[ misha topola @ 19.06.2011. 14:41 ] @
Interesuje me koja banka je najbolja za plaćanje preko Interneta, tj. koja banka je najviše okrenuta Internet servisima? Koja podržava najviše servisa za plaćanje preko Interneta? Isplata, uplata, prebacivanje sredstava sa jednog računa na drugi pitem Interneta i Internet servisa i ostale funkcije.
Hvala.
[ 7Alex @ 07.09.2011. 14:47 ] @
to "najbolja" je veoma diskutabilno.

Ja mislim da je Visa Virtuon jeftina i pouzdana varijanta. Odmah ti kažu da li je sve prošlo kako treba i naplaćuju korektno 1 % od vrednosti transakcije.

Za ostale uvek postoji neko kašnjenje ili "šišaju" na nekim kursnim razlikama dolar-euro tako da su definitivno skuplji.
[ lukeguy @ 07.09.2011. 15:09 ] @
Mislim da Intesa po ovom pitanju ima najkompletniju uslugu. Kartica je potpuno besplatna, nema ni tih 1% koje spominje 7Alex za Virtuon, možeš online da prebacuješ sredstva itd. Ne znam kakve usluge uplata ti trebaju i koliko je to moguće, a čini mi se da se o tome diskutovalo detaljnije na drugim temama.
[ 7Alex @ 08.09.2011. 14:03 ] @
Nema 1 % ali oni ipak na neki način zarađuju ( da sad ne otkrivam sve tajne) tako da je to "nula procenata" čist marketing jer Visa i Mastercard imaju svoje tarife koje banka mora da im plati prilikom svake transakcije tako da bi oni bili u gubitku ako ne bi naplaćivali ništa prilikom online kupovine.
Došlo je vreme da nema ništa na veresiju
[ Dexic @ 08.09.2011. 15:37 ] @
Bitno je da ti nista dodatno ne placas na cenu koju vidis na sajtu kada kupujes/placas.

Kako banka zaradjuje je nebitno :) (a ponekad inace i NE zaradjuje, vec je na nuli)

Visa Internet iz Intese je odlicna ako se neko ne zezne da nema USD partiju kada placa u USD :)
[ lukeguy @ 08.09.2011. 15:46 ] @
Jesi siguran da to funkcioniše tako? Ja imam i EUR i USD partije, na obe sam imao sredstva i plaćao sam u USD. Prvo mi je zadužena EUR partija, a pošto nije bilo dovoljno, razlika je skinuta u USD. Očekivao sam da će sve biti skinuto u USD.

U banci su mi rekli da se kartica zadužuje "redom", tj. redom dinarska (ako postoji), pa EUR, pa USD partija - kako ide dalje nisu znali da kažu.
[ 7Alex @ 08.09.2011. 16:43 ] @
"Bitno je da ti nista dodatno ne placas na cenu koju vidis na sajtu kada kupujes/placas.

Kako banka zaradjuje je nebitno :) (a ponekad inace i NE zaradjuje, vec je na nuli)

Visa Internet iz Intese je odlicna ako se neko ne zezne da nema USD partiju kada placa u USD :)"
Banka UVEK zarađuje, to je sigurno 100 %.

Ja smatram da je bolje znati šta koliko košta i platiti to.

Multy Currency bankovni računi i kreditne kartice u svetu služe da se sve valute koriste. Ali kod domaćih banaka je drugačije . U svetu ako neko prekrši ugovorne obaveze dobijaš ga na sudu i plaća kaznu.

[ 7Alex @ 08.09.2011. 16:50 ] @
Kursne razlike su njima osnovna poenta .

Na primer kao što je kolega rekao ako plaćaš robu u USD a banka skida sa EURA, banka prvo eure konvertuje u dinare pa onda po kupovnom kursu ti izračuna koliko imaš dolara na raspolaganju pa nakon toga primeni interni Visa-Mastercard kurs koji je uvek niži od zvaničnog kursa za taj dan ( na primer ako je euro / dolar=1.45 Visa Mastercard kurs za euro / dolar će biti 1.40 )

Tako da je ubedljivo najjednostavnije platiti 1 % od transakcije i prihvatiti taj interni Visa Mastercard kurs koji ionako nema šanse da izbegneš ako nemaš viševalutni bankovni račun u normalnoj banci
[ djordjeno @ 09.09.2011. 08:59 ] @
Moj glas za Virtuon od Raiffeisen banke.

Ne tvrdim, ali mislim da radi na isti nacin kao i Intesina.
Uz to i nacin dobijanja i proceduru oko izdavanja treba imati u vidu.
Sveukupno, ja imam veoma pozitivna iskustva sa Virtuon-om.
[ lukeguy @ 09.09.2011. 09:21 ] @
Koliko mi je poznato, ranije je kod Virtuona bio obavezan neki depozit od 25 EUR koji moraš da uplatiš prilikom otvaranja računa i ta sredstva ti nisu bila raspoloživa za trošenje. Kod Intese toga nema.
[ Dexic @ 09.09.2011. 12:56 ] @
Citat:
7Alex: Kursne razlike su njima osnovna poenta .

