[ master_exer @ 21.06.2011. 22:54 ] @
Ideja je da napravim malu cnc masinu,dimenzija ne vecih od 20x20cm (radna povrsina),sluzila bi iskljucivo za rutiranje pcb plocica za licne potrebe i ne tako cesto, pa me za pocetak interesuje da li bi ova elektronika http://pminmo.com/3axis/3axis.htm bila dovoljna?Imam neke motore od starih stampaca,skenera pa me interesuje dali se oni mogu iskoristiti za cnc ili su slabi?Takodje me zanima i dali bi sva tri motora morala da budu ista,ili bar koja karakteristika mora da bude ista?
Da napomenem samo da mi odgovori tipa kupi gotove drajvere,kontroler isl. nece puno pomoci jer mi je namera i da nesto naucim,i zelim da nesto kompletno sam napravim.Mehanika i dizajn takodje nisu tema.
To je za pocetak pa kad razjasnim ovo idemo dalje sa pitanjima :-)
P.S.procitao sam sve sto na ES postoji o cnc masinama tako da nemojte da me upucujete na druge teme sa ovog foruma,jer u njima nisam nasao ono sto me interesuje (sem gore pomenute seme).
[ bogdan.kecman @ 22.06.2011. 00:05 ] @
to je drajver za unipolarne steper motore, ako imas unipolarne steper motore, ako nemas unipolarne stepere nego nesto drugo - potpuno ti je beskorisna ta plocica ...

sto se tice motora iz ovoga i onoga, u stampacima, skenerima etc etc ima raznih motora i jakih i slabih, i dc i steper i bldc ... tako da ti je pitanje suvise uopsteno

obrati samo paznju da je miling plocica EXTRA ZA**BAN. Da bi radio smd moras da imas masinu koja je extra kruta, ruter koji je extra krut .. treba ti prenosni sistem koji nema backlash ili vrlo skup mehanizam koji ga ponistava .. obzirom da pcb milling moras da radis sporo brzina motora ti nije znacajna ali ti treba veliki torque. Ako imas brze motore mozes da napravis neki prenosni mehanizam koji ce da redukuje brzinu i poveca torque ali je problem sto svaka redukcija unosi dodatni backlash sto je smrt za pcb milling ...

ja sam najbolja iskustva imao sa bipolarnim (veci torque od unipolarnih) nema23 motorima (nisu mali ali nisu ni nesto veliki) 2-2.5A po coil-u vezanim direktno preko MX pulija na MX kais (2.03mm pitch). To izadje mnogo jeftinija varijanta (tu je vrlo nizak backlash) od toga da se ide na low backlash kuglicno vreteno i "matica" koji bi bili "pravo" resenje (ali "matica" kosta cca 80-100E i metar vretena kosta vise od toga)

jesi napisao da "dizajn nije pitanje" ali ova prica je direktno vezana za motore ... dakle zavisno od toga kakve motore imes takav drajver ti treba i takav ces prenos da pravis.

da, bitna stvar, za pcb milling - nemoj da gubis vreme sa servo motorima .. dakle idi na stepere, znacajno su bolji za te menje masine
[ master_exer @ 22.06.2011. 00:37 ] @
ok,moja greska,mislio sam da svi stampaci i skeneri imaju samo steper motore.Dakle koristio bih steper motore.Motor iz skenera je unipolaran,tacnije bas ovaj http://vinvin.dyndns.org/projects/M35SP-7T.pdf. Citao sam i dosta stranih foruma na temu cnc i znam sve o backlash-u i o svemu ostalom sto je bitno,za sve to imam spremna resenja,ovde je samo rec o elektronici.Mislio sam da mi naprimer ccela jedna osa bude preuzeta iz skenera,znaci sa vodilicom,prenosnim kaisem,steperom...jel to moze,hoce li biti dovoljno?Naidjoh u medjuvreemenu i na semu sa 3 uln ic povezanih na lpt sto je ustvari ceo kontroler,jel bih mogao to da iskoristim.
Da dodam samo da bih stepere iz skenera i stampaca koristio zato sto ih vec imam,ukoliko ne moraju sva tri motora da budu ista,a ukoliko moraju drugi izbor su mi nema 23 koje si pomenuo ali bih morao da ih kupim.Daj bar to da resimo za pocetak :-) moze ovi iz skenera ili nema23?
Ne treba mi nista profesionalno,vec neka jeftinija varijanta cnc-a koja nece imati velika odstupanja i greske u milingu.
[ bogdan.kecman @ 22.06.2011. 03:13 ] @
Citat:
master_exer: ok,moja greska,mislio sam da svi stampaci i skeneri imaju samo steper motore.

jok. i jedni i drugi imaju sve moguce varijante, noviji pljuckavci skoro svi koriste enkoder traku i DC motore, skeneri tek sarene ..

Citat:
master_exer:
Dakle koristio bih steper motore.Motor iz skenera je unipolaran,tacnije bas ovaj http://vinvin.dyndns.org/projects/M35SP-7T.pdf.

17mN.m ... to je ultra mali torque .. posebno ako uzmemo u obzir da mu je step 7.5 stepeni ... najslabiji motori koje sam ja do sada koristio i koji 1:1 nema teorije da rade milling su 3.17kg.cm (iliti 317mN.m sto je skoro 20 puta veci torque od toga sto bi ti probao) i to na step od 0.9 stepeni .. tako da bi ovakam motor mogao da koristis ali iskljucivo ako ides na ozbiljnu redukciju ... (npr 1:50) pritom ovaj motor zastrasujuce vuce 800mA za tako patetican torque (ovaj od 317mN.m vuce 1200mA sto je samo malo vise)

Citat:
master_exer:Citao sam i dosta stranih foruma na temu cnc i znam sve o backlash-u i o svemu ostalom sto je bitno,za sve to imam spremna resenja,ovde je samo rec o elektronici.Mislio sam da mi naprimer ccela jedna osa bude preuzeta iz skenera,znaci sa vodilicom,prenosnim kaisem,steperom...jel to moze,hoce li biti dovoljno?Naidjoh u medjuvreemenu i na semu sa 3 uln ic povezanih na lpt sto je ustvari ceo kontroler,jel bih mogao to da iskoristim.

osa sa skenera ne moze da trpi nikakavu lateralnu silu, napravljena je da vuce glavu po jednoj osi i da ta glava ne pruza nikakav otpor niti da je bilo sta gura sa strane. teoretski "moze" ali ces morati da radis milling jedne 20x20mm ploce nekih 80-100 sati posto ces morati da ides jaaaaaaaako sporo a milling head ce morati da se vrti na min 30kRPM ... cak i tada ako slucajno naletis na zakrivljen bakar imaces probleme posto ako ti se to desi na sredini ose vrlo je verovatno da ce se "iskriviti" posto kao sto rekoh ne trpi nikakvu lateralnu silu. No ti rece da si sve procitao pa da ne gubimo vreme na to

Citat:
master_exer:
Da dodam samo da bih stepere iz skenera i stampaca koristio zato sto ih vec imam,ukoliko ne moraju sva tri motora da budu ista,a ukoliko moraju drugi izbor su mi nema 23 koje si pomenuo ali bih morao da ih kupim.Daj bar to da resimo za pocetak :-) moze ovi iz skenera ili nema23?

ako neces da imas neki gadan prenos moras da nadjes motore koji guraju vise od 17mN.m .. ja sam pravio pcb milling masinu sa ovim 317mN.m (to su nema17 btw oni su dosta manji od nema23) i to moze ali mora da rezes sporo. ovi tvoji motori su em sa prevelikim stepom em sa premalo snage. pogledaj limundo, ima polovnih unipolarnih i bipolarnih motora za smesne pare (i ne, ne moraju sva tri motora da budu ista)

Citat:
master_exer:Ne treba mi nista profesionalno,vec neka jeftinija varijanta cnc-a koja nece imati velika odstupanja i greske u milingu.

