[ kozbi @ 31.05.2011. 02:21 ] @
"Australija ima premalo stručne radne snage za industriju sirovina koja sve bolje posluje, pa namerava da privuče radnu snagu iz inostranstva."

"Zbog toga Vlada želi više imigranata, i naredne "finansijske godine", odnosno od 1.jula, dodeliće dodatnih 16.300 dugoročnih viza.

Ministar finansija Vejn Svon, kako prenose agencije, danas je saopštio da bi tada ukupan broj dugoročnih viza dostigao brojku od 185.000.

"Dugoročno gledano nemamo dovoljno radne snage", objasnio je on.

Imigrantima će, kako je najavljeno, biti olakšano i da dođu do australijskog državljanstva.

Dodatna stručna radna snaga treba da se naseli izvan velikih gradova u regionima sa velikom rudarskom industrijom.

Australija trenutno ima oko 22,6 miliona stanovnika, a još 2001. godine taj broj je bio 19,4 miliona."

--------

Ko ume da cita izmedju redova taj vec moze da pakuje kofere.

Vest je taze,friske,11. maj 2011. 09:04 > 09:05

http://www.mondo.rs/s205751/In...o__pokusajte_u_Australiji.html
[ noskich @ 31.05.2011. 03:45 ] @
To sto se tvrdi u vesti da ce neko dobiti australijsko drzavljanstvo ubrzanim procesom je cista glupost moram da kazem.
Izgleda da se jedna vest plasira ovde na domacoj sceni, a onda se deformisana vest pojavi izvan Australije.

Ovo bi trebalo da je realno stanje stvari: http://www.abc.net.au/rural/news/content/201105/s3213099.htm

put into jobs in regional Australia - znaci u zapadnoj i severnoj Australiji u gradicima od ne vise od deset hiljada stanovnika; klima ne bas sjajna.

the Government will also fast-track permanent residency for holders of 457 visas who live and work in regional Australia for two years.
The changes mean after several years of working in regional Australia, skilled migrants can begin the process of applying for permanent residency in Australia.

Ispade da nije ubrzavanje, vec mogucnost da se prijavi nakon nekoliko godina rada. E, tek onda ce se proces obradjivanja prijave skratiti za ove aplikante. Neko kome je odobrena iseljenicka viza dobija PR status odmah nakon dolaska u Australiju na primer. I nije drzavljanstvo u pitanju, vec PR.

I na kraju jasno je da se ovo odnosi prevashodno na poslove u rudarskoj industriji i poljoprivredi.

[Ovu poruku je menjao noskich dana 31.05.2011. u 05:03 GMT+1]
[ kozbi @ 31.05.2011. 13:06 ] @
Evo detaljnije o coveku koji je najavio nove poslove,nova radna mesta u Australiji i ostalo sto sledi nakon toga:

Wayne Maxwell Swan (born 30 June 1954) is the Deputy Prime Minister of Australia and an Australian politician. He has been an Australian Labor Party (ALP) member of the Australian House of Representatives from 1993 to 1996, and then re elected in 1998 till today , representing the Division of Lilley, QLD. Following Labor's win at the 2007 election, he became Treasurer of Australia in the First Rudd Ministry.

http://en.wikipedia.org/wiki/Wayne_Swan

-------

Evo dalje koga interesuje i ko razume engleski u kom grmu lezi zec povodom ove vesti a moze na kraju znaciti siguran posao u Australiji konkretno za ljude sa nasih prostora.Ko pokusa taj ce i dobiti:

"Employers and some unions have urged the Government to increase its permanent migration target in the Budget to help meet skills shortages from the mining boom and retiring baby boomers.

"Short-term skills shortages in the mining sector and other areas would be met mostly through a boost to temporary migration, Mr Swan said.

"Mr Swan would not rule out some increase to permanent migration, but said there would be greater opportunities for short-term migration targeted to areas of need.

---------

Evo jos jednog"zeca":

"The sustainable population policy, which is likely to be released around the time of the Budget, will include plans to better match migrants to areas with skills shortages and encourage job seekers to move to areas of low unemployment.

"
http://www.news.com.au/money/f...t/story-fn84fgcm-1226048198492

-----------

Federal Treasurer Wayne Swan predicts 380,000 new jobs thanks to strong economy

http://www.dailytelegraph.com....y/story-e6freuzr-1225950522275

[ kozbi @ 31.05.2011. 14:32 ] @
Evo pregleda plata u Australiji,generalno nije dat region,ali se uzima srednja vrednost izmedju pocetne leve i zadnje desne:

Informations on Salary in Australia,

PRatis prvu kolonu,druga je za Kanadu treca za N.Zeland:

Evo koliko pekar zaradjuje( u AUD,Australijskim dolarima):

Evo uporedjenja koliko je cirka 30.000 AUD u evrima:

30 000 Australian dollars = 22 216.3515 Euros

Evo i uporedjenje sa americkim dolarom,skoro su tu negde:

30 000 Australian dollars = 31 956 U.S. dollars

Baker

29,800 - 43,900

Computer Programmer

78,100 - 112,000

Evo koliko se moze ocekivati za gore navedene poslove u poljoprivredi i rudnicima,generalno rad sa prirodnim resursima:

Farm Machinery Operator

28,000 - 36,100

Farm Manager

47,400 - 68,500

Livestock Farmworker

21,600 - 33,750

Mining Engineer

69,000 - 124,600

http://www.moving-to-australia...formation-on-salary-australia/

http://www.google.com/search?h...aq=f&aqi=&aql=&oq=

http://www.google.com/search?s...+us+dollars%3F&btnG=Search

[ noskich @ 31.05.2011. 14:49 ] @
Procena plata je realna, samo od toga treba oduzeti 25-30% koji odu na porez.
[ Nach @ 01.06.2011. 16:20 ] @
Australija je daleko
[ noskich @ 02.06.2011. 00:24 ] @
Daleko od cega?
[ lelorinel @ 02.06.2011. 09:21 ] @
ne cvetaju ruze vise ni tamo

http://www.bbc.co.uk/news/13611621
[ ArsicS @ 02.06.2011. 12:21 ] @
pročitaj pažljivije, isključivi razlog za to su elementarne nepogode
[ lelorinel @ 02.06.2011. 15:13 ] @
sve je to cool, ali ako procitas jos pazljivije videces da je ekonomski rast baziran na izvozu sirovina, uglavnom ugalj i druge rude i to mahom u kinu. citao sam skoro clanak o australiji (probacu da pronadjem link) gde se govori o "property bubble to burst soon" kao sadasnja kategorija.
[ Nach @ 02.06.2011. 15:34 ] @
@noskich: kako misliš od čega? Mislim na to da je Australija fizički daleko od Evrope, predaleko.
[ kozbi @ 02.06.2011. 17:54 ] @
"The growth in employment, which yesterday pushed the March jobless rate below 5 per cent, is concentrated in a handful of industries, several of which have little to do with the overall health of the economy."

http://www.theaustralian.com.a...y/story-fn59niix-1226035658325

[ noskich @ 03.06.2011. 02:43 ] @
Daleko od Evrope, u cemu je tu problem?
[ pctel @ 03.06.2011. 08:08 ] @
Citat:
noskich: Daleko od Evrope, u cemu je tu problem?

