[ maki101 @ 22.05.2011. 11:48 ] @
Trenutno živim na Ledenoj steni u Nišu (manje više periferija grada) gde posluju kablovski operateri Jotel i Kopernikus,
pošto su oni u žešćoj borbi za tržište (kao i što treba da bude) cene interneta i kablovske televizije su prilično realne za naše uslove, sa čestim "poklonima" mesečnih pretplata po 1din i tako dalje. Tako da koliko i da ih kude što se tiče kvaliteta i podrške opet su prilično korektni, a sa druge strane uvode i nove tehnologije (digitalizacija), tako da sam sa Jotelom manje više zadovoljan.
Problem je u tome što se uskoro selim u centru grada gde je jedini pružilac usluga kablovske SBB. Cene su oko 3 puta veće, mada trenutno i mnogo više pošto i u Jotel i Kopenikus imaju akciju na LS za besplatnu pretplatu kablovske televizije do kraja godine.
Da skratim i da postavim konkrento pitanje. Jel ima zakon koji može da stane na putu SBB-u i da uvede malo zdrave konkureciju u centru Niša gde je i najveći deo stambenih zgrada i pretplatnika, a ne da oni mogu da stave kao što su stavili da njihovi Mix paketi koštaju i po 5000din mesečno i onaj ko želi da ima korektan signal na svom TV prijemniku i internet to mora i debelo da plati i pretplati, i opet neko preko noći postaje milioner i tako godinama zbog ponovnog ne funcionisanja države i zakona???
[ calexx @ 22.05.2011. 13:36 ] @
Ovo je pomalo mešanje baba i žaba. Tačno je da SBB ima Mix paket od preko 5000 ali to podrazumeva 16/1 internet, digitalnu televiziju sa svim mogućim paketima kao i DVR uslugom. Koji paket trenutno koristiš i šta sve on nudi? Ne računaj mnogo na te akcije jer one služe kao mamac a posle ih više nema. Koja te tačno kombinacija (internet+tv+digitalna tv+...) zanima pa da onda napravimo realnije poređenje?

Inače niko ne brani ostalima da se prošire ali je pitanje koliko mogu. Tu je i IPTV a interneta ima koliko hoćeš pa ne bih to nazvao baš monopolom. Pitanje je i koliko bi Jotel uopšte nudio da svojevremeno nisu trampili neke delove Beograda za Durlan, Komren i Bubanj. ;)
[ maki101 @ 22.05.2011. 17:45 ] @
Evo konkretno. Iako trenutno ništa ne plaćam (dobili smo gratis 3 meseca neta i do nove godine kablovsku a nisam vezan nikakvim ugovorom),
pre toga sam plaćao i to su aktuelne cene kod jotela, tv pretplata: 290,00din, internet flat 1mb 690,00din. Ukupno: 980,00din.
Kod sbb minimalnu cenu koju mora da izdvojim za sličnu uslugu je: TV mesečno: 860,00din, najeftiniji flat paket 1520,00din. Ukupno: 2380,00din.
Znači razlika koju bi morao da doplatim kad istekne akcija kod jotela (mada nije prva i verovatno ni poslednja) je: +1400,00din.
I da ne bude zabune, nisam ovde da hvalim jotel, ni na kraj pameti, ni njima nije milo što ja trenutno ne plaćam ništa, ali morali su da ponude tu akciju jer je isto
prvi ponudio kopernikus, i da nisu ja bih sada bio korisnik kopernikusa i to je zdrava konkurencija. Problem je u tome što idem iz kuće i selim se u 16spratnu zgradu u kojoj
usluge nudi samo jedan kablovski operator, pa hoću neću moram da platim koliko traže, to se zove monopol. A da imam još jednu varijatu da ih zamenim drugim monopolistima - IPTV (što verovatno hoću)...
I što je još gore znam da postoji dogovor da niko od ostalih kablovskih operatera ne sme da dira SBB jer im on baca ostatke i ne dira ih na njihovim periferijama.
Mislim da je ovakva situacija zrela za neku inspektorsku istragu (tj. naravno bila bi da funkcionišu institucije i poštuje se zakon jer je ovakvo stanje stvari već par godina)...