Vidi, ako hoces da mozes da odradis miling tako da ti SOIC chip pasuje ok - to je EXTRA ZA.... i mora da imas 0 backlash i utegnutu masinu, a ako hoces neki qfp sa 0.6mm ili manjim pitch-om .. to je nekih 50x teze i zahteva ozbiljnu cnc opremu (nista komadi iz flopija i starog skenera). e sad, ako hoces da radis trough hole plocice, to vec daje dosta mesta za gresku ...

pogledaj sliku qfp-a koji je narezan na proxonu (koji je rucno cnc-ovan) ... generalno mnooooogo iskusnija varijanta od bilo cega .. kupis proxona za 300E, dodas mu 3 motora i spojis ga na drajver i na pc i vozi misko .. ovo sa osama iz skenera mozes samo da sanjas

[ master_exer @ 22.06.2011. 14:42 ] @
Znaci ovi iz kojekakvih starih masina otpadaju,koje onda ti predlazes-nema 17 ili nema 23?
Nisi mi nista prokomentarisao za kontroler sa 3 uln-a?Jer bi mogao on u kombinaciji sa nema 17 ili nema 23 ili ne?
[ bogdan.kecman @ 22.06.2011. 17:32 ] @
1. zavisnosti od toga kako ti izgleda mehanika znas koliki ti je torque potreban na motoru i koliko motor fizicki moze da bude velik
2. zavisnosti od toga koliki motor moze da bude i koliki ti torque treba odaberes motor
3. kada znas motor onda u odnosu na taj motor odaberes drajver

ne mozes da pocnes pitanje sa "jel moze onaj uln drajver" ... otkud znam ... ako uzmes bipolarni steper mozes tuzno da gledas taj drajver, ako uzmes unipolarni steper opet zavisi od struje koja je potrebna tom motoru, zavisi da li ti je potreban mikrosteping ili ne .. dakle kreni od pocetka, osmisli mehaniku pa vidi kakav ti motor treba posto ako npr imas direct drive sa kaisem onda ti je potreban motor koji ima veliki torque i drajver sa mikrosteppingom, ako ides na vreteno onda ti treba manji torque i mozes da prodjes cesto i sa half steppingom (zavisi kakav prenos napravis, koje vreteno, koliki je motoru step i sl ...) ... dakle mozes da napravis ti cnc i sa tim motorcicima koje imas samo moras da obezbedis takav prenos da dobijes dovoljno torque-a

[ master_exer @ 22.06.2011. 18:43 ] @
ok,jasno...
Posto,koliko sam ja shvatio iz tvoje price,imas cnc za miling koji si sam pravio mozes li da mi kazes koje su tvoje komponente,koji motori,kakvi drajveri...mozda i neka slika?
[ bogdan.kecman @ 22.06.2011. 19:24 ] @
ja pravim 3d printere koji mogu da se koriste i za milling, to je "preveliko" za tebe (najmanji su 0.5x0.5x0.5m) i prekomplikovano samo za milling pcb-a (50cm Z ose nikako ne bi mogao da iskoristis :D ) ... inace kao sto rekoh vec, mnogo ti je jeftinije da dobavis onog proxona i da ga prebudzis sa 3 motora nego da pravis to ispocetka, mehanika uopste nije jeftina a tvoja ideja da izvadis mehaniku iz stampaca i skenera kao sto rekoh nece raditi posao... obzirom da je proxon 300E za full preciznu mehaniku + spindle, to je jeftinije nego bilo sta sto mozes da napravis a da bude za klasu manje preciznosti

EDIT: za sliku imas tu http://elco.crsndoo.com/wordpr.../uploads/2010/09/IMG_19691.jpg sliku mog radnog stola, tu vidis jednu manju masinu, to je 50x50x80cm masina i ta masina (materijal za takvu jednu kosta ako kupujes preko firme, na veliko i imas 3d printer da otstampas sam sve delove koji ti trebaju izadje oko 1800-3000EUR zavisi od nekih detalja) ... i ta masina NE MOZE da milne onaj qfp koji sam ti zakacio pre par postova. SOIC moze ali QFN nema teorije, krugovi nisu idealni osim ako se ne stampa sa par mm u minuti a to je vec potpuno beskorisno .. u istom postu sa qfn-om imas i sliku prebudzenog proxona ... to ti je ubedljivo jeftinije nego bilo sta da pravis sam, proxon se vrti na 20kRPM, to nije idealno (realno ti za milling treba 30-35kRPM ali 20 radi posao) stabilan je, precizan je ... samo mu umesto rucki stavis motore i odradis ostatak elektronike ..

[Ovu poruku je menjao bogdan.kecman dana 22.06.2011. u 20:57 GMT+1]
[ master_exer @ 23.06.2011. 00:18 ] @
Slazem se naravno da je uvek bolje kupiti gotovu i da je predlozeni model dobar ali ovo bih radio pre svega iz znatizelje i u edukativne svrhe tako da kupovina neceg vec gotovog nije opcija.
U svakom slucaju hvala na uputstvima i savetima.
[ bogdan.kecman @ 23.06.2011. 00:50 ] @
razumem ja "hocu da napravim u edukativne svrhe" ali "sta" pravis u edukativne svrhe? sigurno neces rezati svoje srafove, prosto se ne isplati .. da bi napravio pravilan XY sto ti treba masinski alat i znanje mehanike, alat koji ti treba 99% nemas a da ga kupis kosta ko bubreg i plucno krilo, time sto ces da stavis dve ose iz skenera ili 2 gotove ose kako god okrenes neces nauciti nista... ono sto je tu deo koji ima smisla praviti je elektronika, software, etc etc ... tu imas i sta da naucis i sta da napravis ....
[ bogdan.kecman @ 23.06.2011. 01:54 ] @
eh da, jedna stvar, ako ti je SOIC dovoljan, onda nema da brines, samo malo bolje utegni masinu, za to vec nema potrebe da ides za ozbiljnim makinama :)
[ master_exer @ 23.06.2011. 02:59 ] @
Pa tema i jeste postavljena u elektronici,i jesam i naglasio da me elektronski deo i interesuje i da mi tu treba pomoc.Ukoliko ja dobro kapiram moze se elektronika praviti na osnovu mehanike a moze i obratno.E sad posto je za elektroniku bitno koji ce motori biti recimo da ce biti bipolarni (nema17 ili 23).Znaci neki sto jednostavniji drajver za to koji ce vrsiti posao?Predlog,sema?
P.S. SOIC je dovoljan za pocetak
[ bogdan.kecman @ 23.06.2011. 11:29 ] @
za bipolarne ti je najjednostavniji drajver L297+L298, samo montoraj L298 na hladnjak obavezno. ta kombinacija ti daje samo full i half stepping ali radi extra i dostupni su delovi u srbiji (ja sam zadnji put kupovao L298 u kelco-u)