Jesi li ti ikada koristio nase MC/Visa/Amex osim u Raiffeisen ili jos dve banke koje naplacuju 1% provizije? Oni se nadaju da ces kod njih kupiti evre/dinare da bi pokrio zaduzenje, ali niko te ne tera na to.

Citat:
Na primer kao što je kolega rekao ako plaćaš robu u USD a banka skida sa EURA, banka prvo eure konvertuje u dinare pa onda po kupovnom kursu ti izračuna koliko imaš dolara na raspolaganju pa nakon toga primeni interni Visa-Mastercard kurs koji je uvek niži od zvaničnog kursa za taj dan ( na primer ako je euro / dolar=1.45 Visa Mastercard kurs za euro / dolar će biti 1.40 )

OK, ovo je vec cista laz. Taj kurs NIKADA nije toliko razlicit od srednjeg kursa ECB-a. Imaj na umu da se ISTI srednji kurs Visa/MC koristi i kad neko placa u USD a ima EUR partiju i placa u EUR a ima USD partiju u celom svetu, tako da bi na jednom bili u minusu po tebi.
Imas na Visa sajtu njihovu kursnu listu koja se primenjuje svaki dan.

Ja MC koristim vise nego kes godisnje i nikada mi nije primenjen kurs koji se razlikuje od naseg srednjeg za vise od 0.1%.

Citat:
Tako da je ubedljivo najjednostavnije platiti 1 % od transakcije i prihvatiti taj interni Visa Mastercard kurs koji ionako nema šanse da izbegneš ako nemaš viševalutni bankovni račun u normalnoj banci

Zasto bi placao taj 1% kad ne moras? Barem sada imas toliki izbor kreditnih/debitnih kod nas da ne moras da ides u bezobrazne banke koje naplacuju tih 1% (a kod nas ih je samo 3)
[ 7Alex @ 10.09.2011. 16:26 ] @
@Dexic

Ima neprikladnih reči u tvom obraćanju.


[ 7Alex @ 10.09.2011. 21:37 ] @
@Dexic

Na današnji dan Mastercard kurs za EURO vs USD je 1.371300

Oficijelni FX kurs je: 1 Euro = 1.4165 U.S. dollars

RAZLIKA POSTOJI I KRAJ PRIČE !!!
******************************************************************

https://www.mastercard.com/global/currencyconversion/index.htmlhttp://www.google.com/#hl=en&a...17985&biw=1024&bih=558[ Dexic @ 11.09.2011. 00:50 ] @
Vidim koliko si neupucen, pa cu promeniti ton u uciteljski :)

Trenutni FX kurs EUR/USD je <1.37 sto mozes pogledati samo na nekoj weekend FX platformi, npr. Oanda.
EUR/USD Close price je bio 1.3651 u petak (tj. ove nedelje):
http://finance.yahoo.com/q/bc?s=EURUSD=X&t=1d
Ceo petak kurs evra nije bio >1.4 a kamoli 1.41 koji si gledao na Google-u. Google uopste nije deo FX trzista, i sta on pokaze uopste ne znaci da je skorasnja informacija. Do skora je kurs dinara na njemu stajao na 70 :)
Izaberi USD pa onda EUR i pogledaj koji kurs se u kom slucaju primenjuje za EUR/USD - videces da nisu isti a da se razliku za 20 pipsa svega.

Ne radim za banke (niti zelim), ali koristim MC barem jednom nedeljno za valutna placanja i znam da je kurs uvek extra blizak srednjem kursu na dan obrade transakcije.


Takodje, ti kada platis 1% za transakciju tih 1% placas preko srednjeg kursa MC/Amex/Visa firme. Znaci cak i da imas dolare na racunu na takvoj kartici ti bi platio tih dodatnih 1%.
[ 7Alex @ 11.09.2011. 08:44 ] @
Moje znanje je iz prakse a poznajem i teoriju u potpunosti.

Od tebe nemam šta da naučim, to je očigledno kada se objektivno analizira situacija.

Ima zrelih i ozbiljnih ljudi na forumu pa neka evaluiraju tvoje ponašanje !

A Google ima pametnija posla od praćenja kursa dinara koji ionako nema nikakve veze ni sa čim. Cene su sve više , euro pada a prikazuje se bajkovita situacija.


Tvoj lični stav je da banke ovakve kakve su i sa ovakvim kamatama na kredite i svim taksama, i ostalim administrativnim troškovima koji se zaračunavaju prilikom pružanja usluga , ukratko UZMI ŠTO VIŠE od klijenta.

E po tvom mišljenju ove banke nas "favorizuju do ekstremnog altruizma" i "naše" banke se žrtvuju da bi mi mogli da plaćamo robu preko interneta ??????

OČIGLEDNO JE DA SI U ZABLUDI, ali to je samo tvoj problem !

[ Dexic @ 11.09.2011. 20:08 ] @
Znaci, pokazem ti konrektan kurs i ti to uzimas kao ne-merodavno jer ti se ne slaze sa misljenjem? Imas li ista reci na to da nisi bio u pravu za kurs?

Banke ne zanima nase placanje u inostranstvu, one najvise zaradjuju unutar Srbije, ne tako sto placas njihovim karticama vec tako sto to naplate od firmi kojima naplate procenat za prihvatanje kartica.