Pa otprilike u tome da ne mozes cesto da dodjes u Srbiju i pokazujes okolo koliko si tamo uspeo, ne mozes da uzmes neki mnogo privlacan auto na lizing pa da se u njemu sepuris i tome slicno sto je inace obicaj da se radi rad su gasterbajteri u pitanju, jer sta ti vredi kuca, jahta i auto kad to sve niko ne vidi

Nego, salu na stranu, vecina ljudi je ipak familijarno i drustveno vezana za prostor gde su odrasli, a ako ces da puknes toliku lovu za put svaki put kad neko blizak umre/rodi se/ozeni/uda, onda ima da radis samo za to. A ako te bas zabole za takva desavanja, onda je to sasvim druga prica, nisu svi ljudi isti, svako najbolje poznaje sebe.
[ Nach @ 04.06.2011. 21:34 ] @
hehe ovo nije taj razlog, dapače nikad nisam pomislio učiniti tako nešto

Pa ne znam u čemu je problem, samo mi je to daleko. Ja bih u Australiju tek iz druge države da bude bar malo bliža Australiji npr. Kanada koja mi je zapela za oko ili malo kasnije tj. imati vremena da budem spreman za daleka putovanja a ne odmah pravo mada bih volio da sam malo hrabriji. Putovati u Australiju treba preko dva kontinenta a ja nikad nisam išao iz starog kontinenta.

[Ovu poruku je menjao Nach dana 05.06.2011. u 02:23 GMT+1]
[ Emmy @ 04.06.2011. 22:56 ] @
Citat:
Daleko od cega?

-:)

od svega. Od Amerike jedno, druge, Evrope da ne spominjem, od Afrike takodje mozda ne Perth, cak i jugoistocno Azija je dalja od najdalje destinacije u Evropi.
[ noskich @ 05.06.2011. 11:32 ] @
Nikakav problem danas u eri low-cost letova. Ako se ide na crnogorsko primorje vozom iz Novog Sada na primer to traje ako se dobro secam oko 16 sati sto je ekvivalent letu Sidnej-Singapur-Dubai.
[ Nach @ 05.06.2011. 15:04 ] @
Ne mislim na to koliko je skupo ili jeftino, dobro je ako sada ima jeftinijih letova. Ne pratim cijene jer često ne putujem avionom. Vidim da si možda u Australiji ako se ne varam, sigurno često letiš pošto je Australija geografsko izolirani kontinent. Možda 16h letenja nije loše s obzirom koliko je to daleko, do Amerike se leti 10h koliko sam čuo a mnogi žale kako je to njima predugo, ali dobro. Šta ako kažem da previše ne volim aviona? Ima li rješenje?
[ pctel @ 05.06.2011. 15:12 ] @
Citat:
Nach: Šta ako kažem da previše ne volim aviona? Ima li rješenje? :D

Ima, brod, ako ti se ne zuri nigde. Poznajem nekoliko ljudi koji su obisli sve kontinente (i skoro sve drzave sveta) a da nikad nisu seli u avion. E, jedino sto im je za to sve trebalo oko 4 godine...
[ Emmy @ 05.06.2011. 20:47 ] @
Citat:
Nikakav problem danas u eri low-cost letova. Ako se ide na crnogorsko primorje vozom iz Novog Sada na primer to traje ako se dobro secam oko 16 sati sto je ekvivalent letu Sidnej-Singapur-Dubai.

pokusavas da dokazes nemoguce ali nek ti bude. Kad vec spomenu CG, evo ja cu sad da sedenem u kola i sutra sam na Adi Bojani. Ajde ti skokni do sutra u Singapur kako kazes. Nece da moze, bar ne low cost. Pored svega low cost letovi imaju efekta ako se unapred zakazu, a stosta moze da iskoci.
[ danijel84 @ 05.06.2011. 21:32 ] @
>

--0015174c1510e44a5c04a4fce35a
Content-Type: text/html; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable

brate ja bih nesto pokusao za australiju.da li ima nekakav link da apliciram online i da se vidi sta se trazi za to.hvala ti unapred<div><br><br><div class="gmail_quote">2011/6/3 noskich <span dir="ltr">&lt;<a href="mailto:[email protected]">[email protected]</a>&gt;</span><br>
<blockquote class="gmail_quote" style="margin:0 0 0 .8ex;border-left:1px #ccc solid;padding-left:1ex;">Daleko od Evrope, u cemu je tu problem?<br><font color="#888888">
<br>
--<br>
<a href="http://www.elitesecurity.org/p2880840" target="_blank">http://www.elitesecurity.org/p...<div></div><div class="h5"><br>
<br>
Prijave/odjave: <a href="http://www.elitesecurity.org/liste" target="_blank">http://www.elitesecurity.org/liste</a><br>
<br>
Deaktivirajte rich-text formatiranje u svom mail klijentu ili webmailu kada odgovarate na poruku. Ne menjajte sledece dve linije ukoliko odgovarate putem emaila!<br>
esauth:430465:107f36a7057f78935e93bb1a9fabd2d7<br>
[ noskich @ 06.06.2011. 00:30 ] @
Do Singapura za 10 sati iz Sidneja, kosta cirka 400 dolara u decembru - karta koju sam kupio pre nekoliko nedelja, van sezone 300 i manje.
Potrazi na Virgin Australia, Tiger Airways, Jet Star ili Air Asia i naci ces.
Datum polaska i odlaska mozes da promenis ako platis promenu 50 dolara (Air Asia i Tiger).
[ noskich @ 06.06.2011. 00:37 ] @
Linkovi za Australiju:

http://www.immi.gov.au/visawizard/
http://www.pomsinoz.com/forum/migration-issues/
[ Emmy @ 06.06.2011. 06:22 ] @
noskich, nisi me razumeo. Ja smatram da je prednost Australije sto je daleko od svega.
[ noskich @ 06.06.2011. 07:10 ] @
Nekome prednost, drugome mana. Ne hvalim ja Australiju, vec ukazujem na rasprostranjene zablude.