za unipolarne mozes i tu semu koju si spominjao, ili neku drugu, za unipolarne ima dosta sema za samogradnju mada ja mnogo vise cenim bipolarne motore (a i unipolarni skoro uvek mogu da se vezu u bipolarnu konfiguraciju)
[ bogdan.kecman @ 23.06.2011. 11:48 ] @
umalo da zaboravim, ako se ipak odlucis za unipolarne, najbolji open source projekat je http://www.romanblack.com/lini.htm ... to je odlican steper drajver za unipolarne motore (mikrostepping etc etc) radi 1/1 pravis sam koriste ga desetine hiljada cncasa kod kuce :)

[ master_exer @ 23.06.2011. 14:58 ] @
Mislio sam da budu bipolarni jer procitah negde da daju 20-30% vise obrtnog momenta,a iz tvojih saveta zakljucih da je bitno da bude sto veci.Sto se tice stepinga ne znam dali bi bio dovoljan full i half ili je bolje da ima i mikro?Linisteper jeste i meni bio interesantan ali koristi procesor koji treba da se programira,a nalazio sam i neke drajvere za bipolarce sa procesorima.Kada je sve to vec pomenuto imam neka pitanja u vezi toga :-)
1.gde kod nas kupiti te mikroprocesore (ja nisam uspeo nigde da ih nadjem) i koje su im cene otprilike
2.moze li se u kucnoj varijanti programirati takav mikroprocesor
[ bogdan.kecman @ 23.06.2011. 15:12 ] @
da, i ja spomenuh da koristim uvek bipolarne zato sto imaju veci torque. bitan ti je torque zato sto imas otpor pri kretanju - ako nemas torque motor ce da stallne i onda si izgubio step i ode sve u ...

nisu mikroprocesori nego mikrokontroleri (miktrokontroler ima u sebi mikroprocesor + flash + periferiju). Da mogu se programirati u kucnoj varijanti - treba ti programator, programatori kostaju 2-3000 din .. eno ako pogledas kupi prodaj: http://www.elitesecurity.org/p2893119 sinisa prodaje picki2 klon (to je programator za microchip pic mikrokotrolere koji ima i mogucnost za debaging) za 1900din. Sa time mozes da napeces skoro svaki PIC mikrokontroler (sve koji se spominju u tim raznim drajverima)... ako hoces ATMEL (atmega ili attiny i ekipa) mislim da sinisa ima i za to resenje, ako ne, u istoj toj temi ili ima neko drugi ili napisi da hoces USBASP i javice ti se vec neko .. njih isto prodaju za 20tak evrica (2000din) isto se bodu na usb i mogu da isprogramiraju vecinu atmel mikrokontrolera ... to su ti dva najpopularnija, za druge proizvodjace postoje drugi programatori...

sto se cene tice, zavisi, mikrokontroleri kostaju zavisno od toga koliko komada uzimas od 0.2$ a ima ih i za 200-300evrica a verovatno i skupljih ... linisteper koristi pic16F628A koji kod nas moz da kupis gde oces (ja preferiram da kupujem mikrochip mikrokontrolere u firmi koja se zove comet mada mozes da ih kupis i u tagoru i u itc-u mikroprincu, kelco-u i jos mnogo drugih mesta ) .. i taj mikrokontroler kosta oko 250din.

[ master_exer @ 23.06.2011. 16:27 ] @
Gledao sam bas tu temu i taj koji sinisa prodaje...mozda bih i to mogao da napravim :-)
[ bogdan.kecman @ 23.06.2011. 16:35 ] @
tu imas problem kokoske i jajeta, na tom programatoru se isto nalazi mikrochip pic mikrokontroler tako da moras da imas programator da bi napravio programator
[ master_exer @ 23.06.2011. 17:26 ] @
Da,i to sto kazes...jedino ako bi mi neko ko radi sa tim ucinio uslugu da mi spremi jedan :-)
[ bogdan.kecman @ 23.06.2011. 17:45 ] @
Citat:
master_exer: Da,i to sto kazes...jedino ako bi mi neko ko radi sa tim ucinio uslugu da mi spremi jedan :-)

pitanje koliko se isplati ... dobijes gotovu istestiranu stvar koja sigurno radi ... kada pravis sam ne znas dal ne radi zato sto nesto nisi uradio kako treba, dal je software dal je plocica ... kada imas spravu koja sigurno radi onda lako napravis jos jednu (ja sam na primer prvo kupio original picki2 pa napravio nekih desetak klonova u medjuvremenu, pa onda kupio pickit3 original ... za atmela sam isto prvo kupio usbasp ovde na forumu pa napravio nekoliko komada sam a sad sam narucio avrdragon original.. mnogo je lakse da experimentises kada imas programator koji "sigurno radi") ...

drugo opet je pitanje cene ... na komad mcu koji se nalazi na toj ploci kosta 800din USB konektor jos 100din kristal 50-100 zavisi koliko te oderu, ova sitnjurija oko sigurno jos jedno 200-300din ... naguras ga na 1500din bez pcb-a za delove dok si reko keks ... onda treba da napravis pcb, da iscimas nekoga da ti isprogramira (cimanje, smaranje i tebe i tog nekoga, post expres ili benzin ili ..) sve u svemu .. ispadne da se za 400din cimas ceo dan + cimas jos nekoga (podrazumevam da plocicu napravis dzaba, mada i pertinax nesto kosta) ... jedini nacin da se sinisi isplati da ovo daje ovako jeftino je da je kupio sve na vise posto onda to izadje malo jeftinije (na 100 komada taj pic bude 500din i sve ostalo bude isto manje ...)... tako da .. ako ga pravis sam, naparvices ga za cca 1500din + ces da izgubis dan + ces da cimas nekoga da ti napece taj pic. Ako mislis da to vreme ne vredi 400din - go for it, sto se ucenja tice, nema tu sta da ucis osim to sto ces izgubiti 15tak minuta na lemljenje .. bolje to vreme iskoristi da krenes da ucis da radis sa mikrokontrolerima

[ master_exer @ 23.06.2011. 19:28 ] @
Evo ja,takoreci,za cenu praznog nadjoh isprogramiran :-) odnosno coveka koji ce mi isprogramirati 18f2550 za pickit2 klon...sad samo da proverim cene svih delova ovde kod mene i isplativost izgradnje istog :-)
[ e-motion @ 23.06.2011. 20:02 ] @
Pogledaj u Kelcu imaju PICKIT 2 klone:

http://www.kelco.rs/katalog/komponente.php?q=rk+9000

Pozdrav,
Petar T.
[ master_exer @ 23.06.2011. 20:09 ] @
Znam da ima gotovih klonova,ima ih i ovde na forumu koji prodaju (btw jeftinije od kelca) samo sto ja volim da se bakcem sa elektronikom pa bih da sam napravim u DIY varijanti :-)
[ Odin D. @ 23.06.2011. 21:35 ] @
Sa znanjem o doticnoj problematici koje trenutno posjedujes ne mozes ti nista da "napravis", mozes samo da slijepo slijedis necija uputstva bez nekog sustinskog razumjevanja o tome sta radis, na mozda nesto malo visljem nivou nego sto je neki robot zavarivac u nekoj fabrici automobila npr., a i to je diskutabilno.

