozović: ali, ja JESAM koristio enkripciju svog saobraćaja - dakle, mandatory full stream encryption - slika u att.

Citat:
cisco89: @newtesla

Cekaj, znaci ako se u Srbiji voze lamburdziniji, ti imas pravo da ga ukrades iz Italije jel'? Zaobidji ceo slucaj, budi srecan sto nisi jos vise nagrabusio. Promeni ISP i vozi dalje... pazi odakle skidas torente, veci ti je rizik skidanje sa public tracker-a poput piratebay-a nego npr demonoida.


E, tačno sam znao da će tema da skrene u ovom smeru!

Pitao sam koji je način iskorišćen da nahvataju šta sam seed-ovao, i da li su tim načinom prikupljanja podataka oni prekršili zakon, kao i koja bi to grupacija/organizacija mogla da juri ljude što skidaju serije putem torenta.

...nisam tražio da me porediš sa krađom, nisam tražio opravdanje, razumevanje, zagrljaj... Tražio sam: ISKUSTVA I ČINJENICE!!!! Kao što murija ne može da ti samo tako bane na gajbu (bez sudskog naloga, ili osnovanje sumnje, ili da su videli lice sa poternice kako ulazi kod mene) pa da sve proizvodiš gudrovinu, tako me zanima i ovo - na koji način su oni došli do podatka šta sam seed-ovao, i da li je taj način dolaženja do podataka ispoštovao moja osnovna i zagarantovana ljudska prava.
--------------------------
...čuj njega - promeni ISP... koji??? koji tačno??? plaćam 3 komada za load_balancing_with_failover.

Ja sam ustvari veći tenkre što uopšte dozvolim da me iznervira komentar jednog flejmera.

A o tome da li je to krađa - rekoh jasno i glasno: u drugoj temi, ne ovoj!!!
[ Srđan Pavlović @ 20.05.2011. 14:32 ] @
Receno ti je vec za enkripciju, radi se samo o sadrzaju, problem je IP adresa i javni tracker.
[ Ivan Dimkovic @ 20.05.2011. 14:56 ] @
Citat:
newtesla
treker explicitno zabranjuje korišćenje trekera i fajlova preuzetih sa njega u svrhu logovanja IP adresa.


Zabranjuje na osnovu cega? Gde je validna ta zabrana? :)

Ta zabrana nema apsolutno nikakvu sansu da prodje bilo gde kao prepreka za identifikaciju - cak i da je u pitanju "privatni treker" ako je osoba koja je logovala IP adrese dobila pristup na legalni nacin tom trekeru (a ne ukrala user/pass ili hakovala sistem).

Niko nije spijunirao tvoj saobracaj, vec je verovatno neka firma logovala podatke o IP adresama povezanim sa trackerima.... To samo po sebi nije nikakav dokaz za nesto, ali je sasvim dovoljno njima da salju kojekakva pisma ISP-ovima koji opet zele da pokriju svoje g*zice time sto ce te obavestiti.
[ bojan_bozovic @ 20.05.2011. 15:24 ] @
Imaš i banliste za IP adrese koje pripadaju državnim institucijama, vojsci, MPAA i RIAA i sl. za bittorrent klijente. Koliko će to da pomogne, ne znam, ali i to možeš pokušati. I idi na privatni treker.
[ Slobodan Milivojevic @ 20.05.2011. 16:05 ] @
Ma tvoj ISP hoce da smanji bandwidth koji trosis, zato su te i cimali.
[ cyofee @ 20.05.2011. 17:37 ] @
"Enkripcija" torenta služi samo da se nadmudre firewallovi i nimalo ne štiti od antipirata. Liste IP adresa takođe nimalo ne štite, jer je trivijalno za nekoga da zakupi server bez iko zna da je vlasnik antipirat. Privatni trackeri pomažu, ali ne mnogo. Eto na TL na primer korisnici bez problema dobijaju pisma. Jedina realna zaštita (mada ni ona nije 100%) jeste korišćenje VPNa, bilo kod nekog ko se za to specijalizuje, bilo na svoj serveru negde u inostranstvu. Ima naravno bezbednijih varijanti (lanci VPNova, zakup istih kroz panamsku korporaciju, itd.) ali samo VPN u drugoj državi vas čini 99%+ pokrivenim, a košta samo ~5€ mesečno.
[ milosbeo @ 20.05.2011. 22:53 ] @
To je YuNet International radio pre 3-4 godine. Kad skidas film sa torrent-a, stigne ti genersan email kao upozorenje da si pirat.
U emailu se nalazi Tacno vreme i ime fajla koji skidas.

Kako se to radi...Ne znam tacno. Mozda Beocity ima kesiranje p2p-a...
A masine za oblikovanje saobracaja imaju svakako... Zato i znaju da seku i garantuju neki saobracaj :-)


[ Aleksandar Đokić @ 20.05.2011. 23:37 ] @
aj pojasni ovo: "masine za oblikovanje saobracaja" :)
[ milosbeo @ 21.05.2011. 00:04 ] @
Traffic Shaping. Neki SCE... recimo
[ Vlada666 @ 21.05.2011. 00:12 ] @
Batalite torente, imas gomilu warez sajtova, ubacis linkove u Jdownloader, podesis protok da ti ne ometa surf i uzivas.
[ anon68680 @ 21.05.2011. 00:47 ] @
Dosao copyrights i u Srbiju :) ISP ne prati sta ti seedujes, vec postoje firme koje se bave time (zastitom autorskih prava). Oni se ponasaju kao jedan od peer-ova na tim popularnim torrentima i beleze IP adrese sa kojima dolaze u kontakt. Potom se odgovarajucim ISP-ovima prosledjuju podaci o torrentu i IP adresi abusera.
Kao sto neko rece, koristi ip filter. Vec postoje velike blackliste sa ip adresama doticnih kompanija i gov ustanova.
[ cyofee @ 21.05.2011. 10:02 ] @
Citat:
krza: Dosao copyrights i u Srbiju :) ISP ne prati sta ti seedujes, vec postoje firme koje se bave time (zastitom autorskih prava). Oni se ponasaju kao jedan od peer-ova na tim popularnim torrentima i beleze IP adrese sa kojima dolaze u kontakt. Potom se odgovarajucim ISP-ovima prosledjuju podaci o torrentu i IP adresi abusera.
Kao sto neko rece, koristi ip filter. Vec postoje velike blackliste sa ip adresama doticnih kompanija i gov ustanova.


Ništa ne sprečava dotične kompanije da IP adrese svojih servera održe potpuno anonimnim. Evo mogu kod Hetznera da naruče 100 servera sa RDNSom jednako anonimnim kao mojim XXX.clients.your-server.de, a vlasnik opsega bi još uvek bio Hetzner. Istina je da su neki jednom možda koristili IP adrese čiji su bili direktni i javni vlasnici, ali danas, 6-7 godina otkako takve liste IP adresa postoje, 99% antipiratskih firmi se neće priključiti s blacklistovanih adresa.
[ griva @ 21.05.2011. 13:48 ] @
Promeni provajdera
http://www.elitesecurity.org/t132469-BeoCity-obavestenje
[ blaeks @ 21.05.2011. 21:03 ] @
kranje je vreme da se organizujemo oko sistemske reakcije. pre dva metra naša vlada i obaveštajci su nabacili opremu sa traffic sniffing. kreće primena zaštite "intelektualne svojine". cenzura, ekspresne tužbe koje se odmah procesuiraju - i sve što ide uz to. ja sam lik iza piratske partije srbije i ovo leto nam je namenjeno za ubacivanje ljudima u svest o tome šta nas čeka i na šta moramo odmah da reagujemo. hajde da se organizujemo ozbiljnije. trenutno u core team-u pp ima oko 50 aktivnih ljudi, treba nam hc geek hack pojačanje. javite mi se koliko noćas za saradnju/koordinaciju. ovih dana organizujemo gusarski sharespace (iznajmljujemo gajbu za piratski HQ u centru grada) i već radimo ozbiljno na osiguranju osnovnih ljudskih i robotskih sloboda.
pozdrav!!!
[ Machiavelli... @ 21.05.2011. 21:26 ] @
Ako to bude tako otvoreno, u stanu da hostujete piratske sadrzaje, necete dugo.
[ Ivan Dimkovic @ 22.05.2011. 00:21 ] @
Citat:
blaeks
renutno u core team-u pp ima oko 50 aktivnih ljudi, treba nam hc geek hack pojačanje


Pazite vi da ne fasujete neki tvorza :) Piratske partije po EU su vrlo vrlo obazrive po ovom pitanju, posto ne zele da ih neko optuzi za pirateriju - kad ih ljudi pitaju, oni kazu da se samo bore za promenu zakona i da ne podrzavaju krsenje istog dok se ne promeni :-)

Inace, kao sto neko rece, ovde je slucaj klasicnog PISP-a (pilicarski ISP)... nema to veze sa "povredama autorskih prava" koliko sa zeljom PISP-a da smanji potrosnju bandwidth-a... drugim recima, leecher-i im nisu pozeljni korisnici :)

Sto me podseti, ovde gde zivim su neki ljudi koji su prevlacili stotine GB mesecno dobijali pisma od ISP-a o raskidu ugovora sa obrazlozenjem "da nisu ciljna grupa za ponudjeni servis". To manji ISP-ovi obicno.

