[ yurotel @ 29.06.2011. 14:26 ] @
Ja sam jedan samouki majstor-početnik za "stare" Iskrine i niške (EI-Pupin) telefone. naime, susreo sam se s jednim problemom kad sam hteo da zamenim stari M4-130 mikrofon (iliti mikrofonski uložak) u telefonu Iskra ATA 22 (onu verziju mikrofona sa okruglim otvorima). ATA 22 je, inače, onaj mali Iskrin telefon, koji ima brojčanik nešto manji nego uobičajeno, najčešće je sive boje. Dotični mikrofon sam zamenjivao raznim drugim mikrofonima i susreo sam se sa sledećim:
kad stavim mikrofone: M4-130 sa mnogo linijskih otvora (AU II ili kako se već zove), Siemens, EI Niš M.74-01 i M.80-01 javlja se šum u slušalici,
pri mikrofonu "RIZ Aleksandrovac" taj šum je daleko slabiji, gotovo da ga i nema, slično kao i kod starog M4-130.

U čemu je tu stvar? Je li u spiralnom kablu, kontaktnim perima, nekompatibilnosti....?

Slično se dešava i kod telefona ATA 12 (bakelitnog) gde vidim da samo RIZ-ovi i Siemensovi mikrofoni ne unose šum.

Nadam se da će neko da mi odgovori.

[ Fonko @ 06.07.2011. 20:02 ] @
Pre će biti da je spiralni kabal problem a možete pogledati i stopice na kontarima možda su labavi pa ih malo stegnite ili zalemite direktno. Što se tiče uložka mikrofona ako stane u ležište i kontakti ležišta su dobro podešeni nema nikakve veze koji je tip mikrofona. Pozdrav Tibor
[ Horvat I @ 06.07.2011. 21:32 ] @
Spiralni kabel se ne lemi!
Različiti nivoi šuma su zbog raznih tehnologija izrade kapsule.
Najšumnije su najstarije kapsule sa grafitnom membranom, manje šume mikrofoni sa grafitnom kapsulom, a bezšumni su dinamički ulošci
[ tas @ 07.07.2011. 16:30 ] @
S obzirom da se ugljeni mikrofoni ne proizvode nigde u Evropi, (nesmen da tvrdim i za svet) vec vise od min 10 godina, moguce je da su svi ti koje si probao prestreli od stajanja, odnosno da su presusenih ugljenih zrnaca sto stvara sustanje, iili u suprotnom ako se tako presuseni naglo ovlaze, ona se i otezaju i samim tim se mikrofon lose-slabo cuje. Spiralni se inace ne letuje na ugljeni mikrofon izuzev ako nisi dosta vican brzom letovanju na tako velikim metalnim povrsinama, jer se zagravanjem kucista mikrofona isusuju ugljena zrnca. Postoje elektronske zamene za ugljeni mikrofon koje rada daleko bolje i kvalitetnije od klacicnih ugljenih mikrofona, i sto je najvaznije nikad se nekvare i ne menjaju svoj kvalitet. Pogledaj na http://www.tas.rs/srp/pd/delovi.php
Pozdrav Tas electronics
[ Horvat I @ 07.07.2011. 20:17 ] @
Citat:
tas: jer se zagravanjem kucista mikrofona isusuju ugljena zrnca.
Uglljeni mikrofoni su se upravo tako opravljali, u hladnom periodu na mestima gde se telefon mnogo koristio se "upljuvao" kondenz na membrani, zrnca se slepe i nema promene otpornosti. Kapsula se stavljala na pec i dok se zgotovi i popije kava spreman za upotrebu.
A spiralni kabel se ne lemi zbog svoje strukture!
[ tas @ 08.07.2011. 10:54 ] @
Prijatelju,
stavarno se tako radilo kako si ti opisao, ali je to samo kratkotrajno i pomagalo da ugljeni mikrofon proradi, jer opet dolazi do naglog vlazenja presusenih zrnaca i tako otezana zrnca izazivaju los rad mikrofona. Svaki novi ugljeni mikrofon ima tacno odredjen stepen vlaznosti zrnaca, (Iskra je na original pakovanjima svoji mikrofon imala pored datuma proizvodnje i oznaku fabricke vlaznosti) tako da ne dolazi do njihovog presusivanja i kad stoje duzi vremenski period po magacinima i sl. Takodje je tacno da je spiralni kabal zbog svoje posebne strukture tesko letovati, ali ako si dovoljno iskusan majstor nije neki problem da ga zaletujes, da ne govorim o verzijama kad nastvis zicu spiralnog sa obicnom licnastom zicom , zaletujes ih i preko stavis termobuzir, onda mozes da radis sa njom sta hoces. Ove stari radim kao privatnik 30-setak godina i po asortimanu proizvoda za odrzavanje telefonije mozes da vidis da tematiku odrzavanja poznajem relativno dobro. http://tas.rs/srp/proizvodi.php
[ yurotel @ 08.07.2011. 20:11 ] @
Hvala na odgovorima, nisam očekivao da neko odgovori tako brzo.
Prema odgovorima, izgleda je problem u spiralnom kablu. Ali me čudi da, iako je spiralni kabl "kvaran", da ako se koriste određeni mikrofoni, šum usled kvara na spiralnom kablu iščezava?
Da nije možda problem u kontaktnim perima?