U sustini, tvoja ideja o "ucenju" se moze onomatopejisati sledecim iskazom: "Ja bih da naucim da plivam, procitao sam sve o tome sto ovdje na forumu ima i nisam nasao zadovoljavajuci odgovor na moje pitanje, a koje glasi: - Kako da udjem u olimpijski plivacki tim? - jer ja bas ocu na Olimpijadi uciti plivati."

Well, good luck sa tim, ali evo ja ti za svaki slucaj skrecem paznju da ima laksih, brzih i pametnijih puteva koji vode u tom pravcu, od onoga kojim si se ti zaputio, pa ako se negdje zaglavis na svom trenutnom kursu - sjeti se ovoga sto je receno, pa svrni da opet popricamo...

Anyway, have a nice day!

[ master_exer @ 23.06.2011. 22:03 ] @
Pa mozemo i sad da popricamo,samo nisam shvatio za sta ima brzih,boljih i pametnijih puteva-za pravljenje cnc-a ili pickit-a?A ne vidim ni da si predlozio neki od tih puteva.
Btw,ne mogu da kazem da posedujem znanje da npr. sam isprojektujem neki drajver za steper ili varijantu pickit-a,ali ga imam dovoljno da prateci radove drugih shvatim princip rada i sve o cemu u tekstovima ljudi pricaju,a tako se uci,zar ne?I u skoli ljudi idu da bi naucili nesto,sto neko drugi vec zna,a ne da bi otkrivali toplu vodu.Svrha ovog foruma i jeste da oni koji znaju prenesu znanje onima koji ne znaju (ili se varam)?
Nego da mi ne ulazimo u problematiku ko koliko zna ili ne zna nego da se drzimo elektronike,tako da bih zamolio one koji nemaju sta da kazu o elektronici koja mene zanima preskoce ovu temu.
Izvinjavam se ako sam zvucao grubo,nije mi to bila namera.
[ Odin D. @ 23.06.2011. 23:05 ] @
Ne sekiraj se nista, mi smo ovdje imuni na "grubo zvucanje".

Javi bar povremeno dokle si dogurao, pa da se bar licnim iskustvom oduzis zajednici, kako bi u buducnosti neki drugi kojima ovakav nacin ucenja padne na pamet mogli imati predstavu kako to izgleda.
[ bogdan.kecman @ 23.06.2011. 23:13 ] @
rekao ti je ono sto ti i ja pricam samo ti je on rekao malo plasticnije

1. pickit2, kako ces ga napraviti?
- otstampaces pdf
- napraviti plocicu
- zalemiti delove i mcu koji ce ti neko drugi napeci

sta ces nauciti u tom procesu? ja tvrdim da neces nauciti nista, slepo ces pratiti uputstvo za sklapanje i to je to, ustedeces 500din. ako tvoj dan posla vredi 500din - go for it ali ja mislim da vredi vise .. a sve sto ces nauciti je malo ces dobiti iskustva sa lemilicom i to je to

sta je brzi nacin, kupis gotov pickit2 i tih 10tak sati koliko ti treba da ga sam napravis utrosis na ucenje kako da koristis pickit2, kako izgleda okruzenje za programiranje, koji software ti treba...

2. cnc elektronika ...
- "hocu da napravim drajver". Drajver ces ili da kupis gotov ili ces da napravis opet po necijoj semi sa necijim firmware-om na plocici koju je neko dizajnirao, opet se ucenje svodi na lemilicu

a i dalje nisi odlucio koje motore i zasto, koja je razlika, koliko kostaju, sta je tacno torque i koliki ti torque treba i zasto

poceo si temu sa "sve sam procitao i sve znam samo me zanima elektronika" a onda si rekao "ja bi da radim milling sa osom iz skenera i motorom koji ima 20+ puta manji torque od onoga sto ti minimalno treba" iliti plasticno kao sto ti je rekao odin "samo mi recite kako da udjem i plivacki tim za OI pa cu ja tamo da ucim kako se pliva" ..

najbolji savet koji ja mogu da ti dam je

odes na http://makeyourbot.org/mantis9-1 i tu imas instrukcije za najpopularniji DIY cnc na svetu, nema nista lakse od toga

software najbolji a dzabe za kontrolu ti je EMC2 http://www.linuxcnc.org/

Najjednostavniji interface board: http://pminmo.com/PMinMOwiki/index.php5?title=DIY4axisinterface

i na to dodas 3 drajvera sa L297+L298 (semu imas i datasheet-u za bilo koji od njih)

i to je to

[ master_exer @ 23.06.2011. 23:55 ] @
Dogovoreno ljudi...hvala na konstruktivnim savetima :-)
[ mserifov @ 24.06.2011. 04:41 ] @
Vise čitam nego što pišem na ES-u ali moro sam. 1000% se slazem sa recenim. Hocu da pravim pojacalo interesuje me elektronika to je jako cool. Nema tu nista cool. AKo hoces da radis ko montazer pa de hvalis prijateljima kako si nesto napravio. Onda je lipo, napravis plocicu kupis sto treba i polemis.

Medutim na ES_u ima jako divnih i pametnih ljudi. bogdan.kecman je jedan od njih dovoljno je da kliknes na profil vidis kolicinu tema i obrađenog materija i budte jasno. DR. Borivoje sa audio foruma. To su pravi elektronicari naravno ima ih ovdje jos jako puno.

Ali u pravu su cemu svrha. Bolje ti je da kupise sebi neki CNC malu koja radi taj posao. Moze biti i da je neki drugi pravio ali da radi. Na kraju ces opet imati sta da lemis. A nisi se mucio.

Sustina svega a nebi zelio da pametujem jer se krckam u istom loncu kao ti je. To da je Elektronika NAUKA i trazi jako dobro kefalo uz još dosta svega. Te predstavlja konstantan proces učenja. I usvajanja jako velike količine infomracija. Koje se uvjek ali uvjek nadovezuju jedna na drugu.

Ovo pišem iz razloga što je ovo izgleda globalni problem. Da mi je da budem elektroničar ili IT inžinjer.

Moje kolege bar 90% njih. Nemaju blage veze ni o osnovnoj teorij elektronike a neki će uskoro da budu diplomirani inžinjeri Mehatronike i elektronike na tehničkim fakultetima.

I kad dođem na forum pa vidim kad ljudi projektuju svoje pojačalo svoj punjač za baterije. I ti ljudi koji to rade jos nisu zadovoljni svojim znanjem i kazu da moze vise bolje. Ja se zapitam hocću li ikad biti pravi elektroničar.

