[ MilosOskar @ 21.06.2011. 00:30 ] @
| Imam TP Link ruter, ne znam koje je snage trenutno nisam kraj njega pa ne mogu da pogledam ali znam da je koliko toliko jak... Sa njegovom antenom iz moje kuce salje signal u par kuca u komsiluku sto znaci da kroz nekoliko zidova "putuje" nekih 70m u krug bez problema, inace nalazi mi se na prvom spratu... E sad, ta njegova antena moze da se odvije pa sam ja mislio da nakacim ovu antenu: http://www.winwin.rs/-tp-link-...-outdo.66.html?productId=21602 , sa par metara kabla da bih je stavio na krov od kuce, da bi bila napolju....
Da li mozda znate da li bih dobio nesto sa ovom idejom i koliko bih dobio ?
Inace cilj mi je da pokrijem sto veci deo komsiluka sa WiFi signalom...
Pozdrav! :)) |
[ Predrag Supurovic @ 21.06.2011. 01:13 ] @
Super je ta antena, narocito da ti spali ruter prilikom grmljavine :)
[ MilosOskar @ 21.06.2011. 01:50 ] @
A kad bih promenio ruter, tj kad bih kupio ovaj sto ima zastitu od groma ?
http://www.tp-link.com/product...ass=wlan&pmodel=TL-WA5210G
[ mantas @ 21.06.2011. 05:35 ] @
omni zbog svog sirokog ugla zracenja je poznata da skuplja sve i svasta pa tako i elektircna praznjenja i grom,ako stavis zastitu to ne mora da znaci da si se osigurao sve zavisi do koliko volti je ta zatita i koliko imas srece tj na kojoj si udaljenosti od udara groma.omni na visokom polazaju i sa vecom dobiti jeste pravi gromobran...
[ Slobodan Milivojevic @ 21.06.2011. 11:16 ] @
Racunaj da Omni antena iako horizontalno pokriva 360 stepeni, vertikalno ima mali ugao zracenja, pa ako se nalazi kod tebe na krovu, nisam siguran da ces imati dobar signal u kuci (ispod same antene).
[ MilosOskar @ 21.06.2011. 17:19 ] @
Da, antena ce se nalaziti na krovu moje kuce ali u blizini nikad nije udarao grom, nisam na nekoj "udarnoj" strani, a i necu je izbacivati vise od nekih 2m iznad krova... Sto se vertikalng zracenja tice, to me ne brine jer cu recimo prvo spojiti net na ovaj moj ruter pa iz njega u ovaj jaci, ili tako nesto, a mozda cu i jednostavno imati signal sa ovom omni antenom, isprobacu vise varijanti...
Da li smem da nakacim onu omni antenu od 12db na ovaj ruter sto sam okacio, jer on vec ima integrisanu antenu od 12 db, ali pise i da ima poseban konektor za drugu antenu ?!
Da li cu postici nesto sa ovim, hocu li pokriti komsiluk, recimo 500 m u krug opticki vidljivo ?
Pozz
[Ovu poruku je menjao MilosOskar dana 21.06.2011. u 18:31 GMT+1]
[ daksi990 @ 22.06.2011. 21:35 ] @
pitanje je off topic ali dali je neko imao iskustva sa tom zastitom od groma? Ja cisto sumnjam ako grom udari u antenu da ce ta zastita ista pomoci jer se radi o ogromnoj struji to ako udari pored pa dodje do povecanja napona ok ali direktno ?
[ Predrag Supurovic @ 23.06.2011. 07:51 ] @
Zastite od direktnog udara nema, ali je direktan udar redak. Problem je indukcija koja se javlja kada do]e do pražnjenja u okolini. Indukovan napon ćesto bude više nego dovoljan da spali elektroniku. Antena sa početka priče upravo ima manu da je u njoj indukcija velika - nekad je dovoljno samo da se navuku oblaci i da elektrostatični naboj bude dovoljan da napravi štetu.
[ daksi990 @ 23.06.2011. 14:07 ] @
Ok hvala na informaciji na nasem Ap-u je takodje omni antena koja nemo tu zastitu ali do tog AP-a je crkva koja je uzemljena i u koju je udarao grom al ajd sad samo mozemo da molimo svevisnjeg da ne udara jer je ta crkva crkva Sv.Ilije :)
[ MilosOskar @ 23.06.2011. 14:09 ] @
A koji Ap koristite ?
