[ MisterCee @ 05.06.2011. 13:01 ] @
Pozdrav svima, nadam se da postavljam temu tamo gde joj je mesto. Imam problem sa jačinom zvuka, sad ću objasniti, nisam neki stručnjak za kompjutere, imajte to u vidu. :)

Imam neki mali spliter koji služi tome da slušalice i zvučnici mogu u isto vreme da budu priključeni (slušalice i zvučnici u spliter, spliter u kućište). Međutim, kada su uključeni i zvučnici i slušalice, maksimalna jačina zvuka i jednih i drugih je vrlo mala! Slušalice koje imam bi trebalo da su izuzetno jake, a opet kada pojačam maksimalno - to je toliko slabo da i dalje čujem spoljne zvuke. E, sad, ako isključim slušalice iz kompjutera i ostavim samo zvučnike, onda zvučnici rade dobro, tj. vrlo glasno. Bez obzira da li samo izvučem slušalice iz splitera i ostavim samo zvučnike ili izvučem spliter skroz i uključim zvučnike direktno u kućište, zvučnici se čuju odlično! Međutim, obrnuto, ako izvučem zvučnike, a ostavim samo slušalice (kroz spliter ili direktno), njihova maksimalna jačina je i dalje vrlo slaba! Neko će pomisliti da je problem u slušalicama, ali nije, jer ako slušalice uključim bilo gde drugde (mp4 plejer, drugi komp ili čak stari plastični kasetofon) - one rade odlično i vrlo su jake, ali u ovom kompu se čuju slabo. :-/ Kao što rekoh, nisam stručnjak, tako da nemam ni predstavu u čemu je problem i odakle bi trebalo da krenem.

Inače, instaliran mi je ovaj Realtek HD Audio Manager kao drajver, ako ta informacija nešto znači. Pre neki dan sam reinstalirao Windows, instalirao drajvere opet, ali situacija je ista. Ima li neko ideju?

Hvala!
[ calexx @ 05.06.2011. 16:09 ] @
Zvučnici koji se koriste na kompovima su uglavnom aktivne komponente tj imaju ugrađeno pojačalo i na ulaz im se dovodi line out sa zvučne dok su slušalice najčešće pasivne i potreban im je pojačan zvuk. Potraži u podešavanjima za zvučnu da li se negde uključuje pojačalo ... ako ga ima. Inače slušalice baš i ne mogu da budu mnogo jake nego eventualno malo efikasnije ali je bitno kakav im se sugnal dovede na ulaz, ako je pravi, onda mogu da budu i preglasne.