Međutim opet sam uz tebe. Kad počeneš nešto da radiš pa makar to i bila samo lemilica, zavrni žicu. Stavi tranzistor tu gdje šema kaže a neznaš ni koji je tip tranzistora. Nema veze opet se trudiš se radiš nešto pozitivno i jedno po jedno. Može nešto i da se nauči. Nije sve negativno.

I
[ bogdan.kecman @ 24.06.2011. 06:03 ] @
svi smo mi (ok verovatno ovde ima genijalaca koji nisu al ..) poceli tako sto smo neke tudje seme koristili da napravimo nesto, pa smo onda probali to malo da promenimo i experimentisali sa sta ce da se desi ako ... mada u danasnje vreme kada
- poluprovodnici (bjt, fet, diak, triak ..) rastu na drvetu, imaju skoro idealne parametre a karakteristiku bilo kog mozes da nadjes posle 3 klika
- vlsi kola kuvaju kafu, setaju psa i pritom su objasnjena u odlicnim data sitovima dostupnim na 3 klika
- cpld/fpga/mcu koji dolaze sa ful dokumentacijom i kostaju manje nego kikiriki i semenke ..
- software radi real time simulaciju kola

malo je cudno koliko lenjosti ljudi pokazuju ... (ovo je generalno, nema veze ni sa jednim ucesnikom ove teme) ... ja se secam da mi je spice radio simulaciju kola celu noc da bi ujutro prikazao 320x200 pixela grafik, danas za 5 minuta probam 10 razlicitih op-ova i izmenjam 500 varijabli oko njih dok real time gledam sve moguce podatke u svim mogucim tackama ...

steper drajveri su se ranije pravili od CD40xx i SN74XX ... danas za 10$ dobijes break board sa 5x5mm cipom koji tera bipolarni steper na 2A po coilu sa 1/16 mikrosteppingom, limitom struje i promenjljivom krivom punjenja ..

moj savet je - krenite od malo, najvece zadovoljstvo u elektronici (a i u zivotu inace) je kada zavrsite projekat. bolje uraditi jedan mali, pa jedan malo veci, pa ih spojiti u treci ... 3 puta gotov projekat .. nego krenuti veliki, pa sidetrack na nesto drugo, pa drugi pa .. i na kraju 10 projekata svi donekle uradjeni nijedan ne zavrsen ... dakle postaviti cilj, podeliti na manje projekte i jedan po jedan ... kako se da primetiti na forumu ne fali ni znanja ni zelje da se pomogne, samo mora da se vidi da ste "uradili domaci zadatak" ... uvek ce uz korisne stvari biti i gomila beskorisnih (kao recimo ovaj post koji nema veze sa elektronikom za cnc) ali istrpite to malo off topica zarad korisnih informacija koje ce stici ..

[ master_exer @ 24.06.2011. 08:29 ] @
Ma slazem se ja sa svime ovde izrecenim i cenim svaki savet i predlog bio on off ili on topic,samo me nekako "bocka" kad neko kaze nesto u smislu "sto da se mucis kupi gotovo"...ok,kupicu gotovo,ko od vas ima 3k eura da mi da da lepo kupim gotov cnc i da zatvorimo temu?
U svemu mora od necega da se krene,ja krenuo od elektronike za cnc...ispade da ima drajvera koji koriste mikrokontrolere...aha,treba ih programirati...ok,kako...pa da,pickit2...e,ali treba programirati 18f2550...i da ne nabrajam dalje...
Koliko god se nekom cinilo da iz dosadasnjeg pisanija nema sta da se nauci,meni se ne cini tako...a zasto...pa zato sto pre postavljanja ove teme nisam znao ni sta je SOIC,ni sta je bitno prilikom izbora stepera,ni kako programirati pic,uz pomoc cega...etc etc.Nisam se ja ogranicavao samo na pisanje ovde,nego sam cekajuci Vase savete,predloge,komentare procitao i jos nesto pored toga vezano za ono sto u medjuvremenu iskrsne da je potrebno znati,pa tako npr na pomen pickit2 nisam stao na saznanje da je to pic programator vec istrazio i iz cega se sastoji,kako radi,kakvih varijanti ima,u cemu se razlikuju,zasto se razlikuju,sto ovaj ima par elemenata vise a ovaj ih nema...sve je to za mene steceno znanje,sto onima koji to vec znaju to nista ne znaci i moze da bude smesno.Nikad nisam bio od onih koji bi rekli "ne muci se,kupi,neko je to vec napravio" niti cu ikad biti...radije cu se muciti,pratiti necije uputstvo,i sastaviti nesto,a u celom tom procesu cu sigurno nauciti makar jednu stvar,ma koliko ona bila banalna meni ce biti znacajna.
Svrha svega?Pa neka bude i samo zadovoljstvo,ispratio sam neku svoju ideju i zamisao,pokusao da ostvarim cilj...a svoje ciljeve uvek ostvarujem.
[ Odin D. @ 24.06.2011. 09:42 ] @
Nije uopste sporno da se za znanje treba pomuciti.

Medjutim, ono sto je kljucni momenat za razumjevanje je to da ne obezbedjuje svako mucenje podjednako znanje ili cak bilo kakvo znanje.
Jer da je tako, onda bi se fakultet mogao zavrsiti lupanjem glavom o zid ili klecanjem na kukuruzu, sto rece Bogdan nocas, ali kao sto je ocigledno - to mucenje (iako je respektivno po kolicini i kvalitetu muke) nece dovesti do zeljenog cilja.

Sasvim je ok to sto ti hoces da pravis cnc, koga briga... Medjutim, ako to radis iskljucivo radi ucenja onda ti samo skrecemo paznju da si izabrao tezi put kojim ces uz daleko veci utrosak vremena i daleko vise psiho-fizickog mucenja ipak nauciti manje nego da si krenuo nekim drugim putem.
Medjutim, i to je ok ako tebi tako odgovara. Nasi savjeti su tu samo zbog toga da ti pomognemo u slucaju da si odabrao taj put uslijed npr. neznanja, pa da ti skrenemo paznju na to.

Tvoj trenutni stav je otprilike: "Dosao sam u skolu da naucim nesto o cemu pojma nemam, ali ja znam bolje od ucitelja sta, kako i kojim redom treba da me uce o tome o cemu pojma nemam".
Ok, slazem se da je i to neki stav i da svako ima pravo na svoj stav. Ne treba ti niko braniti da ga imas pa kakav god da je, ali nije duzan ni da ga smatra kvalitetnim.