[ daksi990 @ 23.06.2011. 14:15 ] @
Pa kupljeni mikrotik sad tacno koja oznaka ne znam morao bi da se raspitam omna antena je ona u kucistu od keramikke ako se ne varam ali nije ona najjaca znaci malo slabija od one najjace.Mislim da je ova http://www.kupindo.com/Omni-an...jnu-montazu_slika_O_730138.jpg
[Ovu poruku je menjao daksi990 dana 23.06.2011. u 15:30 GMT+1]
[ MilosOskar @ 23.06.2011. 14:35 ] @
Orijentaciono, koliko moze sa tom antenom i tim Mikrotikom da se pokrije ?
[ themungos @ 23.06.2011. 18:36 ] @
[ themungos @ 23.06.2011. 20:03 ] @
A kad bih promenio ruter, tj kad bih kupio ovaj sto ima zastitu od groma ?
http://www.tp-link.com/product...ass=wlan&pmodel=TL-WA5210G
Da stvarno kad bih promeni ruter i stavio napred navedeni.
On u sebi ima priljucak za eksternu antenu i zastitu od groma.
Pitanje koje mene muci je sledece:
Da li ces stavljanjem napred navedenog rutera dobiti jaci signal omni antene
tj jacina signala ce biti ruter+omni antena ili samo od omni antene?
[ lega99 @ 23.06.2011. 21:29 ] @
Lozite se bezveze, kakava zastita od groma? Te zezalice i ruteri to su price za malu decu, cista navlakusa.
Ako ti drmene grom u antenu ima da ti sprzi sve po kuci, malo google pa se informisite o kojim se to naponima i strujama radi.
Nije dzaba izmisljen gromobran koji tu ogromnu energiju odvodi u zemlju.
[ mantas @ 24.06.2011. 07:15 ] @
@lega99
kao sto je poznato od direktnog udara nema spasa i to nije thunder protection vec zastita od električnih pražnjenja, znaci kada udari negde u okolini ne direktno.i kada das za opremu dosta para stavis to obavezno,uzemljis i utp kablove ja sam cak i stub od antene uzemljio direktno na vod od gromobrana posto su blizu jedan do drugog cak i kartice imaju zastitu...zasto izazivati nesto sto bi sprzilo baznu stanicu ne pricam o obicnim routerima koji kostaju 2000-3000 din cena mikrotik rb bazne stanice moze da dostigne cenu i do 50000-60000 din pa ti vidi da li bi se lozio...a i kada je bas opasno kao sto je nocas bilo bar kod mene ja ugasim sve kada prodje upalim to je naj sigurnije..
[Ovu poruku je menjao mantas dana 24.06.2011. u 08:25 GMT+1]
[ daksi990 @ 24.06.2011. 14:22 ] @
Citat: MilosOskar: Orijentaciono, koliko moze sa tom antenom i tim Mikrotikom da se pokrije ?
Najdalji korisnik kod nas je na oko kilometar od AP-a.Moj ti je predlog da stavis 2 sektorske antene bilo kupljene ili 2 amos antene i radice ti mnogo bolje nego sa tom omni jer je tu borba za signalom (barem kod mene )ko ima jaci signal ima i bolji protok .Sta vise ta omni se vise koristi po kaficima gde se vise surfuje po netu znaci nije preporucljiva za zahtevnije korisnike.
[ daksi990 @ 24.06.2011. 21:19 ] @
Evo sad upravo puca grom samo tako pa da vidimo sta ce se desiti :) mada na jedno 20 metara od AP-a je crkva Sv.Ilije(Gromovnik)mada je vec udarao grom u tu crkvu!
[ MilosOskar @ 24.06.2011. 23:04 ] @
@ Daksi990
1. Da li se sa dve sektorske dobija kruzno zracenje?
2. Kako se spajaju dve antene na jedan AP, mora da postoji neki razdelnik ili sl. ?
[ daksi990 @ 24.06.2011. 23:14 ] @
Sa 2 Amos antene znam da moze uz pomoc splitera( http://www.qsl.net/yu1aw/ANT_VHF/Amos_Ant/amos_antene.htm) a sad za kupljene sektorske antene ne znam koje tacno imaju stepen zracenja od 180 stepeni ali se isto spajaju uz pomoc splitera http://www.qsl.net/yu1aw/Misc/delitelj.htm
[ MilosOskar @ 24.06.2011. 23:38 ] @
Hvala na brzom odgovoru.
