[ Kosta ******um Rex Persia @ 31.05.2011. 13:45 ] @
Ako neko zna kako neka mi kaze. Cak sam skinuo hakovani firmware i odatle nešto probao,jer u uputstvu piše da se može u kontinualnom modu snimanja ovo odraditi tako što se snime tri fotografije sa različitim ekspozicijama i onda se automatski to iskonbinuje.


E sad,pošto sam ja uključio i RAW mod fotografisanja pomoću ovog hakovanog firmwera,ja dobijam za svaku sliku i DNG fajl. Da li mi ovo može nekako biti od pomoći ?

Konkretno,planiram da slikam prirodu i nebo, a drugi cilj mi je da pomoću ISO 32 i ekspozije od 64 sekundi snimim noćno nebo,naravno sa stativa kog posedujem i sa neke veće nadmorske visine gde nema svetla uokolo.


Za sada toliko,pa ko ima predlog šta i kako da radim nek mi kaže.
[ NShappy @ 01.06.2011. 19:27 ] @
HDR se ne pravi u fotoaparatu već u postprodukciji na računaru. Fotoaparat ti treba da napravi različito eksponirane fotke, a onda koristiš specijalizovane softvere, ili fotoshop da napraviš krajnji HDR rezultat.

Neki model aparata imaju integrisan naki kao HDR ali nije to to.
[ Kosta ******um Rex Persia @ 02.06.2011. 00:13 ] @
Ok,hvala na pojašnjenju,oko toga nisam baš bio siguran. Ali kako onda, dakle kada ja stavim na mom A650 aparatu kontinualni mod snimanja,šta on tu ustvari radi ? Zar ne treba da rafalno snima fotke uzastopce sa tim +/- 1 ev ili manje, ili kako ?


http://mighty-hoernsche.de/ ovde je taj firmware, mnogo je mocna stvar.


A za ovo moje drugo pitanje ako neko ima odgovor bio bih zahvalan.
[ NShappy @ 02.06.2011. 08:14 ] @
Taj mod što ti treba se zove exposure bracketing (najčešće samo bracketing) i imaju ga ozbiljniji DSLR-ovi: http://en.wikipedia.org/wiki/Bracketing

Za kompakte ne znam koji to imaju, mada do saad nism to susreo na nekom kompaktu. Možeš to postići manuelno ali aparat treba da je na stativu i da ga ne drmaš kada menjaš ekspoziciju.

Kada snimaš kontinualno, aparat snima jednu za drugom identično eksponirane fotografije.
[ Zarko Silic @ 02.06.2011. 08:49 ] @
Imaju ga mnogi danasnji kompakti.

Treba da ga ima i a650 (G9 ga ima).

Samo iskljuci opticku stabilizaciju kada radis briketiranje za HDR bez obzira da li to radis sa ovom automatdkom komandom, ili to radis manualno.

Stalak je svakako neizbezan.
[ Kosta ******um Rex Persia @ 02.06.2011. 12:56 ] @
Hmmm,a kakve tu veze ima optička stabilizacija pa treba da se isključi,to baš ne kapiram ?

Stalak imam,to nije problem uopšte.
[ Zoran Rodic @ 02.06.2011. 13:07 ] @
Stalak je obavezan, kako bi sve tri (ili više) fotografija bile identične.

A gde je stalak, nepotrebna je stabilizacija ... jer nema šta da stabiliše ... sve je stabilno

A problem nastaje kad krene da traži nešto što bi stabilisao

[ Zarko Silic @ 02.06.2011. 13:32 ] @
Ako je ukljucena stabilizacija, briketiranjem se ne mogu dobiti 100% identicni kadrovi. Medjusobno su pomereni za koji milimetar sto ce u krajnjem HDRu imati za posledicu neostru fotografiju.
[ Kosta ******um Rex Persia @ 02.06.2011. 15:03 ] @
Aha,ok,hvala.

A kako da najbolje razvijem tako dobijene DNG raw fotografije, u kom programu ? Pošto sam u ovom hakovanom firmveru podesio da se istovremeno snima i RAW u DNG formatu. Jeste da se snima na kartici značajno duže od JPEG-a,ali se isplati.
[ thezox @ 07.06.2011. 15:02 ] @
Ima instant HDR u Photoshopu CS5. Image > Adjustments > HDR Toning... to ti je najjesnostavnija varijanta i koristi jednu fotku. Mislim da ce ti se svideti rezultati. A ono sto su ti vec objasnili sa tri razlicito exponirane je prava stvar, da ne kazem pro.
[ Kosta ******um Rex Persia @ 19.07.2011. 22:39 ] @
Izvinjavam se što dugo nisam odgovarao,skroz sam i zaboravio na ovu temu. Ovih dana intenzivno radim na tome,na dobijanju HDR fotosa, a rezultate ćete videti uskoro, čim sve završim.

[ rinenad @ 24.07.2011. 23:03 ] @
Ja bih ti preporučio Photomatrix pro3 to ti je najbolji program za takvu vrstu fotografije. Fotošop ti nije potreban, samo sumnjam da ćeš iz prve namjestiti parametre da ti fotka liči na ove koje gledaš po galerijama. Tu moraš imati i nešto u sebi što se dobije rođenjem.