Ako hoces da pravis cnc jer ti treba - pravi.
Ako hoces da ucis o elektronici - bolje smisli neki drugi plan.
Ako hoces i cnc i da ucis: razdvoji to na dva nevezana posla jer gurajuci jedno kroz drugo niti ces sta posebno nauciti niti ces bogznakakav cnc napraviti.
[ master_exer @ 24.06.2011. 11:04 ] @
Pa necu praviti cnc pa kada ga napravim da ga bacim (to bi bilo tako da ga pravim samo radi ucenja).Znaci pravim zato sto mi treba (ali ne toliko hitno) a usput ucim ono sto bi trebalo da znam da bih ga uspesno napravio.
Necu da duzim,vec drugi put pominjes taj "put" pa mi molim te definisi taj put po tackama.
[ ac1bd4 @ 24.06.2011. 12:03 ] @
Lepo ti kažu ljudi, krenuo si sa pogrešne strane. Ako misliš da će ti trebati samo pickit2 da bi napravio CNC zeznuo si se grdno. Uostalom ti bi da ga napraviš, a još ne znaš ni da li će tvoj drajver koristiti mikrokontroler, a ni koji. Reci koja ćeš znanja steći kada završiš taj CNC pa da ti nađemo mnogo lakši i brži način da stekneš ta ista znanja? Naravno kao rezultat verovatno nećeš imati CNC ali ćeš zato imati mnogo više vremena da naučiš još korisnih stvari, a i realno foto postupak daje mnogo dobre rezultate.
[ Odin D. @ 24.06.2011. 12:27 ] @
Postoji put kako se npr. uci matematika.
Po meni je, a vjerujem da tako smatra i vecina onih koji o tome ista znaju, sasvim pogresno uzeti knjigu o tenzorima, a da prije toga nisi naucio tablicu mnozenja, razlomke i rad sa zagradama.

Kada odes na sajt na kom ima uputstvo kako se pravi cnc, onda je nivo informacija i detalja obicno prilagodjen onome ko je na nivou znanja i iskustva potrebnom za takvo nesto.
Ako ti pak banes na takav sajt i apsolutno nista ne mozes sam da uradis ili shvatis i potrebno ti je objasnjavati kakvi motori postoje, kako rade, kako ih upravljas, sta je mikrokontroler, a sta procesor, sta je struja, napon, snaga, omov zakon i sl... onda tebi ustvari ne treba pomoc nego kompletno skolovanje.
Ja sam ti samo nagovjestio da ce takva "pomoc" da presahne kada oni sto ti u pocetku "pomazu" prije ili kasnije shvate o cemu se radi.

Forum jeste tu radi razmjene znanja, iskustva i informacija, ali da nadjes nekog da to prosipa u formi sistematskog skolovanja, a za dzaba - male su ti sanse.
Ja te ne odgovaram da ti probavas tako, samo iznosim svoje misljenje o tome, a ti se na njega mozes, a i ne moras obazirati.

Na kraju krajeva, i iz gresaka se odlicno uci, samo je malo skuplje.
Zato sam ti i rekao negdje gore: javi se povremeno sa informacijom kako napredujes - bice korisno i za druge.

Ja sad nemam namjeru da argumentujem ovo sto sam rekao, jer ti nemas dovoljno znanja o tome da bi da bi mogao ispravno procjenjivati te argumente, pa je besmisleno time se baviti. Odnosno, mozes samo da mi vjerujes ili ne vjerujes na lepe oci.

[ master_exer @ 24.06.2011. 15:29 ] @
Ovo mnogo ode off topic...
Prihvaticu predlog Odina pa cu povremeno da javljam dokle sam stigao,a ja sam siguran da cu i sa "znanjem koje nemam" uspeti sve da odradim.
Da sve ovo nije otislo u smeru rasprave i price o mojim putevima i znanjima i ne znanjima mozda bi imali vise informacija,ali je vama izgleda vaznije dali ja imam znanje ili ne.
Sve u svemu ono sto sam zamislio ja cu da ostvarim i rezultate predstavim ovde,doduse mozda ne tako skoro jer za neki dan postajem tata :-) pa je pitanje koliko cu vremena imati,ali svakako necu odustati.
Prvi cilj je da sam programiram 18f2550...valjda cu uspeti sa svojim "neznanjem" :-)
[ shadow88 @ 24.06.2011. 16:11 ] @
http://www.radiolocman.com/shem/schematics.html?di=54961 ljudi jel moze ovo da se iskoristi za izradu CNC masine ?

vidim da je ultra jednostavan drajver samo ne znam koje su mu mogucnosti ? koliko jake motore moze da tera i da li moze da tera motor na pola ili cetvrtinu koraka ? isto tako ovaj turbo CNC program mi nije jasan, tj kako da ga ukomponujem sa nekim CAD programom, tj jel moze bilo koji CAD da se pretvori u CAM pa u G kod pa da se ucita u turbo CNC ili je druga procedura ?

napravio bih sebi malu CNC glodalicu, ne treba mi nesto preterano precizno, a imam dosta resenja mehanike sto se tice problema sa bounce back-om , isto tako i resenja redukcija da nemaju lufta itd, samo je pitanje kakve ovde mogu motore da nabudzim, do koje voltaze i koje struje ? vidim da se ovde kace unipolarni sa 5 zica i zajednickim izvodom...
[ bogdan.kecman @ 24.06.2011. 16:32 ] @
moze sa uln2003 da se napravi drajver, samo ne za glodalicu ... (suvise mala snaga)
[ shadow88 @ 24.06.2011. 17:01 ] @
a sta da dodam na izlaze da bih povecao snagu ? pretpostavljam da mogu da se dodaju neki polumostovi na izlaze pa da teram jace motore ?

a sto se tice softvera , jel moze ovaj da radi posao ili da se ubaci neki drugi , laksi za koriscenje ? posto se kaci sprava na paralelni port pretpostavljam da moze vecina softvera da radi sa ovim ?
[ bogdan.kecman @ 24.06.2011. 17:47 ] @
pogledaj par postova unazad, dao sam link na najpopularniju diy mehaniku na svetu (revizija 9.1), na super jednostavan kontroler koji ide na paralelni port i na to ide "drajver" - skines semu za L297 i L298 i pogledas unutra kako se spajaju da voze bipolarni motor. za pc imas EMC2 - to ti je najjaci sw (turbocnc je dos i nije bas mocan) imas link u istom tom postu
[ Sepa011 @ 24.06.2011. 18:24 ] @
Citat:
shadow88: a sta da dodam na izlaze da bih povecao snagu ? pretpostavljam da mogu da se dodaju neki polumostovi na izlaze pa da teram jace motore ?

'El tebi dobro? Snaga se povecava uz pomoc Pojacavaca Snage, barem bi tebi to trebalo da bude jasno Oni se ture na izlaze

Citat:
shadow88:a sto se tice softvera , jel moze ovaj da radi posao ili da se ubaci neki drugi , laksi za koriscenje ? posto se kaci sprava na paralelni port pretpostavljam da moze vecina softvera da radi sa ovim ?

Imas i mogucnost "UradiSamSoftware" uz pomoic QBasic-a, a moze i softver pod QNX-om (jes' da nije dzaba, al tu negde)
[ shadow88 @ 24.06.2011. 20:11 ] @
pod povecanjem snage sam mislio da dodam neke polumostove na izlaz tj neke mosfet-e , kako bih mogao da teram jace motore, a od ove elektronike tesko da ima jednostavnija :) samo je pitanje sa cime radi ...

naci cu vec neko resenje, prvo sam mislio da odradim mehanicki deo jer tu ima najvise posla, mozda cu da kupim neko gotovo 3 axis postolje od neke masinerije za sitne novce pa samo da dodam motore da to teraju
[ bogdan.kecman @ 25.06.2011. 00:11 ] @
zasto se maltretiras? uln + fetovi i opet nemas resen problem? stavis 297+298 i imas sa step i dir i sve ostalo odradjeno u ta dva cipa, vezes 298 na neki cooler i resen problem
[ fLuXx @ 25.06.2011. 00:44 ] @
Čitao sam temu pažljivo jer sam i ja (bio) zainteresovan da sam napravim malu cnc mašinu. Najviše bi mi trebala za glodanje aluminijuma i eventualno drveta. Ali videvši da je to vrlo teško, bez velikog uloženog novca, koga nemam, odustao sam malo od svega, videvši onu proxxon glodalicu i neke snimke sa konverzijom.