[ DaliborP @ 06.06.2011. 14:48 ] @
Pa to i nije zabluda. Australija jeste izolovana i daleko, sam si naveo primer za Singapur - 10 sati, 400 dolara. Ni blizu, ni jeftino.
Mada ne vidim zasto bi to ikom smetalo ako vec odluci da se preseli tamo.
[ noskich @ 07.06.2011. 00:41 ] @
Sidnej - Singapur deset sati avionom, Novi Sad - Zlatibor sest sati voznje, Novi Sad - Bar sesnaest sati vozom.

Osoba sa dobrim poslom u Australiji zaradjuje 400 dolara bruto dnevno.
Kada kazem dobrim ne mislim na direktore, vec u proseku na profesionalca sa oko tri godine iskustva.
Ima i poslova gde se toliko zaradjuje i nakon jedne godine, ali je to vise izuzetak.

I da, 400 dolara je karta uoci katolickog bozica u decembru kada su karte najskuplje. Van sezone karta Melburn-Kuala Lumpur moze se kupiti za 150 dolara ako se pazari cim se ti datumi otvore na sajtu oko osam meseci unapred.

[Ovu poruku je menjao noskich dana 07.06.2011. u 03:44 GMT+1]
[ Emmy @ 07.06.2011. 06:32 ] @
Citat:
Osoba sa dobrim poslom u Australiji zaradjuje 400 dolara bruto dnevno.

ovde mozda spada 1% nasih zato ih i vidjamo jednom u 5 do 10 godina da dodju iz Australije. Koliko si ti puta negde "skoknuo" iz Australije ? :-D
[ Slobodan Miskovic @ 07.06.2011. 06:53 ] @
Smesno :) Zasto poredis voznju kolima i avionom? Ja mogu iz Sofije za 2h da sam u Lonodnu. Za 6 h sam u New Yorku, Moskvi, a za manje u Dubaiu. I sve karte su ispod 400e povratne...
[ Emmy @ 07.06.2011. 07:12 ] @
Citat:
Smesno :) Zasto poredis voznju kolima i avionom? Ja mogu iz Sofije za 2h da sam u Lonodnu. Za 6 h sam u New Yorku, Moskvi, a za manje u Dubaiu. I sve karte su ispod 400e povratne...

nijedan podatak koji si naveo nije tacan osim eventualno cene u rasprodaji. :-)
[ noskich @ 07.06.2011. 07:23 ] @
Ne druzim se sa `nasima` pa ne znam. Maternji jezik koristim gotovo iskljucivo na forumima kao sto je ovaj sto je i jedan od razloga zasto postujem.
Kada je rec o meni, nisam skoknuo nijedanput ne zbog finansijskih razloga vec sto ne vidim svrhu putovanja u Srbiju.
Uvek mi je draze putovati negde gde nikad nisam bio pre.
[ Emmy @ 07.06.2011. 07:32 ] @
pa dobro onda navedi gde si putovao IZ Australije, a da nisi bio pre. :-)
[ noskich @ 07.06.2011. 08:07 ] @
Putovao sam samo unutar Australije jer sam dve godine studirao ovde pa se nije imalo previse vremena ni novca za dalja putesestvija.
Nakon toga od kako sam poceo da radim takodje nemam vremena za duza putovanja jer jos nisam stalno zaposleni vec kontraktor. Uskoro bi trebalo da postanem stalno zaposleni pa bih onda imao cetiri nedelje placenog odmora i priliku za duza putovanja.
Inace, nevezano za status zaposlenja vec sam kupio karte za Singapur, Tajland i Maleziju tokom praznika krajem godine.

[ Slobodan Miskovic @ 07.06.2011. 09:03 ] @
@Emmy

Sta nije tacno od onoga sto sam napisao? Sofija - Cikago je 490e povratna sa svim taksama i troskovima. Putuje se oko 7h a to je dalje od New Yorka :) Sofia - London 100e povratna sa svim taksama, putuje se 2h.

@noskich

Znaci nema nista od putovanja ako nisi stalno zaposlen? :) A kraca putovanja ne postoje? :)
[ noskich @ 07.06.2011. 09:13 ] @
Naravno da postoje, unutar zemlje imas veliki broj zanimljivih destinacija.
[ Slobodan Miskovic @ 07.06.2011. 09:26 ] @
I koliko vremena se putuje do tih zanimljivih destinacija? :-) Takvih destinacija ima svaka drzava na svetu. Problem je sto je Australija izolovana i sto se do vecine inostranih destinacija dolazi sa vise od 10h putovanja avionom i velikim troskovima.
[ noskich @ 07.06.2011. 09:59 ] @
Kakve destinacije ima svaka drzava?

http://www.airasia.com/au/en/home.html
[ Emmy @ 07.06.2011. 10:12 ] @
Sofija-Cikago 7 sati, mozda ako su uveli Konkord ponovo. London NYC ti je 7h30 BA-om !

Takodje ako me ubedis da se uiz Sofije za London moze stici za 2h otici cu peske u Kinu.

noscich, tek kad se naskaces iz Australije onda pricaj kako je to moguce. Dotle uzivaj u carima Australije, nesumnjam da ima sta da se vidi ipak je to skoro pa kontinent.
[ Slobodan Miskovic @ 07.06.2011. 10:13 ] @
Ne znam cemu kacenje takvih fotografija kad svaka drzava ima slicne stvari...

Recimo ovakve:

http://upload.wikimedia.org/wi...akes_circus_panorama_edit1.jpg

Ovo je sve Bugarska. Koja bas i ne vazi za neku turisticku destinaciju...

@Emmy

Sofia to London Gatwick

Dep 23 June 2011 12:15
Arr 23 June 2011 13:30
Flight 8974
1 Adult
1 x €73.99

[ DaliborP @ 07.06.2011. 10:21 ] @
Citat:
Slobodan Miskovic: Problem je sto je Australija izolovana i sto se do vecine inostranih destinacija dolazi sa vise od 10h putovanja avionom i velikim troskovima.

Australija jeste daleko, i tacno je da se dugo putuje do drugih destinacija. Slazemo se. Ali ne znam zasto je to tacno problem? Australija je veliki kontinent i stvarno ima sta da se obidje.
[ Emmy @ 07.06.2011. 10:58 ] @
Citat:
Sofia to London Gatwick

Dep 23 June 2011 12:15
Arr 23 June 2011 13:30
Flight 8974
1 Adult
1 x €73.99

jedino si zaboravio da je Sofija London +2h vremenska razlika.