Citat:
Fonko: Što se tiče uložka mikrofona ako stane u ležište i kontakti ležišta su dobro podešeni nema nikakve veze koji je tip mikrofona. Pozdrav Tibor


Kako se može proveriti kontakte ležišta (tj. kontaktna pera)?

Citat:
tas: Postoje elektronske zamene za ugljeni mikrofon koje rada daleko bolje i kvalitetnije od klacicnih ugljenih mikrofona, i sto je najvaznije nikad se nekvare i ne menjaju svoj kvalitet. Pogledaj na http://www.tas.rs/srp/pd/delovi.php
Pozdrav Tas electronics


Recite mi:
1. Kako se ovo čudo koristi? Da li se jednostavno stavlja u slušalicu kao i ugljeni mikrofon, ili nekako drugačije?
2. Pošto je? Koji su uslovi narudžbe?
3. Vidim da u asortimanu imate i M4-130 mikrofone. Da li su u pitanju novi ili polovni mikrofoni?
4. Kažete da se u Evropi u poslednjih 10 godina ne proizvode ugljeni mikrofoni. Medjutim, RIZ iz Aleksandrovca proizvodi mikrofon za ATA telefone, koji sam pominjao u prvom postu. Da li možda znate da li je u pitanju ugljeni mikrofon ili neka druga tehnika?
[ tas @ 08.07.2011. 21:44 ] @
Koristi se isto kao i ugljeni mikrofon samo ima sundjerasti umetak koji se stavlja umesto plasticne solje sa kontaktima i on ispunjava prazan prostor izmedju mikrofona i tela slusalice. Spiralni kabal se moze pricvrstiti sa buksnama ili direktno zaletovati na usice mikrofona. M4-130 smo imali do nedavno u ponudi, ali smo ih sve rasprodali. O cenama necemo preko neta, vec direktno mailom [email protected] Sto se tice RIZ-a iz Aleksandrovca,
oni ne proizvode vec prodaju Tesline mikrofone stare vise od 10 godina, pa ih kupci masovno vracaju. Inace oni su falsifikovali nas proizvod EMU, ali kao izuzetno losu kopiju koja isto tako i radi.
[ yurotel @ 13.07.2011. 07:58 ] @
Hvala na odgovoru. Još me zanima vezano za el.simulaciju ugljenog mikrofona:
1. da li se ista pričvršćuje za buksne tipa "stopice" ili "viljuškice"?
2. da li je moguća upotreba u slučaju da telefon koristi trožilni spiralni kabl i koliku rekonstrukciju slušalice to zahteva?

Drugo, imam problema sa telefonom Iskra ATA 12 (bakelitaš). Naime, kad ja njega potpuno korektno priključim ispravnim kablom i podiignem slušalicu, sve što mogu čuti su reakcija viljuške na pritisak i birački impulsi. Eventualno, ako malo duže držim pritisnutu viljušku, čuje se kraće "tuuu" i ništa više. Ni mikrofon ne radi, ali uredno bira brojeve.
U čemu je ovde problem i kako ga otkloniti?
[ tas @ 13.07.2011. 09:36 ] @
Po meni "stopice ili viljuskice" su jedno te isto je idu pod sraf i koristi se kod starih telefonskih aparata. Oni delovi koji se navlace-nabadaju na pinove na plocicama ATA telefona malo mljadje generacije se nazivaju telefonskim buksnama. Takve buksne se koriste i za prikljucenje na EMU, stim da ako imas na kablu "stopice ili viljuskice" otseci ih i zaletuj zice direktno na pinove EMU.
Ugljeni mikrofon, pa ni EMU nema uticaj na to kako je vezano govorno kolo i indukcioni kalem, odnosno cetvorozicnom ili trozicnom vezom. Rekonsrukcija je minimalna, odnosno ako u slusalici postoje "solje sa kontaktima" izvadi je i zice direkto kroz otvor prilagodnog umetaka EMU prikaci na EMU i sve zajedno zatvori u kuciste slusalice.
Sto se tise ATA 12 ne secam se bas dobro jer se popravkama ne bavim vec mnogo godina, ali proveri da se slucajno negde nije otkinula neka zica u krugu oko idukcionog kalema, ili kontakata viljuske, jer su stare i "cvrste strukture" pa znaju da se od potresa otkinu i da tako stoje pored elementa da se skoro i ne vidi da su prekinute. Ne zanam jesam li ti u ovom slucaju pomogao, ali ovo je savet cisto po nekoj logoci.
Pozdrav TAS electronics
[ ljubac @ 13.07.2011. 11:46 ] @
aj malko da pomognem...

