[ hoekins @ 01.06.2011. 09:40 ] @
postovanje, radim nekakav mehanizam i imam problem da uradim kinematicku analizu i simulaciju u catiji. u pitanju je HOEKINS LINKAGE. ne znam kako da mu zadam kretanje. tj ne znam odakle da pocnem. svaka pomoc je dobro dosla. unapred zahvalan
[ NePitajteMene @ 01.06.2011. 18:49 ] @
Jel to ovaj mehanizam http://en.wikipedia.org/wiki/Hoekens_linkage ?

Ovde ti je ulazni element ova krivaja sto se krece po krugu, dimenzije "A", gde je koliko vidim sa ovog animiranog gif-a duzina A=2 (neka duzinska jedinica, metar, decimetar, centimetar...)

Napravi svoje poluge kopirajuci ove duzine, tj. da su im otvori za spajanje tacno na datim rastojanjima, i posle imas 2 nacina:

-prvi je da odes u Assembly workbench, zadas constraints-e (ogranicenja) izmedju clanova sklopa/poluga, odes u Kinematic workbench i pustis da ti Catia sama odredi tip zgloba/vrstu veze izmedju clanova mehanizma (poluga)-npr. ako si zadao da se ose otvora 2 poluge istovremeno poklapaju (coincident) i da se dodiruju ili su malo razmaknute (contact ili offset), Catia-in motion "analizator" ce ovaj tip veze automatski "prevesti" u cilindrican zglob (dodir+saosnost), sa jednim mogucim stepenom slobode-rotacijom

Ovo radi dobro ako si zadavao logicne veze izmedju delova u sklopu i fizicki imitirao nacin spajanja u realnom zivotu (automatska detekcija tipa zgloba mehanizma)

-drugi je da sam logicno zadas cilindricne tipove veze za svaki par clanova, prema semi mehanizma

Vodi racuna da bi mehanizam dao smisleno izlazno kretanje, uvek mora da ima barem jedan fiksni clan (na slici sa wikija nije prikazan, i kod pocetnika u projektovanju mehanizama nije ocigledno, ali to je "zemlja" -dodaj jedan clan-polugu koji ces da fiksiras (Fix constraint), za kojeg nema mrdanja-koji je "zakucan" za zemlju-kao npr.postolje masine, i koji spaja po horizontali ove 2 plave poluge od 0 do 4 na gif slici)

Pozz
[ supersonik @ 03.06.2011. 11:47 ] @
Da ne bi otvarao novu temu,hteo bi da pitam u vezi CATIA user companion VR16.Naime skinuo sam ovo za Mechanical desing i jos par modula vezano za strukturnu analizu,hibridni dizajn,limove...Problem je sto nakon instalacije nemogu da pokrenem to sto sam instalirao,ustvari javlja mi se poruka da treba da instaliram java virtual machine,iako to imam vec instalirano.Kada pokrenem javlja mi se samo prazan prozor,a u njem bi trebalo da se nalazi drvce sa granama koje vode do lekcija.Ne lici mi da na ovo ide neki patch ili crack posto je sve manje vise u HTML formatu.
[ NePitajteMene @ 03.06.2011. 15:19 ] @
Treba ti cra*k i za User Companion, velicine oko 5 KB, ovaj navedeni PSDCertTestimony.exe

"replace 'PSDCertTestimony.exe' in the directory
...\Dassault Systemes\WLS516\intel_a\code\bin"PS: za temu gore, mislio sam da kazem da su za mehanizam gore u pitanju svuda obrtni zglobovi medju clanovima mehanizma umesto cilindricnih zglobova ("revolute joints"-imaju samo jedan stepen slobode-rotaciju jednog clana mehanizma u odnosu na drugi)

Cilindricni zglobovi ("cylindrical joints") imaju dva stepena slobode-rotaciju i pomeranje duz ose clanova mehanizma relativno jedan u odnosu na drugi, sorry ako sam pokretaca teme doveo u zabludu
[ hoekins @ 04.06.2011. 17:25 ] @
hvala puno, RADI