Ako hocete da dovlacite terabajte, kupite odgovarajuci servis.
[ kandorus @ 22.05.2011. 00:39 ] @
Citat:
newtesla:

Da odmah razgraničimo jednu stvar - jesam skidao

Ovo nemoj da "razgraničavaš". Neka to rade drugi. A ako već "razgraničavaš" onda umesto "jesam" treba da stoji "nisam".

Po Srbijanskim zakonima imaju pravo da te prate. Tako da pozivanje na neku zažtitu prava neće te daleko odvesti (jedino možda u CZ). Ali pitanje je da li bez tvog priznanja mogu i da dokažu da si ti odgovoran. A za preturanje po tvojim računarima treba im sudski nalog.
[ Machiavelli... @ 22.05.2011. 02:54 ] @
Ja sam dobio slicno upozerenje od mog provajdera (comcast) vec dva puta. Ja sam daleko od downloadera, prvi put sam skidao Igricu Ghost Recon, drugi put TORL client ili nesto slicno. U principu imaces sigurno par upozorenja, sumnjam da ce te bilo ko tuziti, moguce da provajder raskine ugovor i ugasi ti net zbog krsenja ugovora - koriscenje interneta u nelegalne svrhe...

Ako vec hoce da te tuze moguce da ti ne traze kompjuter uopste. Dovoljno je da te posalju njihov log sa tvojom IP (vreme, datum, sadrzaj).
Ti mozes da kazes da je to radio Pera sa tvoje mreze bez tvog znanja, ali njih to ne zanima ti si odgovoran sa sigurnost svoje mreze.

Ne predlazem mnogo pametovanja, jednostavno se snadji i don't get caught.


[ bojan_bozovic @ 22.05.2011. 09:32 ] @
Ivane, ako plaćam flat, hoću flat, ako je to 24h dnevno, ja imam pravo da i koristim pun protok, 24h dnevno! Problem su ISP-ovi koji hoće da prevare. Ja sam siguran da su ti ljudi imali odgovarajući servis i ugovor koji ISP jednostavno nije želeo da ispoštuje.
[ newtesla @ 22.05.2011. 09:51 ] @
Dakle, ovako stoje stvari:

-Svratio sam do dotičnog ISP-a, pa se pažljivo raspitao: njima je dopis/mejl stigao od firme/agencije/organizacije pod imenom Internetworks, ili tako nešto slično, zaboravih... a i tako će mi stići napismeno na adresu; u tom mejlu/dopisu koji su oni poslali mom ISP-u stoji da je neko sa tom-i-tom IP adresom tada-i-tada skidao dotičnu seriju; oni nisu, i baš naglašavaju da nisu dali moje podatke dotičnoj agenciji/firmi, već samo žele mene da obaveste da me u Jevropi smatraju zlim piratom ;)

Po mom mišljenju, barem dok mi ne stigne papirologija - istina je negde na sredini... Malo je u pitanju Dimkovićev PISP - ipak im, i pored toga što žestoko rade klasifikaciju i prioritizaciju (jbni cisko :( ) saobraćaja, odgovara, kao i svakome ko prodaje nešto flet - odgovara da se manje konzumira; mali tanjiri za švedski sto, da te bude sramota što često ustaješ :))))) Onda je malo i "pranje ruku" i "pokrivanje d*peta, jer today-tommorrow - oni su mene obavestili, pa su time čisti; mislim, jednostavno, to znam da stiže svim ISP-ovima, ovi su se odlučili i da obaveštavaju konzumere.

@kandorus: Razgraničavam ovde i sada, na ovom forumu, zarad debate; na sudu nikada ne bih, jer na sudu je dozvoljeno lagati, ako si u svojstvu optuženog, čak je i očekivano; samo ti se uzme kao otežavajuća okolnost. A i na sudu inače ćutim kao zaliven - The Advokat su moja usta, oči i uši, a ja njegov finansijski priliv.

@griva, a i ostali sličnog mišljenja: Ne, za sada neću menjati provajdera, jer:
-cena je taman po mojoj meri, a ja sam stipsa
-zakupljen mi je port na 16, što realno znači da samo trebam znanje i informaciju da bi mi net radio 16 ;)
-imao sam uvid u tabelu prioriteta saobraćaja - po prioritetu: voip, pa http, pa fleševi/strimovi, pa razni rapidšerovi i slični, i na začelju p2p; ja sam takav isti raspored prioriteta držao na svom ruteru godinama, sve dok nisam odradio system reset-configuration :)
-jeste, ovi ga brate pilićare; barem pored pilićarenja garantuju protok (mada ga šejpuju na 5400 za plaćenih 6), ali pojedini drugi nisu pilićari, nego g*wnari i mufljuzi: pojedini zabranjuju p2p, pojedini ograničavaju broj konekcija, a idu i dotle da tvrde da samo firmama treba javna IP, a da ti tvoju javnu IP imaš na baznoj stanici (ma da, pare su moje, samo su u tvom džepu!!!MRŠ!!!!)
-treba mi jak upload zbog video-nadzora i mail servera, a za male pare.
-fiksni I-Pee :) košta malo, u poređenju sa drugima.

No, budu li me ikada isključili zbog pretpostavke da sadržaj koji skidam je ilegalan (jer sadržaj možda jeste pod kopirajtom, ali sam ja isti možda već kupio, a skidam isti sadržaj u drugom formatu), neka računaju na mog Alavog The Advokata, i mene; stupio je na snagu zakon po kome je svaka klauzula ugovora koja je u suprotnosti sa Ustavom i Zakonom R. Srbije - nevažna i nevažeća, makar ja taj ugovor dvaput potpisao. Ovo još uvek nije Francuska, i mi nemamo 3-strike penalty.

Takođe, shvatio sam da od enkripcije zarad varanja šejpinga - nema ništa; Sisko izbaci peč vrlo brzo, stoga je jedini način = VPN, MPPE128 ;)
________________________________

I dalje ostaje da čim stignu pismena, skeniram i kačim ;) a do tada balansiram dve PPPoE i jednu cable konekciju :)
[ Ivan Dimkovic @ 22.05.2011. 11:57 ] @
Ne znam kakvi su tacno ugovori ISP-ova u Srbiji, ali sam prilicno siguran da ISP ima identicna prava raskidanja ugovora kao i vi - dakle, mogu ga raskinuti kada god zele, samo treba da zadovolje period za obavestavanje o raskidanju ugovora, znaci ne mogu raskinuti ugovor bez da prodje N dana od obavestenja, kako je vec definisano u samom ugovoru.

To im daje vise nego dovoljno mogucnosti da ljude koji im nisu pozeljni iskljuce bez ikakve potrebe da se pozivaju na bilo sta specijalno. Janso je da je to drasticna mera i da vrlo verovatno ista ne biva koriscena tek tako (pogotovu ako je korisnik vezan na godisnji+ ugovor) - ali u principu uvek postoji kao mogucnost za "ekstreme".

Citat:
bojan_bozovic
Ivane, ako plaćam flat, hoću flat, ako je to 24h dnevno, ja imam pravo da i koristim pun protok, 24h dnevno! Problem su ISP-ovi koji hoće da prevare. Ja sam siguran da su ti ljudi imali odgovarajući servis i ugovor koji ISP jednostavno nije želeo da ispoštuje.


Pise i na tarabi :-) Kao sto rekoh, ISP moze bez problema da se pozove na svoje pravo raskidanja ugovora ako imaju svoje razloge da korisnika iskljuce sa mreze.

Ne moraju nista ni da objasnjavaju - samo je dovoljno da se pozovu na svoje pravo definisano u ugovoru.

To sto svi "obecavaju FLAT" nema puno veze sa komercijalnom realnoscu, a ta realnost je da za cenu koju ti nude net postoji proracun i ako je neko ekstremno iznad tog proracuna on pravi gubitak ISP-u. U takvim slucajevima ISP moze da odluci da raskine ugovor sa korisnikom bez ikakvih specijalnih peripetija, ako im je to deo poslovne prakse.
[ bojan_bozovic @ 22.05.2011. 12:45 ] @
Nije problem što mogu da raskinu ugovor, već je problem što reklamiraju i prodaju uslugu koju nemaju nameru da pruže!
[ anon68680 @ 22.05.2011. 13:38 ] @
Oces da kazes da su oni tebi raskinuli ugovor iskljucivo na osnovu tog dopisa? Da li je vrsena provera logova na ISP-u da bi zaista utvrdilo da si ti skidao doticni copyrighted materijal? Ako nije onda svaka budala moze tom 'pilicarskom' ISP-u da posalje slican dopis i zatrazi iskljucenje neke IP adrese.
Sa druge strane, samo postojanje tvoje IP adrese u peer listi tog torrenta ne moze sluziti kao cvrst dokaz za to da si kopirao taj materijal.
[ milosbeo @ 22.05.2011. 15:00 ] @
Internetworks... hahahaha
Dobra pilicarska fora... Znaci ako ta firma salje dopis Neobiju, trebala bi da posalje i svim ostalim ISP-ovima u Srbiji?! A zasto Internetworks ne salje to ostalim ISP-ovima?
Za sada koliko znam te fore sa piraterijom je radio jos Eunet.
Dakle, vrlo moguce da je to fora da se isece havy dl, kao sto je tesla.

Citat:
bojan_bozovic: Ivane, ako plaćam flat, hoću flat, ako je to 24h dnevno, ja imam pravo da i koristim pun protok, 24h dnevno!