[Ovu poruku je menjao maki101 dana 22.05.2011. u 19:01 GMT+1]
[ calexx @ 22.05.2011. 18:04 ] @
Da li je ta pretplata kod Jotela u okviru neke akcije pošto na sajtu piše da je 650 dinara? Osim toga, porediš 1024/128 sa 6144/384 plus što kod SBB-a možeš da uzmeš digitalnu televiziju (ide uz ugovor) i da onda još manje plaćaš, tačnije za 1480+860 tj ukupno 2340 dobiješ 6144/384 plus analogna plus digitalna televizija.
Ako izabereš IPTV, onda ćeš da plaćaš 1532 za 1536/256 i 942 za IPTV ... ukupno 2474. Telefonsku pretplatu ne računam.
[ maki101 @ 22.05.2011. 18:40 ] @
Nije nikakva posebna akcija, tako je od kada je došao kopernikus od pre par godina, a verovatno uzimaju 650,00din gde nemaju pravu konkurenciju.
Meni brzina interneta nije presudna, da li je 6Mb (iako je ta brzina uz ugovor, inače je 2-3mb), ili je 1Mb nije mi apsolutno bitno, važno mi je da se ne ograničava protok.
Relativno skoro sam uzeo i LCD TV pa se po malo interesujem i za hd tv čisto informativno, ali kad sam video ovu akcijsku ponudu sbb-a samo što nisam šlogirao, cene od 2900 do 5000din mesečno uz ugovor,
http://www.sbb.rs/upload/document/sbb_supermix_promo_110501.pdf
Kako su stvari počele da se odvijaju ima u stanu da ugasim fiksni telefon (nije mi više potreban), ukinem sbb, probam da nadjem neki najjefnitini bežični internet (mada za sada nema pokrivenost u tom delu ne znam iz kog razloga),
i da završim sa tim.

[ calexx @ 22.05.2011. 19:36 ] @
Dobro odmeri pre nego odlučiš, pretpostavljam da ćeš televiziju da uzmeš u bilo kom obliku a ne zaboravi da te akcije ... evo mi smo mnogo jeftini ... služe uglavnom za navlačenje. Ako planiraš HD TV pa još i DVR, onda ne možeš nikako da prođeš jeftino.
[ calexx @ 22.05.2011. 20:33 ] @
Da dodam malo informacija iz prve ruke, naime, akcije koje su trenutno u pojedinim naseljima gde Kopernikus bukvalno na silu otima korisnike Jotelu (upali su recimo u moju zgradu, njih 11 i u roku od sat vremena odradili celokupnu mrezu i to se predstavili da su iz telekoma! bez ikakve saglasnosti stanara i slicno) nudeci sve besplatno do kraja godina i to bez ugovorne obaveze! Pa ko je ovde lud? Kome se to isplati? Naravno sve je ovo trik da se unisti jedna ili druga firma i da se posle nastavi sa monopolom! Ne zaboravite da je Kopernikus u stvari firma SBB-a, tako da je poneta cele price da u srbiji ostanu dva oparatera SBB i Kopernikus i da "kao postoji konkurencija"! Naravno dok se kod nas stanje u Telekomunikacijama ne sredi na nivou drzave ljudi ce placati skuplje usluge i to je tako.
[ geniuxx @ 22.05.2011. 21:32 ] @
Otkud ti to da je Kopernikus = SBB ?
I ja sam na LS, i pretplata je 290.00 din. mesečno. Pre dolaska Kopernikusa u moju ulicu (pre 2-3 godine), pretplata je iznosila 490.00, s tim da je po dolasku Kopernikusa Jotel naprasno prestao da naplaćuje pretplatu - nekih 6 meseci mi inkasant nije dolazio ... Koliko sam čuo, cena sa sajta se naplaćuje samo u delovima grada u koje Kopernikus još nije stigao. Kolju se međusobno, pa ko preživi...
[ maki101 @ 23.05.2011. 08:38 ] @
Evo ja ću da ti kažem ko će sigurno da preživi - SBB (i to baš fino i bogato).
A sve i da nisu na papiru vlasnički odnosi isti za Kopernikus i SBB, svakako ovakvo stanje stvari odlično ide u prilog SBB-u,
i ništa čudno da sbb pomogne finansijski i(li) u nekom drugom smislu jednu od ove dve kompanije sa kojom lakše može da izađe na kraj kako bi uništio ovu drugu i skoro potpuno ugasio konkurenciju (iako je ni sada realno nema na mestima gde posluje), a posle i jedni i drugi mogu da naplaćaju basnosnovne cifre, kao što to radi sada sbb i malo malo povećava pretplatu svakih par meseci a gleda postojano da te drži ugovorom za svaki sličaj da ti ne pukne film i da ne batališ televizor, kao što meni hoće. Ili pak možda što bi bilo još gore potpomaže obe firme po malo ili ih je vezao nekim "ugovorom" kako je ovi ne bi dirali a vremenom će obe finansijski da oslabe i nestanu zbog međusobnog rata na periferijama.
Evo gospodin Dragan Varagic je u ovoj temi predvideo sadašnje stanje stvari još pre 5-6 godina:
http://www.elitesecurity.org/t...ncijalni-monopol-sferi-KDS-SBB

