[ MosFet @ 01.06.2011. 12:35 ] @
Dakle potrebni su mi automatski osiguraci za 12V DC instalaciju. Kako nisam bio siguran jeli automatski osiguraci (klasicni za kucnu instalaciju) radu na istosmjernom naponu napravio sam par testova sa osiguracima koje sam imao pri ruci. Na svim osiguracima koje sam testirao, kad napravim kratki spoj komadicem žice (duljine cca 10cm) svi osiguraci reagiraju trenutno. Problem nastaje kada kratki spoj radim sa žicom vece dužine (otprilike 5m, 2.5mm2). Naime osiguraci izbacuju tek nakon 2-3 sekunde, te se izolacija žice pocme lagano topiti prije nego osigurac izbaci. Ista stvar je i sa osiguracima sa B i C karakteristikom. Testove sam radio na 12V i na 24V, uglavnom na 12V rezultat je isti na svim osiguracima, a na 24V trenutno reagiraju samo jednopolni osiguraci, dvopolnima treba 2-3 sekunde da reagiraju. Cak sam imao i DC osigurace ali rezultat je opet isti. Znam da je automatskim osiguracima teze odvojit kontakt pri istosmjernom naponu nego pri izmjenicnom ali nije mi jasno kakve veze ima duljina kabela pri kratkom spoju. Postoje li i dal li se tko susreo sa automatskim osiguracima koji su bas za 12V DC instalaciju, po mogucnosti da se mogu montirat na sinu. (DIN) Osiguraci koje sam koristio: Merlin gerin C32H-DC C20A 250V DC 2-P Merlin gerin Multi9 C60N C10A 400V AC 2-P Merlin gerin DPNa C6 230V AC 1-P Kopp MCB B10 220V/400V AC 1-P Dummi DZ47 B16 230/400V AC |