Avion da leti 900km/h moze li za 1h15 preleteti razdaljinu L-S ? Naravno da ne. :-)
[ Slobodan Miskovic @ 07.06.2011. 11:09 ] @
Naravno ali ja racunam kada stizem na neku destinaciju a ne koliko traje put.
[ Emmy @ 07.06.2011. 11:11 ] @
eh sad...

a kako ond aracunas London Sofija 5h ? hahaha
[ Slobodan Miskovic @ 07.06.2011. 11:16 ] @
Racunam raspolozivo vreme. Ako se vratim iz Londona u 20h to je 20h, nije bitno koliko sam putovao.
[ Emmy @ 07.06.2011. 11:19 ] @
pa bas o rasplozivom vremenu i govorimo i tu si pogresio.

Znaci let traje 3h, to je 6h u avionu od tvog zivota/vremena. Da li ces racunati 1+5 ili 5+1 nebitno.
[ Slobodan Miskovic @ 07.06.2011. 11:21 ] @
Nebitno je sve to za ovu temu ;)
[ sale83 @ 07.06.2011. 12:09 ] @
BTW malo ste skrenulu sa teme :)

Sto se tice posla u Australiji tj skills shortages to je delimicno tacno i odnosi se na unutrasnjost i ne bas razvijene delove Australije. A kad su upitanju veci gradovi poput Sydney, Melbourne, Brisbane onda tu mozda ima po koje mesto za STRUCNJAKE, PROFESIONALCE u svojoj profesiji. Mada ja znam gomilu ljudi koji zavrsili fakultete pa ne mogu tako lako da nadju svoj prvi posao. Sve u svemu te vesti su prikupljanje politickih poena.

Recimo IT oblast u kojoj ja radim. Mnogi ovde kad postave oglase traze od potencijalnog kandidata za posao da ce znati od svega po malo sto se tice ITa. To su uglavnom male, privatne ili ti kompanije u razvoju. Pa se te doticne kompanije bune kako ne mogu da nadju pravu osobu da je zaposle i onda odatle potice "skills shortages" pojam. Nije problem u skills shortages vec je problem sto te kompanije ne znaju sta njima treba tj znaju jer u njima je u cilju da za male pare pokusaju da nadju osobu koja ce sve za njih raditi.

Pa kad doticna kompanije postavi oglas onda se desi sledece:

1) Osoba koja nikad nije zaposlena bila aplicira za posao (nema iskustvo, ima zavrsen posao, ima gomilu seritifikata itd)
2) Osoba koja je STRUCNA u jednoj ili dve oblasti nece da aplicira za dotocian posao.
3) Osoba koja je STRUCNA u dosta oblasti aplicira, dodje na interview ali ne dobije posao jer ta osoba mu zahteva veliku platu sto i zasluzje kad se vidi sta sve poslodavac zahteva da znas i ocekuje od tebe da radis.

Zbog te tri situacije se pojavljuje "skills shortages".

A sto se tice plata pa to sve zavisi od nekoliko faktora:

1) Da li radis u javnom sektor - evo kolike su plate: http://www.health.gov.au/inter...E6752F2EDD2B7CA257336001DB821/$File/New%20CA5%20-%20%20Salary%20Tables.pdf EL su uglavnom menadzerske pozicije to se ne dobija bas lako !!!!

2) Ako radis pod ugovorom za javni sektor - Malo vece plate od gore navedenih ali nemas dosta toga sto imas kao stalni radnik

3) Privatni sektor - E to zavisi za koga i kakvu kompaniju radis. Mozes da imas vecu platu od javnog sektora, mozes da imas manju dok sve se svodi da plate budu priblizno javnom sektoru

E to je samo deo realnosti.
[ noskich @ 07.06.2011. 14:03 ] @
Ako je nebitna vremenska razlika onda se jasno vidi iz screenshot-a koji sam postavio da let Melburn-Kuala Lumpur traje sest sati. Pri tome treba imati u vidu da je Melburn jedan od najjuznijih gradova; iz Brizbena bi onda trebalo da je cetiri sata po tvom sistemu racunanja duzine leta.
Ne rece nista za cenu leta od 300 dolara mesec i po dana pre puta.
A to sto poredis Great Barrier Reef, najveci sprud koralnih ostrva na svetu dug 2600 kilometara sa nekom Photoshop-ovanom livadom u Bugarskoj ili Uluru, najveci monolit na svetu sa zaledjenom obalom mora ne bih da komentarisem, mislim da je jasno svakome ko je video vise od Bugarske i Londona, pa makar i virtuelno.

[Ovu poruku je menjao noskich dana 07.06.2011. u 15:16 GMT+1]
[ Slobodan Miskovic @ 07.06.2011. 14:58 ] @
:) Niko ne poredi to vec govorim o tome da u svakoj zemlji mogu da se vide lepote. Nije nista photosohpovano btw od onih fotki ;) ako hoces saljem raw fajlove ;) Kad neko ode da vidi Great Barrier Reef taj ne zna da je to najveci sprud vec vidi ono sto se tamo nalazi. Eto da mi ti nisi rekao ne bih ni znao sta je na fotkama. Jeste lepo ali nije nista lepse od drugih mesta koja se mogu videti u Evropi i okolnim kontinentima. Svaka zemlja ima svoje prirodne lepote. To sto si naveo NIJE prednost Australije kao mesta zivljenja u odnosu na druge kontinente. Ja sam ti pokazao prirodne lepote (1% od njih) jedne drzave koja je veoma mali i ne bas toliko poznat po turizmu deo Evrope. Evropa svakako ima vise stvari koje mogu da se vide od Australije. Tu mislim da ne treba diskutovati jer je apsurdno...
[ noskich @ 07.06.2011. 15:13 ] @
Mislim da ti generalizacija-relativizacija ne stoji. Ako je tako onda je potpuno svejedno gde ce se putovati posto kao sto kazes `svaka zemlja ima lepote` otisao ti na Tajland, u San Marino, zapadnu Saharu ili Nauru svuda ces nesto videti.

Stvar je u tome da Great Barrier Reef postoji samo u Australiji, nigde vise. To sto si ti pokazao na slikama iz Bugarske se moze videti u vecini zemalja na svetu. Dalje, isto vazi za Uluru. Great Ocean Road - 12 Apostles takodje jedinstveno mesto na svetu sa odronjenim stenama-ostrvcima od visokog grebena iznad obale. Ima nesto slicno i na Tajlandu - Phuket, ali tamo nema greben, svejedno, takva stvar se moze videti samo na lokacijama na svetu koje se mogu prebrojati na prstima jedne ruke. Isto vazi i za tropske sume i kanjon ciju sam sliku postovao.
Pustinje Australije su jedinstvene u svetu, kao sto je i jedinstvena flora i fauna.
Plaze toliko siroke i dugacke kao u Gold Coast/Sunshine Coast sa neverovatno razvijenom infrastrukturom za turiste - ima i to u Kaliforniji, mozda jos na par mesta na svetu, ali daleko od toga da se moze videti na svakom koraku.