[Ovu poruku je menjao maki101 dana 23.05.2011. u 10:13 GMT+1]
[ calexx @ 23.05.2011. 09:09 ] @
Pa jel SBB kupio KDS NS i PTT KDS? Nije, što baš i ne ide u prilog tvrdnjama da nešto pokušavaju da kupe ostale. Nije valjda da misliš da je Jotel neka konkurencija SBB-u i da oni sada pokušavaju da ih kupe ili unište a za to koriste Kopernikus? Pa Jotel je i dobio ova tri reona od SBB-a inače ih ne bi bilo nigde. A čini mi se da Kopernikus nudi usluge i tamo gde radi SBB ... baš ću da proverim gde se pojavljuju.

Što se same konkurencije tiče ... sa internet strane su tu ADSL od raznih ponuđača, exe-net a ima i više wireless provajdera. Sada postaje aktuelan i mobilni internet pa nešto nisam siguran da će SBB da juri Jotela kao neku konkurenciju. Sa televizijom je slično, postoji IPTV, nije nikakav problem da se naprave zajednički antenski sistemi u zgradama ili da neko nabavi satelitski komplet.

Jedina konkurencija SBB-u u ovoj priči mogu da budu ADSL i exe-net u delu interneta kao i IPTV za televiziju. Sve ostalo su previše sitni igrači da bi ih ovi nešto rasterivali.

A opet ... Fiat kupio Zastavu, Beneton uzeo Nitex, oni Belgijanci uzeli Maxi ... zamalo da i Telekom bude prodat. Jel to Fiat vidi konkurenciju u Zastavi pa hoće da bude monopolista?
[ maki101 @ 23.05.2011. 09:48 ] @
I sam kažeš da SBB nema pravu konkurenciju u segmentu pružanja usluga kablovske mreže,
a kažeš i da je Jotel dobio 3 reona od SBB zbog nekog njihovog dogovara, to je opet zakonski neregularno.
U Nišu u širem centru grada mora da ima barem 2 a optimalno bi bilo 3 nezavisnih kablovskih operatera kako ne bi bio monopol ili duopol u pružanju usluga kablovske televizije.
A ne bi da mešam to sa antenskim signalima, to mi je kao da upoređujem konkurenciju između fiskne i mobilne telefonije (jednostavno nije ista usluga).
btw. sbb je vlasnik i TotalTV-a
A što se tiče interneta u početku neću imati telefonsku liniju zbog preseljenja iste, sa exenetom sam proverio da nema pokrivenost znači ostaje mi samo sbb ako ne nađem nešto treće.
A Fiat ne može da bude monopolsita što proizvodi automobile u Srbiji jer ima još barem 10 kompanija koje mogu da izaberem pri kupovini pored Fijata,
mada su se i tu neki uvoznici ostalih brendova bunili da je Fiat u povlašćenijoj poziciji od ostalih jer se tretira kao domaći brend zbog sklapanja u Srbiji ali ne bih sad o tome.