Ti imas pravo da koristis, a koliko ce to da ti ISP dozvoli... Njihovo pravo. Nisi zakupio liniju sa garancijom protoka, pouzdanoscu, backup-om, SLA ugovorom... Takav megabit kosta 100e+, a ne 10e.

@tesla
Kod njih si verovatno prijavljen kao fizicko lice, a ne kao firma, kako bi ustekao koji dinar. Dobro se spremi ako hoces da ih tuzis... A da mogu da raskinu ugovor sa tobom, jednostrano, to je sigurno da mogu.

Pozzz.
[ Ivan Dimkovic @ 22.05.2011. 15:09 ] @
Citat:
bojan_bozovic: Nije problem što mogu da raskinu ugovor, već je problem što reklamiraju i prodaju uslugu koju nemaju nameru da pruže!


Pa oni ti prodaju liniju od N mbit/s sa "best effort" servisom i to je to... Nigde ne pise da su oni tebi duzni da isporuce neku kolicinu podataka - takav servis se dodatno placa.

"Flat" kao termin je totalno besmislen - zato sto znaci sve svakome. Kad ISP kaze "flat" to znaci konstantna nominalna brzina linka tvom kraju i tarifiranje "djuture" na vremenskom intervalu, bez obzira na to koliko si ti podataka preneo.

To uopste ne iskljucuje postojanje limita na strani ISP-a - bilo da se radi o direktnoj kontroli protoka, ili cak o nekom limitu iznad koga ti za njih postajes neisplativ kao korisnik i koji inicira proceduru raskida ugovora. Nista od toga nije krsenje ugovora ili neispunjenje njihovih reklama.

Pazi, ja uopste ne smatram da je praksa reklamiranja "flat" lnija dobra - ne, smatram da je idiotska i da ljudima daje totalno iskrivljenu sliku o tome sta zapravo imaju... Ali da je lazni marketing, nije - posto je u pitanju best effort usluga. "Best" nigde nije propisan, i zapravo sam ISP odlucuje o tome sta je "best".
[ ZanLepen @ 22.05.2011. 15:21 ] @
mene kada zove ISP obično sam na sastanku ili im kažem da se u to vreme ne telefonira (nedeljom u 5 me zvao SBB).
[ newtesla @ 22.05.2011. 15:49 ] @
Ma, ja uopšte nisam neki heavy-downloader, čak : više mi treba dobar upload, zbog toga što ne volim da nosim terabajte sa sobom kad idem na teren, a i video-nadzor i mail server uglavnom jedu upload... evo i grafikon, nema šanse da sam među prvih 300 po potrošnji!!

Takođe, pričao sam i sa prijateljima iz Mense (otkinuli su me od zezanja da sam zli pirat:), jedan mi je rekao da valjda jure samo serije koje se prikazuju kod nas, ako ih neko skida... A ja inače skinem 5-6 epizoda serija nedeljno. Nema šanse da su me zvali zbog prevelikog skidanja, opet napominjem.

No, opet - papiri tek stižu, pa ćemo da vidimo ko-šta-kako.

@milosbeo: samo mi reci, gde je tačno razlika?? Jeste, net plaćam kao fizičko lice, ali net mi je uveden u stan - ja ga i koristim kao fizičko lice - ne vidim razliku: da, imam video nadzor, i mail/ftp server, so f** what? S druge strane, stavke/odredbe ugovora koje su u suprotnosti sa Ustavom i Zakonom su nevažeće, makar ugovor bio potpisan... Na kraju, mislim da te nisam uopšte dobro razumeo, a možda ni ti mene :/
[ bojan_bozovic @ 22.05.2011. 15:55 ] @
O tome se i radi, kako sam ISP odredjuje šta je "best effort", takav marketing je laž. Da li, eventualno, kad kupuješ robu ili uslugu od mene (recimo, firma<->firma), to ja mogu da uradim ili odlazim na sud zato što nisam ispoštovao ugovor? Postoji li tu "best effort"? U tome je poenta. Ovde u Srbiji pilićare i mali i veliki!!! Sad ću morati da doplaćujem za javnu IP, a brzina veze mi je povećana, samo ja moj komp koristim za svasta i za mene to nije dobar dil... Ne radi se ni o dinamičkoj IP, već o NAT - i jedino mi je rešenje za javnu IP da je platim... A isp ima lepo izkonfigurisan IPv6, i svako bi mogao da ima javnu IPv6 bez IPv4... Ima? Nema. Meni bi samo IPv6 u javnom opsegu bila dovoljna (jer imam IPv6 u privatnom opsegu), a lenje i gramzive guzice ne daju! Ja malo sumnjam da su drugi ISP-ovi imalo bolji...
[ Ivan Dimkovic @ 22.05.2011. 15:59 ] @
Pa nije taj marketing laz - zato sto ne lazu... To je kao da kazu "nudimo MAGICNI internet!" - isto kao i "flat", ta rec nema nikakvo specificno znacenje, pa ne mozes da tvrdis da su te slagali. Da su ti oni rekli "garantujemo XYZ Mbit/s" to bi vec bilo nesto drugo... ali nisu ludi pa da tvrde tako nesto.

@newtesla - puno srece sa protivustavnom tuzbom. PISP mora da bude bas idiot pa da ti kao razlog iskljucivanja navedu pretpostavku da krsis neki zakon :-) Ne znam zasto bi to radili kada mogu da raskinu ugovor bez da navode bilo sta osim izjave da time koriste svoje pravo iz tacke XYZ ugovora (pravo na jednostrani raskid ugovora).
[ milosbeo @ 22.05.2011. 16:01 ] @
@tesla
Ma opusteno... Htedoh da ti ukazem, da ako vec spremas papire da ih tuzis, krenes od sebe i proveris da li si ti skroz cist. Da li ti preprodajes internet koji uzimas od njih kao fizicko lice? Da li nudis mail, web hosting usluge preko tog linka?
BTW Obavezno proveri koja to firma njima salje abuse o torentima i pritareiji... Bas me zanima.
Moje misljenje je da su izmislili firmu, kako bi plasili korisnike da ustroje jos koji M saobracaja.
@boja
Setih se sad jedne polemike oko interneta. Lik je uporedjivao 1M protoka sa 1l mleka... Kao ako ja prodam 1l mleka a ono fali....
[ Srđan Pavlović @ 22.05.2011. 21:10 ] @


[ Srđan Pavlović @ 23.05.2011. 10:31 ] @


[ blaeks @ 23.05.2011. 10:53 ] @
hej ljudi, pratim ovaj thread ali imam heavy load...
imam info za vas jer je neko pomenuo da smo grupa klinaca koja se pali na pirateriju i hakovanje. mi to u sustini i jesmo, naravno ali malo pametnije radimo nego sto to izgleda. tj. organizujemo se da ozbiljnije delujemo na Zakon i sve grupe koje mogu da uticu na njega u smislu da osiguramo nasa prava na Internetu, gde je prethodnica ono najkomplikovanije - povecanje svesti u vezi da svim temema.
nije prvi mehanizam koji hocemo da sprovedemo uzimanje vec osiguranje digitalnog suvereniteta na primer.[http://digitalnisuverenitet.rs/rs/page/digitalni-suverenitet] i davanje kao preduslov za imanje...

da li je neko u fazonu da ovakve slucajeve (ovaj na prvom mestu jer je svez) poguramo u medije i pozovemo javnost na reagovanje?

z!
[ bojan_bozovic @ 23.05.2011. 11:22 ] @
@milosbeo

Ma nek fali, ali nije mi jasno što ne daju javne i statičke IPV6 adrese (IPV4 mogu ostati u lokalnom opsegu), a IPv6 izkonfigurisan... Što su ga konfigurisali uopšte, kad javnu IP nemam!

Vidi ovo... Lenjo, i nepošteno, pilićare na IP adresama oko 5€ mesečno, a imaju j* ipv6 konfigurisan... Koj' će im moj kad je neupotrebljiv (a tamo neke 2005 sam koristio IPv6 tunel preko Hurricane Electric, sa dial-upom, pod NetBSD)...

