[ ovojan @ 10.06.2011. 18:17 ] @
Postovani radim bazu podataka autobuske stanice e sada uradio sam relacioni model kome treba dodati pojedine delove e sada uradio sam relacioni model kome treba dodati pojedine delove:
-karte
-rezervacije
-vozace
A ja nemam ideju ako neko zna neka pise.

link za ER sliku modela http://www.dodaj.rs/f/3g/w4/2zRSqx1S/autobuska.jpg

Vazna napomena ne trazim ni od koga da mi isti zadatak uradi ili resi u potpunosti kao sto je moderator prosli put obrisao temu.
Hvala unapred

[Ovu poruku je menjao ovojan dana 10.06.2011. u 23:54 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao ovojan dana 10.06.2011. u 23:55 GMT+1]
[ ovojan @ 11.06.2011. 12:19 ] @
U medjuvremenu sam doradio i napravio novi modela ako je neko voljan da recenzira slobodno

http://www.dodaj.rs/f/3k/jz/2eHok0eU/mucna-rabota.png

Hvala unapred
[ Zidar @ 13.06.2011. 17:36 ] @
Bolje bi bilo da nam opises proces koji pokusavas da pokrijes bazom. Dve reci, "autobuska stanica" ne znace mnogo. Za mene je na primer autobiska stanica mesto gde dolaze i sa koga odlaze autobusi. Ima perone, garderobu, kafanicu, javni WC, mozda taksi stanicu u blizini. Tako ja vidim autobusku stanicu. Autobusi, trase, red voznje, to je vec nesto drugo, svakako sire od autobuske stanice. A za modeliranje tako necega jos nisi spreman, ne svojom krivicom, nego zato sto te to nisu ni ucili u skoli.

Ako nam opises u desetak recenica proces, onda ce se verovatno neko naci da ti pomogne. Nemoj odmah ono "entiteti, atributi i veze". Pusti to, to je lako. Opisi kako izgleda proces koji pratis, ne prostom srpskom jeziku ili kako vec zoves svoj jezik. Znas ono

"Na stanicu dolaze autobusi. Na stanici se prodaju karte. Karte se mogu rezervisati. Prilikom rezervacije kupac ostavlaj ime i prezime a daje mu se broj rezervacije. Rezervacije vaze do 2 sata pred polazak. Teba napraviti bazu koja prati rezervacije, prodaju karata"

ili

"Stanica prima i salje autobuse. Postoji red voznje gde pise kad se koji autobus ocekuje da stigne ili ode. Treba partiti kada stvarno dolaze autobusi i kada stvarno odlaze i koji sofer ih vozi"

Tako nesto, ali malo vise recenica. Svaka veza izmedju dva entitetea na dijagramu predstavlja neku recenicu. Recenice tipa "Za jedan autobus definise se vise sedista" su najneproduktivnije, ne govore nam nista o procesu, one opisuju statican i prilicno ocigledan odnos dve vrste nezivih stvari. Takve recenice su ipak potrebne, ali ne i dovoljne u opisu modela. Recenice tipa "Putnici kupuju karte na stanici" i "Karte se mogu rezervisati do 15 dana unapred, ali se moraju podici do dva sata pred polazak" su mnogo bolje, one nam nesto kazu o problemu koji resavamo.

Daj nam takav neki opis, pa da vidimo, neko ce se naci (vidi prethodnu temu).