Moje jedino pitanje je - gde to nabaviti u zemlji Srbiji? I ako uopšte ima, po kojoj ceni se (okvirno) može naći?
[ mserifov @ 25.06.2011. 06:55 ] @
Neki čiko ovdje blizu mene je pravio CNC. Pa je mene zvao kasnije da vidim to njegovo čudo. Ja bio skeptik teški. Ma kakav crni CNC i bakrači.

Međutim za divno čudo oduševio sam se. tip je napravio X Y Z osu pomjeranja masine. Medutim radi nekog soft- na racunaru nije mogao da kontrolise Z osu ( visinu) nego sto namjesti to masina i rutira.
Skonto sam po njegovoj priči da u biti dosta teže napraviti mehaniku. Odosno greške u pokretu mehanizma svesti na minimum.

Špindla koje je pomjerala postolje sa predmetom je za divno čudo bila najveća muka. Skinuta je sa neke mašine i to vidi se bar onak odokativno da je neki materijal od kojeg je napravljena u PM kavlitetan. (alatni čelik neki)
Druga stvar špindla kretanje na postolje prenosi preko neke kuglice i sad ga ja pitam gdje nađe kuglicu da upaše tako tačno u onaj korak na špindli. On mi je odgovorio da ima neki čiko u srbij. Pune teglice tih kuglica za CNC ima i uzme čiko lupu i mikrometar i ganja po teglicama kuglicu dok ne upaše u špindlu što bolje može.

Probat ću slikat mašinu pa da vidte

Da ne tušim dobra CNC mašina se može kvalitetno odraditi. Provjereno znam da u Beogradu ima neka firma koju čine grupa studenata sad vjerovatno inžinjera ako to još radi. Koja je uvozila djelove i čitave male (vrlo dobre cjene) CNC mašine.

Znači zaključak driveri soft elektronika ko hoće da sluša savjete uključi mozak more da se odradi i to da bude vrlo kvalitetno. (ima dpbar nivo predznanja)
Jedan mali link za to je: http://elektronika.rs.ba/data/projekti/cnc/ firma iz Banja Luke čuda imaju čuda rade.

Dali je kontroler njihov izum ili prepravka neke postojeć e šeme ne znam. Znam da su 4 verzije ili 5 uradili nekih drivera i upravaljanja i da to sad nude u prodaji.

Drugi dio zaključka da je mehnaika dosta teži dio posebice kad se radi neki svoj sistem od nekih drži nedaj djelova.

Opet se vraćam Elktronika + Mehanika (vrlo vrlo precizna) = ZNANJE, vrijeme, novac.

Tema mi se sviđa i ja bi volio da radim neki CNC možda nakon ove teme se i ufatim projekta tog. Možda bi mi bio i lijep diplomski rad neka CNC mašina. Ili nešto u tom svjetlu.

[ bogdan.kecman @ 25.06.2011. 09:33 ] @
proxxon mozes da uzmes preko maas alati za cca 350E (naruci se od njih i ceka oko 2 nedelje, placanje avansno).... sad sto se konverzije tice, imas "kit" za konverziju koji kosta cca jos 200eura mada je po meni poskup i to moze da se odradi jeftinije ... no pogledaj mantisa .. mantis je vrlo popularan i ako ti ne treba suluda preciznost radi posao 1/1 .. cela fora je sto za pcb treba "suluda preciznost" pa komplikovanost i cena rastu exponencijalno, ako hoces al/drvo osnovno glodanje, mantis radi posao extra a imas sve nacrte i odradis ga kod kuce uz testericu i opremu iz lokalnog stovarista
[ bogdan.kecman @ 28.06.2011. 14:00 ] @
neke cene ako nekoga zanima (u beogradu)

ROXXON 27110 (uz njega ide 24256 I 27100) 32234 din.

PROXXON 24260 4056 din.

PROXXON 24256 4164 din

PROXXON 24266 11358 din

PROXXON 27100 9150 din

PROXXON 27116 2716 din.

ceka se 2 nedelje placa se unapred ... (ne prodajem ja, tako da nemojte mene da cimate ako neko hoce da kupi :D ja samo obozavam proxxona zbog preciznosti, imam vec jednog i verovatno cu kupiti jos jednog uskoro)

[ master_exer @ 28.06.2011. 15:58 ] @
Evo odgovora od maas alata sto se tice cena..
Citat:

Postovani ,

Cena trazenih artikla su sledece :

1 . MF70 32.234.70
2 . FF500 CNC 495.419.19

Cene su u RSD sa uracunatim PDV-om
Uz uplaceni AVANS 100% dobijate rabat od 10%
Rok isporuke je 3 nedelje

FF500 je ustvari MF70 sa steperima plus brdo nekih dodataka.
[ bogdan.kecman @ 29.06.2011. 00:17 ] @
FF500 je vec prepravljen MF70 + dolazi sa drajverom za stepere, to je gotovo resenje, ali umesto da platis 5000E za njega ti platis za MF70 300E i prepravis ga sam u tome i jeste cela fora ... iskoristis znanje na prepravku umesto da trosis vreme da pravis XY sto velike preciznosti kada mozes da ga dobijes za "male pare" .. iliti od tih 5000eur 300e je mehanika koja je super zeznuta da se napravi kod kuce - zato je kupis, i 4700eur je elektronika koju napravis sam "i naucis nesto"
[ mserifov @ 29.06.2011. 07:39 ] @
Bogdan ovo je extra sviđa mi se ovo. Kupi mehaniku napravi elektroniku imas profi alatku
[ bogdan.kecman @ 29.06.2011. 07:51 ] @
ja pricam od prvog vagona al ....

mehanika je extra zeznuta da se napravi "kod kuce" a realno je najjeftiniji deo celog sklopa kada ga kupujes (dakle u ovom primeri 300E od 5000E je mehanika) ... posebno sto oni to prave u velikim kolicinama, em je super precizno em traje ... to da napravis kod kuce moze ako kod kuce imas kovacku radnju ..

e sad, treba motore zakaciti ovde umesto ovih "ruckica" sad to isto zahteva malo snalazenja sa mehanikom ... no kome je to problem postoji gotovo resenje:

http://www.ideegeniali.it/vend...it/27-armadillo-5-minutes.html

ono malo je poskupo dati 135EUR za 3 komada lima koji su nosaci za stepere ali ako neko ne ume sam i to je jeftino u odnosu na finalni proizvod

[ fLuXx @ 29.06.2011. 12:28 ] @
Ja sam sada vec opasno nalozen na taj proxxon i kupicu ga cim prvi put budem imao para (sto, doduse, moze da potraje ). Do kolike preciznosti moze da ide ovaj modifikovani MF70? Postoji li mogucnost da se nekako nakaci i 4 stepper plus ona kruzna stega koja ima prikazana na sajtu proxxona, pa da dobijemo 4D CNC. Znam da mnogo trazim, ali reko da pitam iskusne
[ Sepa011 @ 29.06.2011. 12:39 ] @
Ne postoji 4D CNC (jos se niko nije baktao sa 4-om dimenzijom -> vreme.

