[ koska @ 07.06.2011. 19:29 ] @
Bio bih zahvalan na odgovoru na jedno "najpocetnickije" pitanje.

Sutra bi trebalo da odem na neki razgovor za posao gde cu izmedju ostalog morati da pokazem i znanje rada na Mac masini.
S obzirom da sam se skoro nikad susreo sa Mekovima, jedno pitanje - sta je to sto moze da iznenadi jednog hardcore Win user-a kada prvi put sedne za tanku belu tastaturu .

Znaci, ne mislim na nalazenje podesavanja brzine skrola na misu, setovanja rezolucije i sl, nego na one stvari zbog kojih bih se lako izblamirao posle 3min.
Na ostalo cu valjda da se naviknem vremenom.


Na primer, sada sam citao kako ne postoji backspace taster, pa onda kako se prozori ne zatvaraju na close dugme u gornjem LEVOM uglu vec se samo "uspavaju", pa onda se secam nekih prica da ne postoje file ekstenzije i sl. Dakle neke stvari koje bi me verovatno bacile u rebus, a da nisam znao sta da ocekujem.


I molim vas, bez saveta tipa "vidi na YT-u" jer nije isto kada blenem u puku demonstaciju nekih Apple featura i kada mi neko napravi direktno Win-Mac poredjenje.

Hvala unapred!

Napominjem da je posao vezan za Adobe aplikacije, tj nije akcenat na koriscenje Mekova, ali ipak zelim da ostavim sto bolji utisak.

E da... sta ce mene tamo da ocekuje MacOS ili MacOS X i da li uopste ima razlike u GUI-u?
[ madamov @ 07.06.2011. 19:42 ] @
Ako mašina nije starija od osam godina, naći ćeš Mac OS X koji nije vizuelno isti sa prethodnikom.

Ono što kažeš za uspavljivanje i gornji levi deo prozora je klasična greška svih svičera: prema Appleovim smernicama, zatvaranje poslednjeg prozora u aplikaciji ne znači automatski i izlazak iz iste, mora se eksplicitno izabrati Quit. Za objašnjenje razlike između Macovog i MDI načina rada sa prozorima ipak moraš uživo da vidiš, ne znam kako bih ti objasnio.

Ne znam šta ti znači da ne postoji "backspace", doduše to ne piše na njemu, ali postoji.
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 07.06.2011. 19:50 ] @
Par stvari koje imaj na umu su:

- Ono što je Ctrl na Windowsu, to je Cmd (Command ili Jabuka) na Macu. Njime kopiraš, pejstuješ, gasiš i sl, sve u kombinaciji sa istim prečicama kao i na Win mašini (C, V, W, Q..).
- Imaš backspace, ali Delete nemaš na malim tastaturama. Na tim kratim i na laptopima imaš dugme Fn, obično u donjem uglu, koje u kombinaciji sa Backspace radi funnkciju Deletea.
- Programi koji mogu imati samo jedan prozor se mogu ugasiti na crveno dugme. Svi oni koji mogu imati više prozora (browseri, word processori i sl.) se ne mogu ugasiti u potpunosti preko crvenog dugmeta, već ideš ili na "Ime programa" gore u meniju, pa na donju opciju Quit, ili Cmd+Q. Cmd+Q je kao Alt+F4 na Win. Cmd+W je taj obični close, kao što je na Windowu Ctrl+W.
- Postoje extenzije, samo su od starta predstavljene kao nebitna stvar, jer se bez obzira na ext. fajl može namestiti da se otvara u nekom potpuno drugom programu. Desni klik na ikonicu fajla pa na Get Info i tu ti se otvara info panel gde, između ostalog, možeš da vidiš i definisanu ext.

- Enter NE OTVARA fajl :) To bi te možda i najviše zbunilo :) Enter se, kada je fajl selektovan, ponaša kao F2 na Windowsu, dakle Rename. Fajl pokrećeš ili dvoklikom, naravno, ili Cmd+Strelica_na_dole :)

- Ako budu imali Apple miša, onda desni klik dobijaš tako što odigneš malo levi prst sa miša, kako njime ne bi davao kontakt i klikneš na desnoj polovini. Trebaće ti možda malo u startu vremena da se navikneš, a posle je rutina :)

- Na Macu je srpska tastatura QWERTY, ne QWERTZ, a sva ostala naša slova su gde i inače jesu (barem latinična).