Sta je to sto se moze videti u Bugarskoj cega nema nigde drugde na svetu?
Vidis, meni je apsurdno uopste porediti slike koje si ti postovao sa onima iz mog posta.

[ Slobodan Miskovic @ 07.06.2011. 15:27 ] @
Naravno da je apsurdno, Australija je jedan kontinent a Bugarska bivsa drzava istocnog bloka. Ako hoces da poredis onda se poredi Evropa i Australija. A ne zemlja nekog kontinenta i ceo jedan kontinent. U Evropi imas gomilu stvari kojih nema u Australiji. To je fakt. To sto ti pokusavas da opravdas svoj boravak tamo nekim stvarima kojih ima tamo ne znaci da je drugde losije i nedostojno zivota.
[ DaliborP @ 07.06.2011. 15:35 ] @
Citat:
Slobodan Miskovic: Naravno da je apsurdno, Australija je jedan kontinent a Bugarska bivsa drzava istocnog bloka. Ako hoces da poredis onda se poredi Evropa i Australija.

Ti si rekao da takve destinacije ima svaka drzava. Kako onda sad kazes kontinent?
[ noskich @ 07.06.2011. 15:38 ] @
Australija jeste kontinent, ali je istovremeno i zemlja. To da svaka zemlja ima lepote koje su podjednake si rekao ti, a ne ja.
Kao sto u Evropi ima stvari kojih nema u Australiji tako i obrnuto.
Ako obratis paznju na moje prve postove videces da sam ispravio originalnog postera da nije tako lako dobiti papire niti da su plate toliko visoke koliko se ponadao.
Nemam nikakvog razloga da opravdavam to sto zivim ovde bilo kome, vec pisem na forumu da bih dao realnu sliku stvari.

Ti si ovde tvrdio da se iz Australije nigde ne moze stici bez 10 sati leta i basnoslovno skupe karte, pa kad se ispostavilo da je let po tvom racunanju vremena 4 sata, a karta 300 dolara mesec i po dana pre leta onda si poceo da ignorises taj deo teme pa se bacio na relativizaciju prirodnih lepota.
Sad si i od relativizacije odustao.
[ Emmy @ 07.06.2011. 16:20 ] @
Australija ima prirodnih lepota prosto jer je ogromna, a i ostrvo je, a kakva plaza ili uvala ili zapenusani talas uvek izgleda lepo. Teorija velikih brojeva nedopusta da se na takvom prostoru bas nista ne nadje lepo.

Ipak Australija je posle Antarktika najnegostoljubiviji kontinent. Ogromne pustinje, najvece UV zracenje, a najnaseljenije predele muce raznorazni otrovni gmazovi.
[ Slobodan Miskovic @ 07.06.2011. 19:35 ] @
@Daliborp

Mislio sam na to da svaka drzava ima prirodne lepote, klasifikacija sta je lepse je u domenu ukusa tj. kako kazu "lepota je u ocima posmatraca". Rekao sam da je besmisleno porediti Australiju i Bugarsku u smislu velicine jer je normalno da prostor Australije (cija je velicina tek nesto manja od cele Evrope) daje vise stvari od jedne Bugarske.

@noskich

Ne dajes realnu sliku stvari jer je ono sto pricas iz ociju jednog tek svrsenog studenta koji nije nigde van Australije putovao. Tvoje vidjenje stvari moze biti licno i zasnovano na tvojim zivotnim prioritetima ali ono nije realno za vecinu ljudi. Zasto? Zato sto vecina ljudi ima porodicu (partnere) i decu, zato sto je planiranje godisnjih odmora dosta komplikovano kada imas partnera i imate stalan posao, zato sto su destinacije koje su spomenuo sve samo ne mesta za odmor vec vise privlacne avanturistima i zaljubljenicima u putovanja (a za to nije bitno gde zivis niti neko mesto moze da ima prednost u odnosu na neko drugo) i ne daju Australiji nikakvu sustinsku prednost u odnosu na Svajcarsku naprimer ili Irsku odakle se javlja Daliborp recimo. Kazes da je karta jeftina, ako je jeftina zasto nisi putovao dok si bio student? Ima mali milion stvari koje cine da tvoje vidjenje stvari nije realno a to je razumljivo jer ih ti pises iz perspektive nekoga ko to nije ni proziveo, niti je kupovao "jeftine" karte niti je putovao van Australije.

@Emmy

Slazem se sa tobom po tom pitanju. Da je sve kao sto kaze "realni" noskich ne bi Australija bila posle Antarktika najnenaseljeniji kontinent u odnosu na povrsinu vec bi se zapadni svet vec tamo preselio...
[ DaliborP @ 07.06.2011. 23:35 ] @
Citat:
Slobodan Miskovic: Slazem se sa tobom po tom pitanju. Da je sve kao sto kaze "realni" noskich ne bi Australija bila posle Antarktika najnenaseljeniji kontinent u odnosu na povrsinu vec bi se zapadni svet vec tamo preselio...

Australija je fantasticna zemlja i sa razlogom privlaci sve veci broj imigranata. Solidna ekonomija, standard, klima, kvalitet zivota - mnoge stvari idu u prilog. Razlog zasto je nenaseljena je do pustinje koja zauzima veci deo kontinenta pa zato svi zive iskljucivo na obalama zbog podnosljive klime. To sto je daleko od ostalih zemalja ne znaci ama bas nista, mozda samo nekom ko voli jako cesto da putuje avionom.
[ noskich @ 08.06.2011. 00:28 ] @
@Slobodan

Ostao si bez argumenata posto sam postovao podatke crno na belo i sada prelazis na spekulacije o mom privatnom zivotu.
Kako znas kada sam diplomirao? Kako znas da nisam putovao nigde osim Australije pre dolaska ovde? Kako znas da li imam partnera ili decu?
http://sr.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_hominem

Da li su mesta za odmor proveri ovde:
http://en.wikipedia.org/wiki/Tourism_in_Australia
`5.7 million tourists visited Australia for the year ending April 2010`

Cena karte je cinjenica, a posto tu cinjenicu ne mozes da oboris presao si na moj licni zivot.
Zasto da putujem van dok ne obidjem sve destinacije unutar zemlje, a ima ih mnogo?
Evo ti ovde jos jedna ilustracija koliko je trziste low-cost letova razvijeno u Australiji:
http://www.jetstar.com/au/en/special-offers/11F4F?FORCE-REFRESH=1
Akcija - kupis jednu kartu, druga je besplatna.