Kao prvo ugljena prasina u mikrofonu je hermeticki zatvorena pa se tako nemogu vlaziti ili prosusivati.Pre ce biti da se zaprlja membrana,izgubi elasticnost.
Dalje spiralni gajtani su se u zadnje vreme ( pre pojave flet kabla ) pravili od svile oblozene nekim metalom verovatno bakrom..Svako lemljenje cini mucnim i kratkotrajnim resenjem.Ako nemas spiralnih novih uzmi brate na pijaci pertle najduze koje imaju,odseci krajeve,provuci kroz pertlu 4 izolovane licnaste zice zajedno sa lastižom (i to kupi na pijaci).Sa starog spiralnog skini gumene krajeve i navuci preko pertle,da se ne razlista kraj pertle podvezi jakim tankim crnim koncem(kao da vezujes udicu) stavi papucice na krajeve(i papucice sam vidjao na pijaci) i bog te veselio.Dobicen autentican kabl (kako smo ga mi zvali "prteni")kakav se pravio do pre jedno 50 godina.Cak su i prve serije ATE pravljene sa takvim kablom.

Sto se tice onog drugog kvara(pucanje impulsa biranja u sl) ako nisi skidao brojcanik onda se razdesio odnosno izgubio kontaktni pritisak kontakt na brojcaniku.To je onaj kontakt koji je otvoren dok je brojcanik u mirnom stanju.ili strujni krug tog kontakta.Taj kontakt i sluzi da kratko spoji govorno kolo dok idu impulsi biranja.
[ tas @ 13.07.2011. 13:08 ] @
Postovani kolega,
ovo sa brojcanikom ste u pravu, nisam se setio tog probleme, ja sam ipak skroz izasao iz ovih problematika.
Ako pretpostavimo da je tacno to sto kazete za plasticnu membranu i hermeticko zatvaranje kako vi to definisete, kako onda objasnjavate istu problematiku sa onim starim robusnim itd... ugljenim mikrofonima iz aparata 1900 i neke, kada nije postojala plastika i kad nije postojala tehnologija vakumiranja.
Pozdrav
[ yurotel @ 13.07.2011. 17:08 ] @
Citat:
ljubac: aj malko da pomognem...


Sto se tice onog drugog kvara(pucanje impulsa biranja u sl) ako nisi skidao brojcanik onda se razdesio odnosno izgubio kontaktni pritisak kontakt na brojcaniku.To je onaj kontakt koji je otvoren dok je brojcanik u mirnom stanju.ili strujni krug tog kontakta.Taj kontakt i sluzi da kratko spoji govorno kolo dok idu impulsi biranja.