Dakle, izkonfigurisali su IPv6, da im bude beskoristan, jer je IPv6 baš napravljen da svi imaju svoju statičku IP adresu.
[ Sceka222 @ 23.05.2011. 16:15 ] @
Prosto neverovatno koliko se tema rasplinula u razne varijante plju****a po ISP-ima! Mislim da je toga previse kako na ovom tako i na svim ostalim forumima, sajtovima, blogovima... A uglavnom se sve svodi na to da se dokazuje koliko se ko razume u tehniku, tehnologiju, zakone i tome slicno. Bespotrebno gubljenje vremena i za onoga ko pise i za citaoce toga! Da ne bih i ja bio kao ostali koji 'smetaju' sledi moja varijanta 'slucaja': Pre nekoliko godina dobijem obavestenje od mog tadasnjeg provajdera da sam dobio "tiket" u vezi filma koji sam distribuirao i prosledjuju mi originalni Mail u kome se objasnjava ko, kako, kada i zasto mi je dodelio taj tiket. Ja to procitam, pozovem ortaka koji je rodjen u engleskoj (u slucaju da nisam dobro preveo) - on procita i kaze "Ja se ne bih zezao sa ovim, mislim da je dosta ozbiljno!". Naravno, zanemarim i njegovo i svoje misljenje i nastavim kao i do tada. Nakon nekoliko meseci opet dobijem poruku od provajdera iste sadrzine (znaci drugi "tiket" opet za neki film) ali ovaj put sa dodatkom u kome se kaze da ako dobijem i treci "tiket" bice prinudjeni da me iskljuce sa Internet-a za stalno i to bez mogucnosti da ikada vise kod njih budem prikljucen na Internet! Naravno, zapenio sam do ludila! Oni ce meni tako! Preko veze nabavim broj telefona direktora Eunet-a (tadasnjeg ISP-a) okrenem ga i na****m se svega sto sam mogao da se setim, doduse kulturno i bez psovki, a sve u stilu kako su mi narusili privatnost, atakovali na slobodu... I tome slicno, kao i sve sto moze da se procita na ovom forumu. Covek me saslusao i zamolio da prekinemo vezu a on ce se uskoro javiti! Ok, prekinem i tad defininivno odlepim misleci da me kulturno od***ao! Medjutim, covek se javi posle sat vremena (proveravao kod ortaka koji mi je dao njegov broj ko sam i proveravao u firmi sta se desava samnom kao korisnikom) i kaze sledece (ne secam se svega od reci do reci ali to i nije toliko bitno): "Najtoplije Vam preporucujem da kontaktirate nekod dobrog pravnika koji se razume ili radi sa domacim ali i sa inostranim (internacionalnim) pravom i zakonima a znam da u Vasem drustvu ima nekoliko takvih jer imamo iste poznanike pa kad se potpuno informisete javite se meni opet da zavrsimo tu stvar!" Ja razmislim i odem kod ortaka koji je tada, a i sada, radio vec godinama kao priznati advokat a bio je angazovan i u Hag-u kao savetnik za neka pravna pitanja (i jos uvek je) i to sa kompletnom prepiskom izmedju mene i Eunet-a. Covek sve detaljno procita, zovne telefonom nekoliko svojih kolega pa dvojicu kolega iz inostranstva i rezultat je sledeci: "Izgleda da je problem u tome sto si distribuirao neke filmove putem nekih torenta a to se po medjunarodnom pravu nesme i podleze krivicnom gonjenju od strane onoga ko ima ta kopirajt prava za te filmove a nasa drzava je potpisnik (necega sto se ne secam jer je u pitanju pravni akt a mene to ne zanima da pamtim!) tako da moraju da im daju sve podatke u vezi tebe ukljucujuci cak i adresu stanovanja i zato ocekuj da ces mozda dobiti neku vrstu opomene a ako bi dobio i taj neki treci tiket dobices i tuzbu na kucnu adresu i tada bi sigurno platio veliku kaznu i sve ostalo sto proizilazi iz tog predmeta. Svati ovo kao vrlo ozbiljnu stvar i moj savet ti je da prekines sa tim nacinom nabavke filmova, mora da postoji vise nacina a ti se raspitaj pa izaberi 'najzakonitiju varijantu'." Posle toga zovnem direktora Eunet-a, izvinim se na reagovanju a on mi kaze da batalim torente jer ljudi u evropi vec imaju prilicno problema zbog sidovanja sa zakonom. Ja tako uradim i nikada vise nisam imao problema a spadam u vrstu korisnika Internet-a koji svakodnevno bas puno skidaju svega i svacega (Premium sam na Filesonic, Hotfile, Megaupload, Rapidshare i Oron hosterima, za sada, u planu je jos nekoliko...). DakleM, savet je da se kontaktira neki dobar pravnik koji se razume u materiju i nema problema! Izvinjavam se sto sam bio opsiran, necu vise, keve mi!

[Ovu poruku je menjao Sceka222 dana 24.05.2011. u 15:00 GMT+1]
[ acebzan @ 24.05.2011. 11:03 ] @
Ovako vam izgleda mail koji ISP dobije od tih koji su zaduzeni za zastitu prava:

From: MediaSentry Copyright Infringement [mailto:[email protected]]
Sent: Sunday, May 22, 2011 4:00 AM
To: xxxxxxxxxxxxx
Subject: Case ID 133381xxxx - Notice of Claimed Infringement

Saturday, May 21, 2011


[OVDE IDU PODACI ISP]


RE: Unauthorized Distribution of the Copyrighted Television Series Entitled
Good Wife, The


Dear xxxxxxxxxxxxxx:

We are writing this letter on behalf of the relevant subsidiaries of CBS Corporation.

We have received information that an individual has utilized the below-referenced IP address at the noted date and time to offer downloads of copyrighted television programs through a "peer-to-peer" service, including such title(s) as:

Good Wife, The

The distribution of unauthorized copies of copyrighted television programs constitutes copyright infringement under the Copyright Act, Title 17 United States Code Section 106(3). This conduct may also violate the laws of other countries, international law, and/or treaty obligations.

Since you own this IP address (x.x.x.x), we request that you immediately do the following:

1) Remove or disable access to the individual who has engaged in the conduct described above; and

2) Take appropriate action against the account holder under your Abuse Policy/Terms of Service Agreement.

We also would request that you inform the individual who engaged in this conduct that legitimate copies of CBS content are widely available for viewing online, for example on www.cbs.com and many other sites that participate in the CBS Audience Network.

On behalf of CBS, owner of the exclusive rights in the copyrighted material at issue in this notice, we hereby state that we have a good faith belief that use of the material in the manner complained of is not authorized by CBS, its respective agents, or the law.

Also, we hereby state, under penalty of perjury, that the information in this notification is accurate and that we are authorized to act on behalf of the owner of the exclusive rights being infringed as set forth in this notification.

Please direct any end user queries to the following:

[email protected]


Please include the Case ID 133381xxxx, also noted above, in the subject line of all future correspondence regarding this matter.


We appreciate your assistance and thank you for your cooperation in this matter. Your prompt response is requested.


Respectfully,

D. Brewer
Enforcement Coordinator
Peer Media Technologies, Inc.
[email protected]------------------------------

INFRINGEMENT DETAIL
--------------------

Infringing Work: Good Wife, The
First Found: 21 May 2011 20:25:17 EDT (GMT -0400) Last Found: 21 May 2011 20:25:17 EDT (GMT -0400) IP Address: x.x.x.x IP Port: 53453
Protocol: BitTorrent
Torrent InfoHash: BC27E7B54AACF6FEBAxxxxxxxC5051D08CDD623E
Containing file(s):
The.Good.Wife.S02E21.HDTV.XviD-LOL.[VTV].avi.torrent (366,769,846 bytes)

---------------

Eto, cisto da ne bude da ISP generise mailove.

Ako treba jos neki mail, vezano za neku drugu seriju/film, od druge medijske kuce, postavicu vam.
[ Jericho @ 24.05.2011. 13:20 ] @
Koliko su korisnici sa dinamickim IP adresama pogodjeni ovim pretragama?
[ Miloš Spasić @ 24.05.2011. 14:00 ] @
@Jericho - nema veze da li imaš statičnu ili dinamičku IP adresu, provajder u logu čuva tačno u koje vreme je kome bila dodeljena koja IP adresa. Tako da, samo trebaju da provere log i bez problema mogu da ti zakucaju na vrata...
[ newtesla @ 24.05.2011. 14:14 ] @
@Jericho:
Onoliko koliko je velika /var/log particija ISP/PISP-a ;) Možda možeš da umakneš ako svakih deset sekundi menjaš IP...

Elem, još mi nije stigla nikakva papirologija.... Čekam.
[ nindza@ @ 24.05.2011. 14:44 ] @
Citat:
newtesla: @Jericho:
Onoliko koliko je velika /var/log particija ISP/PISP-a Možda možeš da umakneš ako svakih deset sekundi menjaš IP...

Elem, još mi nije stigla nikakva papirologija.... Čekam.


Imas srece sto se zakon iz EU ne primenjuje u Serbiji veruj mi da znam sta govorim, ja sam vec govorio i pravima i zastiti prava u raznim temama na ovom forumu ranijih godina i znam o cemu se govori.

Ako bas toliko zelis ja cu da okacim kako izledaju pisma koja dobijes od strane provajdera, po nadleznosti stranih advokada jel Srpski advokati jos nisu edukativni za tu materiju.

Ovako su krenuli ameri da promovisu copyright

http://www.youtube.com/watch?v=cx8obpx4844

I jos nesto najiskrenije od srca i za dobrobit svih , postoji ovde u ovoj zemlji nedodjiji na karti poznatijoj kao Srbija, firma koja se bavi zastitom prava vec 4 pune godine, nije Sokoj legalna prevara iza koje stoji drzava ili tako fantomske drzavne institucije, vec privatna firma koja ima sedista svuda po EU. Pa vi vidite sad sta vam je ciniti, jedno zan sigurno da ovde se zakon nece jos neko vreme primenjivati jel ljudi nemogu da prezive sa osnovnim troskovima i kreditima, a tek da plate kazne od po nekoliko stotina pa preko par hiljada eura.

Veliki pozdrav,

[ bachi @ 24.05.2011. 17:06 ] @
Nindža, ne plaši ljude.

[Ovu poruku je menjao Milos Dedijer dana 06.07.2011. u 14:33 GMT+1]
[ bobzilla @ 25.05.2011. 00:06 ] @
Citat:
I jos nesto najiskrenije od srca i za dobrobit svih , postoji ovde u ovoj zemlji nedodjiji na karti poznatijoj kao Srbija, firma koja se bavi zastitom prava vec 4 pune godine, nije Sokoj legalna prevara iza koje stoji drzava ili tako fantomske drzavne institucije, vec privatna firma koja ima sedista svuda po EU.


