[ anon250940 @ 03.06.2011. 13:45 ] @
Primjetio sam da postoje vec neke teme o ovome ali su prilicno stare pa ako nije problem da mi neko kaze nesto vise na ovu temu..

Moze neko da mi pojasni sta treba da se uradi i na koji nacin da se zastiti racunarska mreza od olujnog vremena pracenog grmljavinom?

Najveci mi je problem AP koji je povezan na switch na kojem se nalaze i ostali mrezni uredjaji.
Access Point je na krovu kuce na aluminijumskoj sipki precnika 3 cm dugackoj 3 m.
Switch izgara cim se blize pojavi munja.. i to u najboljem slucaju izgori port na kojem je prikopcan AP.
Takodje izgori port na kojem je skopcan adsl modem/router pretpostavljam jer u njega se kopca
telefonska linija pa i tu ima nekih proboja napona..

Svi mrezni uredjaji se napajaju preko UPS-a.

Kako da pravilno zastitim AP i kabal od telefonske linije ??
Naravno neka jeftinija rjesenja u kucnoj izradi me interesuju..

AP je Linksys WRT54G i do njega ide 7m cat5e mreznog kabla koji je stegicama prihvacen uz aluminijumski stub.
Napajanje je POE. Nije bilo problema sa napajanjem zbog male duzine kabla. ( + ) na smedju i smedje-bijelu, a ( - ) na plavu i plavo-bijelu )

[ Predrag Supurovic @ 03.06.2011. 13:52 ] @
Koristi oklopljen UTP kabal sa uzemljenim oklopom, stavi antenu koja ne sakuplja stticki elektricitet, uredjaj stavi u metalnu kutiju...
[ anon250940 @ 03.06.2011. 15:02 ] @
Odlican prijedlog..

A reci mi dal trebam i metalnu kutiju uzemljiti ili je dovoljno samo kabal?
Mogu da povezem masu kutije sa masom mreznog oklopljenog kabla i
na drugom kraju samo uzemljim mrezni kabal i to bi bilo to ?

Sutra uzimam metalnu kutiju i CAT 6 kabal koji ima aluminijumsku foliju isprepletenu oko parica..

[Ovu poruku je menjao bojan.javorac dana 03.06.2011. u 22:22 GMT+1]
[ anon250940 @ 09.06.2011. 09:25 ] @
Nemam vise problema sa izgaranjem switcheva :) uradio sam upravo kako mi je Predrag predlozio!!
Povezao sam AP sa mreznim kablom koji je oklopljen i spojio ga na uzemljenje a AP stavio u metalnu kutiju i nju takodje povezao sa uzemljenjem.. i vise ne izgaraju switchevi a u posljednjih par dana kao u inat svaki dan predvece je bilo grmljavine i sijevanja.. nista se nije desilo, sva oprema je prezivila :)

Sta se jos moze uraditi da se zastiti oprema od mogucih izboja prevelikog napona na elektricnim instalacijama koje napajaju opremu.. sve je povezano preko UPS-a i na njemu podeseno da na najmanje oscilacije u naponu reaguje.. ali sta se moze jos tu stavit ispred UPS-a ?? Da kupim neke prenaponske produzne kablove ?? Valja li to icemu , gledao sam bas juce u radnji elektromaterijala i imaju produzne sa automatskim osiguracima ali ne za preopterecenje vec iskacu ako dodje do velikog izboja napona cak do 1,5 kv . Dal se to isplati uzimati.. nije mnogo novca ,taj kabal kosta 15 eur-a i stvarno se vidi da je pravljen i od kvalitetnijih materijala u odnosu na ostale kablove.