Posto si nedokazan covek nemam sa tobom o cemu vise da diskutujem.
Ovde pisem zbog ljudi koji hoce da saznaju vise, a imaju nepotpune informacije.
Da se prepucavam sa tobom mi ne treba.
Ubuduce cu ignorisati tvoje postove.

Uzdravlje.

[Ovu poruku je menjao noskich dana 08.06.2011. u 03:58 GMT+1]
[ whitie2004 @ 08.06.2011. 07:26 ] @
Moli se moderator da ime ove teme prebaci u : Prirodne lepote i pametovanje na razlicite teme ....

2500 pregleda za nesto sto bi trebalo da bude prica o mogucem poslu se pretvorilo u navlakusu ...

[ Slobodan Miskovic @ 08.06.2011. 08:02 ] @
@Daliborp

Nigde je nisam rekao da je Australija krs drzava ili da nije fantasticna vec da je Evropa kao kontinent u prednosti.

@noksich

Slobodno ignorisi, niko te nije ni terao da odgovaras na moje poruke ;-) Kad dodjes jednom u Evropu javi se da ti pokazem neke stvari :-)
[ DaliborP @ 08.06.2011. 09:28 ] @
Citat:
Slobodan Miskovic: @Daliborp

Nigde je nisam rekao da je Australija krs drzava ili da nije fantasticna vec da je Evropa kao kontinent u prednosti.

I ja sam tako pre razmisljao...dok nisam otisao van Evrope :)
Ne, razlike sigurno postoje, prednosti i mana ima na obe strane ali ono sto ti navodis kao prednost, to krace i jeftinije putovanje avionom izmedju drzava - to stvarno nije bitno u ovom slucaju. Bitno je gde zivis a ne gde mozes brzo da stignes.
[ kozbi @ 09.06.2011. 16:24 ] @
"Bitno je gde zivis a ne gde mozes brzo da stignes. "

http://www.youtube.com/watch?v=LFe0oe-537Q

http://www.youtube.com/watch?v=cddnqGXeJmE&feature=relmfu

http://www.youtube.com/watch?v=LFe0oe-537Q

-----

E sad ono "ali sto svim nama srecu kvari"

UV indeks zracenja:

[img][/img]

Indicator: A-13 Surface ultraviolet radiation in Australia
On this page

Data
What the data mean
Data Limitations
Issues for which this is an indicator and why
Acknowledgment

Data

Clear sky UV index for selected Australian cities
Clear sky UV index for selected Australian cities

Bureau of Meteorology, March 2005

Monthly average clear-sky UV Index 1997 - 2005 (Excel - 59 KB)

Summer (Dec-Feb) average clear sky UV Index

[img]http://www.environment.gov.au/soe/2006/publications/drs/images/202/atmosphere/figures/medium/a13uv-radiation-summer3.gif [/img]
Summer (Dec-Feb) average clear sky UV Index

Bureau of Meteorology, March 2005

Monthly average clear-sky UV Index 1997 - 2005 (Excel - 26 KB)

Total ozone in a vertical column and the values of the erythemal UV index
Total ozone in a vertical column and the values of the erythemal UV index

Graphed by CSIRO Marine and Atmospheric Research on the basis of data obtained from A Downey, Bureau of Meterology and R McKenzie, NIWA

Total ozone in a vertical column and the values of the erythemal UV index - underlying data (Excel - 27 KB)

What the data mean

The data shows monthly averages of the UV-Index for the period January 1997 to February 2005 for six capital cities in Australia: Darwin, Brisbane, Perth, Sydney, Adelaide and Melbourne.

As would be expected the UV-Index is highest for those cities closest to the equator, such as Darwin and Brisbane. Taking into account some measurement problems for Darwin and Brisbane in the summer of 2002-03 and 2003-04 (see data limitations section below), the data appears to show a very small decrease in UV levels between 1997 and 2005 (figure 1). However, data over a longer time series would be required before any conclusions could be drawn.

The monthly average of the UV-Index for the summer period (December to February) (figure 2) has been extracted from the above and averaged over the three months (or two months in the case of the 1996-97 summer). Taking into account the measurement problems with some summer readings for Darwin and Brisbane, there appears to be a small decline in the UV-Index between 1997 and 2005. Once again a longer series of data would be needed before any conclusions were drawn.

Figure 3 shows a comparison of the UV index with ozone levels. At Lauder, UV index values increased by 0.5% per year from 1978 to 1998, corresponding to the period of observed ozone losses. Since 1998, at Lauder and the southern Australian sites, there has been a 1% per year decline in the UV index. The long-term increase in UV index measured at Lauder up to 1998 is consistent with ozone changes, but the rapid decline of approximately 6% in the index since 1998 (in both southern Australia and New Zealand) is larger than calculated based on ozone increases.

Sunburn caused by overexposure to ultraviolet-B (UVB) radiation is known to be the primary cause of skin cancer. To help people choose appropriate levels of protection against skin cancer, the Bureau of Meteorology issues daily forecasts of the UV-Index. The index is a simple and informative way of describing the daily danger of solar UV radiation intensity with the following table showing the different UV-Index categories.
Recommended UV exposure levels UV-index level Exposure category Recommended sub protection precautions
2 or less Low You can safely stay outdoors with minimal protection
3 to 5 Moderate Hat, sunscreen, sunglasses, shady area
6 to 7 High Hat, sunscreen, sunglasses, shady area, stay indoors between 10-2pm (11-3pm daylight savings)
8 to 10 Very high Stay indoors as much as possible, otherwise use all precautions above.
11 plus Extreme Stay indoors as much as possible, otherwise use all precautions above.
Data Limitations

Note: the high UV values for Darwin and Brisbane during the summer 2002-2003 and 2003-2004 are due to very low ozone values at the tropic in the ATOVS data. This problem has been fixed for the summer 2004-2005.
Issues for which this is an indicator and why

Atmosphere - Stratospheric ozone - General stratospheric ozone

This indicator shows the intensity of ultraviolet radiation reaching the surface of the planet which may be affected by ozone depletion.

