[ zemun88 @ 20.06.2011. 23:16 ] @
Izvor: NOPS

LETNjE OSVEŽENjE: LOKALNI TELEFONSKI POZIVI VEĆI ZA 100%

Naime, "Telekom" će mesečnu telefonsku pretplatu za građane i firme povećati sa 388 na 430 dinara, bez poreza na dodatu vrednost (PDV), dok će cena telefoniranja u lokalnom saobraćaju biti oko 100 odsto veća zbog skraćenja trajanja impulsa.
Jedan impuls u fiksnoj mreži ostaće na 0,4043 dinara bez PDV, ali će trajanje impulsa u lokalnom razgovoru biti skraćeno sa 60 na 26 sekundi u "jakom saobraćaju", koji traje od 7.00 do 21.00 radnim danima i subotom.

Zanimljiv stav "Telekom"-a: Nismo tražili povećanje cena
"Telekom Srbija" saopštio je juče da ta kompanija nije tražila povećanje cena kao i da joj je u Republičkoj agenciji za elektronske komunikacije objašnjeno da su poskupljenja neizbežna da bi se obezbedili uslovi za rad novih operatora fiksne telefonije. "Telekom Srbija" u saopštenju navodi da ta kompanija planom poslovanja za 2011. godinu nije predvidela povećanje cena, kao i nije tražila bilo kakvo povećanje cena u ovoj godini. "Naprotiv, Upravni odbor je sredinom aprila odbio predlog Ratela da razmotri novo povećanje cena i zatražio dodatno objašnjenje s tim u vezi od regulatorne agencije", navodi se u saopštenju.
U vreme "slabog saobraćaja", od 21.00 do 7.00 radnim danima i subotom, kao i preznicima, jedan impuls u lokalnim razgovorima trajaće 52 sekunde umesto 120 sekundi.
Telefoniranje u međumesnom saobraćaju pojeftiniće zbog produženja trajanja impulsa u vreme "jakog saobraćaja" sa 12 na 17 sekundi, odnosno sa 24 na 34 sekunde u vreme "slabog saobraćaja".

Impulsni intervali za ostale pozive iz fiksne mreže će ostati nepromenjeni.
Cena jednog minuta telefonskog razgovora u fiksnoj mreži u "jakom saobraćaju", od 7.00 do 21.00 radnim danima i subutom, koštaće 92 pare u lokalnom saobraćaju, a 1,41 dinar u međunesnom.
U vreme "slabog saobraćaja", minut razgvora u lokalnom saobraćaju koštaće 46 para, a u međumesnom saobraćaju 0,705 dinara.
"Telekom Srbije" će od 1. avgusta morati da izjednači i sve ostale cene telefonskih razgovora za biznis pretplatnike sa cenama za stanovništvo.
U okviru pretplate stanovništvo će biti obezbeđeno 300 besplatnih impulsa, dvostruko više nego do sada.
Ratel je ocenio da će i pored poslupljenja telefoniranja u lokalnom saobraćaju cene lokalnog poziva u Srbiji i dalje biti među najnižim u regionu.
Cena mesečne pretplate za direktan telefonski priključak je povećana za 10,8 odsto, ali je još znatno niža od prosečne cene u regionu koja iznosi oko 690 dinara, pri čemu su u obzir cene u Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Makedoniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.
Udvostručavanjem broja besplatnih impulsa u okviru pretplate građani će dobiti 121,29 dinara besplatnog lokalnog saobraćaja, što je oko 28 odsto cene mesečne pretplate. Do sada je mesečna pretplata uključivala 60,65 dinara besplatnog lokalnog saobraćaja ili oko 16 odsto cene mesečne pretplate.

Izvor: Agencije i RATEL