Imas 2.5D i 3D

2.5D ti je taj proxxon sa 3 motora, a za 3D moras da imas najmanje 5 radnih osa X, Y, Z, A, B
[ bogdan.kecman @ 29.06.2011. 13:09 ] @
ovaj proxxon ne moze da nakrene glavu, morao bi da budzis na onaj drill koji ima krivljenje i da na njega dodas xy sto (samo sto je nesto preko 9000 din) ali ako se ja dobro secam (a secam se prilicno dobro) naginjanje se silji tako sto "odtegnes" nesto, nakrivis ga koliko hoces i "zategnes" to nesto (sraf koji stisne plocu koja drzi busilicu za kliznu sinu) - tako da bi tu bilo ozbiljnih mehanickih prepravki ... rekao bi da je neisplativo.. jednostavnije bi bilo da onda uzmes obicnu stubnu i zaseban sto a sto da montiras da moze da se rotira u jos jednoj ili dve ose .. mada je to kompleksna mehanika za napraviti kod kuce ..

scepo, kada pogledas po netu nacices toliko razlicitih definicija za cnc i broj osa da boli glava .. 2.5D do nD ... tj u velikom broju tekstova (cak i od proizvodjaca cnc masina) mozes naci da je masina 6D sto u stvari znaci da kontrolise 6 osa .. a ima cak i onih koji su otisli korak dalje pa to mnoze sa 2 ...
[ fLuXx @ 29.06.2011. 13:09 ] @
Da, moja greška. Mislio sam na 4 ose (4 stepena slobode). Da četvrta bude realizovana sa onom proxxonovom rotacionom stegom (NO 24 264), koju demonstriraju u onom videu sa sajta. Znam da je mala, ali možda može da se iskoristi.
[ bogdan.kecman @ 29.06.2011. 13:18 ] @
24264 ti nikako ne bi pomogao posto je to samo drzac za kruzne predmete .. nista drugo, on se ne rotira .. a i da se rotira ne bi ti mnogo pomoglo posto se rotira u istoj ravni u kojoj se nalazi XY sto .. morao bi da nakrenes za 90 stepeni ... ali tu imas druge probleme ... to sto predlazes je da "montiras strug na xy sto" i to moze i radi se ali ne na ovako malu masinu .. pogledaj doc kolika je radna povrsina o kojoj se radi ovde

Citat:

Table of 200 x 70mm with 3 T-slots.
Handwheels with adjustable dials (1 revolution = 1.0mm)

dakle radna povrsina je prilicno mala .. ali je preciznost velika (ako uzmes 400 steps/revolution stepper i poteras ga sa mikrostepingom 1/16 to je 156.25 nanometara po stepu !! Cak i ako ides samo na half step sa nekim najjednostavnijim l297_l298 i super jeftinim 200 step/rev motorima dobijes 2.5 mikrometara po stepu sto je dovoljno za QFP (ovo na slici je QFP koji je pravio NEKO - dakle nisam ja, ja licno nisam prepravljao MF70, ja pravim ove moje "povelike" 3d printere koji mogu i da rade pcb ali ne mogu da izvuku QFP, sada bas radim novu verziju koja ce mozda moci ali samo delovi za mehaniku me za sada kostaju oko 2000eur)

[Ovu poruku je menjao bogdan.kecman dana 29.06.2011. u 14:45 GMT+1]
[ bogdan.kecman @ 29.06.2011. 13:34 ] @
samo da napomenem, one cene koje sam stavio u onaj post za proxxon MF70 i pratece alate .. to je sve BEZ PDV-a .. znaci na to jos 18% politicarima
[ Sepa011 @ 29.06.2011. 13:41 ] @
Citat:
bogdan.kecman: ovaj proxxon ne moze da nakrene glavu, morao bi da budzis na onaj drill koji ima krivljenje i da na njega dodas xy sto (samo sto je nesto preko 9000 din) ali ako se ja dobro secam (a secam se prilicno dobro) naginjanje se silji tako sto "odtegnes" nesto, nakrivis ga koliko hoces i "zategnes" to nesto (sraf koji stisne plocu koja drzi busilicu za kliznu sinu) - tako da bi tu bilo ozbiljnih mehanickih prepravki ... rekao bi da je neisplativo.. jednostavnije bi bilo da onda uzmes obicnu stubnu i zaseban sto a sto da montiras da moze da se rotira u jos jednoj ili dve ose .. mada je to kompleksna mehanika za napraviti kod kuce ..

scepo, kada pogledas po netu nacices toliko razlicitih definicija za cnc i broj osa da boli glava .. 2.5D do nD ... tj u velikom broju tekstova (cak i od proizvodjaca cnc masina) mozes naci da je masina 6D sto u stvari znaci da kontrolise 6 osa .. a ima cak i onih koji su otisli korak dalje pa to mnoze sa 2 ...

Sve sto je preko 3D je cista marketinska sarena laza. Za 3D je potrebno minimum 5 stepeni slobode (osa): standardne 3 (X, Y i Z) i jos dve rotacione A: za rotaciju obradnog motora levo/desno i B: za rotaciju obradnog motora napred/nazad. E, sad na scenu stupa drugacija kinematika rada masine.

A ima i 2.5D masina sa 6 osa: hexapod
[ bogdan.kecman @ 29.06.2011. 13:46 ] @
ma znam bre :D .. nego kazem da te nD izraze nismo izmislili mi korisnici nego da ih serviraju oni marketing monstrumi :D
[ master_exer @ 29.06.2011. 18:05 ] @
Citat:
bogdan.kecman: samo da napomenem, one cene koje sam stavio u onaj post za proxxon MF70 i pratece alate .. to je sve BEZ PDV-a .. znaci na to jos 18% politicarima

Za ostale dodatke koje si stavio ne znam, ali cena koju si stavio za mf70 je ista sa onom koju su meni rekli,a u mejlu koji sam dobio od njih (a mozete i sami videti) pise da je to cena sa pdv-om.
[ bogdan.kecman @ 29.06.2011. 18:15 ] @
ja trazio profakturu da platim, dodali mi na tu cenu 18%
[ master_exer @ 29.06.2011. 21:31 ] @
Ee,pa srbija je ovo :-) nekog su slagali...
[ bogdan.kecman @ 29.06.2011. 21:39 ] @
meni je logicno da uvek kazu cenu bez pdv-a .. sve firme tako rade tako da sam se ja navikao ..
[ master_exer @ 29.06.2011. 21:51 ] @
Meni je logicno kad ne kazu nista da je onda bez pdv, a kad naglase da je sa onda je sa, ali dobro.