[ insignia @ 29.06.2011. 00:48 ] @
Molim vas pomozite mi da resim ovo.
Htela sam da ip adresu fejsbuka vezem za url drugog sajta, tako da kad kucam www.facebook.com umesto fb odem na drugi sajt. i to sam uradila u hosts file, ali nesto sam pobrkala i desilo s suprotno. kad kucam url tog sajta, odem na fb. sta god da uradim u hosts file nista se ne menja. cak sam prema uputstvima sa neta napravila novi hosts file, ali jednostavno ip adresa mog omiljenog sajta sad je nepoznata za moj komp i on zna samo za glupi fb! sta da radim da to vratim kako je bilo pre?
[ Miroslav Strugarevic @ 29.06.2011. 01:07 ] @
Koji je sadrzaj host fajla?
[ insignia @ 29.06.2011. 01:13 ] @
# Copyright (c) 1993-2006 Microsoft Corp.
#
# This is a sample HOSTS file used by Microsoft TCP/IP for Windows.
#
# This file contains the mappings of IP addresses to host names. Each
# entry should be kept on an individual line. The IP address should
# be placed in the first column followed by the corresponding host name.
# The IP address and the host name should be separated by at least one
# space.
#
# Additionally, comments (such as these) may be inserted on individual
# lines or following the machine name denoted by a '#' symbol.
#
# For example:
#
# 102.54.94.97 rhino.acme.com # source server
# 38.25.63.10 x.acme.com # x client host

# localhost name resolution is handle within DNS itself.
# 127.0.0.1 localhost
# ::1 localhost
[ Miroslav Strugarevic @ 29.06.2011. 01:16 ] @
Znaci host fajl nema ni jednu stavku osim komentara. Da li mozemo znati koji sajt pravi problem? Voleo bih da znam koju ip adresu dobijes kada u Start -> Run "cmd" kucas ping www.imesajta.com

I da li koristis neki proxy server u svom web pretrazivacu?
[ insignia @ 29.06.2011. 01:25 ] @
U pitanju je www.portal-srbija.com
a hosts file sam zeznula tako sto sam ispod komentara (gde je bilo par onih 127.0.0.1 www.microsoft.com na primer) napisala ip fejsbuka
mislim da je bilo npr 66.220.75.25 (lupam) i razmak www.portal-srbija.com
kada pingujem portal dobijam upravo njegovu ip adresu 91.143.214.46
ali meni u browseru izlazi fejsbuk i dalje.

(izvini ja sam pocetnik u bavljenju mrezama i ne znam jos sta je proxy server)
[ Miroslav Strugarevic @ 29.06.2011. 01:30 ] @
Restartuj racunar pa probaj i javi kako je proslo :)
[ insignia @ 29.06.2011. 01:44 ] @
To sam prvo uradila, i dalje sve isto i sad sam ga ponovo restartovala i nista se ne menja.
Sto se proxy servera tice, videla sam u control panelu da nije aktiviran ako je to to.
Kapiram da sam ja url portala srbija vezala sa ip adresom fejsbuka i da sam na taj nacin blokirala da se ime portal srbija razresi kako treba preko dns-a ali nije mi jasno kako se to nije vratilo na staro kad sam obrisala iz hosts file-a. i sta god da kucam u address baru bilo portal srbija bilo njegovu ip adresu, odlazim na fejsbuk. to se desava i kad udjem na portal na neku drugu stranu koja nije naslovna npr www.portal-srbija.com/ugostiteljstvo i odatle probam na naslovnu da odem.
zasto ga dns ne razresi kako treba, ako sam obrisala to iz hosts file-a.
[ Miroslav Strugarevic @ 29.06.2011. 01:53 ] @
Ako ping www.portal-srbija.com daje pravu adresu onda je neki drugi problem. Probaj iz nekog drugog pretrazivaca.
[ insignia @ 29.06.2011. 02:02 ] @
Koristim Mozilu, probala iz Internet Explorera i opet isto. Hvala ti Miroslave u svakom slucaju. Idem da spavam, resicu to sutra. I javicu kako sam resila, u krajnjoj liniji pregazicu komp.
[ valjan @ 29.06.2011. 02:16 ] @
U ove sitne sate jedino što mogu da ti predložim je da iz command prompta kucaš "ipconfig /flushdns" (bez navodnika, naravno), mada mi se čini da nam nisi sve rekla, odnosno da si možda previdela nešto što ti smatraš nebitnim, a u suštini je važno za rešavanje problema...
[ Aleksandar Đokić @ 29.06.2011. 03:17 ] @
Citat:
zasto ga dns ne razresi kako treba, ako sam obrisala to iz hosts file-a

zato sto dns rekordi imaju jednu vrednost (TTL) koja oznacava koliko se dugo taj rekord drzi u kesu, i dok ona ne istekne tvoj zapis ce biti u dns kesu
[ newtesla @ 29.06.2011. 06:49 ] @
Ne postoji TTL za adrese unete u hosts fajl.

@insignia: ako restart ne pomogne, javi; a ako baš želiš da se igraš sa adresama i dns zapisima, imaj u vidu da fb ima mnogo različitih domena (kao npr. static.ak.fbcdn.net) i mnogo različitih IP adresa.
[ acatheking @ 29.06.2011. 09:29 ] @
Obrisi ti ceo sadrzaj hosts fajla i napisi sta tacno zelis da uradis, ja bar nisam najbolje razumeo.
[ insignia @ 29.06.2011. 14:18 ] @
Problem resen.
jednostavno sam obrisala cash i kompletno browsing history i u Mozili i u Exploreru, i sad je sve ok. Hvala na savetima. Pozz!

[Ovu poruku je menjao insignia dana 29.06.2011. u 15:32 GMT+1]