Other indicators for this issue:

A-10 stratospheric chlorine from the major ozone-depleting substances
A-11 Summer mean total ozone column
A-12 Trend in the area of the ozone hole
A-14 Consumption of ozone-depleting substances - Australian consumption of ozone-depleting substances
A-15 Skin melanoma rates

Land - Contributions and pressures between the land and the atmosphere - Ozone depletion

This indicator shows the intensity of ultraviolet radiation reaching the surface of the planet and impacting on surface dwelling terrestrial life forms.

Coasts and Oceans - Contributions and pressures between the coasts and oceans and the atmosphere - Ozone depletion

This indicator shows the intensity of ultraviolet radiation reaching the surface of the planet and impacting on surface dwelling marine life forms.

Other indicators for this issue:

CO-44 Marine chlorophyll concentration

Acknowledgment

Australia has extreme levels of solar UV radiation because of its location in the middle and low latitudes in the Southern Hemisphere and its relatively clean and cloudless skies. The shorter wavelength UVB radiation is the most harmful to health. Ozone absorbs UV particularly in the UVB part of the spectrum and thus the effect of stratospheric ozone depletion is to increase UVB at the surface. This indicator is a direct measure of the condition and is the same as the Australian and New Zealand Environment and Conservation Council (ANZECC) core indicator A9 and the Theme indicator 2.3.

-------

Stoga kreme za Sunce sa zastitnim faktorom barem 30+ i naocare za sunce a ako vec nosite naocare onda da imaju ugradjeni UVA i UVB filter

[ DaliborP @ 09.06.2011. 17:09 ] @
Za nekog ko recimo zivi u Beogradu selidba bilo gde je znacajan pomak gledajuci kvalitet vazduha ili uticaj klime na zdravlje.
[ Isak666 @ 09.06.2011. 17:26 ] @
Citat:

tl;dr
[ LOVELORD @ 10.06.2011. 00:50 ] @
Jel ima neko neki koristan link oko ovoga? Posto mene australija bas zanima...
[ noskich @ 10.06.2011. 03:20 ] @
http://www.immi.gov.au/visawizard/

http://www.pomsinoz.com/forum/migration-issues/
[ srbakb @ 11.06.2011. 11:10 ] @
Australija predivan kontinet ali mene zanima Kanada. Dali ima nesto slicno za zaposljavanje i iseljenickih viza?
[ banca @ 01.07.2011. 22:38 ] @
Da se i ja nadovezem i postavim jedno pitanje,naime,radi se o odlasku iz nase drage zemlje Srbije!

Ali preko radne vise,posto mi je supruga medicinska sestra.Kao sestra radi nekih 7 godina bez prekida!
Naisao sam na ovaj link: http://www.immi.gov.au/skilled/medical-practitioners/nurses.htm
Da li je ovo stvarno tako i izvodljivo (da li iko zna)!?

Kolika je minimalna mesecna ili godisnja plata potrebna bracnom paru (jedno dete 7 god i jedno 1god) da bi poplacali sve dazbine (ako nije problem da se navedu)
normalno hrana,odeca (nista specijalno,mislim na neke marke),mobilni,internet,tv,auto,skola i da kazemo neka osoba koja bi cuvala malu bebu? i normalno stan ili kuca?!?!

Ja sam nesto gledao,a to je:

http://www.livingin-australia.com/prices-australia/

http://shop.vodafone.com.au/;A...FCXbvjnRKYrGVfdwQH!-1175755608

http://www.checknsave.com/au/h...7a7eab20b62aec7e10ea18fa9da61a

http://www.shoparound.com.au/Compare/Cheap-Electricity-Gas.aspx

http://www.livingin-australia.com/income-tax-australia/

[ noskich @ 02.07.2011. 03:23 ] @
Pitanje o troskovima je vrlo diskutabilno posto npr. dvosoban stan u Sidneju moze da se iznajmi od 280-ak pa do preko 2000 dolara nedeljno.
Isto vazi za kola, velika je razlika izmedju polovnog malog Japanca kojeg masa ljudi vozi samo do stanice pa onda hvata voz da bi izbegli troskove parkiranja i benzina ili ako hoces da vozis novog 4wd - dzipa svakodnevno do posla i nazad.

Najveca stavka za tebe bi bio child care koji je ovde jako skup. Za jedno dete se u proseku placa 70 dolara na dan (dovedes ga ujutru, moras da ga pokupis do 5-6 uvece) ili bejbisiting minimum 15 dolara na sat. Vrlo bi se lako moglo desiti da vam na to ode pola primanja.
[ noskich @ 02.07.2011. 15:04 ] @
Zaboravih da dodam, ovde je za medicinske sestre fakultet neophodan plus licenca. Proverite uslove licenciranja.
[ Horvat @ 02.07.2011. 16:04 ] @
da ja nesto pitam, povodom ove teme "pokusajte u australiji (da se zaposlite)", koliko bi to zadovoljstvo kostalo?
dakle sledece:
-uzimanje vize (ajd da zaboravimo putne i telefonske troskove za cimanje do konzulata i ostalo, sto bilo kome ko nije u bg nije nula, pa i onima koji jesu)
-avio karta (bg ili bp do australije, znam da zavisi od aerodroma, tj pristanista, pa bi bilo zgodno da se kazu okvirno cene od do), naravno posto se selis da radis,a ne ides na 2-3 brzinska meseca, trebai vise stvari da poneses
-troskovi do prve plate (stan, klopa (da sam kupujes namirnice i ponekad odes na brzu hranu) i slicne potrebstine, ukljucujuci i gradski prevoz)

i kada dobijes 1. platu, koliko od toga ti od onih osnovnih stvarno ostaje na potrosnju, kao i kakve su mogucnosti za otkup nekretnina i vozila

hvala

Citat:
ovde je za medicinske sestre fakultet neophodan plus licenca

pa ako ima fax, nije sestra vec doktorica?!
[ noskich @ 03.07.2011. 03:05 ] @
Poenta tema o emigraciji je da oni koji su na licu mesta posavetuju i upute interesente ako mogu, a ne da traze informacije na internetu umesto njih.
Cene viza - immi.gov.au, najjeftinija avio karta - Air Asia, troskovi i koliko ti ostane - sve zavisi sta hoces, raspon cena je ogroman, mozes da delis sobu sa nekim u predgradju za 80 dolara ili da iznajmis garsonjeru u centru za 500 dolara nedeljno. Isto za namirnice, mozes jesti dzak pirinca od 10kg tri meseca za 10-15 dolara ili za istu tu cenu kupovati 3 hleba nedeljno. Javni prevoz - cena zavisi gde zivis, u centru 15-ak, jako daleko od centra 50-ak.