Koliko kostaju dve sektorske i spliter ?
[ daksi990 @ 24.06.2011. 23:41 ] @
Neznam stvarno potrazi po netu ili da sacekas nekog da ti odgovori.Srecno!
[ MilosOskar @ 24.06.2011. 23:53 ] @
Hvala puno! ;))
[ mantas @ 25.06.2011. 05:19 ] @
sektorka 120 stepeni zracenja 13dBi kosta 55 eura.
[ Predrag Supurovic @ 25.06.2011. 05:31 ] @
Batali spliter. Za svaku antenu koristi poseban primopredajnik.
[ gazdamitke @ 25.06.2011. 11:58 ] @
Slobodno stavi tu omni na ruter...nece mu biti nista
ti tplinkovi imaju u sebi kartice bez div.swicha koji najcesce rikne kad dodje do grmljavine
to ti kazem na osnovu mog dosadasnjeg iskustva(nije neko haha) al meni radi tp 601 vec 4 god i 5110 2 godine bez problema na omni(iako je grom udari na 200m od od ovog 5110).
Ili ako hoces mikrotik i omni..onda je bolje da stavis racunar i u njega PCI wirless karticu.
[ MilosOskar @ 25.06.2011. 13:44 ] @
@ Mantas
Hvala za info!
@Predrag
Znaci li to da bi na jednom mestu morao da imam dve antene sa dva Ap-a ?
@Gazdamitke
Pojasni mi malo ovo za racunar i PCI Wireless karticu, da li u tom slucaju ne moram da kupujem Mikrotik ili sta ?
Koliko klijenata imas nakacenih na tu Omni, i koliko signal "doseze" sa njom ?
[ daksi990 @ 25.06.2011. 14:00 ] @
Auuuu! sto ti lepo ne objasnis sta tacno zelis da napravis, koliko korisnika ces imati,najdalji korisnik,koja brzina....
[ daksi990 @ 25.06.2011. 14:03 ] @
Citat: gazdamitke: Slobodno stavi tu omni na ruter...nece mu biti nista
ti tplinkovi imaju u sebi kartice bez div.swicha koji najcesce rikne kad dodje do grmljavine
to ti kazem na osnovu mog dosadasnjeg iskustva(nije neko haha) al meni radi tp 601 vec 4 god i 5110 2 godine bez problema na omni(iako je grom udari na 200m od od ovog 5110).
Ili ako hoces mikrotik i omni..onda je bolje da stavis racunar i u njega PCI wirless karticu.
A za koje potrebe koristis tu omni antenu? kod nas se pokazala veoma lose i vidim da je izbegavaju osim u nekim kaficima.
[ MilosOskar @ 25.06.2011. 15:10 ] @
@ Daksi
Zeleo bih da napravim wireless mrezu za siri komsiluk i da nakacim 10 klijenata, pri tom da svi imaju 1mbps/oko100kbps, sa opremom koja ima najbolji odnoc cena-kvalitet-stabilnost itd. :))
Siri komsiluk - oko 1Km na bas u krug ali nekih 250 stepeni!
P.S. Da ne zaboravim, to je samo jedna od zelja, druga je da naucim neke stvari o "ovim" stvarima jer sam poprilicno neupucen, sto se verovatno da videti... :))
[ daksi990 @ 25.06.2011. 18:54 ] @
Pa onda ok to mozes i sa ruterom jer su to 10 klijenta znaci da nebi trebalo da bude problema sto se tice rutera(da zabaguje,usporavanje magistrale...)a sto se tice omni antene ja ti je stvarno nebi preporucio jer je kod nas situacija ocajna sto se tice signala mozda je i do same antene ali obicno se ta antena ne koristi za te brzine jer ces videti kad se zakace svih 10 korisnika i ukljuce torente pa kad se prebukira mreza eto veselja.Normalno da je bolji mikrotik i 2 wireless kartice u njemu i 2 sektorske antene bez splitera,ali to zavisi od tebe koliko zelis da ulozis u tu mrezu.
