[ herzog @ 29.05.2011. 12:27 ] @
Njet mi jasno |
[ herzog @ 29.05.2011. 12:27 ] @
[ Ivan Dimkovic @ 29.05.2011. 12:40 ] @
Pa to je vrlo jednostavno,
Covek je najkompleksnije bice na zemlji, i biologija nije u stanju da odgovori na sva pitanja vezana za coveka i njegovo ponasanje. Zbog toga postoje discipline kao sto su sociologija, psihologija, antropologija... Biologe zanima jedan deo antropologije zato sto usmerava istrazivanje u pravcu objasnjavanja neke ljudske osobine - tipa nacin funkcionisanja prvobitne zajednice ustanovljen na osnovu fosilnih ostataka moze usmeriti istrazivanje bioloskih mehanizama koji su omogucili takvo funkcionisanje. Znaci, imas "rupu" u znanju koju zelis da popunis - i onda koristis drugu disciplinu koja ima vise poznatih podataka kako bi razvio teoriju u svom domenu koja bi bila u saglasnosti sa tim podacima. [ tdjokic @ 29.05.2011. 13:24 ] @
Ne secam se da sam ranije primetio ovaj "problem" ali zivim u ubedjenju da su mnoge stvari predmet istrazivanja raznih naucnika pa i obicnih ljudi. Psenica na primer - proucavaju je i strucnjaci za vrste psenice, pa oni drugi za njene bolesti, pa proizvodjaci poljoprivrednih masina, pa razni strucnjaci u drzavnim ustanovama - za robne rezerve, za ishranu stanovnistva u normalnim uslovima i sta ja znam ko sve jos (kuvari, pekari, domacice
![]() [ Ankalagon the Black @ 29.05.2011. 17:01 ] @
Ne samo da je normalno nego je i neophodno. Retko koji slozen problem se moze resiti bez pomoci znanja iz vise razlicitih disciplina/nauka. Da bi recimo napravio avion treba ti: ekspert za mehaniku fluida da bi imao pravi oblik, masinski inzenjeri da odaberu prave materijale i konstruisu delove, elektrotehnicki inzenjeri za svu elektroniku i komunikaciju, pravni tim da bi se zadovoljili svi zakoni, ekonomisti da bi se ostalo u granicama budzeta, expert za ergonomiju i verovatno jos jedno par desetina drugih vrsta strucnjaka. I ti pravnici i ekonomisti moraju da znaju mnoge stvari o avionima da bi mogli da odrade korektno svoj posao u projektu.
[ herzog @ 02.06.2011. 12:17 ] @
Mogla bi da bude npr. samo deo biologije, a u drustvenim naukama bi moglo negde-nesto da se vodi kao "referat iz antropologije"
Ako je to uopste nauka, ta antropologija. [ Isak666 @ 02.06.2011. 17:50 ] @
Citat: Kako to da antroplogiju izucavaju i biolozi i sociolozi? Pa zato sto covek ima i drustvenu i biolosku "stranu" postojanja. Jedno bez drugog ne ide, kad se covek proucava u totalu, a antropologija proucava upravo tako coveka - u totalu, sa svojim poddisciplinama. Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|