[Ovu poruku je menjao maki101 dana 23.05.2011. u 11:20 GMT+1]
[ calexx @ 23.05.2011. 10:24 ] @
Znači prelaziš negde u centar ... čudno da tamo ne možeš da nađeš još ponuda. Gde tačno prelaziš? Što se konkurencije tiče, za internet je uvek tu ADSL, exe-net se brzo širi* a možeš poneki mobilni ili wireless da nađeš. Čak i free. Za televiziju ne znam mnogo, vidim da Jotel tek počinje sa digitalnom a nisam video da Kopernikus to nudi, imaš IPTV ako hoćeš ... za ostale ponude stvarno nemam pojma pošto me to ne zanima previše. Postavlja se pitanje i da li bi Jotel uopšte mogao da ponudi to na širem području, nije to mali i jeftin posao da uložiš ko zna koliko para i onda konkurencija ponudi više i jeftinije pa pukneš. Kada budu dovoljno jaki, možda to i probaju. Inače sam obično video da se žale ovi koji su sa SBB-a morali da pređu na Jotel a obrnuto nisam mnogo viđao.

*Kod mene je SBB odavno a pre neki dan me komšika ložila da me upiše na spisak za exe-net jer će da uvedu internet ako ima dovoljan broj stanara. Meni je malo poglu da pored SBB i ADSL uvedem još i exe-net ... mada im je ponuda sasvim pristojna. To ipak znači da nema monopola i da drugi mogu da ponude i tamo gde je SBB.
[ Slobodan Milivojevic @ 23.05.2011. 11:07 ] @
Calexx, kolko sam ja upućen, a upućen sam, ako u zgradu uvodite exe-net ethernet mrežu, to što se stanar složi da oni tu mogu da postave kablove, samog stanara ne obavezuje da on i uzme bilo šta od exe-neta. Njima nije važno da li u startu imaju 2 korisnika u zgradi ili 20. Bitno im je da imaju što više stambenih zgrada u kojima mogu korisniku u roku od jedan dan uvedu internet ako on to želi, tako da ne vidim da nešto možeš da izgubiš, možeš da dobiješ to da imaš veći izbor.

Inače, što se mene tiče pri izboru Jotel vs exe-net vs ADSL - logičan izbor mi je exe-net. Treba da ponude usluge i u Pirotu (bez turbo flat home), pa ću i ovde da pređem sa ADSL-a na njih, mada i ovaj 6/1 orion ADSL radi okej, al smanjicu troskove prelaskom na exe-net kad ponude usluge i ovde...

SBB i exe-net, hmmm, SBB bolji down, exe-net bolji odnos down/up i još na kablu imaju paket za 850din za 1536/384k, što je u odnosu na ADSL premija za korisnike sa osnovnim potrebama.

Ipak nije sve tako loše. A i u kom tačno gradu ste videli da u određenom reonu imate više Cable operatera? Evo u Pirotu imaš SBB i to je jedino što imaš... Naravno IPTV, Total TV, Digi, i ostala satelitska rešenja su isto dostupna. Tako da... Bilo bi bolje da je još veća konkurencija, ali stanje je takvo kakvo je.
[ Zoran Milovanovic @ 23.05.2011. 11:17 ] @
Hmmm, secam se nesto, moram da priznam kroz gustu maglu..