Nije tu poenta otkucavanje biračkih impulsa. To je normalna pojava kod svih telefona, da se, manje ili više, čuju birački impulsi. To je pogotovu izraženo kod tastaturnih telefona. Ali možda ste mislili na nešto drugo - kada biračka jedinica pravi karambol sa tim otkucajima - što mi se dešava sa telefonom koji se isto zove ATA 12 i koji je isto zelene boje.
Tu je poenta što se u slušalici ništa pod milim bogom ne čuje osim - reakcije viljuške i tih otkucaja.
[ yurotel @ 20.07.2011. 17:41 ] @
Dok čekam odgovor na prethodni problem, da postavim sledeći.
Radi se o niškom telefonu ATA 80-01 (kao i njihovoj braći po dizajnu ATA 74-01, ETA 85-04 itd.).
Ovo je ATA 80-01:Naime, šaraf koji spaja karoseriju i šasiju, i nalazi se pozadi kod ručke za prenošenje telefona, se zaglavio tj. obrće se u mestu.
Da li u ovom slučaju pomaže WD-40, i kako postupati da se šaraf oslobodi?
Ja sam probao već s tim, no šaraf je ispao tek zaoko 1-2 mm.
[ tas @ 20.07.2011. 18:01 ] @
Sraf se nevadi jer ima posebnu oprugu koja ga preko zareza na njemu zadrzava na kucistu, kad se odvije iz navoja na metalnom nosacu koji je u spoju sa stampanom plocom. Pokusaj da povuces sraf kljestima napolje koliko mozes i trebalo bi da se onda aparat moze otvoriti. U suprotnom iskrivljen je metalni nosac, pa ces morati malo da koristis silu, i da vecim srafcigerom otkacis prednja dva plastisna zuba kucista koji prelaze preko metalne sasije, i tako otvori telefon. Takodje sa donje strane videces dva paralelna pipka koji prolaze kros metalnu sasiju, i imaju zljebove za pricvrscenje, i oni su deo nosaca sa plocom, pa ih poguraj da malo olabavis spoj sa sasijom. Ovo je inace sistemska greska u konstrukciji ovih telefona.
Pozdrav Tas electronics
[ yurotel @ 27.07.2011. 17:29 ] @
Hvala na odgovoru!
Probao sam da taj šaraf uhvatim kombinirkama, medjutim kada ga obuhvatim i počnem da okrećem klešta, ista sklize sa šarafa i jednostavno se zatvore.
Što se tiče stolarskih klešta, njihova glava uopšte ne može da uđe u duplju u kojoj je šaraf.
E sad, postoje razna mini-klešta koja bi se mogla upotrebiti u date svrhe. Rečeno mi je da mala klešta za sečenje žice za ovo nisu dobra, jer bi se mogla polomiti.
Koja su klešta najpogodnija za ovu rabotu?
[ tas @ 27.07.2011. 20:12 ] @
Nisu toliko bitna kljesta, mada su najbolja spic ili flah kljesta. Poenta price je da srafcigerom odvrnes sraf dok nepocne da se vrti u prazno, i onda ga kljestima povuces i DRZIS KA SEBI TAKO POVUCENOG 2-3mm, i sa tako povucenim srafom otvaras odnosno podizes kuciste uvis u odnosu na metalnu sasiju.
[ yurotel @ 18.08.2011. 08:18 ] @
Evo mene opet. Radi se o telefonu EI Niš ETA 85-04T. Kod njega imam dva problema:
1. Viljuška se zaglavljuje, pogotovu kad slušalica duže vreme stoji spuštena. U čemu je problem?
2. Zvono (mehaničko) radi nepravilno - uglavnom jedva čujno zvoni. Primećujem da je jedan šaraf unutar mehanizma zvona ispao. Probao sam da demontiram mehanizam zvona, odvrnuo sam šaraf koji to drži, ali sa druge strane ima jedna veza (poluga?) s kojom nisam znao da izađem na kraj. Kako da ja demontiram taj mehanizam?
[ yurotel @ 05.11.2011. 19:16 ] @
Ponovo se javljam vezano za ugljene mikrofone.
Primećujem da pojedini od ovih mikrofona, pri istom modelu telefona (EI Niš ATA 71-01/a/b) daju zvuk različite jačine u zavisnosti od toga u koji se telefon stave. U čemu je tu poenta?
Drugo, rečeno je da se ugljeni mikrofon može "reciklirati" tako što se greje na peći. Sad me zanima:
1. koliku jačinu mikrofona možemo postići ovim postupkom?
2. na kakvu i koliko toplu peć treba stavljati mikrofone?
3. koliko dugo traje to pojačanje?
[ tas @ 07.11.2011. 10:13 ] @
Prijatelju,
poenta je u svemu onome sto smo ranije pricali o ugljenom mikrofonu, on kad jednom postane netabilan, vise ne moze da proradi isto kao nov. Kad ga grejes on samo kratko vreme postane malo bolji, ali vrlo brzo se vrati na staro lose stanje.
U razlicitim tipovima telefona ugljeni mikrofoni se razlicito i ponasaju, jer su razliciti indukcioni kalemovi, a mozda su kod nekih i skinuti limiteri sruje pa se kod njih ugljeni mikrofoni mnogo bolje ponasaju nego kad su linitirani na 20mA.
Batli ovakve budzevine jer to nije posao, kupi nov mikrofon i trajno zavrsi posao.