U pravu si. Sokoj je ilegalna prevara. Bar kad se pita bilo ko van granica ove zemlje. Zašto je B92 morao da povuče izdanja većine najvećih stranih diskografskih kuća sa B92.fm bez obzira što redovno plaćaju izdatke SOKOJu i OFPS?

Citat:
Dragi posetioci,

Prinuđeni smo da od 15.04.2010. privremeno obustavimo pristup delu muzičke baze sa numerama četiri izdavačke kuće: EMI, Universal, Sony i Warner (tzv. mejdžori).

Iako smo 2008. godine, tokom koncipiranja sajta, dobili uveravanja od nadležnih tela u Srbiji (Zavod za intelektualnu svojinu i SOKOJ) da sva prava za emitovanje ove vrste sadržaja preko interneta regulišemo sa kolektivnim društvima (SOKOJ i OFPS), sada nam se nameću drugačija pravila igre.

Naime, obratili su nam se neki od predstavnika pomenutih izdavačkih kuća sa zahtevom da i prema njima pojedinačno regulišemo prava i obaveze. To i ne bi bilo tako problematično da uslovi nisu apsolutno neprihvatljivi.


http://www.b92.fm/help/majors.html
[ bobzilla @ 25.05.2011. 00:17 ] @
Da malo spustim loptu, naravno da ne mislim bukvalno ilegalan... Ali recimo da se izgleda ovo ne sviđa velikim lobijima u industriji. Tako da u krajnjem slučaju nije ni bitno gde sve SOKOJ ima kancelarije, ako najveća imena industrije zahtevaju pojedinačne naknade i ne priznaju SOKOJ kao telo nadležno za prikupljanje tih nadoknadi.
[ Aleksandar Đokić @ 25.05.2011. 07:06 ] @
pa dobro, torrent je ionako najgluplji vid prenosa piraterije
[ mantas @ 25.05.2011. 11:34 ] @
ako su vec toliko legalni zasto ne zatvore portove za p2p nego ih drze otvorene?
[ Ivan Dimkovic @ 25.05.2011. 21:38 ] @
Koje p2p portove? BitTorrent omogucava da koristis koji god hoces port.

Cak i da postoje "p2p portovi" ISP ne moze da ih blokira zato sto se ti portovi koriste i za druge stvari. Ako placas punu internet uslugu, to znaci i da svi portovi funkcionisu.

Da ne pricamo o tome da sam P2P protokol ne moze biti nelegalan - pa nema nikakvog osnova da se protokol kao protokol zabrani.
[ mr. ako @ 25.05.2011. 22:53 ] @
^ Upravo to. Torenti, i pored onoga za sta ga "narodne mase" ovde najcesce koriste, sluzi i za preuzimanje sasvim legalnih sadrzaja! Velike organizacije ih rado koriste radi rasterecenja bandwitha recimo, lakoce deljenja sadrzaja... Npr. NASA praktikuje tako nesto.
[ combuster @ 25.05.2011. 23:14 ] @
Ja uvek skidam preko torrent-a fajlove ako su >= 500MB. Prvo siguran sam da je file integrity dobar (cak i ako nije sto se dogadja u retkim situacijama uvek mogu da proverim hash-eve svih chunk-ova i onda ponovo skinem samo one koji ne valjaju), drugo - lepo je podeliti sa nekim ono sto si preuzeo i uostalom iskoristiti bandwith koji vec ionako placam fiksno.
[ newtesla @ 26.05.2011. 06:54 ] @
Update: stigle su mi uplatnice, a još ne stiže preporučena koverta sa dokumentacijom.

Ili pošta kasni, ili nije nikada ni poslato.
[ mongule @ 01.06.2011. 08:18 ] @
Pa newtesla ti si radio nedozvoljene radnje, a sad trazis neku pravdu. Budi sretan sto te je provajder lijepo obavijsetio, da zivis negdje vani umjesto poziva dosla biti policija i uzela kompjuter, a k tome bi platio i masnu kaznu.
[ MagicMaster @ 03.06.2011. 03:06 ] @
Svašta .... big brother ....
[ newtesla @ 03.06.2011. 17:39 ] @
Citat:
mongule: Pa newtesla ti si radio nedozvoljene radnje, a sad trazis neku pravdu. Budi sretan sto te je provajder lijepo obavijsetio, da zivis negdje vani umjesto poziva dosla biti policija i uzela kompjuter, a k tome bi platio i masnu kaznu.


Molim da se lične frustracije iskaljuju negde drugde - još u prvom postu sam zamolio da se ne postavljaju ovakvi komentari. (zab*le me da li me ti vidiš krivim, mene zanima zakon, i ispoštovanost procedure.)

BTW, još ništa od dokumentacije.
[ zentriks @ 05.06.2011. 12:59 ] @
Brate ti si radio nesto sto je nedozvoljeni i jos hoces da se nadmudrujes sa njima. veliki si car nema sta,samo pazi da ti se to ne obije o glavu...
A sto se ipfiltera tice probajte peerblock i skinite neki torrent sa javnog trakera i najezicete se koliko ce da vam bude blokiranih ip adresa...
Ali ne znam da li ste culi da su jos dva klinca od 20-21 god uhapseni zbog postavljanja filma bog te video na youtube i fileserve....
[ newtesla @ 07.06.2011. 07:11 ] @
^Da sam slušao takve kao ti - verovatno bih bio u zatvoru do sada; pošto slušam svog advokata, mogu samo da ti kažem da si u zabludi. Teškoj zabludi.

---------------------------

Stigla dokumenta - jurim skener, pa da postujem. Ha, firma koja me u'vatila se zove Peermedia Technologies.
[ marko1101 @ 12.06.2011. 12:00 ] @
tesla,

ili si ti njih pogresno razumeo , ili su ti oni pogresno rekli ...

tebe niko ne tereti da si prekrsio neki zakon zato sto si skidao neki fajl (mada je u nekim zemljama i to zabranjeno) ... nego zato sto je od tebe milion drugih ljudi skidalo taj fajl, sve dok si bio nakacen na taj torent .

to znaci da si ti vrsio distribuciju tog filma, serije,programa itd...

da li ti imas autorska prava za distribuciju ?... glupo pitanje :)


te kompanije koje traze po netu nelegalnu distribuciju, ... imaju velike kolicine racunara nakacene na internet, i kace se na torente svih vrsta, isto kao sto se i ti nakacis, i pretrazuju ko ima kod sebe neki film, seriju, program ... i probaju da od njega to preuzmu, ... kad vide da moze da preuzmu od tebe taj fajl, a pritom znaju da ti nemas pravo distribucije, ... zapisu podatke, tipa. vreme, koji softver, IP adresu itd...

provere ko je vlasnik te IP adrese ...

i onda vlasniku IP adrese, a to je uvek ISP ... posalju pismo , ... neko je vec okacio pismo u temi

... i u pismu pise, odprilike:
- vlasnice, sa tvoje Ip adrese se distribuira nelegalno to i to ...ako ti ovo radis odmah prekini, da te nebi tuzili, a ako nisi ti, onda vidi ko to radi, pa mu javi da prekine kako ga nebi tuzili.

taj moze da tuzi samo ISPa, jer je on vlasnik adrese, a ISP posle dokazuje da nije on kriv, nego neki korisnik koji je koristio taj IP u to i to vreme ...


e zbog toga, svaki ISP u ugovorima ima slican clan, koji odprilike glasi:

---
Ponašanje KORISNIKA smatraće se nedozvoljenim, ako je u suprotnosti sa domaćim i međunarodnim pravom i propisima, odnosno u suprotnosti sa konvencijama, ugovorima i drugim aktima i opšte prihvaćenim kodeksima ponašanja u ovoj oblasti.

Ponašanje KORISNIKA smatraće se nedozvoljenim naročito ako:

1. Sadrži elemente krivičnog dela, privrednog prestupa i/ili prekršaja.
2. Vrši povredu autorskog prava i/ili prava industrijske svojine.
3. Vrši delo nelojalne konkurencije.
4. Ugrožava i/ili povređuje lična prava.
5. Vrši povredu dobrih poslovnih običaja i prava potrošaca.
6. Vrši distribuciju nezatraženih e-mail poruka i drugih neželjenih sadržaja preko ISP mreže kao i unutar ISP mreže.
7. Koristi servise Interneta za neovlašćeni pristup i/ili za dobijanje neovlašćene kontrole nad sistemima trećih lica.
8. Ukoliko ugrožava nesmetano korišćenje servisa od strane drugih korisnika, ugrožava nesmetani rad mreže ISP-a i/ili bilo koje druge mreže i/ili dela Interneta.
9. Šalje i/ili prosleđuje dobrotvorne zahteve, peticije, lančana pisma kao i slanje reklamnih i promotivnih materijala za proizvode i usluge, izuzev na mesta predviđena za takav vid oglašavanja.
10. Vrši distribuciju virusa i/ili drugih programa i elektronske pošte sa infenktivnim ili destruktivnim osobinama
---

i posle tog clana dolazi sledeci clan koji kaze odprilike ovako:

---
Ukoliko ISP, po svojoj oceni ili po prijemu prijave, zaključi da se KORISNIK u korišćenju usluga ponaša na nedozvoljen način, ISP može da:

- pošalje upozorenje
- suspenduje pružanje usluge
- blokira određeni Internet saobraćaj
- ukine nalog

Ukoliko KORISNIK nastavi sa nedozvoljenim ponašanjem po ponovnom aktiviranju naloga, ISP ima pravo da odmah raskine Ugovor. KORISNIK u tom slučaju gubi pravo na povraćaj naknade za uslugu koju do raskida Ugovora nije uspeo da iskoristi.