Negde 2005. ili 2006. godine je SBB prepustio svu periferiju grada Jotelu, a za uzvrat uzeo centar. U blizini Panteleja sam, secam se da smo samo odjednom presli na Jotel sa SBB-a. Nikakvih informacija nije bilo, niti je iko korisnike pitao, da li zele da promene kablovskog provajdera. (Koliko znam, ljudi kod kojih stanujem imaju potpisan ugovor sa SBB-om, a ne Jotelom).

Sve je tada pocelo, ocigledno imaju neki, bolje receno nekoliko internih dilova. Zbog toga centar i popularne lokacije u gradu imaju samo SBB. Mislim, da tu nista ne mozes da se promenis kao pojedinac.
[ calexx @ 23.05.2011. 12:20 ] @
Ako se dobro sećam, SBB je dao Jotelu ova tri naselja a Jotel njima deo Beograda.
Citat:
Slobodan Milivojevic: Calexx, kolko sam ja upućen, a upućen sam, ako u zgradu uvodite exe-net ethernet mrežu, to što se stanar složi da oni tu mogu da postave kablove, samog stanara ne obavezuje da on i uzme bilo šta od exe-neta. Njima nije važno da li u startu imaju 2 korisnika u zgradi ili 20.
Nisam siguran da je baš tako, kada je sestrić hteo da ih dovede, trebalo je da nađe bar 2 ili 3 korisnika ... a samo potpisivanje više od 50% stanara ili preCednika skupštine stanara dozvoljava ili ne da se ugrađuju. Mislim da mi je komšika rekla da je potrebno da nađe još dva korisnika pa će da dođu. Reći ću joj da ih opet pita, ako ne moram da uzmem onda ću da potpišem. Čini mi se da kod njih nema obaveznih ugovora pa na kraju možda i uzmem exe-net na par meseci pa otkažem ... mada bi onda morali da mi opet buše rupu i razvlače kablove po ulazu ... mada je kod mene još uvek lom jer nadgradnja još nije završena ...

SBB je bolji za veće pakete, exe-net ima odličnu ponudu sa malim brzinama. Exe-net je super ako neko hoće 1,5/384 za 850 ili 2/512 za 1000 i tu skoro da nemaju konkurenciju ali već od prve SBB ponude 6/384 za 1500 može da se razmisli, veći DL kod SBB-a, veći UL kod exe-neta ... za svakog ponešto.
[ dejan2012 @ 14.02.2016. 21:13 ] @
Posto dosta ljudi prelazi sa sbb,jotela i kopernikusa kod exe net za opticki internet i tv,interesuje me da li pojedinac moze uvesti optiku bez skupljanja potpisa stanara u zgradi ili potpisa predsednika zgrade?
[ calexx @ 14.02.2016. 21:39 ] @
Da bi neko dobio optiku, exe-net mora da u zgradu uvede neki glavni optički kabl do ormarića i onda idu pojedinačno do stanova. Da bi to mogli da rade, potrebni su potpisi 50% +1 ili predsednika, ako sme sam da potpiše. Sutra će da odrade posao, neko će da se pobuni i bez problema bi mogli da ih izbace, zato hoće pokriće u obliku dozvole stanara.

Znam iz prve ruke jer sam ovih dana skupljao potpise pa će koliko sutra da ubace optički kabl i ormarić u zgradu ... a ja ću da uzmem neku uslugu kada budem imao para, sada ne mogu. :( I da potvrdim poruku ispred, mada je stara, nema obaveze da bilo ko uzme nešto od njih, cilj je samo da uđu u zgradu.
[ freeland @ 15.02.2016. 16:53 ] @
@ maki101

Posto ti je cilj da sto jeftinije prodjes, za 500,00 imas digitalnu tv (solidan izbor kanala) sa onom mini-satelitskom antenom (preko firme sa Bulevara, da ne reklamiram sada), koju ti nabace gde ti odgovara.
Za net predlazem neku Wireless opciju, to u centru nije problem.

[ calexx @ 15.02.2016. 22:14 ] @
Nadam se da se snašao za 5 godina. ;)