[ sensei1980 @ 23.06.2011. 20:09 ] @
Moze li neko da mi objasni postupak instaliranja Windows programa, tacnije koju lokaciju moram da izaberem da instaliram igricu na Ubuntu (v 11.04) ?! Jer kada pokrenem instalaciju imam default opciju da instaliram kao sto se instalira u Win C:/Program Files...
[ stefacabor @ 24.06.2011. 10:19 ] @
pretpostavljam da imas instaliran wine da bi uopste mogao da instaliras windows app. kada je instaliras ona se nalazi u /home/user_name/.wine (skriven folder). tamo se nalazi to C:/Program Files.

mozes i da ti sam promenis lokaciju pravljenjem novih wine instancama odnosno da odvajas svaki program koji instaliras. time dobijas da neka greska iz jednog programa ne utice na neki drugi. a i lakse mi je kada mi program vise ne treba samo obrisem direktorijum koji mi ne treba. ako zelis ovako da se majes kazi da ti napisem kako da radis?
[ sensei1980 @ 26.06.2011. 04:26 ] @
Hvala ti puno na pomoci. Bio bih ti veoma zahvalan da mi to napises, jer bas to mi treba, jer mi se desila neka greska sa instaliranjem Microsoft Office-a, sto je posle uticalo...
[ stefacabor @ 26.06.2011. 12:59 ] @
evo me kao sto sam obecao. po defaultu direktorijum gde wine instalira programe je u /home/user_name/.wine i tamo je sve. e sad, desi se da se malko wine zaglupi pa se to onda odnosi na sve programe koji su instalirani. da ne bi bilo problema ja sam napravio nov direktoriju kod mene; tipa /home/user_name/PRGs/wine i tu sve zivo instaliram. kako? skines ono sto ti treba i u konzoli roknes:
Code:
env WINEPREFIX=/home/user_name/PRGs/wine/ime_programa wine ~/putanja_do_instalacije.exe
ime_programa je neko ime kako ce se zvati wine instanca
putanja_do_instalacije.exe je mesto gde ti je instalacija programa
primer:
Code:
env WINEPREFIX=/home/stefaca/PRGs/wine/rFactor wine ~/Downloads/rFactorSetup1255.exe/rFactorSetup1255.exe
ovako recimo izgleda instalacije neke igrice koju sam probao. a u /home/user_name/PRGs/wine imam odvojene direktorijume za svaki program i ako mi program ne treba samo obrisem taj direktorijum.

vazno je napomenuti da u applications>wine>programs ce ti se pojaviti svaki program koji instaliras. taj deo oko menija se ne odvaja odnosno mozes da napravis 100 odvojenih instalacija na gore objasnjen nacin ali u applications>wine meniju ce uvek sve biti na jednom mestu.

nadam se da ti je sada jasnije :beer:
[ stefacabor @ 27.06.2011. 22:58 ] @
nasao sam ovo chudo http://sourceforge.net/projects/q4wine/ koje je graficko resenje za wineprefix-e. mozes i preko konzole da ga instaliras: sudo apt-get install q4wine
[ Zlatni_bg @ 07.07.2011. 03:26 ] @
Ako mogu samo da dodam, nesto sto bi takodje moglo da bude korisno sensei1980.

Kada hoces da nadjes neki fajl/direktorijum, koristi komandu
Code:
find / -name imefajlakojitrazis.ekstenzija


Naravno, mozes da koristis i wildcards. Tako ces lako naci mesto gde ti wine instalira program :)

Pozdrav!
[ sensei1980 @ 23.01.2012. 05:39 ] @
Zahvaljujem se svima na pomoci i izdasnim odgovorima :)

Puno pozdrava!