Ocena ISP-a o nedozvoljenom ponašanju KORISNIKA smatraće se osnovanom u slućaju kada postoji sumnja u pogledu nedozvoljenog ponašanja KORISNIKA, a prema odredbama ovog UGOVORA.

Ukoliko Korisnik dokaže da njegovo ponašanje nije bilo nedozvoljeno u smislu člana XXX. ovog UGOVORA, ISP će mu omogućiti da iskoristi preostalo ne iskorišćeno vreme.
---

dakle ISP, nema pojma kad si ti koristio torent, to jest, nema vremena za te stvari ...

ali kao sto vidis postoje firme/agencije u svetu koje su placene da to rade ... i one obavestavaju ISPa (vlasnika IP adrese), o nezakonitim radnjama

a svaki ISP mesecno dobije takvih pisama za bar 10% korisnika ... pa sad vidi ... npr. telekom ima oko 150k ADSL korisnika, znaci da dobija oko 15k takvih pisama mesecno ...

i neverujem da salje svima obavestenja , ... ali zato sve to cuva, ... pa ako neko jednog dana optuzi telekom da je krsio autorska prava ... on ce da izvuce svu tu dokumentaciju ... pismo, logove , itd... i da ode mrtav ladan na more.

e sad,
ako mislis da mozes da dokazes, da imas pravo na distribuciju tih fajlova ... onda tuzi ISPa, ukoliko ti ugasi internet.
[ marko1101 @ 12.06.2011. 12:05 ] @
a da , ... zaboravio sam da pitam ...

gde mogu da skinem svu kolekciju svih filmova ikad napravljenih, a moze i muzika ...

mislim ako neko ima neki savet kako to da nabavim ... bas bih voleo to da imam ...

uf, pa to nisam smeo da pitam na forumu ... jbg , nece se ponoviti ...

... ili sam smeo ?
[ Kobasa @ 01.07.2011. 17:10 ] @
Alo bre ljudi sta je sa vama? Pa ko normalan radi nesto protivzakonito
i pritom ostavlja tragove?

To isto kao da si opljackao banku a nisi koristio rukavice nego tvoji
otisci svuda, pa da se onda zalis sto su te pronasli uz pomoc otiska.

Kad nesto radis, radi ga tajno, da niko ili skoro niko nezna.

jel si cuo za High Anonymous proxy server?

Ako nisi i ako neznas gde da ga nadjes, evo ti ga:

http://samair.ru/proxy/fresh-proxy-list.htm


[Ovu poruku je menjao Kobasa dana 01.07.2011. u 18:21 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao Milos Dedijer dana 06.07.2011. u 14:34 GMT+1]
[ Zlatni_bg @ 16.07.2011. 07:15 ] @
Procitao sam sve postove, kao i glavni prvi post u ovoj temi.

Prvo, "razbijanje enkripcije". Kakva se bre enkripcija razbija? Da postoji enkripcija koju je NEOPHODNO razbiti da bi se doslo do podataka o klijentima koji skidaju torrent, ili da bi se video sadrzaj torrenta, sam protokol nikako ne bi mogao da funkcionise. To sto je provajder dobio, je DMCA Takedown Request. Nikakav advokat ti nije potreban za to, verujem da si obican korisnik interneta pa nisi skroz upucen u tematiku. DMCA zahtevi su sasvim normalna stvar, dobijaju ih ljudi masovno, pogotovu oni koji *preprodaju* web hosting, itd. Desi se uvek da neko okaci na internet sadrzaj za ciju distribuciju nema prava. Sve sto se od njih trazi (ukoliko bas ne preteraju) je da taj sadrzaj uklone u sto kracem vremenskom roku, provajder internet servisa obicno daje korisniku 24h da prestane da ga distribuira.

To sto ti pricas o nelegalnom sticanju dokaza, je cista nebuloza. To je kao kad bih ja kupio parce zemlje, napisao na ogromnoj tabli "Niko ne sme da posmatra sta se ovde desava" i radio razne ilegalne aktivnosti na tom prostoru. Je li, onda kad bi me neko prijavio za krsenje zakona, i doveo policiju, na sudu bi mi sigurno pomoglo to sto je taj neko krsio pravila koja sam ja naveo? Naravno da ne. To sto si ti mislio moze da pali kod legalnih torrenta, kod ilegalnih ne. Cinjenica je takodje da su advokati dosta neupuceni kod nas u celu tu internet pricu (iskreno ne verujem ti i da si uzeo advokata za to). To da li si ti pirat ili neki Robin Hud, me ne zanima, odgovoricu na ovu temu sa punim pravom i istinitim cinjenicama.

Sledeca stvar, da bi te neko tuzio, morao bi da plati advokata. I da ga posalje u Srbiju, ili da nadje nekog u Srbiji. Da li mislis, da ce oni to da rade za svakog korisnika koji skida neki ilegalni torrent na internetu? Opet odgovor, naravno da ne. Vise bi ih izasli silni sudski troskovi oko postupaka koji bi trajali u nedogled. Ovako, priprete, ljudi poput tebe se uplase, i prestanu da skidaju sadrzaj koji je sporan.

A ako razmisljas o kontra-tuzbi, povredi podataka i svemu tome, dobro razmisli. Morao bi na sudu da priznas da si skidao ilegalan sadrzaj preko interneta, potom bi oni dokazali da si ga distribuirao jos milionima korisnika, pa ti izracunaj troskove odstete koju bi morao da platis. A vi sto pricate "promeni provajdera" i slicno, pa sta tek vi mislite? Ovo sto je Beocity uradio je sasvim normalna stvar, forwardovao je DMCA zahtev. Naravno da moraju da upozore korisnika da ne radi takve stvari, jer je IP adresa u vlasnistvu Beocityja, i to je jedini kontakt koji je vidljiv preko interneta. Nisu oni odgovorni za ono sto njihovi korisnici rade.

Takodje, pazi sta pises ovde po forumu poput stvari "jesam, skidao sam to i to", jer je to dokaz ilegalnih radnji (cudo da te tvoj advokat nije savetovao o tome?). Ovo je javni forum, i ne treba bas da se prica o takvim stvarima.

Pricaj mi da sam troll, ili sta god, ali pomiri se sa cinjenicom da ti nisi OSTECENI u ovom slucaju. Niko te nece krivicno goniti zbog toga sto si uradio, ne drzis warez sajt itd pa da imaju veliki razlog, ali jednostavno, prihvati gresku. Ni provajder nije kriv, niti organizacija koja se bavi copyright-om, vec ti. Cist primer dobro odradjenog posla svih institucija.

[Ovu poruku je menjao Zlatni_bg dana 16.07.2011. u 08:27 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao Zlatni_bg dana 16.07.2011. u 08:32 GMT+1]
[ djordje1979 @ 16.07.2011. 13:37 ] @
Citat:
Zlatni_bg:
Takodje, pazi sta pises ovde po forumu poput stvari "jesam, skidao sam to i to", jer je to dokaz ilegalnih radnji (cudo da te tvoj advokat nije savetovao o tome?). Ovo je javni forum, i ne treba bas da se prica o takvim stvarima.

Kako to moze da bude dokaz? Uvek moze da kaze u sledecem postu salio sam se, nisam skidao.
Pa nije on tu izjavu dao pod zakletvom pred sudijom...
[ dmauka @ 21.07.2011. 08:41 ] @
Imao sam jednom prilikom sličan slučaj, isključenje bez opomene. Odem da proverim šta se dešava, a AVcom, ni pet ni šest, nego: "skidali ste film iz 1956, autorska prava bla bla...". NAravno, prateći faks sa tim navodima samo su se zeznuli, mislili da ne znam engleski....Slatko sam se nasmejao na to, objasnio im da skidam svašta ali da filmove iz 56. nikako nisam skidao jer me ne zanimaju.
Onaj tehničar me odvede u stranu i kaže (parafraziram): "Druže, mi dobijemo s vremena na vreme ovakve opomene, onda isključimo nekoga na par dana, onda ga opet uključimo i tako...vuk sit i ovce na broju. Evo, dok stigneš kući, biće uključeno, šta ćeš, slučajan izbor...izvini."
Znači, nema potrebe za talasanjem.
[ aki2011 @ 02.08.2011. 12:22 ] @
Ovo je još jedan dokaz da ISP-eri počev od Telekoma pa do ovih sitnih svoje usluge koriste za špijuniranje svojih korisnika. Po nekom rezonu to što oni rade u većini država se zove neovlašćeno prisluškivanje itd itd, što nosi sa sobom dodatne posledice za korisnika.

