[ dragansmakic @ 22.05.2011. 01:15 ] @
da li bi neko bio ljubazan da mi objasni kako se app instalira na linux.Instalirao sam Mandrivu,da se malo igram i sad mi krivo sto nemam pojma o ovome,pa cak ni da instaliram najobicniji programcic.Gledao malo youtube,citao forume i dalje nemam pojma ni najosnovnije.Moze li malo pomoci?
1.Kako instalirati najobicniji programcic,recimo operu?
2.Ima li kakve veze koji je linux?
3.Moze li da se instalira na vise nacina?
4.ima li gde sazeto uputstvo za to,samo me nemoj slati da citam stranice godinu dana,please.Moze li kako da se uporedi sa WINDWSOM,posto njega poznajem odlicno?


HVALA UNAPRED
[ Panta_ @ 22.05.2011. 07:14 ] @
Pogledaj uputstva na ovim linkovima -> http://wiki.mandriva.com/en/Do...stalling_and_removing_software | http://wiki.mandriva.com/en/Drakrpm.

Opera mozes da skines sa zvanicnog sajta. Izaberes distribuciju (u tvom slucaju Mandriva), za format paketa izaberes default, tj. rpm, i instaliras ga komandom u Terminalu urpmi ime_preuzetog_paketa.rpm ili jednostavno dvoklikom na isti. Isto tako mozes da ga instaliras i iz riznica komandom urpmi opera ili preko paket menadzera. Imas sve to lepo objasnjeno na gore pomenutim linkovima.

2. Naravno da ima. Mandriva koristi RPM (Red Hat Package Manager) paket menadzment sistem za upravljanje softverom.
3. Softver mozes da instaliras iz riznica svoje distribucije ili preuzimanjem sa zvanicnog sajta kao u gornjem slucaju. Takodje, mozes da ga preuzmes u izvornom kodu koji je obicno zapakovan u tar.bz2 i tar.gz arhivama, a zatim ga kompajliras i instaliras.
4. http://doc.mandriva.com/index.php


[ Lin_Shadow_Ux @ 25.05.2011. 09:24 ] @
Ja korstim Ubuntu 11.04 al mislim da svi Linux sistemi imaju isti sistem instalacije programa,instaliraju se njegovi programi preko Software Center, a ako hoces .exe fajlove da instaliras, to moras preko linuxove aplikacije Wine :)
[ tdjokic @ 25.05.2011. 14:28 ] @
Citat:
Lin_Shadow_Ux: Ja korstim Ubuntu 11.04 al mislim da svi Linux sistemi imaju isti sistem instalacije programa,instaliraju se njegovi programi preko Software Center
Software Center je relativno nova stvar i ja ga ne poznajem dobro. Godinama vec koristim Synaptic, jer koristim uglavnom Debian bazirane distribucije, sada vec vise godina Ubuntu / Mint a i druge distribucije imaju nesto slicno, pomocu cega se pristupa skladistima pripremljenih programa bas za tu verziju bas za tu distribuciju. Sumnjam da cu ikada upoznati Sofware Center jer jednostavno ne osecam potrebu za njim.

Proizvodjaci raznih aplikacija cesto i sami savetuju korisnicima da prvo pogledaju u svoje "skladiste", da vide da li postoji ta aplikacija vec pripremljena za njihovu verziju njihove distribucije i tek ako je nema da se upuste u avanturu nezavisen instalacije.