[ R-Byter @ 12.02.2004. 14:39 ] @
Skoro sam uzeo novi HDD od 160GB. U pitanju je maxtor 6Y160P0. Sve fino, ima 8MB cache. Pri podizanju sistema i povremeno u toku rad, kad izvrsava neke vece operacije na disku, pri startovanju vecih programa itd, cuje se "krkljanje" odnosno "oranje" glave po disku. Nisam primetio da ima slabije performanse, naprotiv, koliko vidim, on odlicno radi. Moj bivsi HDD od 20GB(WD) skoro da se nije cuo u ovim situacijama. U idle rezimu je ovaj novi maxtor tih.
Da li je normalno da su ovi novi maxtori bucniji?
Pozdrav i unapred hvala za svaki dobronameran odgovor.
[ Billy_boy @ 13.02.2004. 18:15 ] @
Vjerojatno nije nista.
Ako cita s vise prostorno udaljenih lokacija na disku moze se dogoditi da se cuje pomicanje glave, a ako si bas zabrinut potrazi na es-u je bilo dosta tema o HD-ovima. Na jednoj temi je netko dao link za download primjera 4 opasna zvuka hdd-a.
[ R-Byter @ 13.02.2004. 23:03 ] @
Cini mi se da sam taj link ispratio, U svakom slucaju, dao si mi vrlo logican odgovor. Zahvaljujem. Pronasao sam i to da ovi HDD-ovi imaju neku foru koja se zove Acoustic Management i da moze da se smanji buka koju proizvodi glava u seek rezimu. Verovatno cu i to da probam. U svakom slucaju, da kucnem u drvo, sve je u redu sa HDD-om za sada.
Pozdrav