[ owim @ 09.06.2011. 10:57 ] @
Nadmetao sam se na eBay aukciji, gde sam objasnio da će neko drugi da plati PayPal-om za mene, jer ja ne mogu, a da dostavi robu na PayPal adresu s koje je plaćeno. Prihvaćeno je. Osvojio sam tu eBay aukciju i čovek mi je napisao:
Citat:
I do not think this is going to work. The main thing is that even after you transfer your funds to your friend, he will transfer to me via Paypal but not via ebay. This means that the transaction will not be official under ebay and therefore neither of us will be protected. I know this is partially my fault because I made many exclusions to the sale but it's all because I wanted to protect myself and keep things simple. The only way I think this can work is if you send the funds to your friend, I relist the item and he buys the item at the same price you won it. Once he bids at that price, I can end the auction right away. What are your thoughts?

Koliko je problematično ovo što sam boldovao? Šta zaista znači eBay Protection Program u praksi? Šta da mu odgvorim? Meni za ovaj item ne treba "protection". On prvi dobija novce.

Stvarno ne mogu da cimam nekoga da možda otvara eBay nalog, biduje, kao da nema druge stvari da radi u životu.

Koliko vidim, od uslužnog plaćanja nema puno vajde. Šta vi mislite?
[ mulaz @ 09.06.2011. 12:47 ] @
Pa ti mozes da platis preko paypala, pa onda da ponistis transakciju (nije stigla posta, ...), i u vecini primera vracene su ti pare, a on ne dobije nista.

Ako ide transakcija preko ebay-a, onda moze on ebayu da posalje potvrdu od poste da je zaista poslao kupljenu stvar, i ne uzmu mu pare.
[ tdjokic @ 09.06.2011. 12:50 ] @
Mislim da bilo ko da ti placa na eBay u obzir dolazi samo Buy it now, jer je licitiranje stvarno specificna stvar. To je prilicno gubljenje vremena i nikome se ne isplati.
[ owim @ 09.06.2011. 13:43 ] @
Citat:
tdjokic: licitiranje je stvarno specificna stvar. To je prilicno gubljenje vremena i nikome se ne isplati.

Ne razumem. Gubljenje vremena? Pa odmah stavim svoj max bid i čekam da mi stigne email da li sam dobio ili izgubio, ne "pratim" aukciju. Slično kupujem na Limundu. Nikakvo gubljenje vremena.

Šta da odgovorim čoveku i zašto mu je Protection ovde važan? Do sada mi to nije to tražio, istina, nisam eBay koristio 4 god.
[ mr. ako @ 09.06.2011. 13:44 ] @
Pa rece ti mulaz:
Citat:
mulaz: Pa ti mozes da platis preko paypala, pa onda da ponistis transakciju (nije stigla posta, ...), i u vecini primera vracene su ti pare, a on ne dobije nista.

Ako ide transakcija preko ebay-a, onda moze on ebayu da posalje potvrdu od poste da je zaista poslao kupljenu stvar, i ne uzmu mu pare.
[ tdjokic @ 09.06.2011. 14:06 ] @
Citat:
owim: Ne razumem. Gubljenje vremena? Pa odmah stavim svoj max bid i čekam da mi stigne email da li sam dobio ili izgubio, ne "pratim" aukciju. Slično kupujem na Limundu. Nikakvo gubljenje vremena.
Zar nije sustina licitiranja da pratis licitaciju? Ti na ovaj nacin mozes izgubiti nesto za 0,1 dolara ili preplatiti neku stvar za koju nema interesovanja. Bar ja tako shvatam licitaciju. Uostalom ne samo ja - ranije sam par puta kupio nesto sa eBaya preko domaceg posrednika, iz Beograda, i oni su hteli samo Buy it now a mislim da sam slicnu napomenu video i kod nekih stranih posrednika.
[ owim @ 09.06.2011. 14:51 ] @
Citat:
tdjokic: Zar nije sustina licitiranja da pratis licitaciju?

Možda, nekad, a nekad i ne. Zato postoji max bid opcija, što ne znači da ću toliko i da platim.

Citat:
Ti na ovaj nacin mozes izgubiti nesto za 0,1 dolara ili preplatiti neku stvar za koju nema interesovanja.

Prvo je tačno, dok drugo nije: dajem max bid koji sam realno spreman da platim. Ako nema interesovanja, biće mi naplaćen $1 više od naviše tuđe ponude, a ne moj max bid.

