[ SStudio @ 30.05.2011. 00:59 ] @
Ima li ko ideju ili neki predlog za sledeći problemčić, vezan za jedan moj hobi projekat

Motor se nalazi na klizaču i ide levo desno po njemu, kako rešiti to da kada motor dođe do tačke B automatski dobije promenu polariteta napajanja i krene nazad ka tački A pa onda tamo opet isto promena polariteta i tako u krug dok mu ne isključim napajanje. Kontam da može nekim 555 kolom da se odradi sa tasterima na tački A i tački B koji bi signalizirali da je došao do kraja, ali mi ideje ni google nešto ne idu od ruke danas.

Svaki predlog dobro došao, inače motor je 12V i vuče 2A pri maks opterećenju
[ Horvat I @ 30.05.2011. 15:50 ] @
na postolje motora1 montiraj dvopolni preklopni kiper prekidač i uveži ga kao preklopnik polariteta.
Na srednje (preklopne) kontakte vežeš motor na leve + i - ,a na desne - i + .
Isto možeš postići i sa unakrsnim prekidačem za kućnu instalaciju,ali je teže napraviti mehanizam koji će preklapati
[ shadow88 @ 30.05.2011. 17:38 ] @
dva granicna tastera - prekidaca , dva relea na 12V , vezes jean taster da ti rele pali preko samodrzeceg kontakta a drugi taster da ti gasi isti rele tj da prekida samodrzeci kontakt , taj rele da ti pali i gasi drugi rele koji ce sa duplim radnim i mirnim kontaktima da ti menja smer motora.
[ SStudio @ 31.05.2011. 04:54 ] @
Zanimljivi predlozi, danas imam malo slobodnog vremena pa ću probati varijante i ove vaše a i nešto moje što nađoh kod kolege iz komšiluka, da vidim kako koja radi.

Gledam da bude što prostije, da se ne mlataram mnogo, inače je je u pitanju šiacu masažer

Elektronika je spržena jer nisu imali original adapter pa na ko zna koliko su ga stavili i ubili mikrokontroler zajedno sa 7805 i još par komponenti.
Jedina prednost njihovog original, u odnosu na vaša rešenja i neke moje ideje je bila ta da je imao opciju auto parkiranja motora uvek u donji položaj nakon gašenja, i tri moda rada masaža samo gornjeg ili donjeg dela leđa i masaža celih leđa.

Sa šemom koju nađoh kod ovog kolege bih nekako mogao da postignem da ima opciju rada samo u određenom delu, jer već ima tastere za signalizaciju duž cele putanje, javiću šta sam uradio možda zatreba nekome.
[ shadow88 @ 31.05.2011. 17:07 ] @
onda bi to mogao postici sa tri do cetiri vibromotora tj obicna DC motorica na cije osovine montiras po cekic, naravno ne pravi vec kao teg u obliku pljosnatog valjka koji je u ekscentru i pri brzoj rotaciji dobijas vibraciju, ako bas hoces pomeranje levo-desno onda montiras taj vibromotor na sinu i da ga pomera brezon na drugom motoricu koji bi bio upravljan ovom semom koju sam ti postavio, a prekidacima bi birao koje motore ces da aktiviras a koje ne...

ako neces da ubacis releje onda mozes odraditi sve sa jednim mosfetom, jednim H mostom, granicnim tasterima i dva tranzistora... (mislim na promenu smera motora)
[ SStudio @ 02.06.2011. 09:49 ] @
Testirao sam ovaj nacrt koji sam uzeo od prijatelja i to izgleda radi, danas ću da odradim sve kulturno na pločici i da upakujem unutar ove "stolice".
Inače je u pitanju isti masažer kao sa slike nema potrebe za vibro motorima, mehaniku imam ali mu je problem bila elektronika.