Pitanje je neprecizno pa je takav i odgovor.
Ja mogu ovde da postujem svoje troskove, ali je gotovo sigurno da su oni irelevantni za druge posto ja ne placam stanarinu, prevoz placam upola cene, vegetarijanac sam tako da su i troskovi hrane drugaciji...

Kada dobijes platu zavisi od plate i koliko trosis. Ako je plata mala, a hoces da se razbacujes onda nema nista od stana.

Doktorica je u Srbiji, ovde je registered nurse. Pohadja se fakultet nursing, a ne medicine.

[Ovu poruku je menjao noskich dana 03.07.2011. u 05:00 GMT+1]
[ Horvat @ 03.07.2011. 10:02 ] @
slazem se da ne treba sve da se da na tacni, ali valjda neko ko je prosao kroz sve to tacnije zna od podataka koji se mozda mogu naci na netu (jer ti podaci mogu i ne moraju biti tacni)

no,nebitno

a sta su onda ono sto su kod nas medicinske sestre,sa srednjom? sta one mogu raditi u struci?
[ noskich @ 03.07.2011. 14:55 ] @
Onaj ko je prosao gotovo sigurno ima zastarele informacije. Pravila emigracije se jako brzo menjaju, a cene takodje su od godine do godine vise.
Kada dobijes papire prestajes da se interesujes za pravila osim ako ne pokusavas nekoga da dovedes. Isto kada prestanes da iznajmljujes stan ili kupis kola nisi vise u toku sa cenama.

Pa eto, ako te zanima napisi tacno koja je struka u pitanju, obrazovanje, iskustvo, licence pa onda vec mozemo da pricamo i procenjujemo. A ne da pitas da li moze da se od plate kupe nekretnine i kola. Od kakve plate (pekar, IT, medicina, obezbedjenje...), kakva nekretnina (kuca ili stan, velicina, blizina centru...), kakva kola (nova ili polovna, koji tip, proizvodjac itd.)... Ovako kako si ti postavio pitanje ne moze drugacije da ti se odgovori.

Ne znam sta mogu raditi, ali se ne mogu prijaviti za iseljenicku vizu (nije moglo u moje vreme, verujem da ne moze ni sad, ali ne garantujem).

[Ovu poruku je menjao noskich dana 03.07.2011. u 16:18 GMT+1]
[ banca @ 03.07.2011. 22:10 ] @
Citat:
noskich: Pitanje o troskovima je vrlo diskutabilno posto npr. dvosoban stan u Sidneju moze da se iznajmi od 280-ak pa do preko 2000 dolara nedeljno.
Isto vazi za kola, velika je razlika izmedju polovnog malog Japanca kojeg masa ljudi vozi samo do stanice pa onda hvata voz da bi izbegli troskove parkiranja i benzina ili ako hoces da vozis novog 4wd - dzipa svakodnevno do posla i nazad.

Najveca stavka za tebe bi bio child care koji je ovde jako skup. Za jedno dete se u proseku placa 70 dolara na dan (dovedes ga ujutru, moras da ga pokupis do 5-6 uvece) ili bejbisiting minimum 15 dolara na sat. Vrlo bi se lako moglo desiti da vam na to ode pola primanja.

Toga sam se i plasio,da nesto nisam uracunao/ispustio kod racunjanja!

U svakom slucaju veliko HVALA!
[ Aleksandar LJ @ 04.07.2011. 22:42 ] @
Noskich pozdrav,

danas sam naleteo na par tvojih zanimljivih komentara na forumu.
Vidim iz price da imas iskustva sa birokratijom u Australiji :) i da si otvoren za savetovanje :)

Ako bi mogao da me posavetujes oko moje mogucnosti dolaska u Australiju bio bi ti jako zahvalan.

Ukratko:

Sa suprugom zivimo u Ljubljani vec 3 godine.
Ona ima 28. a ja 30 godina.
Inace oboje smo iz Srbije, imamo srpski pasos.
Supruga je nezaposljena. Zavrsila Prirodno Matematicki Fakultet odesek Geografija.
Radila je kao pomocni isnstruktor aerobika i agent prodaje u turistickoj agenciji.
Ja sam zavriso Primenjenu Akademiju. (Graficki dizajn). Radim kao Art Direktor u
Advertajzing Agenciji Saatchi&Saatchi. Prednost ove agnecije je ta da je
internacionalnog tipa sa sedistem u Parizu i da kancelarije postoje svuda po svetu
pa i u AUS. Inace iza sebe imam nekoliko internacionalnih nagrada, festivala,
radnog isksutva u jos 3 agencije kao full time job, i par godina iskustva kao freelance
dizajner sa agencijama iz Srbije, Slovenije, Kipra...

Vec godinu dana razmisljamo o dolasku, gledamo forume, koliko toliko pratimo
imigracionu politiku, promene oko skilled workers politike. Problem je da ni moj,
ni njen posao nije na novoj listi sada od 1 jula. Znam da je i procedura malo
promenjena sa tim datumom. Kako smo tek sada krenuli aktivnije da radimo na
odlasku u AUS svaku savet bi dosta znacio.

Veliki pozdrav iz Ljubljane,

Unapred zahvalni
Aleksandar i Jana
[ noskich @ 05.07.2011. 00:40 ] @
Zdravo,

Mislim da na osnovu profesija koje ste pomenuli ne mozete da dobijete iseljenicku vizu posto nisu deficitarne.
Ako tvoja firma ima kancelariju u Australiji onda te ona moze sponzorisati za radnu vizu.
Kakve bi ti bile mogucnosti da kasnije dobijes trajnu vizu nisam siguran iskreno da ti kazem. Preporucio bih ti da prvo probas sa privremenom, a ako je dobijes i dodjes ovde konsultujes nekog dobrog imigracionog advokata (ne agenta, bas advokata).
Hipoteticki ako ti zena ne radi i ne uspe da dobije posao ovde mogla bi da magistrira i na osnovu toga da oboje dobijete papire. Samo treba voditi racuna studirati u oblasti koja je deficitarna.

Pozdrav i srecno.
[ Aleksandar LJ @ 06.07.2011. 10:47 ] @
Hvala ti na brzom odgovoru i lepim zeljama...

kontra :)

veliki pozdrav
Aleksandar i Jana

[ maxampek @ 22.01.2013. 15:58 ] @
@ noskich
pozdrav !
U velikom sam problemu, naime hteo bi da se prijavim za vizu za australiju ali ne znam kako bi preveo moje zanimanje - elektro tehncar pogona (Srednja cevorogodisnja) i imam zavrsenu skolu za elektro mehanicara za masine i opremu( vikler motora).i da li je
to deficitno zanimanje u australiji.
Hvala unapred na odgovoru.