Nikad nisam voleo BuyItNow. ;)

@mulaz: Video sam šta si napsao; PayPal plaćanje može da ide van eBay-a, npr. Pera Žiki šalje novac. Kad Žika dobije novac, ako nema "escrow", on taj novac može da skine sa PayPal-a i Pera nema šta tu više da uradi. Ili grešim? Šta mi preostaje da uradim u mojoj sadašnjoj situaciji?
[ tdjokic @ 09.06.2011. 15:31 ] @
Citat:
owim: Prvo je tačno, dok drugo nije: dajem max bid koji sam realno spreman da platim. Ako nema interesovanja, biće mi naplaćen $1 više od naviše tuđe ponude, a ne moj max bid.
Retko kad sam licitirao nesto, tako da ovo nisam znao. Ja vise volim Buy it now - cim ga vidim, kupim, gotovo. Verovatno se istom logikom vode i posrednici mada sam se mozda zbunio za onog beogradskog posrednika, mozda je kod njih bilo "Dajte nam cifru do koje ste spremni da idete i kupicemo vam." - mozda su oni radili kao ti, nisam siguran.
[ owim @ 09.06.2011. 16:15 ] @
Citat:
tdjokic: Retko kad sam licitirao nesto, tako da ovo nisam znao.

Na svim bid sajtovima svaka tvoja ponuda je u stvari tvoja max ponuda (eBay, Limundo). Recimo, na Limundu vidiš lampu čija je trenutna aukcijska vrednost 1.200 din i staviš svoju max ponudu od 5.000 din. Neko drugi neće videti tvojih 5.000, već samo 10 din više od prethodne: 1.210 din. Međutim, vrlo često se u poslednjim sekundama dešavaju preokreti.
[ neca @ 09.06.2011. 22:36 ] @
ja sam pre par dana pazario nesto preko ebay-a i nisam mogao da platim direktno preko sajta jer mi je stalno izbacivao neki error, pa sam direktno platio sa paypal-a. poslao sam samo poruku da je direktno placeno i nakon toga sam dobio odgovor da je sve u redu. paket mi je poslat nakon 2 dana i sad cekam da stigne.
Jedina razlika u odnosu na tebe je sto su oba accounta moja i sto ne pazarim prvi put od istog coveka..
[ legija @ 09.06.2011. 23:00 ] @
Pa ima na paypalu opcija "pay for ebay items".
Nisam je nikad koristio, ali kontam da ima upravo tu svrhu.
Takodje, cak i da mu se ne plati kako je trazio, on i na paypalu ima mogucnost da upise tracking no od posiljke i tako ima potpunu zastitu.

[ owim @ 10.06.2011. 01:55 ] @
Citat:
legija: Takodje, cak i da mu se ne plati kako je trazio, on i na paypalu ima mogucnost da upise tracking no od posiljke i tako ima potpunu zastitu.

Prodavac sa eBay-a šalje mi pošiljku kao Expedited Shipping (USPS Priority Mail®). Bio sam USPS sajtu, za Priority Mail piše:
Citat:
Priority Mail® service can NOT be tracked and the delivery status can NOT be verified.

Većina ljudi koristi upravo ovaj način slanja.

Čovek od koga kupujem sa eBay-a danas mi je napisao zašto ne može da primi PayPal uplatu od mog druga:
Citat:
I just cannot proceed with payment exclusively with PayPal because the transaction would happen outside of ebay and that is against their regulations.

Iskreno, ja ovo ne kapiram.

Zamolio sam ga za telefon, nazvao, malo smo pričali, pristao je na Moneybookers, otvorio nalog, poslao sam mu novac odmah. Time sam rešio problem s njim, a kako sa svima ostalima kojima kao "methods of payment" stoji samo PayPal?


Edit: Nemam nameru dalje na kupujem na eBay-u. Svi traže PP koji nemam, i do ubeđivanja mi više nije. Amazon bez problema prima kartice za plaćanje prema svim ponuđačima na njihovom sajtu (Amazon, druge firme, pojedinci, novo, korišćeno, sve). Moneybookers dere, uzimaju 2% provizije na iznos koji se konvertuje iz EUR u USD. Plus 1,9% upload provizije, pa provizija za slanje novca. Kupiću šta želim na Newegg-u, karticom, bez provizije, free shipping na U.S. adresu, laganica.

[Ovu poruku je menjao owim dana 10.06.2011. u 07:32 GMT+1]
[ owim @ 10.06.2011. 22:20 ] @
Moneybookers poslednji ekran pred potvrđivanje transakcije:Kliknem na Send:Oops!

Sada sam našao ovo na netu ali i na njiihovom sajtu. Nigde!

Citat:
We regret to inform you that with effect from November 19, 2008, payments between US customers, and US customers and international customers using the Send Money service are not supported.

We apologise for any inconvenience caused.


Moneybookers mi je uzeo 2% za upload novca, 2 evra za download, 3,90 evra za verifikaciju kartica za upload i 2 evra za verifikaciju kartice za download (withdraw). Uk. 11,1 evra. Od toga je trebalo da mi refundira novac za verifikaciju kartica kao što stoji na sajtu, ali nije. na 160 evra uzeli su 11,1 evro. Pri tome ništa nisam uradio i više neću da imam posla s njima.

- Moneybookers naplaćuje 2% provizije na ceo iznos pri konverziji iz valute u valutu!
- Phone customer support u SAD se ni u jedno doba dana ne javlja, samo faks.
- Phone customer support u Britaniji naplaćuje dolazne pozive skuplje nego kada se zove mobilni broj u Britaniji. Zvao ih sa Skajpa, par evra mi je skinuto za neki specijalni "area code" u Britaniji.