Pokušaću da objasnim

Čekairaju se 1000 korisnika koji imaju malo veći stepen obrazovanja od ostalih i nadgledaju 24h. Selekcija se radi za tih 1000 korisnika i po nekoliko godina i taj broj uvek raste. Svaka pretraga, svaki upit, svaka otvorena web strana se nadgleda danima,mesecima a nekad i godinama dok određeni korisnik ne otkrije neki vid zarade bila to minimalna ili veća zarada to je nebitno. Nakon par nedelja vidi na TV-u reklamu ili u ponudi neke veće firme istu ideju do koje je došao, pojavi se site itd itd (u prevodu to je već prodato nekom tatinom sinu ili tajkunu za par ili nekoliko hiljada eura) a ukoliko je nešto vrednije to ide drugim tokom o tome otom potom...... od doktorata do patenta itd itd.... Za takve stvari i pristupaju računaru korsnika da bi imali 90% uvid o njegovom radu a ovih 10% nadoknade preko prisluškivanja mobilnog ali otom potom o mobilnom to i nije toliko sada bitno.

Jako mali broj koristi kriptovanje svojih privatnih email poruka a i oni koji znaju imaju problem jer druga strana ne zna da dekriptuje tu poruku tako da 98% poruka su vidljive za njih i ako to oni nikad neće priznati. Jedan dobar MCSE zna o čemu pričam. Svaka komunikacija putem MSN-a, Skype-a itd itd ukoliko nije kriptovana sa podosta plugina je slušljiva,vidljiva itd itd za njih. Pa čak ukoliko i neko kriptuje svoje email poruke takva ili takve poruke ukoliko stvarno neko ima interes će biti dekriptovane (za to postoji jako mnogo načina)

Sve u svemu postali smo robovi nekih glupih i jadnih ljudi koji koriste najgluplji metod da nas omalovaže, ponize, pokradu , degradiraju a pri tome nam još uzimaju novac.

Neko će reći da je ovo paranoično ali je problem što su korisnici postali sve pametniji i pametniji i većina zna o čemu se ovde piše samo je pitanje vremena kad će ovo da pukne više.

Tako da me zabole uvo za neki torrent i to strane emisije gde nigde striktno u zakonu RS nije navedeno da je zabranjeno skidanje preko P2P mreže nekog video materijala ili preko metafile ili određenih protokola itd itd. A i da je sve prekršaj i da ima zakon baš jasan i precizan mnogo fajlova nosi ime nekog filma ili serije a u stvari je neki pornić itd itd što nas opet dovodi na to da i čak kad skinemo nešto ukoliko hoće neko da te optuži mora to da dokaže a to znači da mora imati taj video materijal na serveru (opet je to prisluškivanje,nadgledanje itd itd) kao i log da si skidao taj fajl u suprotnom taj log ne vredi ništa kao dokaz. A i da se navede u zakonu da je zabranjeno korišćenje P2P mreže ili da ti ograniče određene protokole itd itd koji će mi đavo brz internet kao i no limit paketi kao i još jako mnogo zazancija su ovde nelogični. Ja ne znam za taj zakon ali i da ga ima ovako nije definisan to zasigurno. Bio to zakon RS ili pravila ISP.

Tako da u prevodu sve je ovo zamazivanje očiju , kaoooo jaooo znaju da sam skinuo torrent itd itd korisnik se plaši i misli da oni samo te stvari gledaju dok ISP na prvom mestu Telekom ima ceo tim ljudi koji koriste ceo ovaj proces za veće materijalne interese što je mizerno u 2011 da se dešava u našoj državi da je neka druga država takvi ljudi bi već bili .................

Ako bude trebalo može se i detaljno opisati ceo proces špijuniranja,nadgledanja itd korisnika od strane ISP koji se trenutno odvija u RS
Tako da u ovoj temi nije problem torrent već nešto drugo o čemu treba raspravljat ili ne treba napisatii ni jednu jedinu reč više............
[ adzo_ @ 02.08.2011. 12:39 ] @
^^
Koliko bi ljudi bilo potrebno za neku ovakvu aktivnost, da ne ulazimo u detalje koliko je potrebno da osobe koje "gledaju" mail-ove budu siroko obrazovane da bi u "sumi" informacija prepoznali onu vrednu....
[ aki2011 @ 02.08.2011. 13:04 ] @
Dobrom selekcijom ljudi jako malo, većom selekcijom mnogo više (matematika) uz pomoć dobrog softwera iz dana u dan sve je mnogo lakše....

Evo npr ovde na ES ima jako pametnih momaka koje zasigurno nadgledaju i koji su im do sada napravili jako mnogo novca. ALi ne nadgledanjem šta trabunjaju na ES već kompletnim nadzorom input i output informacija

al ajd sad bitan je taj torrent neke strane serije koji je u stvari bio pornić ali ga je obrisao jer nije imao subtitle
[ shazalakazoo2 @ 18.08.2011. 18:39 ] @
Odmah da razjasnimo ocigledne nepoznanice vecine Vas.

Onog trenutka kada se pojavio internet ciji je osnovni cilj razmena informacija ne postoji zakon koji bi mogao bilo koga da kazni za razmenu bilo kakvih informacija iz prostog razloga jer sve sto je postavljeno na internetu je javno i po svim zakonima mora biti dostupno svima posto je internet javni servis svih korisnika.

Ne postoji nikakav zakon koji je napisan ili koji bi legalno mogao da se napise u buducnosti koji bi nekima pruzao pravo da drugima zabranjuju da koriste dostupne informacije sa interneta.

Znaci u prevodu za one kojima jos uvek nije jasno.

Sve sto nadjete na internetu u bilo kom obliku imate pravo da podelite sa drugima ma koliko se odredjene kompanije trudile da Vas tuze jer sve to na sudu pada u vodu.

Jedino krivicno delo koje mogu da Vam prikace je ako necije autorsko delo prodajete !!!
I tu se u potpunosti slazem. Jer ako neko ulozi vreme u stvaranje necega niko nema prava da se predstavlja kao autor tog dela i jos da ga prodaje bez prethodnog pristanka samog autora.

Dakle nemojte mesati babe i zabe.

Po ovoj logici, a to mozete i navesti na sudu, po osnovu cega pada svaka tuzba protiv Vas, svi koji:

- su ikada presnimili muziku nekome treba da idu u zatvor.
- onda i sve velike kompanije koje su pravile VHS playere, DVD rezace, kamere, stubove sa kasetofonima, kompjutere i sl uredjaje treba da idu na sud jer su omogucili pirateriju.
- pretrazivaci a prvenstveno google treba da idu na sud jer nude direktne linkove na filmove, muziku, igre i sl.
- svi sajtovi i serveri koji drze fajlove treba da se zatvore a njihovi vlasnici da odu u zatvor.

Takodje mozete ladno od suda da zatrazite da se ispitaju svi gradjani Srbije a prvenstveno svi kompjuteri politicara, stranaka i njihovih porodica i da se po tom osnovu upadne svakome u kucu zapleni racunar i svi diskovi i da se utvrdi ko sta ima od nedozvoljenog materijala po njima.

Doci cete do porazavajuce statistike da 99.99% gradjana Srbije onda po toj logici treba da ide u zatvor. Slicno je i sa drugim drzavama. Najveci procenat skinutog sadrzaja ima Amerika pa me cudi kako su onda imali samo nekoliko uspesnih presuda.

Odgovor je jednostavan. Ako pocnu da talasaju tamo gde ne treba dici ce se frka i krece gradjanski rat.

Toga treba da budu svesne i ove poltorncine kod nas jer ni mi nismo daleko od gradjanskog rata a ako uskrate slobode razmene informacija u Srbiji do toga ce izvesno doci.

Zato pamet u glavu svi oni koji mislite da cete moci da bilo sta zabranite od interneta.

I jos nesto. Poruka za sve ISP-ove kod nas. Preskupi ste i bolje je da ne dizete frku jer ako krenemo na sud sa pitanjima zasto je kod nas neuporedivo skuplji internet u odnosu na ostale svetske drzave i ko koci razvoj i brzinu interneta u Srbiji obrali ste zelen bostan.

Internet je jevno dobro svih stanovnika planete i trebalo bi da bude ako ne besplatan a ono da se placa samo striktno troskovi odrzavanja a ne i da koristi za bogacenje kroz vise ruku !

Nadam se da je sada jasno da se kod nas nikada nece zabraniti razmena informacija na internetu kao sto do toga nikada nece doci ni u svetu.

Uostalom ako do toga na kraju i dodje niko nas ne sprecava da napravimo paralelan internet koji koristi telefonske linije i onda svi oni koji trenutno rade u sluzbi njihovih sitnih lihvarskih ciljeva mogu samo da nam ..... jer ce izgubiti i ovo sto sada imaju.

[ Jericho @ 18.08.2011. 21:14 ] @
Citat:
shazalakazoo2: Odmah da razjasnimo ocigledne nepoznanice vecine Vas.

Onog trenutka kada se pojavio internet ciji je osnovni cilj razmena informacija ne postoji zakon koji bi mogao bilo koga da kazni za razmenu bilo kakvih informacija iz prostog razloga jer sve sto je postavljeno na internetu je javno i po svim zakonima mora biti dostupno svima posto je internet javni servis svih korisnika.

Ne postoji nikakav zakon koji je napisan ili koji bi legalno mogao da se napise u buducnosti koji bi nekima pruzao pravo da drugima zabranjuju da koriste dostupne informacije sa interneta.

Znaci u prevodu za one kojima jos uvek nije jasno.

Sve sto nadjete na internetu u bilo kom obliku imate pravo da podelite sa drugima ma koliko se odredjene kompanije trudile da Vas tuze jer sve to na sudu pada u vodu.

