[ VMedic @ 27.06.2011. 18:17 ] @
Pozdrav svima... Pre neki dan sam radio kompletnu promenu instalacije u jednom stanu gde nije izvedeno uzemljenje... Posto nisam mogao jednostavno da odradim bez uzemljenja i ostavim ljudima tako, odlucio sam da odradim semu koju sam nasao ovde na forumu, nulovanje pre FID sklopke. Uradio sam sledece... N dovod u stan ( nula) spojio na PE sabirnicu u tabli ( uzemljenje) i odatle na ulaz 500ma FID sklopke. N izlaz FID sklopke ide na N sabirnicu i to je to. Medjutim.. hteo sam da stavim jos jedan FID od 30ma(monofazni) za bojler posebno i to sam uradio ovako: izlaz osiguraca( 16A) za bojler ide na ulaz za fazu FID-a(30ma) a izlaz ide na fazu bojlera, sa N sabirnice sam doveo N ulaz u FID ( 30ma), a izlaz ide direktno na nulu bojlera... E sad... ovo novo "uzemljenje" radi posao... pri dodiru bilo koje faze u stanu faze i uzemljenja( ili nule) izbacuju i osigurac i FID od 500ma, medjutim kada spojim direktno fazu i uzemljenje od bojlera, desi se ista stvar, a FID od 30ma ne izbaci , izbaci onaj od 500ma.... Napominjem da TEST dugme radi funkciju, ali pri spajanju faze i "uzemljenja" 30ma-FID ne izbacuje... Zamolio bih nekog da mi ukaze na to gde sam pogresio i kako da bojler izbacuje mali FID pre velikog... Hvala... |