[ MilosOskar @ 25.06.2011. 19:01 ] @
Sta mi ti preporucujes, koju antenu ?
I jel mogu da iskoristim ovaj ruter koji vec imam, da ne bih kupovao ako ne mora, o ovom ruteru je rec http://www.tp-link.rs/Proizvod...0Wireless%20LAN/TL-WR542G.aspx .
[ daksi990 @ 25.06.2011. 19:53 ] @
sto se tice antena nasao sam ove (ako znate bolje navedite) http://www.pannonwireless.com/sektor-antene/20-s4v.html (120 stepeni) http://www.pannonwireless.com/sektor-antene/16-s-8.html (180 stepeni) sto se tice rutera mogao bi da probas sa tim postojecim mada mozda bi bilo bolje da uznes neki ''bolji'' d-link dwl 2100ap,Ovislink WL-5470AP ....
[ mladenpotic @ 25.06.2011. 20:14 ] @
Antena je sasvim solidna, sa identicnom antenom pokrivam 5km i to u G standardu.
Naravno korisnici dalji od 1.5km imaju grid antene 24db, a ovi blizi razne...
Inace ima 11 korisnika na tom AP-u i sve radi kao sat, s tim sto je etar kod mene cist kao suza.
Posle crkavanja kartice iako je grmelo 100km daleko stavljena je zastita od groma i sada CM9 kartica koja je poznata da lako crkne (ima div.svitch) podnosi ova prolecna nevremena.
Znaci ako su ti korisnici rastrkani unaokolo (sektorska antena ne zavrsava posao) i ako ih nema vise od 15-tak slobodno uzmi ovu antenu.
[ daksi990 @ 25.06.2011. 20:20 ] @
Kod nas su oko 30 korisnika a i drvece nam pravi velikih problema iako su ispod antene za antenu sam pogledao Tp-Link-ova je.
[ MilosOskar @ 25.06.2011. 20:46 ] @
Hvala puno na poucnim odgovorima!
Nista, za pocetak kupicu ovu sektorsku (120 stepeni, 16dBi) i spojicu je sa ovim ruterom sto imam, bar za pocetak dok ne skupim jos novca da kupim onaj jaci ruter ili mikrotik (iako nemam pojma kako se radi sa njim xD ) posto svi pricaju da je on najbolja varijanta.
@ daksi990
Na koliko Ap-a je nakaceno tih 30 korisnika i koje brzine imaju ?
[ daksi990 @ 25.06.2011. 20:53 ] @
Zakaceno je na Mikrotik (kupljen) Brzina ko ima jaci signal on dobija najvise :) samo jos nesto nemoj da ispadne da udaram kontru i da te omni nisu za k...najbolje bi bilo kada bi mogao da testiras kako bi radila jer wireless je jako specifican eto na primer u mom mestu omni antena nije dobro resenje dok recimo kod mladenpotic to radi ''solidno''ali kao sto kaze etar je cist dok recimo ako kod tebe preovladavaju drveca neverujem da bi ti dobro radilo.U svakom slucaju skoro svi pretezno izbegavaju tu omni antenu sto zbog loseg signala,sto zbog groma...
[ MilosOskar @ 25.06.2011. 21:02 ] @
Ako nije problem da mi kazes samo koji Mikrotik je u pitanju ?
Ma opusteno, ja samo trazim iskreno misljenje, pa cu sam odluciti citanjem raznih misljenja, vas iskusnijih... ;)
Nego sad naleteh na ovaj ruter pa mi reci da li je on mozda bolji od onog Airlive jer ovaj ima 27 dBi izlaznu snagu ? http://www.exeshop.rs/tp-link-...high-power-cpe-wisp-p-304.html
[ daksi990 @ 25.06.2011. 21:25 ] @
Nisam iskusniji pricam ti kod mene kako je Mikrotik ne znam koji je u pitanju to najbolje da postavis temu u Mikrotik koji bi ti oni preporucili.Ovaj tp-link nije los cak nemoras da ga zasticujes ako ga stavljas spolja a to za snagu i nije toliki problem jer do kilometar ce ti raditi dobro (sto se tice signala )i sa tim tvojim postojecim ruterom snaga je bitna ako se radi o vecim razdaljinama.
[ MilosOskar @ 25.06.2011. 21:31 ] @
Ok, hvala, dosta si mi pomogao! ;))
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|