Jedino krivicno delo koje mogu da Vam prikace je ako necije autorsko delo prodajete !!!
I tu se u potpunosti slazem. Jer ako neko ulozi vreme u stvaranje necega niko nema prava da se predstavlja kao autor tog dela i jos da ga prodaje bez prethodnog pristanka samog autora.

Dakle nemojte mesati babe i zabe.

Po ovoj logici, a to mozete i navesti na sudu, po osnovu cega pada svaka tuzba protiv Vas, svi koji:

- su ikada presnimili muziku nekome treba da idu u zatvor.
- onda i sve velike kompanije koje su pravile VHS playere, DVD rezace, kamere, stubove sa kasetofonima, kompjutere i sl uredjaje treba da idu na sud jer su omogucili pirateriju.
- pretrazivaci a prvenstveno google treba da idu na sud jer nude direktne linkove na filmove, muziku, igre i sl.
- svi sajtovi i serveri koji drze fajlove treba da se zatvore a njihovi vlasnici da odu u zatvor.

Takodje mozete ladno od suda da zatrazite da se ispitaju svi gradjani Srbije a prvenstveno svi kompjuteri politicara, stranaka i njihovih porodica i da se po tom osnovu upadne svakome u kucu zapleni racunar i svi diskovi i da se utvrdi ko sta ima od nedozvoljenog materijala po njima.

Doci cete do porazavajuce statistike da 99.99% gradjana Srbije onda po toj logici treba da ide u zatvor. Slicno je i sa drugim drzavama. Najveci procenat skinutog sadrzaja ima Amerika pa me cudi kako su onda imali samo nekoliko uspesnih presuda.

Odgovor je jednostavan. Ako pocnu da talasaju tamo gde ne treba dici ce se frka i krece gradjanski rat.

Toga treba da budu svesne i ove poltorncine kod nas jer ni mi nismo daleko od gradjanskog rata a ako uskrate slobode razmene informacija u Srbiji do toga ce izvesno doci.

Zato pamet u glavu svi oni koji mislite da cete moci da bilo sta zabranite od interneta.

I jos nesto. Poruka za sve ISP-ove kod nas. Preskupi ste i bolje je da ne dizete frku jer ako krenemo na sud sa pitanjima zasto je kod nas neuporedivo skuplji internet u odnosu na ostale svetske drzave i ko koci razvoj i brzinu interneta u Srbiji obrali ste zelen bostan.

Internet je jevno dobro svih stanovnika planete i trebalo bi da bude ako ne besplatan a ono da se placa samo striktno troskovi odrzavanja a ne i da koristi za bogacenje kroz vise ruku !

Nadam se da je sada jasno da se kod nas nikada nece zabraniti razmena informacija na internetu kao sto do toga nikada nece doci ni u svetu.

Uostalom ako do toga na kraju i dodje niko nas ne sprecava da napravimo paralelan internet koji koristi telefonske linije i onda svi oni koji trenutno rade u sluzbi njihovih sitnih lihvarskih ciljeva mogu samo da nam ..... jer ce izgubiti i ovo sto sada imaju.


Stvarno si se nalupao gluposti ovde. Podsecanja radi, LimeWire je krajem prosle godine platio 105 miliona dolara kompenzacije izdavackim kucama u SAD, i zabranjen im je dalji rad i distribucija softvera, sto se vidi i na http://www.limewire.com/
[ shazalakazoo2 @ 19.08.2011. 21:17 ] @
Citat:
Jericho: Stvarno si se nalupao gluposti ovde. Podsecanja radi, LimeWire je krajem prosle godine platio 105 miliona dolara kompenzacije izdavackim kucama u SAD, i zabranjen im je dalji rad i distribucija softvera, sto se vidi i na http://www.limewire.com/Ne znam ko se nalupetao.

Prati malo sta se zaista desava po svetu. Sve te presude su cisti marketinski trik ili ucenjivanje nemocnih a inace svaka takva presuda je protiv osnovnih ljudskih sloboda i pada u vodu kod ozbiljnije polemike na visim sudovima.

Sada zasto je ta kompanija ustuknula i nije isla na savezni sud nije jasno. Takodje su jos neki osudjeni i napadnuti a nekima nisu mogli nista kao npr. Piratebay-u i rapidshare.com kao i mnostvu drugih servera i milionima sajtova koji po celom svetu drze materijal a milioni ljudi ga postavljaju i skidaju svakodnevno.

Da li stvarno mislis da mozes tako lako da zatvoris MILION ljudi ???

Ovo je izgubljeno cim je pocelo a zove se internet. Cim se prosirio u siroke narodne mase izgubili su igru samo sto im to jos uvek nije jasno.

Kompanije i industrije moraju da se menjaju kako se menja i tehnologija. Ne moze se kociti zelja za znanjem ljudi i njihove slobode da istrazuju i interaguju sa drugim jedinkama. One koje prate vreme su vec promenile sistem prodaje i proizvode i prilagodila ih prodaji preko interneta. Samo tako mogu da prezive jer ih vreme i tehnologija neumitno gaze.
[ DedaMiloje @ 24.08.2011. 15:14 ] @
http://lifehacker.com/372633/protect-your-privacy-when-downloading

http://en.wikipedia.org/wiki/PeerGuardian

http://en.wikipedia.org/wiki/PeerBlock

http://filesharefreak.com/2008/04/01/ip-blocking-for-utorrent-in-windows-xp-vista/
[ shazalakazoo2 @ 02.12.2011. 20:10 ] @
Interesantno je koliko je ono sto sam napisao u prethodnim postovima identicno ovome sto je izjavila zvanicno Svajcarska vlada.

SVAKA CAST SVAJCARCI !!!

Izgleda da su oni jedina normalna vlada u svetu. Nije ni cudo sto Svajcarska nije u EU. Ovi nasi lopovi bi trebali da se ugledaju na njih ako zele bilo sta da postignu.Swiss Govt: Downloading Movies and Music Will Stay Legal

One in three people in Switzerland download unauthorized music, movies and games from the Internet and since last year the government has been wondering what to do about it. This week their response was published and it was crystal clear. Not only will downloading for personal use stay completely legal, but the copyright holders won’t suffer because of it, since people eventually spend the money saved on entertainment products.

In Switzerland, just as in dozens of other countries, the entertainment industries have been complaining about dramatic losses in revenue due to online piracy.
In a response, the Swiss government has been conducting a study into the impact downloading has on society, and this week their findings were presented.

The overall conclusion of the study is that the current copyright law, under which downloading copyrighted material for personal use is permitted, doesn’t have to change. Their report begins with noting that when it comes to copying files, the Internet has proven a game-changer. While the photocopier, audio cassette tape and VCR allowed users to make good quality copies of various media, these devices lacked a in-built distribution method. The world-wide web changed all that.
Distribution method or not, the entertainment industries have opposed all these technological inventions out of fear that their businesses would be crushed. This is not the right response according to the Swiss government, which favors the option of putting technology to good use instead of taking the repressive approach.
“Every time a new media technology has been made available, it has always been ‘abused’. This is the price we pay for progress. Winners will be those who are able to use the new technology to their advantages and losers those who missed this development and continue to follow old business models,” the report notes.

The government report further concludes that even in the current situation where piracy is rampant, the entertainment industries are not necessarily losing money. To reach this conclusion, the researchers extrapolated the findings of a study conducted by the Dutch government last year, since the countries are considered to be similar in many aspects.
The report states that around a third of Swiss citizens over 15 years old download pirated music, movies and games from the Internet. However, these people don’t spend less money as a result because the budgets they reserve for entertainment are fairly constant. This means that downloading is mostly complementary.
The other side of piracy, based on the Dutch study, is that downloaders are reported to be more frequent visitors to concerts, and game downloaders actually bought more games than those who didn’t. And in the music industry, lesser-know bands profit most from the sampling effect of file-sharing.
The Swiss report then goes on to review several of the repressive anti-piracy laws and regulations that have been implemented in other countries recently, such as the three-strikes Hadopi law in France. According to the report 12 million was spent on Hadopi in France this year, a figure the Swiss deem too high.
The report further states that it is questionable whether a three-strikes law would be legal in the first place, as the UN’s Human Rights Council labeled Internet access a human right. The Council specifically argued that Hadopi is a disproportionate law that should be repealed.

Other measures such as filtering or blocking content and websites are also rejected, because these would hurt freedom of speech and violate privacy protection laws. The report notes that even if these measures were implemented, there would be several ways to circumvent them. The overall suggestion the Swiss government communicates to the entertainment industries is that they should adapt to the change in consumer behavior, or die. They see absolutely no need to change the law because downloading has no proven negative impact on the production of national culture.


IZVOR: www.torrentfreak.com


[ shazalakazoo2 @ 18.01.2012. 08:40 ] @
E o ovome sam Vam pricao. Sada su sve karte otvorene i jasno je sta i ko stoji iza pokusaja sprecavanja sloboda gradjana i razmene informacija.

Danas je i wikipedia javno izrazila stav prema fasistickim zakonima koji se uvode u Americi a uskoro i u ostalim drzavama satelitima bez ikakve pravne osnove.

http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:SOPA_initiative/Learn_more

Ne treba dozvoliti da ovo zazivi i kod nas.
https://www.eff.org/deeplinks/...nciples-supporting-free-speech
http://technolog.msnbc.msn.com...ark-on-piracy-bill-protest-day

Da cujemo sada komentare onih koji su branili sve sto se radilo pod izgovorom da je to borba protiv piraterije ...