- Mac OS X nije isto što i MacOS, koji je bio preteča OS X-a. OS X je ovaj koji ćeš gledati na Macovima novijim od 2001., a na onim starijim ćeš verovatno nalaziti OS 9 i ranije. Uglavnom, 99.9% će u pitanju biti OS X.

To je sve što mi sada pada na pamet. Ako te još nešto zanima, pitaj.
[ koska @ 07.06.2011. 19:50 ] @
Moja greska... promaklo mi je ono "...on Macbook"
Navodno ne postoji backspace, vec je Fn+Delete preuzelo tu ulogu
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 07.06.2011. 20:05 ] @
Obrnuto je, Delete je ono desno od entera, a bspace je iznad. Fn + Bspace = Delete :)
Ali ti to nije toliko bitno :)

E da, brisanje fajlova, naravno, pored desnog klika i u meniju Move to Trash ako ti je fajl samo selektovan, Cmd+Backspace ga brišu :)
[ koska @ 07.06.2011. 20:08 ] @
Hvala VOYAGER... Neke od tih stvari sam upravo nasao na http://support.apple.com/kb/HT2512 gde je napravljena bas dobra komparacija... ali recimo, ovo za misa sam znao da ima neka caka, ali nigde nisam uspeo da pronadjem...
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 07.06.2011. 20:17 ] @
Mogao si danas otići do iStylea u Ušću ili do Macole u centru i na licu mesta isprobati nekog Maca :)
[ V0ljena @ 20.08.2011. 20:08 ] @
Ljudi,ja vas kao Boga molim da mi pomognete! Moj muz je kupio ovo cudoviste od Apple kompjutera,a ja apsolutno ne znam sta me je snaslo! Nista,ama bas nista nije isto kao na Windows-u. On je totalni dibidus za kompjutere,kupio ga je samo zbog toga sto je skup,ima lep monitor i nema kuciste. Ma koliko se ja dobro razumem u Windows,ovo je za mene totalna nepoznanica.
1) kako ovde mogu da odstampam sliku preko stampaca,kao kad sam radila ranije preko mog starog kompa? Dakle,ne postoji desni klik nikako?
2) GDE je opcija copy paste?
3) kako da vratim normalnu velicinu safari browsera? Trazila sam i trazila,ali ne nalazim nista.
Sve mi je na nemackom jeziku.
HVALA!!
[ calimero @ 21.08.2011. 08:44 ] @
to je nov racunar?

1. prvo instlirati stampac. sva podesavanja za Mac se nalaze na: jabuka (gore levo) > System Preference > Print & Scan > i na plus se instaliraju stampaci. Koji je model stampaca? Ako sam Mac OS X nema u sebi drivere, vredi pogledati i na sajtu proizvodjaca stmpaca da li isti postoji.

1a. desni klik: jabuka (gore levo) > System Preference > Mouse i ukljuciti Secondary Click

2. CMD + C i CMD + V (na Macu je CMD otprilike isto sto i CTRL na Windowsu. npr. CMD + O je Open, CMD + P je Print...)

3. CMD + 0 ili View > Actual Size

4. nemacki jezik: jabuka (gore levo) > System Preference > Language & Text i u listi prevući željeni jezik na prvo mesto. Nakon ovoga je potrebno restartovati Mac ili uraditi Logout/Login.
[ V0ljena @ 21.08.2011. 10:08 ] @
Sve je prikljuceno.Dok ja nisam bila u stanu,on je iskoristio priliku da u istom danu kupi nov komp,pozove druga da mu sve sredi i izbaci stari moj dobri kompic. Vidim da je stampac ukljucena,kad ga upalim pojavi se zelena lampica ali nigde PRINT...Sad cu pokusati po tvojim upustvima,hvala ti.Ako nesto zapne,doci cu opet ;)
P.S: moja tastatura je mala ,mislim da ne postoji taster jabuka ;/ u gornjem levom uglu se nalazi samo esc i neka dva sunca.
[ nkrgovic @ 21.08.2011. 12:10 ] @
Jabuka se nalazi u gornjem desnom uglu ekrana. :) Pritisnes misem.
[ madamov @ 22.08.2011. 11:30 ] @
U gornjem levom delu ekrana, ne desnom.