[ preamable @ 18.06.2011. 01:54 ] @
Postavio sam na poijedinim mestima cat5e kabal koji ide paralelno uz strujni kabal ali ne duze od mozda 2m, a na pojedinim mestima mi se desava da se ukrstaju vise strujnih kablovasa vise utp kablova.

Dali cu imati jako velike smetenje i losu komunikaciju ili bar minimalne uslove za rad mreze ili postoji neki nacin da to resim?
[ nkrgovic @ 18.06.2011. 06:25 ] @
Ukrstanje pod pravim uglom nije problem. Paralelno postavljanje probaj da izvedes uz neki razmak izmedju. Takodje, razmisli da uzmes neki SFTP kabl, naravno zidni.

Trebalo bi da ti sve radi bez problema.
[ preamable @ 18.06.2011. 08:22 ] @
svuda sam postavljao uz odredjeni razmak, ako nisam imao mesta onda sam postavljao uz minimalni razmak na pojedinim mestima od nnekih 6 do 10cm. ali svuda ostalo po 15 do 20 ili cak odvojeno maksimalno od strujnih instalacija.

Tesko da cu moci da izvodim nove inestalacije pa ati pitam.

A zone gde se desava da mi se ukrasta je na jednom mestu gde je 6 do 7 strujnih kablova mada se na tom mestu ne ukrsta realno vec se moji kablovi od nekih 15 kablova prolazi na razdaljini od 6 do 8cm od isto tako veleike kolicinestrujnih kablova s time sto svako ide na suprotnu stranu, ne prelaze jedni preko drugih!
[ nkrgovic @ 18.06.2011. 14:40 ] @
Ako je vec tako kako je - sto uopste pitas? :D Pusti signal pa vidi kako ce da radi. Ja mislim da neces imati problema, ali ne mozes da znas dok ne probas - dosta zavisi i od duzine kabla.
[ preamable @ 19.06.2011. 00:18 ] @
nebih jos mogao da pustim signal niti da testiram jer su gipsani profili jos uvek otvoreni, tako da i svi kablovi vire slozeni, zato pitam da li je pametno da jos nesto preduzemem dok se profili ne zatvore i posle ne budem u kontaktu sa zicom?

Neznam padaju mi na pamet razne stvari:
posto je SFTP i FTP mala razlika ali se granici sa folijom, da li da u pojedinim delovima ipak obavijem dodatno aluminijumskom folijom spolja kablove kako bih povecao impedantnost i sl??